Číslo: 38
21.09.1998
Článků: 58

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Hradišťáci získali padesát tisíc korun od Petra Rychlého
Regenerační klub v lázních zahájil
Rozpis lékárenských služeb
Ptáme se za vás
Nová drogerie nabízí široký sortiment výrobků
Taneční kurzy zahájeny
Před 85 lety poprvé do školy UNESCO





Hradišťáci získali padesát tisíc korun od Petra Rychlého

První středeční soutěžní úkol byl určen pro dívky, které se s ním náležitě popraly. - Foto: Mac
Uh. Hradiště (Mac) - V ulicích našeho okresního města se minulý týden nemluvilo o činem jiném než o Rychlých prachách a Petru Rychlém. Po dva dny se Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti stalo nejvyhledávanějším a nejnavštěvovanějším místem v okolí.
Ve vašem městě bylo celkem devět soutěží a vyplaceno bylo 5 úkolů, říká Petr Rychlý a pokračuje:
Nejvíce mě překvapilo, že se našel kluk, který nohama hodil koš, to jsem ani nečekal.

Jak se vám v Hradišti natáčelo?
Bylo to hrozně bezvadný, jsou tady fantastický lidi. Hrozně mě překvapil první den, kdy tady byla strašná smršť, která trvala hodinu a půl a my jsme nemohli natáčet. Kamery by byly ve tmě a bylo by to nepoužitelný, objasňuje úterní problém Petr. Také jsem si myslel, že když je taková zima, že lidé půjdou domů, ale oni zůstali a já jsem jim za to poděkoval. Ve středu už to bylo o něco lepší, dokonce i sluníčko trochu svítilo. Nemůžu města vyzdvihovat, ale tady to byla jedna z největších návštěv. Jsou zde hrozně soutěžíví lidé se smyslem pro humor. Je vidět, že rádi komunikují a jsou vtipní a pohotoví. Bylo mi tady s nimi moc dobře.

Jak se vám líbí Uherské Hradiště a jeho okolí?
Já se vám přiznám, že jsem neměl vůbec šanci si vaše město prohlédnout. Má cesta po natáčení vedla do hotelu, kde jsem se učil na druhý den a potřeboval jsem se vyspat, abych vypadal následující den použitelně. Takže má jediná cesta vedla z vašeho krásného náměstí ho hotelu a zpět. Někdy, až budu mít volno, si udělám výlet a pojedu sem k vám na Slovácko.

Kdy se bude pořad Rychlý prachy vysílat v televizi?
V televizi to bude 16. října ve 20.30 hodin.

Kam vede vaše další cesta?
Teď na mě čeká auto a odjíždíme kousek od vás, tipuji, že je to tak 50 nebo 60 km, do Kroměříže.

Po skončení středečního natáčení byl Petr v obležení svých fanynek téměř hodinu a půl. Některé dívky si chodily pro podpis i dvakrát či třikrát, mnohdy přinesly Petrovi i milostný dopis.







Regenerační klub v lázních zahájil

Ředitel Krupa je na nové zařízení patřičně hrdý. - Foto: VaMP
Uh. Hradiště (VaMP) - Finskou saunu pro deset lidí, společně s parní kabinou, vířivou vanu s masážními tryskami, ochlazovací sprchy, stejně jako odpočinkovou místnost s občerstvením s možností zaplavat si ve velkém bazénu nabízí Regenerační klub v Krytém plaveckém bazénu na náměstí Míru. Ten zahájil svoji činnost počátkem září 1998 a jeho zřizovatelem a provozovatelem jsou Technické služby města.
Kamna sauny jsou kromě kamenů, které dnes nechybí v žádném podobném moderním zařízení, vybavena i zvlhčovacím zařízením, které si automaticky reguluje obsah vodních par v horkém vzduchu. Maximální dosažitelná teplota v sauně je 120 stupňů Celsia. Regenerační klub se ale může pochlubit i další částí, která mnohým saunomilům po zrušení starých městských lázní chyběla, a tou je pára.
Na vytvoření interiéru Regeneračního klubu v hodnotě 1,1 milionů korun se podílelo celkem 11 firem, když veškeré práce trvaly pouhé dva měsíce. Do whirpoolu se naráz vejde šest lidí a jeho výhodou je, že zároveň masíruje zádové partie a dolní končetiny, pochvaluje si Josef Krupa, ředitel TSM a zároveň jakýsi duchovní otec celého zařízení.
Rezervaci Regeneračního klubu mohou využít firmy pro uzavřenou společnost. Pro ně stojí dvouhodinový provoz 700,- Kč, jednotlivci zaplatí za 2 hodiny 70,- Kč (děti do 15 let 40,- Kč) v čase od 10.00 do 14.15 hodin. V čase od 14.30 do 21.00 hodin jednotlivci za 2 hodiny zaplatí 90,- Kč (děti do 15 let 50,- Kč). Na škodu je, že možnost plavání ve velkém bazénu mohou využít jen ti návštěvníci Regeneračního klubu, kteří přijdou večer. Pokud chcete mít jistotu, že se do klubu dostanete, rezervujte si místo na tel.: 551332.







Rozpis lékárenských služeb

	Uherský Brod

	21. září - 23. září	Poliklinika sídliště
	24. září - 28. září	Poliklinika U Kašny

	Uherské Hradiště

	21. a 27. září	- 	Vodní
	22. září 	-	Štěpnice
	23. září 	-	Masarykovo nám.
	24. září 	-	Františkánská
	25. září 	-	Havlíčkova
	26. září 	-	Mařatice







Ptáme se za vás

Objevily se i v obchodech našeho okresu jahodové kompoty Lorado Qualit„t, které k nám do ČR dovážejí slovenské firmy Dafo a Mabonex a které obsahují nebezpečný botulin?
Oddělení hygieny výživy, Okresní hygienická stanice Uherské Hradiště:
Jedná se o jahody ve sladkém nálevu, které mají na etiketě vyraženo: Spotřebujte do 31.12.2000, výtlač na horním víčku je G 382970509-M, na spodním pak L (nebo T, což je nečitelné) 1300/0100 B. Skutečnost je taková, že ze středočeského a severomoravského kraje byla u těchto konzerv zjištěna přítomnost botulotoxinu. Od čtvrtka 17. září jsme začali objíždět velkoobchody a distributory, kteří jsou v našem okrese, kde zjišťujeme, zda se konzervy i k nám nedostaly. Inkriminovaných výrobků není mnoho, ale protože s nimi bylo obchodováno v rámci tzv. bartrového obchodu (podniky mezi sebou), bude velmi obtížné něco dohledat.

Zvýšil se se zahájením nového školního roku počet klientů protidrogového střediska Help v Uherském Hradišti?
Mgr. Irena Pilařová, ředitelka HELPu ve Štěpnicích:
Nedá se říci, že by se zahájení školní docházky projevilo na počtu našich klientů. Ten je stále v jakési rovnováze, když kontakt s námi udržuje v průměru okolo čtyřech stovek mladých lidí závislých na drogách, nebo jejich rodinných příslušníků. Řekla bych, že dnes jde spíše o běžný stav, někdo nový přijde, jiný skončí.

Fanoušci staroměstské kopané si oblíbili slovenského útočníka Jana Haspru, který před časem do Synotu přestoupil z Opavy. Ovšem už delší dobu tento hráč neobléká staroměstský fotbalový dres. Proč?
Jaroslav Hastík, manager FC Synot Staré Město:
Přestože je Haspra naším hráčem, svévolně opustil tréninkový proces a zatím nereflektoval na nabídku prodloužení profesionální smlouvy. Údajně se dostal do tíživé finanční situace a jedná o angažmá se ZŤS Martin. Martin si vyžádal uvolnění tohoto hráče pro Slovenský fotbalový svaz. V případě realizace přestupu nám hrozí, že hráč - profesionál, který stál více než 600 tisíc korun, odejde na Slovensko zhruba začátkem listopadu jako amatér, a to bez jakékoliv náhrady. Takové jsou dnes, bohužel, platné předpisy. Celý případ může být jakýmsi mementem pro všechny, kteří se rozhodli investovat značné peníze do hráče: po vypršení smlouvy může odejít do zahraničí. Některé kluby těchto praktik začínají náležitě využívat. Haspra má u nás, stejně jako u 1. Slováckého spořitelního družstva, značné závazky, takže nám nezbývá než věřit v jeho solidnost. Měl by si uvědomit, že jsme jej za značnou částku vykoupili z opavského profesionálního klubu. Jinak na něj žádnou páku nemáme.

Jak je to s pokutováním cizích státních příslušníků? Často jezdí auta se slovenskou SPZ přes Uh. Hradiště velmi rychle. Pro ně snad neplatí naše pravidla?
Vedoucí dopravního inspektorátu Uh. Hradiště odpovídá:
Myslím, že nelze tvrdit, že by Slováci měli v tomto směru u nás nějaká privilegia. Každý řidič, ať už je to český občan, nebo cizí státní příslušník, včetně slovenských občanů musí respektovat pravidla našeho státu. Slováci, pokud porušují předpisy u nás, jsou stejně postihovaní jako naši řidiči. Kontroly rychlosti stále probíhají a všechna vozidla, která jedou nad stanoveným limitem, jsou pokutována. Poslední měření byla prováděna uplynulý týden. Přímo v aglomeraci Uherského Hradiště bývá měření rychlosti prováděno velmi často.

Proč ve směru od Osvětiman do Uherského Hradiště jede autobusový spoj v 8.10 a další pak až v 11.15 hodin?
Ing. Procházka, vedoucí osobní dopravy ČSAD Uh. Hradiště odpovídá:
Tato záležitost je věc starostů, protože prostřednictvím obcí se tato doprava financuje. V tomto případě tedy starostové považují dopravní spojení zřejmě za dostatečné. Pokud jsou občané nespokojeni, měli by se obrátit na starosty, kteří s námi - ČSAD vstoupí v jednání. Prozatím se však žádný z těchto starostů neozval.

Kdy se dočkají obyvatelé Polešovic opravy komunikací?
Ladislav Jančík, starosta Polešovic odpovídá:
Vrácení komunikací do původního stavu po předchozích akcích, tedy po vybudování vodovodu, kanalizace a plynofikaci, nebude jednoduché. Každá z těchto akcí má částečně svůj podíl na neutěšeném stavu komunikací. Dosud není dokončena plynofikace. Vše je otázka finančních prostředků. Již teď však mohu říci, že to bude tvrdý oříšek. V příštím roce již totiž začne obec platit úvěr za kanalizaci, ve výši 3.000.000,-Kč ročně, a to po dobu sedmi let. Neříkám, že to je neřešitelná situace, ale těžce řešitelná a obec to bude stát ještě hodně úsilí.

Proč se provádějí opravy vozovek v Uh. Hradišti současně na dvou důležitých výpadovkách?
Ing. Buchtík, ředitel Správy a údržby silnic Uh. Hradiště odpovídá:
O těchto akcích bylo rozhodnuto již v červenci. V té době došlo k uvolnění finančních prostředků na povodňové škody, které mají být odstraněny do konce letošního roku. Příprava na tyto akce byla velmi rychlá a práce pokračují dle stanoveného harmonogramu.

Proč zaměstnanci firmy Strabag, která je zhotovitelem prací na podjezdu v Kunovicích, nepracují až do odpoledních hodin a již v 15.00 zde není ani noha?
Ing. Ševčík, ředitel firmy Strabag odpovídá:
V úseku železničního podjezdu se nepracuje pouze tehdy, když si to vynutí technologická přestávka. Betonují se zde odrazné pruhy a musí se čekat dokud tyto neztvrdnou. Na podjezdu se pracuje nejen tam, kde jezdí auta, ale i nahoře, kde jsou chodníky a kde se opravuje kanalizace. Občan tedy nahoru nevidí a mylně se tudíž domnívá, že se nepracuje. Situaci zhoršuje i nepříznivé deštivé počasí a je třeba si uvědomit, že lidé nejsou stroje. Na opravu podjezdu je schválen harmonogram, který se plní a nyní jsme dokonce i v mírném časovém předstihu. Pracuje se tedy s ohledem na to, jak si to technologie vyžaduje. Během tohoto týdne by se měl pokládat finální koberec. Tím však práce nekončí, neboť se budou provádět ještě dilatační úpravy. To znamená, že do hotové vozovky se budou vyřezávat pásky, které se budou vyplňovat speciální hmotou. Termín dokončení prací je do 20. října.







Nová drogerie nabízí široký sortiment výrobků
Uh. Hradiště (Mac) - A zase je tady nová drogerie! Ta vznikla v bývalých a upravených prostorách restaurace Delta v ulici Protzkarova. Slavnostní otevření proběhlo ve čtvrtek 17. září v dopoledních hodinách. Ženy dostávaly květiny, děti balonky a muži se mohli zaposlouchat do tónů dechové hudby Boršičanka. Cílem nové prodejny je především spokojenost zákazníků s úrovní a širokým výběrem zboží a s přátelským a ochotným přístupem personálu k zákazníkům.
Bohatý sortiment nabízí vlasovou, tělovou a dekorativní kosmetiku, zdravou výživu, dále oddělení péče o děti až po krmivo pro drobné zvířetstvo, psy a kočky.
Ceny výrobků jsou průměrné, každé tři týdny bude probíhat akce, na které bude vybrané zboží výrazně slevněno.
Otevřeno bude denně od 8.00 do 18.00 hodin a v sobotu dopoledne.







Taneční kurzy zahájeny
Uh. Hradiště (Mac) - Valčík, polka, tango, waltz, mazurka a další tance budou náplní podzimních kurzů taneční a společenské výchovy. Ty byly zahájeny v úterý a ve středu na uherskohradišťském Klubu kultury.
Jak nás informoval taneční mistr, jsou čtyři kurzy po 40 až 45 párech s nedostatkem dívek. Tak jako stoupá cena všeho ostatního, i cena kurzovného se letos vyšplhala na 600 Kč pro chlapce a 650 Kč pro dívky. Absolventi by zaplatili 270 Kč. Dodateční zájemci se mohou přihlásit přímo v tanečních nebo zanechat přihlášku na vrátnici Klubu kultury. Není ovšem zaručeno, jestli budou zařazeni do podzimních nebo až jarních kurzů.







Před 85 lety poprvé do školy UNESCO
Uh. Hradiště (VI.D) - Přesně před 85 lety byla zahájena první výuka na škole UNESCO v Uh. Hradišti, která se nachází na dnešním Komenského náměstí. Přesně 16. 9. 1913 o osmé hodině ranní proběhly bohoslužby, po nichž se žáci shromáždili před budovou nové školy, kde se konalo slavnostní otevření, které provedl svým proslovem starosta města ing. Beneš. Po něm hovořili pak i oba ředitelé - Rajmund Tlusťák za dívčí měšťanku a František Vojáček za chlapeckou. Při otevření také vystoupil pěvecký spolek Svatopluk se dvěma sbory.
Samotná stavba školy byla zahájena 3. 8. 1912 na tzv. Schwarzově zahradě dle plánů architekta Ladislava Skřivánka ze Smíchova a byla prováděna stavebními firmami z Uh. Hradiště - Julius Kopp, Josef Horák a A. Jaroš. Stavba byla dokončena 12. 9. 1913.
V nové budově byly umístěny obě obecné školy (dívčí i chlapecká) a obě měšťanské školy. Docházeli sem žáci z Uh. Hradiště (23 žáků), St. Města (19), Jarošova (11), Mařatic (7), Derfle (2), Hluku (2), Babic, Boršic, Buchlovic, Jalubí, Spytihněvi, Tučap, Valašských Klobouk, Záhorovic a Židenic (po 1 žáku). Vizitační zpráva z roku 1915 hodnotila výsledky žáků jako velmi dobré s úrovní prospěchu vysokou.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund