Číslo: 9
28.02.2000
Článků: 75

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Lásku k umění probouzíme již v dětství
Letos ryzlink a svatovavřinecké
Znalci vína, jsou zváni do Tučap
Dostane se i letos některá z dívek do finále?
TELEGRAM
Vyjde-li u nás zákon o harašení, půjdu sedět první, tvrdí Náhlovský
Folklór
Krása odleskem řádu
Mexiko nemá ve světě sobě rovné země
Zlo a lež vítězí nad pravdou, láskou a životem
Na jeviště přilétá láska jeřábí dívky
Zlínská liga Hradišťáky moc nezajímala
Festival o lidských právech
Satira Izera a Dobrodinského
Kulturní akce
Poslední koncert Second Bandu před pauzou
Psychedelický večer šílenství se Sweet Noise





Lásku k umění probouzíme již v dětství

Děti výtvarné umění doopravdy zaujalo - Foto: P. Paška
Uh. Hradiště (pas) - I v letošním roce pokračuje Galerie Slováckého muzea v přednáškách o výtvarném umění pro děti předškolního věku.
"Vychováváme si budoucí návštěvníky," prozradila autorka nápadu Marie Martykánová, která už druhým rokem přednášky sama organizuje. Oprášila tak myšlenku, kterou před patnácti lety již vyzkoušela. "Myslím si, že když začneme děti zasvěcovat do tajů umění již v ranném věku, jednou se nám naše snaha vrátí. Pokud se jich někdo za pár let zeptá třeba jen na cestu do galerie, určitě si ji budou pamatovat."
Už loňské reakce z mateřských škol ukázaly, že o přednášky bude zájem, a dnes se školky hlásí samy. Výklady i s názornými ukázkami probíhají přímo v podkrovním sále galerie, pravidelně podle zájmu od úterý do čtvrtka v dopoledních hodinách. Děti se dozvědí, co je výtvarné umění, jak rozdělujeme barvy, jak vzniká obraz, osahají si malířské plátno či sochu a jsou poučeny o základních pravidlech chování při návštěvě galerie. "Naplno vnímají i atmosféru a vůni budovy," sděluje Martykánová.
Minulý týden využilo této příležitosti ve třech skupinkách přes šedesát dětí z mateřské školky v Kunovicích. Zvídavé tváře pěti- a šestiletých capartů upřeně poslouchaly výklad Marie Martykánové a živelně s ní spolupracovaly. Galerie se proměnila v učebnu a umělecká škola hrou měla zelenou. Po zajímavé hodině, jejíž součástí byla i prohlídka galerie, odcházely děti plny dojmů, které nám po příchodu do školky namalovaly. "Možná letos opět otevřeme i speciální kroužek výtvarné výchovy," prozradila nám před odchodem učitelka Marie Juraštíková. "Není vždy zcela lehké děti zaujmout. Ale je třeba se stále o to pokoušet. Zakusí-li dítě prožitek krásy, dojde k okouzlení a je připraveno k vlastní tvorbě."
Prostřednictvím našeho týdeníku by chtěly učitelky MŠ Kunovice poděkovat zaměstnancům Galerie Slováckého muzea, že vyvinuli pro děti tuto aktivitu.







Letos ryzlink a svatovavřinecké
Buchlovice (pas) - V sobotu 4. března pořádá Folklorní studio Buchlovice na státním zámku Buchlovice reprezentativní výstava vín.
Již ve 12 hodin začne odborná konference o vystavovaných odrůdách a o dvě hodinky později bude za přítomnosti nakladatele slavnostně pokřtěno 2. vydání knihy Světová encyklopedie vín. Samotná výstava bude zahájena v 15 hodin.
"Výstavou chceme představit vína královských odrůd, ryzlink rýnský a ryzlink vlašský a z červených vín vzorky odrůdy svatovavřinecké," prozradil Josef Vaculík, člen výstavního výboru. V bohaté škále chutí a vůní se představí vína, která pocházejí z různých ročníků a vinohradnických oblastí našich i světových.
V průběhu výstavy, přesněji v 18 hodin, proběhne aukce vzorků vín, jejíž výtěžek bude věnován na dobročinné učely.







Znalci vína, jsou zváni do Tučap
Tučapy (kož) - Celkem 363 vzorků shromáždili organizátoři koštu vín v Tučapech, který se uskuteční v neděli 5. března od 10.00.
"Při hodnocení vín odborníky, které vedl Antonín Bilík z Boršic, nejlépe obstál ryzlink rýnský společnosti Zeas Polešovice od sklepmistra Vojtěcha Náplavy," informoval starosta Tučap František Hrančík, jenž sám patří mezi vinaře sbírající na výstavách zlaté medaile. Titul šampión obdrželo tentokráte v Tučapech 25 ukázek červených a bílých vín.
Poslední výstava vín se zde konala před šestnácti lety, ale vinná réva je zde známá minimálně od roku 1131, tedy od první zmínky o obci. "Vinný hrozen máme v obecním znaku," pochlubil se Hrančík.
Do Tučap poslali své vzorky vinaři z Velehradu, Znojma, Modré, Polešovic, Mikulova, Sudoměřic, Veselí a dalších vinorodých oblastí i ze všech okolních obcí.







Dostane se i letos některá z dívek do finále?
Uh. Hradiště (pas) - Ve středu 23. února proběhlo v˙malém sále Klubu kultury okresní kolo v˙uměleckém přednesu Wolkrův Prostějov. Jednomu z˙pořadatelů a zároveň porotců, řediteli ZUŠ Uh.Hradiště Stanislavu Nemravovi, jsme položili i tyto otázky:

Proč právě Prostějov?
Prostějov je docela pěkné město na Hané, jak známo, a onen přívlastek získal jako rodné místo básníka Jiřího Wolkera (1900 - 1924). Jeho osobu postupně zprofanoval jeden památečný režim a povinná četba, ale do dneška nám zůstal etický rozměr jeho díla, ke kterému se hlásí i současní dramatici (vzpomeňme např. nedávné divadelní představení souboru ZUŠ "Marie Sabina" Wiliama Klimáčka). No a jinak je to festival recitátorů a divadel poezie pro zájemce od 15 do 35 let, který začíná základními koly ve středních školách a odborných učilištích a končí v polovině června celostátním setkáním ve výše uvedeném městě.

O čem je současný přednes?
O zájmu mladých lidí o poezii a prózu, o jejich potřebu se podělit jejich prostřednictvím o svůj postoj, životní názor nebo také o potřebu se ukázat, že umím sdělovat myšlenky ve verši volném či vázaném. Asi. Příští rok se zeptej oněch recitátorů.

Na jaké vlnové délce porota (svobodný umělec povolání hereckého Karel Hoffmann, loňská finalistka WP Kristýna Vyhlídová a vy) komunikovala a jak hodnotila?
V˙přednesu jsou takové tři neměnné konstanty. Vhodný výběr textu - tj. takový, se kterým se onen mladý člověk ztotožňuje a který má pro něho samotného hodnotu dobré literatury a jeho generační výpovědi. Za druhé je to jeho vybavenost - slovní a mimoslovní schopnost artikulace, rozhovoru s˙posluchačem. Tou třetí je ono výsledné sdělování: obrazů, metafor, symbolů, názorů, představ. nejen slov. Každý má mít připravené dva texty. Ten druhý ukáže kvalitu nebo odhalí slabiny. Stává se, že ten druhý recitátoři většinou trochu v˙přípravě podcení. Letos ty slabiny byly u někoho ve výběru, nepochopení autora a třeba zbytečném dramatizování. Těch pěkných sdělování byla ovšem většina.
Porota rozhodla, že ze sedmnácti soutěžících do oblastního kola byly doporučeny: Milada Bobková (ZUŠ UH), Magdalena Novotná (Gymnázium UB) a Anna Slezáková (Gymnázium UH). Čestné uznání obdržely Víta Habáňová, Veronika Štefanová, Vendula Bártková, Kateřina Čermákvová, Lucie Bartošová (všechny Gymnázium UH), Mirka Snížková (SOU Jiřího z˙Poděbrad UH) a Jana Bartošová (Gymnázium UB).







TELEGRAM
Za poslední album O slunovratu, napsané na básně Jana Skácela, převezme v pátek 3. března skladatel, zpěvák a vedoucí cimbálové muziky Hradišťan Jiří Pavlica Žlutou ponorku, cenu udělovanou Volným sdružením publicistů Periskop za mimořádná hudební díla uplynulého roku.







Vyjde-li u nás zákon o harašení, půjdu sedět první, tvrdí Náhlovský

Josefové Náhlovský a Mladý drží parohy své nového kolegy Jirky Markvana - Foto: P. Paška
Uh. Hradiště - Protože se dvojice Josef Náhlovský a Josef Mladý rozhodla v listopadu do Uherského Hradiště vrátit, nechala si svůj nový pořad na podzim a nabídla ve čtvrtek zcela vyprodanému sálu Klubu kultury svůj starší s názvem Kafíčko, šéfe. Jelikož Náhlovský a Mladý s tímto pořadem na konci ledna vystupovali ve Veselí nad Moravou a my jsme vám přinesli podrobnou reportáž, rozhodli jsme se tentokráte před vystoupením popovídat si s populárním sportovcem, hudebníkem a bavičem Josefem Aloisem Náhlovský i bez kafíčka.

Kam sahají kořeny vašeho druhého jména Alois?
K Fešákům jsme nastupovali s kolegou Josefem Mladým jako dva Pepíci. Aby nás hudebníci odlišili, začali mi říkat Alois. Taky je to podle Jiráska. Když dělám Krušnohorskou kroniku, taky falšuji dějiny a vymýšlím si jako Alois Jirásek.

Odkud pocházíte, kde jste vyrůstal?
Narodil jsem se v Lomu u Mostu, což je malá vesnička v srdci Krušných hor. Jsem Krušnohorec a tady mám svoje kořeny.

Co jste studoval a kudy vedla vaše cesta k roli baviče?
Vystudoval jsem český jazyk - dějepis, učitelský směr, a taky jsem jeden rok učil naše děti, tedy žáky. Potom jsem začal dělat tuhle práci - komika. Moje začátky byly ve studentském divadle. V té době v něm hrála spousta lidí, kteří se teď docela proslavili, například Pepa Carda, který momentálně hraje hodně v televizi, režii dělal Jan Nebeský, to je dneska režisér Národního divadla, Zbyněk Roubal, který je dnes hvězda ústeckého činoherního klubu. Samozřejmě bych mohl jmenovat další a další. Byl to silný ročník z Ústí nad Labem.

Považujete se kromě role baviče i za hudebníka?
Já jsem hudebník - amatér a spíš takzvaně přivrzávám na kytaru. Kolega Mladý je docela slušný hudebník.

Jaká hudba je vašemu srdci blízká?
Rocková muzika šedesátých let. Hlavně Rolling Stones. Poslouchám i staré výběry, Beatles a velice se mi líbí i The Doors. Mladé kapely většinou hrály tvrdší metal, což není moje krevní skupina, ale taky si ho můžu odposlechnout. V naprosté pohodě ještě strávím Black Sabbath.

S panem Mladým jste se ale seznámil v country kapele...
Ano, před dvaceti lety. Pan Mladý hrál na basu a já jsem jim dělal něco jako komika.

V jakém druhu společnosti se cítíte nejlépe?
Určitě mezi mladými lidmi. Jsem kavárenský typ, noční i barový. Mám rád hudební rockové nebo jazzové kluby, kde se posedí, poklábosí se a pomluví se všichni známí i neznámí muzikanti. To je můj život, to mě hrozně baví, cítím se tam jak doma.

Čím nejraději vyvádíte lidi z míry?
Nesnažím se lidi vyvádět z míry. Snažím se být laskavý a hodný, protože dnes je taková blbá doba. Každý chce někoho pohanět, pošpinit. Mám rád, když jsou k sobě lidi vstřícní. Proto třeba koukám na pořad Plovárna s Markem Ebenem, který vyloženě dělá talkshow tím, že nechce na tom druhém nějakou špatnost. To je balzám, když to není bulvární záležitostí, myslím, že je to v dnešní době potřeba.

Z koho si s libostí střílíte?
Snažím se z lidí si nestřílet, ale když už si střílím, tak hodně z ženských. Dělám si z nich legraci, a jestli u nás jednou vyjde zákon o harašení, tak budu sedět první.

Když si tak rád střílíte z žen, nebojíte se vzrůstající obliby Haliny Pavlowské?
Halina je velice sympatická ženská, je to moje krevní skupina. Banánovými rybičkami mě opravdu nadchla, protože to je opravdu ženská, která v hlavě něco má, na srdíčku i na duši. Je pravda, že jsem si z ní ale taky trošku střílel a říkal jsem: "Halino, neštvěte mě, když vy máte na Banánové rybičky, tak já na Nově udělám Pomerančový želvičky." Docela výborně jsme si vtipně pokecali. Je opravdu bezvadná ženská i jako moderátorka a její rybičky jsou výborné.

Co si myslíte, že táhne lidi na vaše představení? Tento sál jste vyprodal dříve než Donutil!
To snad není možné, protože Mirek je úplně skvělý herec a skvělý komik a já k němu vzhlíží s velkou úctu. Asi je to tím, že děláme oba lidový styl zábavy. Nehrneme to moc do politiky, ale spíše si všímáme běžných lidských starostí a vlastností. Myslím si, že lidi legraci potřebují a chceme je pobavit, aby pořád nečuměli na bednu, kde tečou potoky krve, válejí se vydloubnuté oka, urvaný ruce, nohy.

Máte ještě něco společného s Petrem Novotným?
Dá se říct, že už téměř nic. Končím Novoty. Chystáme s panem Mladým nový pořad s pracovním názvem Na holky se nepíská. Vydali jsme spolu dva nosiče, máme připravené třetí, který se jmenuje pracovně Kafíčko, šéfe a Krušnohorec 2. Oba nosiče by měli vyjít na podzim.
Pavel Paška







Folklór
Kulturní komise při Městském úřadě v Kunovicích zve v sobotu 4. března na fašank: 13.00 - obchůzka masopustního průvodu po městě za doprovodu cimbálové muziky Mladí Burčáci, 20.00 - beseda u cimbálu v Pálenici s pochováváním basy - hrají CM Burčáci
Slovácký kroužek Kosárek Nedakonice obnovuje prastarou lidovou slavnost - fašank. Tradiční obchůzka maškar, krojovaných a muzikantů se v Nedakonicích uskuteční v sobotu 4. března od 10.00. Nebude chybět podšablový tanec, zpěv typických fašankových písniček, ani další zvyky. Na celém programu se spolupodílí také Mužský pěvecký sbor Nedakonice a místní cimbálová muzika Viola
13. ročník festivalu masopustních tradic (Strání 3. - 7. března)
Pátek 3. března 18.30 Dvorana Strání: "Ke Strání cestička šlapaná ..." - pořad z folklorních tradic obce Strání. Účinkují soubory: Husličky, Javorinka, Javorina, CM Strýci
Sobota 4. března 13.00 Náves u Zámečku: "Ej, fašanku, fašanku..." - masopustní obchůzky se soubory Bokréta (Szany, Maďarsko), Kozárovce (Slovensko), Valašský vojvoda (Kozlovice), Javorina (Strání), 19.30 Kulturní dům Květná: "Zrcadlo masopustu" - profilová vystoupení souborů Bokréta (Szany, Maďarsko), Kozárovce (Slovensko), Valašský vojvoda (Kozlovice), gajdoši ze Slovenska a z Moravy, 22.00 Kulturní dům Květná: "Beseda u cimbálu" - hrají muziky všech souborů i náhodní přespolní
Pondělí 6. března 17.00 Dvorana Strání: "Filmotéka" - videofilmy o festivalu fašanku a lidové kultuře obce Strání
Úterý 7. března "Obchůzky fašančárů" 12.00 - 19.00 obchůzky vesnicí a návštěvy hospod, 20.00 - 22.00 příchod skupin na Zámeček, 24.00 pochovávání basy







Krása odleskem řádu
Uherský Brod - Poslední grafická díla známého hradišťského umělce Jiřího Salajky vyjadřující vibrace jeho pocitů a myšlenek, vystavuje galerie v Panském domě. Na páteční vernisáži představil autorovu tvorbu ředitel mostecké galerie a o kulturní program se postaral pěvecký soubor Bonifác z gymnázia JAKUB
P. Paška







Mexiko nemá ve světě sobě rovné země
Como México no hay dos aneb Mexický večírek na Míru
Uh. Hradiště (nem) - Každý z nás má utvořenu jakousi představu o životě v Severní Americe, kompilaci mayovek, amerických westernů a sáhodlouhých seriálů, které v posledních letech zaplavily obrazovky naší televize.
Mexické telenovely, náruživě sledované ženami všeho věku, vytvářejí iluzi neskutečného sterilního světa plného intrik, podivné pseudomoderní kultury a lidí v krásném, na náš vkus příliš barevném oblečení. Láska i nenávist jsou podány v ostrých, kontrastních barvách, hysterické ženy ovládají své neschopné manžely.... Jaké je skutečné Mexiko? André Breton kdysi označil tuto část světa za surrealistickou zemi par exellence. Soubor H.O. si zvolil jako předlohu pro své představení knihu Laury Esquivel - Koření vášně. Jelikož převedení tohoto díla, které se odehrává během několika desetiletí, do divadelního tvaru bylo velmi náročné, byly do konečné verze pojaty i motivy z děl jiných autorů, prozaiků i básníků. Děj samotného příběhu je zasazen do počátku našeho století, do doby, kdy se Mexikem přehnala vlna revolučních nepokojů. Boj za svobodu se se mnohdy proměnil v pouhé bezuzdné drancování. Pancho Villa a Emilio Zapata v čele vzbouřenců, neustále se střídající prezidenti i představy o budoucím státním uspořádání Mexika. Na zdánlivě poklidném statku, stranou těchto politických vášní, žije vdova se svými třemi dcerami. Do hry vstupuje okouzlující Pedro, mladík z dobré rodiny, a svým příchodem rozehrává partii lásky a smrti. Motiv Popelčina příběhu, motiv odstrkované nejmladší sestry zasazený do revolučního Mexika, dostává v podání souboru H.O. zcela nové rozměry. Příběh tragické lásky se odehrává na pozadí bujarých oslav, jídla a pití, je proložen písněmi i tancem, magično se mísí s realitou, smích s pláčem, komedie se stává tragedií, tragično působí komicky.... Jeden z nejmenovaných členů souboru přirovnal toto představení k docela vydařenému mejdanu.
Co zajímavého diváky čeká? Živá hudba na jevišti, tanec, zpěv, láska a smrt, smích i pláč, ochutnávka mexických specialit (i tekutých), okouzlující dívky, mužní povstalci i skutečný černoch...







Zlo a lež vítězí nad pravdou, láskou a životem
Zlín (kaf) - Shakespearův Othello, jedno z nejslavnějších dramat "velkého Alžbětince", vznikl bezmála před čtyřmi sty lety. Přesto k nám hovoří nyní stejně naléhavě jako kdysi.
Shakespeare použil starý italský hrůzostrašný, mordýřský příběh, jehož děj ve svém slavném dramatu vlastně okopíroval. Jednoduchý a efektní syžet však povýšil na strhující dílo, vypovídající o nedozírných hlubinách a propastech psychiky člověka.
V této tragédii nejde o velké problémy mocenské, zápletka je na první pohled docela jednoduchá. Není snad člověka, který by zhruba nevěděl o čem Othello je. Slavná hra se však v podvědomí někdy scvrkne do zjednodušeného, povrchního vzorce. Vidíme černého muže, který ze žárlivosti zavraždí svou nevinnou ženu. Na první pohled by se dalo říct, že jde o jakýsi rodinný horor. Podstatou Othella ale není vzrušující krvežízná story. Othello je dílo velikého rozměru. Jde tu o proces, o krutý zápas, ve kterém je milující, dobrý člověk černé pleti dušen bílým člověkem s černou duší. Zlo a lež vítězí nad pravdou, láskou a životem.
Téma Othella je stále aktuální - lidská povaha se nezměnila a my všichni se denodenně ocitáme tváří v tvář lžím, pokušením a pochybnostem, kterým toužíme nepodlehat a které dílem sami produkujeme. Pravda nám nezřídka uniká, protože nepravda vypadá často mnohem věrohodněji. Uvěřit lživému slovu či pomluvě je tak snadné, zvláště pak, když ten, kdo umí šikovně intrikovat působí dojmem poctivého, řádného člověka. Navíc závist umí pracovat neúnavně a spolehlivě.
Setkat se s Othellem znamená dozvědět se něco o povaze zla. Okusit a uvědomit si jeho nebezpeční, sílu a nesmrtelnost. I jeho ubohost. Ale znamená to také naplno pocítit velikost lásky - absolutní lásky a proto i sebezničující.
Slavného Othella připravuje na zlínské scéně režisér Ivan Balaďa se svým uměleckým týmem - pražskou kostýmní výtvarnicí Marií Frankovou a scénografem Jaroslavem Malinou. Autorem hudby je znamenitý Vladimír Franz.
Roli Othella svěřil režisér Luďku Randárovi, křehkou Desdemonu ztvární Klára Sochorová, Jagův part připadl Rostislavu Markovi. Dále uvidíte hostujícího brněnského herce Petra Štěpána, Evu Daňkovou nebo Milenu Marcilisovou, Gustava Řezníčka, Jeanette Šimčíkovou, Dušana Sitka a řadu dalších. Zlínský Othello bude mít premiéru ve Velkém sále Městského kina Zlín v sobotu 4. března v 19.00.







Na jeviště přilétá láska jeřábí dívky
Uh. Hradiště - Hlavní funkcí divadla bylo od jeho vzniku před několika tisíci lety tzv. zrcadlení, které nám mělo připomínat základní otázky bytí.
Spoluprožitkem, které nám divadlo přináší, máme šanci si uvědomit, že právě tyto okamžiky, které nás nyní nesmírně trápí, nebo naopak těší, prožívali lidé již od nepaměti. A jestliže se odráží divadlo v˙rovinách problémů, odráží se také ve způsobech existence, je to takový malý svět ve světě. Právě jsme se rozloučili s˙jedním z˙neúspěšnějších představení loňského roku - Charleyovou tetou s˙Robertem Bellanem v˙hlavní roli. A i když je mnohým z˙nás líto, že právě toto představení navždy odchází z˙našich divadelních prken, to je také zrcadlení, které divadlo s˙sebou nese a žádné představení se již nikdy stejným způsobem nedá zopakovat,tak jako život sám je nezopakovatelný. Nastává pro herce chvíle, kdy se pomalu začínají příjemně bát a rozklepaně těšit na premiéru, která právě přichází.
Začátek sezony se Slováckému divadlu zatím výrazně zdařil, neboť jak premiéra Gazdiny roby, o níž se mluví jako o nejlepší inscenaci v˙současné době v˙České republice a sjíždí se za ní diváci i kritici ze vzdálených koutů země, tak představení Kvadratury kruhu, pojmenované také jako Úplná katastrofa, Kuzněcovová!, slaví úspěchy. Dostojí následující premiéra vysoko nasazené laťce? Pravdou je, že už samotný titul s˙sebou nese jisté záruky. Jeřábí peří japonského autora Junji Kinoshity bude ve Slováckém divadle slavit svou českou premiéru. Režisér Alexandr Miťkin, který je našim divákům známý jako tvůrce již zmiňované Kvadratury kruhu, si tentokrát přizval ke˙spolupráci na výpravě ruského výtvarníka Valerije Kovaljova. Do hlavních rolí obsadil Eriku Pláňavskou a Josefa Kubáníka a choreografii k˙inscenaci připravuje Ladislava Košíková, která se taktéž významně podílela na mnoha představení v˙této sezoně.
Příběh o jeřábovi, který se může proměnit v˙krásnou dívku, patří mezi klasické japonské legendy, a tak není divu, že byl také u nás již v˙několika zpracováních přeložen, ovšem tentokrát se poprvé objevuje ve formě dramatické. Junji Kinoshita patří v˙Japonsku mezi nejznámější dramatiky a celý svůj život zasvětil právě rozvoji této literární formy. Nezabýval se pouze japonským klasickým divadlem, naopak, do své tvorby zahrnoval i znaky západní kultury, kterou pečlivě studoval. Výsledky tohoto studia se snad nejvýrazněji projevily v˙kompletním překladu Shakespeara, kterého pro Japonsko objevil. Příběh Jeřábí ženy, který posléze přepracoval pod názvem Jeřábí soumrak a jejž Slovácké divadlo uvádí jako Jeřábí peří, patří mezi jeho nejznámější dramata. Díky němu si můžeme vychutnat pro nás tak exotický přístup ke světu, kterým se Japonci proslavili. Je to neuvěřitelná trpělivost a schopnost vnímat krásu v˙každém detailu, kterou si nyní máme možnost prožít právě díky zimní lásce jeřábí dívky k˙prostému tkalci, jenž jí kdysi zachránil život.
Andrea Helmichová







Zlínská liga Hradišťáky moc nezajímala
Uh. Hradiště (pas) - Místo plánovaného večírku pro veřejnost proběhla v sobotní večer na Míru za asistence zlínských skupin spíše soukromá párty.
Skupina Vitamín M, první zástupce zlínské ligy, nabídla hrstce přítomných šťavnatý bigbít, jehož kvalitu srážela až na výjimky malá sehranost hudebníků. Energie a nápaditost nechyběla ani zvukovým snům, tedy Sonic Dreams, jejíž hudba se hlásí ke stylu underpopu. Techničtí hudebníci jsou spíše hledači pokladů v zemi anglického rocku. Projev zpěvačky Lenky Ordeltové utopený ve vřavě tónů okolních nástrojů vyzněl naplno až v poslední punkově laděné skladbě Schíza.
Jako třetí vystoupilo trio Salash, které se Zlínem a místy i s hudbou nemá nic společného. Kapela si sál spletla se zkušebnou, ve které se baskytarista učil zpívat. Nepsané pravidlo, to nejlepší nakonec, platilo i na Zlínském večírku. Vystoupení kapely Bad Drug, která post druhé kytary vyměnila za druhou, zvukově podobnou, avšak hutnější baskytaru, nabídlo vnitřně laděnou rockovou hudbu místy sjíždějící do punku. Příjemně a velmi originálně působila projekce diapozitivů během koncertu.







Festival o lidských právech
Uh. Hradiště (red) - Výjimečná přehlídka těch nejlepších filmů o lidských právech z mezinárodního festivalu Jeden svět organizovaná Společností při ČT Člověk v tísni a NEzávislým Sociálně Ekologickým HNUTÍm proběhne v úterý 7. března v kině Mír. Na místě bude instalována výstava fotografií od Amnesty International - Porušovaní lidských práv v Americe.
Program:
17.30 - Zahájení filmů Jeden svět
17.40 - Příběh 14.dalajlamy
18.40 - Lidské pozůstatky a Zapomenutí
20.25 - Ďáblovy děti a Břemeno
21.30 - Delta Force
Více informaci vám přineseme v příštím čísle.







Satira Izera a Dobrodinského
Zlín (pas) - Agentura Velryba Promotion připravila na dnešní večer, pondělí 28. února, vystoupení populární dvojice komiků Zdeňka Izera a Marka Dobrodinského s názvem Hovory z Lán. Od 19 hodiny ožije zlínské Velké kino plejádou známých osobností. Izer s Dobrodinským předvedou ve svém podání vystoupení Karla Gotta s Marcelou Holanovou, Lucie Bílé a také slavného operního pěvce Luciana Pavarottiho a dalších osobností světové i tuzemské hudební scény. Imitátoři pak přítomným poodhalí choulostivé soukromí několika podivínů, skrývajících svou tvář v Tabudce. V druhé části pořadu budou mít diváci možnost vstoupit do politické arény nedělní Debaty a dalších diskusních pořadů.







Kulturní akce

Výstavy

Uherské Hradiště

Galerie Slováckého muzea
Umění jihovýchodní Moravy; 
František Janák - sklo, Michael Rittstein: Ošklivé kačátko - obrazy, 
Portrét a figura v grafice 18. - 19. století 
ze sbírek Galerie Slováckého muzea

Slovácké muzeum
Slovácko; Vzácný pane hospodářu - obřadní symboly a znaky

Foyer kina Hvězda
Madagaskar - Ostrov snů - fotografie

Galerie U Sovy
Vladimír Franz: Cestovní deníky - akvarely

Galerie "D" Ludmily Dopitové
Sdružení Holar - grafika



Uherský Brod

Muzeum J. A. Komenského
100 let Muzea J. A. Komenského; 
J. A. Komenský lidstvu; 
Schola ludus - interaktivní

Galerie DK - Panský dům
Pamětní síň JUDr. Václava hraběte z Kounic; 
Jiří Salajka - grafiky

Galerie Koller
(vernisáž: pá 3.3. v 17.00)
Josef Beneš - národopisné kresby

Foyer kino Máj
Komenský očima mladých výtvarníků - plakáty



Veselí nad Moravou

Městské galerie v zámeckém parku
Bořek Zeman - obrazy, plastiky, kresby

Galerie Ve Dvoře
Vlasta Winkelh”ferová: Japonské lidové hračky



Zveme Vás

Dům kultury Uh. Brod
sobota 4. března v 18.00         (30/60,-)
IV. folkový fašank 
- přehlídka folkových skupiny Spirit, Pexeso, Sinaj, Poloband a Second Band

Klub Vlčnov
sobota 4. března v 19.00   (dobrovolné)
Fašankový večer se skupinou Kasanova. 
Již od 9.00 začíná masopustní průvod s rázem Řemesla minulého století 
- dechová hudba Vlčnovjané

KD Strážničan Strážnice
sobota 4. března v 19.00
Módní přehlídka jaro - léto 2000

Vinný sklep U Marholtů
úterý 7. března od 19.30
Cimbálová muzika Jaroslava Čecha zve všechny na pochovávání basy.
Rezervace na tel.: 55 35 04




Přednášky

Dům u dvou obrů Uh. Hradiště
úterý 29. února v 16.00
Cesta ke zdraví aneb Pohledy na léčení a léčitele 
- přednáška Miroslava Hrabici, 
autora knih Co nám tělo říká aneb Po stopách nemocí 
a Láska - cesta ke zdraví i k Bohu.



Oznámení

Šlechtitelská stanice vinařská v Polešovicích zve 
na tradiční předjarní seminář o pěstování, šlechtění a zpracování vinné révy. 
Uskuteční se 29.2. v 9.00 ve sklepě ve Vinařské ulici.

Všeobecná sběratelská burza se uskuteční v sobotu 4.3. 
od 8 do 16.00 v prostorách Spol. domu Otrokovice. 
Inf. a rezervace : 0604 67 08 61, 067/ 794 19 56.



Divadla

Slovácké divadlo Uh. Hradiště

Gazdina roba                út 29.2. v 17.00
Zlatovláska                   st 1. až pá 3.3. v 10.00
Hello, Dolly!                  po 6.3. v 10.00
Nová komedie o Libuši a dívčí vojně v Čechách  út 7.3. v 10.00


Městské divadlo Zlín

Penzion pro svobodné pány    po 28.2. v 10.00
Lakomec                              st 1.3. v 10.00
Lucerna                                pá 3.3. v 19.00
Othello - premiéra                 so 4.3. v 19.00

studio "Z":
Krysař                     po 6.3. v 10.00




Kina

Hvězda Uherské Hradiště (tel.: 0632/55 37 65)

Ene Bene                    po 28.2. v 17.30
Láska pronihlá - P100     po 28.2. ve 20.00
Juha - P100    út 29.2. v 17.30 a 20.00
Velký Joe - bijásek        st 1.3. v 15.00
Mraky odtáhly - ART   st 1.3. v 17.30
Drž si šátek, Taťáno! - ART    st 1.3. v 20.30
Příběh hraček II.        čt 2. až 8.3. v 15.30
Početí mého mladšího bratra   čt 2.3. ve 20.00  + pá 3. až ne 5.3. v 17.30
Lazebník sibiřský  pá 3. až ne 5.3 ve 20.00


Lípa Kunovice (tel.: 0632/54 95 04)

Mrtvej brouk                 st 1.3. v 19.30
Letní příběh                   ne 5.3. v 19.30


Městské kino Hluk (tel.: 0632/58 11 21)

Prci, prci, prcičky          st 1.3. v 19.30
Šestý smysl      pá 3. až ne 5.3. v 19.30


Panorama Polešovice (tel.: 0632/59 32 42)

Já milujem, ty miluješ    pá 3.3. v 19.00
Konec světa                  ne 5.3. v 19.00


Máj Uherský Brod  (tel.: 0633/63 37 85)

200 cigaret                             út 29.2. v 19.30
Sen noci svatojánské - P100   st 1.3. v 19.30
Gádžo Dilo - ART                   čt 2.3. v 19.30
Útok z hlubin                          pá 3. a so 4.3. v 19.30 + ne 5.3. v 18.00


Morava Veselí nad Moravou  (tel.: 0631/32 23 79)

Ene Bene            út 29. a st 1.3. v 19.30
Velký Joe - bijásek          čt 2.3. v 16.00
Milenci - ART               čt 2.3. v 19.30
Dny japonského umění (3. - 5.3.)
Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský       ne 5.3. v 19.30


Kinokavárna Osvětimany (mujweb.cz/web/osvetimany/kino.html)

Notting Hill                  pá 3.3. v 19.30



Plesy

Dům kultury Uh. Brod
pátek 3. března v 19.30                (60,-)
Maturitní ples Gymnázia J.A.K. Uherský Brod 
- k poslechu a tanci hraje Domino

Orlovna Uh. Hradiště
sobota 4. března v 19.00              (50,-)
První Orelský ples jednoty Uherské Hradiště 
- k tanci a poslechu hraje Straňanka

Kulturní dům Kudlovice
sobota 4. března ve 20.00
Maškarní ples - hraje skupina Record - bohatá tombola








Poslední koncert Second Bandu před pauzou
Uh. Brod (pas) - Na fašanku může hrát jakákoliv hudba, třeba i folková. Nevěříte? Právě tuto sobotu 4. března od 18.00 se v brodském Domě kultury uskuteční již IV. folkový fašank, na kterém se představí známé a oblíbené kapely Second Band a Pexeso spolu se skupinami Spirit, Poloband a Sinaj.
Jedna z nejlepších moravských folkrockjazzových skupin Second Band se pomalu ukládá k letnímu spánku. Kapelu ke konci minulého roku opustil kytarista Radovan Mahdal. "Přejedl jsem se tohoto stylu, říká Mahdal. "A nebavilo mě být pořád na cestách." O odchodu uvažuje i další učitel brodské ZUŠ, klávesista Jarda Šmilauer. Svůj hudební pohřeb mělo 28. ledna na zlínské Malé scéně i debutní album Až za ten kopec. A poslední hrůzostrašná zpráva zní, že fašankový koncert v Uherském Brodě bude úplně poslední koncertem Second Bandu před asi roční pauzou. "Určitě chceme pokračovat," prozradila zpěvačka Radka Janečková - Šnajdarová, která si přednedávnem neočekávaně vzala svého hudebního kolegu - kytaristu Jarka Janečku.
"Během roku budeme shánět nové muzikanty, cvičit a připravovat nový repertoár," dodává zpěvačka. Druhou známou kapelou je seskupení hudebníků ze všech koutů východní Moravy. Kdo by neznal Pexeso! Za šest let své existence stačila kapela posbírat téměř všechna ocenění z prestižních soutěží a festivalů. Letos už čtvrtým rokem kapela pořádá festival Břestecký pinkl, který moderuje nestárnou Jiří moravský Brabec.
V současné době má skupina již 7 členů a v tomto obsazení hraje teprve dva měsíce: Zdena Jandásková a Leona Valentová (zpěv), Vít Maděrič (basa), Vladimír Valenta (kytara), Miroslav Horňák (příčná flétna) a nové tváře - Michal Chovanec (bicí) a Radek Pudelka (kytara). Premiérovou zkoušku prodělalo složení při společném vystoupení s jazzovou kapelou Mour 6. ledna na brněnské Leitnerce.
Nový člen skupiny Radek Pudelka je pro kapelu největším přínosem na poli autorském. "Veškeré nové písně pochází právě z jeho autorské dílny," prozradila Leona Valentová. Příchodem Pudelky se kapela posunula k folk-jazzovému žánru.
V minulém týdnu se Pexeso zúčastnilo konkurzu největší folkové akce - Zahrada 2000. O tom, jak kapela obstála a jestli obhájí účast z loňského roku, se rozhodne koncem tohoto týdne po dalších moravských kolech. "Jsme moc napjatí, jelikož úroveň ostatních kapel v této oblasti je vskutku profesionální," hoří zpěvačka nedočkavostí.
Olomouckou skupinu Spirit tvoří dvě manželské dvojice - Soňa a Milan Vidličkovi a Blanka a Pavel Mazalovi. Pamětníci si možná vzpomenou, že v této sestavě uzavřela v roce 1990 svou téměř osmiletou existenci skupina Folk- -lór. Současný repertoár tvoří písně slezské, hanácké, valašské i slovácké ve vlastních osobitých aranžích. V letech 1998 a vloni získala skupina nejvyšší ocenění v mohelnickém kole Moravského vrabce a zvítězila rovněž v karvinském finále. Nejvíce si však ceníme Krtečka, ocenění, které nám na festivalu Zahrada 99 udělilo publikum," prozradil Pavel Mazal.
Velmi širokou škálu hudebních stylů od folku přes rock, regtime, blues až po country hraje už nějaký ten pátek formace Poloband z Brna, party hudebníků seskupená kolem písničkáře Petra Pololáníka.
Členové z hodonínského kvarteta Sinaj museli projít několika kapelami různých žánrů, aby se jednoho dnes sešli a řekli, že všem nejvíce vyhovuje folk.
A co vám? Taky máte rádi folk? Pakliže ano, těšíme se na vás o sobotě v tom našem Brodě Uherském.







Psychedelický večer šílenství se Sweet Noise
Uh. Hradiště (pas) - Země se otevřela a poslové třetího světa vystoupili na Zemi. Jejich příjezd ve čtvrtek postihl i našeho město. Přestupní stanicí se stal klub Mír.
O poněkud nevydařený rozjezd se postala slovenská kapela Fucking Core System. Jejich doom metal byl sice hluboce instrumentální, ale projev nesehraných hudebníků působil velmi chaoticky. Vyčníval jen kytarista. O to fantastičtější byl příchod českobudějovického kvarteta Colp. Technický, na rytmice založený trash core, nařezaný a servírovaný v tom nejlepším balení lahodně působil pro mlsnou skupinku přívrženců. Kromě skladeb z debutu Don't escape nabídli i vyzrálost a bravuritu zaznamenanou na ještě čerstvém albu Paralysis. Vrcholným závěrem jejich skvělého účinkování se stala unikátně podaná skladba od Meschuggah.
Ostrý břit nechyběl ani další kapele - tentokráte z Českého Krumlova - Locomotive. Kapela však doposud postrádá osobitější projev, protože jejich produkce by mohla nést samolepku "čeští" Machine Head. Skočná agresivní polka kolem kalichu s trashmetalovou krví by měla raději najít vlastní tvář.
Tu určitě nepostrádala hvězda večera, brutálně zuřiví a nespoutaní Sweet Noise. Poslové ďábla na prsou, nesoucích novou víru, rozvířili uragán hudby namixovaný z několika ingrediencí. Náboženská nespoutanost, vycházející z polských deštných pralesů, rozpumpovala krev nadzvukovou rychlostí. Mystické prology mezi skladbami scelovaly jejich psychedelické vystoupení do jedné hudební apokalypsy. Pod vlivem šílenství a interní magie obzvláště exhiboval démonický vůdce Peter Mohamed. Vrchol tvorby, vrytý do posledního alba The End of the Century, uzavíral celý večer.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund