Číslo: 23
07.06.1999
Článků: 48

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Z koupání můžete mít nejen plísně a bradavice
Úroda švestek bude slabá, stromy napadla puchrovitost
Cesta do Albánie na vlastní kůži
Zákazníkům vychází Foto-expres vstříc
Na všechny čekají hradní strašidla
Opuštěná auta lákají zloděje
Moje (ne)zkušenost
Ptáme se za vás





Z koupání můžete mít nejen plísně a bradavice
Region (fal) - S nastávající letní sezonou již probíhá vyšetření vody nejen v oficiálně uznaných, ale také v přírodních koupalištích našeho regionu. Avšak i přes tato vyšetření se klidně může stát, že si z koupání můžete přinést plísně, bradavice nebo dokonce i průjmová onemocnění. K tomu totiž stačí jen pár nezodpovědných jednotlivců, kteří nedodrží základní hygienická a zdravotní pravidla.
Kvalita vody nezáleží jen na teplotě vody a ovzduší, ale také na množství návštěvníků, a zejména pak na jejich chování na koupalištích. Voda se vyšetřuje bakteriologicky, chemicky a biologicky, přičemž lze ve vodě najít různé bakterie, viry, prvoky, dále také řasy a chloridy, které jsou ukazatelem přítomnosti moči. V přírodních koupalištích se mohou vyskytovat také sinice, přičemž některé z nich jsou toxické a mohou způsobovat alergické reakce a záněty na pokožce, uvedla pro DDS okresní hygienička Zdenka Skulová.
Protože tato koupaliště nejsou dezinfikována, vzniká zde možnost přenosu průjmových onemocnění. Kromě toho z koupání v potocích může člověk onemocnět leptospirózou, jejíž zárodky vnikají do organismu pokožkou drobnými oděrkami, sliznicemi nebo ústy. Jedná se o velmi závažné onemocnění jater a ledvin, které přenášejí potkani a myši. Naopak z koupání na oficiálních bazénech a koupalištích si člověk může přinést plíseň nebo bradavici. Velké procento lidí je totiž postiženo plísňovým onemocněním a bradavicemi. Přestože vědí o tom, že by veřejná koupaliště neměli navštěvovat, často toto nedodržují.
Přestože není povinností okresní hygienické stanice vyšetřovat vodu v přírodních koupalištích, každoročně se vyšetřuje voda v přírodních jezerech v Ostrožské Nové Vsi, Topolné a na Smraďavce. Přestože letní počasí ke koupání již přímo vybízí, otevřená kouplaliště jsou prozatím v Ostrožské Nové Vsi a Kunovicích. Ti si totiž o předsezonní vyšetření vody zažádali včas.







Úroda švestek bude slabá, stromy napadla puchrovitost
Region (Kk) - Po mnoha letech zaznamenali zahrádkáři zvýšený výskyt houbovitého onemocnění - puchrovitosti, která napadá plody švestky domácí. Lidé k nám volají a prosí o radu co s napadenými stromy, upřesňuje Zdeněk Mikeska ze Státní rostlinolékařské správy v Uherském Hradišti. Jak však ihned dodává, na ochranu proti této chorobě je pozdě a napadený strom v tomto období již nelze nijak ošetřit. Ochrana proti puchrovitosti a proti pilatce, která se rovněž na letošní neúrodě švestek značně podepíše, se musí provádět postřiky na jaře. Napadený strom však sadař nijak nepozná a postřik je proto nutné aplikovat preventivně.
Puchrovitost se projevuje tak, že plody švestky jsou zdeformované, delší, placatější a bez pecky. Napadené plody mohou být zdrojem nákazy, proto je nutné je otrhat a zničit spálením. Strom sice trochu oslábne, když jej však sadaři na jaře postříkají měďnatými přípravky, bude příští úroda již v pořádku, uvedl Zdeněk Mikeska.







Cesta do Albánie na vlastní kůži
Uh. Hradiště (fal) - Jak jsme vás již v minulých vydáních informovali, odjelo ve druhé polovině května do Albánie devět kamionů ČSAD, a. s. Uherské Hradiště, s humanitárním nákladem ze skladu civilní ochrany ministerstva obrany. S Bořivojem Kadeřábkem z Buchlovic, který tuto cestu podnikl hned dvakrát, jsme udělali rozhovor jen pár hodin po jeho příjezdu z Albánie.
Zážitky z cesty i samotného pobytu v Albánii v rubrice Kultura







Zákazníkům vychází Foto-expres vstříc
Uh. Hradiště (red) - Provozovnu Foto-expres Josefa Antoše najdou zákazníci na ulici 1. máje v Uherském Hradišti - Mařaticích, poblíž základní školy. Krédem majitele fotoateliéru je maximálně vyjít vstříc zákazníkovi. Nejen, že je zde možnost kopírování a nákupu filmů, fotoaparátů a fotoalb, ale Josef Antoš také rád poradí a fotografie vyhotoví do jedné hodiny. Fotíme rovněž reklamní a technické fotografie, svatby, rodinné události, či setkání spolužáků, přičemž jsme schopni udělat fotografie ještě ten den, do dvou - tří hodin. Služby provádíme bez jakékoliv přirážky a otevřeno máme nejen přes týden, vždy od 7.30 do 19.00 hodin, ale také o víkendu od 8.00 do 12.00 hodin. Pokud je však potřeba, zůstaneme i déle, uvedl majitel Foto-expresu Josef Antoš.







Na všechny čekají hradní strašidla
Buchlov, Buchlovice (red) - V rámci oslav Dne dětí připravují na tuto sobotu zaměstnanci hradu Buchlov již třetí ročník Cesty pohádkovým lesem.
Přestože v předchozích letech dětem počasí příliš nepřálo, zájem o tuto akci byl značný.
Po zkušenostech získaných v minulých letech budou letošní oslavy dětského dne v poněkud větším měřítku zajištěny osmdesátičlenným týmem dobrovolníků, uvedla pro DDS zaměstnankyně hradu Buchlov Libuše Mikulová. Na pohádkové cestě, která povede od restaurace Maco v Buchlovicích po značené cestě až na hrad, bude asi 20 stanovišť s pohádkovými bytostmi, u kterých děti musí plnit různé soutěžní úkoly. Za jejich splnění dostanou nejenom body, ale také sladkost. Cesta pohádkovým lesem je přivede až na hrad Buchlov, kde každý obdrží srdce hradní paní. Avšak ani zde se děti rozhodně nebudou nudit, protože na hradním nádvoří budou připraveny různé soutěže například skákání v pytli, střílení s Robinem Hoodem a mnoho jných. Mimo to zde děti se svými rodiči shlédnou historický jarmark s ukázkami dřívější výroby keramiky a košíků.
Na druhém nádvoří budou vystupovat různé skupiny historického šermu. Příjemně strávený den mohou všichni zúčastnění zakončit prohlídkou hradu, kterým budou provázet průvodci v kostýmech. A věřte tomu, že se prohlídka neobejde bez hradních strašidel, láká malé i velké Mikulová. Nezbývá než dodat, že začátek na všech stanovištích je v deset hodin, konec se předpokládá kolem páté hodiny odpolední.







Opuštěná auta lákají zloděje
Uh. Hradiště (red) - Opuštěná auta na parkovištích lákají zloděje. Nasvědčují tomu i dva nedávné případy zaznamenané zdejšími policisty. První z nich se přihodil 1. 6. 1999 na parkovišti u obchodního domu Centrum v Uherském Hradišti, kde neznámý pachatel odcizil dodávkový automobil Seat Inca 1,9 D, SPZ UHI 78 78. Leasingové společnosti CAG LEASING Zlín tak vznikla škoda ve výši 410 000,-Kč. Ani na parkovišti před kinem Hvězda není pro motoristy v tomto směru bezpečno. Hned následující den, 2. 6. 1999, se snažil neznámý pachatel vniknout do zaparkovaného osobního automobilu Mercedes S 305 TD. U vozu poškodil zámek a spínací skříňku vozu, čímž majiteli ze Zlína vznikla škoda ve výši 40 000,-Kč.







Moje (ne)zkušenost
Běžný život s sebou přináší příjemné i trpké chvíle. Možná právě tím, že o nich napíšete do naší rubriky Moje (ne)zkušenost, pomůžete tak ostatním čtenářům, kteří zažili, nebo mohou zažít něco podobné
Čmárači
V posledních několika letech se nejen v našem okrese rozšířil zvláštní druh organizovaného vandalismu - čmáračství. Autoři klikyháků si říkají squateři a jsou schopní v krátké době proměnit jakoukoli čistou plochu v něco, co nelze nazvat obrazem, ale spíše jakousi bizarní, pestrobarevnou analfabetickou halucinací. Pracují ve skupinách, občas pod vlivem drog a alkoholu, kde jeden maluje, jiný hlídá, podobně jako při trestné činnosti. Takto poznamenávají kdekterou plochu, která je jim dostupná a není pod kontrolou. Mezi poslední případy patří zničení fasády na Slovácké bůdě v Uherském Hradišti, poškozeno je mnoho dalších budov v centru okresního města.
V Uherském Brodě jsem koncem dubna viděl počmárané nádraží, sociální zařízení, skladiště i sídla firem, nastoupil jsem do totálně počmáraného rychlíku, kde bylo poničeno i vnitřní zařízení soupravy. Neznámý zmetek se neopomněl nečitelně podepsat a zanechat vzkaz: Wok je masér. Řádění sprejerů umožňuje až trestuhodná nečinnost a lhostejnost značné části občanů a nedostatečný zájem orgánů činných v trestním řízení.
Nevím, zdali je tato činnost způsobena duševním pohnutím v šestinedělí, nebo nedostatečným počtem hodin výtvarné výchovy ve školách, to ať posoudí odborníci, psychiatři, učitelé, policisté a soudci a snahu o devastaci majetku ocení. Rovněž si nemyslím, že je nejvhodnějším řešením vyčleňování zdí a ploch pro tyto neukojené, vibrující existence.
Když už se jednou rozhodli čmárat, ať si s chutí začmárají po vlastním těle, po vlastních šatech, ať statečně počmárají své fotry a matky, kteří jim dali zásady slušného chování. Rád je na ulici potkám a pozdravím: Smekám před tvou originalitou, mistře! A bude fajn.
Milan Kubíček







Ptáme se za vás
Co se stalo s Technickými službami v Uherském Hradišti?
čtenář Karel Polášek, UH
Od 2. června 1999 byla na Obchodním soudě v Brně zaregistrována nová obchodní společnost HRATES, a.s., a současně byly zrušeny Technické služby města Uh. Hradiště. Stejně jako TSM, které byly zcela vlastněny městem, tak nyní i společnost HRATES je v 100% majetku města Uh. Hradiště. Změna spočívá hlavně v tom, že společnost HRATES bude nejen kontrolována, ale také řízena dozorčí radou, jejíž složení je převážně ze zástupců města (předseda dozorčí rady - L. Karásek, členové L. Šupka, K. Tichavský, J. Tarcala, A. Seďa a F. Hanáková). Ředitelem společnosti HRATES, a.s., se stal Ing. Josef Krupa, který nám řekl: Věřím, že nově vzniklá společnost naváže na dobré výsledky bývalých TSM. V současnosti normální občan zřejmě žádné změny nepozná, ale já věřím, že změnou způsobu řízení a změnou financování se postupně naše činnost bude zkvalitňovat.

Kdy bude v Uh. Hradišti otevřeno koupaliště?
J.S., Mařatice
Koupaliště otevíráme již tuto sobotu 12. června od 9.00 hodin. Připravili jsme zde pro návštěvníky několik novinek, které jistě přispějí ke zlepšení služeb na koupališti. Na koupališti jsme pro hravé zájemce instalovali velké šachy a ruské kuželky. Opravena by měla být do soboty také velká skluzavka. Rekonstrukce zasáhla také bufet, toalety a dětské hřiště. Novinkou bude také možnost volby koupání v bazénech venkovních a bazénu krytém v případě nepříznivého počasí. Pamětníci zahájení provozu koupaliště jistě přivítají opravu vstřikové kaskády při vstupu do malého bazénu. Po dvou letech bude v činnosti opět také golfové hřiště, na jehož rekonstrukci byla investována částka 200 000 korun. Z těch změn, které nejsou na první pohled vidět, bych chtěl upozornit také na to, že staré železné potrubí z 60 tých let, kterými je do bazénů přiváděna voda, jsme vyměnili za plastové, což jistě přispěje ke kvalitě vody v bazénech. Díky všem těmto úpravám věřím, že návštěvníci uherskohradišťského koupaliště budou v leto šní sezoně při své návštěvě určitě spokojeni, řekl nám Ing. Josef Krupa, ředitel a.s. HRATES, která je provozovatelem koupaliště.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund