Číslo: 6
10.02.1997
Článků: 42

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


O žáky bude postaráno!
V Uherském Hradišti vládnou ženy starší mužů
Netradiční vernisáž v galerii U Sovy
Sv. Valentýn
Násilí mezi vyholenými hlavami
Tragedie ve 3. patře
POLICEJNÍ TÝDENÍK





O žáky bude postaráno!
Vážení rodiče, na den 13.únor 1997 vyhlásila Okresní rada odborového svazu pracovníků školství na našem okrese stávku. Touto formou se někteří pedagogové, ale i další pracovníci ve školství na okrese Uherské Hradiště připojili k řetězové stávce vyhlášené Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství.
Účastí zaměstnanců ve stávce dochází na některých školách k omezení provozu, někde budou školy uzavřeny. Je povinností ředitele školy včas informovat rodiče, zřizovatele a školský úřad, jak bude v den stávky organizována výuka či zda bude škola pro žáky uzavřena. Do diskuse o významu, postavení a ohodnocení pedagoga ve společnosti jsme touto formou vtaženi všichni. Bezprostředně se dotýká především samotných žáků a jejich rodičů. Učitel je nádherné, jedinečné a nezastupitelné povolání. O zlepšení jeho postavení je třeba usilovat stále a je to vzájmu nás všech. Stávku, s požadavky tak jak v ní byly stanoveny, nepovažuji v této chvíli za vhodnou formu k dosažení tohoto cíle.
V den stávky, stejně jako ve dny stávce předcházející mohou rodiče získat informace o situaci na konkrétní škole našeho okresu osobně na Školském úřadě, Na Morávce 1037, Uherské Hradiště či na telefonních číslech 551 794, 551 791.
Ing. Jiří Vařecha, ředitel školského úřadu







V Uherském Hradišti vládnou ženy starší mužů
Uh. Hradiště (VaMP) - V okresním městě žilo k 1. lednu 1997 celkem 27.589 obyvatel. Z toho je 14.404 žen, jejichž věkový průměr je 37,22 let. 13.185 obyvatel tvoří muži s průměrnou věkovou hranicí 34,27 let. Nejvíce lidí bydlí samozřejmě v centru města, kde jich je 15.410, nejméně ve čtvrti Rybárny, kde jich k prvnímu dni letošního roku žilo 279. Zajímavou informací jistě je, že nejnižší průměrný věk u žen má čtvrť Mařatice, kde je vše dáno existencí mladého sídliště Východ. Druhé místo v mladosti žen zaujímá sídlišťový Jarošov, ale hned třetí jsou Vésky. Průměrně nejstarší jsou ženy v Rybárnách (43,66 let). Naprosto stejná situace je i u mužů. Nejmladší jsou v Mařaticích (průměr 29,36 let), nejstarší v Rybárnách (36,91).
Hradišti by zřejmě nemělo hrozit vylidnění. V minulém roce zde zemřelo 220 lidí, ale přišlo na svět celkem 243 dětí, z toho bylo pouze 108 chlapců.
Podle údajů starosty Ladislava Šupky zaujímá v celorepublikovém měřítku Hradiště devatenácté místo co do velikosti, ale deváté místo v relativním přírůstku obyvatel (počítáno na 1000 obyvatel).







Netradiční vernisáž v galerii U Sovy

Uh. Hradiště (jm) - V pondělí 3.2. v podvečer proběhla v galerii U Sovy netradičně pojatá vernisáž. Studenti posledního ročníku gymnázia v Uh.Hradišti - Michal Krystýnek, Pavel Klvaňa a David Huspenina - zde se šálkem čaje a jablkem v rukou zahájili výstavu svých prací. Tvůrci, hlásící se k nekonformní skupině m.p.d., se již setkali s mnohými pozitivními ohlasy. Objevili se první zájemci o koupi děl, která jsou bohužel neprodejná. Požádali jsme mladé výtvarníky o krátkou charakteristiku:Naše výstava je spíše výrazem jakéhosi, v jádru sice neopodstatněného emocionálně však snadno identifikovatelného neokonzervatismu, nejvíce se projevujícího v malbách, v grafických listech pak transponujícího se do neoexplosionálních variací a vrcholícího v konceptualitě černobílého dualismu systematicky nahlodávajícího estetickou úroveň celé expozice. Přijďte se přesvědčit, potrvá to ještě nejméně týden.







Sv. Valentýn
Ještě čtyřikrát se vyspíme a budeme tu zase mít tolik očekávaný svátek všech zamilovaných - svatého Valentýna. Zamilovaní si opět budou posílat krásná psaníčka, valentinky, v ulicích a v parcích uvidíme křehká děvčata a méně či více smělé jinochy. Valentinky si budeme posílat mezi sebou, romantickým láskám, ale i oblíbeným učitelům, blízkým lidem, jako projev úcty a přátelství.
Svátek všech zamilovaných se slaví již několik století. Připomínáme si ho 14. února v den výročí smrti pohanského kněze sv. Valentýna. Ve třetím století našeho letopočtu římský císař Claudius chtěl zrušit manželství jako instituci, protože ženatí muži byli špatní vojáci, neboť více než na své vojenské povinnosti mysleli na manželky. Biskup Valentin však byl opačného názoru a dále tajně oddával mladé dvojice. Krátce potom byl zatčen a 14. února 269 ho císařovi vojáci brutálně zavraždili.
KIKI







Násilí mezi vyholenými hlavami
Uh. Brod (VaMP) - V pátek večer, 24. ledna 1997 si v Uherském Brodě nepadli do oka dva členové Vlastenecké ligy se skupinkou skinů. Když jsem byl na odchodu, tak jeden ze skinů (K.B.) zvedl pravici a začal přede mnou hajlovat. Nastala všeobecná mela za asistence slzného plynu, která skončila bodnou ranou v kamarádově břiše, vypráví o jednom z posledních konfliktů mezi Vlasteneckou ligou a stoupenci tzv. fašistických skinů Igor Peňáz, předseda místní organizace Vlastenecké ligy, kterého každý zná hlavně pod přezdívkou Hugo.
Případů, kdy agresívní mládež napadne své vrstevníky, nebo prostě kohokoli s rozdílnou životní filozofií, je dnes a denně více než dost. Nezřídka v nich vystupují mladí lidé, které spojují jednotná znamení: vyholená hlava, těžká obuv, bombr, v kapse nůž, případně tonfa nebo nunčaky.
Stejní lidé byli hlavními aktéry posledního většího případu hromadného násilí v našem okrese před dvěma lety, kdy se shodou okolností opět v Brodě porvalo 15 skinů se 4 kališníky. Hlavními zbraněmi byly baseballové pálky. Tehdy dva lidé skončili s podezřením vnitřního zranění v nemocnici. Shodou okolností místa na lavicích obžalovaných obsadily tytéž osoby vystupující v případu z konce ledna 1997.
Lidé si nás bohužel často pletou se skiny. Ano, kdysi jsme s nimi měli hodně společného, ale v listopadu 1993 existujeme jako Vlastenecká liga orientovaná na vlastenectví, kulturu, národní dědictví. Žádný rasismus, žádný fašismus, vysvětluje Hugo. Podle něj vedla potřeba spojit vlastenecké skiny ke vzniku Jednoty kalicha a odtud se dále vyčlenila Vlastenecká liga, která je otevřena všem vlastenecky smýšlejícím lidem, jež nejsou spokojeni s některými jevy v našem státě: kriminalitou, korupcí, anarchií, zvýhodňováním některých skupin obyvatelstva, propagací totalitních systémů, ať už komunismu nebo fašismu. Stoupenci ligy se podle tvrzení Huga snaží poukazovat na násilí a projevy fašismu některých jedinců: Bohužel ani materiály, jakými jsou fotografie hajlujících, nebo fašismus a násilí propagující tiskopisy, nejsou zřejmě pro policii a soud dostatečně průkazné.
V některých médiích jsme označováni za extrémistickou organizaci. Toto my zásadně odmítáme. Už proto, že jsme jako občanské sdružení řádně zaregistrováni u Ministerstva vnitra, doplňuje Hugo.
Proč se město Uherský Brod stává místem častých potyček mezi vyholenými hlavami, lze jen odhadovat. Zřejmě svou roli hraje i skutečnost, že jsou zde mnohem početněji zastoupeny poněkud horkokrevnější organizované skupiny mládeže.







Tragedie ve 3. patře
Uh. Hradiště (red) - Sídliště ve Staré Tenici v Uh. Hradiště bylo 2. února dějištěm tragické události. Ve třetím poschodní v jedenáct hodin večer přepadla přes zábradlí pětiletá holčička, kterou matka nechala doma celou noc samotnou. Dítě spadlo na zem do zledovatělé půlmetrové hromady sněhu. Holčička pád sice přežila, ale utrpěla celou řadu těžkých poranění. Případ je v šetření PČR.







POLICEJNÍ TÝDENÍK
ODNESL I TOPIDLO
Na přelomu roku se neznámý pachatel vloupal do rekreační chaty v katastru obce Buchlovice - Smraďavka. Odnesl si radiomagnetofon, barevný televizor, elektrické topidlo a dalekohled. Svý jednáním způsobil majiteli škodu ve výši 30.000 Kč.

BEZMEZNĚ DŮVĚŘIVÁ
4. února oznámila na policii v Uh. Hradiště pětasedmdesátiletá žena, že od konce roku 1996 do 22. ledna tohoto roku ji navštívil v místě bydliště neznámý muž, který se představil jako Janečka a kterému postupně vyplatila celkem částku 16.600 Kč v hotovosti oproti vysdtavení dokladu. Za tyto peníze jí měla být zavedena plynová přípojka.

MĚL V AUTĚ DVA KOŽICHY A BUNDU
5. února odcizil neznámý pachatel z osobního auta zaparkovaného na ulici Hradební dva bílé kožichy a jednu dámskou bundu. Majiteli tím vznikla škoda ve výši 8.000 Kč.

ŠKOLA PŘIŠLA O VIDEO
4. února během vyučování odcizil neznámý pachatel z neuzamčené knihovny v základní škole Kněžpole videorekordér značky Panasonic v hodnotě 14.900 Kč ku škodě Školského úřadu v Uh. Hradišti.

VYKRADEN KRAB
Nad ránem 4. února se neznámý pachatel vloupal do kavárny Krab na Velehradské ulici v Uh. Hradišti a po rozbití vakouvé skleněné výplně okna odcizil počítač Digita, čímž majitele připravil o 32.000 Kč.

LOUPEŽ U PODCHODU
2. února po půlnoci došlo v Kunovicích u podchodu železničního přejezdu k loupežnému přepadení osmnáctiletého Antonína H., kterému dva dosud neznámí mladíci vyhrožovali nožem a donutili ho k vydání peněženky. Odcizili mu 40 Kč a peněženku pak poškozenému vrátili.

TREZOREK BYL V HRNCI, V TREZORKU BYLO 170.000 Kč, 170.000 JE FUČ
V posledních lednových dnech se neznámý pachatel vloupal do skladu hotelu U lázní v Ostrožské Nové Vsi. Vypáčil příruční kovový trezorek, který byl ukryt v hrnci a odcizil z něj 170.000 Kč. Dále odcizil cigarety a lihoviny za dalších deset tisíc korun. Do hotelu vnikl vypáčením větracího okénka skladu.

Tečka městské policie
Uh. Hradiště (peny) - Problémy, které souvisí s vášní k hracím automatům, jsou dostatečně známé. Méně znám už je fakt, že dohled nad dodržováním předpisů souvisejících s provozem těchto automatů má i městská policie. Z tohoto důvodu se městská policie bude ještě více než v minulosti zajímat o mladistvé, kteří budou přistiženi při hře na výherním automatu. Z vlastní zkušenosti by mohl vyprávět i šestnáctiletý mladík ze Strání, který si minulý týden v Uherském Hradišti v dopoledních hodinách krátil dlouhou chvíli u takového automatu. Byl tak zabrán do hry, že ani nepostřehl, že mu za zády stojí dvojice strážníků MP. Ještě menší radost z návštěvy černých šerifů měl obsluhující personál provozovny, jehož povinností je dohlížet na tyto automaty, a bude se proto zodpovídat patřičným orgánům.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund