Číslo: 29
20.07.1998
Článků: 65

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Podnikání
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Novovešťané budou startovat na vrcholných akcích roku
V Boršicích se oslavoval postup do I. A třídy
Nováky dostaly na Širůchu pětku
Kunovice stabilizují kádr pro MSFL
Fotbalové přestupy
Dostih v přímém přenosu
Tabulky IV.třídy - sk.A





Novovešťané budou startovat na vrcholných akcích roku

Vítězslav Kolář získal bronz na čtyřkajaku společně s Lubošem Pojezným, Šárou a Mrázem na trati 500 m. - Foto: Vít Pjajčík
Račice (vp) - Čtyřem vodákům, jejichž sportovní minulost i současnost je spjata s oddílem kanoistiky v Ostrožské Nové Vsi, se podařilo splnit nominační kritéria na letošní vrcholy sezony - mistrovství Evropy juniorů a mistrovství světa seniorů.
Druhý závod Českého poháru v Račicích rozhodl o tom, že právo reprezentovat získali junioři Bohumil a Pavel Kusákovi, kajakář Petr Hruška a kanoista Petr Pojezný. Bohumil Kusák zvítězil ve všech singlových startech (200, 500 a 1 000 m), navíc společně s Pavlem Kusákem dokázali zdolat na kilometrové trati reprezentační dvojici Jiras - Větrovský, která jim porážku oplatila na poloviční trati. Další prvenství získal Kusák ve čtyřkajaku v závodě na 500 m. O vítězi deblkajaků na 1 000 metrů rozhodla až cílová kamera, která potvrdila výhru Novovešťanů o šest setin sekundy.
Olympionik Petr Hruška hledá po rozchodu se svým deblistou Kučerou kategorii, v níž by se mu podařilo navázat na předcházející úspěchy ze světových šampionátů. V Račicích se poprvé představil na deblkajaku s dvacetiletým Součkem z Dukly Praha. Po kilometrovém závodě se musela tato dvojice smířit s druhým místem za Leštinou a Polívkou, na poloviční trati skončila dokonce až čtvrtá. Obrat k lepšímu nastal nečekaně ve sprintu na 200 metrů, kde stejná posádka dokázala zvítězit.
Pojezného čtyřkánoe získala loni na evropském šampionátu bramborovou medaili. Letos má o konkurenci postaráno, neboť trenér Josef Doktor vytvořil čtyřku ve složení Martin Doktor, Netušil, Machač, Jiráský, která letos v tomto složení ještě neprohrála. Pro čtveřici Pojezný, Neander, Kozelský, Štěrba vypadala nadějně pětistovka, kdy za Doktorovou lodí zaostala o šest desetin sekundy. Sezemický trenér nakonec rozhodl o tom, že nejlepší kanoista světa tuto disciplínu vynechá a bude se soustředit výhradně na individuální závody a kilometrovou čtyřkánoi. To znamená, že mistrovství světa se zúčastní druhá loď v pořadí, tedy Novovešťan Petr Pojezný a jeho posádka. Závodníci Hruška a Pojezný však musejí ještě sehnat po dvaceti tisíci korunách, neboť Český kanoistický svaz hradí jen některé disciplíny. Stejnou částku musel na konto svazu zaslat i šestnáctiletý Pavel Kusák, který bude mít na ME juniorů premiéru.
Pod Řípem dokázali závodníci ze Slovácka dojet 22 krát na medailových pozicích, čímž jistě potěšili nejen sami sebe, ale také své příznivce, včetně společnosti Denis, jejíž logo se ocitlo na nových dresech kanoistů a kajakářů z O. N. Vsi.
Medailová umístění získali: Zbyněk Ondračka (C 4), Luboš Pojezný (K 4), Bohumil Kusák (K 1, K 2, K 4), Lucie Botková a Kateřina Kroupová, Pavel Kusák (K 1, K 2, K 4), Lucie Lagová (K 4), Martin Minařík (C 1), Barbora Basovníková (K 1, K 4), Petr Pospíšil (K 1, K 2, K 4), Petr Profous (K 2, K 4), Lubomír Botek (K 2, K 4), Zdeněk Jirásek a Ondřej Šišpera (C 4), Petra Basovníková (K 1, K 2).







V Boršicích se oslavoval postup do I. A třídy
Po vítězném zápase posledního kola fotbalového ročníku 1997-98 mezi mužstvy Strání a Boršic, ve kterém hosté zvítězili 4:6, na hřišti propukly velké oslavy slavného a popravdě řečeno zaslouženého historického postupu fotbalistů Boršic do I. A třídy.

O tom, jak ke všemu došlo, jsme se zeptali sportovního manažera Boršic Dušana Gabriela:
Před vstupem do soutěže jsme si jako nováček stanovili cíl, kterým byla záchrana v soutěži. Avšak po podzimní části, kdy jsme skončili na druhém místě se ztrátou šesti bodů na vedoucí mužstvo Mladcové, jsme své cíle přehodnotili a stanovili si nový cíl, čímž bylo umístění do pátého místa.

Vše však bylo jinak.
Ano, po prvních zápasech jarního kola, kdy jsme doma rozdrtili Morkovice 10:0, pak vyhráli s naším největším soupeřem Mladcovou na jejím hřišti 3:2, dále doma porazili Jarošov 2:0 a když navíc Mladcová v těchto zápasech získala pouze jediný bod, tak jsme začali pomalu pomýšlet i na postup. Trochu nás sice přibrzdila naše jediná porážka v jarní sezóně v pátém kole v Roštění (0:2), ale pak již pokračovala naše spanilá jízda, kdy jsme se díky zaváhání Mladcové s Jarošovem dostali šest kol před koncem na čelo tabulky a tuto pozici jsme již do konce sezóny nepustili.

Závěrečný zápas ve Strání však nebyl nijak jednoduchý?
V utkání šlo o mnoho, my jsme museli vyhrát a domácí nám tento úkol nechtěli nijak ulehčit. Utkání bylo značně nervozní, ale nakonec díky velkému nasazení našich hráčů jsme jej dotáhli do vítězného konce.

Jak probíhaly vítězné oslavy?
Oslavy byly velkolepé a náročné. Protáhly se až do ranních hodin a nejlépe je vystihly slova místních pamětníků, kteří prohlásili, že zažili v Boršicích už mnohé, ale takové oslavy prý nebyly ani na Boží tělo.

Kdo z hráčů měl největší zásluhu na postupu?
K oporám určitě patřil gólman Vlasta Smýkal. Pochvalu zaslouží za své výkony také kapitán mužstva Pavel Kudela, velmi dobře se rozehrál Svaťa Vrzala, spolehlivě hrála záloha Šťastný, Štěrba a Haša. V útoku kraloval Kuzma a velmi dobře mu asistoval také Pekárek. Pochvalu si však zaslouží i všichni ostatní hráči, kteří dokázali vytvořit skvělý kolektiv, nejen na hřišti, ale i mimo něj. Potěšitelná je i ta skutečnost, že naše mužstvo bylo vyhonoceno jako druhé nejslušnější v celé STFŽ, když jsme neměli za celý ročník žádného vyloučeného a naši hráči dostali jen 8 žlutých karet!!! Opomenout nelze však ani příkladnou práci výboru ve složení: předseda Ladislav Šebela, místopředseda Stanislav Volčík, sekretář Ladislav Varmuža a dalších deset členů výboru, bez jejichž mravenčí práce by nebylo možno dosáhnout toho, čeho jsme dosáhli.

Jaké je fotbalové zázemí v Boršicích?
Musím říct, což však není jen můj názor, ale i řady fotbalových funkcionářů, že Boršice společně s Kunovicemi a Starým Městem se mohou pochlubit zřejmě nejlepším fotbalovým zázemím v našem okrese. Náš dík za tohle všechno patří nejen fotbalistům a funkcionářům klubu, ale také všem sponzorům, kteří nám pomohli. Dík patří také obecnímu úřadu v Boršicích, který se nám snažil pomáhat, seč mohl.

Co nyní? Budete následovat Polešovice, či Břestek a pokračovat v postupovém tažení?
Toto není naším cílem. Chtěli bychom se zastavit a ještě více zkvalitnit kádr, jehož věkový průměr je kolem 23 let. Máme připravena posílení na jednotlivých postech. Šanci by měli dostat také někteří hráči z nižších soutěží. Jinak je potěšitelné, že celé mužstvo zůstává pohromadě. Ukončení činnosti snad jen signalizoval Petr Haša z Napajedel, ale věříme, že jej ještě alespoň na jeden rok přemluvíme. Cíl pro příští sezónu je jednoznačný, a tím je udržení v I. A třídě. Osobně mne hodně mrzí, že zároveň s námi nepostoupil do I. A také náš odvěký rival Tupesy, a proto na derby Boršice - Tupesy si budou muset diváci ještě alespoň rok počkat.

Jaká je situace na postu trenéra?
Po sezóně jsme se sešli s trenérem Ladislavem Hegerem a dohodli se na prodloužení jeho smluvy o další rok.

Jak bude probíhat příprava na novou sezónu?
Již nyní jsme zahájili tréninky, které jsou dvakrát týdně, v úterý a ve čtvrtek. V sobotu pak hrajeme přípravná utkání. Tuto sobotu bychom měli na domácím hřišti přivítat mužstvo MSFL Slováckou Slavii od 10.00 hodin, 2. srpna zajíždíme k utkání do Jarošova u příležitosti otevírání tamního hřiště a 9. srpna vstupujeme prvním zápasem do bojů I. A třídy, kdy nám bude v Boršicích soupeřem mužstvo O. N. Vsi.

Vojta Johaník







Nováky dostaly na Širůchu pětku
Staré Město (Mil) - Po sérii přípravných duelů venku se FC Synot poprvé představil ve dvou zápasech domácímu publiku, ve kterých vyzkoušel nové adepty pro druholigový kádr.

FC Synot Staré Město - Baník Ratíškovice 1:1 (0:0)
Branky: 64. Hlahůlek - 59. Zemánek
Rozhodčí: Chaloupka - Šimon, Chramcov.
Sestava FC Synot: Jurčík - Soldán - Trousil (38. Chlachula), Bužek - Zavadil (46. Štěrba), Hlahůlek, Lysáček, Zapletal (67. Stýskal), Vajda - Kowalík (46. Tomeček), Haspra (67. Kowalík).
V utkání s účastníkem MSFL měli domácí neustále územní převahu, ale z několika dobrých střeleckých příležitostí dokázali skórovat pouze jednou. Hostující Baník se zaměřil převážně na defenzívu, ze které vyrážel do brejků, a po jednom z nich se ujal vedení. Stínem utkání bylo nezaviněné zranění zkoušeného obránce Trousila z H. Králové (natažený stehenní sval). Po zkoušce se vracejí do svých mateřských klubů brankář Jurčík (B. Ostrava), Abrahám (Boby Brno), Málek (Mutěnice) a Zavadil (Holice). Rovněž byl v utkání zkoušen uherskobrodský útočník Tomeček, na kterém se však projevilo velké tréninkové manko.

FC Synot Staré Město - FK NCHZ Nováky 5:2 (3:1)
Branky: 22. a 65. Lysáček, 5. Zapletal, 35. Kowalík, 62. Hlahůlek - 37. Gula, 88. Špánik.
Sestava: Drobný - Soldán - Štěrba, Chlachula - Bobčík, Hlahůlek, Lysáček (74. Stýskal), Zapletal (86. Potera), Vajda - Kowalík (46. Šádek), Haspra (67. Kowalík).
Rozhodčí: Šimon - Chaloupka, Rychlík.
V konfrontaci účastníků druhých nejvyšších soutěží České a Slovenské republiky se jednoznačně prosadili domácí, kteří byli po celý zápas lepším týmem, a tentokrát se prosadili i střelecky. Kvůli zranění absentovali Vojtěšek, Bužek a zkoušený Trousil, v jehož případě se Staré Město již rozhodlo pro zařazení do kádru. Trenér Komňacký zkoušel Bobčíka (D. Němčí), Šádka (Slavia Praha), brankáře Drobného (Č. Budějovice), když zvláště prvně jmenovaný výkonem naznačil, že by mohl doplnit druholigový kádr.

V úterý 21. července bude na Širůchu sehráno další přípravné utkání, když soupeřem FC Synot bude SK Hranice, účastník MSFL, začátek je v 16.30.
FC Synot Staré Město upozorňuje všechny své příznivce na prodej permanentních vstupenek pro druholigový ročník 98/99. Permanentku na tribunu v hodnotě 400 Kč je možno zakoupit v kanceláři FC Synot (hotel Synot), v pracovní dny od 7.30 do 16.30 hod.







Kunovice stabilizují kádr pro MSFL
Na situaci v mužstvu Kunovic jsme se zeptali generálního manažera Jiřího Cochlara:
V těchto dnech z mužstva odešli Josef Zajíček a Radek Vlk, kterému lékaři ze zdravotních důvodů nedoporučili vrcholovou zátěž, do mužstva Ostrožské Nové Vsi. Jarda Litoš přestoupil do Rakouska, Prachman odešel do Hluku, Pálka, který byl u nás na hostování z Hluku odešel do Rakouska. Soviš se u nás rozloučil s kopanou, zda někam přestoupí, to je otázka. V jednání je účinkování v našem mužstvu hráčů Uh. Brodu Josefíka a Tomečka, ale věřím, že se s manažerem Hamšíkem dohodneme. Jasný je Malůš, který k nám přichází na roční hostování z Blatnice, z Dolního Němčí jsme získali na hostování do konce roku Poláška.
V jednání je prodloužení hostování Bobčíka u nás z Dolního Němčí, ale zde do hry vstoupil druholigový Synot, který o Bobčíka projevil zájem. M. Máčala zůstává v Kunovicích na hostování ze Slovácké Slavie, Reinberk věřím, že přijde na hostování z Nedakonic, z vojny se vrátili Omelka a Pochylý, kteří hráli v Koryčanech, přeřazeni byli dorostenci Otto a Hráček. Prodlouženo by mělo být hostování hráčů Synotu Bičánkovi a Klvaňovi. Andrýsek i když podepsal roční hostování do Dolního Němčí, přesto zůstává i nadále u nás.
Jaká je situace v otázce umělé hrací plochy?
V pondělí začínáme s dalšími pracemi a do konce září by měl být celý komplet dán do hromady i s oplocením.







Fotbalové přestupy
Novými posilami Hluku se stal nejen trenér Pavel Soviš, ale i hráči Prachman z Kunovic a Silný ze Slovácké. Hradčovice posílily Vojtou Gajdůškem z Prakšic na trenérském postu a Luxem, který se vrátil z hostování z Prakšic. Petr Podaný se nestal novým trenérem Kostelce, jak bylo původně dohodnuto, ale od nové sezóny bude hrát i trénovat v Provodově. Bývalý trenér Kostelce František Žůrek se stal novým trenérem nově vzniklého mužstva Slušovic, které vzniklo sloučením dorostu Slušovic a mužů Trnavy. Stanislav Soukeník přestoupil z Újezdce do Nivnice. Golman Bílovic Martin Grygar po dohodě oddílů odchází na roční hostování do Březolup. Novým nehrajícím trenérem mužstva Ořechova se stává pro nadcházející sezónu Jiří Flašar, který zároveň bude působit i jako asistent trenéra Blahy u mužstva MSFL Slovácké Slavie. V Ořechově se představil na zkoušku Staňa z Břestku. Bývalý hráč Slovácké a poté Zlína Vladimír Hekerle odchází ze Zlína na přestup do Jihlavy.
Další bývalý hráč Slovácké Vladimír Michal, který působil v uplynulé sezóně jako asistent Petru Vařechovi v Kyjově, bude dělat asistenta trenéru Stanislavu Hanusovi v mužstvu Zemanu Brno, které přesídlilo do Rosic. Oldřich Šipka z Nedachlebic s největší pravděpodobností od nové sezóny posílí nováčka župního přeboru mužstvo Břestku, v jehož dresu již odehrál úspěšně první přáteláky.
JOH







Dostih v přímém přenosu
Velkolepé a netradiční zpestření volných prázdninových dnů připravily na poslední červencovou neděli fy Graddo, a.s., Pragokoncert Bohemia, a.s. a Turf Centrum Morava, s.r.o.
V dostihovém areálu ve Slušovicích si totiž 26.7.1998 od 11 hod přijdou na své nejen skalní příznivci čtyřnohých atletů, přestože právě jim je určeno to hlavní: 9 dostihových klání, v nichž změří síly 150 koní a která vyvrcholí velkou cenou Fatry Napajedla.
Rychlí čtvernožci však nebudou tím jediným, co Vám a Vašim dětem zpříjemní tento červencový den. V dostihovém areálu bude skutečně velmi rušno: uvidíte leteckou show ultralehkých letadel, skupinový seskok parašutistů, ukázky bojových umění, skupinový aerobic a vystoupení moravské rockové skupiny Babylon. Pokud se Vaše ratolesti rády baví, mohou se projet v jednom z tahačů roku 1997, v elektronickém autíčku, na motokáře, kolotoči či živém poníkovi, zatímco Vy můžete v klidu sázet na favorita, vybírat v miniautosalónu nový vůz, či si koupit zájezd za zvýhodněnou cenu.
Velkým překvapením pro všechny návštěvníky tohoto červencového dostihu jsou dvě soutěžní klání - Turf Bike Cup a Zlatý hlas. Turf Bike Cup je závod horských kol na dostihové dráze pro odvážné mladé jedince mezi osmi až dvanácti lety. Tři nejlepší získali zcela nová horská kola, chcete-li se tedy zúčastnit, nezapomeňte si vzít to svoje sebou, případně se informujte na tel. 067/84 52 25.
Pokud přijdete bez horského kola, ale se zlatem v hrdle, můžete se utkat se soupeři v amatérské pěvecké soutěži Zlatý hlas, která je obdobou televizního Carusošou. Majitel zlatého hlasu si odnese zlatý šperk.
Mimo všech výše zmiňovaných atrakcí je pro Vás připraven i bezpočet obchůdků, kolotočů a stánků. A to nejdůležitější: Celé dostihové odpoledne bude vysílat v přímém přenosu TV NOVA.







Tabulky IV.třídy - sk.A

	Tabulka celkem

	1.	Jalubí B	13	2	0	56:9	41
	2.	Boršice B	11	4	1	31:19	37
	3.	Zlámanec	8	2	6	22:19	26
	4.	Popovice	7	3	5	22:24	24
	5.	Bílovice B	6	2	7	25:32	20
	6.	Ořechov B	5	4	6	27:26	19
	7.	Jankovice	3	3	10	23:27	12
	8.	Mařatice	3	3	10	17:34	12
	9.	Částkov		2	1	13	19:52	7


	Jaro doma

	1.	Jalubí B	3	0	0	9:2	9
	2.	Boršice B	2	2	0	8:5	8
	3.	Bílovice B	2	2	1	8:7	8
	4.	Zlámanec	2	0	1	5:4	6
	5.	Mařatice	1	2	1	7:3	5
	6.	Jankovice	1	2	2	5:4	5
	7.	Ořechov B	1	2	2	8:10	5
	8.	Popovice	1	1	1	3:2	4
	9.	Částkov		0	0	5	7:22	0


	Jaro venku

	1.	Jalubí B	3	2	0	17:6	11
	2.	Popovice	3	1	1	8:6	10
	3.	Zlámanec	2	2	1	5:1	8
	4.	Boršice B	2	2	0	5:3	8
	5.	Ořechov B	1	1	2	9:9	4
	6.	Mařatice	1	1	2	7:11	4
	7.	Částkov		1	1	1	4:9	4
	8.	Jankovice	0	1	3	3:6	1
	9.	Bílovice B	0	0	3	1:9	0


	Celkově doma

	1.	Jalubí B	7	1	0	32:6	22
	2.	Boršice B	6	2	0	19:6	20
	3.	Zlámanec	5	0	3	14:12	15
	4.	Popovice	4	2	2	15:5	14
	5.	Bílovice B	4	2	2	14:10	14
	6.	Ořechov B	3	2	3	15:16	11
	7.	Jankovice	2	2	4	14:11	8
	8.	Mařatice	1	2	5	8:17	5
	9.	Částkov		1	0	7	11:26	3


	Celkově venku

	1.	Jalubí B	6	2	0	27:6	20
	2.	Boršice B	5	2	1	12:13	17
	3.	Popovice	4	1	3	10:19	13
	4.	Zlámanec	3	2	3	8:7	11
	5.	Ořechov B	2	3	3	15:13	9
	6.	Mařatice	2	1	5	9:17	7
	7.	Bílovice B	2	0	6	11:25	6
	8.	Jankovice	1	1	6	9:16	4
	9.	Částkov		1	1	6	8:26	4







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund