Číslo: 45
15.11.1999
Článků: 70

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn ženám
Dnes radí
Poslední jízda
Kvíz o pěknou knihu
Soutěž o vitamin C
Pejskování od A až do Z





Salon Valentýn ženám
Image manažerky

Paní Marie na snímcích je podnikatelka, její práce je zároveň jejím velkým koníčkem. Pro spoustu práce však pomalu nemá čas najít si chvilku pro sebe. Náhoda ji však zavedla do našeho salonu, a jak to dopadlo, poduďte vy, milé čtenářky.
Kadeřnice vlasy více sestříhala, promelírovala a opatřila přelivem s tónem oříšku. Na fotografiích můžete vidět denní i večerní variantu jak účesu, tak i líčení.
Většinou je tvořen módní kombinací - sukně, sako, blůza, kalhoty. Podmínkou číslo 1 je kvalita materiálu a střihu.
Prohřešky proti stylu - křiklavá kombinace (žlutá s růžovou):
- vzorované punčochy (lýtka v nich vypadají silnější),
- šaty ze strečových látek (budete působit levně),
- kalhotové sukně (zvětší zadek),
- kostkované kalhoty (postava vypadá menší a širší),
- tmavé punčochy, světlé boty (boty by měly být alespoň o tón tmavší než punčochy)
- množství bižuterie (maximálně 2 kousky šperku)
- směsice vzorů (kytičky ke kostkám vypadají velmi ošklivě).
Účes tvořila: Marika Šimková - Holzerová
Make up: Dana Mikulová
Oděv zapůjčila firma: NOVATEX PERFECT
Foto: Jan Suchánek







Dnes radí
Denně něco pro zdraví
Vitamin zlepšuje vstřebávání železa, vápníku a některých aminokyselin, což je u dětí velmi důležité pro růst a vývoj. Dobře je znám účinek protiúnavový, antidepresivní. Patří mezi silné antioxidanty.
Echinacea - rostlina severní Ameriky, využívána dávno indiány k přírodnímu léčení, byla odborníky pro bylinoterapii v USA v roce l990 nazvaná nejúčinnější imunostimulační bylinou. Patří mezi adaptogeny, česky harmonizátory = látky zvyšující odolnost proti stresu jakéhokoliv původu. Echinacea - jako přírodní antibiotikum působí proti infektům bakteriálním i virovým. Je indikována k prevenci i k léčbě celé řady onemocnění.
Zinek je po železe nejhojněji zastoupený stopový prvek v organismu. Je součástí řady důležitých enzymů, má význam pro správnou funkci mnoha orgánů. Množství v přírodních zdrojích je velmi malé, výrazné snížení nastává úpravou potravin. Je důvodné podezření, že jednou z příčin tzv. civilizačních chorob může být i nedostatek tohoto prvku.
CHILDREN IMMUNO - ACTIN je určen k posílení imunitního systému malých pacientů. Dávkování v rámci prevence a posílení obranyschopnosti u věkové skupiny 3 - 6 let je l tableta denně. Tuto preventivní kúru je vhodné začít na konci léta nebo na začátku podzimních měsíců - nyní je právě ideální doba. Samozřejmě výrobek mohou užívat také děti větší i dospělý, dávky budou větší úměrně věku.
CHILDREN COLD EASE je určena především k podpůrnému léčení počínajících infekčních onemocnění. Dávkování při nastupující infekci je 2 - 3x l tableta denně po dobu 2 - 3 dnů, potom postačí 2 x l tbl. Při preventivním užívání postačí l tableta denně.
Takže KDO NESTůNĚ, NECHYBÍ.
CHILDREN IMMUNO - ACTIN a CHLDREN COLD EASE firmy ProFitness působí jako celkový posilovací prostředek při řadě chorobných stavů - hlavně při různých infektech, nejrůznějších stavech vyčerpání, doléčování po nemocech, v rekonvalescenci po operacích a těžkých nemocech.
Obsahují kombinaci velmi účinných látek, které se ve svém působení ještě navzájem posilují. Bližší informace nejen o výše uvedených nových výrobcích, ale o celé řadě dalších potravinových doplňků obdržíte v prodejně firmy ProFitness.
Kromě toho již v příštím příspěvku zhruba za jeden měsíc bude vyhlášená soutěž, ve které můžete získat produkty firmy ProFitness.
Mudr. Parvine Gricová







Poslední jízda
Povídka
"Jano, dones mi ještě jedno pivo."
"A nemyslíš, Jardo, že už jsi toho měl dost? Nezapomeň, že nás ještě musíš odvézt domů!"
"Ale neboj se pořád. Zatím jsem měl jenom čtyři. Na to, že jsme tu od devíti a teď je jedna pryč, můžu kliďánko ještě dvě." Jana jen pokrčila rameny a odešla.
"Tak co, mládeži! Půjdem si ještě trsnout?" povídá Jarda a už se zvedá od stolu.
"No, trsnem si, a než to tady úplně skončí, pořádně naše poslední prázdniny ještě zapijem," se zkaleným pohledem a vrávoravým krokem se vydává Jardův kamarád Vojta doprostřed tanečního sálu. Jana a Petra oba kamarády následují.
První prázdninová zábava se pomalu blížila ke konci. Rocková kapela končila svou poslední sadu skladeb. Venku se stáhla mračna a na zem začaly dopadat první dešťové kapky. Čtveřice čerstvě osmnáctiletých se loučila se svými kamarády a po řádném posilnění se konečně vydala k autu.
"Tak už pojďte! Vždyť už jsou tři hodiny! Pokračování až v autě!" dirigoval Jarda své společníky a ukázal jim půllitr rumu.
"No jo, vždyť už jdeme! Hele, dej mi tu flašku! A ty jsi v pohodě? Můžeš vlastně řídit?"
"Jasnačka, co se bojíš! Můj normál průměr je přece minimálně dvanáct piv a to v nich musí být ještě něco zazděného! Ale vy se všichni raděj připoutejte!"
Nasedli do nové Felicie a vydali se do rodné vesnice vzdálené patnáct kilometrů.
Jardovi auto koupil teprve před měsícem otec, podnikatel, za maturitu. Jarda už vyzkoušel, co takové auto dovede. Měl rád rychlou jízdu, ale také alkohol. Často se stávalo, vlastně téměř denně, že už s nějakými promilemi sedával za volant. Auta miloval a byl si jistý svým řidičským uměním, přestože měl řidičák teprve pár měsíců.
"No tak, šlápni na to," hecovali Jardu jeho kamarádi.
"Počkejte, já vám to za támhletou zatáčkou ukážu. Vy jste ještě ani pořádně rychle nejeli," naparoval se Jarda.
Když vyjeli ze zatáčky, Jarda šlápl na plyn, přestože se už pořádně rozpršelo, a ručička tachometru už překročila stovku.
"Hele, klucí, támhle běží zajíc!" v opojném rozložení vykřikla Petra.
"Mohl by to vzít přes silnici a zejtra by byl k obědu zaječí guláš. To není špatný nápad, co říkáte?"
"Nebyla by lepší srna?"
"Dyť by mi to auto zničila!"
Ve veselém hovoru ani nezaregistrovali, že se cesta prudce stáčí doprava.
"Ježišmarjá, koukej na cestu!" zděšeně vyjekla Jana.
Jarda těsně před zatáčkou dupl na brzdu. Na mokré vozovce však auto dostalo smyk, odstředivou silou, při které se stačilo obrátit na střechu, bylo odmrštěno do blízkého lánu obilí.
Snad jen zázrakem vyvázli s oděrkami a lehčími zraněními. Pouze Jarda si pro komplikovanou zlomeninu poleží v nemocnici pár týdnů. Na auto však bude muset zapomenout na delší dobu.
Lenka Falešníková







Kvíz o pěknou knihu
Správná odpověd na minulou otázku je písmeno b), tedy hurdiska je keramická stropní vložka používaná ve stavebnictví. Z velkého množství došlých správných odpovědí jsme vylosovali Tomáše Dokoupila z Otrokovic. Ten si může pěknou knihu vyzvednout v naší redakci.
Protože jsme zaznamenali velký zájem z vaší strany o řešení našich otázek, v dnešním čísle přinášíme otázky dvě.

Soutěžní otázky pro tento týden: Co je to agrafa?

a) řecká nádoba na víno,
b) ozdobná spona k sepnutí oděvu,
c) drátěný košíček zajišťující zátku šampaňského.

Pačok je

a) víno ředěné vodou,
c) řídká cementová nebo vápenná kaše,
c) součást kyjovského mužského kroje.

Vaše odpovědi zasílejte na adresu naší redakce nejpozději do čtvrtku tohoto týdne.








Soutěž o vitamin C
O tom, že firma ProFitness nabízí široký sortiment přírodních potravinových dopňků, jste se v našem týdeníku již mohli dočíst. S ožíváním těchto přípravků souvisí i povědomí o základních účincích těchto produktů. Pokud jste pozorně sledovali náš seriál o zdraví, jistě nebudete mít problém odpovědět správně na naše otázky. Avšak i vy, kteří jste náš seriál nesledovali, se do soutěže můžete zapojit. Stačí, když odpovíte správně alespoň na tři otázky. Z došlých odpovědí bude vylosován jeden z vás, který dostane jedno balení vitaminu C této firmy.

1. Který z těchto vitamínů je rozpustný v tucích:

a) vitamin P
b) vitamin K
c) vitamin B-2

2. Který z produktů firmy ProFitness je určený na alergie?

a) MSM
b) Age Ease
c) Slimm Master

3. Výskyt alergií u dětí v ČR je:

a) až 15%
b) až 20%
c) až 25%

4. Který z uvedených minerálů je nejhojněji zastoupený v našem těle?

a) Zinek
b) Vápník
c) Selen

5. Na jaký vitamín se v játrech přemění Beta Caroten?

a) A
b) B1 - THIAMIN
c) nepřemění se







Pejskování od A až do Z
Děti a pejskové
Haf, pejskaři! A jsem tu zase. Dnešní pejskování je zaměřeno na děti a my pejskové máme děti moc rádi. Umí s˙námi dovádět, hrát si nebo se mazlit. Nejsou takové ale všechny, některé děti nemají vztah ke zvířatům, tedy ani k˙nám pejskům, a dokáží nám i ubližovat. Nás to moc bolí a mrzí nás to. My bychom si s˙nimi třeba hráli, ale oni o to nestojí. Naštěstí většina našich dětských kamarádů je moc fajn.
Důležité je ale také vštípit dětem, že na ulici nemohou hned ke každému pejskovi utíkat s˙křikem a s˙prudkými pohyby. To se může pes zaleknout a jako sebeobranu použít zuby. Vím, je těžké děti uhlídat a vysvětlit jim to, ale na společných procházkách, když potkáte pejska a děti si ho budou chtít pohladit, zeptejte se nejdříve jeho páníčka, pokud bude souhlasit, ať si děti klidně hafana pohladí, a kdo ví, možná se také naučí cizí psy respektovat.
Za několik týdnů budou Vánoce a může se stát, že dětičky si budou od Ježíška přát pejska, pokud ho doma už nemají. Možná jim Ježíšek přání splní a pod vánočním stromečkem se objeví štěňátko.Od toho okamžiku budete mít nového člena rodiny a děti by se měly od začátku zapojit do starostí kolem něho, aby pochopily, že to není plyšová hračka, kterou mohou odhodit do kouta. Zapojte děti do přípravy krmení, úklidu pelíšku nebo venčení.
Jestli jsou ještě malé, neposílejte je na procházky s˙pejskem samotné. Velkého psa jen těžko udrží, i když je třeba hodný, nikdy nevíte, co se může stát, objeví se kočka a je to. Malého pejska zase děti rády nechávají přivázaného u stromu nebo lavičky a opodál si vesele hrají s˙kamarády. Chudák pejsek pak na sebe upozorňuje štěkáním, kňučením a vytím, často se zamotá i do vodítka a děti ho nechají tak, dokud se nevyhrají. Nemusí to tak být vždycky, uvádím jen příběhy od svých kamarádů. Proto choďte s˙malými dětmi na procházku s˙pejskem všichni společně. Dobrý vzájemný vztah pejska k˙dětem a dětí k˙pejskovi by měl být přirozený a samozřejmý.Haf.
Tak, to bylo něco málo pro dnešek a příště zase HAF!
Váš Brit!







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund