Číslo: 34
30.08.1999
Článků: 82

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Sborník aktivit pro volný čas dětí a mládeže
Stanovisko Akademie J. A. Komenského,
Pánové, zpátky do trenek!
Nová prodejna
Hasiči na Masarykově náměstí
Památné dny svatební
YAMAHA - učení je radost, přesvěčte se sami
Rozpis lékárenských služeb





Sborník aktivit pro volný čas dětí a mládeže
na rok 1999 / 2000
Problém drog tu je, a asi ještě nějakou dobu bude. Nezbývá tedy nic jiného než se touto problematickou oblastí života lidské společnosti zabývat. Mnozí z nás jsou už nuceni hledat cestu z bludiště drogového opojení ven a věřte, že to není nic jednoduchého. Co se tedy zamyslet nad tím, co je potřeba udělat, abychom vůbec nezabloudili? A právě o to se snaží autoři publikace "Všichni společně jinak a lépe aneb co s volným časem".
V první části publikace se spolu s odborníky v dané problematice zamýšlí nad tím, co může udělat rodina, než "zahřmí", což je doplněno praktickými radami, a jak důležitý je citově hluboký, otevřený a komunikativní vztah mezi dospělými a dětmi.
Ve druhé části je předložen obsáhlý přehled aktivit a činností, kterými se děti a mládež mohou ve svém volném čase zabývat. Rozsahem tento seznam pojímá oblast Uherského Hradiště, Kunovic, Starého Města a Uherského Brodu. Ve třetí části je uveden seznam sportovišť volně přístupných veřejnosti, kde mohou občané aktivně trávit svůj volný čas.
Na závěr je uveden seznam míst, kde odborní pracovníci pomohou všem potřebným s řešením jejich problémů v oblasti duševního zdraví, sociální, právní, zaměstnání i v krizových životních situacích.
Záměrem publikace je pomoci všem, kteří o to projeví zájem, řešit jejich každodenní problémy a nalézt radost ze života. Publikace bude dostupná na všech základních školách v uvedených místech, na okresním úřadě - referátu sociálních věcí, městském úřadě, školském úřadě a okresní hygienické stanici.
OHS Uh. Hradiště







Stanovisko Akademie J. A. Komenského,
Tržiště 20, Praha 1 ke studiu jednoletého pomaturitního jazykového kurzu
v Uherském Hradišti

Akademie J. A. Komenského (AJAK), Tržiště 20, Praha 1 organizuje jednoleté pomaturitní studium kurzy angličtiny a němčiny od roku 1994 na základě každoročně obnovovaného pověření MŠMT ČR (nyní ve Vyhlášce MŠMT č. 171/99 Sbírky). Jak vyplývá ze Stanov AJAK, působí tato organizace celoplošně po celém území České republiky, čemuž odpovídá i její organizační struktura - disponuje celkem 50 oblastními organizacemi AJAK, které šíří vzdělávací programy Akademie J. A. Komenského. V Uherském Hradišti existovala oblastní organizace AJA do roku 1996, kdy byla z generačních důvodů její činnost dočasně ukončena. Do té doby zde také organizovala pomaturitní kurz.
Akademie J. A. Komenského má však zájem své vzdělávací programy v tomto významném jihomoravském městě šířit i nadále, a proto zde předpokládá v dohledné době obnovení své činnosti. Na přechodnou dobu (nejpozději do konce školního roku 1999-2000) využila Akademie J. A. Komenského organizačně technické pomoci Akademie vzdělávání, která však je jinak zcela samostatnou organizací, vyvíjející činnost v Uherském Hradišti na základě živnostenského oprávnění.
Jednoleté pomaturitní jazykové studium však v Uherském Hradišti pořádá Akademie J. A. Komenského, Praha 1, Tržiště 20 a všichni studenti tohoto studia jsou jejími studenty, což vyplývá i ze smluv s nimi uzavřených. Uherskohradištská Akademie vzdělávání plní funkci administrativního servisu. Pokud se v tisku či reklamních materiálech objevila informace, že pořadatelem kurzu je Akademie vzdělávání Uherské Hradiště, šlo o informaci zavádějící, což bylo projednáno a vzato na vědomí při osobním jednání se zástupci Akademie vzdělávání a tímto dáno na vědomí veřejnosti na Uherskohradišťsku.







Pánové, zpátky do trenek!
Naši dědové neměli o současných slipech ani potuchy. Většina z nich nosila trenýrky, třeba i ty s lampasy, které "frčely" v šedesátých letech.
Podle výsledků malého průzkumu, který jsme provedli v ulicích Uherského Hradiště, asi polovina dotázaných dává přednost slipům a pomalu se začíná zvětšovat počet mužů, kteří se vracejí ke kdysi dominantním trenýrkám. "Mám dva dospělé syny a manžela, ale každý z nich má úplně jiné představy o spodním prádle. Nejmladší syn si pochvaluje slipy, starší syn nosí výhradně bavlněné trenýrky a muž je zvyklý již od dětství na klasické trenky," řekla nám žena ze Starého Města.
"Pokud svému muži kupuji spodní prádlo, třeba k narozeninám, vybírám boxerky, to jsou trenýrky se světovým jménem. Manžel má vypracovanou atletickou postavu a pěkné spodní prádlo ho udělá ještě přitažlivějším. Kdybych doma měla nějakou nechutnou zříceninu, asi bych mu koupila vojenské trenky o dvě čísla větší," sdělila s úsměvem atraktivní třicátnice.
V Uherském Hradišti jsme se porozhlédli na tržnici a v blízkém Centrumu. "Někdo má raději trenýrky, jiní zákazníci dávají přednost slipům, je to skoro půl na půl," řekla nám prodavačka Jitka Kučerová. V oddělení spodního prádla očekávali nové zboží, výběr zde nebyl příliš velký. Například trenýrky nabízeli až od čísla 59.
"Myslete si, co chcete, ale já se nejraději pohybuji v trenclích. Cítím se v nich perfektně, jsou pohodlné a zdravotně úplně v pořádku. Slipy až moc svírají mé mužství. Pánbůh dal chlapcům varlata do pytlíku proto, aby se chladila, tak proč je zbytečně svírat a oteplovat ve slipech?", řekl osmadvacetiletý Petr z Kunovic. "V těchto parných dnech jsou úplně nejlepší bermudy a pod nimi nic," dodal mladík, který se s námi zapojil do debaty na Mariánském náměstí.
Podle lékařů jsou zdravotně nejvhodnější trenýrky. V dobře zásobených prodejnách si můžeme vybrat z velkého množství vzorů, jednobarevné i s potiskem.
Milan Kubíček







Nová prodejna

V polovině července otevřela firma MEGACOMP CZ, s.r.o., novou prodejnu mobilních telefonů a výpočetní techniky. Prodejna se nachází na Mariánském náměstí na rohu Františkánské ulice. V příjemném prostředí zde nakoupíte široký výběr mobilních telefonů a provedete aktivace Eurotel i Paegas. Nabízí se možnost okamžitého výkupu použitých mobilních telefonů, výměny protihodnotou starého telefonu za nový, drobné opravy, prodej použitých telefonů, nové Twist karty za zvýhodněné ceny a mnoho dalších výhod. Kromě mobilních telefonů zde nakoupíte komponenty pro počítače, spotřební materiál, inkoustové náplně do tiskáren, diskety, myši, podložky a mnoho dalších doplňků. Srdečně Vás zveme.
Foto: P. Paška







Hasiči na Masarykově náměstí
Uh. Hradiště (MR) - Je skutečností, že není lepší přípravy na skutečný zásah hasičstva, než je požární sportovní disciplína zvaná "Požární útok". Dělej, jak chceš, tady máš vodní zdroj a tam zase máš cíl, což jsou vlastně terče, a tvým úkolem je co nejrychleji dopravit vodu do tohoto cíle.
Z iniciativy dobrovolných hasičů v Uh. Hradišti Mařaticích bude v neděli 5. září od 13.00 hodin právě takový závod uspořádán přímo na Masarykově náměstí v Uh. Hradišti jako jeden ze závodů série Velké ceny okresu Uh. Hradiště.
Na této akci, která je prezentována pod heslem "Hasiči se představují", vystoupí nejen 20 nejlepších družstev okresu, ale také zde bude v dopoledních hodinách instalována poutavá výstavka staré zásahové požární techniky. Odpoledne pak ve spolupráci s hasičským záchranným sborem bude od 15.00 předvedena ukázka moderní zásahové techniky. Kdo zaváhá, neuvidí, a kdo neuvidí, určitě bude litovat.







Památné dny svatební
U nás na Moravě známe pouze stříbrnou, zlatou a diamantovou svatbu. Jinak je to ovšem v Americe. Tam se slaví po 1. roce bavlněná, po 2 letech papírová, po 3 letech kožená, po 5 letech dřevěná, po 7 letech vlněná, po 10 letech cínová, po 12 letech hedvábná, po 15 letech křišťálová, po 20 letech porcelánová, po 25 letech stříbrná jako u nás, po 30 perlová, po 40 rubínová, po 50 letech zlatá a po 60 letech diamantová jako u nás na Moravě. Pojmenování svatebních dnů se řídí podle darů, které jsou zvykem po tolika a tolika letech manželům dávat.
Ne všichni lidé však přistupují k oslavě výročí své svatby stejně. Přesvědčil jsem se o tom nedávno v autobuse mezi Starým Městem a Uherským Hradištěm, kde vedly rozhovor dvě noblesní dámy. "Maruško, jak oslavíte s Fanošem dvacetipětileté výročí svatby?" " Ale nijak, počkáme si ještě pět roků a pak to oslavíme jako konec třicetileté války."
MIKI







YAMAHA - učení je radost, přesvěčte se sami
Na nově vznikající Hudební školu YAMAHA jsme se zeptali její ředitelky Mgr. Dagmar Polákové:

Co to je, když se řekne hudební školství YAMAHA ?
V˙Evropě více než čtyřicetiletá tradice a kvalita s˙výborně propracovanou metodikou skupinového vyučování hry na keyboard, kytaru a zobcovou flétnu. Yamaha nabízí alternativu ke klasickému hudebnímu vzdělávání, tzn. umožňuje aktivní hudební seberealizaci nejen úzkému okruhu vyvolených (jak je tomu např. v˙LŠU), nýbrž širokému okruhu zájemců od nejútlejšího věku až po stáří. Yamaha tedy sleduje světový trend muzicírování pro vlastní potěšení bez ohledu na věk či společenské postavení.

Jakou tradici má hudební školství YAMAHA v˙ČR ?
Tradice Yamahy u nás vzniká samozřejmě až po roce 1989. Za tuto poměrně krátkou dobu však vzniklo již více než 30 škol, v˙nichž vyučují přes tři tisíce žáků desítky speciálně školených učitelů.

Proč zrovna Uherské Hradiště?
Hudební škola Yamaha doplňuje nabídku hudebního vzdělávání, která zde doposud chyběla, a chce se opřít o přirozenou zpěvnost tohoto kraje.

V jaké podobě a kde bude HŠ YAMAHA působit?
Jsme rádi, že právě specializovaná učebna v ZŠ Východ bude vlajkovou lodí HŠ Yamaha v˙Hradišti. Ředitel školy Ing. Durďák nám vyšel maximálně vstříc, takže k˙desítkám aktivit školy, z˙nichž si žáci mohou vybrat činnosti pro volný čas, přibude i Hudební škola YAMAHA s˙kompletní nabídkou programů: hra na keyboard, kytaru, zobcovou flétnu, nebo programy první krůčky k˙hudbě a rytmické krůčky. V˙ostatních školách budou probíhat pouze vybrané programy - v˙ZŠ Jarošov - flétna, kytara, krůčky, v˙MŠ Jarošov - krůčky, v˙ZŠ Mařatice - krůčky, flétna.

Čím je Yamaha výjimečná?
Kromě již výše uvedených specifik je to především moderní učební software ve formě disket, kazet a CD, způsob skupinového vyučování, jež snižuje nátlak na výkon a z˙toho plynoucí stres, zajímavá vyučovací témata (kromě tradičních např. sluchová výchova, harmonizace, aranžování, improvizace a tvorba vlastní hudby) a v˙neposlední řadě i to, že umožní získat žákovi hudební nástroj s˙výraznou slevou.

Co se skrývá pod názvy "První krůčky k˙hudbě" a "Rytmické krůčky"?
První krůčky k hudbě jsou originální a velmi zajímavý program hudebně pohybových her pro nejmenší děti od 18 měsíců věku (!!) do 4 let i s˙maminkami. Rytmické krůčky jsou určeny pro děti od 4 do 6 let (cílená hudební průprava, tematické písně, rytmické hry, jednoduchá hra na hudební nástroje). U obou těchto programů platí dvojnásob, že lepší je jednou vidět a zažít než tisíckrát o tom slyšet.

Jaký je zatím zájem žáků?
Značný. Nejen o instrumentální výuku, ale i o oba programy pro nejmenší. Bude-li pokračovat i nadále, budeme muset hledat další učitele pro instrumentální výuku.

Připravuje HŠ YAMAHA něco navíc kromě běžné výuky ?
Samozřejmě. Budou to první vystoupení a koncerty, zapojení žáků do soutěží, založení souboru, letní tábor s˙hrou na hudební nástroje nejen pro vlastní žáky a řada dalších akcí, neboť cílem Yamahy je stát se součástí bohatého kulturního života Uherského Hradiště.

Kde mohou naši čtenáři získat podrobnější informace o nabídkách Yamahy?
Nejvhodnější je navštívit některý Den otevřených dveří HŠ Yamaha, např. 2. září a 14. září od 16. 30 do 18 hod. v˙ZŠ Východ nebo 2. září od 16 do 17 hod. v˙ZŠ Jarošov či od 17. 30 do 18. 30 hod. v ZŠ Mařatice. Aktualizované informace najdou zájemci také na internetu - http://www.inet.cz/zshornik/ic/yamaha.htm

A. Jeřábek








Rozpis lékárenských služeb

	Uherské Hradiště
	30. srpna - Havlíčkova
	31. srpna - Masarykovo nám.
	Rozpis lékárénských služeb na září v době uzávěrky tohoto čísla ještě nebyl hotov.

	Uherský Brod
	30. srpna - 2. září - Město
	3. - 5. září - Sídliště

	Pohotovostní služby stomatologie
	30. srpna - MUDr. Chytrá, ZS Babice, tel: 58 57 53
	31. srpna - MUDr. Měrková, Uh. Ostroh 509, tel: 59 14 56
	1. září - MUDr. Jurásek Otto, St. Město, Alšova ul., tel: 54 32 21
	2. září - MUDr. Jurásek David, St. Město, Alšova ul., tel: 54 32 21
	3. září - MUDr. Pačková, Zlechov 540, tel: 59 74 04
	4. září - MUDr. Jančárová, Polešovice 67, tel: 59 31 08
	5. září - MUDr. Jeřábek, Františkánská ul., tel: 55 36 54
Stomatologické pohotovostní služby jsou poskytovány ve všední dny od 15.00 do 17.00 hodin, soboty, neděle a svátky potom od 8.30 do 13.00 hodin







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund