Číslo: 51
16.12.1996
Článků: 41

Titulní
Na
Ze
Obchod
Pošta
Kultura
Příloha
Horoskop
Pošta
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Jesle budou zrušeny
Zabili klokana (v Austrálii)
Volby naposled
Co zbyde z hradišťského Rochusu ?
Ústeckoorlické betlémy v Hradišti
Slavil až doslavil
POLICEJNÍ TÝDENÍK





Jesle budou zrušeny
Uh. Hradiště (VaMP) - Jak rozhodlo 13. zasedání Městského zastupitelstva, 31. 1. 1997 dojde ke zrušení městských jeslí na ul. Šafaříkova. Město tak upozornilo na fakt, že jesle jsou provozovány s ročním rozpočtem 1,5 mil. Kč. O osmnáct dětí se stará 11 zaměstnanců a na jedno dítě vychází roční příspěvek 84.000 Kč. Důvodem pro rozpuštění je tedy nízký počet dětí, které navštěvují oddělení zdravých dětí. Součástí jeslí je totiž rovněž rehabilitační oddělení pro děti s kombinovaným postižením. Město proto uzavře smlouvu se Školským úřadem, zřizovatelem Speciální školy pro děti s více vadami, aby bylo toto rehabilitační oddělení zachováno. Školní zařízení bude poskytovat komplexní péči o těžce zdravotně postižené děti ve věku od 2 do 17 let (resp. 22 let). V zadní části objektu bude přemístěna chráněná dílna Charity, kde postižené děti mohou pokračovat další pracovní rehabilitací.
Školský úřad podmiňuje existenci rehabilitačního oddělení poskytnutím mzdových prostředků pro zdravotní sestru z rozpočtu města. Sociální a zdravotní komise městské rady doporučila zrušení jeslí a současné zachování rehabilitačního oddělení pod Speciální školou.







Zabili klokana (v Austrálii)
Uh. Hradiště (vydl) - Od 11. do 13. prosince proběhly v restauraci Club v Uh. Hradišti už tradiční zvěřinové hody. Provozní a šéfkuchař v jedné osobě, pan Ivo Krabica využil nabídky společnosti Aus Game z Teplic, která do České republiky dováží klokaní maso, a doplnil jídelníček zvěřinových hodů o speciality z tohoto pro nás exotického zvířete. Objednaných 25 kg mraženého klokaního masa se ukázalo perfektním odhadem, stejně jako dva kanci a jeden daněk, dodaní Interlovem. S páteční zavírací hodinou ohlásila kuchyň: vyprodáno! A není divu, protože připravené speciality opravdu chutnaly. Lákavý doplněk jídelníčku představovaly i moučníky, jablka v županu či ananas s karamelem.
A jak takový klokan chutná? Nejvíc připomíná srnčí, navíc se jedná o dietní maso vhodné i pro diabetiky, velmi výživné a s nízkým obsahem tuku a cholesterolu. V restauraci Club pojídaný klokan byl uloven ve volné přírodě, protože chov klokanů v Austrálii neexistuje. Takže, pokud nejste zrovna vegetariány, nenechte si příště ujít klokaní guláš!







Volby naposled
Uh. Hradiště (VaMP) - Na posledním zasedání obvodní volební komise, obvod číslo 81, ustavené letos k volbám do Senátu, se dnes, v pondě-lí 16. prosince sejdou její členové. Na programu je jediný bod: Zpráva o vrácení kaucí tomu kandidátovi, který v senátních volbách získal ve volebním obvodu alespoň šest procent z celkového počtu odevzda-ných platných hlasů. Konkrétně to znamená, že kauce 20.000 Kč bude vrácena politickým stranám, za které kandidovali: Jaroslav Petřík (KDU-ČSL a ODA), Jaroslav Zapletal (ODS), Josef Vacula (ČSSD) a Karel Sýs (KSČM). Kauce bude rovněž vrácena dvěma nezávislým kandidátům: Jiřímu Demlovi a Jaroslavu Miklendovi.







Co zbyde z hradišťského Rochusu ?
Uh. Hradiště (fap) - Rochus je jedno z mála míst, kam se ještě můžete jít podívat na přírodu. Pohled na město Uh. Hradiště z těchto kopců ale není zrovna malebný. Tovární komíny, přeplněné silnice a smogová poklice nad celým něstem optimismu nedodá, a přesto je Rochus jedním z nejvyhledávaněj-ších míst k víkendovým procház-kám. Jak dlouho ještě? Na fotogra-fii není zachycena měsíční krajina, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale část Rochusu, kde ještě donedávna stál březový háj. Za nedlouho bude na tomto městském pozemku další řada rodinných domků. Pohled na zkultivova-nou krajinu je o to více tristní, že ten, kdo stromy pokácel, se už neobtěžoval je odklidit. Odbor životního prostředí Městského úřadu Uh. Hradiště se z nezná-mých důvodů odmítl k případu vyjádřit. Podlehne i poutní místo sv. Rocha betonové zástavbě?







Ústeckoorlické betlémy v Hradišti

Betlem z přelomu 19. a 20. století
Uh. Hradiště (paf) - Betlémy z 19. a 20. století, které vytvořili ústecko-orličtí mistři jsou k vidění ve výstavním sále Slováckého muzea v Uh. Hradišti. Obdivovat můžete betlémy tříkrálové, hromniční, postní a samozřejmě vánoční. Dva z nich překvapí svou velikostí, která dosahuje až pěti metrů. Betlémy jsou papírové, malované temperou a jejich autory byli prostí lidé prostých profesí, například tkadlec, švec, pekař nebo kovář.

Kromě toho Slovácké muzeum vystavuje část díla Jarolíma Štantejského a jiných mistrů devatenáctého století.

Na výstavě jsou zastoupeny i obrazy s tradičním vánočním motivem - Madonou, ať už malované na plátně či na plechu.

Přijměte pozváni na výstavu betlému, které se v ničem nepodobají těm našim, slováckým, a navštivte do 5. ledna příštího roku Slovácké muzeum.







Slavil až doslavil
Uh. Hradiště (red) - Dne 11. prosince na nádraží ČSAD v Uh. Hradišti hlídka Městské policie požadovala na unaveném obča-novi R. K. z našeho okresu proká-zání totožnosti. Odpovědí jim byla rána pěstí mířená na obličej jednoho ze strážníků. Jakou chybu udělal, si tento muž patrně uvědomil, až když měl na rukou nasazená pouta a vezl se v policejním voze na Obvodní oddělení Policie ČR v Uh. Hradišti ke zjištění totožnosti. Po smutné noci strávené na záchytné stanici, kde mohl v klidu přemýšlet o svém špásování s městskými strážníky, se nyní bude zodpovídat z trestného činu útoku na veřejného činitele.







POLICEJNÍ TÝDENÍK
CYKLISTA RISKOVAL ŽIVOT
10.12. dopoledne došlo k dopravní nehodě v Hluku. Cyklista nedal znamení o změně směru jízdy a najel do středu vozovky, kde do něj narazila Škoda Felicia. Cyklista se bude léčit šest týdnů, škoda na vozidle je 12.000 Kč.

POTŘEBOVAL DROBNÉ NA TELEFON?
V noci na 10.12. se neznámý pachatel vloupal do pohostinství ve Veletinách, odkud odcizil větší množství cigaret, cukrovinek a lihovin. Dále se vloupal do hracích automatů, ze kterých odcizil asi 10.000 Kč v drobných mincích. Celkem způsobil majiteli škodu za 75.000 Kč.

SMUTNÁ ŘIDIČKA
Po mikulášském víkendu marně hledala na sídlišti v Uh. Hradišti-Štěpnicích jedna paní svého Favorita. Neznámý pachatel jí tak způsobil škodu za 88.000 Kč.

MLADÍ LUPIČI DOPADENI
Kriminální policie v Uh. Hradišti zjistila pachatele vloupání do prodejny Elektro-Štěrba ve St. Městě ze dne 11. srpna, kde odcizili 9 ks videokamer v hodnotě přes 400 tisíc korun. Jedná se o tři mladíky z Olomoucka.

DÁRKY NESTIHLA KOUPIT
10.12. odcizil v době kolem desáté hodiny dopoledne na Masarykově náměstí v Uh. Hradišti neznámý pachatel peněženku z dámské kabelky paní z Květné, čímž jí způsobil škodu za 3.500 Kč.

TOULÁNÍ PO ČÁŘE
Státní hranice, lidově řečeno čára, neustále láká občany ze států položených jihovýchodně od naší republiky. Posuďte sami. Nejprve 7.12. v ranních hodinách zadržela hlídka pohraniční policie v katastru obce Strání 4 Palestince, kteří neoprávněně překročili hranici ze Slovenska k nám. O čtyři dny později tentýž čin provedlo hned 8 Palestinců, tentokrát u Žítkové. V obou případech byli narušitelé státní hranice předáni Cizinecké policii. A do třetice: 10.12. krátce před půlnocí zadržela hlídka 3 občanky Iráku, které překročily hranici ze Slovenska v oblasti Velké Javořiny. Cizinky byly vráceny na Slovensko. V souvislosti s tímto přechodem byli zadrženi dva mladí Slováci, kteří jsou podezřelí z převádění osob za finanční odměnu. Jeden z pachatelů byl zadržen, obviněn z trestného činu nedovoleného překročení státní hranice a byl podán návrh na vzetí do vazby.








www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund