Číslo: 37 14.09.1998 Článků: 61
REDAKCE
ARCHIV minulých čísel Rok 1996 Rok 1997 Rok 1998 Rok 1999 Rok 2000
|
Salon Valentýn radí ženám Dovolená je pryč Je tu babí léto a s ním tušený příchod podzimních dní. Po létě se zpravidla cítíme dobře. Většina z nás má krásně opálenou pleť a odpočinek ve dnech dovolené také přispěl k její svěžesti. To ale neznamená, že o sebe nemusíme pečovat. Právě naopak, vedle krásného opálení zanechalo slunce na naší pleti další stopy - přibylo několik vrásek a hodně pih či jiných pigmentových skvrn. Nemusíme mít strach, tyto změny nebývají trvalé, pokud se ale o svou pleť včas postaráme. Kůže po celém těle je sice opálená a hladká, ale zcela určitě je přesušená, méně pružná a touží po vlhkosti. Sluneční paprsky totiž, přestože opalování je velice příjemné, neblaze přispívají k procesu stárnutí pokožky a mohou způsobit její trvalé poškození. Proto bychom jí měli poskytnout dostatek péče v podobě výživných krémů.
Pečujte tedy opravdu o celé tělo, krk, dekolt, ruce a nohy, záda i chodidla. Na pleť obličeje, která je po létu dehydratovaná a má nedostatek výživy, jsou nejvýhodnější hydratační krémy s co největším obsahem vitaminu E. Po pravidelné aplikaci se pleť vyrovná, zklidní. Nezapomínejte, že hydrataci pokožky ovlivňuje také pití minerálních vod a dostatek jiných tekutin. Na celé tělo pak ještě můžeme používat tělové mléko nebo balzám po opalování. Jakmile se nám začne ztrácet opálení, najdeme zcela určitě řadu defektů, o kterých jsme neměly ani tušení. Na pleti se objeví tmavší skvrny, pihy, rozšířené žilky, chloupky na horních rtech apod. Je nutné navštívit odborníka, jak dermatologa, který pomocí svých znalostí a zkušeností vám pomůže tyto následky zlikvidovat, tak i kosmetičku, která vám může doporučit vhodný způsob péče o tuto pleť. Někdy se také na pleti celého těla tvoří šupinky.
Šupinatou kůži nejlépe ošetříme peelingem. Nejvhodnější je přípravek s jemnými zrníčky, které starou kůži obrousí a uvolní a naše pokožka bude zase hladká. Dokonale také poslouží drsnější žínka. Nezapomínejme, že buňky na povrchu těla odumírají a pokud je neodstraníme, vytvoří nepropustnou vrstvu. Pak můžeme používat sebelepší krémy, a pleti to nepomůže. Peeling můžeme používat podle typu pleti 1x až 2x za měsíc. Samostatná kapitola by byla také péče o chodidla, kdy po pobytu u vody či chůzi naboso je jejich kůže ztvrdlá. Ztvrdlou kůži na nohou odstraníme po několika minutách koupele pemzou. Pak je jenom řádně osušte, ošetřete krémem. Výborné je navléknout si na takto ošetřené nohy bavlněné ponožky (když kúru provádíme večer) a nechat působit krém celou noc. Hlavně, milé čtenářky, nezapomínejte na to, že stejnou péči bychom měly dopřát nejenom sobě, ale i své rodině. |
|
DNES RADÍ . . . Víte, co jíte? Dnes otevíráme nový seriál o dobrých i špatných vlastnostech potravin. ANANAS
Klady: užitečný zdroj vitaminu C
Zápory: ve vzácných případech může vyvolat alergické reakce
V tradiční lidové medicíně se do určité míry oprávněně věří v nejrůznější léčivé schopnosti sladké dužiny ananasu. Toto ovoce však neobsahuje mnoho důležitých živin. Standardní porce 80 g ananasu poskytuje čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu C, ale jinak obsahuje jen malé množství vitaminů a minerálů. Ve středu vědeckého zájmu se ocitl fakt, že čerstvý ananas obsahuje enzym zvaný bromelin, který odbourává bílkoviny. Jeho účinky jsou tak silné, že lidé, kteří pracují na ananasových plantážích a v konzervárnách, musejí nosit ochranný oblek, aby zabránili poškození pokožky. Bromelin se používá v medicíně v koncentrované formě jako tablety pro pacienty, kteří mají problémy s trávením bílkovin. Protože lékařské využití bromelinu se poprvé začalo zkoumat v roce 1957, bylo od té doby napsáno asi 400 studií o jeho různých způsobech využití. Prokázalo se, že pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, a proto se dá využít při léčení srdečních onemocnění.
Existují také důkazy o tom, že může pomáhat proti trombóze a infekcím močového ústrojí. Zároveň údajně zvyšuje účinnost antibiotik. Bromelin se užívá jako protizánětlivý činitel při léčení kostní a revmatoidní Artritidy. Vzhledem k tomu, že údajně urychluje obnovu tkání, lze ho také mnohostranně využít při zraněních ve sportu, včetně pohmožděnin, puchýřů, naražení a vyvrtnutí. Dřív než se podobný výzkum začal provádět, používal se čerstvý ananas v lidové medicíně k léčení různých obtíží. Kloktání ananasovou šťávou je tradiční způsob léčení bolestí v krku, dlouho se věřilo, že ananas pomáhá při onemocněních jako katar, artritida, bronchitida a poruchy trávení. Konzervování ovlivňuje obsah vitaminu C, ale ničí bromelin. Podle váhy ananas naložený raději ve vlastní šťávě než v sirupu obsahuje jen o málo víc kalorií než čerstvé ovoce - 47 kcal oproti 41 kcal na 100 g.
Ananasy po otrhání už nesládnou, spolehlivými ukazateli zralosti je ovoce svou velikostí překvapivě těžké v ruce, má zelené listy a nejdůležitější je intenzivní sladká vůně. Ve vzácných případech může ananas vyvolat u citlivých jedinců alergickou reakci. Silná reakce vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
Angrešt
Klady: užitečný zdroj vitaminu C a rozpustné vlákniny.
Čerstvý i vařený angrešt je užitečným zdrojem vitaminu C. Sto gramů angreštu obsahuje asi čtvrtinu doporučované denní dávky vitaminu C pro dospělého člověka. Při vaření se vitaminu ztrácí jen malé množství. Angrešt je dále dobrým zdrojem rozpustné vlákniny. Obsahuje sice málo kalorií (100 g angreštu svařeného s cukrem obsahuje 54 kcal), ale protože má výrazně trpkou chuť, podává se většinou se šlehačkou, a tím se mění na vysoce kalorický zákusek. V češtině se angreštu říká všelijak, například srstka, měchounek, měchourka, kudláček, kudlačinka nebo turenka. Dříve se věřilo, že angreštová šťáva vyléčí všechny záněty a velice prospěje všem, kteří trpí zimničnými horečkami. Listy angreštu se považovaly za zdraví prospěšné a věřilo se, že pomáhají odstraňovat písek (kamínky tvořící se v močovém ústrojí).
Moderní herbář doporučuje nápoj připravený z 25 g sušených listů angreštu vyluhovaných v 600 ml vody. Pít se má jeden šálek tohoto čaje, třikrát denně. Zmíněný výluh má prý utišující účinky, zvlášť na dospívající dívky, budou-li ho pít před začátkem měsíčků. Existuje řada druhů angreštu. Plody z některých speciálně vyšlechtěných odrůd jsou větší a mají sladší chuť. Proto se hodí zejména jako zákusek, na rozdíl od plodů odrůd běžně používaných při vaření. V severní Evropě se angrešt používá při přípravě džemů, vína, koláčů, a dokonce i octu. |
|
CESTOVÁNÍ S ing. Vladimírem Basovníkem budeme po několik týdnů cestovat po Mexiku.
Trnitým Mexikem
Sám bych se asi k téhle cestě nerozhodl. Seděli jsme s manželkou v neděli u kávy a vzpomínali na syna, který se tou dobou toulal někde v Indii. Je to divná spravedlnost, říkám. Synáček chodí do školy, celý rok jej živíme a odjede si na sedm týdnů do Indie. Já chodím jak osel do práce a o Mexiku si můžu jen snít. Jestli chceš, tak jeď, řekla má žena, a to neměla. Trochu sobecky jsem toho využil a hned při první návštěvě přátel ji to nechal zopakovat, aby nemohla couvnout. A tím to začalo. Přes dvacet let pěstuji kaktusy a podívat se do ráje kaktusů, sukulentů a bromelií, to je sen každého pěstitele. Před rokem 1989 se tam podívalo jen pár vyvolených, teď je to již častější a stačí mít na to. Samozřejmě peníze a odvahu. Vzhledem k tomu, že v poslední době začínají naše cestovky uzrávat a padají jedna za druhou, tak s nimi ne. Sólo je to odvaha, ale má to výhodu, že nikoho nezdržujete a naopak nikdo vás. Diktujete si trasu, přestávky a případný nezdar je vaše dítě.
Po půlročním shánění se mně podařilo navázat kontakt se sedmnáctiletým Pavlem, který byl v Mexiku vloni, a navíc je to velký fanda kaktusů. Trochu divná dvojice, on sedmnáct, student elektrotechnické školy, já třiačtyřicet, zootechnik. Žádný zahradník, botanik nebo přírodovědec. Ale velký elán proniknout do míst, kde byli naši předchůdci, či tam, kde snad kaktusy ještě nikdo nehledal. To, co je vidět z výšky těla člověka, či z poloviční polohy na kolenou, není vidět z letadla. A tak se stále ještě nachází nové druhy rostlin i živočichů. Příkladem je čerstvý nález jelenovitého savce ve Vietnamu. A pak že je všechno zmapované. Sedíme v autobuse na Zvonařce a čekáme, kdy se to konečně rozjede. Pavlova máti postává na chodníku s přáním ochránit svého syna do posledního okamžiku.
Konečně. Autobus se prodírá nevábným Brnem k výpadovce. Na kolenou držíme své fotografické nádobíčko a splétáme plány na příští dny. Najít tak něco nového! Najít všechno, co máme v plánu. Asi moc troufalé, protože se to podaří málokdy. Mnoho takových expedic muselo udělat křížky tam, kde neuspěly. Vzácnější druhy kaktusů rostou na omezeném území a jejich stanoviště se tají. Je těžké získat informace a mnohdy jsou nepřesné nebo záměrně znepřesněné. Před námi sedí dvě starší ženy. Obě Češky, dlouho žijící v zahraničí. Debatují o své návštěvě v bývalé domovině. Vyměňují si dojmy. Čeští podnikatelé vidí své podnikání ve velkém autě a mobilu. Všechno píší na firmu a pak se jejich výrobky a služby prodražují. I reklama je scestná, když vybízí podnikatele k nákupu zboží s možností odepsat si to z daní. To u nás v Itálii neexistuje. Tam si finančák stoupne před obchod a chce po zákazníkovi účtenku, zda zaplatil. Tam si holič nedovolí udělat vodovou zdarma ve svém kšeftě ani své matce.
Tak to je hodnocení obyčejné ženské. Asi je její manžel holičem. Mluvila něco o jeho živnosti. U nás je to v nejlepším pořádku. Dle oficiálních statistik. Jako kdysi. Projíždíme Mikulovem a záhy přes naše hranice. U rakouských čekáme. Trochu nezvyklé, ale minuta za minutou obíhá ciferníkem a nás napíná, i když není kam spěchat. Z druhé strany to proudí plynule. Pro Rakušáky pohoda. Konečně přichází šofér s nějakými tiskopisy. Musíme vypsat celní prohlášení. Vzhledem k tomu, že jedeme linkovým autobusem, který využívá několik národností, není domluva zrovna jednoduchá. Do prdele, to je jak za socialismu, ulevuji si a vůbec nepomýšlím na výchovný dopad svých slov na Pavla, který je o jakousi desítku let mladší. |
|
Test pro volnou chvíli Je s vámi radost stolovat? Také znáte ty typy, co se nimrají v jídle, neumějí se u stolu bavit a člověku zkazí nejen chuť k jídlu, ale i náladu? Dnes, kdy se snídaně, oběd nebo večeře staly nejen společenskou, ale mnohdy i pracovní záležitostí, je chování u stolu dvojnásob důležité. Myslíte si, že se váš partner, milenec, či obchodní společník za vás u stolu nemusí stydět?
1. Dostanete přesolenou polévku:
a) mlátíte lžící do stolu 2
b) vrátíte ji 3
c) zapřete se a dojíte 1
d) něco málo sníte 4
2. Vaším oblíbeným tématem hovoru u jídla jsou:
a) erotika 2
b) politika 1
c) obchod 3
d) gurmánské zajímavosti 4
3. Představte si, že jste sami doma, stačí vám prostřít si na novinách nebo balicím papíru?
a) proč by ne 2
b) nikdy 4
c) někdy ano 3
d) normálně 1
4. Vzpomenete si, o čem se vám v poslední době nejčastěji zdálo?
a) o penězích 2
b) o sexu 3
c) o jídle 4
d) o práci 1
5. S kým navštěvujeme restaurace a vinárny nejčastěji?
a) s partnerem 4
b) s obchodními partnery 3
c) s milencem/milenkou 2
d) s přáteli a kolegy 1
6. Když se stane a nejste spokojeni s obsluhou nebo s jídlem:
a) nedáte spropitné 4
b) voláte vrchního 3
c) strhnete ubrus 1
d) bouchnete dveřmi 2
7. V restauraci, kde jste poprvé, si poručíte:
a) specialitu 4
b) něco osvědčeného 1
c) malou chuťovčičku 2
d) co vám řekne číšník 3
8. Kdo objednává, když si pozvete více lidí?
a) oni 3
b) vy 2
c) jak kdo chce 4
d) jste předem dohodnuti 1
9. Myslíte si, že u stolu s vybranými lahůdkami jsou lidé povolnější a vstřícnější?
a) většinou ano 4
b) někteří určitě 3
c) ne každý 1
d) nevíte 2
10. Vy osobně byste náročná jednání vedli nejraději:
a) v kanceláři 2
b) v restaurantu 4
c) někde na stadiónu 1
d) v opeře, v divadle 3
11. Jak byste reagovali, kdybyste se náhodou polili polévkou?
a) s humorem 2
b) klidně, stává se to 4
c) hrůzou oněmíte 3
d) vzteky zrudnete 1
12. Když vás někdo pozve:
a) nacpete se k prasknutí 1
b) vybíráte drahá jídla 2
c) jíte s mírou 4
d) podřídíte se hostiteli 3
HODNOCENÍ:
12-24 bodů: Nejste žádní troškaři a když už někdo udělá tu nerozvážnost a pozve vás na oběd, dáte jeho peněžence pořádně zabrat. Moc toho nenamluvíte, věnujete se výhradně konzumaci. Tvrdit, že jste hostiteli chtěli udělat radost, je nesmysl, ten od vás očekával úplně něco jiného.
23-25 bodů: Jste výbornými společníky a ten, kdo vás pozval ke stolu, se určitě nebude nudit. Horší je to s tím, jak se stavíte k jídlu. Pohybujete se z extrému do extrému. Jednou nevíte, kdy máte dost, a podruhé se v jídle jenom tak nimráte. Naštěstí nic a nikoho nekritizujete nahlas.
36-48 bodů: Dokáže skvěle vycítit situaci a přesně víte, proč a kam vás kdo pozval. Umíte navázat hovor na jakékoliv téma a nezaskočí vás ani loupané brambory, ani žabí stehýnka. Bude-li to chtít hostitel slyšet, pochválíte i připálenou krupicovou kaši. |
|
| |