Číslo: 49
07.12.1998
Článků: 50

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Za nelegální zaměstnávání cizinců hrozí pokuta až 1 milion korun
Zachránit čápa o víkendu je nemožné
Telefon?
MUDr. R. Uzel pobavil hradišťské středoškoláky
Ptáme se za vás





Za nelegální zaměstnávání cizinců hrozí pokuta až 1 milion korun
Slovácko (VaMP) - Kromě zprostředkování práce a výplaty podpory v nezaměstnanosti má úřad práce v kompetenci kontrolu zaměstnávání cizinců. Úřad práce v Uh. Hradišti v tomto směru úzce spolupracuje s cizineckou policií. Výsledky kontrol zaměstnavatelů občanů cizí národnosti jsou pak uložení pokut, dosahující výše až 250 tisíc korun, v případě opakovaného porušení až 1 milion korun. V minulém roce byla uložena dosud nejvyšší pokuta ve výši 0,5 milionu korun. V roce 1998 až dosud Úřad práce na pokutách za ilegální zaměstnávání cizinců vybral celkem 400 tisíc korun za 8 uložených pokut. Další pokuta byla vybrána za ilegální zprostředkování práce a dosáhla zatím nejvyšší částky, t.j. 250 tisíc korun. Právě v těchto dnech šetří hradišťský Úřad práce další dva případy ilegálního zaměstnávání.
Zaměstnavatelé se brání vůbec připustit, že někoho ilegálně zaměstnávají, poznamenala k problému právnička Úřadu práce Zlata Cilečková, protože se domnívají, že uzavírají obchodní smlouvy s faktickými zaměstnavateli cizinců. Jenže zjištěním je prokázáno, že jde pouze o fingované firmy. Ty sice mohou být v rejstříku firem zapsány, ale není možné je dohledat.
Často se stává, že firmy deklarují např. kovoobráběcí práce, ale při podrobnějším ohledání zjistíme, že nemají jediný kovoobráběcí stroj, jedinou dílnu, uvedl jeden z běžných příkladů ředitel Úřadu práce Richard Janíček. Tyto firmy, které nemají předpoklady lidi zaměstnat, vlastně jen najímají síly pro další zaměstnavatele. Uzavíráním tzv. smluv o dílo dochází k nájmu cizinců, upřesnila Cilečková. Naše právní předpisy však pojem nájem zaměstnanců neznají.
V případech, kdy se podaří odhalit tento způsob zaměstnávání, je poškozen nejen cizinec (je vyhoštěn z republiky a kolikrát nedostane ani zaplaceno), ale i stát (neboť se velmi těžko dokazuje, že došlo k řádnému zdanění práce). Mezi ilegálně zaměstnávanými pracovníky jsou převážně občané bývalého Sovětského svazu: Ukrajinci, Bělorusi, Moldavci. Česká republika má s Ukrajinou mezivládní smlouvu o podmínkách uplatnění Ukrajinců v ČR, přesto Ukrajinci tvoří nejpočetnější skupinu ilegálně zaměstnávaných cizinců. Otázkou zůstává, zda má podobná smlouva nadále nějaký smysl.
V tomto roce by měla být přijata novela zákona vedoucí ke zpřísnění podmínek pro povolování práce cizinců v ČR.







Zachránit čápa o víkendu je nemožné
Nikdy by mě nenapadlo, že hodlat zachránit čápa o víkendu je tak náročné. Uplynulou sobotu se na mě s touto prosbou obrátila paní z Ostrožské Nové Vsi, na poli za jejich zahradou již totiž několik dní hledal potravu vysílený čáp. Proč i on neodletěl za teplem, jsem nezjistila, zjistila jsem ovšem to, že ze zoologické zahrady v Lešné si pro něj nemůže nikdo přijet, mají plno a nejsou peníze ani lidi. Stejnou odpověď jsem dostala i z Hodonína. Co teď? říkám si. Kdybych se na to vykašlala i já, budu jako ostatní. A kromě toho jsem záchranu už slíbila. Zavolala jsem tedy veterináři, ten mi sice potvrdil, že čáp je určitě již podchlazený a hladový, ale že jej ubytovat pro malé prostory nemůže. Za to mi popsal, jak jej máme chytit a co všechno na to budeme potřebovat. Jala mě hrůza, nakonec budu lítat po poli s prostěradlem a rukavicemi já. Popadla jsem opět telefonní sluchátko a seznam. Snad musí existovat nějaký ornitolog, nebo chovatel, který by čápa odchytil a postaral se o něj!
Bohužel byla sobota, nikdo nikde nebyl. Začala jsem být vzteklá, že je to všem jedno. Možná bych si někdy dřív řekla:No to je toho. O jednoho čápa míň nebo víc. Byla jsem v té chvíli ale už nad lhostejností rádoby milovníků zvířat rozčílená a dosud neznámého čápa mi začalo být líto. Pokračovala jsem tedy v pátrání. Napadlo mě zavolat paní, která u nás v novinách inzerovala výzvu na záchranů malých ježků. Ta byla mojí chutí zachránit čápa nadšená, ale pomoci mi mohla pouze odkazem na přítele, který se zabývá chovem exotického ptactva. Do jejího bytu, kde má už osm koček a několik ježků, by se totiž už čáp nevlezl. Takže další telefonát. Ten mě odkázal na další a další, poslední pak na soukromou veterinární kliniku.
Konečně pozitivní zpráva: Čápa, do té doby, než si pro něj přijede zoologická zahrada, ubytujeme. Výborně, konečně mám pro ptáka ubytování! Teď už ho zbývá jenom chytit a odvézt na kliniku. Naštěstí přijela zrovna sestra s přítelem. Vyzbrojeni rukavicemi, prostěradlem a majitelem domu, který čápa pozoroval, jsme vyrazili na pole. Po čápovi zde však už nebyla ani památka. Kdoví, třeba někde o pár kilometrů dál pobíhá dodnes, nebo je už mrtvý, nebo si ho někdo všiml a chce mu pomoci, i když tak krkolomně jako já. Můžu jenom doufat, že i když se tak už někdo rozhodne, nebude to o víkendu.
Karin Kuchtová







Telefon?
Telefon se dnes stal tak běžnou součástí našeho života, jako je například vaření kávy nebo použití zubního kartáčku. Člověk si potom samozřejmě řekne: Fajn, chci jít s dobou a nebudu ztrácet svůj čas obíháním úřadů, cestovek a všemožných jiných institucí kvůli kdejaké informaci. Prostě zvednu sluchátko a je to.
Zatím jsme to u nás doma částečně zvládali díky telefonní budce o ulici dál. Ale protože jsme k sobě s onou budkou nezahořeli přílišnou náklonností (s oblibou na nás hvízdá a píše přidrzlé vzkazy typu Karta odmítnuta, i když ta je nacpaná imuplsy k prasknutí, popřípadě si našeho úsilí vytočit číslo a někam se dovolat pro jistotu vůbec nevšímá) a protože člověk holt nemládne a nechce se mu s každou maličkostí k vyřízení běhat do vedlejší ulice, rozhodli jsme se: Pořídíme si telefon.
Fajn, to přece nemůže být problém. V televizi běží jedna reklama za druhou, jak nám Telecom bezva pokrývá naše Česko i Moravsko, tak si zajdeme na hradišťskou pobočku a přihlásíme se, že tuhle vymoženost chceme také.
Přihlášku jsme vyplnili, odevzdali a čekali. Přece to nemůže trvat dlouho, všude se horlivě kope, spoustu předzahrádek rodinných domků zkrášlují šedé budky s originálním designem, které nám dávají okatě najevo: Tudy prošel Telecom.
Ale ouha. Zrovna když se začalo kopat ve vedlejší ulici a my už si mnuli ruce, jámy byly zahrnuty a kopáči zmizeli. Ticho po pěšině, nic se neděje, nikdo nevysvětluje, proč nám nepořídí také takovou krásnou šedou budku v předzahrádce. Po roce snění o dokonalejší komunikaci se světem nám tak nezbývá než opět bojovat s naší oblíbenou budkou ve vedlejší ulici.
Ovšem závěr není zase tak pesimistický. Když jsme nedávno sledovali v televizi zprávu o plánovaném zdražení telefonních poplatků, radostně jsme se na sebe podívali a se spokojenými úsměvy si řekli: Štěstí, že nemáme telefon.
-jas-







MUDr. R. Uzel pobavil hradišťské středoškoláky

Uh. Hradiště (mat) - Známý sexuolog Radim Uzel zavítal ve čtvrtek v rámci svého, jak sám říká, přednáškového turné po středoškolácích a učních na Moravě také do Uherského Hradiště. Zde na něj čekal sál kina Hvězda, podvakráte zcela zaplněný hradišťskými středoškoláky. MUDr. Uzel prokázal při této one man show vrozený vypravěčský talent i cit pro komunikaci s publikem. To ocenilo jak některé statistické údaje (nejmladší rodičce za uplynulý rok bylo 12, nejstarší naopak úctyhodných 56 let, počet potratů v republice klesl za posledních 5 let o 50%), tak bonmoty z úst tohoto sexuologa. R. Uzel například zavzpomínal na titul Matka údernice, udělovaný prezidentem Zápotockým, menstruační cyklus přirovnal k hormonálnímu rokenrolu a připomněl situaci, kdy jako první člověk ukázal ještě za dob totality v tehdejší Československé televizi rozbalený kondom.
Zajímavé bylo i jeho srovnání škodlivosti sledování akčních filmů a choulostivých scén v televizi: Naštěstí lidé častěji souloží, než se mlátí sekyrou do hlavy. Využili jsme jeho přítomnosti a zde jsou odpovědi R. Uzla na naše otázky.

Příjmení vás přímo předurčuje k práci sexuologa...
Jeden karikaturista toho dokonce využil. Když přišel nějaký pán do poradny s problémy, tak mu bylo řečeno: Radím uzel.

Lišilo se tohle publikum něčím od těch, na která jste zvyklý?
Výrazně. Bylo nesmírně disciplinované a slušné. Opravdu není lehké udržet pozornost v tak velkém kině.

Předpokládám, že tyto přednášky dnes netvoří hlavní zdroj vaší obživy. Je jím ona známá poradna?
Upřímně řečeno, poradenství dělám jen na velmi malou část pracovního úvazku, spíše kvůli udržování se v kondici. Jinak jsem vlastně úředník. Zastávám funkci ředitele Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. To je dneska mezinárodní instituce, která se zabývá také přednáškovou činností.

Vaše tvář je dost známá. Nezastavují vás na ulici lidé a nežádají o radu?
Pravidelně. Mě oslovují lidé zejména v hospodě. Mohl bych si otevřít poradnu za pivo. Ale nevadí mně to. S každým si rád popovídám.

Jak vzpomínáte na své nedávné účinkování v televizním pořadu Kotel, kde vašimi protihráči byli lidé právě z tohoto regionu?
Já jsem si to naordinoval. Bylo to mé přání, protože paní Jílková koncipuje ten Kotel jako konfrontaci. Snažil jsem se jí napomoci tím, že zapojím své největší oponenty z oblasti, odkud dostávám nejvíce anonymních sprostých dopisů. Tak jsem říkal, aby přivezli lidi z tohoto regionu, že bude sranda. Nakonec se to moc nepovedlo. I paní Jílková byla roztrpčena z klidného průběhu besedy. Já bych také uvítal více konfrontační tón, protože akademických debat mám dost. Klidně na sebe nechám řvát sprostá hesla. Mně to nevadí.







Ptáme se za vás
Jak jsou finančně ohodnocováni členové městského zastupitelstva a městské rady za svou práci na městě?
Ing. Ladislav Šupka, starosta Uherského Hradiště:
Za výkon funkce člena městského zastupitelstva nebo člena komise městské rady není poskytována pravidelná odměna. Za výkon funkce předsedy komise a člena městské rady náleží odměna do výše 1.000 Kč měsíčně, přičemž může být udělena mimořádně odměna až do výše čtyřnásobku odměny měsíční. Při souběhu funkcí (člen městské rady, předseda komise městské rady) se odměny sčítají.

Do nového městského zastupitelstva okresního města nebyla zvolena bývalá místostarostka Mgr. Božena Tvrdíková. Vrací se zpět do školství?
Ing. Jiří Vařecha, ředitel Školského úřadu v Uheském Hradišti:
Prozatím nastoupila jako učitelka na III. Základní škole na náměstí Míru a uvažuji o tom, že ji od 1. ledna 1999 přijmu na personální oddělení školského úřadu. Toto místo vzniklo díky systemizaci školských úřadů dané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Jejím důsledkem je snížení pracovníků státní správy ve školství. Například na našem úřadě došlo ke snížení v personálním a mzdovém oddělení ze 32 na 28 zaměstnanců. Mgr. Tvrdíková nikoho o práci nepřipraví.

V jakém stádiu je výběrové řízení na ředitele vašeho školského úřadu? Přihlásilo se údajně osm uchazečů.
Do 15. listopadu 1998 se mohli přihlásit všichni zájemci do konkurzu. V této chvíli se čeká na jmenování konkurzní komise. Problém je v tom, že v této komisi má být zastoupen i člen okresní školské rady. Členy okresní školské rady však volí zastupitelstvo. Tomu starému zastupitelstvu skončil komunálními volbami mandát a čeká se na rozhodnutí nově zvoleného. Podle zákona mají obce 60 dnů na to, aby své členy školské rady zvolily. Po svolání okresní školské rady a zvolení člena do konkurzní komise může dojít k posouzení přihlášených uchazečů.
Nikdo teď nemůže říci, kolik lidí se do konkurzu přihlásilo. Jestli je jich osm, to jsou pouze domněnky. Vlastní posouzení, zda uchazeč splnil podmínky výběrového řízení, zůstává právě v kompetenci konkurzní komise. Výsledky budou vyvěšeny formou veřejné listiny ve všech příslušných institucích.

Česká spořitelna vykazuje v závěru roku účetní ztrátu více než 10 miliard korun. Je i tento fakt důvodem, proč zvýšila sazby za služby svým zákazníkům?
Česká spořitelna, a.s. - pobočka Uherské Hradiště:
Česká spořitelna od 1. prosince nově zavedla poplatek za výběr hotovosti ze sporožirových účtů na přepážkách, který činí 3,50 Kč. Ostatní položky se nemění a výběr peněz z bankomatu ČS kartou, platba kartou v obchodech či vklad zůstávají bez poplatků.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund