Číslo: 39 28.09.1998 Článků: 60
REDAKCE
ARCHIV minulých čísel Rok 1996 Rok 1997 Rok 1998 Rok 1999 Rok 2000
|
Salon Valentýn radí ženám Den po oslavě ... Znáte to jistě všichni, je dobrá zábava a nálada je skvělá, spousta dobrého jídla a pití nás nenechá netečnými. Domů se dostaneme nad ránem a ručičky na budíku ukazují brzký nástup do práce. Je nám však všelijak a při pomyšlení, že budeme muset pracovat na 100 procent a vypadat přitom dobře, se nám podlamují kolena. Co s tím? Nabízíme Vám alespoň několik základních rad, jak rychle obnovit vaši energii, alespoň částečně zmírnit potíže. Snažte si tedy, pokud to jde, alespoň na chvilku lehnout. Každý spánek, i ten krátký, má totiž na náš organismus blahodárný účinek. Pro prospání se snažte dát do pořádku tělesnou schránku (klasická ranní hygiena). Ta ale asi nebude stačit, pokud vás bolí hlava. Dobře vypadat nebudete, a proti si můžete připravit velký pohár vody, do které si rozpusťte tabletku hořčíku, který může být v kombinaci s vitamíny (k dostání v lékárnách). Hořčík totiž napomáhá k regeneraci buněčných membrán. Můžete si taky pomoci masáží mentolovou mastí, kterou potíráme spánky a čelo.
Časté jsou také potíže zažívací, např. zvracení, tedy křečovité stahy žaludku, které vedou k vypuzení jeho obsahu. Tělo se v tomto případě snaží vypudit z těla škodlivé látky. Na zklidnění pijte neslazený čaj mátový či zelený, který neutralizuje nadměrné množství kyselin v žaludku. K dostání v lékárnách jsou také žvýkací tablety Talcid, které zažehnávají pálení žáhy a žaludeční potíže. Jezte pouze suchary, které vám dodají energii a nejsou zátěží při trávení. Další nepříjemnou příhodou je průjem. Přichází většinou po špatném jídle. Zkuste si připravit zeleninovou polévku z brambor a mrkve v poměru 1:1, kterou vaříme asi 20 minut, pouze lehce osolíme. Tato pomůže střeva zklidnit a zregenerovat. Pouze při úporném průjmu sáhněte raději po živočišném uhlí. Když chcete pomoci pleti, která se vám zdá zvadlá, zkuste akupresuru. Tedy 7 sekund tlačte jemně bříška prstů po celém obličeji a pak zkuste také pleť lehce 7 sekund proklepat. Podpoříte tím vypnutí pleti.
Pálí vás oči?
Zalijte pytlíky heřmánkového čaje vařící vodou a nechejte vychladit, pak je na 10 minut přiložte na víčka (může to být i klasický černý čaj).
Máte nepříjemný dech?
Tady pomůže petržel. Můžeme ji žvýkat či si připravit nálev a ten popíjet, má totiž dezinfekční i dezodorační účinky.
Cítíte se slabá?
Energii vám dodá Guarana (v lékárně). Zbaví vás únavy a pocitu vyčerpanosti. Tak to je tedy všechno, co můžete udělat po stránce zdravotní, teď jen nový make-up a hezké šaty, úsměv a pravou nohou vykročit do práce.
Milé dámy, a hlavně nezapomenout jít pak brzy spát, aby se to všechno nemuselo znovu opakovat. |
|
DNES RADÍ . . . Víte, co jíte? Nový seriál o dobrých i špatných vlastnostech potravin Brambory
Klady - užitečný zdroj vitaminu C, obsahují škrob a vlákninu, dobrý zdroj draslíku;
Zápory - zelené a naklíčené brambory mohou být jedovaté.
Lidé si myslí, že po bramborách se tloustne, ale to není pravda. Pravým viníkem přibývání na váze je tuk, na kterém se brambory připravují nebo který se servíruje na stůl ve formě másla nebo smetany. Lidé, kteří se snaží zhubnout nebo zůstat štíhlí, by se měli vyhýbat smaženým bramborám a raději zvolit vařené nebo pečené brambory. Brambory obsahují velké množství sacharidů, bílkoviny a vlákninu. Dodávají nám také významné množství vitaminu C a draslíku, které organismus potřebuje. Obsah vitaminu C začíná klesat skoro okamžitě po sklizni, proto brambory čerstvě vykopané ze země obsahují nejvíc vitaminu C. Při smažení nebo pečení se tento ve vodě rozpustný vitamin nejlépe uchovává - ačkoliv smažením se zvyšuje kalorická hodnota brambor. (Při opékání se obvykle používá méně tuku než při smažení.)
Při vaření se vitamin C ztrácí, protože se rozpouští ve vodě, ve které se brambory vaří, a rozmačkané brambory obsahují vitaminu C nejméně. Ke ztrátám vitaminu C dochází také na povrchu, jsou-li brambory vystaveny vzduchu, proto čím drobněji se brambory nakrájí, tím nižší bude obsah vitaminu C. Bramborové lupínky bývají řazeny do kategorie nezdravá strava a pravda je, že mají vysokou kalorickou hodnotu, ale zároveň obsahují poměrně velké množství draslíku a dost vitaminu C. Průměrná porce 35 g lupínků obsahuje o něco méně než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu C. Většina lupínků se vyrábí z nakrájených brambor a smaží se na rostlinných olejích. Obvykle obsahují velké množství soli, protože jsou v ní obaleny nebo se solí posypávají, ale na trhu jsou i speciální druhy s nízkým obsahem soli. Protože jsou pokrájeny tak, že mají velkou plochu, absorbují tuk asi v jedné třetině své váhy. Obsah nasycených tuků záleží na druhu omastku, který byl při smažení použit.
Lupínky smažené na živočišných tucích obsahují hodně nasycených tuků, brambůrky připravené na rostlinném oleji nebo hydrogenovaných rostlinných olejích mají nízký obsah nasyceného tuku. Řádně upravené lupínky jsou nejen vynikající lahůdkou, zároveň mají vysokou výživnou hodnotu. Nicméně obsahují velké množství tuků, často nasycených. Příprava lupínků na rostlinném oleji místo na živočišných tucích sníží obsah nasycených tuků. Podle váhy lupínky nakrájené na tenké plátky obsahují více tuku než tlustě nakrájené. Mražené brambůrky absorbují tuk snadněji, doma nakrájené a v troubě pečené mají ve srovnání s hluboce mraženými pomfritky relativně nižší obsah tuku. Domácí lupínky obsahují asi 5 procent, obyčejné 10 procent a tence nakrájené 20 procent tuku. Obsah tuku můžete při výrobě pomfritů doma snížit, když je po osmažení vysušíte kuchyňským absorbčním papírem. Zelené a naklíčené brambory obsahují alkaloidy zvané chakonin a solanin, nadměrné množství těchto alkaloidů může být prudce jedovaté.
Každý brambor se zelenými skvrnkami by se měl vyhodit. Dokonce i když sníte jen malé množství, může solanin u citlivých jedinců vyvolávat migrény nebo otupělost.
Brokolice
Klady - vynikající zdroj vitaminu C, užitečný zdroj beta-karotenu, obsahuje kyselinu listovou, železo a draslík, možná chrání proti rakovině.
Jedna porce (100g) vařené brokolice zajišťuje něco přes polovinu doporučené denní dávky vitaminu C, dodává nezanedbatelné množství beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, a navíc je zdrojem kyseliny listové, železa a draslíku. Čím tmavší barvu růžice mají - ať už fialovou, zelenou nebo temně modrozelenou - tím víc vitaminu C a beta-karotenu obsahují. Stejně jako květák, růžičková kapusta a zelí patří brokolice mezi košťáloviny z čeledi brukvovitých. |
|
CESTOVÁNÍ Ing. Vladimír Basovník popisuje svou cestu a pobyt v trnitém Mexiku. (2. pokračování) Obdivujeme radnici, která má mininapodobeninu v˙Liberci. Tady zrovna záchranáři nacvičují slaňování přes členitou fasádu. Připadám si jako na školním výletě, ale je mně dobře. Velmi dobře.
Růžovou zahradou, ve které korzují mladí, staří i namixovaní se dostáváme na náměstí Hrdinů. Na lavičkách sedí lidé, kteří asi spěchat ani neumějí. A zimní sídlo Habsburků? Neměli se za nás špatně.
Dáváme si pečené kaštany. Bohaté ulice v˙odpovídajících cenových relacích a mim s˙velkou výdrží za pár šilinků, trumpetista, či prodavač loutek, to je centrum.
Večer jsme pozváni do čínské restaurace na křupavou čínskou kachnu.
Vymyslet se dá cokoli. Ve Francii načapali Číňany, kteří dělali speciality ze psích konzerv.
Neptej se člověče, z˙čeho to je, ale jak ti to chutná.
Zde je to perfektní. Salát z˙bambusových výhonků, chipsy z˙krevet, výtečné omáčky. Byly to krevety? Ale byly výtečné.
Dlouho do noci sedíme pod vysokým stropem našich nových známých. Řeč plyne kolem hezkého i špatného. Cigaretový kouř splétá podivuhodné obrazce imaginárního světa požitku. Na monitoru se opět objevuje mapa světa s˙polohou našeho letadla. To se právě dotklo pobřeží Mexika. Již delší dobu jsme oknem sledovali pevninu USA. Rozeklanou Floridu se spletí silnic a silniček, spoustou usedlostí a mnohými malými letišti. Pak záliv, kterým se prodírají lodi ke svým cílům. A teď pruh země, který se zvětšuje, aby pokryl celý úhel pohledu. Hnědá země pod námi jako by ani nežila. Jen kamenité hory vystínované sluncem a pole v˙podobě malých záplat v˙různých odstínech hnědé.
Pod námi se zjevuje údolí obklopené masívem hor, napěchované domy od nevidím po nevidím. Přilétáme ze severu, letadlo se naklání na levé křídlo a obrací do protisměru. Domy jsou čím dál zřetelnější. Mraveniště Mexico City nás vtahuje do svých plic.
Nepociťuji tlak v˙uších, jako tomu bylo při přistávání v˙Paříži. Nadmořská výška 2 460 metrů hlavního města Mexika dělá své. Ještě před přistáním rozdávají v˙letadle tiskopisy pro přihlášení pobytu u imigračního úřadu. Vzhledem k˙tomu, že písmenka jsou menší než malá, odkládáme vyplnění na potom. Nějak to dopadnout musí.
Na rty se derou slova písničky, kterou zpívával Michal Tučný # Všichni jsou už v˙Mexiku ##
Letadlo zaroluje k˙terminálu a pomalu plive pasažéry do útrob letiště. Buenos dias, já taky tu, můžu si konečně zazpívat.
Vyzvedli jsme torny a obtěžkáni jak soumaři, po směru šipek vyrazili k˙východu. Ten nám trochu oddálila fronta u imigračních úředníků.
Vytahujeme tiskopisy a snažíme se luštit, co o nás chtějí vědět. Daří se to na devadesát procent, ten zbytek necháváme pasé a popocházíme v˙nekonečné frontě, která se točí ve velké hale, přesně vymezená páskou ve stojanech. Na konci stojí regulovčík a přiděluje příchozí k˙úředníkům sedícím v˙budkách. Kupodivu to jde celkem rychle. Je vidět, že úředníci se snaží pomoci. Kdo nemá tiskopis vypsaný úplně, pomáhají mu jej vyplnit. Téměř jako u nás. Přebíral jsem jednou zboží ze Slovenska a potřeboval celní deklaraci. Dělal jsem to poprvé a úředník byl mistr světa. Poslal mě přes celé město vyplnit tiskopis. Když jsem mu jej přinesl, suše oznámil, že je to špatně. Argumenty, že jsem za to zaplatil a mělo by to být dobře , jej nezajímaly. Na dotaz, co je tam špatně, jsem dostal smysluplnou odpověď:Je to špatně. A mlčel. Vůl. Sousední úředník mně řekl, že celní deklarát je i ve vedlejší budově, ať si nechám vypsat nový. To bych již fackoval. Zaplatil jsem nový. Po jeho předložení slyším to samé. Je to špatně.
Máte cenu zboží uvedenu ve slovenských korunách a musí to být v˙dolarech nebo ECU. |
|
Test pro volnou chvíli Prohlédnete falešníky a lháře? Poznáte, že někdo lze a roní krokodýlí slzy nebo se vás snaží lapit do sítě - utkané z lichotek? Zjistit, jestli tomu či onomu člověku můžeme věřit a zda myslí to, co říká upřímě, to je velké umění. Ten, kdo vidí, jak se říká lidem do žaludku, má všechno mnohem snazší, jen tak snadno se napálit nedá.
1. Stává se vám často, že poučujete druhé?
a) někdy ano 1
b) výjimečně 2
c) nikdy 4
d) nechtěně, náhodně 3
2. Když už s někým diskutujete, v duchu si myslíte:
a) stejně mám pravdu 3
b) je to tupec 1
c) že bych se mýlil/a 4
d) hrůza, má pravdu 2
3. Kritiku vlastní osoby:
a) berete 3
b) odmítáte 1
c) snášíte 4
d) vyžadujete 2
4. Filmový Rambo, James Bond apod. jsou podle vás:
a) obyčejní zabijáci 3
b) hrdinové 1
c) kašpárkové 2
d) věční puberťáci 4
5. Co vás napadne při pohledu do zrcadla?
a) příroda byla skoupá 3
b) mohlo to být horší 4
c) nemám se za co stydět 2
d) stejně jsem nejhezčí 1
6. Jak se chováte k prodavačkám v obchodech?
a) přívětivě 4
b) normálně 2
c) neosobně 1
d) jako zákazník 3
7. Zjistíte, že by vám někdo mohl být užitečný:
a) pozvete ho na oběd 2
b) začnete mu lichotit 1
c) zajdete za ním 4
d) upozorníte na sebe 3
8. Jak zacházíte s rodinnými fotografiemi? Víte, kde je vlastně máte?
a) v krabici 4
b) v albu 3
c) tak různě 2
d) ne 1
9. Spolehlivě vás dojme film nebo román, ve kterém jsou hlavními hrdiny:
a) malé děti 4
b) zvířata 3
c) nešťastní milenci 1
d) chudí sirotci 2
10. Vyhýbáte se lidem, které nemáte rádi?
a) nejste zbabělci 1
b) raději ano 3
c) málokdy 2
d) podle nálady 4
11. Čím nejčastěji ospravedlňujete své jednání?
a) nervozitou 3
b) spěchem 4
c) smůlou 2
d) chováním druhých 1
12. Představte si, že máte před sebou kariéru úspěšného zpěváka nebo hudebníka. Co by vám vyhovovalo?
a) sólový nástroj 2
b) hra v orchestru 1
c) zpěv 3
d) dirigování 4
Hodnocení:
12-24 bodů: Váš odhad není nejlepší, neumíte lidem naslouchat, posloucháte jen sami sebe. Potom se nedivte, že naletíte podvodníkům. Ti se zorientují, s kým mají co dělat a okamžitě toho využijí. Stačí, když zahrají na některou z vašich citlivých strun, např. ješitnost. Příliš spoléháte na svoji zkušenost a intuici, ale upřímně řečeno, trochu je přeceňujete.
25-37 bodů: Nechybí vám bystrost a logické uvažování. Hned si dokážete spočítat všechna pro a proti. Netrvá vám dlouho a víte, s kým máte tu čest. Vaší slabinou je však zbrklost. Někdy si uděláte úsudek dřív, než druhá strana domluví, a doběhnete sami sebe, nemluvě o případech, kdy ublížíte nevinnému člověku.
38-48 bodů: Všechna čest, vy nejen dokážete lidi prohlédnout, ale hned si uděláte správný závěr. Jak vidno, máte zkušenosti a jste dobrými pozorovateli. Stojí-li člověk před vámi, jako by byl na rentgenu. Stačí vám pár vět a gest a víte, na čem jste. Velkou výhodou je, že na sobě nedáte nic znát a skvěle se bavíte. |
|
| |