Číslo: 43
26.10.1998
Článků: 59

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Lůžka následné péče budou v Brodě i v Hradišti
Rekonstrukce dětských hřišť pokračuje
Nová vedoucí odboru školství
Městští policisté v Brodě
Volby v Uh. Brodě (seriál - 6. část)
Komu vadila busta Masaryka?
Prodloužený víkend
Jak dál, Uherskobrodsko
Městská rada v Uh. Brodě porušila zákon
Jak si vybrat školu? Budu mít uplatnění?
Poznámka
Volby v uherskobrodském regionu
Drakiádě počasí přálo
Stříbrné sólo pro Comenius





Lůžka následné péče budou v Brodě i v Hradišti
Uh. Brod (BoS) - Na brodské radnici proběhlo před několika dny jednání mezi představiteli města a ředitelem nemocnice v Uh. Hradišti RNDr. R”sslerem. Jednali jsme o lůžkách následné péče vzhledem k tomu, že ministr zdravotnictví zastavil realizaci výsledků výběrových řízení. V mé koncepci mají lůžka následné péče své místo a rád bych to realizoval. Já pojedu v nejbližší době na ministerstvo zdravotnictví, kde bych chtěl dokázat, že to přinese svůj ekonomický přínos. Jedna třetina lůžek na okrese by i z mého popudu měla být vybudována v Uh. Brodě na poliklinice, která je nevyužita. Já na té koncepci budu trvat, řekl tehdy po jednání v Uh. Brodě DDS Dr. R”ssler. Jak v nemocnici, tak na brodské poliklinice se již realizují kroky k vybudování tohoto zařízení, navíc z financí, které byly na tento účel přiděleny z okresního rozpočtu.
Na jednání na ministerstvu jsme s přednostou okresu a zdravotním radou dokladovali náměstkyni ministra, jak je nezbytné tuto záležitost realizovat. Navíc jsme poukazovali na to, že se nás netýká zrušení výběrového řízení, protože máme jenom jedno zdravotnické zařízení, řekl nám po jednání na ministerstvu ředitel nemocnice. Dodal, že je zde také shoda v tom, že dvě třetiny těchto lůžek budou v nemocnici v Uh. Hradišti a jedna třetina na poliklinice v Uh. Brodě. Rekonstrukce této polikliniky tak může bez obav pokračovat. Na ministerstu jsme také dokladovali, že tato oddělení budou naplněna lidmi, kteří dnes leží se zdravotními problémy v ústavech sociální péče, a přitom patří do zdravotnického oddělení. Toto vše náměstkyně akceptovala a slíbila zdravotnímu radovi, že kladné stanovisko zašle jemu písemně, dodal na závěr RNDr. R”ssler.







Rekonstrukce dětských hřišť pokračuje

Zrekonstruované hřiště slouží dětem několika věkových skupin. - Foto: BoS
Uh. Brod (FlaJ) - Již od konce roku 1996 se začal v Uh. Brodě radikálně měnit vzhled dětských hřišť. Odbor životního prostředí a zemědělství Městského úřadu v Uh. Brodě totiž tenkrát zahájil dlouho plánovanou a dětmi i rodiči toužebně očekávanou rekonstrukci těchto hřišť. Dalším hřištěm, které v posledních měsících prošlo rekonstrukcí, je dětské hřiště na sídlišti Střed v Židovně. Na hřišti za poštou se zejména za slunečného počasí schází mnoho desítek dětí a hřiště se zdá být téměř přeplněné. Pěkně upravený prostor mezi ulicemi Soukenická a Tkalcovská láká ven z bytů děti i z okolních domů i z větších vzdáleností.
Na hřišti se dělala kompletně nová dlažba, úprava pískoviště, jsou zde nové lavičky a odpadkové koše, nová prolézačka ve tvaru hradu. Na spodním hřišti jsou nové houpačky a skluzavka, upravovalo se zde i pískoviště, řekla DDS ing. Štěpančíková z odboru životního prostředí MěÚ.
Zařízení pro toto hřiště dodala firma Hras s.r.o. z Havířova a rekonstrukci podle projektu ing. Horké z Terraprojektu Modrá provedla brodská firma Silamo. Od konce roku 1996 jsme zrekonstruovali dětská hřiště na sídlišti Pod Vinohrady, letos se změnila k lepšímu hřiště ve středu města a v plánu máme ještě rekonstrukci dětských hřišť v ulici Na Dlouhých, Na Chmelnici a v ulici Javořinská na sídlišti Olšava, dodala Ing. Štěpančíková. I v těchto ulicích se tedy již dnes mohou děti těšit na pěkně upravená dětská hřiště.







Nová vedoucí odboru školství
Uh. Brod (FlaJ) - Na základě výběrového řízení, které vypsalo Město Uherský Brod, byla městskou radou 14. října jmenována na návrh tajemníka MěÚ do funkce vedoucí odboru školství, kultury, zdravotnictví a sociálních věcí 37letá Markéta Gajdůšková. Tato dlouholetá pracovnice odboru byla po odchodu bývalého vedoucího odboru pověřena jeho vedením. Podle sdělení tajemníka městského úřadu Ing. Sušila se do výběrového řízení přihlásilo celkem 13 uchazečů.







Městští policisté v Brodě
Uh. Brod (FlaJ) - Na uherskobrodské radnici se v úterý 20. října sešli velitelé a ředitelé městských policií ze střední Moravy. Tímto setkáním jsme navázali na první setkání, které bylo v červnu v Kroměříži. Cílem těchto střetnutí je především řešení profesních problémů, řekl DDS velitel městské policie v Uh. Brodě Pavel Jachník. Účastníci úterního setkání se kromě jednání na radnici podívali také do České zbrojovky, kde si se zájmem prohlédli podnik a blíže se seznámili s výrobou zbraní v ČZ.







Volby v Uh. Brodě (seriál - 6. část)
Komunistická strana Čech a Moravy
1. Ing. Milan Katolický (60), podnikatel (ekologie), člen KSČM, 2. Dušan Surý (45), technický pracovník, 3. Mgr. František Krpal (47), podnikatel (ekologie), člen KSČM, 4. Ing. Karel Marek (64), důchodce, člen KSČM, 5. Jaroslav Rachůnek (55), dělník, člen KSČM, 6. Věra Blahůšková (59), učitelka, členka KSČM, 7. MUDr. Jaroslav Houfek (71), důchodce, člen KSČM, 8. Zdeněk Maršík (36), technik, člen KSČM, 9. Ing. Ladislav Vítek (50), technický pracovník, člen KSČM, 10. Miloslava Jokschová (58), důchodkyně, členka KSČM, 11. Blanka Charvátová (65), důchodkyně, 12. Jan Hrubeš (63), důchodce, člen KSČM, 13. Bohuslav Křivda (58), opravář, člen KSČM, 14. Zdeněk Gála (57), invalidní důchodce, člen KSČM, 15. Václav Ledašil (51), dělník, člen KSČM, 16. Jaroslava Rachůnková (61), důchodkyně, členka KSČM, 17. Antonín Škubník (43), instalatér, člen KSČM, 18. Jiří Zábojník (48), dělník, člen KSČM, 19. Tibor Takácz (58), soustružník, člen KSČM, 20. Pavel Vrága (47), nástrojař, 21. Václav Šobáň (62), důchodce, člen KSČM, 2 2. Josef Mudrák (63), důchodce, člen KSČM, 23. Jaroslav Svoboda (44), svářečský instruktor, člen KSČM, 24. Zdeněk Hlůšek (48), řidič, člen KSČM, 25. Josef Holotík (55), dělník, člen KSČM, 26. Dagmar Novotná (44), učitelka, členka KSČM, 27. František Fojtách (67), důchodce, člen KSČM.







Komu vadila busta Masaryka?
Uh. Brod - Vskutku ohromující dárek k 80. výročí vytvoření naší republiky, hodný chabého ducha i inteligence, připravili brodské veřejnosti zatím neznámí lidé, kteří v noci na pátek 16. října povalili Masarykovu bustu i s podstavcem před Sokolovnou. Lidé trpící méněcenností, zlobou a ubohostí ducha, zato posíleni alkoholem, patrně měřili své síly s pomníkem. Hrubé síle se těžko odolává, zvláště když jde o skupinu. Chtěli se snad pomstít velikosti myšlenky a člověku, jemuž oni nedosáhli ani po kotníky?
Tato busta patřila celé brodské veřejnosti, brodští občané přispívali na její zhotovení. Pachatelé tedy znehodnotili snahu i práci brodské veřejnosti. Jenže namísto podle nich hrdinného kousku si vysloužili mezi slušnými lidmi nelichotivých názvů, jako vandalové, hlupáci a ubožáci.
Pomníček se dá zničit, hodit do bláta, jenže myšlenka se zničit nedá. Pomník bude zase postaven, protože platí přísloví Psi štěkají, ale karavana jde dál.
Ivona Konečná







Prodloužený víkend
Uh. Brod (BoS) - Vedení akciové společnosti Česká zbrojovka Uherský Brod se rozhodlo prodloužit svým pracovníkům následující víkend na pět dní. Zaměstnanci firmy si mohou dva dny po státním svátku 28. října buď vybrat dovolenou, náhradní volno, nebo neplacenou dovolenou, řekl DDS tiskový mluvčí ČZ a.s. Ing. Frenzl. Toto opatření někteří pracovníci nijak radostně nepřivítali, jiní jsou spokojeni. Mně to docela vyhovuje vzhledem k tomu, že moje děti mají v té době prázdniny, sdělila jedna ze zaměstnankyň firmy.







Jak dál, Uherskobrodsko
V dnešním pokračování o Uherskobrodsku nás představitel Sdružení Uherskobrodska, Ing. Jiří Rosenfeld, CSc. uvede do problematiky regionalizace, úzce související s chystaným zahájením funkce VÚSC Zlín.

V minulém čísle jste nás informoval o vylidňování Uherskobdrodska. Jak to souvisí s regionalizací?
Je možné, že se někomu může zdát problematika regionalizace velmi vzdálená od problematiky vylidňování. Ale dle názorů našeho sdružení je to zásadní moment a současně hozená rukavice Uherskbrodsku, jak se jako region profilovat, jak usilovat o prosazení oprávněných požadavků tohoto regionu a jak zahájit účinnou a efektivní spolupráci s regiony sousedními - a to všechno v relaci zahájení realizace zákona o vyšších územně správních celcích.

Vysvětlete našim čtenářům, co to vlastně vyšší územně správní celky jsou.
Pro důslednější pochopení vyšších územně správních celků aplikovaných na úroveň potřeb regionu je bohužel nutné zabrousit trochu do nezáživné velmi obecné úrovně regionalizace. Schválený ústavní zákon o Vyšších územně správních celcích (VÚSC) říká, že naše země bude od roku 2000 rozčleněna na systém 14 krajů. Nechci rozpoutávat polemiku o tom, zda-li je počet krajů a nastavení termínu realizace zákona optimální. Fakt je ten, že ať už budou podmínky pro zahájení této akce pozměněny jakkoliv (tzn. počty krajů, termíny realizace...), rozhodně nedojde ke změně chápání dalšího členění takovéhoto kraje. Zákon tady totiž jednoznačně říká, že kraj je tvořen územím okresů (ne tedy okresy samotnými). Tento moment zákona je pro Uherskobrodsko, a stejně tak i pro jiné regiony s přirozenou spádovostí, asi stěžejní, poněvadž převedeme-li dikci zákona do běžné mluvy, dojdeme k výkladu, že jestliže si kterýkoliv územní celek vydefinuje dokumentem své charakteristiky, musí se s ním na úrovni kraje počítat.

Není to ale cesta k tomu, aby nám na půdě našeho VÚSC vznikla např. stovka přirozených regionků?
Ale kdepak. Všechno má svá pravidla. Dokonce i zásady členění takovéhoto kraje. Tento bývá označován dle normativů EU jako NUTS (Nomenclature des unités territoriales statistiques), což je volně přeloženo jako statistická jednotka komunikující s centrem. V případě komunikace NUTS komunikujícího s EU je dán požadavek pouze v tom, že NUTS musí být charakterizován jistým počtem obyvatelstva. V našem konkrétním případě se bude tedy jednat o VÚSC Zlín (potažmo NUTS Zlín), který by komunikoval s EU, nebo je rozehrána ještě otázka tzv. soukrají, (Zlín a Olomouc), který by vůči EU vystupovalo jako jeden NUTS. To je ale pro našince stále vzdálená vesta. Proto jsou NUTS jako takové číslovány stupni I až V. Jestliže je stanoveno, že jednotka komunikující s EU je na úrovni NUTS III, tak další členění regionu vidím jak jednoznačné. Kdybych se kraje Zlín dotknul konkrétně, tak např. Hradišťsko, Zlínsko, Uherskobrodsko, Vsetínsko, Valašskomeziříčsko atd., vidím jako další jednotky NUTS IV, přičemž postavené sobě na roveň. J e to dáno opět jejich přirozenou spádovostí obyvatelstva, která se pohybuje kolem sta tisíc obyvatel. Další přirozené členění je např. v rámci Uherskobrodska na Bojkovsko, Brodsko, Luhačovicko a Slavičínsko - jinými slovy NUTS V. Ostatní regiony to budou mít zřejmě obdobně, ale to bude otázka jejich jednání a vydefinování. Stejně tak ještě i u nás jsou tyto otázky otevřeny, přičemž ale základní rámce nebo směr, který prosazujeme, jste slyšela.

To znamená, že vy už alespoň rámcová jednání máte za sebou.
Celá tato problematika je velmi citlivá. Za naše sdružení mohu říci, že jsme provedli a stále provádíme celou řadu jednání počínaje na úrovni vlády a parlamentu, tak na úrovni regionální, abychom náš region dokázali jasně a jednoznačně představovat a prosazovat pro něj jeho oprávněné výhody. Členy sdružení jsou mj. i starostové obcí, které v minulosti žádaly o ustavení okresu Uh. Brod a řekl bych, že na Uherskobrodsku tito lidé daleko líp vědí, jaký je cíl jejich cesty. Proto ani nepředpokládám, že by na této regionální úrovni mohla vzniknout nějaká zásadní nedorozumění o to, kdo a jak bude kde prezentován. Teď bych to spíš viděl tak, aby si představitelé VÚSC Zlín nenechali vnutit model svého roztříštěného kraje na velmi mnoho malých nevýrazných celků. Protože - vzato i z praktického hlediska - když máte jednat o čemkoliv, tak např. v deseti lidech se dohodnete rychleji a líp než v padesáti. Tam je koncensus už prakticky nemožný. Naše poslání tedy vidím i v tom, aby Uherskobrodsko šlo příkladem jiným NUTS pr ávě v rámci VÚSC Zlín, při čemž s představiteli právě tohoto kraje jsme v úzkém kontaktu. Na této úrovni se totiž zpracovávají, schvalují a připomínkují rozvojové strategie kraje a tím pochopitelně i Uherskobrodska.

B. Smržová







Městská rada v Uh. Brodě porušila zákon
Uh. Hradiště (BoS) - Přednosta Okresního úřadu v Uh. Hradišti ing. Ivan Palacký pozastavil na podnět dvou členů městského zastupitelstva (MZ) v Uh. Brodě výkon usnesení, kterým Městská rada (MR) v Uh. Brodě rozhodla, že členům MZ budou poskytovány informace ze zápisů MR na základě písemné žádosti člena MZ ke konkrétní problematice v daném časovém období. V případě, že záležitost byla vyřešena usnesením MR nebo MZ, bude žádost považována za bezpředmětnou.
Přednosta Palacký konstatuje ve svém vyjádření, že schválením výše uvedeného usnesení byl skutečně porušen zákon, a to zejména ust. ő 44 odst. 1 zák. č. 367/1990 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů a ő 34 písm. b) tohoto zákona.
Není nám zatím známo, kdo toto usnesení, které jasně omezuje práva členů městského zastupitelstva daná jim zákonem, v brodské městské radě navrhl. Je třeba se ale zamyslet nad tím, jak je možné, že zejména uvolnění funkcionáři, tj. starosta Veselý a místostarostové Zápeca a Kočař toto absolutně nesmyslné a nedemokratické opatření vůči svým kolegům připustili schválit, či je dokonce podpořili.
Vzhledem k tomu, že informaci o pozastavení výkonu usnesení jsme získali těsně před uzávěrkou tohoto čísla, přineseme vyjádření jak přestavitelů města, tak členů zastupitelstva, kteří vyzvali přednostu Okresního úřadu k tomuto kroku, v příštím čísle DDS.







Jak si vybrat školu? Budu mít uplatnění?
Uh. Brod (BoS) - Již velmi brzy se budou dnešní deváťáci a jejich rodiče rozhodovat, kam po základce. Střední školy, které potřebují co nejvíc žáků a studentů, se předhánějí v nabídkách, navštěvují deváté třídy a shánějí uchazeče o studium na svých školách.
Pro žáky a jejich rodiče by měla být jedním z vodítek i informace o možnosti uplatnění absolventů těchto škol. Materiál, který byl zpracován k 21. září Úřadem práce v Uh. Hradišti, obsahuje počet uchazečů o zaměstnání (neboli nezaměstnaných) absolventů všech středních škol na okrese. Z něho vyplývá, že například 51 absolventů Obchodní akademie a Vyšší odborné školy v Uh. Hradišti k tomuto datu marně hledalo uplatnění. O mnoho lépe na tom není ani Odborné učiliště Jiřího z Poděbrad v Uh. Hradišti (47 uchazečů o práci), ze Střední průmyslové školy v Uh. Hradišti nedokázalo najít do 21. 9. zaměstnání 39 absolventů.
V brodském regionu se jedná např. o absolventy Integrované střední školy na Nivnické ulici (dříve učiliště Slováckých strojíren, celkem 42 z nich nemělo k uvedenému datu práci. U Středního učiliště zemědělského v Uh. Brodě je nezaměstnaných absolventů uvedeno 43, navíc je tady tento problém umocněn menším počtem absolventů. Docela slušných výsledků v uplatňování svých absolventů dosahuje brodské Centrum odborné přípravy technické (bývalé učiliště České zbrojovky), kde letos absolvovalo 121 žáků a studentů (ovšem nejenom z tohoto regionu) a pouze 18 z nich bylo k 21. 9. evidováno na zdejším úřadu práce.







Poznámka
Pro absolventy středních i vysokých škol je velmi demotivující dokončit školu, mnohdy velmi náročnou, a poté zjistit, že nemohou své znalosti a studium uplatnit. Někteří zkusí podnikat, ale v současnosti není příznivá doba. Nezbývá jim než se zaregistrovat u Úřadu práce a chodit z jednoho podniku do druhého a většinou marně hledat. Přitom je všeobecně známé, že např. v jednom nejmenovaném podniku v Uh. Brodě získávají významná místa nekvalifikovaní lidé, popř. zůstávají dlouhé roky na svých dobře placených místech pracovníci v důchodovém věku, kteří již nemohou pro podnik přinést nic nového, podnětného. Může si toto dovolit podnik, který na tom není moc dobře a každou chvíli propouští své zaměstnance?
B. Smržová







Volby v uherskobrodském regionu
Region (FlaJ) - Obyvatelé Pašovic mohou o komunálních volbách vybírat z kandidátek dvou stran - Sdružení nezávislých kandidátů za obec krásnější a KDU-ČSL. Za obě strany kandiduje devět lidí, z nichž pět je současných zastupitelů. Obecní zastupitelstvo v Pašovicích má devět členů.
V Hradčovicích, kde je patnáctičlenné zastupitelstvo, je zaregistrovaná pouze jedna strana, a to KDU-ČSL. Na kandidátce této strany je obsazeno všech 15 míst.
V Bánově, kde mají jedenáctičlenné zastupitelstvo, kandiduje šest stran. Občané této obce budou volit mezi stranami Nezávislí, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Strana zelených a Moravská demokratická strana. Jména všech současných členů zastupitelstva se objevují na kandidátkách jednotlivých volebních stran.
Rovněž v Lopeníku se zaregistrovaly pouze dvě strany - Nezávislí, politické hnutí a Sdružení nezávislých kandidátů. Obecní zastupitelstvo má celkem sedm členů, z nichž dva kandidují. Obě strany zaplnily všech sedm míst na svých kandidátkách.
Ve Vlčnově se zaregistrovaly čtyři strany, a to ODS, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM. Všechny strany plně zaplnily kandidátní listiny. Obecní zastupitelstvo má 15 členů, z nichž 12 kandiduje.
V Nivnici se zaregistrovaly celkem tři strany - ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Všechny kandidátky jsou plně obsazeny (21 osob) a z jednotlivých kandidátů je 9 současných zastupitelů.
V Korytné jsou zaregistrovány 4 volební strany, a to ČSSD, KDU-ČSL, Sdružení nezávislých a KSČM. Na kandidátce ČSSD a KDU-ČSL je shodně 9 Korytňanů, za Sdružení nezávislých se bude o přízeň voličů ucházet 8 osob a za KSČM 3. Z celkového počtu kandidátů je 7 v současném devítičlenném zastupitelstvu.
Obecní zastupitelstvo v Dolním Němčí má 15 členů, z nichž 9 se objevuje na kandidátních listinách tří stran, které se zde zaregistrovaly. KDU-ČSL, Moravská demokratická strana i KSČM mají na kandidátkách obsazeno všech 15 míst.







Drakiádě počasí přálo
Uh. Brod - V brodském Domě dětí a mládeže se v sobotu 10. října dopoledne sešly děti, aby si za pomoci svých rodičů vyrobily draka. Ty odrostlejší a šikovnější se pustily do výroby papírových krasavců samy. Hodinu po poledni se všichni příznivci draků a jiných monster shromáždili u brodské hvězdárny, kde soutěžili v různých disciplínách. Jedním z hlavních úkolů bylo udržet svého draka ve vzduchu po dobu alespoň 15 minut. Téměř všichni tuto podmínku splnili a odnesli si sladkou cenu. Porota neměla snadný úkol, protože vybírat mezi pestrobarevnými a roztomilými papírovými draky a dalšími výtvory bylo opravdu těžké. Ocenění za nejlepšího draka nakonec právem obdržel Vojta Kaisler, majitelkou nejdéle se vznášejícího draka byla Hana Janíková a naopak největšího karambolistu vlastnila Soňa Kočicová. Všechny děti, jejich rodiče i ostatní přihlížející si však odnesli dobrý pocit z pěkně stráveného odpoledne.
J. Kočicová







Stříbrné sólo pro Comenius
Saló (BuM) - Dětský pěvecký sbor Comenius z Uh. Brodu se ve dnech 14. - 18. 10. 1998 zúčastnil mezinárodní soutěže pěveckých sborů Voci dal Garda v italském Saló. Svoji náročnou přípravou na tuto soutěž zpěváčci z Comenia zúročili stříbrným diplomem. Vzorně reprezentovali nejen své královské město Komenského, ale také naši republiku. Navíc jeden večer uspořádali koncert v katedrále S. Maria Annunziata. Doslova nabitý překrásný velký gotický chrám připravil nadšené ovace českým zpěvákům. Tyto krásné pocity byly umocněny i nádherným prostředím města Saló, ležícího na břehu největšího jezera Garda s průzračně čistou vodou a subtropickou vegetací. K dobré pohodě přispělo také příjemné prostředí hotelu Villa Luisa, který se stal pro děti dočasným domovem.
Děti, které zde vystupovaly pod vedením dirigentky Marcely Burešové, učitelky ZUŠ v Uh. Brodě, si právem zaslouží velký dík a blahopřání za úspěšnou reprezentaci. Nelze opomenout ani velkou podporu rodičů dětí z Comenia. Jak řekl Gnter Tisch, ředitel mezinárodní soutěže Musica Mundi: Setkání zpěváků na takové soutěži slouží nejen k přátelství mezi národy, ale v současné neklidné mezinárodní politické hladině se zpěvem lidé daleko více sblíží a jejich vztahy se zjemní.
Nemalé poděkování však patří také sponzorům, bez jejichž přispění by se zpěváčci soutěže nemohli zúčastnit, a kteří tak podpořili velmi hodnotnou, náročnou a záslužnou činnost dětí: Městský úřad Uh. Brod, Kredit Zlín, Geodetická kancelář Ing. Čech + Beníček, Autoservis EGP Invest, Autodoprava J. Šobáň, Rejnok sport, GEA O.B., KAB OIL, Silamo, Intradex, Lidová tvorba, pí Šobáňová, MUDr. Daněk, Rodič. sdruž. ZUŠ Uh. Brod, Čazam, Microsoft - Centis, Maxi Večerka Midi, Filex, Barvy laky Bělák, Uherek Jiří, Hokr, Kasvo, Drogerie Drábeček, Hračky sport B. Řiháková, Konzum Pokorný, Autoškola Polášek, Šestákova pekárna, butik Ostravák.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund