Číslo: 8
22.02.1999
Článků: 53

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Od vadného komínu vzplála střecha
Alternativní formy trestu nejsou u nás zatím příliš využívány
Rekonstrukce budovy pokračuje
Zima si vyžádala už několik obětí
Oživit hosta se nepodařilo
V kulturních památkách se skladovalo hnojivo
Moje (ne)zkušenost
Mateřská školka ze Štěpnic se představuje
Zaměstnávání cizinců dává úřad práce červenou





Od vadného komínu vzplála střecha
Staré Město (Kk) - Uherskohradišťští a staroměstští hasiči byli nuceni zasáhnout v pátek při požáru střechy truhlářství HOČ ve Starém Městě. Požár byl nahlášen pětadvacet minut po desáté dopoledne a na místě jsme byli asi za čtyři minuty. Provedli jsme lokalizaci požáru tak, aby se již dál nešířil. Celá akce trvala do odpoledních hodin.
Zjistili jsme, že k požáru střechy došlo vadným komínem. Ten nebyl postaven klasickým způsobem, ale byla místo něj použita pouze jakási azbestocementová roura, která se časem rozpadla takřka na prach.
Ačkoliv byl požár rozsáhlý, podařilo se nám zachránit jednu třetinu střechy, uvedl jeden ze zasahujících hasičů. Škoda majitelem dosud nebyla vyčíslena, podle odhadů hasičů však dosáhne zhruba 150.000,-Kč. V tom ale není zdaleka započítána obnova střechy. K žádnému zranění naštěstí nedošlo a do večera místo požáru sledovali dobrovolní hasiči. Ani sníh však nedal hasičům spát. Jen několik dní před uvedeným požárem museli uherskobrodští hasiči zasáhnout při havárii v Pitíně. Při uhrnování sněhu zde došlo k utržení plynové přípojky. Havárie byla zajištěna a o ostatní se již postarali plynaři.







Alternativní formy trestu nejsou u nás zatím příliš využívány
Uh. Hradiště (mat) - Možnost využívat širší spektrum alternativních trestů v podobě obecně prospěšných prací se již tři roky nabízí soudům v celé České republice. Přesto do povědomí laické veřejnosti dosud příliš nepronikly a často se o jejich existenci vůbec neví. Pokud lidé o jeho existenci vůbec vědí, mají často zkreslené představy, tvrdí Radomíra Veselá, předsedkyně senátu Okresního soudu v Uherském Hradišti.
Institut obecně prospěšných prací může být uložen za trestné činy, u nichž horní hranice trestní sazby nepřevyšuje pět let. V takových případech přichází v úvahu nepodmíněný trest odnětí svobody a podle Veselé by svůj účel splnilo právě provedení obecně prospěšných prací.
Třeba nedávno jsem v soudní síni o využití této formy trestu uvažovala. Jenže když obžalovaný prohlásil, že starosta je proti němu zaměřený a on ještě všem v obci ukáže, rychle jsem od toho upustila. Takový člověk pochopitelně nemůže pracovat pod obecním úřadem, vysvětluje soudkyně a naráží tak na další problém.
Má-li být smysl takového opatření účinný, musí odsouzený vykonávat svoji práci v místě bydliště. Veškerá snaha soudu bude ovšem zbytečná, pokud se nezlepší spolupráce s obcemi. Byla jsem dokonce přizvána na školení starostů obcí a vše jim vysvětlovala. Někteří starostové mají ale pocit, že jim tak přiděláváme práci, tvrdí Veselá. Na druhé straně jejich obavy chápe, protože pachatelé, u nichž se počítá s nepodmíněným trestem odnětí svobody, jsou většinou osoby, které dlouhodobě nepracují, k práci mají vlažný vztah, mají sklon k požívání alkoholických nápojů a nabalují na sebe další lidi podobného ražení. Takové je pak skutečně těžké někde zaměstnat.
Rozpětí těchto trestů se pohybuje od 50 do 400 hodin prací. Pachatel je musí vykonat osobně, bezplatně, po své normální pracovní době, a to nejpozději do jednoho roku ode dne nařízení. V opačném případě se nařizuje výkon trestu a platí rovnice dvě hodiny neuskutečněných prací = jeden den nepodmíněného odnětí svobody.
Sama Veselá sáhla k této formě trestu za dobu své praxe pětkrát. Je si totiž vědoma, že v některých případech by se tak nadělalo více škody než užitku. Většinou máme negativní zkušenosti. Lidé tu práci prostě nevykonávají a soud měl spíše sáhnout k nepodmíněnému trestu, uvádí.
Zkušenosti soudkyně nepřímo potvrzují i slova probační úřednice Jurkovičové: Za dobu existence této formy trestu byl u nás uložen jedenáctkrát, přičemž odpracován byl jediný, na pět se vztahovala únorová amnestie prezidenta republiky a zbylé jsou stále v řešení. Optimistická nejsou ani slova F. Rochovanského, tajemníka Městského úřadu v Uherském Hradišti: V roce 1998 vykonával trest obecně prospěšných prací (300 hodin) jeden občan. I na něj se ovšem záhy vztahovala únorová amnestie. Další zkušenosti v této oblasti nemáme, uzavírá. Na obecné zhodnocení prospěšnosti této formy alternativního trestu si tak podle soudkyně Veselé budeme muset ještě minimálně sedm let počkat.







Rekonstrukce budovy pokračuje
Uh. Hradiště (jas) - V současné době je prováděna přístavba budovy Okresní správy sociálního zabezpečení ve Stojanově ulici. Podle ředitelky Ludmily Hrabcové by měla být stavba ukončena do konce dubna. V květnu začne provoz v nové části, stará část budovy pak bude celá zrekonstruovaná. Veškeré úpravy by měly být hotovy v říjnu letošního roku. Jde tady o vylepšení stávajícího stavu, kdy všechno bude v jednom místě a občané nebudou muset přecházet z jedné budovy do druhé, uvádí ředitelka Hrbcová. OSSZ byla tedy dosud rozdělena do tří budov. Kromě této hlavní byla v ulici Jiřího z Poděbrad. Od listopadu budou všechna pracoviště OSSZ soustředěna do zrekonstruované a rozšířené budovy na Stojanově ulici.







Zima si vyžádala už několik obětí
Vyškovec (red) - Letošní zima si i v našem regionu vyžádala již několik obětí. V neděli 14. února v 9 hodin ráno byla velitelem pohraniční policie vyhlášena pátrací akce po pohřešovaném devětasedmdesátiletém muži z Vyškovce. Této akce se zúčastnilo 15 policistů včetně tří služebních psů. Necelé tři hodiny poté byl v katastru obce Vyškovec v místech zvaných Žiariky pod rekreační chatou VALMONT pohřešovaný muž nalezen. Byla přivolána lékařka z LSPP v Uherském Brodě, která konstatovala smrt z prochladnutí a nařídila zdravotní pitvu, objasnil pro DDS tiskový mluvčí Okresního ředitelství Policie České republiky Jaroslav Krejčíř. Neuplynul ještě ani týden, když byl v témže katastru opět v 9 hodin ráno nalezen devětapadesátiletý muž. Obvodní lékařka, která byla na místě, konstatovala smrt v důsledku podchlazení a taktéž nařídila zdravotní pitvu, dodává Krejčíř. U obou případů nebylo zjištěno cizí zavinění.







Oživit hosta se nepodařilo
Kunovice (red) - V restauraci U Fialky v Kunovicích způsobil rozruch jeden z přítomných hostů. Ten totiž náhle upadl od stolu na zem a již nejevil žádné známky života. Podle našich informací byla na místo přivolána lékařská služba první pomoci. Lékař sice prováděl oživovací pokusy, avšak bez úspěchu. Poté, co u třiatřicetiletého Kunovjana konstatoval smrt, náhlou srdeční zástavu bez cizího zavinění, nařídil zdravotně bezpečnostní pitvu.







V kulturních památkách se skladovalo hnojivo
Topolná (fal) - Na návsi v Topolné se nachází usedlosti, které pochází většinou z počátku 19. století. Ty jsou dokladem způsobu bydlení a hospodaření rolníků v tehdejší době. Jedná se o soubor malorolnických domů, které patří k nejzajímavějším urbanistickým celkům severně od Uherského Hradiště. Tato náves je velmi hodnotná s poměrně velkým počtem zachovaných domků a jsou vlastně ukázkou tradičního lidového stavitelství, objasňuje historii domků vedoucí oddělení kultury referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu v Uherském Hradišti Jana Spathová. Domky číslo 90 a 93 jsou navíc od roku 1963 prohlášené kulturní památkou. Přestože již od tohoto roku byla na objektech zahájena dlouhodobá památková obnova, která trvá do dnešních dnů, nesplňovalo vždy jejich využití představu nejen orgánů památkové péče, ale také místní kulturní veřejnosti.
Po roce 1984 totiž byly objekty obhospodařovány Českým svazem zahrádkářů, kteří je využívali převážně jako skladovací prostory pro osiva a hnojiva.
K pozitivnímu zlomu došlo až počátkem devadesátých let. Soubor Včelaran se totiž ujal domu číslo 90 a zřídil si v něm klubovnu a zkušebnu. Byla zde provedena řada obnovných a stavebních prací, které soubor provedl bez nároků na jakoukoli odměnu, vysvětluje Spathová. Teprve v roce 1993 přešly domy číslo popisné 90 a 93 do péče Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Dům číslo popisné 93 ale musel čekat na své kulturní uplatnění až do roku 1993. Od té doby totiž Slovácké muzeum využívá tento dům k expozičním účelům a hospodářský trakt byl upraven pro potřeby konzervátorského pracoviště. Bývalé obydlí výměnkáře slouží k dočasnému uložení některých sbírkových předmětů a také jako pracoviště pro dokumentaci. V loňském roce zde byla přistavěna udírna a tradiční hliněná sušírna na ovoce, která byla slavnostně otevřena 12.9. ke dni památek. V tomto případě jde o klasickou ukázku kulturního využití památek lidového stavitelství, dodává Spathová.







Moje (ne)zkušenost
Běžný život s sebou přináší příjemné i trpké chvíle. Možná právě tím, že o nich napíšete do naší rubriky Moje (ne)zkušenost, pomůžete tak ostatním čtenářům, kteří zažili, nebo mohou zažít něco podobné
Člověk je bezmocný, práva se nedovolá
Vážená redakce, postavili jsme rodinný domek, který upravujeme, abychom zde mohli bydlet, až budeme v důchodu. Zatím bydlíme v družstevním bytě. V roce 1990 se nám vdala dcera a protože na garsoniéře, kde bydlela v jednom pokoji s malým dítětem, bylo málo místa, přivolili jsme, aby se do domku nastěhovala do doby, než půjdeme do důchodu. Nájem jsme nepožadovali, ale chtěli jsme, aby řádně prováděla údržbu. Nastěhovala se v létě 1991. Ovšem nastaly problémy a neshody ohledně údržby a narušovala dobré mravy, a tak dopisem v listopadu 1993 jsme ji upozornili, že to už nehodláme trpět a trváme na vyklizení domu. Dcera přišla a prosila aspoň o 3 roky posečkání, než si zajistí bydlení. Ovšem časem vyvstaly ještě horší problémy, takže jsme byli nuceni v roce 1996 podat u Okresního soudu v Uherském Hradišti návrh na vyklizení domu. Vynesený rozsudek byl zamítutý pro určité právní úkony. Tak jsme znovu zaplatili soudní poplatek a nechali u právníka napsat novou výpověď z domu, aby to odpovídalo soudní praxi. Jedn ání proběhlo a rozsudek je znovu zamítavý. Dnes je manžel od srpna bez práce a bez výplaty, protože vedení podniku nezaplatilo nájem, hodlá v únoru odejít do předčasného starobního důchodu. Proto jsme u soudu tuto skutečnost uvedli s tím, že se do domku chceme nastěhovat a věnovat se více zahrádce, abychom si vypěstovali zeleninu a ovoce. Ovšem na toto u soudu vůbec nebrali ohled. Ani je nezajímá, že dcera má koupený svůj domek, do kterého se nechce nastěhovat, a soudní jednání se stále protahují, aniž bychom se aspoň dověděli, kdy dcera hodlá náš dům opustit. Nevíme, co máme vůbec dělat, zda máme vůbec naději se do svého domu nastěhovat, nebo snad máme tak ubohé zákony, které nedávají naději na vystěhování nájemníka, když jsme přivolili k trvalému pobytu? Proč úřady na problémy tímto vzniklé neupozorní?
manželé z Uh. Hradiště







Mateřská školka ze Štěpnic se představuje
Uh. Hradiště - Speciální třída pro děti s vadami řeči je součástí běžné mateřské školy. Poskytuje odbornou péči dětem s normálním rozumovým vývojem, u kterých byly zjištěny zvlášť nápadné nedostatky v řeči. První speciální třída pro děti s vadami řeči pro okres Uherské Hradiště byla zřízena v Mateřské škole ve Štěpnicích. K jejímu vzniku přispěl vzrůstající počet dětí, které mají těžší poruchu řeči než jejich vrstevníci a běžná logopedická péče jim nepostačuje. Děti jsou umístěny na podnět rodičů, dětského lékaře, logopeda, psychologa, foniatra, a to na dobu nezbytně nutnou k nápravě řeči. O jejich zařazení rozhoduje ředitelka školy spolu s odborným logopedem, který stanovuje diagnózu a následný terapeutický postup. Počet dětí ve třídě je stanoven příslušnou vyhláškou. S dětmi denně pracují dvě logopedické asistentky a odborný logoped.
Děti v logopedické třídě lépe spolupracují, cítí se bezpečněji, v jim dobře známém a podnětném prostředí mateřské školy. Tím, že nemusí docházet na ambulantní péči, nejsou ochuzeny o spoustu zajímavých činností. To je jistou výhodou i pro rodiče. Nyní jsou v naší logopedické třídě umístěny děti z různých mateřských škol našeho okresu. Po úspěšné terapii, po podstatném zlepšení se vrátí zpět do původní mateřské školy. Nápad zřídit tuto třídu se zrodil společně s novým pojetím a uspořádáním výchovné koncepce celé mateřské školy. Hlavním úkolem projektu je podporování zdraví a zdravého psychického vývoje a rozvoje osobnosti dítěte. Tomu odpovídá i rozdělení dětí do tříd s různým zaměřením. Třídy mají kromě běžných činností svá specifika (s výtvarným a dramatickým zaměřením, pro pohybově nadané děti), čemuž odpovídá i rozdělení do tříd, nikoliv podle věku. Letos poprvé si tak rodiče sami vyzkoušeli zařadit své dítě do třídy podle zájmů dítěte.
Jednou z posledních novinek naší školy je nové řešení poledního odpočinku. Od pololetí nemusí předškoláci spát. Zatímco malé děti odpočívají v herně (ti spánek ke zdravému vývoji potřebují), nejstarší se ve třídě věnují nejrůznějším klidnějším činnostem. Ty jsou zaměřené na rozvoj grafomotoriky, logického myšlení a přípravy na školu. Tato novinka se těší velké oblibě dětí i rodičů. Ke zdravému způsobu života dětí v naší mateřské škole patří i stravování. I zde se za poslední období hodně změnilo. Zdravou výživu doplňují prvky racionální stravy, pitný režim, dostatek ovoce a zeleniny. Děti si zvykly na zeleninovou oblohu, chutná jim lépe než běžné saláty. Do konce školního roku připravujeme ještě spoustu zajímavých aktivit. Děti čeká plavání, bruslení, pobyt na škole v přírodě v Radějově. Nebude chybět ani tradiční karneval, besídky pro maminky, výlety, rozloučení s předškoláky. Již teď nás těší zvýšený zájem rodičů o naši školku a spokojenost našich malých svěřenců, kterým se někdy nechce ani domů.
Jako velké ocenění naší práce si považujeme slova malé Natalky chodím do kouzelné školky.
Kolektiv MŠ







Zaměstnávání cizinců dává úřad práce červenou
Cizinec by měl mít šanci, jen když náš občan práci odmítne
Region - Situace na poli zaměstnanosti obyvatel okresu Uherské Hradiště se od druhé poloviny roku 1998 začala vyvíjet velmi nepříznivě. Největší úbytek pracovních míst byl zaznamenán počátkem ledna 1999, kdy se během dvou a půl dne ocitlo bez práce dalších 580 lidí. Důvodem je pochopitelně především špatná ekonomická situace v podnicích, které jsou nuceny zásadně omezit nebo totálně zrušit svoji činnost. Přitom Úřad práce v Uherském Hradišti nemá téměř co lidem bez práce nabídnout. Přesto podle informací úřadu práce v mnohých případech mají podniky skryté rezervy v poskytování zaměstnávání českým občanům: Firmy totiž stále riskují nelegální zaměstnávání cizinců, protože jde o levnou pracovní sílu, pohotovou a použitelnou kdekoliv, upřesňuje Zlatuše Cilečková, právnička úřadu práce.
Právě za nelegální zaměstnávání cizinců v loňském roce muselo osm firem zaplatit celkem přes půl milionu korun na pokutách, přičemž hned dvě pokuty dosáhly zatím rekordní částky kolem čtvrt milionu korun.
Přísnější pravidla hry v zaměstnávání cizinců umožnilo uplatňování jednoho z posledních zákonů, ve kterém se praví, že: Pracovní místo může být nabídnuto cizímu státnímu příslušníkovi, pokud jej nelze obsadit českým pracovníkem, vystihl princip zákona ředitel Úřadu práce v Uherském Hradišti Richard Janíček. Tato formulace, jak uznává ředitel Janíček, s sebou však přináší řadu diskutabilních momentů. Podnikatel totiž může záměrně stanovit pracovní podmínky, které jsou pro Čecha nepřijatelné. V prvé řadě nabídne zájemci o práci mzdu na hranici životního minima, nebo jen o pár desetikorun vyšší. Cizinec, který povětšinou pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu, po ní sáhne všemi deseti. Český občan dá zákonitě přednost pobírání podpory na našem úřadě, neboť nemá žádnou motivaci nabízené místo přijmout, konstatuje Janíček. V případě vícečlenné rodiny je ostatně každý našinec se zájmem pracovat nucen hledat dál.
Právě proti těmto skutečnostem hodlá úřad práce účinně zakročovat. Již dnes máme zpracovány statistiky zhodnocení hodinových či měsíčních příjmů jednotlivých profesí, přiblížil princip kontroly nabízené mzdy ředitel úřadu. Pokud mzda bude mimo přípustná pásma, bude nabídka podniku brána jako manipulace.
Podle informací úřadu práce se však v mnoha případech zaměstnavatelé často vymlouvají na to, že neznají přesně předpisy pro zaměstnávání cizinců. Často byli kryti tím, že si půjčili cizince od jiného zaměstnavatele. V takovém případě, jak přiznává právnička Cilečková, je dohledávání firem velmi složité.
Ke konci roku 1998 bylo v našem okrese zaměstnáno legálně celkem 701 cizinců, což bylo o 110 lidí méně než začátkem roku 1998. Do této kategorie však nejsou započítáváni lidé ze Slovenska, neboť jejich zaměstnávání se řídí méně benevolentnějšími mezivládními dohodami. Slovenští občané našli své uplatnění v 800 pracovních příležitostech, přičemž jejich počet závisí na tzv. sezónních pracích, kdy jich nejvíce u nás pracuje v čase od jara do podzimu.
M. Miškeříková







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund