Číslo: 21
24.05.1999
Článků: 60

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Mistřičtí hasiči letos oslaví 100 let založení sboru
V novoveských lázních natáčela televize
Kvalita vody na táborech je nejistá
Výdaje překračují příjmy městské kasy
V Uherském Ostrohu se potýkají s neukázněností
Mnozí neví, kudy povede přeložka silnice I/50
Moje (ne)zkušenost
Podiv nad propadem mezd ve školství našeho regionu
Další nová služba ČSAD v provozu





Mistřičtí hasiči letos oslaví 100 let založení sboru
Mistřice (fal) - V letošním roce oslaví mistřický Sbor dobrovolných hasičů, který se dostal do podvědomí široké veřejnosti zejména úspěchy v požárním sportu, již sté výročí od svého vzniku.
Při příležitosti oslav letošních narozenin se včera v Mistřicích uskutečnil Den otevřených dveří hasičské zbrojnice s výstavkou fotografií, cen a trofejí ze soutěží v požárním útoku, a také ukázka zásahů u ohně s historickou a současnou technikou. Výsledky dosahované soutěžními družstvy Sboru dobrovolných hasičů - dvěma mužskými a jedním družstvem žen, která vzorně reprezentují nejen Mistřice, ale také celý uherskohradišťský okres, je již deset let řadí mezi absolutní špičku naší republiky, uvedl velitel sboru Josef Polášek.
Dosažené úspěchy posledního desetiletí jsou výsledkem systematické mnohaleté práce ve skromných vesnických podmínkách. Od roku 1989 do konce roku loňského se jméno Mistřic objevilo na 331 soutěžích ve 36 okresech České republiky. Ve 275 případech se některé z mistřických družstev vracelo jako vítěz soutěže, 139 krát patřilo Mistřicím druhé a 81 krát třetí místo, vyjmenovával úspěchy sboru Polášek.
Sbor dobrovolných hasičů je jedna z nejlepších složek, která u nás funguje, řekl pro DDS starosta Mistřic František Šuranský. Přestože v některých obcích byli dobrovolní hasiči zrušeni, snaží se obec o maximální podporu svých reprezentantů. Není to sice jednoduché, finanční situace není příliš růžová. Jen za silniční daň třech aut jsme totiž letos zaplatili téměř padesát tisíc korun. Přesto se ale snažíme sboru co nejvíce pomáhat. Každoročně jim z obecní kasy navíc věnujeme třicet tisíc korun.
Podle starosty je velký zájem z řad občanů o členství ve sboru, přestože to s sebou nese mnoho odříkání. Dvakrát týdně totiž hasiči mají tříhodinové tréninky, o víkendech potom výjezdy na soutěže po celé republice. V současnosti, sbor dobrovolných hasičů funguje ve stísněných prostorách, ale budou-li v budoucnu finanční prostředky, zamýšlíme zbudování nové požární zbrojnice, dodává na závěr Šuranský.







V novoveských lázních natáčela televize
Ostrož. Nová Ves (red) - Páteční odpoledne ožily novoveské lázně nezvyklým ruchem. Brněnská televize zde totiž natáčela pro milovníky dechové hudby pořad, který pod názvem Klub přátel dechovky uvádí zpěvák a moderátor Karel Hegner. Celé natáčení trvalo dvě a půl hodiny, režisér byl přísný a organizace byla perfektní, hodnotil spolupráci s televizním štábem Zdeněk Zalubil, kapelník Novovešťanky, jejichž doprovodnou sekci zachycuje náš snímek. Právě tato dechová muzika se spolu se Stříbrňankou objeví na televizních obrazovkách v sobotu 12. června pět minut po poledni. Foto: I. Šenk







Kvalita vody na táborech je nejistá
Region (fal) - V loňském roce proběhlo v našem okrese téměř třicet zotavovacích akcí - dětských táborů. Okresní hygienická stanice však ve třech případech byla nucena udělit blokové pokuty z důvodu nenahlášení takové akce provozovatelem.
Ten má totiž na základě vyhlášky povinnost ohlášení hromadné akce, počtu zúčastněných, lékaře zajišťujících dozor, případně s doložením dokladu o kvalitě vody, ze které je akce zásobována, uvedla okresní hygienička Zdenka Skulová.
Pokud tento doklad nemá, zajistí vyšetření vody naše hygienická stanice. Na základě vyšetření vody a prověrek míst, kde se tábory budou konat, dává hygienická stanice stanovisko, ve kterém se vyjadřují k zabezpečení zásobování pitnou vodou, ubytování i stravování.
V průběhu prázdnin jezdíme na kontroly do těchto táborů, přičemž při zjištění závad z hygienického hlediska udělujeme blokové pokuty do výše tisíc korun, vysvětluje Skulová.
Rodiče se mohou o hygienických podmínkách letních táborů v našem okrese informovat na oddělení hygieny dětí a dorostu Okresní hygienické stanice v Uherském Hradišti, dodává Skulová.







Výdaje překračují příjmy městské kasy
Uh. Hradiště (fal) - Přestože v rozpočtu města za první čtvrtletí letošního roku téměř všechny výdaje překračují příjmy městské kasy, prozatím město neuvažuje o rozpočtových opatřeních.
Protože se jedná o první čtvrtletí, nejde zatím o nic závažného. Avšak daňové příjmy se zdaleka nevyvíjejí tak, jak bychom očekávali. To znamená, že u daní z příjmů osob ze závislé činnosti máme v porovnání s loňským rokem o více než dva miliony korun příjem nižší, objasnil starosta Uherského Hradiště Ladislav Šupka. Na straně druhé ale překročení výdajů není zvlášť výrazné. Proto městská rada doporučila zastupitelstvu, aby plnění rozpočtu vzalo na vědomí prozatím bez jakýchkoliv dalších opatření ve smyslu úspor z provozních rozpočtů, dodal Šupka.







V Uherském Ostrohu se potýkají s neukázněností

Uh. Ostroh (fal) - Již od 6. května letošního roku je úplně uzavřen ostrožský most přes řeku Moravu. Dopravní situaci v tomto případě částečně řeší náhradní přemostění, avšak zdaleka ne všichni dodržují dopravní předpisy, které s sebou rekonstrukce moravního mostu nese.
Snažíme se za pomoci obvodního oddělení Městské policie v Uherském Ostrohu naučit neukázněné řidiče, že náhradní přemostění může sloužit jen osobní dopravě a lehkému zásobování do 5 tun, uvedl starosta Uherského Ostrohu Vlastimil Vaněk. Přestože úplná uzávěrka Moravního mostu potrvá až do konce srpna, doufám, že si občané zvyknou a režimu jednosměrného provozu řízeného světelnou signalizací se přizpůsobí.
Městská policie provádí v těchto místech kontrolu každé dvě hodiny. Prozatím se prohřešky řeší domluvou, ovšem v případě nedodržování dopravních předpisů jak řidiči, tak cyklisty a chodci i nadále bude nucena přistoupit k blokovým pokutám.
Po čtyřměsíční rekonstrukci, která si vyžádá asi patnáct milionů korun, bude most opraven na několik desetiletí.







Mnozí neví, kudy povede přeložka silnice I/50

Region - Na četné dotazy čtenářů se opět vracíme k budování jednotlivých etap přeložky silnice I/50 v okrese Uherské Hradiště. Informace poskytl referát dopravy a silničního hospodářství Okresního úřadu v Uherském Hradišti. Přeložka silnice I/50 je rozložena do pěti etap.
I. etapa - most přes řeku Moravu. Most je situován asi 100 m jižně od jezu. Stavba mostu by měla být dokončena v květnu roku 2000.
II. etapa - obchvat Uh. Hradiště. Tvoří jej silnice začínající u Zlechova a vedoucí do Kunovic (SUPERMARKET SLOVÁCKO). Dokončena by měla být v roce 2002.
III. etapa - silnice Kunovice - Vésky. Silnice začíná v Kunovicích (SUPERMARKET SLOVÁCKO) a ukončena je ve Véskách u mostu přes řeku Olšavu. Silnice má být dokončena v listopadu roku 2000.
IV. etapa - silnice Vésky - Veletiny. Silnice začíná ve Véskách u mostu přes řeku Olšavu, dále je vedena vedle pravého břehu řeky Olšavy, za obcí Podolí mostem přes řeku Olšavu se napojuje na již vybudovanou silnici ve Veletinách. Silnice má být dokončena do konce roku 2001.
V. etapa - obchvat Uh. Brodu. Obchvatem Uh. Brodu bude spojena silnice vedoucí z Veletin se silnicí vedoucí na Bánov (Trenčín).
Jednotlivé etapy jsou zřejmé ze schematického náčrtku. Pohled na rozestavěný most přes řeku Moravu a na rozestavěnou silnici u hřiště v Sadech je zachycen na snímcích v kaleidoskopu (str. 9).
Antonín Jeřábek







Moje (ne)zkušenost
Běžný život s sebou přináší příjemné i trpké chvíle. Možná právě tím, že o nich napíšete do naší rubriky Moje (ne)zkušenost, pomůžete tak ostatním čtenářům, kteří zažili, nebo mohou zažít něco podobné
Jak se vyplácí ochota
Stalo se mi před lety na plovárně: blížila se šestá hodina, lidé odcházeli, zůstaly jsme na lehátkách jen čtyři rodiny a jeden pán nad námi. Ještě se šel okoupat. Když přišel, začal chodit okolo svého lehátka, nadzvedával ho a nakonec řekl: Když jsem se šel okoupat, položil jsem si hodinky na lehátko a nejsou tu. Neodejdeme dřív, dokud je nenajdete, řekli sousedé. Opravdu jste si je tam dal? řekla jsem. Snad vím, co dělám, ne? řekl. No, někdy si člověk myslí a nakonec udělá něco jiného, řekla paní vedle nás, podívejte se do tašky a do kapes. Tak hledal a hledal a hodinek nebylo. Už bychom rádi odešli, ale dokud se hodinky nenašly, nešlo to. Vstala jsem a řekla, že mu je pomohu hledat. Šla jsem od jeho lehátka přesně, jak šel on. Po obou stranách cestičky byla dost vysoká tráva. A hodinky jsem uviděla - visely na trávě. Pán si je na ruce uvolnil, ale nepoložil na lehátko, jak si myslel, ale šel, hodinky mu z ruky sklouzly a zachytily se na trávě.
Celá šťastná jsem mu je podávala. Místo poděkování mne sjel zlým pohledem a něco procedil mezi zuby. I ostatní se na mne divně dívali. Stála jsem jak opařená, - protože teprve teď mi došlo, že si muž myslí jedno - hodinky mi sebrala a teď je dala do trávy, proto je tak rychle našla!
Jak mně bylo - netřeba se rozpisovat! Pak má být člověk ochotný.
Ivona Konečná

Dobrou chuť!
S následující zkušeností se mi svěřila má kamarádka, zaměstnankyně jedné lepší restaurace. Je to věc, kterou by se lidé měli dozvědět, ale pod něco takového se nemohu podepsat, protože bych ztratila práci. Pracuji v restauraci, která je opravdu považována za jednu z nejlepších. Je útulná, čistá a i ceny jsou samozřejmě vyšší. Hostů je tady pořád hodně. Co se však děje v kuchyni, by ani ve snu hosty nenapadlo. Jak už to bývá, některým hostům vždy něco na talířku zůstane. Lidé se domnívají, že zbytky končí někde v kbelíku a dávají se zvířatům. Bohužel jídlo většinou končí na talířku dalšího hosta. Pokud jsou např. hranolky po prvním hostovi ušpiněné od kečupu, opláchnou se vodou a nechají oschnout. Pak se přidají čerstvé a host si pochutnává na hranolkách, aniž by mohl tušit, že vlastně polovina porce jsou zbytky. Když pak zůstane na talíři maso a nedá se použít jako celek, nakrájí se na kostičky a přidá do jiného pokrmu.
Co jsem od ní slyšela, mi stačilo, zjistila jsem, že v oné restauraci se tak hospodaří s veškerým jídlem, zkrátka nic nepřijde nazmar. Když vidím lidi v restauraci, jak si pochutnávají na krásně obložených talířích, je mi jich líto. Dojídají zbytky jako zvířata a ještě za to platí spoustu peněz.
Petra Buzková







Podiv nad propadem mezd ve školství našeho regionu
Po odchodu z funkce ředitele Školského úřadu v Uherském Hradišti v roce 1993 jsem se nikdy veřejně nevyjadřoval k problematice školství v našem okrese. Vedly mne k tomu osobní důvody. Avšak po přečtení zpráv o výsledku konkursního řízení na funkci ředitele ŠÚ a zprávy o hospodaření ŠÚ za roku 1998 tento svůj závazek poprvé poruším. Důvod? Ve zprávě p. Jandásek konstatoval, že průměrné platy učitelů v našem regionu jsou v rámci republiky na jednom z posledních míst. Když jsem nastoupil v roce 1990 na tehdejší odbor školství ONV, zjistil jsem ve zprávě o průměrných platech učitelů v tehdejším Jihomoravském kraji, že okres Uh. Hradiště byl na předposledním místě. Za ním na tom byli hůře učitelé na Vyškovsku.
Po změnách v politické, hospodářské i legislativní oblasti byla práce ve školství složitější o skutečnost, že až do roku 1993 se vždy po většinu roku hospodařilo s provizorním rozpočtem. Proto v té době byla důležitá předvídavost a vědomá spolupráce ředitelů škol a zařízení především v oblasti organizační. Náš okres patřil k těm, které byly před ostatními vždy o rok vpředu. A tak jsme si vytvářeli podmínky pro odměňování školských pracovníků, které nám záviděli ostatní. Nechci hovořit o jednotlivých případech, přesto na dokreslení uvedu dva. Ředitel jedné střední školy se na mne obrátil v září 1992 se zvláštní žádostí, zda by nemohl neinvestiční prostředky (peníze na výplaty) převést do investic. Samozřejmě jsem doporučil, aby peníze vyplatil pracovníkům školy. A druhý případ, který jsme pedagogické veřejnosti nikdy neprezentovali jako naše osobní riziko.
V roce 1992 jsme vnitřním předpisem přeřadili všechny učitele s vysokoškolským vzděláním do 9. platové třídy o rok dříve, než k tomu došlo v jiných okresech. Proto teď chci vyslovit podiv nad tím, že za šest roků došlo k tak hlubokému propadu v oblasti mezd ve školství našeho regionu, pokud by nástupce ve funkci ředitele ŠÚ pokračoval v intencích vysoko položené laťky dřívějšího vedení.
Jaroslav Slavík







Další nová služba ČSAD v provozu
Uh. Hradiště (Kk) - Již měsíc je na autobusovém nádraží v Uherském Hradišti k dispozici všem cestujícím informační stojan, podávající informace nejen o autobusových, ale i o vlakových a leteckých spojích. K této vymoženosti přibyl na začátku tohoto měsíce předprodejní systém AMS. „Díky automatickému místenkovému systému, který byl dříve k dispozici pouze v Brně, si již dnes může cestující zakoupit v Uherském Hradišti například zpáteční jízdenku s místenkou na cestu z Karlových Varů do Prahy. Cestující si tedy může celou cestu zajistit předem a na zdejším autobusovém nádraží, aniž by musel mít obavy z toho, že na místě samém místenku již nesežene. Před zavedením AMS v Uherském Hradišti tak museli cestující obětovat cestu do Brna a tam si příslušnou jízdenku s místenkou zakoupit. O tuto službu mají lidé zájem a již jsme zaznamenali první prodeje. AMS nabízí rovněž prodej jízdenek na mezinárodní linky,“ upřesnil Zdeněk Procházka, vedoucí autobusové dopravy ČSAD Uherské Hradiště.
Naše okresní město se tam zavedením automatického místenkového systému zařadilo mezi jedno z dvaceti míst v republice, kde je AMS již využíván.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund