Číslo: 13
27.03.2000
Článků: 81

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Děti ze zvláštní školy budou pohromadě
Centrum vyškolí podlaháře
Na veřejný záchod až do Újezdce?
Rehabilitace byla loni zisková
Cirkusáci se střetli s aktivisty
Historie školy začala před sto lety
Vlčnovjané pojedou do Hannoveru
Odvodu se nedočkali
Stanovisko KLUBU
Skončí domov důchodců v obci Žítková?





Děti ze zvláštní školy budou pohromadě
Uh. Brod - Od nového školního roku budou všichni žáci Zvláštní školy v Uh. Brodě chodit do stejné budovy. Na svém posledním zasedání radní rozhodli, že do ZŠ Na Výsluní se ke svým spolužákům přestěhují i nižší ročníky ZvŠ, které dosud využívaly budovu na ulici Pod Valy. "Znamená to pro nás lepší organizaci. Děti se znovu budou stýkat, což je určitě dobré, protože takto už se pomalu neznají," pochvaluje si rozhodnutí ředitel ZvŠ Vladimír Slavíček.
Starší žáci mají za sebou už téměř celý rok v nové škole, který podle slov obou ředitelů nepřinesl žádné konflikty mezi žáky základní a zvláštní školy. Těch se loni obávali především rodiče mladších žáků ZŠ, kteří zůstali ve stejné části budovy s novými dětmi. Přestože vzájemné potkávání dětí z obou škol se příští rok zřejmě ještě zvýší, ředitel ZŠ Rostislav Smrž se problémů neobává: "Já dětem věřím, pořád jsou tvární a leccos se u nich dá ještě napravit."
Zvláštní škola bude od září využívat vedle přízemí i první patro jedné části budovy. K šesti třídám a dvěma kabinetům tak přibudou další čtyři třídy, jedna místnost pracovních dílen, další dvě místnosti, dva kabinety a pět šaten.
Díky šatnám se ale žáci obou škol budou zřejmě potkávat častěji než dosud, kdy ZvŠ používala jiný, než hlavní vchod.
Přestože ředitel Smrž našel možnosti, jak uvolnit tyto prostory, připouští, že to nebude tak jednoduché. Aby jednotlivým žákům zůstaly jejich kmenové třídy, budou učitelé muset sloučit několik odborných učeben do jedné místnosti. "Vytvořili jsme je na základě projektů a jejich vybudování trvalo desítky hodin. Myslím, že to bude škoda," tvrdí Smrž. Problémem podle něj bude i samotné stěhování, které musí obě školy zvládnout během dvou prázdninových měsíců a pravděpodobně bude nutné provést i drobné stavební úpravy. Ty budou spočívat v probourání průchodu obou pavilónů ve druhém patře, aby se usnadnil pohyb žáků i učitelů. Zvláštní škola bude na úhradu provozních nákladů základní školy přispívat částkou ve výši 300 tisíc korun ročně. Prázdný objekt by po vystěhování mohl být podle slov starosty využíván například jako azylový dům pro matky s dětmi.
Jana Cabáková







Centrum vyškolí podlaháře
Uh. Brod (jac) - Nové výukové centrum kladení linolea otevírá Střední odborné učiliště stavební v Uh. Brodě. Zřizovatelem je holandská firma Forbo krommenie, která bude absolventům udělovat mezinárodní certifikáty. "Není možné, aby kvalitní odbornost zajišťovalo pouze školství, proto jsme hledali firmy, které by s námi mohly spolupracovat," uvedla na slavnostním otevření ředitelka Pavla Velčovská. Kromě samotných studentů školy budou tuto odbornost moci získat i dospělí pracovníci v několikatýdenních kurzech. Centrum je zřízeno pro celou Českou i Slovenskou republiku a je podporováno i Cechem podlahářů ČR.







Na veřejný záchod až do Újezdce?
Uh. Brod - Újezdec (jac) - Z přebytku loňského rozpočtu bude padesát tisíc věnováno na výstavbu veřejných záchodů v části Újezdec. "Tento požadavek se tady objevil loni na podzim a mělo by jít o záchody v areálu zdejšího kostela, které by využívali nejen věřící, ale také návštěvníci nedalekého hřbitova," upřesnil rozhodnutí rady místostarosta Stanislav Zápeca. Naopak veřejné záchody v centru města radní od začátku dubna zrušili. Důvodem jsou značně vysoké náklady a špatný hygienický stav. Podle starosty použije toto WC měsíčně asi sto lidí, tržba za měsíc pak činí asi 250 korun a náklady za stejné období činí asi 30 tisíc korun. "Pokusíme se prostory někomu pronajmout, možná i s menším příspěvkem od města," uvedl starosta.
Podobné problémy s provozem záchodů ale neočekávají v Újezdci. Nejsou totiž určeny pro celodenní provoz a širokou veřejnost. Požadavek na jejich zřízení vzešel podle slov zastupitele Miroslava Soviše, který v této části bydlí, od samotných občanů. Ti si při sbírkách v kostele vybrali potřebnou částku a objekt si sami staví. Celkové náklady zřejmě dosáhnou více než půl milionu korun. "Myslím, že je to naprostá samozřejmost. Nový kostel v dnešní době už záchod mít musí a k nám na bohoslužby chodí i osm set lidí nejen místních, ale i z širšího okolí," míní zdejší farář Petr Wnuk. Podle jeho slov bude zařízení otevřeno pouze při bohoslužbách a starat se o něj budou ženy, které uklízí i v kostele. V této době je prakticky hotová hrubá stavba a zbývá dodělat omítky a drobné úpravy.







Rehabilitace byla loni zisková
Uh. Brod (jac) - Se ziskem více než jeden a půl milionu korun za loňský rok skončilo hospodaření oddělení rehabilitace na poliklinice v Uh. Brodě. Příjmy dosáhly téměř tří a půl milionu a výdaje 1,7 milionu korun. Zdravotní komise však bude požadovat prověření postupu Libora Nováčka, který měl v minulém roce na starost zdravotnictví. Kvůli údajně pozdějšímu uzavírání smluv se zdravotními pojišťovnami dostalo město o dvě stě tisíc korun méně.
"To je nesmysl. Některé smlouvy se opozdily, protože byly pojišťovnami posílány na předešlého provozovatele, doktora Čecha, ale prakticky všechny měly zpětné plnění od prvního ledna," uvedl Nováček. Podle starosty Ladislava Kryštofa je však otázkou i uznání vykázaných bodů Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, což bude mít zřejmě také vliv na uvedenou ztrátu. Přesné vyčíslení škody město zatím stále prošetřuje.







Cirkusáci se střetli s aktivisty
Uh. Brod (jac) - Ke konfliktu mezi členy Nesehnutí a zaměstnanci cirkusu Bernes došlo v úterý v Uh. Brodě. Tam totiž uplynulý týden zavítal tento cirkus a po dva dny uspořádal především pro děti představení. Před začátkem úterního vystoupení se u vstupu shromáždilo několik zástupců neziskové organizace Nesehnutí, aby vyjádřili svůj protest za práva zvířat. "Po pár minutách do nás někdo přes plot začal strkat a nadávat nám. Když jsme se proti dvěma mužům ohradili, obešli plot a bezdůvodně se s námi začali rvát," vzpomíná na průběh akce jeden z aktivistů Michal Valíček. Po tomto incidentu podali dva z účastníků trestní oznámení na zaměstnance cirkusu. Případ v této době řeší obvodní policie ČR v Uh. Brodě. Podle sdělení tiskového mluvčího vstoupili aktivisté na pronajatý pozemek, odkud je zaměstnanci cirkusu chtěli vykázat na jiný prostor. "Policisté nemají konkrétní lékařské zprávy a šetří to zatím pouze jako přestupek," uvedl Jaroslav Krejčíř. Pokud by se podle něj zjistilo ublížení na zdraví, mohl by případ být překvalifikován na trestný čin.







Historie školy začala před sto lety
Nivnice (jac) - Už po čtvrté otevřela místní ZŠ J.A.Komenského oba své objekty k nahlédnutí nejen budoucím žákům a jejich rodičům. Den otevřených dveří uspořádaný tradičně ke Dni učitelů byl letos obohacen oslavami 65. výročí měšťanské a 100. výročí obecné školy. "Na to, že obecná škola u nás začala fungovat před sto lety jsme přišli vlastně náhodou," svěřil se ředitel Josef Talaš.
Škola se při této příležitosti rozhodla ocenit také své nejlepší dosud žijící pedagogy a návštěvníkům nabídla řadu zajímavostí. Pamětníci si mohli zalistovat ve školní kronice z roku 1957, třídních knihách nebo sešitech, prohlédnout si výstavu o CHKO BK a další dokumenty, které připravil vlastivědný kroužek. K nabídce patřil i program Vivat Komenius, který představili sami autoři Alfréd Strejček a Štěpán Rak.







Vlčnovjané pojedou do Hannoveru
Vlčnov (jac) - Účast královské družiny letošní Jízdy králů na mezinárodním veletrhu v Hannoveru už je potvrzena. Vlčnovjané vystoupí v odpolední přehlídce a zúčastní se i hlavního programu večera, galakoncertu s pracovním názvem Karel Gott a jeho hosté. "Už se začínají připravovat papírové růže na ozdobu osmi koní královské družiny. Ty si chlapci pojedou do stáje ve Vlašimi ještě vyzkoušet," upřesnil starosta Jan Pijáček. Do Německa se z Vlčnova vypraví čtyřicetičlenná skupina. Hlavními aktéry bude sedm jezdců letošní družiny a jedenáctiletý král Mirek Kovář spolu se svými rodiči. Toho si legrůti vybrali za svého 191 krále a slavnostně jej představili na plese 29. ledna. Dalšími účastníky bude vlčnovská cimbálová muzika a několik tanečních párů ze souboru Vlčnovjan. Ostatní doprovod včetně starosty s sebou také povinně poveze vlčnovský kroj a nezbytné jsou také tradiční proslavené vdolečky, kterých se v Německu rozdá rovná tisícovka.







Odvodu se nedočkali
Dolní Němčí (mil, jac) - Odvod je zpravidla nepříjemná záležitost, kterou si projde každý kluk po překročení osmnácti let. Musí se dostavit před odvodovou komisi, kde jej čeká lékařská prohlídka a následně rozhodnutí o způsobilosti. Loni byl na řadě ročník 1981. Kluci z Dolního Němčí však nebyli před odvodovou komisi pozváni, což ohrozilo dokonce i tradiční fašank, který obvykle zajišťují.
"V žádném případě se na ně nezapomnělo. Chodili se ptát oni i jejich rodiče, ale vojenská správa nám jen sdělila, že berou pouze tolik branců, kolik potřebují," vysvětlil starosta obce František Hajdůch. Jeho slova potvrdil i Petr Sikan z Územní vojenské správy v Uh. Hradišti. "Už tři roky se branci ze všech obcí na Uherskobrodsku odvádí až na jaře dalšího roku. Snažíme se totiž o zvýšení počtu devatenáctiletých branců, kteří jsou psychicky i fyzicky vyzrálejší," vysvětlil Sikan. Přestože fašankovou obchůzku už mají budoucí branci za sebou, samotný odvod je čeká až za čtrnáct dnů. Na tento paradox si zřejmě budou muset v obci zvyknout. Stejný osud totiž čeká i letošní odvedence, kteří si počkají až do roku 2001.







Stanovisko KLUBU
Městská rada navrhuje zastupitelstvu zrušit k 1.9. 2000 mateřskou školku U Tučňáka. Konstatujeme, že za poslední rok je to již druhá snaha některých členů rady a zastupitelstva za ODS a ČSSD zrušit toto zařízení. Předcházející snaze zabránil nekompromisní postoj členů KLUBU a některých ostatních členů stran KDU-ČSL a KSČM na zasedání zastupitelstva. To pak uložilo MR hledat a analyzovat možnosti využití volných prostorových kapacit ve stávajících objektech školek. V˙souladu s˙tímto usnesením ještě bývalá městská rada schválila další využití objektu MŠ Obchodní 1639. Šlo o rozšíření nabídky výukových programů pro děti s˙vadami řeči, děti postižené a děti s˙nižším zdravotním nebo sociálním uvědoměním. Takové zařízení totiž v Uh. Brodě zatím neexistuje. Odboru školství uložila MR připravit realizaci tohoto usnesení.
Velmi nás proto udivují a silně znepokojují staronové snahy členů MR za ODS a ČSSD, ke kterým se kupodivu přidali i členové za KDU-ČSL, o opětovné zrušení této rodinné školky. Z˙hlediska provozní nákladovosti na jedno zapsané dítě patří k˙nejhospodár-nějším. Roční provoz stojí město asi 390 tisíc korun. To je jen o 90 tis. Kč více, než je cena nově zakoupeného automobilu pro jednoho naprosto zbytečného uvolněného funkcionáře, který si schválila stávající radniční koalice.
Návrh členů KLUBU na úsporu pouhých 5% provozních výdajů v˙rozpočtu města byl bez jakéhokoliv vysvětlení zamítnut, přestože by přinesl cca 6 mil. Kč. Velmi chabě a nepřesvědčivě proto působí argumentace představitelů města (starosty Kryštofa a místostarosty Kočaře) o zefektivnění provozu všech školských zařízení, nedochází-li souběžně s˙tím k˙zefektivnění provozu hospodaření celého města.
Za snahami o zrušení této školky nelze nevidět než osobní zájmy některých členů MR a jejich příznivců na získání tohoto velmi zachovalého, polohově velmi vhodného objektu. O tom mimo jiné svědčí i velmi arogantní a vůči rodičům a personálu školky bezohledné jednání radního Boráně, připomínající praktiky bývalých soudruhů z˙národního výboru před rokem 1989.
Z˙výše uvedených důvodů budou členové KLUBU na zasedání MZ dne 29.3. 2000 hlasovat proti uvedenému záměru a trvat na plnění usnesení MR ze dne 1.12. 1999. Nyní záleží jen na tom, jestli se v městském zastupitelstvu najde dostatečný počet odvážných zastupitelů, ochotných postavit se proti zneužití objektu MŠ ke zcela jiným záměrům, motivovaným pouze osobním či skupinovým zájmem a prospěchem. členové KLUBU nezávislých zastupitelů







Skončí domov důchodců v obci Žítková?
Žítková (jac) - Už sedm let usiluje Okresní ústav sociálních služeb o zrušení domova důchodců v této obci nedaleko moravsko-slovenských hranic. Problém je však v nedostatku peněz na plánované řešení. V budově bývalé celnice funguje tento ústav od padesátých let a pro sociální účely už jsou prostory nevyhovující. "Je to velmi zastaralé zařízení, které už nevyhovuje technicky, kapacitně ani velikostně. Je tam ještě dřevěná střešní konstrukce a ani prostory neodpovídají současným požadavkům," objasnil ředitel okresního ústavu Antonín Ondráš, podle kterého je problémem i dostupnost domova v zimním období, kdy bývá tato obec odříznutá od světa. Po zrušení by se obyvatelé domova měli i se zaměstnanci přestěhovat do stejného zařízení v Nezdenicích. K tomu je ovšem nutná rekonstrukce objektu, na kterou ve státním rozpočtu stále nezbývají peníze. Aby mohli být obyvatelé přesunuti, bude nutné zrekonstruovat rovnou střechu, která je stejně v dezolátním stavu. Půdní prostory se pak využijí k vybudování nových pokojů a pravděpodobně by se přistavil ještě další pavilon. Objekt na Žítkové se následně upraví pro rekreaci a ozdravné účely pro všechna další zařízení, která okresní ústav provozuje."Zatím mám ale pouze nepotvrzenou informaci o tom, že budeme do dotací letos zařazeni," prozradil Ondráš.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund