Číslo: 19
09.05.2000
Článků: 96

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Nezájem veřejnosti zachranovali účinkující
Další parkovací místa v centru města
Hasiči na Brodsku zasahovali dvakrát
Brodští zastupitelé se vrátí ke školce
Hostětín - ekologická obec Bílých Karpat
Koncertní podium mladých
Parkování u sídliště Neradice zdarma?
Nejpěknější kraslice 2000
Silnice pomůže sídlišti
Linea - největší český výrobce džusů
Pozvánka na Zelenou stezku





Nezájem veřejnosti zachranovali účinkující

Představitelé města přivítali sbor Wadachi v obřadní síni Panského domu - Foto: J. Cabáková
Uh. Brod (jac) - Druhý ročník Dnů japonské kultury v Uh. Brodě poznamenal velmi slabý zájem veřejnosti. Úvodní představení Slováckého divadla Jeřabí peří v Domě kultury muselo být odloženo, protože se dostavilo pouze dvanáct diváků. Kvůli nemoci nemohla v pátek také přijet vynikající japonská loutkoherečka Miyako Kurotani, která měla velký úspěch s loňským představením v uherskohradištském klubu Mír. I přes snahu pořadatelů se nepodařilo zajistit náhradní program a japonské dny tak ukončila vernisáž sítotisků výtvarníka Egawa Hiroshi. "Naši občané mají v těchto jarních měsících jiné zájmy a obávám se, že některé kulturní programy kvůli tomu nebudou až tak navštíveny," prohlásil ve středu zástupce starosty Stanislav Zápeca. Jeho obavy se později potvrdily. Další kulturní akce totiž navštívili převážně členové pěveckého sboru Wadachi z Tokiya a brodského Dvořáku spolu s představiteli města.
Starosta Ladislav Kryštof je navíc přesvědčen, že malý zájem způsobila i nedostatečná informovanost: "Veškeré akce byly zdarma a například návštěvníci koncertu byli výkonem japonského sboru opravdu nadšeni. Zjistili jsme, že podzimní termín slavností je skutečně vhodnější." O přesunu na jarní období se přitom rozhodlo v loňském roce především kvůli výhodnějšímu období pro výstavu bonsaí. Díky letnímu počasí si japonští hosté také více užili prohlídku města i návštěvu u hrobu Emila Háby, kam položili věnec z papírových kvítků.
Jak nám sdělil místostarosta Zápeca, finanční částka přidělená na celou akci nebyla pro brodský rozpočet nijak zatěžující. Cestu i ubytování si účinkující hradili sami, z městské pokladny se platila pouze propagace a posezení se sborem po jeho vystoupení.
Jako vzpomínku na Uh. Brod si japonští hosté v pátek odvezli vázu s emblémem radnice, CD Olšavy a kalendář s vlčnovskými kroji. Při oficiálním přivítání na radnici pak byli obdarováni i brodští představitelé města. Starosta dostal kreslený závěs - noren, který připojí v restauraci DK k loňskému daru, zástupci obdrželi obrázky s japonskou tematikou.
(Podrobnější reportáž ze Dnů japonské kultury přinášíme na straně 14.)







Další parkovací místa v centru města
Bojkovice (jac) - Zhruba padesát nových parkovacích míst nabídne ještě v letošním roce Městský úřad v Bojkovicích. Do konce školního roku bude dokončena úprava prostranství Na Zádruze, kde vznikne okolo čtrnácti parkovacích míst. "V centru města nám začínají volná místa chybět, proto jsme se rozhodli tuto plochu využít. Bude tam odstavné parkoviště a také malý parčík s dětským hřištěm," uvedla místostarostka Ivana Šobáňová. Na tuto investici už vyčlenili zastupitelé z rozpočtu celkem 840 tisíc.
Další akce však bude několikanásobně dražší. Za tři a půl milionu korun by se obyvatelé části Goldovec mohli dočkat velkého parkoviště se 40 - 50 místy a na sídlišti 1. máje by měla být provedena rekonstrukce a přeložení chodníku. Tyto plány jsou však zatím ve stádiu příprav a závisí na výši příjmů do obecní pokladny. O jejich realizaci proto rozhodnou členové zastupitelstva až počátkem června.







Hasiči na Brodsku zasahovali dvakrát
Uherskobrodsko (vb) - Během uplynulého týdne zasahoval Hasičský záchranný sbor z Uh. Brodu u dvou požárů. V úterý 2. května začala hořet část lesa v katastru obce Horní Němčí v lokalitě zvané Hrabina. Požár oznámila hlídka Pohraniční policie ze Strání a při zásahu hasičů byl na místě přítomen i vyšetřovatel Okresní požární inspekce. Příčinou tohoto požáru bylo zapálení papírových kartonů od mandarinek dosud neznámým pachatelem," uvedl mluvčí policie Jaroslav Krejčíř. Způsobená škoda činí necelé dva tisíce korun. Další požár likvidovali hasiči následující den v obci Strání. Podle výsledků šetření začala stodola soukromého majitele hořet v souvislosti s pálením starých věcí v její blízkosti. Tímto způsobem je likvidoval devětaosmdesátiletý majitel sousedního pozemku a způsobil tak škodu ve výši dvaceti tisíc korun.







Brodští zastupitelé se vrátí ke školce
Uh. Brod (red) - V návaznosti na dopis rodičů dětí z MŠ U Tučňáka požádalo v pátek jedenáct zastupitelů (členové Klubu nezávislých zastupitelů, DEU a KSČM) o svolání mimořádného zasedání. Ti se domnívají, že počet protestujících občanů podepsaných pod petici (1640) je velmi závažný. "Spolu s nimi se ptáme - Je toto množství dostatečné k tomu, aby členové ODS, ČSSD a KDU - ČSL změnili své stanovisko," uvádí v tiskové zprávě. Podle nich by se touto záležitostí měli všichni zastupitelé zabývat znovu. Jediným bodem programu bude revokace usnesení z 29. března o zrušení zmíněné školky. Podle zákona o obcích musí starosta toto zasedání svolat maximálně do 14 dnů od doručení žádosti.







Hostětín - ekologická obec Bílých Karpat

Původní stodola, kterou Veronica spolu s místními občany zrekonstruovala, pochází z roku 1796 - Foto: J. Cabáková
Hostětín - Tato obec, ležící v Chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat, se pomalu stává vesnicí budoucnosti. Za pomoci ekologických sdružení se zde podařilo nastartovat několik ojedinělých projektů využívajících pouze místních zdrojů.
Některé z nich, již realizované i právě dokončované si poslední dubnový den přijeli prohlédnout zástupci nevládního sdružení z Lucemburska. Také díky finanční pomoci této země totiž bylo možné ve vesnici zřídit ojedinělou moštárnu ovoce.
Vznikla rekonstrukcí chátrající zemědělské usedlosti, kterou před několika lety koupil Ekologický institut Veronica z Brna. V rámci prázdninového pobytu pomáhali při opravách domu i zahraniční studenti a provoz by měl být zahájen během jednoho měsíce. Vybavení moštárny včetně potřebných strojů pomohlo z Německa získat právě lucemburské nevládní sdružení Hellef dir d Natur, které sdružuje ochránce přírody. Ti si v Hostětíně prohlédli nejen moštárnu, ale také již fungující kořenovou čistírnu odpadních vod a připravovanou obecní výtopnu na dřevní odpad.
Všechny tyto akce jsou výsledkem desetiletého snažení Ekologického institutu Veronica i Nadace Partnerství, které navazují kontakty v zahraničí a pomáhají realizovat společné projekty. "U nás lidé podobným věcem stále málo důvěřují. Ještě pořád totiž strašně chybí povědomí o možnosti využívání obnovitelných zdrojů energie," uvedla pro DDS ředitelka Veronicy Ivona Gaillyová.
Počáteční obavy však v Hostětíně překonali. "Máme v to zřejmě větší důvěru než druzí, i když na začátku jsme byli i my opatrnější," prozradil starosta Drahomír Orság.
Moštárnu bude provozovat občanské sdružení Tradice Bílých Karpat a během podzimní sezony zaměstná šest lidí. Kromě místních občanů Jablka se budou svážet a vykupovat nejen od místních občanů, ale také od dalších pěstitelů z celého regionu. Vyrobená jablečná šťáva se pak bude do obchodních sítí distribuovat během celého roku.
"Všechny zmíněné projekty by se časem měly stát modelovým příkladem a v plánu je také pořádání praktických kurzů pro studenty, starosty i podnikatele," prozradil ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.
Jana Cabáková







Koncertní podium mladých
Základní umělecká škola v Uherském Brodě zve na koncert současných i bývalých žáků učitele Stanislava Sládka. V programu vystoupí posluchači brněnské konzervatoře Tomáš Komárek a Zdeněk Kužela na klarinet a studentka ZUŠ Uherský Brod Klára Bachůrková na zobcovou flétnu. Koncert se uskuteční 9. května v 17 hodin v sále Dominikánského kláštera.







Parkování u sídliště Neradice zdarma?
Uh. Brod (jac) - Naprostý nedostatek parkovacích míst v Uh. Brodě by mohlo zmírnit nové parkoviště u sídliště Neradice. Spolu s přístavbou obchodního domu Kvanto bude stavba tento týden zkolaudována a zahájení provozu je naplánováno na 25. květen.
Svůj automobil zde bude moci zaparkovat až devadesát řidičů. Jakou částku budou muset zaplatit, zatím nikdo neví. Rozhodnout o tom musí zastupitelé. Místostarosta Stanislav Zápeca se však domnívá, že za tato místa nebudou řidiči platit vůbec: "Zatím neuvažujeme o placeném parkování." Tím by město mohlo dosáhnout uvolnění často neprůjezdné ulice Moravská, zároveň by se ale připravilo o část příjmů. Počínaje kolaudací se totiž stává uživatelem parkoviště a od dosavadního majitele, společnosti OD Kvanto, s.r.o., jej postupně během pěti let odkoupí. Celková investice firmy dosáhla patnácti milionů korun, město zaplatí částku o něco nižší. Podle podepsané smlouvy budou z městské pokladny každý rok spláceny dva miliony korun a poté dojde k darování objektu do majetku města.
Ani výhoda bezplatného parkování sice nevyřeší situaci ve středu města, ale uvítají ji především návštěvníci obchodního domu. Jeho nabídka se totiž koncem května ještě rozšíří. "Otevřeme prodejnu potravin, značkové obuvi, květin a videopůjčovnu. Během letních prázdnin navíc počítáme se zahájením pizzerie a bowlingu," prozradil majitel Šimon Zemek. Vedle tohoto objektu nabízí zmíněná společnost i 28 nových garážových míst u obchodního domu, které prodává za cenu 158 tisíc korun. Pro případné zájemce už je volná pouze jedna třetina.







Nejpěknější kraslice 2000
Soutěž O nejpěknější velikonoční vajíčko, kterou vyhlásil Dům dětí a mládeže, oddělení SPV, obeslalo třicet účastníků s velmi dobrou úrovní. Na hodnocení se podílely: vychovatelka školní družiny ZŠ Na Výsluní Garžíková, vedoucí šk. jídelny Trtková a pracovnice DDM Kočicová. Vyhodnocení vítězů se konalo ve čtvrtek 27. dubna v DDM.
1. kategorie - Veronika Černíčková, 2.tř. ZŠ Na Výsluní
2. kategorie - Vítek Haluza, 3.tř. ZŠ Na Výsluní
3. kategorie - Ivana Vrágová, 5.tř. ZŠ Havřice
4. kategorie - Hana Janíková, 6.tř. ZŠ Na Výsluní
V kategorii kraslic zvítězila Magda Jurčíková z Uh. Brodu. Kraslice budou vystaveny v Občerstvení U Bartka (naproti Panského domu).
Jitka Kočicová







Silnice pomůže sídlišti
Dolní Němčí (jac) - Jednou z prioritních investičních akcí v této obci pro letošní rok je vybudování nové komunikace. Obecní úřad tak chce pomoci obyvatelům místního sídliště Na Výsluní. Z tohoto místa se totiž dostanou na hlavní silnici pouze jednou ulicí. Ta je však podle starosty Františka Hajdůcha přetížená a v zimním období i nevyhovující. "Nová cesta by měla zamezit problémům, které nastávaly v zimě. Stávající komunikace vede hodně do kopce a pokud se při námrazách nestačila posypat, řidiči měli velké problémy ji v pořádku vyjet nebo sjet," tvrdí starosta. Současná Kostelní ulice je také značně obydlená a silnice začíná být přetížená dalším provozem ze sídliště. Nová komunikace povede směrem ke Kulturnímu domu a řidičům už by neměla dělat žádné problémy. Ze svého rozpočtu na ni obecní úřad vyčlenil částku 1,5 milionu korun. "Nemáme příliš volných prostředků, protože musíme ještě téměř osm milionů korun zaplatit za čistírnu odpadních vod. Tato komunikace je ale nutná a chtěli bychom ji dokončit ještě letos," dodal starosta.







Linea - největší český výrobce džusů
Nivnice (red) - Společnost Linea Nivnice, a.s. se po pěti letech produkce ovocných šťáv a nektarů stala největším ryze českým výrobcem džusů. Ovocné šťávy Hello teď zaujímají téměř 21% podíl na tuzemském trhu a vývoz na Slovensko se v loňském roce dokonce zdvojnásobil. Tržby za minulý rok pak stouply o 16% na téměř osm set milionů. Zisk loňského roku se podle posledních informací bude pohybovat zhruba ve stejné výši jako v roce předchozím, tedy okolo čtyř milionů korun. Úspěch firmy dokazuje i ustálený počet zaměstnanců a rostoucí průměrný plat. Ten se za poslední rok zvýšil téměř o dva tisíce korun.
Svou pozici na trhu posiluje nivnická firma i zaváděním novinek, které představila na letošním potravinářském veletrhu Salima. Za povšimnutí stojí především 100% šťáva z mrkve, pomeranče a jablka, která je prvním svého druhu.
Vzhledem k neustále rostoucímu prodeji výrobků, které obsahují jablečnou šťávu chce Linea také zvýšit výkup padaných jablek. V roce 1999 vykoupila 9 300 tun, letos by to mělo být minimálně o 4 000 tun více. Z tohoto důvodu také firma hledá výkupce v lokalitách, kde je dostatek padaných jablek. Zájemci se mohou informovat na telefonu: 0633/ 616 111 u p. Hefkové nebo Vykydalové.







Pozvánka na Zelenou stezku
Oznamujeme všem zájemcům, že v sobotu 20.5. se na turistické základně na Maršově koná regionální kolo přírodovědné soutěže Zelená stezka - Zlatý list. Soutěž je otevřena všem kolektivům bez ohledu na jejich zřizovatele - občanská sdružení, školská zařízení. Zúčastnit se mohou i právně neorganizované kolektivy. Předpokládá se však zájem o přírodu, ekologii a životní prostředí. Kolektivy se mohou přihlásit do 17.5. Bližší informace a přihlášky: Soňa Kunčarová, DDM Ekocentrum Chrpa, nám. 1. Máje 2056, Uh. Brod, tel: 63 80 41 nebo e-mail: ekocentrumub@uhedu.cz







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund