Číslo: 52
23.12.1996
Článků: 34

Titulní
Na
Ze
Obchod
Pošta
Kultura
Příloha
Horoskop
Pošta
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


To snad není pravda...!?
MEDVÍDCI Z VALMEZU SI OCHOČILI MÍR
Ve svátky pojede méně vlaků
Nový rok na Hostýně
Staroměstské baletky pojedou do Prahy
Poslední premiéra SD - BAJAJA
VÁNOČNÍ KONCERT ZLÍNSKÉ FILHARMONIE
Letošní Vánoce budou dražší





To snad není pravda...!?
Nepravidelný seriál nevelkých reportáží o neobvyklých zážitcích.
(7) Mluv, mluv, nezajímáš mě...
(aneb odposlechnuté střípky z předvánoční poezie v Uherském Hradišti)
(aneb Už aby bylo po Vánocích...!)


Tož, co říkáš? - "Tož já ti nevím. - Tož já taky ne. - "Tož ale měla bys vědět. Ty si mama. - No tož a co? Ty si tata! - Tož ale ty tomu rozumíš. - Tož nemožu všecko já! - Tož to kup. - "Tož ale néni to zbytečné? - Tož já ti říkám, kup jí to! - Tož kup jí to, kup jí to, šak ty tomu nerozumíš......
(Tržnice Palackého náměstí, asi manželé středního věku vedou vzrušený rozhovor nad levnými džínsovými kalhotami)

A co byste mně doporučil? - No, to já nevím, co potřebujete. - Ale ste mladý, mohl byste mně pomoct. - Ale to já nevím. - No tak, co byste si vy přál? - Mně je to jedno... - Tak mně nic neporadíte? - Když já nevím, co potřebujete. - Vždyť jsem vám to už říkala. Co byste koupil vy? - Já nemám peníze......
(Obchod v centru města, paní středního věku loudí po elegantně vypadajícím mladém prodavači, jaké hudební CD koupit svému podobně starému synovi)

Nevezmem jí tuto kazetu? - To není špatný nápad, ale kolik stojí? - Asi tři stovky. - A ona má pro nás co? - No, to nádobí. - No, počkej, a to stojí kolik? - Přes pět set, říkala. Aspoň mám ten pocit. - A my jí dáme kazetu jen za tři sta? - A proč ne, dyť je pěkná. - To jo, ale není to blbé? - Proč? - No, pět set a tři sta, to je rozdíl. - A víš, že jo? To je fakt blbé. - Tak co s tím? - No, já nevím. Koupíme něco jiného nebo ještě něco přikoupíme? - Ale ona má pro nás jenom to nádobí... - Tak koupit něco jiného? - Já nevím. - Já taky ne....
(Drogerie a parfumérie na Masarykově náměstí, pár tak přes dvacet medituje nad voňavou soupravou)

Ááá, taky na nákupech? To je lidí, co? Už aby bylo po Vánocích... - To máte pravdu. Hotový blázinec. - Pravda, blázinec... - Jé, co to máte, to je krásné! A jak miloučké! - Ale, přemýšlím, že bych to koupila vnučce. Ona má takové věci hrozně ráda. - Nó, to se jí bude líbit. Jak miloučké... - Já jí to vezmu. Ale vy to nechcete vzít vaší vnučce? Té by se to určitě taky velice líbilo? - Nó, víte, líbilo, líbilo, určitě líbilo, ale dyť by jí to nebylo k ničemu užitečné......
(U stánku na hradišťské Maria Hilfe Straáe (tržnice u nádraží ČSAD), dvě zralejší dámy spolu téměř tančí v davu s čímsi tajemným v ruce)

To jí nekoupím, to je na ni zbytečně moc kvalitní, jí stačí něco obyčejného......
(Delta I, -náctileté děvče dalšímu -náctiletému děvčeti)

Taťko, eště bysme měli koupit něco Kristýnce. - Ale mamko, nemá stejně jak Lucinka? - No to teda nemá, taťko. Na peníze, to jo. Ale dárečků máme víc pro Lucinku. - No dobře, mamko. Ale potom bude mít Kristýnka dárečků za víc peněz, než Lucinka. - Ale bude jich mít stejně a nebudou se hádat! - No jo, mamko, ale když Kristýnka bude mít dárečků za víc peněz, než Lucinka, nebude to od nás spravedlivé. - No jo, taťko..., ale když Lucinka bude mít víc dárečků, než Kristýnka, tak to nebude od nás spravedlivé......
(Před sklem výkladu v Prostřední ulici, dvojice mladých rodičů se pomalu, ale jistě dostává do drobného manželského konfliktu)

Co myslíš, to by mu udělalo radost, že? - Jéé, to je nádherná blbost. - Že je to kouzelná pitominka? To bysme mu mohli koupit, ne? - Cože? Takovou pitomost!? - Ale je to krásně miloučké... - Neblbni Karle, za ty prachy? - Zas tolik to není a měl by velkou radost. - To snad nemyslíš vážně!? Nic takového nepotřebuje. Za takové peníze mu musíme koupit něco užitečného......
(Vánoční trhy, rozhovor asi poněkud naivního tatínka s asi poněkud praktickou maminkou). Pepa








MEDVÍDCI Z VALMEZU SI OCHOČILI MÍR
Nabitý rok na klubu Mír skončil Happy endem

Petr Fiala - hlava i duše valašskomeziříčské skupiny Mňága a Žďorp před závěrem Happy end tour 96.
Klub Mír přinesl svým příznivcům k Ježíšku hned dvojnásobný dárek v podání skupiny Mňága a Žďorp z Valašského Meziříčí. Kapela, která, ač původem z moravské provincie, si získala už i zahraniční posluchače, se představila nejdřív ve filmové mystifikaci režiséra Petra Zelenky Mňága a happy end. Pohled na vývoj kapely a šoubyznys v našich krajích pobavil zaplněný sál.
Následný koncert Mňágy a Žďorpu na sebe nenechal dlouho čekat a dvouhodinové vystoupení kapely rozdovádělo přítomné, kteří si vynutili třípísničkový nášup.
Poté se nám Petr Fiala, zpěvák a autor většiny skladeb Mňágy a Žďorpu svěřil, že:

1) Koncert by bohužel ozvučen místním zvukařem a aparaturou, takže muzikanti na pódiu tiše trpěli. Ale nakonec to nebylo nejhorší.
2) Tento rok přinesl skupině novou desku a první film, který měl premiéru v červenci.
3) V té době skupina vystupovala na festivalech (mimo jiné se představila i účastníkům Letní filmové školy v Uherském Hradišti).
4) Na podzim začala šňůra padesáti koncertů Mňága a happy end tour, která končí den po hradišťském vystoupení v Přerově.
5) Po Novém roce se skupina chystá do studia. Zatím má připraveno několik skladeb a asi čtyři desítky fragmentů jako základ pro novou desku.
6) Po předchozích zkušenostech hodlají muzikanti zavčas se rozhodnout pro nápady, které stojí za to, a soustředit se při přípravě desky pouze na ně.
7) Na jaře Mňága a Žďorp vystoupí 8x na Slovensku a chystá se i na západ, například do holandského Amsterodamu.
8) Před začátkem léta by měla skupina dokončit desku, která se vzápětí objeví na pultech obchodů.
9) V poslední době lidé nějak moc spěchají. Přitom lze tvrdit, že nikomu nic neuteče.
10) Se těší na to, že stráví vánoční svátky a konec roku s rodinou, což se mu jinak moc nedaří.

-ivon-







Ve svátky pojede méně vlaků
V průběhu vánočních a novoročních svátků bude omezena osobní doprava na železnici. Nepojedou některé dělnické vlaky a spoje, které slouží k přepravě studentů a žáků. Například na Štědrý den pojede poslední motorový vlak z Uherského Hradiště do Starého Města v 18.58 hodin a do Kunovic v 19.32 hodin. Ve dnech 23. a 30. prosince nebude vypraven pondělní spěšný vlak 1928 Bojkovice - Staré Město - Praha. Stejně tak i nedělní rychlík 1504 Veselí nad Moravou - Uherské Hradiště (odj. 14.42 hodin) nepojede 1. ledna 1997, kdy je státní svátek. Na Štědrý den a 25. prosince nejede rychlík 1537 Luhačovice - Uherské Hradiště (odj. 18.08 hodin) - Ostrava - Bohumín. Na trati Břeclav - Přerov nepojedou některé osobní vlaky, jedoucí v pracovní dny a změny v organizaci vlakové dopravy jsou i na trati Brno - Veselí nad Moravou - Uherský Brod - Vlárský průsmyk. Než se vydáte na vánoční cestu, raději nahlédněte do jízdního řádu.







Nový rok na Hostýně
Stejně jako v minulém roce, pojede i letos 31. prosince přímý osobní vlak Veselí nad Moravou - Uherské Hradiště (odj. 19.57 hodin) - Hulín - Bystřice pod Hostýnem, který je určen pro dopravu poutníků na slavnostní mši, která se koná každoročně na sv. Hostýně na přelomu starého a nového roku. Na Hostýn, resp. na bystřické nádraží, se sjedou čtyři osobní vlaky. Další spoje budou odjíždět z Olomouce, Kojetína a Ostravy.
Na zpáteční cestu se poutníci vydají z Bystřice pod Hostýnem stejným vlakem s pravidelným odjezdem v 3.07 hodin, příjezd do Uherského Hradiště je stanoven na 4.23 hodin. Z Uherského Hradiště je vlak, který jezdí pouze jeden den v roce, veden po spojce a zastaví na zastávce v Kunovicích, v Ostrožské Nové Vsi i v Uherském Ostrohu.
(změny v dopravě o svátcích připravil Milan Kubíček)







Staroměstské baletky pojedou do Prahy

Tvrdá příprava se staroměstským děvčatům vyplatila ...
Ve dnech 6. - 11. ledna 1997 v Praze proběhne Mezinárodní týden tance. V rámci zajímavého programu se uskuteční koncerty, ve kterých se představí veřejnosti balet Pavla Šmoka z Prahy, ostravský balet a jeden večer bude věnován dětským souborům z České republiky. Do Prahy se podařilo kvalifikovat i jednomu tanečnímu kolektivu z okresu Uherské Hradiště. Při vystoupení 9. ledna se náročnému publiku představí baletky z pobočky Základní umělecké školy ve Starém Městě, které tančí pod vedením učitelky Laď ky Košíkové. Soubor dvanácti dívek vystoupí v choreografii Špalíček od Bohuslava Martinů.

Text + foto: MIKI







Poslední premiéra SD - BAJAJA
Uherské Hradiště - Poslední premiéra roku 1996 ve Slováckém divadle je již tradičně věnována našim nejmenším. Ve čtvrtek 26. prosince, o druhém svátku vánočním, bude mít v divadle premiéru pohádka PRINC BAJAJA, kterou inspirován celou řadou děl na toto téma napsal Karel Hoffmann. Známý příběh je tentokrát pojat jako epizoda věčného boje postav Zla a Dobra, jež ke střetnutí o ruku krásné princezny Adély přivádějí na svět prince Bajaju a Černého prince. Nebude chybět ani Bajajův souboj s lítým drakem, rytířské turnajové utkání s Černým princem nebo ohňové divadlo tajemného kouzelníka. Avšak nebyla by to správná pohádka, kdyby neměla klasický pohádkový konec.
Režie pohádky se ujal sám autor, který si k výtvarné spolupráci přizval scénografa Jiřího Pitra a výtvarnici kostýmů Ildu Pitrovou. Hudbu napsal Ivo Kučera, pantomimické, taneční a pohybové scény vypracovala herečka olomouckého divadla Vlasta Hartlová. V postavách Zla a Ohnivice uvidíme alenu Pavelkovou, postavy Dobra a Koníčka Hrbáčka ztělesní Jaroslav Kyncl. Prince Bajaju si zahraje Zdeněk Kupka, Černého prince jiří vobecký a princeznu Adélu Jorga Hrušková. Dále v inscenaci hrají Brigita Tóthová, Jiří Juřina, Robert Bellan, Karel Hoffmann mladší, David Vacke a další. Premiéra začíná v 15 hodin a na další tři dny jsou připraveny reprízy.
Jiří Vobecký







VÁNOČNÍ KONCERT ZLÍNSKÉ FILHARMONIE
Uh. Hradiště (dítě) - V těžké konkurenci (alespoň co se mladých týká - na Míru hrála Mňága a Žďorp) se v pátek večer příznivcům vážné hudby představila v Klubu kultury Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín. Jako host se v koncertu, který nabídl převážně renesanční a barokní skladby s tématikou Vánoc, mimo jiných představil Uherskohradišťský dětský sbor pod vedením Karla Dýnky. Koncertu, který se odehrál pod taktovkou dirigenta Miloše Alexandera Machka, nadšeně aplaudovala více než stovka přítomných, včetně starosty města Ing. Šupky s chotí a ředitele Klubu kultury Dr. Zapletala.







Letošní Vánoce budou dražší
Uh. Hradiště (MIKI) - Pospíchajících občanů v hradišťských ulicích jsme se ptali, kolik budou investovat do letošních svátků klidu a pohody.
Například Martina Vaštíková z Kunovic předpokládá, že bude kupovat dárky za přibližně stejné peníze jako loni: Myslím si, že bych se měla vejít do 5 000 korun, řekla nám. Většina dotázaných si však myslí, že letošní Vánoce budou zase o něco dražší než minulé. Ceny šly od minulého roku prudce nahoru, takže za letošní dárky dám určitě o mnoho víc, řekl nám pan František Buráň z Uherského Brodu. Ke konci roku jsme brali slušné výplaty, a proto se mi rozhazuje vcelku příjemně. Zboží je všude dostatek a v Hradišti se mi velice líbí.
Na Masarykově náměstí jsme oslovili staršího pána ze sídliště Štěpnice. Už jsme mnoho roků v důchodu, takže dětem i vnoučatům dávám jen peníze. Loni jsem jim každému dal dvě stokoruny, a letos jim dám asi tři stovky. Naoko se to moc nezdá, ale ceny jsou týden od týdne vyšší. Potkali jsme i jednoho z místních podnikatelů. Mám málo času a ještě jsem dárky nekupoval. Do obchodů se vydám na Zlatou neděli. Ale vcelku slušně vydělávám, takže se na ceny moc nedívám, řekl nám do diktafonu a zmizel ve svém bavoráku.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund