Číslo: 15
14.04.1997
Článků: 41

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Červený tygr v ulicích
Fotografie z Asie na Klubu kultury
Kam se poděl rock klub?
Na člunu po Baťově kanálu
II. Mateřská škola - Sportovní třída oznamuje
Trampská Porta 97
Cena města Uh. Hradiště
POLICEJNÍ TÝDENÍK





Červený tygr v ulicích
Uh. Hradiště (MR) - Doslova takto by se dalo nazvat nové požární vozidlo cisternového typu, špičkový výrobek britského průmyslu tov. značky DENNIS, který v těchto dnech převzal hasičský záchranný sbor v Uh. Hradišti. Jedná se o vozidlo speciálně určené pro zásahy všeho druhu (požárů, havárií atd.) v hustém městském provozu. Jeho parametry přímo nabízí srovnání se sílou a mrštností tygra. Silný motor, pětistupňová převodovka, ABS systém (protiblokový) a ARS systém (protiskluzový), vysoce účinný brzdový systém vyvolává úplnou nutnost připoutání se 6ti členné posádky bezpečnostními pásy. Vnější průměr otáčení je 13 m. Tento mrštný obr z nerezoceli, hliníku a plastů veze s sebou cisternu s obsahem 1 800 l vody nejen pro klasické použití v nízkotlaku klasické cisterny, ale má také vysokotlaké zařízení s tlakem 40 Ba (ATM), když hašení tlakovou vodou má více než 10násobný hasební účinek při minimálních škodách způsobených přebytkem vody.
Vysoce účinné hasební pěnové zařízení PYROCOOL umožňuje hašení minerálních látek (používá se pro hašení naftových tankerů) tím, že velmi prudce snižuje teplotu v jádru požáru a současně zamezí přístup vzdušného kyslíku. Vlastní elektrocentrála, teleskopický požár se 4 silnými jodovými reflektory slouží k osvětlování místa zásahu. 13,5 metru vysoký autožebřík, nastavování sklonu a výšky volantu, posilovače brzd, řízení - to vše je řízeno a kontrolováno dvěma mikropočítači. Uvnitř je kompletní vyprošťovací vybavení pro dopravní nehody. Je však naprosto jasné, že posádka vozidla vedle klasických #nutností - odvahy a fyzické zdatnosti, musí ovládat svými vědomostmi velmi náročnou obsluhu. A ještě jedna prosba hasičského záchranného sboru. Vozidlo má velmi účinné zrychlení, prosíme řidiče rychlých osobních automobilů o rozvážné předjíždění, neboť toto požární vozidlo nedává možnosti bezpečného zařazení hazardérům.
Je jistě zajímavá skutečnost, že město Uh. Hradiště převzalo první motorovou autostříkačku přesně před sedmdesáti léty.







Fotografie z Asie na Klubu kultury

"Zleva - fotograf Zdeněk Thoma, M. Potyka a ředitel Klubu kultury PhDr. Zapletal."
Uh. Hradiště (ZZ) - Ve čtvrtek 10. dubna proběhla ve foyeru Klubu kultury Uh. Hradiště vernisáž výstavy fotografií #Doteky Himalájského větru fotografa Zdeňka Thomy. Výstava je doplněna #Obrázky z Tchaj- wanu, tedy souborem fotografií zapůjčeným Taipejskou obchodní a kulturní kanceláří, která celou tuto akci sponzoruje. Zdeněk Thoma (1938), fotograf, publicista, cestovatel, strávil přes 6 let života v Japonsku, Číně, Tibetu, Nepálu. Svými fotografiemi zachycoval život, krajinu a kulturu těchto oblastí. Samotného Zdeňka Thomy jsme se zeptali: Neměl jste nikdy chuť usadit se v některé z tak vzdálených zemí natrvalo ? #Abych se přiznal, cestuji po těchto východních zemích nesmírně rád a fotografování je obrovsky zajímavé, ale nejraději se vracím domů, k dobrému jídlu, střídání ročních období a samozřejmě taky krásným ženám. Doma je nejkrásněji. Na vernisáži fotografa doprovázela manželka, která byla jeho společnicí na mnoha cestách.
Výstava těchto barevných fotografií světa tibetského buddhismu, klášterů, chrámů, soch, současného života mnichů i běžný život obyvatel země plné mystického kouzla, je výsledkem čtyř dlouhodobých cest v letech 1991 - 1994. Výstava v Uh. Hradišti potrvá do 25. května 1997.







Kam se poděl rock klub?
Uh. Brod (šep) - Uherskobrodská Šmigurka byla asi hlavně mezi -náctiletými návštěvníky proslulá díky víkendovému skotačení v rockovém nebo hip hopovém rytmu. G - klub se stal útočištěm vyznavačů alternativní hudební kultury a asi každý z příznivců podobných radovánek projevil politování nad ukončením provozu zmíněného klubu. Odvázat se tu mohl rozhodně kdokoliv, ať už pod vlivem dynamických zvukových poryvů či podobných povzbudivých a zdraví prospěšných prostředků. Na otázku, proč muselo dojít k ukončení činnosti klubu, se nám dostalo jasné a pochybnosti vylučující odpověďi od kompetentní osoby, která nechce být jmenována: #Technické podmínky sklepních prostor jsme shledali nevyhovujícími, a proto jsme byli nuceni smlouvu s nájemcem těchto prostor ukončit ke konci roku 1996. Se znovuotevřením klubu nebo podobného zařízení se zde do budoucna nepočítá, a tak můžeme jenom doufat, že se najde podnikavec, který existenci rockového klubu v Uh. Brodě obnoví.







Na člunu po Baťově kanálu
Veselí n. Mor. (paf) - Baťův kanál se letos pro veřejnost otevře v květnu, ale už bez partnera z roku 1996, zlínského rejdaře a.s. První moravské plavební. Důvodem ukončení spolupráce jsou naprosto odlišné představy o postupu zprovozňování a využívání této vodní cesty. Hovoří se o válce severu a jihu, kdy na jedné straně stojí požadavek PMP o zprovoznění úseku Otrokovice - Rohatec a na druhé straně snaha Agentury o využívání pouze jižních úseků. Tyto totiž procházejí členskými obcemi Agentury, které jsou v současnosti hlavním pramenem financí. Předmětem sporu je i otázka, kam by tedy směřovaly státní dotace na zprovoznění kanálu krácené až na 1,9 mil. korun. Jako důvod ukončení spolupráce Agentury s PMP její zástupce ing. arch. Ondračka uvádí: #První moravská plavební nereagovala na návrhy připravených smluv, nezaslala žádné protinávrhy, ani se k zaslaným smlouvám nijak nevyjádřila. Programový výbor odsouhlasil Program námi podporované plavební sezóny 1997 bez první moravské plavební.
Nechceme opakovat sezónu 1996, kdy neexistovaly žádné smlouvy a v současnosti už bez uzavřených smluv nejsme ochotni s kýmkoliv finančně spolupracovat. Podle slov Vladimíra Komárka, předsedy představenstva PMP a.s. je společnost znechucena jednáním Agentury, a proto bude vodní dopravu letošní rok provozovat pouze v Praze. #Smlouvy připravené agenturou pro nás nebyly zajímavé, byly totiž nereálné. Vycházely z provozu lodě na nesplavných úsecích. Podle nás úsek Veselí - Uh. Hradiště není pro naši loď splavný. Přitom bylo možné za minimální finanční prostředky zprovoznit úsek Otrokovice - Rohatec, řekl Komárek. Letošní rok bude #baťák brázdit 10 malých motorových člunů. Podle slov zástupce Agentury je o tyto menší lodě a individuální plavbu větší zájem, než o projížďku velkou lodí.
Plavební sezóna na Baťově kanálu bude zahájena v květnu otevřením plavební komory ve Veselí nad Moravou, půjčovny motorových lodí a kanálového úseku Veselí - Vnorovský jez (3. 5.). 10. 5 bude zprovozněn úsek Uh. Hradiště - Spytihněv, 17. 5. proběhne slavnostní otevření říčního úseku Veselí - Uh. Ostroh. Při té příležitosti bude otevřena pivovarnická expozice, především prostory historické sladovny, ostrožského pivovaru. Na závěr května (24. 5.) zahájí plavební úsek Uh. Hradiště - Kostelany půjčování loděk v Uh. Hradišti, otevřena bude komora v Kunovském lese. V Kostelanech vás čeká výstava o rybářství. Program na další měsíce plavební sezóny 1997 je také stanoven, ale protože se nevylučují změny, budeme vás o něm informovat aktuálně.







II. Mateřská škola - Sportovní třída oznamuje
Uh. Hradiště (red) - V měsíci březnu proběhl již 4. ročník lyžařské školičky našich dětí. S některými, dnes již #zkušenými lyžaři, se musíme rozloučit - odcházejí do školy. Proto příbíráme do sportovní třídy děti ve věku od 4 - 6 let, které mají rády sport a pohyb. Hlavní náplní sportovní třídy je výuka lyžování, která probíhá od října na umělém svahu v Jarošově a končí lyžařským týdenním výcvikem na Mikulčině vrchu. Dále 1x týdně bruslení, 2x týdně plavání. V jarních a letních měsících se věnujeme turistice, základům atletiky, míčovým hrám a plavání. Na tyto disciplíny je také zaměřena letní škola v přírodě - týdenní pobyt v červnu. Přihlásit děti mohou rodiče osobně nebo telefonicky během celého měsíce, dubna a května. - II. Mateřská škola, Husova 838 UH. Hradiště. Tel. 617 03







Trampská Porta 97
Koryčany (red) - Česká tábornická unie - Chřibsko - karpatská oblast zve na oblastní kolo Trampské Porty 97 v koryčanském Hipocentru. Součástí programu je ukázka westernového ježdění, parkurového skákání a vyloučena není ani možnost, že se svezete na koni. Ve 14 hod. proběhne soutěžní přehlídka trampské hudby v podání kapel, dvojic a sólistů z okresů Hodonín, Kroměříž, Uh. Hradiště a Zlín. Od 20 hod. se rozběhne v režii hodonínské trampské skupiny Ahoj Country bál. Tento se může protáhnout do ranních hodin a pro ty, kteří nechtějí riskovat zpáteční cestu se nabízí možnost ubytování ve vyhrazených prostorách.







Cena města Uh. Hradiště
Každý občan bude moci rozhodnout o vítězi
Uh. Hradiště (VaMP) - Pro každoroční udělování Ceny města Uherského Hradiště se rozhodli tamní radní. I když dosud není rozhodnuto o její konečné podobě. #Mělo by jít o drobnou plastiku, která bude vystihovat morálně společenské ocenění, upřesnila rozhodnutí rady zástupkyně starosty Božena Tvrdíková. Oceňovány budou vždy maximálně tři osobnosti z oblasti kulturního, společenského či sportovního života, které se výraznějším způsobem zapíší do rozvoje okresního města. Letos bude Cena města udělována poprvé a její předání se stane součástí oslav 740 let Uh. Hradiště.
Navrhnout osobnost k ocenění může každý občan či instituce žijící nebo sídlící na území města. Uzávěrka návrhů byla pro letošek stanovena na 31. květen 1997. Návrhy posoudí příslušné komise městské rady, která pak zvolí vítěze. #Některý rok nemusí být vybrán nikdo, jindy jich může být hned několik. Maximálně však tři, upřesnil způsob výběru tajemník města František Rochovanský.
O konečné verzi způsobu udělování Ceny města musí ještě rozhodout městské zastupitelstvo.







POLICEJNÍ TÝDENÍK
Vloupání do 3 aut
V době od 6.4 do 7.4 se vloupal NP do 3 zaparkovaných osobních vozidel na sídlišti Štěpnice v Uh. Hradišti, zn. Škoda Forman, Volkswagen, ze kterých po rozbití bočních oken odcizil autorádia zn. Blaupunkt a Sony. Celková způsobená škoda majitelům vozidel činí 23.500.-Kč. Ke stejnému vloupání do OA zn. Škoda Felicia došlo ve St. Městě, kde NP rovněž odcizil autorádio SONY za 7.000.-Kč a dále pak v Uh. Brodě, kde se NP vloupal do Škody Felicia stejným způsobem, ze které odcizil panel autorádia zn. Haitai za 7.220.-Kč.

7 kompletních kol ukradeno
V době od 30.1. do 31.1. odcizil NP z odstaveného nákladního návěsu na silnici I. třídy č. 50 v buchlovských horách 7 ks kompletních kol v hodnotě 95.000.-Kč ku škodě majitele z Prahy.

Vzal si cigarety i auto
V době od 6.4 do 7.4. došlo k vloupání do restaurace Koliba v obci Březolupy, kam vnikl NP po rozbití okna, odkud odcizil různé druhy cigaret v hodnotě 2.600.-Kč a klíče od OA zn. Škoda 105, SPZ UHC 19 - 94, které bylo zaparkováno před restaurací a toto rovněž odcizil, čímž způsobil škodu jeho majiteli ve výši 25.000.-Kč.

Pachateli je 19 let
Policisté OOP Uh. Hradiště ve spolupráci s Krim. službou objasnili sérii vloupání do mot. vozidel ze dne 4.4. na 5.4.1997, kde byl zjištěn 19 ti letý P.B. z Uh. Brodu.

2 mladíci dopadeni
Policisté z Bojkovic objasnili vloupání do půdního prostoru objektu Sokolovny v Bojkovicích ze dne 15.3.1997, kde byli zjištěni 17 ti a 16 ti-letí pachatelé z Bojkovic, kteří z půdy odcizili hudební skupině el. kytaru, šlapku na buben a dva mikrofony se spojovací šňůrou v hodnotě 8.000.-Kč.

Pachatel vloupání do staroměstského kostela byl zadržen
Krim. policie Uh. Hradiště objasnila vloupání do kostela ve St. Městě ze dne 4.10.1996 a 13.3.1997, kde jako pachatel byl zjištěn 22ti letý D.P. z Moravského Krumlova, který svým jednáním způsobil celkovou škodu ve výši 32. 600.-Kč. Část odcizených věcí byla u pachatele zajištěna.

Na hranici bylo živo
Dne 7.4. v 07.00 hod. byli v katr. obce Korytná zadrženi hlídkou pohr. policie osoby čínské národnosti v počtu 15 osob - všichni bez dokladů, kteří překročili ilegálně st. hranici ze SR do ČR mimo hraniční přechod. V souvislosti s touto skupinou byli zjištěni dva občané ČR z Mimoně 26 ti letý P.M. a 21 letý M.K., kterým bylo vyšetřovatelem sděleno obvinění z tr. činu nedovoleného překročení st. hranice. Dne 8.4. byli oba pachatelé vzati Okresním soudem v Uh. Hradišti do vazby. Občané z Čínské republiky byli předáni ref. cizenecké Policie Březová k dalšímu opatření.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund