Číslo: 23
08.06.1998
Článků: 74

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Podnikání
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Silnice hrůzy
Český stát a zodpovědnost
Je třeba vidět dál než na špičku nosu!
Výzva! Povodně.
Ceny Via Bona letos uděleny poprvé
Velký dík patří sponzorům i dětem
Kalendárium
Super kvalita - super cena
III. vinné trhy v Čejkovicích
Maturity na SSOŠ v Kunovicích
POLICEJNÍ TÝDENÍK





Silnice hrůzy
V předminulém čísle jsem chválil počin Masarykovy školy v Uherském Hradišti - Mařaticích ke Dni matek. Bohužel se tato škola stala svědkem tragédie, kdy byla před školou přejeta její školačka a tento úraz nepřežila, stalo se tak minulý týden. Nebyl to však ojedinělý případ, kdy došlo na této komunikaci k úrazu. V dané lokalitě se zřídila lékárna, poštovní úřad, obchodní středisko, postavilo se nové sídliště, je zde požární zbrojnice, škola a komunikace je v původní podobě. Nevím, jak to plánují představitelé města, že při těchto zástavbách nebylo pamatováno na zřízení parkoviště, umístění dalších dopravních značek omezující rychlost, instalaci retardérů, a hlavně zřízení světelných křižovatek. Z těchto důvodů nese hlavní vinu na této tragédii - smrtí malé školačky - policie a referát dopravy okresního úřadu.
Je opravdu podivuhodný přístup k této otázce vedoucího referátu dopravy Jany Míškové uveřejněný ve SN dne 3.6. 1998. Hlavně, že paní Míšková řeší odstranění reklamních poutačů kolem silnic (přesvědčili jsme se o tom i ve filmovém šotu České televize), a další nedůležité otázky. Myslím si, že referát dopravy byl měl zastávat zodpovědnější činitel. Policie má svůj díl viny tím, že v dané lokalitě se provozu na komunikaci nevěnuje. Zabývá se měřením rychlosti v okrajových částech města Uh. Hradiště, kde by zase naopak mohla být v některých úsecích rychlost vyšší než 50 km/hod. Věřím, že po této tragédii se zastupitelstvo města spojí s Okresním úřadem a policií a sjednají v této věci nápravu. Už v zájmu malých školáčků z Masarykovy školy v Uh. Hradišti - Mařaticích. Při řešení tohoto problému je nutné řešit i provoz na křižovatce této silnice v jejím vyústění u kasáren.
A. Jeřábek







Český stát a zodpovědnost
Stále je od různých politiků slyšet, že přebírají zodpovědnost za to či ono. Tváří se přitom vážně a snaží se vzbudit dojem, že to myslí i vážně. Politici jsou lidé, kteří vedou státní politiku. Když se podíváme, jak to myslí se zodpovědností dnešní stát, můžeme i vidět, jak to vlastně ti politici i myslí. Co můžeme vidět? Úředníci správního aparátu se nestarají o správní řád, který otloukají s velkou důležitostí obyčejným smrtelníkům o hlavu. Že si můžete stěžovat? Ale ano, jenže si ministerstva nevedou o nic lépe. Neboť není postihu pro úředníky, kteří lžou, prokazatelně píší pod hlavičkou úřadu nepravdy nebo když nevědí kudy kam, tak dají nic neříkající odpověď, a to ještě mnohdy mimo projednávanou tématiku.
České soudnictví je tak nezávislé, že se nemusí ani starat o vlastní výtvory a jejich naplnění. A pokud má nějaký ten mocný zájem, dá se i nějaký ten důvod či podklad doslova vyrobit. Zda-li nabude rozsudek právní moci, je celkem jedno. Ono se dá nabytí právní moci i jednoduše škrtnout, a je to. To pak odborník žasne a laik doslova čumí. A když vám někdo způsobí škodu, za kterou musí dokonce do vězení, může se vám stát, že ten dotyčný bude za pár dní zase na ulici a volný jak ten pták, zatím co vy sedíte na dluzích, které vám ta osoba způsobila. Všechno dle práva, dobře ti tak, proč jsi šetřil, pracoval a věřil v zákony? Byla přece amnestie. A zatímco se čeká léta na procesy, dotyčný jsou ihned svobodni. Copak je jejich právo jiné než jiných občanů? Copak presidenta nezajímá, zda-li vůbec někdy bude způsobená škoda nahrazena? Asi ne, asi je jeho popularita u takových subjektů víc oceněna než u jiných občanů. Tomu se říká právo?
Na druhé straně to jen prší pokutami a ono či tamto, či jen za zdání nedodržení termínu - pořádek přece musí být, ne? Pochopitelně jen u obyvatelů, ne u zodpovědného státu. který se sice říká demokratický ale chová se úplně jinak. Škodu, co způsobí občánek, zachycuje celá škála zákonů a novel, jen aby se náhodou v tom někdo nevyznal. Že to nesvědčí o dobré práci ani státu a ani parlamentu, kteří chtějí stále víc peněz, se samozřejmě nemluví, neboť oni mají zodpovědnost. To má ale být rovné jednání s rovným? To má být demokracie? Vždyť to připomíná novodobé nevolnictví?
Takže, vůči komu jsou tedy všichni ti politici vlastně zodpovědni? Ví to někdo? Občané zřejmě ne.
V. Burýšek







Je třeba vidět dál než na špičku nosu!
Tak už nám zase hrozí stávka! Tentokrát výstražná, hodinová, organizovaná odboráři z příspěvkových a rozpočtových organizací čili státních úředníků (vyhlášena na pondělí 8. června 1998).
Každý z nás má nějaké zkušenosti s úředníky. Je asi bohužel pravda, že převažují ty zkušenosti horší. Úředník bývá mnohdy arogantní a zlý, nezřídka dokonce hloupý až tupý. Kdo by tedy stávku inkoustů schvaloval, že ?! Jenomže... mezi úředníky jsou (a jistě i takovou zkušenost má drtivá většina z nás) i lidé slušní, schopní, snažící se občanům pomoci a vyjít jim vstříc. Počet těchto však ve státní správě neustále klesá a nezačne-li se tímto problémem někdo rychle vážně zabývat, klesat nadále bude, až zbudou opravdu jen ti budižkničemové! Není příliš složitou matematikou spočítat si, že nezvedá-li se státnímu zaměstnanci dva i více let nominální mzda a je-li (díky grandiózním výsledkům naší ekonomiky a práce mnohých ministrů) roční inflace 10, respektive 13% (1996-1997), klesne jemu mzda reálná za tyto dva roky o 23%! A to už je síla, že ano!
Hovoří-li se už šest, sedm let planě o zákoně o státní službě, zákoně, který by alespoň částečně napomohl rozloučit se s těmi zaměstnanci, kteří nám dnes a denně pijí krev (a to nejen občanům-klientům, ale i svým slušnějším kolegům) a který by pomohl lépe ohodnotit zaměstnance dobré, je to situace vážná a poněkud tragikomická! Zájem na tom, aby tento zákon nebyl schválen a uplatňován (což se zdařile děje) mají především ti, kteří se jej bojí a kteří již dávno měli pracovat jinde než ve státní správě. Tito lidé také jistě stávku svých kolegů nepodpoří, neboť vesměs mají (s ohledem na to, co svému zaměstnavateli a potažmo občanům přináší, a s ohledem na to, jací opravdu jsou) platy ještě docela solidní, takže proti čemu by proteslovali?!
Je tedy velice krátkozraké tuto akci odsoudit. Naopak je v zájmu každého z nás, aby se ve státní správě začalo vskutku něco dít! Nestane-li se tak, budou dopady na celou naši společnost ještě tragičtější, než by se mohlo na první pohled zdát. Jako by nám nestačilo už to, co se ve společnosti, díky všem těm kariéristům, alibistům, hlupákům a lumpům, děje!
Takže: s chutí do toho!
(uk)







Výzva! Povodně.
Vyzýváme tímto laskavě všechny ty, kteří v čase loňských povodní zaznamenali tyto události v Uh. Hradišti a okolí na fotografický pás, aby nás písemně kontaktovali. Důvodem je připravovaná kolektivní expozice Povodně 1997.







Ceny Via Bona letos uděleny poprvé
V Praze 18. května předal ministr průmyslu a obchodu ČR Karel Khnl ceny Via Bona organizované pražskou Nadací Via a Nadací pro občanskou společnost v New Yorku čtyřem dárcům z řad podnikatelů, kteří svou podporou nevládním neziskovým organizacím významně prospěli společnosti v místě, kde působí.
Jednu z cen získala také firma Graddo a.s. Zlín, za účinnou finanční pomoc včetně osobního nasazení vedení a zaměstnanců firmy při likvidaci následků loňských povodní na Moravě. Slavnostní akt proběhl v rezidenci velvyslankyně USA Jenonne Walkerové za účasti předních osobností veřejného života.
-red-







Velký dík patří sponzorům i dětem
V předposledním květnovém víkendu proběhl v Uherském Hradišti Nejmilejší koncert 1998 za účasti 300 dětí z dětských domovů. Ve svých vystoupeních ukázaly tvůrčího ducha v oblasti kulturních aktivit. Tato obrovská akce celostátního rozsahu proběhla za přispění mnoha sponzorů, jimž patří díky:
MŠMT ČR, Nadace Terezy Maxové, GRADDO a.s. Zlín, Pragokoncert Bohemia a.s., Lázně Luhačovice a.s., Fice ČR, ALBATROS, LINEA Nivnice, Pekárna u Jahodů Uherské Hradiště, INPOST s.r.o. Uh. Hradiště, GOLDEN-B pan Belej, Kancelářská technika - pan Šopík, Plakátová služba - pan Stloukal, Reklamní agentura BEL UH. Hradiště, HAMÉ a.s. Babice, WOLF Staré Město, ing. Masařík, SLOVÁCKÉ PEKÁRNY a.s. Delta Uh. Brod, Pivovar Janáček Uh. Brod, FATRA a.s. Napajedla, ČOKOLÁDOVNY a.s. Praha, MLÉKÁRNA KUNÍN, LAKSYMA a.s. NEDAKONICE, SUPŠ Uh. Hradiště, INTERKONCERTS, CENTROPEN Dačice, OTMA s.r.o. Uh. Hradiště, Tiskárna AVELA Staré Město, AGT s.r.o. Zdounky, Masna - pan Gerža, EGMONT ČR, GLOBOS BOHEMIA s.r.o. a v neposlední řadě SLOVÁCKÉ DIVADLO v Uh. Hradišti, v jehož prostorách a za velkého přispění zaměstnanců koncert proběhl.
Poslední květnovou neděli byly pozvány děti z Dětského domova v Uh. Hradišti do Slušovic na Dostihové odpoledne s Mezinárodním dětským dnem. Všichni se mohli dosytosti vyřádit na spoustě atrakcí, zazpívat a zatančit si se známými umělci a skupinami a zhlédnout vzrušující atmosféru dostihů. To vše bylo podbarveno velkým množstvím sladkostí. A komu patří naše poděkování?
Akciové společnosti GRADDO, která na děti nikdy nezapomíná.
Mgr. Jana Frhaufová, zástupce ředitelky DD







Kalendárium
Prvního června oslavily svátek všechny děti. Snad nikdy v minulosti se dětem přicházejícím na svět nedostávalo tolik všestranné péče a pozornosti jako dnes. Snad všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Je ale jistě velkou chybou zahrnovat děti bezmeznou shovívavostí, nepřiměřenou tolerancí a dávat jim všechno, na co si jen vzpomenou. Samozřejmě musí láska a péče zůstat základem při výchově dětí. Dítě ale musí poznat, že i rodičovská láska má své meze. Jen tak rodiče připraví své potomky na budoucí život, kde jim nikdo nebude umetat cestičky a nic jim nespadne do klína zadarmo.
Takzvaná přísná výchova je dnes označována za nepřátelskou vůči dětem. Je to určitě správné. Vždyť výchova rákoskou dokázala vždy více pokazit než napravit a z takto vychovaných dětí vyrůstali opět jen trestající rodiče. Ze zkušeností je zřejmé, že agresivní lidé jsou mnohdy i nebezpeční.
Ovšem na druhou stranu nechat dětem projít všechno, rozmazlovat je a neumravňovat však také není správné. Všechny nejsou stejné. Mnohé se nechají usměrnit dobrým slovem, jiné jenom přiměřeným trestem. Každé dítě se dříve nebo později pokusí o vzpouru, aby si tak zjistilo, co všechno si může dovolit. Ve svém vzdoru jdou děti tak daleko, jak daleko je necháme jít. Nejčastější zbraní je srdcervoucí pláč. Někteří rodiče se pod tíhou slz brzy vzdají svých výchovných záměrů a kapitulují. A děti si velmi dobře pamatují tuto slabost svých rodičů a budou ji instinktivně a bez výčitek svědomí používat kdykoli budou potřebovat.
Je proto na nás, na rodičích, abychom vedeni láskou ke svým dětem, včas poznali, kdy je třeba pohladit a kdy plácnout. Neprokázali bychom svým dětem žádnou službu, kdybychom jim odmalička všechno dovolovali a přehnaně je hýčkali. Takto vychované děti to mají potom ve skutečném životě o moc těžší než děti, které byly už doma připraveny na to, že porozumění, shovívavost a tolerance musí vycházet z obou stran.
Elen Sladká







Super kvalita - super cena
Doba je plná výrazů nej, super, úžasné, perfektní. I já jsem zatoužil být dle těchto slůvek. Jelikož při procházce městem mě upoutala prodejna Eurostyl a její značkové výrobky, řekl jsem si, že spojím příjemné s užitečným a nějakou obuv na volný čas si koupím. Volil jsem super kvalitu - obuv Adidas za bratru lidovou cenu: 2.316 Kč. Ale za kvalitu se platí, tak co, no?!
Boty jsem používal velmi šetrně asi měsíc. K mému úžasu jsem však zjistil, že se mně na obou botách začíná odlupovat barva. Ihned jsem zamířil obuv reklamovat. Jelikož prodejna v Uh. Hradišti údajně nebyla oprávněna hodnotit kvalitu (asi jsou oprávněni jenom prodávat), obuv byla poslána na expertízu do Prahy - k lidem znalým, tedy k odborníkům. Po skoro měsíčním dotazování se mně nakonec dostalo vyjádření, že obuv zcela splňuje funkční hledisko. Jedná se jen o kosmetickou vadu. Perfektní odpověď za perfektní cenu - abych použil zase letící slova. Teď mám, vážení čtenáři, jenom strach, že se mně začne odlupovat lak na autě - to by vlastně byla taky kosmetická vada...
Děkuji, odborníci v prodejně Eurostyl v Uh. Hradišti. Ubezpečili jste mě, že je vlastně všechno v pořádku, až na zmetek za skoro 2.500 Kč.
J. Suchánek







III. vinné trhy v Čejkovicích
První písemná zmínka o Čejkovicích ležících ve vinorodém jihovýchodním cípu Moravy pochází z roku 1248. U příležitosti 750. výročí připravila obec Čejkovice, MO Českého zahrádkařského svazu, Vinařské družstvo, Zemědělské družstvo se sídlem v Čejkovicích a CEHO a.s. Čejkovice III. vinné trhy. Letos se tato, pro milovníky vína a dobré zábavy, lákavá akce uskuteční v sobotu 13. a neděli 14. června v prostorách templářské tvrze a jejího podzemí. Po oba dny bude možnost ochutnat přes více jak 600 vzorků kvalitních vín. Na vinných trzích si přijdou na své vinaři, milovníci dechové hudby, příznivci skupiny Javory a sourozenců Ulrychových. Veškeré kulturní akce se budou odbývat na nádvoří čejkovického zámku a jeho dalších prostorách. Pro ženy je na nedělní odpoledne připravena módní přehlídka a další kulturní program.
Kromě Hotelu Zámek, archeologické expozice Od lovců mamutů k templářům a labyrintu templářských sklepů mohou návštěvníci Čejkovic navštívit vinárnu U Templářů známou dobrou kuchyní a čejkovickými víny. Také můžete navštívit výstavku v domku, v němž svých šest chlapeckých let prožil první prezident T.G. Masaryk. Kulturní dům ZD v Čejkovicích přivítá v sobotu v rámci III. vinných trhů zájemce o problematiku pěstování vinné révy, jejího ošetřování, výroby a prodeje vín. Touto problematikou se budou zabývat přednášející odborníci Oborového dne, který pořádá MORAVÍN - svaz moravských vinařů.
Při příležitosti 750. výročí obce byly vydány dvě pohlednice Čejkovic a připravuje se publikace o obci. Na Vinných trzích si budou moci zájemci koupit útlou knížečku pověstí o Čejkovicích.
-red-







Maturity na SSOŠ v Kunovicích
V úterý 2. června byly na Soukromé střední odborné škole v Kunovicích ukončeny maturitní zkoušky. V roce 1998 opustí brány této střední školy celkem 195 absolventů. Z důvodu tak velkého počtu studentů pracovaly současně tři zkušební komise, jež konstatovaly, že uspělo 193 uchazečů a z nich více jak jedna třetina prospěla s vyznamenáním. Poděkování za tento úspěch patří i všem pedagogickým pracovníkům školy. K dalšímu studiu na vysoké škole si podávají přihlášku dvě třetiny letošních absolventů. Přejeme všem nejen naplnění jejich dalších studijních cílů, ale také úspěšné vykročení do života.
PhDr. Milan Brázda







POLICEJNÍ TÝDENÍK
Vloupání do prodejny
V době od 27. do 28.5. se vloupal neznámý pachatel do prodejny potravin v Uherském Brodě na náměstí 1. Máje, odkud odcizil různé druhy cigaret v hodnotě 5.000 Kč.

Vloupání do hospody
V noční době dne 28.5. se vloupal neznámý pachatel v obci Bánov do uvedené hospody, odkud odcizil z výherních automatů 20.500 Kč, dále různé druhy cigaret a alkoholických nápojů a další peníze, čímž způsobil škodu ve výši 73.800 Kč.

Odcizení finanční hotovosti
Dne 28.5. v dopoledních hodinách vešel do Štanclovy lékárny v Uherském Hradišti neznámý pachatel, muž ve věku kolem 40 let, vysoký 175 cm, s krátkými světlými vlasy. Na sobě měl modré tričko a riflové kraťasy. Muž prošel prodejnou a dostal se do obslužných prostor lékárny, kde odcizil 47.000 Kč v nezjištěných bankovkách.

Vyhrožování a výtržnictví
Dne 28.5. v nočních hodinách vyhrožoval 29 letý Ukrajinec 50 leté ženě na ubytovně Hamé v obci Babice, že jí rozbije vozidlo a podpálí ubytovnu. V důsledku svého jednání musel být převezen do protialkoholické záchytné stanice v Kroměříži a jeho jednání bude předmětem dalšího šetření.

Vloupání do automatů
V době od 28.5. do 29.5. se vloupal neznámý pachatel do pohostinství U Čápů v obci Pašovice, odkud odcizil z výherních automatů částku 10.000 Kč a dále zde odcizil cigarety značky Marlboro a Start v hodnotě 600 Kč. Celková způsobená škoda činí 11.000 Kč.

Vloupání od bytu
V průběhu dopoledních hodin dne 29.5., se vloupal neznámý pachatel v Uherském Hradišti Na rybníku do bytu 65 leté majitelky, odkud odcizil šperky a další věci v celkové hodnotě 16.000 Kč.

Vloupání do motorového vozidla
Na základě oznámení 38 letého majitele z Buchlovic ze dne 30.5. ve večerních hodinách, že mu neznámý pachatel vnikl násilím do jeho osobního vozidla značky VW Golf, a to na Smraďavce v katastru obce Buchlovice, odkud mu odcizil autorádio značky Sony v hodnotě 7.000 Kč byl policisty Obvodního oddělení Policie ČR Buchlovice zajištěn 18 letý pachatel z Moravské Ostravy, u kterého bylo odcizené radio zajištěno. Celková způsobená škoda na vozidle činí 22.000 Kč. Pachatel byl předán vyšetřovateli, který mu sdělil obvinění z trestného činu krádeže a poškozování cizí věci.

Vloupání do domu
V průběhu dopoledne dne 31.5. se vloupal neznámý pachatel do rodinného domku v obci Traplice, odkud majitelce odcizil 25.000 Kč, dále vkladní knížku s celkovým vkladem 51.000 Kč.

Vloupání do autobusu
V době od 30.5. do 1.6. se vloupal neznámý pachatel v obci Topolná do autobusu ČSAD, který zde byl zaparkován a z toho odcizil tržbu v hodnotě 3.644 Kč a 1.200 Kč řidiči autobusu. Peníze byly uloženy v trezorku.

Vloupání do garáže
V době od 31.5. do 1.6. se vloupal neznámý pachatel ve Starém Městě do garáže na ulici Tovární, odkud majiteli z osobního vozidla odcizil panel autorádia, CD měnič, nabíječku k mobilnímu telefonu, tankovací kartu CCS a další věci, čímž majiteli způsobil škodu ve výši 35.400 Kč.

Krádež varhan a houslí
Koncem měsíce května 1998 odcizil 14 letý pachatel v Uherském Brodě ve Zvláštní škole postupně housle a el. varhany, které následně prodal za 3.000 Kč v bazaru a tyto peníze použil pro svoji potřebu. Svým jednáním tak způsobil škodu ve výši 8.400 Kč.

Vloupání do kabinetů
Dne 1.6. v dopoledních hodinách vnikl nezjištěným způsobem neznámý pachatel na Gymnazium v Uherském Hradišti do uzamčených kabinetů, odkud odcizil sedmi zaměstnankyním celkem 5.950 Kč a tři kusy peněženek v hodnotě 1.950 Kč. Celková způsobená škoda činí 7.800 Kč.

Vloupání do kabin
V době od 2. do 3.6. se vloupal neznámý pachatel v obci Částkov do kabin TJ Sokol Částkov, odkud odcizil kompresor, pípu od piva, pivní bečku a 5 sklenic piva, vše v hodnotě 8.700 Kč.

Vydírání objasněno
Policisté z Obvodního oddělení Policie ČR Uh. Hradiště zjistili 18 letého pachatele z Kunovic, který koncem měsíce března 1998 v Kostelanech nad Moravou ve večerních hodinách fyzicky napadl 16 a 17 letého pachatele, přičemž jednoho z nich přinutil pod pohrůžkou násilí k vydání 500 Kč a opakovaně tak učinil na 17 letém mladíkovi z Uherského Hradiště i v měsíci dubnu 1998, poté co jej udeřil do obličeje, kdy mu poškozený částku vydal.

Krádež měděných káblů
Dne 3.6. došlo na železniční trati mezi Uherským Hradištěm a Kunovicemi ke krádeži měděného drátu, který sloužil jako propojení u návěstidla mezi Uh. Hradištěm a Kunovicemi. Neznámý pachatel drát o průměru 20 mm v délce 6 metrů odstřihl nezjištěným předmětem a způsobil tak škodu Českým drahám ve výši 5.000 Kč.

Zadržení
Dne 3.6. zadrželi policisté Obvodního oddělení Policie ČR Buchlovice ve spolupráci s Kriminální policií 24 letého pachatele z Buchlovic, který je podezřelý z vloupání do 18 rekreačních objektů v oblasti Buchlovice, Smraďavka a Břestek, a to v období od 1. do 22.5.1998. Uvedený pachatel svým jednáním a odcizením různého druhu věcí způsobil celkovou škodu ve výši 119.800 Kč. Vyšetřovatelem OÚV Uh. Hradiště mu bylo sděleno obvinění z trestného činu krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. Pachatel byl umístěn v cele předběžného zadržení.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund