Číslo: 2
11.01.1999
Článků: 51

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Ještě letos by mohly získat byt na Neradicích další rodiny
Ti, kteří nepropadli panice, nemusí mít obavy o byt
Důchodci na Silvestra pozorovali Slunce
Je nutno omezit provozní náklady
Druhé město okresu na výstavě
Sliby chyby, aneb provoz Máje zatím v nedohlednu
Nabídka Městského domu dětí a mládeže
Bude moudré pronajímat provoz, který by přinesl městu zisk?
Pečení chleba





Ještě letos by mohly získat byt na Neradicích další rodiny

Uh. Brod (BoS) - Před několika měsíci probleskla tiskem zpráva, že brodská radnice uvažuje o koupi nedostavěného bytového domu na Neradicích, vzhledem k potížím, které má s jeho dostavbou firma Minas Uh. Hradiště. Proběhla již i jednání mezi tehdejšími představiteli města a zástupci firmy. Mluvilo se o tom, že stavba se zatím zastřeší a zakonzervuje.
Později se však situace změnila jak ve firmě Minas, tak po volbách na radnici, a tak jsme zjišťovali, jak se situace dále vyvíjí.
Naším plánem je tuto stavbu dokončit a prodat, popřípadě prodat i nedokončenou. Ve stavebních pracích však pokračujeme dál, máme hotové vnitřní omítky, hrubé instalace elektro a z poloviny i rozvody vodo-topo. Chystáme se provést potěry, dost ale záleží na tom, jak nám bude přát počasí, řekl DDS předseda představenstva a generální ředitel Minasu, a.s. Ing. Miroslav Krajsa. Dodal, že jejich další kroky závisí na tom, zda se podaří získat na dokončení finanční prostředky a zajistit nejschůdnější cestu k prodeji. Jednali jsme samozřejmě znovu s městem Uherský Brod. Jsou tam nové orgány samosprávy, se kterými máme zájem jednat. Došlo k opětovnému kontaktu, kde jsme přednesli naši představu varianty prodeje tohoto domu městu. Jednáme samozřejmě i s jinými zájemci. Další z uvažovaných variant je dokončit dům a rozprodat jej jednotlivým uchazečům. Je zde také velký podzemní prostor, který lze využít ke komerčním účelům. Samozřejmě budeme očekávat reakci i města, dodal Krajsa.
My si musíme udělat představu, jaká je zde kupní síla uchazečů o byt, a zjistit vše potřebné o tomto domě. Jsou různé možnosti, o kterých bude jednat po seznámení se se všemi skutečnostmi nejprve městská rada a poté i zastupitelstvo, řekl k tomu starosta Uh. Brodu Ing. Ladislav Kryštof. Nyní začínáme projednávat rozpočet města a budeme se i tímto problémem jistě zabývat, nejdříve ale shromažďujeme všechny podklady. Ukazuje se, že stále přibývají záležitosti, které by měly být řešeny v rozpočtu na tento rok, řekl místostarosta Ing. Libor Nováček a dodal, že město na takovou investici nemá finanční prostředky, Muselo by se to řešit úvěrem u některé z finančních institucí, je to ale věc dalšího jednání, řekl závěrem Nováček.
Jistě by bylo dobré co nejdříve bytový dům dokončit a předat ho jeho uživatelům, aby se opět poněkud zlepšila situace v bytové otázce města. V současné době eviduje totiž Městský úřad v Uherském Brodě více jak 300 žádostí o byt.







Ti, kteří nepropadli panice, nemusí mít obavy o byt
Uh. Brod (BoS) - Téměř polovina uživatelů bytů, které spravuje Stavební bytové družstvo Panorama Uh. Brod, podepsalo před koncem loňského roku nabídnutou dohodu o budoucím převodu bytu do osobního vlastnictví. Myslím si, že vznikla díky médiím zbytečná panika. My jsme veřejně deklarovali, že budeme i v budoucnu převádět byty do osobního vlastnictví. Navíc to máme i ve stanovách. Vzhledem k tomu, co ale nastalo, nabídli jsme družstevníkům dohodu o budoucím převodu do osobního vlastnictví, řekl DDS předseda Panoramy Ing. Vladimír Vaculík a dodal, že nikdo, kdo plní řádně své povinnosti, např. platí nájemné, dodržuje pořádek apod., se nemusí obávat, že by přišel o svůj byt.
Ti, kteří zatím nepodepsali dohodu o budoucím převodu, klidně mohou kdykoliv přijít na družstvo a dohodu sepsat. Bude jen třeba, aby družstevníci později sami zvolený termín potvrdili nejpozději 3 měsíce před koncem předcházejícího roku. Navíc je pro družstveníky i z finančních důvodů výhodné, aby byli alespoň 4 z jednoho bytového domu. Rozdělí se tak mezi ně náklady na agendu s převodem spojenou, které činí asi 60 tisíc korun, dodal Vaculík.







Důchodci na Silvestra pozorovali Slunce
Uh. Brod (FlaJ) - Zajímavě prožili silvestrovský den obyvatelé brodského penzionu. Ti se každý rok zúčastňují Silvestrovského výšlapu po okolí Uh. Brodu. Ten letošní zakončili v brodské hvězdárně. Na podnět vedoucí penzionu Ing. Marie Vaškovicové připravil pro důchodce vedoucí hvězdárny Ing. Rostislav Rajchl akci, jejíž hlavní náplní bylo pozorování Slunce. Dobrá atmosféra, která ve hvězdárně zavládla, umožnila 33 důchodcům strávit příjemný a zároveň poučný a zajímavý den.
Překvapil mě zájem těchto starších lidí o sluneční soustavu a vše, co je s ní spojeno. Setkání a beseda s nimi byla opravdu příjemná, řekl Ing. Rajchl, který přítomným také zodpověděl všechny dotazy.
Spolupráce hvězdárny s penzionem začala už v listopadu loňského roku, kdy se v penzionu uskutečnila beseda Ing. Rajchla, která se setkala s kladným ohlasem. Tyto akce, obzvláště pro důchodce, dělám strašně rád. Jejich zájem mě velice těší a cítím se být užitečný. Doufám, že naše vzájemná spolupráce bude pokračovat. Další akcí by mělo být večerní pozorování Měsíce, které plánujeme někdy na jaře, dodal Ing. Rajchl.
Děkuji za všechny obyvatele penzionu Ing. Rostislavu Rajchlovi, který se nám ochotně věnoval i v poslední den v roce.
Ing. Marie Vaškovicová, vedoucí penzionu







Je nutno omezit provozní náklady
Rada začala projednávat rozpočet
Uh. Brod (BoS) - Městská rada na svém prvním letošním zasedání minulou středu měla na programu kromě jiných, např. majetkových záležitostí města, jako hlavní bod projednání navrženého rozpočtu města na letošní rok, k čemuž byl na radu přizván i vedoucí finančního odboru Jiří Maštalíř. Rozpočet bude jen o něco málo vyšší než loňský a je zde snaha o co největší úspory v provozních nákladech. Vzhledem k tomu, že se diskuze kolem jednotlivých položek protáhla do pozdních hodin, nestačili jsme jej projednat celý, zasedání rady jsme přerušili a budeme pokračovat další středu, informoval Ing. Nováček, zástupce starosty odpovědný za finance města.







Druhé město okresu na výstavě
Brno (BoS) - V rámci výstavy Regiontour 99, která se konala ve dnech 7. - 10. ledna na brněnském výstavišti, se prezentovalo ve společném stánku i město Uherský Brod. V zahajovací den zde byli přítomni, kromě představitelů okresu a Uherského Hradiště, také starosta Uh. Brodu Ing. Kryštof, jeho zástupce Ing. Nováček, vedoucí odboru kultury Markéta Gajdůšková a ředitel Domu kultury Dr. Mikulík, kteří reprezentovali Uherský Brod. Ten se na prezentaci podílel finančně a cimbálovou muzikou Šabla, ve které hrál na cimbál tajemník Uh. Brodu Ing. Sušil.







Sliby chyby, aneb provoz Máje zatím v nedohlednu
Uh. Brod (BoS) - Začátkem června minulého roku jsme psali o velkolepých plánech majitelů obchodního domu Máj na sídliši Pod Vinohrady. František Machala vydražil tuto budovu na základě rozhodnutí o způsobu privatizace podniku PBH, jehož součástí byla i tato budova. Měl a má v úmyslu se svým společníkem Ing. Pavlem Poláškem zde vybudovat moderní velkoprodejnu potravin a další provozovny, včetně příjemnějších restauračních prostor. To samozřejmě vyžaduje velké stavební úpravy. Podle tehdejšího vyjádření Ing. Poláška se sídlišťané měli otevření nové kvalitní prodejny dočkat ještě v loňském roce.
Jak se ukazuje, měli tito podnikatelé asi příliš velké oči. Dodnes se tady nic neděje, prodejna stále zeje prázdnotou, na stavebním úřadě není ani vidu o nějaké žádosti o povolení stavebních úprav. Podle posledních informací pronajal celou budovu vydražitel pan Machala svému společníku Ing. Poláškovi, ovšem ani jeden z nich není k zastižení, protože jsou oba dlouhodobě ve vzdálené Jihoafrické republice. Podařilo se nám zjistit, že podklady ke stavebnímu řízení zpracovává pan Ludvík Dvořák z Bojkovic. Negativní roli v tomto případě hraje to, že majitelé jsou tak daleko. Záměry, jak zpracovat projekt, jsem konzultoval v létě s panem Machalou, ten ale potom odjel a přijel zase až před Vánoci, kdy jsem mu předložil zpracovaný projekt, říká pan Dvořák, který má nyní plnou moc pro vyřizovámní stavebního povolení a dokončuje podle svých slov podklady pro územní řízení.
Teprve po vydání územního rozhodnutí mohu požádat o stavební povolení, ale projekt už je hotový. Rekonstrukce bude náročná a vyžádá si 10 - 15 milionů korun. Předpokládám, že by vše mohlo být vyřízeno tak do března, upřesňuje Dvořák. Podle našich informací však není ještě ani známa firma, která by měla velkoprodejnu potravin provozovat. Ani dnes není tedy možno odhadnout, jak dlouho ještě obyvatelé zejména severovýchodní části sídliště Pod Vinohrady budou muset tahat své nákupy z velmi vzdálených prodejen. Jak dlouho ještě bude chátrat prodejna, která byla ještě před několika měsíci využívána mnoha zákazníky a která mohla být už v provozu.







Nabídka Městského domu dětí a mládeže
Uh. Brod (red) - Městský dům dětí a mládeže v Uh. Brodě nabízí pro veřejnost bohatý program na tento týden.
V úterý 12. ledna zábavu, odpočinek i poučení při Malování na hedvábí. Naučíte se zde základní techniky malování na hedvábí a každou techniku si prakticky vyzkoušíte. K dispozici bude i literatura a příjemný odborník. Celý kurz bude probíhat 5x po 4 hodinách a jeho cena je 1200 Kč. V ceně je započteno kurzovné, základní sada kvalitních barev a materiál pro každou techniku. Zahájení kurzu je 12.1. v 15 hodin v Ekocentru Chrpa na Máji.
V pátek 15. ledna se uskuteční v Ekocentru Chrpa na Máji beseda s promítáním diapozitivů Ing. arch. Hajducha z Uh. Hradiště, účastníka expedice Huascarán 95. V Toulání po Peru se můžete dovědět něco bližšího o jezeru Titicaca, starodávném městě Macchu Picchu a městě Cuzco. Začátek v 16 a v 19 hodin, vstupné pro dospělé 15 Kč.
V sobotu 16. ledna si mohou rodiče s dětmi zasportovat při akci Sportovní odpoledne rodičů s dětmi. Sraz ve 14 hodin u ZŠ Na Výsluní (v případě nepříznivého počasí nutno přezůvky s bílou podrážkou do tělocvičny).
Kromě toho probíhá v sobotu i v neděli od 7.45 do 8.45 Výuka bruslení na zimním stadionu U Olšavy.







Bude moudré pronajímat provoz, který by přinesl městu zisk?
Od začátku nového roku přešel provoz rehabilitačního oddělení polikliniky na tř. Partyzánů v Uh. Brodě zatím pod městský úřad, s tím, že odpovědným za provoz je MUDr. Rozbroj, který zde pracuje také jako odborný lékař. K tomuto datu nastoupila do zaměstnání jedna z pracovnic, kterou bývalý pronajímatel propustil při snižování stavu, od února přibude další pracovnice, a tím se dosáhne původního počtu zaměstnanců. Podle vyjádření rehabilitačních sester zmizelo z pracoviště napětí a stres.
Přechodem oddělení pod městský úřad bylo zčásti naplněno usnesení městského zastupitelstva, které zavázalo radu vloni v září k začlenění provozu rehabilitace pod město. Podle zástupce starosty Nováčka existují dvě reálné možnosti, jak přijaté usnesení naplnit. A to buď vytvořením příspěvkové organizace města, jakou je např. Dům kultury, nebo společnosti s ručením omezeným, jakou je např. společnost Regio. Stále se však objevují snahy pronajmout prostory a zařízení rehabilitace jinému subjektu, a to pokud možno za co nejmenší nájem.
Rehabilitační oddělení je dnes, kromě provozu sanitek a rentgenu, jako jedno z mála si schopno na sebe nejen vydělat, ale dokonce vytvořit určitý zisk. A to i při dnešním problematickém a nejasném způsobu financování zdravotnictví ze strany VZP. Je skutečností, že když bude rehabilitační oddělení spravovat město, tak vytvořený zisk může vytvářet prostředky pro budoucí obnovu vybavení. V případě pronájmu se může stát, že pronajímatel vycucne zisk a předá za několik let odepsané poničené vybavení. Náklady na jeho budoucí obnovení bude hradit povinně město jakožto majitel a subjekt, který získal tento provoz v rámci privatizace a je tedy povinen jej dále provozovat.
Vše nyní bude záležet na členech zastupitelstva. Buď podlehnou nátlaku některých svých kolegů, budou souhlasit s revokací usnesení svých předchůdců a rozhodnou se tento provoz pronajmout, tím pádem ztratí veškerou možnost ovlivňovat, co se děje s majetkem města, nebo budou trvat na přijatém usnesení. V tomto případě je zase otázkou, jaká forma organizace je pro město výhodnější. V případě vytvoření eseróčka bude majetek svěřen do rukou malé skupině lidí, kterou budou jednatelé, valná hromada, a případně dozorčí rada. Tím pádem nebude mít většina zastupitelů žádnou možnost jakkoliv ovlivňovat a hlavně kontrolovat hospodaření s majetkem města a jeho výnosy. V případě příspěvkové organizace je podle platné vyhlášky ministerstva financí kontrola daleko průhlednější, např. při ročních uzávěrkách.
Zřizovatel - město při projednávání výsledků hospodaření může odsouhlasovat příděly do rezervního fondu na běžné opravy, do fondu reprodukce majetku na obnovu zařízení, případně do fondu odměn na finační zainteresovanost pracovníků.
Z výše uvedeného je zřejmé, že by asi nebylo nejrozumnější zbavovat se provozu, který může být pro město evidentně ziskový, když navíc není stále jasné, jakým způsobem bude provozována budoucí lůžková část, případně celá poliklinika. Zda bude muset město na provoz doplácet či nikoliv.
B. Smržová







Pečení chleba
Každé město, městečko, každá dědina v širokém okolí má vyhlášený chléb, např. vlčnovský, luhačovský, bojkovský, i slavičínský, Harnův, tmavý z Šestákovy pekárny. Již při vyslovení tohoto přívlastku si představíme pecen nebo, jak na Slovácku říkáme, štryclu pěkně vypečeného voňavého chleba.
Při dnešní nabídce máme možnost ochutnat několik desítek druhů chleba - např. chléb kmínový, celozrnný, sezamový, slunečnicový, výražkový, chlebánek, ale také chleby ostatních evropských i vzdálenějších národů. Chléb Italů, Bulharů nám chutná jako rohlík. Výborný je francouzský chléb - bageta, podobně jako chléb pečený na Korzice, chutné jsou i anglické opékané tousty, holandský chléb je tenký a nadýchaný, že ho nemůžete ani pořádně namazat. Je nakrájený a úhledně balený. Ochutnala jsem i několik druhů německého chleba. Všechny jsou předpečené a s dlouhou záruční lhůtou, vypadají na pohled lákavě, ale ... není to ten náš moravský chleba. A tak navzdory nabídkám vozíme do ciziny s sebou náš chlebíček a chutná, i když je dva tři dny starý.
Italové, Chorvati, Slovinci, Řekové, Španělé, Korzičané ho podávají na stůl při každém jídle, to už je takový zvyk. My také chléb přikusujeme k různým jídlům, např. ke guláši, k zeleninovým a hřibovým jídlům, k luštěninám. Nejlepší chuť měl chléb z Cvekovy pekárny o prázdninách u babičky. Byl čerstvý, právě donesený z obchodu, ještě horký a namazaný máslem nebo povidly anebo domácím sádlem a úplně nejlepší pochoutka byla namazaný máslem a s čerstvým rajčetem z babiččiny zahrádky a hodně posolený.
U příležitosti různých rodinných oslav a svátků či Vánoc, kdy je člověk přesycen různými sladkostmi i jinými dobrotami, nejraději sáhne po chlebu. Má tu zvláštní vlastnost, že jeho prostá chuť se nikdy nepřejí a neomrzí.
Chléb nás provází celý život, je každodenní součástí života. Snad nikomu není vzdálena prosba křesťanů, ale i jiných věřících chléb náš vezdejší, dej nám dnes. Od první kůrky, ožužlané bezzubým batoletem, je to spousta a spousta namazaných krajíců, než takový človíček vyroste. A když člověku ke stáří zuby chybí, jak říkávala babička, její nejmilejší jídlo bylo - hrnek bílé kávy a v ní nadrobený chléb.
Málokdy se člověku podaří vidět na vlastní oči, jak se takový chléb peče postaru - v chlebové peci. U chalupy č. 189, v krásném horském prostředí na Kopanicích, na rozhraní Starého Hrozenkova a Žítkové, jsme měli možnost vidět celý postup na vlastní oči. Paní Božena Mandincová zamísila domácí chléb a její manžel Arnošt roztopil dřevem pec, postavenou nedaleko od chalupy. Prozradila nám i svůj recept na chléb:
Kvásek se zadělá deň předem z režnej múky a podmáslí a kvasnic, o dvuch hodinách v noci jsem zadělávala, do toho přidám uvařené brambory, přetlačím jich do těsta, na to dám režnú múku, hladkú múku a vymísím na tuho. Napřed vařechú a potom rukú, až je ruka čistá, holá, je těsto vymísené. Dobře půl hodiny, takhle rukú dvěstakrát, to už mám spočítané.
Pak paní Mandincová dala těsto nakynout do ošatek, aby se vytvarovalo. Z dobře vytopené pece vyhrabali popel, vytřeli mokrým hadrem, aby byla čistá, na lopatu paní vyklopila vždy jeden pecen, udělala třemi prsty uprostřed pecnu znamení (punc) a sázela pecny jeden za druhým do pece. Pekla je asi hodinu a půl. Když upečený chléb vytahovala z pece, připili jsme si červeným vínem na to, že se chléb krásně podařil. Pak se chleba nechal asi hodinu chládnout, než jsme ho rozkrojili. A tak jsme chléb v ošatkách položili do trávy, byl na něj pěkný pohled a fotografovali jsme. Domácí chléb měl do červena vypečenou silnou a lesklou kůrku, byl hutný a velmi chutný. Každý dostal ještě kus pecnu domů, aby ochutnali i doma.
K pečení paní domu přidala i něco z historie pečení chleba doma. Chléb se pekl jednou za týden, a to býval obřad. Děti i dospělí se těšívali na čerstvý chléb jako na pochoutku, kterou dnes můžeme přirovnat k buchtám nebo zákuskům. V početných rodinách s deseti až čtrnácti dětmi se chlebem muselo šetřit, aby vydržel celý týden, a často ho matka musela zamykat. Ke chlebu do pece se přidávaly ještě chlebánky - malé šišky pokladené nakrájenou domácí slaninkou, hodně pokmínované a posolené. Dnes už pečou chleba v rodině Mandicových jen k zabíjačce nebo při příležitosti rodinných oslav.
I v dnešní době patří chléb v mnoha zemích světa - v Indii, afrických zemích, zemích Jižní Ameriky, ale i v nedalekém Bulharsku a Ukrajině k nedostatkovým potravinám. Stojí se na něj fronty, jeho cena se neustále zvyšuje. Je proto třeba mít k této potravině úctu, alespoň takovou, jako bychom si jí určitě vážili, kdybychom museli péct chleba doma. Važme si země za dostatek obilí, které nám poskytuje i pekařských mistrů, kteří dokáží upéci dobrý chléb. Naše poděkování patří manželům Mandincovým za to, že si ještě pamatují recept a pečou domácí chléb a že nám tento neobyčejný zážitek připravili.
A. Bartošíková







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund