Číslo: 25
21.06.1999
Článků: 58

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Většina sklepů ztratila svůj původní charakter
Na městský byt čeká čtyři sta uchazečů
Hasiči v nové budově a s novou technikou
Město chce získat vojenský majetek
Doba zvýšeného výskytu klíšťat je tady
Svatojánský jarmark
Dva metry
Ptáme se za vás





Většina sklepů ztratila svůj původní charakter
Uh. Hradiště (fal) - Z několika desítek mařatických sklepů si svou původní podobu dochovalo jen pět. Výstavba početných sklepů, které se zde nachází, byla zahájena už v druhé polovině 17. století.
Tyto sklepy byly vybudovány v délce osmi až třiceti metrů. Jejich zvláštností, na rozdíl od jiných sklepů je nástavba, která je určena pro chvíle odpočinku. Bohužel v sedmdesátých letech devatenáctého století začalo vinařství zvolna upadat, upomínkou na tuto tradici však zůstaly jak vinné sklepy, tak vinné búdy, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na Slovácku, objasnila vedoucí oddělení kultury regionálního rozvoje Okresního úřadu v Uherském Hradišti Jana Spathová. Pozůstkem původního zastavění na úpatí vinohradů a také jednou z nejhodnotnějších staveb, které se dochovaly v tomto mařatickém areálu měšťanských domů, je barokní nadsklepní dům č.p. 247, který je prohlášený kulturní památkou.
Nejstarším známým majitelem byl varhaník kostela sv. Jiří František Weniger. Tento sklep i s vinohradem v roce 1795 odkoupil bohatý hradišťský měšťan František Preitshoft, poodkryla historii Spathová.
Na základě průzkumů v roce 1985 bylo přistoupeno k památkové obnově tohoto objektu v důsledku vážných statických poruch, přičemž došlo nejen k vnějším, ale i vnitřním opravám.
Architektonická hodnota objektu je velmi vysoká, neboť se jako jeden z mála dochoval ve své původní podobě.
Majitelé objektů prohlášených kulturní památkou sice musí předem s námi konzultovat nejen jakékoli stavební úpravy, které na objektu chtějí provádět, ale i změnu využití objektu, na straně druhé ale mají jakousi možnost kompenzace formou státního příspěvku na opravy, dodává Spathová.







Na městský byt čeká čtyři sta uchazečů
Uh. Hradiště (fal) - Městská rada na svém úterním zasedání schválila pořadník na městské byty. Přestože se každoroční průměr pohybuje kolem 400 uchazečů, do pořadníku na druhé pololetí tohoto roku se jich dostalo jen jedenadvacet.
Je to relativně méně, než bylo v předchozích pololetích. Je to ale dáno tím, že v současnosti nedokončujeme žádnou novou bytovou výstavbu, objasnil starosta Uherského Hraditě Ladislav Šupka. I tak se ale může stát, že všichni nebudou do konce letošního roku uspokojeni. V pořadníku zdaleka nejsou všechny případy, které by si to ze sociálního hlediska zasluhovaly. V tomto směru má rozhodovací pravomoc bytová komise, která na základě doporučení odboru správy majetku provádí místní šetření, na jehož základě uchazeče o nájemní byt do pořadníku zařazuje, vysvětluje Šupka.
Mezi naléhavé případy, které potřebují řešit bytovou situaci, patří většinou soužití tří generací v malém bytě, spory a alkoholismus.
Bytovou výstavbu město plánuje snad v příštím roce, ovšem podle Šupky je vše závislé na státním programu podpory nájemního bydlení.
V letošním roce se počítá jen s rekonstrukcí šestibytovky na ulici Dukelských hrdinů, která si vyžádá několikamilionovou investici.
Součástí rekonstrukce však bude také příprava rozvodů tak, aby se zde posléze daly vybudovat dvě půdní nadstandardní vestavby, dodal uherskohradišťský místostarosta Libor Karásek.







Hasiči v nové budově a s novou technikou
Uh. Hradiště (red) - S rekonstrukcí své budovy, která byla zahájena vloni v říjnu a ukončena před čtrnácti dny, jsou jistě spokojeni nejen uherskohradišťští hasiči, ale také rychlá lékařská pomoc. Ta se zde přestěhovala z nevyhovujících podmínek, které měla v budově na Revoluční ulici. Nyní již mají lékaři své garáže a vhodné prostory. Hasiči se také mohou pochlubit novou kamerou, kterou na své náklady pořídili a která jim značně zjednoduší pořizování fotodokumentace při požárech.
U požárů je rozhodující výše škody, někdy to vypadá, že škoda vznikla minimální, nebo téměř žádná. Majitel však může být jiného názoru a uplatňovat náhradu údajně vysoké škody po pojišťovně. Je proto nutné pořídit vždy dokumentaci, která by výši škody buď potvrdila, nebo vyvrátila. Používáním speciální videokamery nám tak odpadne pořizování, vyvolávání filmů a zdlouhavá výroba fotografií, uvedl jeden z hasičů.







Město chce získat vojenský majetek
Uh. Hradiště (fal) - Přestože ještě nebylo zveřejněno oficiální rozhodnutí ve věci zachování nebo zrušení uherskohradišťských kasáren, zástupci města Uherského Hradiště o jejich případném využití již jednali.
Již od loňského roku se snažíme opakovaně jednat o uvolnění části kasáren, která je zastavěna jen lehkými stavbami. Protože jde o zainvestované pozemky, bylo by možné je využít pro rozšíření bytové zástavby, vysvětlil starosta Uherského Hradiště Ladislav Šupka.
Jak starosta dále uvedl, bude na nejvyšších místech jednat o tom, aby k vylidnění kasáren nedošlo. V zájmu města je zejména zachování střediska zdravotnického výcviku jako součásti vojenské posádky.
Ovšem v případě zrušení kasáren bychom zcela jednoznačně jednali o tom, abychom celý areál dostali do svého vlastnictví. Přiklonili bychom se ale spíše k tomu dostat tento majetek darem. Pro to však jsou stanovena určitá pravidla, upřesnil Šupka.







Doba zvýšeného výskytu klíšťat je tady
Uh. Hradiště (jah) - Klíšťata se vyskytují ve smíšených lesích, v˙podrostu a největší výskyt je do nadmořské výšky 600 metrů. Obrovský výskyt je také kolem větších přehrad. Aktivita klíšťat začíná už koncem března, začátkem dubna a končí až na podzim. Zeptali jsme se proto Zdenky Skulové, okresní hygieničky, jaká je proti klíšťatům nejvhodnější ochrana. Na prvním místě ochrany před klíšťaty je samozřejmě prevence v˙podobě repelentních prostředků. Repelenty na kůži a na oděv jsou vytvářeny většinou na bázi pyretroidů. Kožní repelenty mají nižší koncentraci pyretroidů, repelenty na oděv pak vyšší. Proto doporučuji používat je přesně podle návodu.
Pokud jde o klíšťovou encefalitidu, existují určitá přírodní ohniska. Virus encefalitidy se přenáší i na zvířata, dokonce i transovariálně ze samičky klíštěte na mláďata. Jinak jako prevenci MUDr. Juřičková, OHS, ul. Františkánská, provádí očkování proti encefalitidě. Očkování probíhá ve třech dávkách, první dvě v˙předjarních měsících, třetí pak na podzim. Cena za jednu dávku je přibližně 400,- Kč a část hradí VZP. Očkování chrání 3 roky, pak stačí již jen jedna injekce. Proti lymské borelióze očkování však neexistuje.
Jak je možno uchránit před klíšťaty psy a kočky?
Máte-li doma psa nebo kočku, doporučuji nechat je naočkovat, neboť u zvířat probíhá borelióza rovněž velice nepříjemně. A psi - to jsou lapači klíšťat.
Mnozí z nás často váhají, jak správně klíště z pokožky odstranit.
Když se klíště přisaje, tak je nutné odstranit jej co nejdříve. Čím déle je klíště přisáté, tím více se se slinami klíštěte dostává do naší krve borélií. Vatový tampon namočíme do dezinfekčního prostředku, nejlépe Jodisolu (můžeme použít i Ajatin, slivovici, kolínskou nebo stolní olej), přidržíme jej na klíštěti, počkáme chvíli, než se pustí, a pak jej pinzetou krouživým pohybem odstraníme, přičemž není důležité, zda klíštětem otáčíme doprava či doleva. Dbáme na to, aby nezůstala hlavička v˙kůži, mohl by kolem ní vzniknout zánět. V˙žádném případě klíště nechytáme do rukou nebo jej prsty nerozmačkáváme, neboť na rukou máme téměř vždy drobné ranky, jejichž prostřednictvím by opět mohla nákaza vniknout do našeho organismu. Následně pak ještě dva tři dny sledujeme, zda se v˙okolí přisátí neobjeví zarudnutí kůže, tzv. erythema migrans, což je prvním příznakem boreliózy. Jedná se o velké kruhové zarudnutí, uprostřed je světlejší. Vyskytne-li se, je třeba ihned navštívit lékaře.







Svatojánský jarmark
Nadace pro obnovu MPZ a Město Uherské Hradiště vás zvou na Svatojánský jarmark lidových a uměleckých řemesel, tentokrát na Mariánském náměstí. Přijďte si v sobotu 26. června dopoledne vychutnat příjemnou atmosféru, kterou vytvoří lidoví výrobci a cimbálová muzika.







Dva metry
Zasílám vám můj poznatek o práci Policie ČR, o spravedlnosti v naší vlasti a o dvojím metru, kterým se měří. Dne 25. nebo 26. května (nevím přesné datum, protože jsem ještě dnes z toho úplně šokován a na bloku o zaplacení pokuty datum není), jsem jel asi v 5.35 hodin na pionýru na ryby na Baťův kanál. Mezi Uh. Hradištěm a Starým Městem je odbočka doprava na tento kanál. Když už jsem byl na této odbočce, uslyšel jsem přímo řev z tlampače: Řidiči na motorce, ihned zastavte! Toto se opakovalo asi třikrát. Nevěděl jsem však, že toto volání patří mně, přesto jsem zastavil. Policejní auto mě předjelo a zastavilo takřka napříč cesty, jako bych byl přinejmenším zločinec a snažil se ujet policejnímu autu na pionýru. Z policejního auta vystoupil policista a žádal po mně dosti arogantním hlasem doklady. Příslušné doklady byly v pořádku, neměl jsem však od lékaře potvrzení o schopnosti k řízení motorových vozidel (je mi přes 70 let) a osvědčení o technické prohlídce pionýra.
(Bohužel nevím, jaká technická prohlídka se u pionýra dělá). Po delším dohadování mně policista udělil pokutu 100,-Kč. Snad byl v právu, ale upozorňuji, že na silnici jsem žádný přestupek neudělal a ani za celých 40 let, co na motorce a pionýru jezdím. Nyní to podstatné. Ptám se: Mohl by mi někdo říci, kolik řidičů jezdí na našich silnicích, kteří zavinili vážné dopravní nehody a pravděpodobně pokuty nezaplatili? Kolik zločinců a dokonce vrahů chodí mezi námi bez trestu, omilostněni? Jde vidět, že dva metry jsou. Na důchodce, kteří berou almužnu jako důchod a kteří se celkem ničím neprovinili, a na ty druhé, kteří mají až statisícové platy a vlivné přátele. Jezdí přepychovými auty, chodí vesele mezi námi, smějí se nám do očí a opilí dělají bouračky, mnohdy se smutnými následky. Bez jakéhokoliv postihu. Proto vám oznamuji, že dál budu jezdit na pionýru na ryby a nenechám si vzít to poslední, co mně ještě zbývá.
I bez lékařského potvrzení, a když budu zastaven zase jako nějaký zločinec a bude mi uložena pokuta, tak ji nezaplatím. Myslím si, že policie a další orgány zabývající se trestnou činností by měly především stíhat a trestat bez milosti skutečné zločince, a ne důchodce, který jede na pionýru na ryby, nikomu nepřekáží a nikoho neohrožuje. Nebo snad nemám pravdu? Kdo mě přesvědčí, že se mýlím? Já sám jsem přesvědčen, že nikdo.
Martin Pecha







Ptáme se za vás
V Kunovicích na křižovatce velmi často není zapojena světelná křižovatka. Kdo má na starost tyto světelné křižovatky? František M., Kunovice
Odpovídá ing. Josef Krupa, ředitel HRATES, a.s.: Veškerou údržbu světelných křižovatek ve Starém Městě, Uh. Hradišti a Kunovicích má na starost firma HRATES, a.s. Pokud v Kunovicích na křižovatce nejdou světla, pak je to záležitost města, které si musí zajistit tuto opravu. I když firma HRATES má tuto křižovatku na starost, přesto město Kunovice chce o všech těchto opravách vědět, a proto firma HRATES provádí zásah až na přání samotného města. Pokud nejde křižovatka v Uh. Hradišti, pak většinou stačí upozornění městské policie.
Slyšel jsem, že v Uh. Hradišti by měla být započata na koupališti stavba tobogánu. Jiří K., St. Město
Již od roku 1995 se každým rokem na městě projednává stavba tobogánu, jehož cena byla původně 1,5 milionu korun, dnešní cena je minimáně 2 miliony. Původně město Uh. Hradiště na tuto stavbu nemělo peníze, a proto jsme hledali jiný způsob financování. Oslovili jsme firmu SEP, která je zároveň spolupodílníkem na výrobě těchto tobogánů. Firma SEP projevila zájem, že by tento tobogán na koupališti v Uh. Hradišti postavila se záměrem, že by tento tobogán sloužil zároveň jako relamní záležitost tohoto jejich výrobku. Podařilo se nám prosadit, že městská rada odsouhlasila bezplatný pronájem pozemku pro firmu SEP na 15 let, na kterém by tobogán stál, s tím, že firma by zde postavila tobogán zdarma a případný zisk za provoz by šel do její pokladny. Bohužel se tak nestalo a v dnešní době již tomu nevěřím, že by se zde našla firma, která by tuto stavbu zainvestovala. Město dává v současnosti přednost jiným aktivitám, protože peníze jsou nyní potřebnější v jiných aktivitách.
Co se stane s Autokempem v Kunovicích? Milan D., Kunovice
Provozovatelem Autokempu v Kunovicích je firma HRATES, a.s., a majitelem město Uh. Hradiště. Jelikož tento autokemp je však ztrátovou záležitostí, proto navrhujeme městu jeho odprodej.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund