Číslo: 16
17.04.2000
Článků: 105

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Devadesát dětí onemocnělo salmonelózou,
jedno z nich je v nemocnici
Američané sledují dění v Letu
Nehoda skončila smrtí
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří?





Devadesát dětí onemocnělo salmonelózou,
jedno z nich je v nemocnici


Až do Velikonoc budou děti z I. ZŠ Unesco v Uherském Hradišti bez obědů - Foto: P. Paška
Uh. Hradiště - Od pátku 7. dubna 2000 se na uherskohradišťské základní škole Unesco prošetřuje příčina nakažení devadesáti žáků salmonelózou. První příznaky - horečka, průjem a zvracení, se u dětí projevily již v pátek večer a v průběhu víkendu. V pondělí již do školních lavic nezasedlo na devadesát nemocných žáků, převážně z prvního stupně. Jedno dítě muselo být s vysokými teplotami dokonce hospitalizováno na infekčním oddělení okresní nemocnice. Situace byla ihned nahlášena okresnímu hygienikovi.
"Zajistili jsme vzorky pátečního oběda, kdy byl hovězí vývar s těstovinou, segedínský guláš s knedlíky, mléko nebo šťáva a ovoce. Proběhlo rovněž šetření v samotné kuchyni. Žádné porušování hygienických závad však zjištěno nebylo. Přesto byla nařízena desinfekce všech prostor, včetně nádobí a pracovnicím kuchyně odebrány vzorky stolice," upřesnila okresní hygienička Zdenka Skulová.
Po následující tři dny, kdy ještě nebyly známy výsledky odebraných vzorků, probíhal ve školní jídelně normální provoz. Ten byl ale v pátek ihned zastaven, neboť hygienici prokázali, že tři ze čtrnácti kuchařek mají pozitivní nález salmonely. Podle všeho tedy nebylo kontaminováno všechno jídlo (ten den se uvařilo 864 obědů), ale pouze ta část, kterou vydávaly nebo s ní jinak manipulovaly nakažené osoby. "Provoz jídelny je zakázán a vařit se nebude až do Velikonoc," dodala závěrem Skulová.
Zajistit obědy pro tisíc žáků bude ovšem velký problém. "Situaci oznámíme rodičům, a než bude stravování zprovozněno, musí se o své děti postarat sami," uvedl ředitel školy Petr Švrček.
Karin Kuchtová







Američané sledují dění v Letu
Kunovice (PS) - Až třetí slib generálního ředitele Letu Kunovice Turnera Bostwicka o termínu výplat se stal pro zaměstnance skutečností. V pátek 14. dubna na jejich konta s dvacetidenním zpožděním konečně dorazila únorová výplata. "Situace v Letu není dobrá. Proto jsme se rozhodli na úterý 18. dubna svolat mítink pracovníků," řekl šéf tamních odborů Zdeněk Zajíček. Účast na tomto setkání přislíbil místopředseda KOVO Josef Středula a také pracovníci metodického pracoviště KOVO ze Zlína. Ředitel Bostwick sice mítink po pracovní době v prostorách továrny povolil, ale hned v pátek odcestoval do USA. Jelikož on je však jediným "pánem nad dušemi" v Letu, mítink se bude muset obejít bez zástupce vedení firmy Ayres.
Situaci v Letu Kunovice se zájmem sleduje i americké velvyslanectví v Praze, které je s firmou Ayres v kontaktu. "Celou záležitostí jsme znepokojeni a doufáme, že obě strany dosáhnou jejího rychlého řešení. Jedná se zde o soukromý obchodní spor, který by měl být vyřešen v souladu s českým právem," řekla pro Dobrý den, Slovácko tisková mluvčí velvyslanectví USA Victorie Middletonová.
Vše v kunovické továrně však nasvědčuje tomu, že o budoucnosti podniku rozhodne až 16. květen, kdy má Krajský obchodní soud v Brně dát odpověď, zda LET půjde do konkurzu.







Nehoda skončila smrtí
Buchlov (red) - Uplynulé úterý skončilo tragicky pro dvaatřicetiletého muže z Uherského Hradiště. Ten totiž ve svém osobním vozidle nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a ve směru od hradu Buchlova na rovném úseku v mírném klesání vyjel mimo silnici, kde narazil do stromu a převrátil se na střechu.
"Muže jsme museli z vraku automobilu vyprostit, ovšem už se jej zachránit nepodařilo," uvedl jeden ze zasahujících hasičů.







Kde se pivo vaří, tam se dobře daří?
Uherskohradišťsko (Kk) - Jak se zdá, osud malých pivovarů je zpečetěn. Pokud totiž ještě úplně nezkrachovaly, potácejí se na hranici a bojují doslova o přežití. Jako jeden z nemnoha regionů jsme se až do roku 1997 mohli pochlubit třemi funkčními pivovary. Již třetím rokem je zrušena výroba piva v Jarošovském pivovaru. V komplexu pivovaru je v současné době využívána pouze sladovna, kde našlo uplatnění třiadvacet pracovníků. Právě sladovnu vlastní firma z Ústí nad Labem, která ze zde vyrobeného sladu vyrábí několik druhů piv. Paradoxně se v Ústí vaří i pivo pod názvem Jarošov, které si mohou jeho příznivci nechat "natočit" v místní pivovarské restauraci. Zbylé budovy, které stále patří a. s. Pivovary a sodovkárny Brno, však zejí prázdnotou a neutěšeně chátrají. "Držíme se zuby nehty. Snažíme se vyrábět a prodávat," říká odhodlaně i jeden z jednatelů pivovaru v Uherském Ostrohu Petr Plachý. Pivo Ostrožan, "desítku a dvanáctku", lze zakoupit pouze v blízkém okolí. Ačkoliv je i tento pivovar rozlohově velký, není zcela využívaný. "V současné době vyrábíme pár tisíc hektolitrů piva.
Sladujeme dvakrát ročně. Pivo vaříme jednou týdně. Snažíme se udržet tak, aby byl v okrese alespoň jeden malý místní pivovar. Je to ale těžké," vysvětluje Plachý. V pivovaru k dnešnímu dni pracuje pět lidí. O jistotě zaměstnání se ale nedá hovořit. Kdo ví, co bude s pivovarem za rok? Část pivovaru si mohou zájemci prohlédnout i v programu, který nabízí Agentura pro rozvoj turistiky na Baťově kanálu. Ačkoliv to dle slov Plachého pivovar "nevytrhne", spolupráce s agenturou úspěšně trvá již dva roky. "Pro turisty je to jakési zpestření, nejenže navštíví historickou sladovnu, ale ochutnají i naše pivo," dodal závěrem Plachý.
Jak si vede pivovar Janáček se dočtete na straně 6.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund