Číslo: 44
08.11.1999
Článků: 62

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Začal IV. Evropský kongres obnovy venkova
Odpíračů základní vojenské služby je stále více
Zahrádky zmizí
Silvestr ukončí ohňostroj za sto tisíc
Rybáři i nerybáři měli tentokrát štěstí
Úroda vína prý byla vynikající
Někteří Den bez aut podpořili







Matúšu, víš jaké bych si přál rozdělění do krajú ? No, přeca abych já bývál v tom zlínském a moja stará třeba až v tom libereckém.







Začal IV. Evropský kongres obnovy venkova
Modrá, Uh. Hradiště (Kk) - Využíváním energie na vesnici by se měl zabývat IV. Evropský kongres obnovy venkova, který byl zahájen včera 7. listopadu. V prostorách Slovanského sálu ve Velehradě uvítal účastníky kongresu nejprve Msgr. Jan Graubner, byla přečtena zdravice prezidenta republiky Václava Havla a krátký projev přednesl také garant kongresu - ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař, který je rovněž členem evropské ARGE (Společnost pro rozvoj venkova) za ČR. Poté proběhl varhanní koncert v kombinaci s folklorním vystoupením Kunovjanu a slavnostní zahájení výstavy na téma Evropská rodina venkova. První den kongresu byl ukončen společenským večerem v prostorách Staré radnice v Uherském Hradišti. "Sérii dnešních, pondělních přednášek na téma rozvoj energetiky a úspor na venkově v Klubu kultury v Uherském Hradišti zahájí předseda evropské ARGE.
Středa by pak měla být dnem výjezdním. Jsou vytyčeny čtyři poznávací trasy, z nichž jedna vede do oblasti Bílých Karpat. V tento den si účastníci kongresu budou moci prohlédnout a posoudit dosažené výsledky týkající se hospodaření s energií nejen v Modré, ale také v Topolné, Šumicích, Nezdenicích a Hostětíně," upřesnil Miroslav Kovářík, starosta Modré, který byl pověřen přípravou kongresu pro Českou republiku.







Odpíračů základní vojenské služby je stále více
Uh. Hradiště (Kk) - Zájemců o civilní službu je stále víc. Jak potvrdil pplk. Petr Sikan z Okresní vojenské správy v Uherském Hradišti, odvedenci stále častěji podávají prohlášení o tom, že jejich svědomí či náboženství jim brání, aby drželi v ruce zbraň a stříleli. "Podle zákona o civilní službě mají odvedenci na tuto možnost výkonu právo. V případě řádného podání prohlášení pak již odvodová komise nezkoumá, zda je prohlášení skutečně založeno na pravdě," upřesnil Sikan. Další z možností, jak se základní vojenské službě vyhnout, je v poslední době i prohlášení brance o tom, že je závislý na drogách. "Za našich dob to bylo jiné. Když už se chtěl někdo vojně vyhnout, existovaly jiné finty," vzpomíná jeden z dříve narozených. Jako příklad uvedl polykání kuliček z alobalu, které měly při vyšetření simulovat přítomnost vředů, či dokonalé nacvičení si padoucnicového záchvatu. "Zatím jsem se nesetkal s případem, kdy by branec prohlásil, že je závislý na drogách a neměl tuto skutečnost podloženu svým obvodovým lékařem. Pokud by se tak i stalo, následné vyšetření by závislost jistě potvrdilo, nebo vyvrátilo," ukončil pplk. Petr Sikan.







Zahrádky zmizí
Uh. Hradiště (fal) - Území mezi nemocnicí a ulicí J. E. Purkyně v Uh. Hradišti bylo dosud drženo jako rezerva pro rozvoj Nemocnice s poliklinikou. Vedení hradišťské radnice však s tímto územím počítá pro bytovou výstavbu. "Proběhlo připomínkové řízení ke změně Územního - prostorového plánu na zónu městského bydlení v tomto území," konstatoval starosta Uh. Hradiště Šupka. "Protože nebyly žádné připomínky vzneseny, bude tato změna předložena městskému zastupitelstvu ke schválení."
Lidé, kteří zde v současnosti mají zahrádky, o ně v budoucnosti přijdou. Zdali jim bude vyčleněn náhradní pozemek, však představitelé města ještě neví. Budoucnost stávajících garáží v této lokalitě je již také jistá. Výhledově totiž budou zdemolovány. "V tomto případě se ale jedná o stavby, které budeme muset buď finančně nahradit, anebo bude nutné lidem poskytnout garáže náhradní," řekl Šupka.







Silvestr ukončí ohňostroj za sto tisíc
Uh. Hradiště (fal) - Přestože silvestr bude až za třiapadesát dnů, přípravy na jeho oslavu v centru města Uherského Hradiště již vrcholí.
"Konkrétní podoba oslav silvestra se formuje již delší dobu. Proto letošní oslavy chceme vzít jako generálku na následující rok, kdy vstoupíme do nového tisíciletí," řekl místostarosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský. "Protože ale ještě pořád probíhají přípravná jednání, není silvestrovský program ještě konečný." Jak dále Tichavský uvedl, samotný začátek připadá na dvaadvacátou hodinu, kdy KISS rádio publikum by mělo rozjet diskotéku provázenou drobnými soutěžemi. "V programu vystoupí dětský pěvecký sbor, po půlnoci pronese starosta města slavnostní přípitek. Poté by měla následovat svatba, přičemž vybraný pár může počítat se sponzorským darem," lákal Tichavský, bližší podrobnosti však neuvedl. Celou akci by měl zakončit ohňostroj, jehož cena by neměla přesáhnout sto tisíc korun.







Rybáři i nerybáři měli tentokrát štěstí

Uherské Hradiště, Nedakonice (ja) - Kapitálního kapra si nedávno přivezl z novomlýnských nádrží František Opravil z Uherského Hradiště. Ten osmnáctikilového kapra vytáhl teprve po dvacetiminutovém tuhém boji. Jak šťastný rybář prohlásil, takový úlovek ještě nikdy nechytil. Kapr měřící 98 centimetrů je předmětem obdivu nejen členů rodiny, ale i ostatních kamarádů. "V bazénu, kde se teď prohání, ho nechám až do Vánoc. Teprve pak ho zabijeme a sníme. Jsem rád, že se mi ho podařilo vytáhnout, protože takového kapra člověk chytí možná jednou za život," řekl Opravil. Podobným úlovkem se mohou pochlubit i pracovníci hulínské firmy, kteří objevili v˙tůni potoka Dlouhá řeka v˙Nedakonicích jedenapůlmetrového sumce. Ten vážil čtyřicet kilogramů a podle starosty Jiřího Smělíka se do nenápadného potoka dostal zřejmě při letošní červnové povodni, kdy voda zaplavila hřiště i rybářský areál.







Úroda vína prý byla vynikající
Boršice (fal) - V letošním roce boršickým vinařům přálo počasí. Sklizeň hroznů totiž byla oproti loňskému roku vyšší o více než jednu třetinu. "Letošní rok byl vynikající jak do kvality, tak do výnosů," uvedl sklepmistr Vinného sklepa Sovín František Dudešek. "Sklidili jsme zhruba 6 200 q hroznů a vyrobilo se asi 45 vagónů vína, což je 4500 hektolitrů letošního vína. Navíc celých sedmdesát procent vín dozrálo na více než 19o cukernatosti." Jak ale dále uvedl, na vinicích dosud zůstalo 40 q hroznů Rulandského bílého. V letošním roce totiž bude mít svou premiéru tzv. ledový sběr, kdy se sbírají dostatečně zralé a tři dny po sobě zmrzlé hrozny.
"V tomto případě sice dochází k nižší výnosnosti, protože se z hroznů vymrazí voda, ovšem kvalita je mnohem vyšší stejně jako zhodnocení takového vína. Chceme proto zkusit vyrobit takové víno, a tím zjistit, jak by to asi vypadalo pro případné další roky," dodal Dudešek.







Někteří Den bez aut podpořili
Uh. Hradiště (red) - Hnutí Děti Země pořádalo minulý pátek celonárodní akci Den bez aut. Přestože se řada lidí k této akci připojila, na silnicích i v samém centru Uherského Hradiště to vypadalo stejně jako každý den. "Celý týden jsem do auta nesedl, ale v pátek jsme museli jet na pracovní jednání na Žitkovou, takže jsme auto museli využít," řekl Hrabec, vedoucí referátu životního prostředí Okresního úřadu v Uherském Hradišti. Jak ale dále potvrdil, většina pracovníků odboru životního prostředí tento den podpořila tím, že automobily tentokrát nechali doma.
Den bez aut podpořil také místostarosta Uherského Hradiště Petr Taťák. "V pátek jsem bohužel musel jet do Prahy," objasnil starostra Ladislav Šupka a dodal: "Jinak bych tuto akci také podpořil."







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund