Číslo: 38
27.09.1999
Článků: 78

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Vypálit mohou jen ti, kteří si úrodu uchránili před zloději
Nemáme majetek, tvrdí Borutová
Jednání s převáděči bylo odročeno
Velká Morava mezi východem a západem
V TONu v pátek hořelo
Na diskriminaci si stěžujte u soudu
Vánoční trhy na náměstí nebudou!
Zavítá k nám prezident
Bude se v Letu opět propouštět?
Podmínky pro zaměstnávání cizinců budou zpřísněny
Přijela návštěva z Mayenu





Vypálit mohou jen ti, kteří si úrodu uchránili před zloději

V kunovické pálenici je živo. "Kvasu je dostatek," tvrdí správce - Foto: P. Paška
Region - "Ráno jsem přišel na zahradu a zjistil, že mi někdo očesal pět stromů švestek," zkonstatoval trpce jeden z pěstitelů našeho regionu. Bohužel tyto případy nejsou ojedinělé. Opakují se každoročně, vždy se stejným výsledkem: Pokud pachatele nechytnete přímo na místě, máte smůlu a o pálení voňavé slivovice si můžete nechat zdát. "Nevíme, co s tím. Ačkoliv si k nám chodí lidé stěžovat, jsme bezmocní. I kdyby se jim totiž podařilo zloděje chytit, škoda způsobená ztrátou ovoce není vesměs nikdy moc vysoká a případ je řešen jako přestupek," potvrdil Josef Pavliš z Územní rady Českého zahrádkářského svazu v Uherském Hradišti. Proti zlodějům se rozhodli již vloni bojovat po svém vinaři z Boršic.
"Naši vinařskou oblast, kde se nachází vinice padesáti až šedesáti vinařů z obce, hlídáme od poloviny září až téměř do konce října. V tuto dobu probíhá sběr hroznů, což je pro zloděje velmi lákavé," vysvětluje jeden z místních vinařů Vladimír Gottwald. Pěstitelé vinné révy si rozdělili služby, které probíhají od rozednění až do soumraku. Někteří z nich si musí dokonce kvůli službě vzít ve svém zaměstnání dovolenou. Jak Vladimír Gottwald dále uvedl, služby jsou výhodné i na plašení špačků, kteří se ve velkých hejnech snášejí na vinice.
I vzhledem k narůstajícím krádežím nezaznamenala obsluha kunovické pálenice pokles klientů, kteří si právě u nich hodlají z připraveného kvasu vypálit kořalku. "Kvasu je dostatek. V současné době pálíme jablka a letní ovoce, na začátku října přijdou na řadu kvasy ze švestek," upřesnil správce pálenice. Vypálit může ale jen ten, kdo má co. Zeptali jsme se proto tiskového mluvčího policie Jaroslava Krejčíře, jak se proti zlodějům účinně bránit: "Uchránit se proti zlodějům ovoce jde velice těžko. Záleží na majiteli, jak si sad ochrání. Ztratí-li se mu přesto ovoce, může skutek ohlásit na místní obecní úřad, který jej bude posuzovat jako přestupek. V případě, že je škoda vyšší jak dva tisíce korun, jedná se o trestný čin a případ by měla převzít policie."
Karin Kuchtová







Nemáme majetek, tvrdí Borutová
Uh. Hradiště (Kk) - Zdeněk Boruta (1951), uherskohradišťský podnikatel, majitel zkrachovalé firmy Primka, zabývající se také ukládáním a zúročováním vkladů věřitelů, je obviněn z trestného činu podvodu a zpronevěry. "Nemáme žádný majetek. Vše, co jsme měli, je zabaveno," sdělila údajně manželka Boruty jednomu z poškozených věřitelů, který se domáhal svých peněz. Uzavřeno je i původní sídlo firmy Primka. V současné době je Zdeněk Boruta umístěn ve vyšetřovací vazbě v Brně - Bohunicích. Bude-li mu v budoucnu prokázána vina, hrozí mu trest odnětí svobody v trvání dvanácti let.







Jednání s převáděči bylo odročeno
Uh. Hradiště (Kk) - Druhé hlavní líčení ve věci tří převaděčů, z nichž jedním byla teprve jednadvacetiletá Petra Chaloupková z Uherského Brodu, se v úterý 21. září nekonalo. Důvodem bylo údajné onemocnění jednoho z obžalovaných, jež bylo doloženo pouze neschopenkou, zanechanou bez dalšího vysvětlení na podatelně okresního soudu. K jednání nepřišel ani obhájce tohoto obžalovaného, který se soudu neomluvil vůbec. Obžalovaná Chaloupková byla z vazby k soudu přivezena zbytečně. Spolu s dvěma obžalovanými se tak bude snad příště zodpovídat ze spáchání trestného činu nedovolené překročení státní hranice, kterého se měli společně dopustit v květnu letošního roku, kdy v oblasti Hribovně nelegálně převedli přes státní hranice sedmadvacet osob z Kosova a Iráku.







Velká Morava mezi východem a západem
Uh. Hradiště, St. Město - Již zítra 28. září bude zahájena ve Starém Městě a Uherském Hradišti mezinárodní vědecká konference Velká Morava mezi východem a západem, která potrvá až do 1. října. Konference se bude konat pod záštitou Kanceláře prezidenta České republiky u příležitosti 50. výročí objevu první zděné stavby z doby Velké Moravy - kostela ve Starém Městě v lokalitě Na Valách. Vědecká konference bude zahájena ve 14.00 hodin v Galerii v Uherském Hradišti. Úvodní referáty přednesou Vladimír Vavřínek - Velká Morava mezi východem a západem, s architekturou Velké Moravy v evropském kontextu seznámí Tatiana Štefanovičová a Richard Marsina si připravil referát na téma církevní organizace na Velké Moravě. Se zájmem je očekávána přednáška archeologa Luďka Galušky s názvem Staroměstsko-uherskohradišťská aglomerace. Vernisáž výstavy "Meč, symbol moci, cti a odvahy" a prohlídka Památníku Velké Moravy ve Starém Městě jsou na programu téhož dne od 17 do 18.30 hodin. První den vědecké konference, které se zúčastní více než sto archeologů z devíti evropských zemí, uzavře slavnostní přijetí účastníků starostou Starého Města Františkem Slavíkem ve velkém sále na radnici. Ve středu 29. září zazní na dopoledním jednání v Galerii v Uherském Hradišti dalších pět referátů. Například Čeněk Staňa bude hovořit o Slovanské Velké Moravě integrální součásti raně středověké Evropy a Miloslav Poisl seznámí přítomné o proměnách Veligradu ve Staré Město. S účastníky mezinárodní konference pohovoří také starosta Uherského Hradiště Ladislav Šupka a po třetím dnu jednání je naplánováno také přátelské setkání se starostou Kunovic Jiřím Demlem ve vinném sklepě. O průběhu mezinárodní vědecké konference vás budeme informovat v příštím vydání.
Milan Kubíček







V TONu v pátek hořelo
Uh. Hradiště (fal) - Tragicky mohl v pátek skončit uherskohradišťský podnik TON, a. s. Tam totiž ještě před polednem začal hořet zásobník na piliny. Avšak díky rychlému zásahu Hasičského záchranného sboru z Uherského Hradiště k rozšíření požáru naštěstí nedošlo. "Jednalo se o zásah komplikovaný, protože bylo nutné piliny ze zásobníku postupně vyprázdnit a přitom je zkrápět vodou," uvedl jeden ze zasahujících hasičů. Zásah hasičů byl ukončen navečer, zaměstnancům TONu však byla ještě nařízena osmihodinová kontrola místa vzniku požáru, jehož příčinou byla údajně technická závada.







Na diskriminaci si stěžujte u soudu
Uh. Hradiště (Kk) - Problémem diskriminace při přijímání do zaměstnání se více zabývá novela zákonů o zaměstnanosti, která bude v platnosti již od 1. října. Nejen, že jsou zde přesně charakterizovány důvody, které lze za diskriminaci považovat, jako je rasa, náboženství, pohlaví, sexuální orientace a rodinné vztahy, ale také umožňuje občanům se proti diskriminaci více bránit. "Pokud je skutečně zjištěno, že uchazeč o zaměstnání nebyl do pracovního poměru přijat z diskriminačních důvodů, může si stěžovat na tuto okolnost u nás, na úřadu práce," upřesnila JUDr. Zlatuše Cilečková z uherskohradišťského úřadu práce. Občané se však mohou obrátit i přímo na soud a domáhat se svého přijetí soudní cestou. Jak ale v závěru následně Cilečková dodala, v každém případě je nutné dokazování, zda byl uchazeč opravdu diskriminací poškozen, což bývá velmi složité.







Vánoční trhy na náměstí nebudou!
Uh. Hradiště (fal) - Každoročně se vánoční trhy uskutečňovaly na Masarykově náměstí, od letošního roku je tady ale nenajdete
"Po projednání na odboru životního prostředí bylo doporučeno přestěhování vánočních trhů z hlavního náměstí na městskou tržnici," objasnil na tiskové konferenci uherskohradišťský místostarosta Květoslav Tichavský. "Na Masarykově náměstí se bude konat jen jarmark. Na vánočních trzích totiž neodpovídalo vždy prodávané zboží charakteru Vánoc," upřesnil Tichavský. Jak dále uvedl, k těmto příležitostem je nejvhodnější právě městská tržnice.
Po dobu Vánoc bude prý Masarykovo náměstí vyzdobeno poněkud odlišně, než jsme byli doposud zvyklí. Tichavský potvrdil, že za trhy bude na náměstí zajištěný náhradní program, z důvodu jeho upřesňování však bližší podrobnosti vedení radnice neprozradilo.







Zavítá k nám prezident
Uh. Hradiště (red) - Již tuto středu 29. září odpoledne navštíví po Bochoři a Otrokovicích prezident České republiky Václav Havel také Uherské Hradiště. Cílem této cesty za občany je návštěva území, která byla poškozena povodněmi v roce 1997 a zároveň seznámení se se současnou situací v regionu.







Bude se v Letu opět propouštět?
Kunovice (PS) - O tom, že neinformovanost vede k velkým fámám, dokazuje současný stav v a.s. Let Kunovice. "Všude se povídá, že k 1. říjnu dostane v Letu 500 zaměstnanců výpověď," svěřila se nám jedna z pracovnic ve výrobě, "je to něco hrozného. Nikdo nám nic neřekne. Prý tomu nahoře říkají akce Kulový blesk, máme se prý na co těšit." Vedení podniku, což je vlastně nyní jen generální ředitel Turner Bostwick, však na dotazy nereaguje. Kunovický šéf odborářů Zdeněk Zajíček ale tyto fámy vyvrací: "O nějakém propouštění jsme vůbec nejednali. Pokud by vedení podniku k něčemu takovému přistoupilo, tak musí informovat odbory měsíc dopředu." O žádném propouštění neví nic ani Úřad práce v Uh. Hradišti, jenže ten o něm neměl tušení ani v březnu, kdy podnik opustilo více než 200 zaměstnanců. Dle dobře informovaných zdrojů se v Letu připravuje nyní zatím jen korekce pracovníků kontroly, neboť americkému vedení firmy se zdá počet kontrolorů v podniku příliš velký. Prozatím jedinou potěšující informací pro zaměstnace Letu je skutečnost, že výplaty na konta jednotlivců by měly všem přijít počátkem tohoto týdne.







Podmínky pro zaměstnávání cizinců budou zpřísněny
Uh. Hradiště (Kk) - Především zaměstnavatele budou zajímat zpřísněné podmínky pro zaměstnávání cizinců. Tyto budou v platnosti od 1. října a zabývají se především délkou pracovního povolení a jeho zpoplatněním. "Stále platí, že pracovní povolení lze cizinci vydat maximálně na dobu jednoho roku. Novinkou však je, že můžeme toto roční povolení vydat pouze třikrát za sebou. V praxi to tedy bude znamenat, že cizinec u nás bude moci pracovat nejdéle tři roky. O další pracovní povolení pak smí požádat až po uplynutí dvanácti měsíců," řekla JUDr. Zlatuše Cilečková z Úřadu práce v Uherském Hradišti. Novela zákonů o zaměstnanosti rovněž ukládá, že pracovní povolení musí být nepřenosné, co do osoby cizince, tak do místa výkonu a druhu jím vykonávané práce. "V případě, že při naší kontrole zjistíme, že cizinec nevykonává druh práce a není na místě výkonu práce, jež má udáno v pracovním povolení, můžeme jeho zaměstnavatele pokutovat," dodala dále Cilečková. Ani skutečnost, že do dnešní doby bylo pracovní povolení vydáváno bezplatně, již nebude od prvního října platit. Cizinec za pracovní povolení zaplatí poplatek 500 Kč a jeho zaměstnavatel 2 000 Kč. Novelou zákona by se měly zlepšit i podmínky kontrol prováděných příslušným úřadem práce. Zatímco dříve pracovníci úřadu neměli právo kontrolovat totožnost cizinců na pracovišti, od října mohou kontrolovat totožnost kohokoliv.







Přijela návštěva z Mayenu
Uh. Hradiště (fal) - Dnes ráno opouští Uherské Hradiště hosté z německého družebního města Mayen. Ti sem po pěti letech přicestovali minulý pátek v podvečer. Po slavnostním přivítání představiteli radnice zhlédlo třiadvacet hostů představení Hello, Dolly! ve Slováckém divadle. Během víkendu pak například navštívili hrad Buchlov a Slovácké muzeum, kde zhlédli výstavu fotografií Povodeň 1997 očima Ladislava Chvalkovského.
"Nedělní prohlídka města byla tentokrát zaměřena na to, co se zde od povodní změnilo," dodal místostarosta
Libor Karásek.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund