Číslo: 13
27.03.2000
Článků: 81

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Koncerty mě naplňují očekáváním
TELEGRAM
Alois Sikora - malíř a ilustrátor
První Večer pod padákem v Hoffmannově divadelní Orlovně
Zachránci umění bojují proti času
Festival odmítnutých
Skácel - Tokoš: Na koni páv a smrt a moruše
Slovácké: Dvě tváře slavného Merkucia
Premiéra hry Osel a stín získala ohromující rozměr
Žalman Lohonka, všech vandráků múza
Hradhouse - čtvrtá nejoblíbenější párty
Čechovci pokračují
Joe Cocker přijede do Brna již ve středu
Stále víš aneb Sladké uši si šlapou na paty
Do knihovny po Internetu
Buty ve Zlíně
Tipy pro volný čas





Koncerty mě naplňují očekáváním

Jsem duhová víla, a kdo jsi ty... - Foto: P. Paška
Uh. Brod - Populární zpěvačka, která v 80. letech zpívala se Stanislavem Hložkem a Petrem Kotvaldem, spolupracovala také s Petrem Rezkem na mnoha písních, z nichž nejznámější byla Duhová víla. Před nedávnou dobou napsala knihu Než to zapomenu. Poslední album vyšlo před rokem a půl pod názvem Já. Držitelka devíti Slavíků přijela v pondělí 20. března zazpívat do brodského Domu kultury a potěšit tak své posluchače spolu s Petrem Rezkem, se kterým byla na pódiu po 18 letech, Lídou Nopovou a orchestrem pana Nopa.

Když se člověk pohybuje dlouhou dobu v showbysnysu, tak získá řadu zkušenosti, jaké bylo vaše očekávání?
Já si myslím, že každý člověk, když něco dělá, si přeje vyniknout, chce aby byl dobrý, měl úspěch, lidi mu tleskali... To se mi zdá se, povedlo. Ale takové očekávání může být i tím,co zůstane někomu po celý život, mně ano, že vlastně každý koncert vás naplňuje očekáváním... Říkáte si, jak to dopadne, jestli nezapomenu text. To jsou takové běžné problémy, ale ty k vystoupení patří... A je dobře, že to je, protože to člověka nutí k lepšímu výkonu.

Máte před koncertem trému?
Ano, vždycky. V této době je řada interpretů, kteří se snaží jistým způsobem začít kariéru. Máte někoho, komu hodně fandíte? Já fandím všem mladým lidem, kteří chtějí něco dokázat a věnují tomu dostatek energie a chtějí se učit. Protože ono to může být někdy jen běh na krátké tratě, ale když chcete vydržet na výsluní nějakou dobu, tak se člověk musí učit a připravovat... Věnovat se tanci, zpěvu a všemu, co k takovému vystupování patří. Hovoříte s lidmi, tak potřebujete být stejně vzdělán.

Pohybujete se ve zcela jiném hudebním žánru než váš muž. Jaký vztah máte k opeře?
Dobrý. Samozřejmě jsem do ní pronikla víc až se svým mužem, ale líbí se mi. Líbí se mi i život kolem opery, to se týká v podstatě úplně jiné skupiny lidí. Jistě, potkáte pár lidí, kteří navštěvují i operu, i populární hudbu, ale to publikum je jiné.

Váš manžel často vystupuje v zahraničí. Doprovázíte ho na jeho cestách?
Vždycky. Na premiéru tam musím být, nemusím, ale chci. Ale vracím se, když je to například šestitýdenní angažmá, a jsem doma třeba čtrnáct dní, prostě jak mi to dovolí povinnosti.

Kterou zemi či město jste si nejvíce oblíbila?
Paříž mám ráda, protože jsme tam hodně dlouho žili, a Florencii.

Jakým způsobem relaxujete, když máte po náročném dni?
To záleží na tom, jestli mám čas na relaxování. Pokud ano, tak si nanosím všechno do postele - časopisy, knížky a kafé s bonbony, bohužel... A poslouchám hudbu, televizi. Když si potřebuji vyčistit hlavu, tak si pustím americké seriály, abych nemusela na nic myslet. Anebo čtu, připravuji se na další úkony, které mě čekají. Učím se písničky, ale to mi nepřipadá jako velká povinnost, protože můžu skončit kdykoliv se mi chce. Takže i tak se dá relaxovat. Ale když opravdu chci odpočívat, tak si zalezu do postele, vypnu telefony, zvonky a jsem nedobytná.

Co plánujete do budoucna?
Teď momentálně připravuji zbrusu novou desku. Chtěla bych ji udělat trošičku jinak než tu poslední, která vyšla před rokem a půl. Nyní spolupracuji s Boom Bandem, se kterým děláme každoročně koncerty v Lucerně. A také pracuji s orchestrem Luboše Nopa a doufám, že se budou vystoupení líbit.
Zuzana Vránová







TELEGRAM
Příležitostný divadelní soubor LDO při ZUŠ v Uherském Hradišti s dramatizací románu Jana Weisse Dům o tisíci patrech byl navržen na celostátní přehlídku amatérských divadel do Třebíče.







Alois Sikora - malíř a ilustrátor
Narodil se 28. 6. 1943 v Blankenhainu. Žije a tvoří v Hodoníně. Doménou jeho tvorby je olejomalba, která vychází z reflexivní poezie autora. Obrazy představují samostatné příběhy, odehrávající se na scéně přírodního, pohádkového či venkovského jeviště. Nechybí ani výjevy z prostředí dávných mýtů nebo světa cirkusové romantiky. Dílo je charakteristické jednotlivými symboly, navádějícími diváka k zamyšlení a zastavení v prostoru a čase.
Při shlédnutí obrazů se divákovi nic nenutí, jenom slyší jemné oslovení, týkající se jeho nitra. Spolu s oslovením plyne tok energie, který je ostatně vlastní většině autorových obrazů.
Uvidíte tam možná sebe, poklidné modré nebe, nedotknutelnost zrození živých tvorů i majestátnost myšlenky o míru v člověku.
Jeho obrazy také naleznete po celý měsíc duben v Galerii Panský dům v Uherském Brodě. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 31. března v 17.00.







První Večer pod padákem v Hoffmannově divadelní Orlovně
Uh. Hradiště (voj) - Nové Hoffmannovo divadlo v Orlovně připravilo na sobotu 1. dubna nový typ pořadu, který, pokud diváckou obec zaujme, bude v různých obměnách nasazován na repertoár i v následujících měsících, ovšem nikoliv pravidelně.
Pořad bude mít název Večer pod padákem. Zmíněný padák, jak už diváci Hoffmannova divadla vědí, je součástí scénické dekorace každého představení. Večer pod padákem bude mít formu jakéhosi scénického časopisu. Součástí programu budou vystoupení zpěváků a herců, ale i diskuse se zajímavými hosty, často i z oblasti mimo umělecké kruhy.
"Chtěl bych, aby se lidi v hledišti i na jevišti sešli v klidu a v pohodě spolu dokázali komunikovat, zasmát se a případně si i zazpívat," sděluje Karel Hoffmann o svém pořadu. "Myslím si, že nejen v dnešní době, ale vždycky jsou takové chvilky vzácné a cenné. Režii večera mají tedy v ruce všichni přítomní. Vedle sálu je kavárnička a tak si stačí jen objednat vínko nebo kávu či kolu a pak už jen poslouchat verše, humorné scénky nebo ukázky z her, písničky, hudbu a hlavně nebát se zapojit při besedě s hosty."
S kým vším se při prvním Večeru pod padákem v Orlovně setkáme, však zatím zůstává tajemstvím. "Za prvé nechci lákat lidi, tak jak se to běžně dělá na nějaké slavné jméno, ale na večer samotný," dodává Hoffmann. "A za druhé, nebudu tvrdit, že mám hosta z Marsu a on pak třeba pro poruchu lodi nebo pro epidemii na planetě nepřiletí a diváci budou zklamaní. Prostě ten večer se připravuje do poslední chvilky, pak se sejdeme, doufám, že v hojném počtu a spustíme to. Zkušenost ukáže čeho se příště vyvarovat a o co je naopak zájem."
Všem zájemcům o přátelské posezení: Pořad začíná v sobotu 1. dubna v 19.30 a dodáváme, že se rozhodně nebude jednat jen o pouhý aprílový žertík.







Zachránci umění bojují proti času
Uh. Hradiště (twin/pas) - Ve středu 22.března se veřejnosti poprvé představilo konzervátorské a restaurátorské oddělení Slováckého muzea sídlící na Hradební ulici. Primárním cílem činnosti restaurátorů (tedy nejen hradišťských) je zejména péče o cenné předměty v depozitářích. Samotné Slovácké muzeum datuje první zmínky o této bohulibé činnosti do roku 1956. Do šedesátých let byly cenné artefakty na celém území republiky ponechány v rukou laiků a amatérů stejně jako v moci libovůle.
Obrat k lepšímu nastal v období šedesátých let,kdy starost o "tiché svědky minulosti" převzali kustodi, kteří se postarali alespoň o základní, nezbytné ošetření. V sedmdesátých letech se začala svědomitě zpracovávat podrobná postupová a fotografická dokumentace. Restaurátoři získali kvalitnější přístroje a začali disponovat lepším vybavením. Přesto je jejich práce neprávem opomíjena. Inu, na všechno nejsou peníze.
Podstata konzervace tkví ve snaze navrátit předmětům podobu, která se bude nejvíce přibližovat jejich původnímu stavu. Mnohé "objekty" totiž vykazují vysoký stupeň poničení a náprava zanedbaného bývá mnohdy tvrdým oříškem. Ošetření má tedy stabilizační charakter a zabraňuje další možné destrukci.
"Každý předmět, který se nám dostane do rukou, má svou osobní dokumentaci. Pečlivě mapujeme jeho cestu v začátcích, průběhu i na konci konzervační práce. Ve finální podobě jsou jednotlivé artefakty zapůjčeny na výstavy nebo jsou uloženy v depozitářích. Na výstavách se však návštěvníci setkají jen se zlomkem toho, co v depozitářích ukrýváme. Nové předměty získává Slovácké muzeum darem nebo nákupem, některé jsou objeveny jako archeologické nálezy," uvedla pracovnice konzervátorského pracoviště Jarmila Frantová.
K nápadu poskytovat odborné bezplatné rady laické veřejnosti Frantová řekla:"Při pobytu v terénu mnohdy objevíme velice krásné památky v dezolátním stavu. Jejich majitelé si sice uvědomují jejich cenu, ale sami nevědí, jakým způsobem mají své bohatství ochránit před korozí, dřevokazným hmyzem, houbami a jiným nebezpečím. V prvních dnech "otevřených dveří" se prakticky radilo, jak na zašlé předměty z mosazi, cínu, železa a drahých kovů. Péče o dřevěné předměty je tématem dalšího poradního dne, který proběhne ve středu 9. dubna opět mezi 16 a 19 hodinou.







Festival odmítnutých
Uh. Brod (pas) - Tak byla nazvána přehlídka mladých divadelních souborů, které z jakýchkoliv důvodů nebyly přijaty do krajových přehlídek a výběrů na Šrámkův Písek 2000.
Základní umělecká škola v Uherském Hradišti ji připravuje na sobotu 8. a neděli 9. dubna do prostor Domu kultury. Tato přehlídka se řídí propozicemi ipos artama pro Šrámkův Písek 2000. Může se do ní přihlásit každý soubor, který podle vlastního zvážení splňuje výše uvedené podmínky. Uzávěrka pro přihlášky je 3. dubna.
Pro bližší informace kontaktujte ZUŠ Uh.Hradiště, Mariánské nám. 125, 686 01 Uh. Hradiště, tel.: 0632/551489; 555261, fax: 0632/555414; e-mail: zusuh@uhedu.cz







Skácel - Tokoš: Na koni páv a smrt a moruše
"Na koni páv a smrt a moruše..." Uslyšíme-li takovou větu, co nás napadne? Co v nás vyvolá toto spojení tak rozdílných, ale v básníkově podání nějak přece jen blízkých pojmů? Snad otázku, snad představu... Na mysl přicházejí také slova herce Lubora Tokoše, který říká: "V poezii je ještě něco nevysvětlitelného, co nelze vyložit. Je v ní něco jako tajemství. Není návodu, podle kterého bychom mohli vyložit tyto skryté půvaby, tyto nepozorovatelné krásy, všechny tyto skryté rozkošné vlastnosti poezie, které dojímají srdce."

Na koni páv a smrt a moruše
na sadě hvězda rozlomená
o hřeben střechy, koník nekluše,
nedávno klusal, ještě za Erbena.

Tato část básně Jana Skácela (1922 - 1989) pochází ze scénáře Na koni páv a smrt a moruše, který vznikl na počátku osmdesátých let a měl být východiskem k představení České pohádky v Laterně magice. Představení se neuskutečnilo a většinu básní zařadil Jan Skácel do svých pozdějších sbírek. Scénář vyšel knižně před třemi lety. V jeho úvodní poznámce čteme: "V naší féerii se mísí svět pohádek, svět pohádkový s životem, se světem přítomným. Přivolali jsme z pohádky koníčka, ale nepřevrhli do příkopy autíčko, které už dávno zabralo čestné místo v dětské fantazii."

Na malou chvilku se nám vrátil,
na chvilku je tu nazpátek
ryzáček stříbrem osedlaný
a přiklusal k nám z pohádek.

Text scénáře realizoval ve stejnojmenném pořadu teprve před rokem Lubor Tokoš v brněnském Národním divadle. Doprovázel jej na cimbál Jura Petrů. Tentýž pořad má reprízu nyní v uherskobrodském Muzeu J. A. Komenského v úterý 28. března 2000. Začíná v 18.00 hodin a je věnován výročí narození Komenského a Dni učitelů.
V knížce svých vzpomínek, textů, obrazů a obrázků vypráví Lubor Tokoš o osobním vztahu k Janu Skácelovi, o tom, jak se po desítkách let potkali jako staří kamarádi na besedě s Hradišťanem a jak si potom psali a vídali se. Jan Skácel byl raději, když jeho básně někdo četl, než je recitoval, a Lubor Tokoš došel sám k rozhodnutí, že Skácelovy básničky chce jen tak "říkat" nahlas. Nerecitovat.
Aleš Kapsa







Slovácké: Dvě tváře slavného Merkucia
Uh. Hradiště (hel) - Přichází jaro a to je odjakživa synonymem lásky. Možná z˙těchto důvodů nasadilo Slovácké divadlo právě na tyto dny premiéru nejopěvovanějšího příběhu lásky Romea a Julia.
Ovšem proslýchá se, že samotného Shakespeara natolik uchvátila postava Merkucia v˙této tragédii, že ji musel nechat uprostřed hry zemřít, aby nezaclonila lásku mladých milenců.

Martina Vrtáčka, který hraje tohoto hrdinu jsem se zeptala, jaký je podle něj nejzajímavější Merkuciův povahový rys?
Asi jeho nadhled, to jak je vždycky nad věcí. Já v˙životě moc kombinuju. Stejně tak při práci na inscenaci. Než si o něčem udělám konečný úsudek, všechno promýšlím aspoň do pětadvacátého tahu. Škoda, že nehraju šachy!

V˙této sezoně máš štěstí na velké role, po Truffaldinovi a Mánkovi přichází Merkucio, necítíš se unavený?
Ano, ale je to spíš psychická únava. Začínám si připadat jako vymačkaný citron. Ovšem když se ohlédnu zpátky, nebude to špatná sezona.

Každá z˙oněch rolí je velmi výrazná a odlišná od ostatních. Je něco, co je podle Tebe spojuje?
Myslím, že všichni tři berou život tak, jak přijde. Truffladinovi to přinese ženu, Mánek zase o tu, kterou nejvíce miluje, naopak přijde. Ale nejhůř dopadne Merkucio. Ze všeho si dělá legraci, vrhne se do každé rvačky, ale ani ve snu by ho nenapadlo, že ho to může stát krk.

Alternuješ se s˙Robertem Bellanem. V˙čem je to pro Tebe inspirující a co Ti naopak vadí?
Říká se, že víc očí víc vidí. Na Merkucia jsme dva. Co nenapadne jednoho, vymyslí druhý a naopak. Robert je při zkouškách akčnější. Já jsem spíš takový pozorovatel. Přijímám informace, které mi musí nejdřív v ˙makovici dozrát, a teprve když jsem přesvědčen, že je to tak správně, tak s˙tím vylezu. Každý máme jiný přístup a já věřím, že to dokopeme do zdárného konce.

A jak se k˙tomu staví Robert Bellan?
Snad každý herec má v˙koutku duše představu o roli či rolích, které by si někdy rád zahrál. Stává se ale, že když se hra nasadí, minete se s˙tou vysněnou rolí věkem, nebo režisér obsadí, z˙vámi nevysvětlitelných důvodů, někoho jiného. Alternace zmenšuje riziko omylu při výběru herce režisérem a dává možnost zahrát si pěknou roli dvěma, nebo dokonce více hercům, kteří by se jinak svých vysněných rolí nemuseli nikdy dočkat. Alternace mohou být taky (pokud je dostatek času) užitečné pro samotnou inscenaci. Herci jsou individuality a každý přináší svůj jiný pohled na roli. Zúčastnění se tak mohou vzájemně inspirovat. Nemluvě o zdravé soutěživosti protagonistů, nutící je k˙co nejlepším výkonům.

Po roli Merkucia jsi moc toužil, co Tě na ní tak fascinuje?
V˙postavě Merkucia je tolik pocitů a motivací, že toto rozkrývat je pro herce sice těžký, ale krásný úkol. Až mi běhá mráz po zádech, když si uvědomím, co všechno by herec mohl a měl zahrát. Je to prostě výzva a já jsem moc rád, že jsem ji mohl přijmout.

Čím Tě nejvíc oslovují role tragikomických hrdinů?
Tím, jak se v˙nich střídá a prolíná tragično s˙komičnem. Miluju, když se mi jako divákovi chce brečet, ale musím se smát. Ovšem mluvíme-li o Merkuciovi, je nutno mluvit o postavě ryze tragické. Citlivost a fantazie Merkuciova ducha, stejně jako jeho schopnost vidět víc a dál než ostatní, ho nutí používat masku cynického floutka s˙ostrým jazykem, ochotným udělat si legraci ze všeho a každého. Pod tím vším je však stále cítit nevyhnutelnost jeho tragického osudu.

Čím podle Tebe příběh Romea a Julie tak přitahuje diváky už několik století?
Myslím, že Shakespearova nadčasovost spočívá ve schopnosti vyjevit svět ve své reálné podobě, kdy nic není jen černé a bílé a vše souvisí se vším, kdy humor, láska, nenávist, smrt jsou součástí života a jedno bez druhého ztrácí smysl.







Premiéra hry Osel a stín získala ohromující rozměr
Uh. Brod (vra) - Všem známá hra Osel a stín, která byla divákům poprvé představena v roce 1933, se ve čtvrtek 23. března objevila v podání souboru Tomáše Miličky pod režijní taktovkou Romana Švehlíka, který si v příběhu zahrál i jednu z hlavních úloh v uherskobrodském Domě kultury.
Celý příběh začal známou melodií Klobouk ve křoví od Jaroslava Ježka, jehož písněmi byla celá hra protkána. Bohyně spravedlnosti Diké mluví k lidu a vyžene jej do Abdérie, kde se celý děj odehrává. Hekatomba obdivuje na nádvoří statného Rekordikla, který je v příběhu ženami přímo obletován. I když Hekatomba slaví roční výročí svatby s Hippodromem, svůj zájem o přítele svého muže neskrývá. Do města přijíždí Nejezchlebos na oslu, který je vlastnictvím Skočdopolise. Jelikož ale Nejezchlebos nemá ani drachmu na zaplacení cesty, vyvolá to nedorozumění. Nejezchlebos natáhne svůj unavený hřbet na zem pod osla, aby byl ve stínu, to se ale Skočdopolisovi nelíbí a začne si za oslův stín účtovat drachmy. Vznikne spor, který musí být vyřešen, v této chvíli zakročí rázná soudkyně Paprichida, která oba odsoudí k trestu, což se nelíbí lidu, jenž je rozdělen na dva tábory. Ten první je na straně Nejezchlebose a druhý svou přízeň prokazuje Skočdopolisovi, kterým se podaří utéct z vězení. Po dlouhém přemýšlení se dohodnou, že osla zabijí a tak všechny své problémy vyřeší. Schyluje se k vraždě osla a ani jeden z nich není schopen osla zavraždit, nakonec se to podaří. Lid je pobouřen informací, kterou se dozvěděl a chce vidět mrtvého osla na vlastní oči... Mezitím se ale do oslí kůže schovají Kontorentos a Hippodromos, kteří myslí, že tím docílí vlády nad celou Abdérií.
Když se konečně lid dožene k oslovi o to větší je překvapení, že není mrtev ba právě naopak. Je živ a mluví. Když Nejezchlebos a Skočdopolis křiknou, že to není pravý osel, ale někdo se za něj vydává, jsou téměř ukamenováni abdérskými, protože oni osla mají jako svou modlu. Po nějakém čase se ale zamyslí nad tím, co osel po nich požaduje, a začnou jím pohrdat. Nakonec se občané města vrhnou na osla a snědí jej... Při vystoupení bylo zapotřebí také vyplnit čas, aby se mohly přichystat dekorace na další obraz, o to se postaral režisér představení a vložil do vystoupení vtipné povídání na téma civilizace dneška a podobně. Je zřejmé, že po nedávném představení Ze života hmyzu je toto další střípek zajímavě přepracovaných děl.







Žalman Lohonka, všech vandráků múza
Strážnice (twin,pas) - Ve znamení Raka se nenarodil jen Pavel Žalman Lohonka, ale i jeho zbrusu nové album. Žalman tak trochu napodobil račí chůzi pozpátku. Bilancuje, ohlíží se zpět a vybírá skutečně Best Of ze svých starších nahrávek. "Původně mělo vyjít dvojalbum. Jedná se však o velice nákladnou záležitost, a proto jsme se uchýlili k pohybu na menším prostoru. Udělali jsme výběr 23 písní. Osobně jsem spokojen zejména z toho důvodu, že jsou mezi ně zařazeny převzaté skladby jako Pěšáci, Padlí andělé a Všechny cesty."
Album se původně mělo jmenovat Výprodej L.P. 2000, ale vydavatelská komise jej z hlediska prodejnosti zavrhla.
Nyní se Žalman ocitá na křestní šňůře koncertů, která začala v jižních Čechách. Novému albu stály nad kolébkou prozatím samé příjemné sudičky. V Praze dával do vínku Mirek Donutil, ve Strážnici ortodoxní vinař Milan Horáček, který po úterním koncertě v kulturním domě Strážničan, jediném křtu na Slovácku, odjel se všemi hudebníky do vinného sklípku v Sudoměřicích.
Příznivci Žalmanovy hudby si přijdou na své. Lohonka má na svém programu padesát koncertů po celé republice. Regionální příznivci se mohou těšit na tradiční Žalmanův Kyjov, který se uskuteční 12.srpna a nezapomeňte, co říká Žalman: "Naše písničky jsou oáza proti blbé náladě!"







Hradhouse - čtvrtá nejoblíbenější párty
Uh. Hradiště (paaaas) - Minulý týden proběhlo v pražském klubu Paradogs (součást komplexu Karlovy lázně) slavnostní vyhlášení ankety časopisu Tripmag a společnosti Czech Techno o nejlepší počiny v oblasti taneční hudby v Čechách.
Náš kraj zde zastupovala agentura Vichr Production, která měla v nominacích akci Hradhouse. Po sečtení všech hlasovacích lístků vše dopadlo následovně: 1. Festival ve Svojšicích, 2. Evolution, 3. CzekTek, 4. Hradhouse, 5. Festival Mácháč ...
"Úspěch je to dvojnásobný, jelikož Hradhouse je podle výsledků nejlepší párty na Moravě!" prozradil Vítězslav Chromek. "Výsledků si nesmírně vážím, jelikož jde o hlasování posluchačů. A pokud jsou oni spokojení, je to i pro nás impuls, že svoji práci neděláme zbytečně. Děkujeme."

A jaké jsou další projektu tolik úspěšné dvojice skrývající se pod značkou Vichr Production?
Především se už v sobotu (1.4.) uskuteční velká akce GARAGE 010 v Brně, poté koncert britských Future Loop Foudation (12.5), velká akce Spring in The House v cirkusovém stanu zřejmě ve Zlíně (27.5) a koncert kanadské kapely Voivod, o kterém se stále ještě jedná. Už druhým rokem spolupracujeme Vichr se slovenskou agenturou Pohoda z Trenčína na přípravě stejnojmenného festivalu, který proběhne v červenci.
Nesmíme zapomenout na letošní Buchlovské hudební léto 2000, které začíná v červnu a v jehož rámci uvidíte a uslyšíte skupiny Vltava, Buty, Vladimíra Mišíka, Poutníky, Mňágu a Žďorp, J.A.R. a řadu dalších. Buchlovská svíca zaplápolá 18. a 19. srpna a na ověnčenou párty Hradhouse se můžete těšit v sobotu 26. srpna. "Budeme se snažit, aby vše vyšlo ještě líp než loni a posluchači byli maximálně spokojeni," říká závěrem Chromek.







Čechovci pokračují

Uh. Hradiště (šup) - V sobotu 25. března se milovníci lidové hudby konečně dočkali dlouho očekávané lahůdky, kterou byl koncert k 30. výročí založení cimbálové muziky Jaroslava Čecha. A protože vystoupení Čechovců v Uherském Hradišti je vždy vzácnou trvalkou, praskal Klub kultury ve švech. Na Jaroslava Čecha, jenž svou všestrannou muzikálností a pečlivou pedagogickou prací zanechal nesmazatelný, a hlavně nepřeslechnutelný odkaz, vzpomínali přátelé, spolužáci i studenti.
A pak zazněla jeho technicky dokonalá cimbálová sóla a "mladší" série bílovské, ze Zálesí, Kopanic i krátká exkurze do Maďarska. Součástí programu byl i křest staronového CD Muzicírování ve stodole. Čtrnáct let od jeho prvního vydání nic neubralo na mladistvosti a zápalu muziky. Přesné stříbrné cifry primáše Jana Rajmice. Poctiví "vrši" Štulír, Snopek, Jančálek a Šafařík. Sametově hladký klarinet Petra Maluška. Jemné paličky Vlasti Straky. Spolehlivý kontr Ivo Krojzla. Furiantský zpěv Karla Rajmice. A nakonec vzadu dunivá, profesorsky nekompromisní basa uměleckého šéfa muziky Jana Maděriče. To jsou dnešní Čechovci. Zpěvem nás potěšili V. Mikuláštíková, Z. Lapčíková, V. Grycová, J. Pilát, M. Blaha, D. a L. Holý.
O symbolický závěr dvouapůlhodinového maratonu se postarala CM ZUŠ, která pod vedením Pavla Štulíra opět potvrdila, že i v nastupujícím třetím tisíciletí bude mít vzpomínka na lidovou tradici vždy své věrné.







Joe Cocker přijede do Brna již ve středu
Joe Cocker se narodil roku 1944 v Sheffieldu. Ve čtrnácti letech ovlivněn zpěvem Ray Charlese se vrhá na zpěv a hraní v různých kapelách, coby instalatér místní plynárny. Jeho dva první singly nemají větší úspěch. Ten se dostavuje až po soulové úpravě Lennonova a McCartneyova hitu With A Little Help From My Friends. V Cockerově podání se stává senzací a stává se kultovní písní i legendárního festivalu ve Woodstocku. Cocker se svým pěveckým stylem, založeným vpodstatě na vadě hlasivek, stal velkým vzorem nastupující generace bílého soulu. Již po tři desítky let je stálicí všech světových pódii a předních žebříčků hitparád. Joe Cocker je stále považován za nejlepšího bílého bluesového a soulového zpěváka pocházejícího z Anglie. Jak je zvykem, není prorokem ve své vlasti. Daleko lépe byl akceptován publikem v USA. Na světě je singl My Father's Song, který signalizuje chystané Cockerovo album.
Jeho čtvrteční koncert v brněnském Rondu je jediný v České republice a věříme, že si ho nenechá ujít nikdo z pamětníků zlaté hudební éry 60. a 70. let, ale ani všichni, kteří mají rádi nefalšovaný blues, rock a soul music. Téhož dne nebo o den dříve, záleží na rozmaru manažera, se uskuteční v prostorech Shopping Parku tisková konference, na které Cockrovi zazpívá hradišťský Sbor sv. Pluka.
(paaaas)
Výherci soutěže o dvě vstupenky na koncert se stávají: Milan Hrachovský z Uherského Ostrohu, Hana Gíblová z Traplic a Zdeněk Kreisinger z Velehradu.







Stále víš aneb Sladké uši si šlapou na paty

Uh. Hradiště (twin) - V sobotu 25. března se hudební menu na Míru rozšířilo o tři nové položky. Domácí hudební "kche" zastupovalo provinční C'est Trés Beau a Sladké uši, ze zámoří zaskočili Chris Black. Atmosféře večera však nijak nepřispěla mizivá návštěvnost. Bubeníka Davida Němečka ze Sladkých uší jsme podrobili křížovému výslechu a on se příjemným způsobem a jaksi mimoděk postaral o solidní prezentaci vlastní kapely. Tak tedy Sladké uši.
Sídlem této formace je hradišťská provenience. Momentální podoba skupiny se definitivně vytvořila v únoru letošního roku. V současnosti si uši šlapou na paty v této sestavě: David Němeček (bicí), Ďoďo Šotík (zpěv), Jiřík Kovařík (klávesy), Tomáš Kovařík (baskytara) a Tomáš Fridrich (kytara).

Vstupní "oznam" o činnosti, osudech, snahách, údělu a muzikantských patáliích je na tobě, Davide.
Do Sladkých uší jsem byl "povolán" jako poslední. Ďoďo Šotík si mě vyhmátl a nabídl mi spolupráci. Mým příchodem se uzavřel kruh a definitivně se vykonturovala podoba kapely. Naše vnímání hudby je navzájem hodně podobné a vzájemná komunikace je bezproblémová. Navíc se ocitáme ve věku, kdy už nemáme "oblíbené idoly" a dokážeme pracovat na území různých stylů.

Jaké zkušenosti stačily Sladké uši posbírat za dobu své krátké existence?
Prozatím se naše reprezentace odehrávala v regionálním měřítku a měla vesměs pozitivní ohlasy. Do prázdnin se chystáme sestavit ještě nějaké další písničky a chceme účinně zapracovat na první demo nahrávce. S tou se nám, alespoň doufám, bude klestit cesta snadněji. Co se týče muzikantské vyzrálosti a zkušeností, můžu říct, snad to nebude vyznívat nějak namyšleně, že se při vzniku naší kapely sešlo pět talentovaných muzikantů ovládajících své nástroje. Zkušenosti z naší působnosti v jiných kapelách se nám pochopitelně hodí nejen muzikantsky, ale i lidsky.

Zmínil ses o nahrávce. Využijí Sladké uši možnosti nahrávat ve studiu Slováckého divadla?
Pochopitelně, že je to lákavé, ale takovou záležitost musí všichni odsouhlasit. Jistěže vsadíme na kvalitu. V souvislosti s nahráváním je mi líto, že na ně nebudeme mít tolik času jako renomované kapely. Kromě kytaristy jsme totiž všichni v "nasazení pracovního procesu" a z toho plynou závazky. Já osobně mám velkou výhodu v tom, že mě mé zaměstnání vyhovuje a baví. Bez muziky si ale své fungování na tomto světě nedokážu představit.

Jak jsou rozloženy tvůrčí síly uvnitř skupiny. Kdo dává prvotní impulsy?
Zpočátku to byl jednoznačně Ďoďo, který prohlásil, že konečně našel lidi svého gusta. Snad právě proto do tvůrčího procesu skládání vložil tolik sil. Ostatní pomáhali s rytmikou a dodělávali aranžmá. Při postupném sehrávání se síly vyrovnaly a nyní je práce na nových věcech dost vyvážená.

Říká Ti něco písnička Tluče bubeníček, tluče na buben?
No jasně. Když jsem byl malý, tloukl jsem doma do všeho, co vydrželo. Máma mě buď ze zoufalství nebo díky schopnosti odhadnout malý talent přihlásila na lidušku. Dodnes ale lituji, že jsem nemohl studovat na nějaké soukromé škole. Teorie mě v nauce dost zahltila. Do budoucna se těším, že se zdokonalím na všechny bicí nástroje.

Jak vnímáš současnou hudební scénu?
Nevím, nevím. Na své vlastní kůži jsem se přesvědčil, že bohužel nedostačuje muzikantská kvalita, ale hledá se něco, co ponese image a co bude lehce prodejné. Ani se mi o tom nechce mluvit - skupiny typu Lunetic představují dobře načasovaný kalkul. Neexistuje však nekomerční hudba, protože každý styl má okruh posluchačů, kteří jí "dají vydělat."

A nehlodá v Tobě folklorní červíček? Neskrývá se v Tobě odchovanec Hradišťánku nebo Doliny?
Myslím, že cimbálová muzika k tomuto kraji patří. Nemohu říct, že bych ji poslouchal, ale jednoduše mi nevadí. Já jsem se svými prvními formacemi jel hodně hlasitě. Hlavně heavymetalovou hudbu.

To je dost kvalitní přesun. Co sladkého si tedy pouští do ouška David Němeček před usnutím?
Nejsem nijak ortodoxně začleněný. Rád si poslechnu produkci cizích i domácích interpretů - Davida Bowieho, Narvan, Jamiroquai.







Do knihovny po Internetu
Uh. Hradiště (ptk) - Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana u příležitosti Března - Měsíce internetu zveřejňuje na adrese http://www.knihovnabbb.cz své internetové stránky.
Ještě během tohoto týdne bude knihovna BBB pořádat krátká školení pro veřejnost, která objasní principy vyhledávání v internetových katalozích knihovny a další možnosti nabízené na www stránkách knihovny BBB.
Zájemci o účast v těchto školeních se mohou hlásit na tel. 0632/55 12 50 nebo na e-mailu: knihovna@knihovnabbb.cz







Buty ve Zlíně
Zlín (ptk) - Ostravská skupina Buty, oceněná nedávno prestižní cenou Akademie populární hudby jako kapela roku, zavítá v neděli 9. dubna do zlínského klubu Music Land A.
Buty vyjíždějí na rozsáhlejší turné poprvé po téměř dvou letech. Nabitý program Kosmotour 2000 zahájí kapela 2. dubna v Rožnově pod Radhoštěm a během necelého měsíce odehraje 19 koncertů v tuzemských sportovních halách, klubech a kulturních domech. Turné bude věnováno především aktuálnímu albu Kapradí, a tak se premiéry v koncertní podobě dočkají skladby jako Hajcman blues, Nad stádem koní i oblíbený Tata.







Tipy pro volný čas


Výstavy

Uherské Hradiště

Galerie Slováckého muzea
Umění jihovýchodní Moravy; 
František Janák - sklo, Michael Rittstein: Ošklivé kačátko - obrazy, 
Portrét a figura v grafice 18. - 19. století ze sbírek Galerie Slováckého muzea

Slovácké muzeum
Slovácko; Vzácný pane hospodářu - obřadní symboly a znaky; 
Len na košule, konopje na gatě

Foyer kina Hvězda
Ticoprorazili: Patrik Nový, Jiří Salajka, Pavel Tichoň - obrazy 

Foyer Klubu kultury
Výtvarný obor ZUŠ v UH
(vernisáž: pá 31.3. v 16.00)

Galerie U Sovy
Pavel Sukdolák - grafiky



Uherský Brod

Muzeum J. A. Komenského
100 let Muzea J. A. Komenského; J. A. Komenský lidstvu; 
Schola ludus - interaktivní

Galerie DK - Panský dům
Pamětní síň JUDr. Václava hraběte z Kounic; Alois Sikora - obrazy
(vernisáž: pá 31.3. v 17.00)

Foyer kino Máj
Komenský očima mladých výtvarníků - plakáty



Veselí nad Moravou

Městské muzeum
František Pavlica - výroba došků

Městské galerie v zámeckém parku
Bořek Zeman - obrazy, plastiky, kresby

Galerie Ve Dvoře
Julie Svobodová dětem - olejomalby a grafika 60. let
(vernisáž: ne 2.4. v 10.00)



Přednášky
Knihovna BBB Uh. Hradiště
středa 29. března v 17.00
Židovské památky Moravy - přednáší Jaroslav Klenovský




Folklór

Kulturní dům Míkovice
sobota 1. dubna v 14.00
Košt vína - od 17.00 hrají Burčáci - pořádají "přátelé vína"

Tělocvična ZŠ Tupesy
sobota 1. dubna v 14.00
Košt vína - od 17.00 hraje cimbálová muzika Dolina

Na Benátkách Veselí n. Mor.
neděle 2. dubna v 9.00
Místní výstava vín v areálu zahrádkářů

Muzeum J.A.K. Uherský Brod
úterý 28. března v 18.00
Na koni páv a smrt a moruše 
- z nerealizovaného scénáře Jana Skácela čte Lubor Tokoš. 
Na cimbál doprovází Jura Petrů



Divadla

Slovácké divadlo Uh. Hradiště
Jeřábí peří
čt 30.3. v 10.00 a so 1.4. v 19.30
Zlatovláska                 pá 31.3. v 10.00

malá scéna SD:
Úplná katastrofa Kuzněcovová (Kvadratura kruhu)     
po 27. a út 28.3. v 19.30

Hoffmannovo divadlo
S tvojí dcerou ne        po 27.3. v 19.30
Večer pod padákem     so 1.4. v 19.30



Městské divadlo Zlín
Manon            út 28.3. v 10.00 a 19.00
Hamlet                           st 29.3. v 19.00
Lucerna            čt 30.3. v 14.30 a 19.00  + pá 31.3. v 10.00

studio Z:
Obraz                           po 27.3. v 19.00

divadélko v klubu:
Tmavomodrý svět      st 29.3. v 15.00
Panoptikum                 so 1.4. v 19.00



Kluby

Hvězda Uherské Hradiště
Princezna ze mlejna II
po 27. a út 28.3. v 15.30 + st 29.3. v 17.30
Klub rváčů    po 27.3. v 17.30 a 20.00 + út 28.3. v 17.30
Hurikán v ringu
út 28. a st 29.3. ve 20.00
Ať žijí duchové - bijásek
st 29.3. a ne 2.4. v 15.00
Zamilovaný Shakespeare
čt 30.3. v 17.30 a 20.00 + pá 31.3. v 17.30
Zachraňte vojína Ryana
pá 31.3. a so 1.4. ve 20.00
Princ Egyptský            so 1.4. v 17.30

Mír Uherské Hradiště
Princ Egyptský              ne 2.4. v 17.30
Titanic                         ne 2.4. ve 20.00

Lípa Kunovice
Utopenec na útěku      st 29.3. v 19.30
Městské kino Hluk
Hanele                          st 29.3. v 19.30
Wing Commander
pá 31.3. a so 1.4. v 19.30 + ne 2.4. v 16.30 a 19.30

Panorama Polešovice
Něžný barbar                pá 31.3. v 19.00

Máj Uherský Brod
Ať žijí duchové - bijásek
út 28.3. v 16.00
Eliška má ráda divočinu
út 28.3. v 19.30 + st 29.3. v 17.30 a 19.30
Trhák pana Bowfingera
so 1. a ne 2.4. v 18.00 a 20.00

Morava Veselí nad Moravou
Hanuman     út 28.3. a st 29.3. v 17.00
Stigmata      út 28.3. a st 29.3. v 19.30
Ať žijí duchové - bijásek
čt 30.3. v 16.00
Život je krásný               čt 30.3. v 19.30
Zamilovaný Shakespeare
pá 31.3. v 19.30
Zachraňte vojína Ryana so 1.4. v 19.30
Královna Alžběta          ne 2.4. v 19.30

Kinokavárna Osvětimany
Tarzan           pá 31.3. v 17.00 a 19.30



KLUB Mír Uherské Hradiště
(tel.: 0602/57 61 47)
pátek 31. března ve 20.00            (50,-)
KONCERT: Gang ala Basta + After Dj Party
sobota 1. dubna ve 20.00             (60,-)
APRÍLOVÝ VEČÍREK: Syčáci Petra Váši a Mikrotenové sáčky


KLUB Golem Gambrinus Zlín
(tel.: 067/84 62 12-13, www.golem.zlin.cz)
středa 29. března ve 20.00           (10,-)
VIDEOPROJEKCE: Stones Roses
čtvrtek 30. března ve 20.00         (10,-)
KINO: Lola běží o život
pátek 31. března v 21.00              (50,-)
KONCERT: Metallica Revival - Facultura, Iron Maiden Revival
sobota 1. dubna ve 20.00            (60,-)
KONCERT: Gang ala Basta



Divadlo
Dům kultury Uherský Brod
Kašparek v pekle (Spolkové loutkové divadélko Uh. Brod)
ne 2.4. v 14.00 a 15.00

Kulturní dům Veselí n. Mor.
Don Quijote de la Ancha (Divadlo Klauniky Brno)           čt 30.3. ve 20.00

KK Morava Uh. Ostroh
Don Quijote de la Ancha (Divadlo Klauniky Brno)          pá 31.3. ve 20.00



Zveme Vás

Slovácké divadlo Uh. Hradiště
úterý 28. března v 18.00   (dobrovolné)
Akagemie gymnázia 
- setkání s hudbou, tancem, divadlem, zpěvem 
v provedení studentů hradišťského gymnázia

DDM Šikula Uh. Hradiště
čtvrtek 30. března v 16.00            (15,-)
Besídka flétny 
- děti si připravily pásmo známých i méně známých 
lidových písniček, které zahrají i zazpívají

Hoffmannovo divadlo Uh. Hradiště
sobota 1. dubna v 19.30
Večer pod padákem 
- přátelské posezení se zajímavými hosty, příjemnou hudbou, 
poezií a divadelními ukázkami

Kulturní dům Veselí n. M.
sobota 1. dubna ve 20.00
Romský ples, kterému bude předcházet 
od 14.00 turnaj ve fotbale v areálu ZŠ Hutník



Zábavné pořady

Kino Hvězda Uh. Hradiště
neděle 2. dubna ve 20.00            (200,-)
Dívčí válka 
- komedie F. R. Čecha s hvězdým hereckým obsazením

Klub kultury Uh. Hradiště
čtvrtek 6. dubna v 19.30      (160/180,-)
S politiky netančím 
- politická satira v podání Miloslava Šimka a Zuzany Bubílkové



Zábavy
ARTEMIS
so - Babice u Rosic
BOBR & MOTÝL
so - Žeravice
MAKE-UP a GATE
so - Kunovice - sportovní hala
REFLEXY
pá - Bystřice pod Hostýnem
so - Velká Bíteš
SÁRA + BRUTUS
so - Sehradice

Sportovní hala Březolupy
sobota 1. dubna 
- HEAVY ROCK SHOW 
- přehlídka kapel Markýz de Sade, Gong, Power 5 a Domina In

sobota 8. dubna 
- VALAŠSKOSLOVÁCKÝ VEČER 
- vystoupí Fleret a Jarmila Šuláková, Reflexy originál a Credo



Koncerty
Galerie Slováckého muzea UH
čtvrtek 30. března v 19.00
II. koncert sólistů a souborů 
- vystoupí žáci hudebního a literárně dramatického oboru


Kino Morava Veselí n. Moravou
pátek 7. dubna v 19.00
Spirituál Kvintet

Klub kultury Uh. Hradiště
sobota 8. dubna v 19.30     (100/130,-)
Spirituál Kvintet



Diskotéky

Atlantic Bílovice
pá - Diskotéka - Dj Martin Gerža
so - Diskotéka + strip show

Euroclub Hluk
pá - Jackpot s DJ Eddiem

Harley Music Club Uh. Ostroh
so 8.4.  - Slavnostní zahájení diskotéky 
a striptýzového klubu za účasti Dušana Antalíka - Dj M. Gerža







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund