Číslo: 29
21.07.1997
Článků: 32

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


#Za vším, co bylo, jsem udělala tlustou čáru, říká žena, která se rozhodla začít nový život
#Pokud se dá něco zachránit, má se člověk pokusit, hodnotí vzniklou situaci podnikatel z Jarošova
#Lidé jsou unavení, vyčerpaní a otrávení, konstatuje muž, který dohlíží i na demolice domů
Radní se rozhodli nazývat věci pravými jmény
Brodské noviny v zániku
Informační servis Okresní hospodářské komory
Charita děkuje
I takový je starosta v Břestku





#Za vším, co bylo, jsem udělala tlustou čáru, říká žena, která se rozhodla začít nový život
Uh. Hradiště - Už jen zatuchlý a těžký vzduch, vlhko a bahno, stejně jako promáčené holé stěny a hromady znehodnoceného nábytku, šatstva a tu více či méně potřebných drobností, které každý doma celý život schraňuje, prozrazují katastrofu, která teprve nedávno postihla i v okresním městě řadu domácností.
#Od úterý 8. července se Hradištěm začala valit voda, ale až v pátek se mi podařilo telefonicky spojit s mamkou. Měla hrozný strach, protože slyšela, že z kanálů stoupá voda a hrozí zaplavení suterénních a přízemních bytů, rozvzpomíná se na dobu před téměř čtrnácti dny dcera paní Cilky Podškubkové Jitka. Byt její matky na Svatováclavské ulici se o pár hodin později zapsal do seznamu totálně zničených. A kdyby se na vstupní dveře těchto a podobných domů a bytů věšely cedule, nemohlo by na nich být napsáno nic jiného, než: #ZRUŠENO.
Ještě v pátek, když se vyplnila hrozba protržení hráze, která běžně vymezuje směr toku řeky Moravy, zdálo se býti vše v této odlehlejší části centra okresního města v naprostém pořádku. #V deset hodin dopoledne mně volá dcera, ať se raději rychle spakuju a přijedu k ní, pokračuje ve výkladu stále velmi živých vzpomínek paní Cilka. #Tak jsem se oblekla, vzala pod pažu dvě duchny a šla k dceři, která bydlí na sídlišti Východ. Sem během dne přišla i druhá dcera s rodinou, kterou stoupající hladina vody vyhnala z jarošovského sídliště Louky.
#Ještě v pátek večer jsme se všichni šli podívat, jak to dole ve městě vypadá. Procházíme po ulicích a říkáme si bezva, všechno bude v pořádku, nikde se nic neděje, doplňuje povídání maminky Jitka. #Ovšem v sobotu ráno v osm hodin se od lidí, které potkáváme při nákupu, dovídáme, že voda na Svatováclavské ulici totálně zatopila sklepní byty a nad hladinu vyčuhuje jen několik desítek centimetrů z větší části pod vodou ukrytých oken.
V sobotu, když u svého bytu paní Podškubková vystoupila z loďky, prožila společně se svými nejbližšími těžko popsatelný a definovatelný šok. #Už nám bylo jasné, při pohledu z ulice, že byt bude zaplavený, ale nikdy by nás nenapadlo, že nábytek nezůstane stát na svém místě. Když voda malinko opadla, troufli si členové rodiny otevřít dveře a vstoupit do prostoru, kterému se dříve říkalo byt. #Byl to šok, hodnotí dnes první zážitky dcera Jitka, #všechno plavalo. Všechno. Nová televize, na kterou se teprve nedávno po otcově smrti mamka zmohla, sedačka, parkety, nábytek, knížky, šaty, prostě všechno. Parkety v pokojích byly vypouklé asi metr vysoko.
Co se podařilo zachránit, jsou lustry ve všech třech pokojích a snad i sedačka, která díky tomu, že zůstala plavat na hladině, nebude muset skončit na smetišti. Stěny, které nebyly postaveny z cihel a oddělují koupelnu od kuchyně a chodby v bytě, zůstaly po opadnutí vody v některých místech až třicet centimetrů vypouklé a jejich pohyb mimo jiné taky odsunul kuchyňskou linku a plynový sporák. #Nevím, kdy to všechno dáme do pořádku, bude to trvat dlouho, ale udělat se to musí. Co jiného nám zbývá, ptá se vůbec ne rezignovaně, ale spíše s notnou dávkou optimismu paní Cilka. Jak se zdá, ještě není všem starostem konec. #Dnes ráno jsem se na sedm hodin dostavila na městský úřad, protože s námi měly být projednány záležitosti okolo náhrady škod a případného náhradního ubytování pro ty, kteří zůstali bez střechy nad hlavou, svěřuje se s posledními zkušenostmi paní Podškubková.
#Sešli se tu určitě zatopení z celého města a vytvořili zástup lidí čekajících na slibovanou náhradu škod. Úřednice si podle občanského průkazu postupně zapisovaly jména a adresy a sdělily nám, že vyčíslení škod bude provedeno buď v sobotu nebo neděli (19. a 20. 7. - pozn. red.). Žádné konzultace, nic víc neřekli. Chtěla bych si za těch slibovaných třicet tisíc, snad je dostanu, dát všechno v bytě do takového stavu, aby se tu dalo žít. Kuchyňská linka se musí vyhodit, vybouchat zděná skříň, opravit koupelna. Stačí mi, když se dá do pořádku jedna místnost, nic víc. Za těch třicet tisíc toho víc ani nepůjde. Ještě, že mám tak hodné dcery a zetě, kteří mi se vším pomáhají, jsem jim za všechno strašlivě vděčná. Pro mě teď začíná nový život. Za vším, co bylo, jsem udělala tlustou čáru!"
Před svým odchodem z více než improvizované návštěvy jsem zaslechla ještě jednu moudrost. Ostatně zdá se mi, že jsem ji během uplynulých dnů slyšela z řady úst: #Lepší vyhořet, to po tobě kromě popelu nezůstane vůbec nic!
M. Miškeříková
(PS: Ještě dodatečně se Vám paní Podškubková omlouvám za to, že jsem nepřišla v montérkách, s hadrou a kbelíkem, jak by se vzhledem na vzniklou situaci patřilo. Místo toho jsem Vás na několik minut zdržovala s diktafonem a fotoaparátem v ruce.)







#Pokud se dá něco zachránit, má se člověk pokusit, hodnotí vzniklou situaci podnikatel z Jarošova

Podle pana Trávníčka se kompetentním rozhodnutím a včasným zásahem dalo mnohým škodám předejít - Foto: VaMP
Jarošov - #Voda se k nám dostávala pozvolna od pondělí 7. července, až se zastavila na výšce hladiny okolo dva a půl metru. Pod vodou zůstal celý více než čtyřhektarový areál, mapuje dnes začátek povodní majitel firmy, která se vedle obchodní činnosti zabývá i mezinárodní kamionovou dopravou, pan Trávníček z Jarošova. Podle něj právě nulové zabezpečení hráze na začátku Jarošova, v bezprostřední blízkosti firmy a soukromých jatek, způsobilo škody, které budou podle odhadů vyčísleny na více než milion korun. #Představitelé města se ovšem nechali slyšet, když viděli v jakém stavu se tato část obce nalézá, vzpomíná na návštěvu před několika dny pan Trávníček, #že toto místo je v zátopné oblasti a nepočítá se s žádnou pomocí.
Za cestou, nedaleko od místa, kde se nachází firma pana Trávníčka, však stojí jarošovské sídliště Louky a několik rodinných domků. Voda se díky stálému přídělu brzy dostala přes silnici vedoucí nad úrovní okolního terénu. Několik dnů pak její příval olizoval a později doslova okusoval stěny asi desítky starších domů, které jsou takto odkázány k demolici. Výpustí, kterou z dědiny a přes sídliště Louky za normální situace odtékala voda betonovou skruží břehem řeky Moravy do jejího koryta, se v čase povodní směr toku obrátil a začal konec obce proměňovat v rozsáhlou vodní nádrž.
#Upozorňoval jsem na tento kanál. Stačilo jen rozhodnout o ucpání hráze a nemuselo dojít k tak velkým škodám, krčí dnes nechápavě rameny nad nezájmem odpovědných pan Trávníček. #Každý z kompetentních, kdo sem přijel, jen nahlédl a jel pryč.
Centimetrové praskliny se začaly objevovat ve stěnách a základech ještě nedostavěné vícepatrové budovy v areálu, jejíž odhadní cena byla několik měsíců před povodní odhadnuta na devatenáct milionů korun. #Z některých míst je vidět, jak se stavba nahýbá.
Zaměstnanci firmy stačili příděly vody, které v noci ze čtvrtka na pátek (10. a 11. července) naplňovaly sklepní prostory, odčerpávat. #Najednou přišla od Moravy vlna, která ukončila všechny dočasné snahy o záchranu. Zůstala tam utopená čtyři naše auta a dalších osm, které máme v pronájmu. Plus zboží, zejména sádrokartony, podlahové desky a jiný stavební materiál v hodnotě okolo milionu korun, které se už nedaly odvézt.
Co se firmě podařilo zachránit, je zásoba oleje, která mohla způsobit další škody na životním prostředí v širokém okolí. Bohužel síla vody otevřela zásobník s naftou, jež se pozvolna začala stále proudící vodou rozšiřovat.
#Od pondělí 7. července, kdy se vlastními silami snažíme zabránit vzniku daleko větších škod, které mohly nastat a bráníme se doslova ve dne v noci, se dá říci, že vstřícnost ze strany města nebyla žádná. A rozhodnout, že jsem se všemi následky měl počítat, protože jsme v záplavové oblasti, to nedokážu komentovat. Pokud se dá něco zachránit, a tady stačilo zpevnit hráz, má se o to člověk pokusit. Chtělo to prostě rychlé řešení, ne čekat, co voda vykoná za hrůzu.
M. Miškeříková







#Lidé jsou unavení, vyčerpaní a otrávení, konstatuje muž, který dohlíží i na demolice domů
Josef Hajduch, jinak zaměstnanec Městského úřadu v Uherském Hradišti, je v době současné, stáletrvající povodňové aktivity zodpovědný za odvod naplavených vod a stav kanalizace. K tomu ještě mapuje rozsah škod na historických objektech města a bedlivě stráží situaci na staticky narušených domech, kterým právě vodní #koupel příliš neprospěla...
#Stav domů bezpostředně zasažených povodní není zatím tak katastrofický, i když by bylo předčasné dělat dnes nějaké závěry. Je třeba počkat, až klesne hladina spodní vody a dojde k ustálení základů všech staveb, hodnotil v pátek 18. července situaci Josef Hajduch. To bylo zrovna v momentě, kdy jednomu z majitelů domů, o kterých se už teď ví, že jsou odsouzeny k zániku, vysvětloval, proč a kdy dojde k demolici. Z tohoto telefonického rozhovoru, mimochodem šlo o rodinný domek v Rybárnách, se bylo možné dovědět, že zbourání proběhne na náklady města a potřebná technika bude na místě v pondělí. #Všechno nasvědčuje tomu, že to spadne celé. Je nebezpečí, že se dům zhroutí do ulice a může poškodit vedlejší objekt. Ještě se pokusím dohodnout s panem XY, že by se zároveň strhl i jeho dům, který je rovněž ve špatném stavu, vysvětluje osobě na druhé straně telefonního spojení Josef Hajduch.
Z jeho dalších slov se dále dovídám, že díky velkému podmáčení a následnému rozsáhlému statickému narušení právě několik domků z vepřovic v Rybárnách spadne. Zřícení hrozilo i domu č.p. 92 v Mazůrkově ulici, kterému koncem týdne spadla štítová stěna a část předních stěn. Provedené podepření domu mělo zabránit nekontrolovatelnému zřícení, jež by mohlo způsobit řadu škod a bezprostředně ohrozit obyvatele v okolí. A navíc bylo zapotřebí z domu sundat upevnění rozvodu elektriky, které pokračovalo do dalších domácností. Tři domy, které by neměly spadnout hned, a které bylo třeba rovněž podepřít, protože tam stále lidé bydlí, se pak nacházejí na ulici Šaňákova.
#V některých případech jsme museli zakázat vstup do domů, ovšem u nás v podstatě neexistuje zákon, který by podobné zákazy umožňoval. Většinou si ale majitelé domů dají říci, říká k problému Hajduch. Veškeré sutiny spolu s haldami odpadu ze zatopených ulic se odváží na skládky do Otrokovic a Nezdenic, zvažuje se nabídka skládky v Těmicích a u Prostějova.
Na území okresního města bylo k 18.7. evakuováno okolo třinácti tisíc obyvatel. Zhruba o devadesáti bytech v panelových domech se dnes ví, že jsou zcela neobyvatelné. Jedná se o suterénní byty v ulici Průmyslová a na konci Svatováclavské. #Pro jejich obyvatele se snažíme sehnat ubytovací kapacitu, kde by na nějaký čas mohli tito lidé žít. Něco nám nabízejí okolní vesnice, část ubytujeme v autokempu. Nejvážnější případy vyřešíme přidělením městského bytu v dokončovaných bytovkách na sídlišti Louky v Jarošově, poodhaluje situaci v nejbližších dnech Hajduch. #Proto řada lidí, kteří měli podle pořadníku byt dostat, bude muset chvilku počkat. Věřím, že vláda svými kroky umožní bleskovou výstavbu nových bytů, které by mohly, pokud ovšem na to budou vyčleněny finance, do tří měsíců stát.
Na okres Uherské Hradiště bylo na odstranění nezbytných škod a možnosti přidělení třicetitisícového příspěvku poukázáno celkem sedm milionů, z toho na samotné Hradiště částka činí asi 1,2 milionu korun. Proto přednostně celou částku 30.000 Kč dostanou právě lidé, jejichž byty byly naprosto zničeny. #Týká se to například právě těch bytů na ulici Svatováclavské, domů v Rybárnách, padajících domků ve Starém Městě. Novým přehodnocením částky určené v letošním roce na investiční akce v našem městě chceme co nejdříve zjistit, kolik v pokladně zůstane peněz na odstranění následků povodně.
Ve své současné práci se Josef Hajduch setkává se dvěma přístupy lidí: #Buď jsou agresivní nebo apatičtí. Téměř neexistuje nic mezi. Z toho je patrné, že lidé jsou unavení, vyčerpaní a otrávení. Ale lidská psychika vydrží hodně dlouho.
M. Miškeříková







Radní se rozhodli nazývat věci pravými jmény
Uh. Brod (BoS) - Pokračování přerušeného 16. zasedání zastupitelstva města Uherského Brodu probíhalo celkem poklidně dle programu, který nachystala ještě bývalá rada. Ta byla koncem 20. června odvolána, ale členové KDU-ČSL včetně starosty Veselého a zástupce starosty Zápecy byli znovu zvoleni na své posty. Situace se poněkud přiostřila až na závěr zasedání, kdy se bývalá radní RNDr. Jana Mlčková, která nebyla přítomna svému odvolání, dotázala starosty města na důvod svého odvolání. Do tohoto dne ji nikdo nedokázal vysvětlit, čeho se dopustila při výkonu své funkce a oč víc než starosta a pan Zápeca nese vinu na pochybení zástupce starosty Kunce. Ten na svou funkci sám rezignoval a nese si sám svoji odpovědnost. #Bylo to politické rozhodnutí, u kterého jsem já nebyl. Informoval mě o něm pan Zápeca, odpověděl ing. Veselý.
Na otázku, proč se nedodržela smlouva o povolební spolupráci mezi Koalicí za UB rozvoj, za který kandidovala dr. Mlčková a KDU-ČSL, nebyl nikdo schopen odpovědět. Dr. Mlčková vyslovila podezření , že byla odvolána za to, že mnohokrát měla na zasedání rady velmi kritické připomínky k práci uvolněných funkcionářů. Odpověď opět nepřišla žádná. Na námitku místostarosty Zápecy, že požadoval od rady zaujetí stanoviska k případu porušení zákona o obcích ze strany místostarosty Kunce, odpověděl bývalý radní ing. Nováček (Strana zelených): #Já bych byl pro to, aby se věci nazývaly pravými jmény. Není pravda, že rada nereagovala. Straně lidové bylo navrženo, aby po odstoupení ing. Kunce zůstalo vedení dvoučlenné. Zřejmě toto dvoučlenné vedení dostalo strach z toho, že by muselo vést město. Ať ing. Kunc udělal chyby jaké udělal, podstatné je to, že víceméně vedl město on. Jeho zásluhy jsou dost velké. Na tuto připomínku nedokázal odpovědět ani ing. Veselý ani pan Zápeca.
Jak je známo, v minulém volebním období bylo vedení města dvoučlenné (Ing. Veselý a ing. Kunc), zástupce starosty Zápeca byl do vedení města zvolen jen na základě požadavku lidové strany při povolebních jednáních. V dnešní době, kdy i město muselo přijmout balíček ekonomických opatření, aby návrat dvoučlennému vedení města měl jistě svůj efektivní dopad. Na otázku, proč museli být členové rady odvoláni, poukázal Zápeca na odpovědnost stran za své členy. Nedokázal ale vysvětlit, proč mají nést politickou odpovědnost odvolaní radní Mgr. Moštěk (kandidoval za ODS), pan Kovařík (zvolen za DEU) a ing. Nováček (Strana zelených). Na druhou stranu o vyvození své politické odpovědnosti jako zástupce starosty ani členů KDU-ČSL pan Zápeca nikdy neuvažoval. Vysvětlením bude možná jeho výrok na posledním zasedání rady, kde oznámil, že bude rada odvolána a on, pan starosta i další radní z KDU-ČSL se do funkcí vrátí. Tehdy pronesl na svou adresu památnou větu: #A hrdý buď, žes vytrval!
K tomu není co dodat.







Brodské noviny v zániku
Uh. Brod (kiKs) - Jedním z prvních rozhodnutí nově složené městské rady bylo zrušení Brodských novin, jejichž vydavatelem bylo město. Tyto noviny jsou velmi žádané, prakticky celý náklad je téměř pokaždé vyprodán a jejich úroveň je v porovnání s jinými tiskovinami tohoto typu, které vydávají mnohá města a obce, velmi dobrá. Brodští radní je nemají zájem svým občanům ponechat. Proč asi? Prý z ekonomických důvodů. Je fakt, že na tyto noviny město doplácelo včetně platů dvou zaměstnankyň ročně asi 200 000 (rozpočet města činí přibližně 150 milionů korun) na druhou stranu je v Brodě asi všem jasné, že příčina zrušení těchto novin se nachází někde jinde. Novým radním, zejména členům ODS MUDr. Karáskovi a Ing. Josefíkovi je trnem v oku šéfredaktorka Ing. Smržová.
#O tom, že jsme #dojeli, mi telefonoval s velkou radostí člen místní organizace ODS Ing. Kolek už téměř před dvěma měsíci. Tehdy se ještě o nějakých ekonomických opatřeních na radnici ani neuvažovalo, vysvětluje šéfredaktorka, která je sestrou bývalého zástupce starosty Ing. Kunce. A nejspíš tato skutečnost je hlavním důvodem zrušení novin, které městu dělaly docela slušnou reklamu a přinášely jeho občanům i lidem z jiných měst, kteří si je předpláceli, informace nejen z radnice, ale i z kultury, školství, sportu, činnosti mládeže i z historie města.







Informační servis Okresní hospodářské komory
Odstranění následků povodně bude dlouhodobá a nákladná záležitost. Na pomoc postiženým oblastem, včetně naší, je zřízena celá řada celostátních kont, jsou vyčleněny státní prostředky, které pomohou odstranit akutní a nejvážnější případy. Je zřejmé, že bude třeba využít místních zdrojů, materiální a finanční pomoci našich firem. Proto zřídila Okresní hospodářská komora Fond obnovy okresu, jehož prostřednictvím můžete i vy přispět na veřejně prospěšné účely. Účet je zřízen u Investiční a poštovní banky a.s., č.ú. 2446268/5100, var. symbol 333. OHK se bezprostředně obrátila i na min. průmyslu a obchodu s návrhy na vytvoření adekvátních podmínek k širšímu zapojení místní podnikatelské sféry (urychlené zrušení celních depozit vázajících dnes již nesmyslně finanční prostředky řady firem, obnovení a rozšíření programů podpory ČMZRB, aplikaci programu Kredit i na postižené okresy aj.). Vlivem povodně se dostala řada firem do vážných finančních, výrobních, kooperačních nebo i existenčních problémů.
Hospodářská komora ČR nabídla pomoc při jejich eliminaci. Okresní hospodářská komora rovněž zpracovává nezbytné údaje o rozsahu přímých i následných škod, které byly způsobeny v důsledku povodní firmám na našem okrese. Jsou nezbytné nejen pro zpracování přehledu o aktuální situaci, ale i pro zajištění konkrétní pomoci. Firmy, které neobdržely nezbytný dotazník, mohou poskytnout údaje o škodách a svých potřebách přímo na OHK.

Informační linka pro postižené
OHK poskytuje všem zájemcům (firmám, organizacím i občanské veřejnosti) informace týkající se možnosti zajištění materiálů, výrobků, služeb, poradenství aj. potřeb, které jsou žádoucí při řešení následků předchozí pohromy a souvisejících problémů. Vyzýváme rovněž firmy, zejména drobné podnikatele, živnostníky (řemeslníky), ale i fyzické osoby, kteří mají možnosti, volné kapacity, zájem pomoci, mohou nabídnout výhodné podmínky aj., nechť se obrátí na OHK (tel./ fax. 0632/555482, 557849) a naší cestou zveřejní svou nabídku. Tyto informace budou rovněž neustále dosažitelné na internetu (http://www/pvtnet.cz/www/komora.uh).
Ing. Zezulák







Charita děkuje
Oblastní charita Uh. Hradiště děkuje všem lidem i firmám, kteří v minulých těžkých dnech pomáhali a stále pomáhají lidem postiženým povodní. Charitní sbírka materiálních věcí, která byla vyhlášena v médiích ještě před povodní, byla prozatím vlivem humanitárních zásilek z celé ČR pozastavena. Dále se na všechny obracíme s prosbou o příspěvky finanční, a to jednak pro nejvíce postižené rodiny našeho okresu, jednak na obnovu chráněné dílny Charity na ul. Šafaříkova, jejíž zařízení bylo vodou totálně zničeno. V této dílně pracují lidé se ZPS a těžce zdravotně postižení a nyní jsou zcela bez prostředků a bez práce. Z vašich příspěvků bude nakoupen nový košíkářský materiál, šicí stroje a veškeré zařízení pro obnovu provozu.
Pro všechny finanční dary je zřízeno číslo účtu u IPB 1044929/5100 s variabilními symboly 0090 pro oběti povodně a 0020 pro chráněnou dílnu. Přispívat můžete rovněž přímo v budově Oblastní charity, Velehradská 247, telefon 555783.
Jménem všech potřebných vám srdečně děkujeme.
Oblastní charita







I takový je starosta v Břestku
V minulém vydání týdeníku Dobrý den, Slovácko jsem si přečetla článek #Takový je starosta v Břestku. Pan Josef Zbořil v něm uvádí své problémy se starostou obce. Samozřejmě nechci zlehčovat jeho situaci, ale zdá se mi, že vše není jen černé a bílé. V současné době, době záplav, jsme se s manželem dostali do situace, která byla mnoha lidem bohužel velmi blízká. Na sídlišti Štěpnice v Uh. Hradišti bydlí naši přátelé s malým dítětem. Když jsme se dozvěděli, že zde byla vyhlášena evakuace, měli jsme obavy, zda nepotřebují pomoc. Pátrali jsme, kde mohou být, ovšem nikde v objektech, kde jsou umístěni evakuovaní lidé, jsme je nenašli. Napadla nás jediná možnost: chata v Břestku. Jelikož nebylo možno se k chatce dopravit a ani se telefonicky spojit, požádala jsem o pomoc starostu obce p. Krušinu. Tento neváhal a po vylíčení problému ihned vyjel chatku najít a zjistit, zda tam mladá rodina opravdu je. Asi za hodinu mi telefonicky sdělil, že chatku našel, všichni jsou v pořádku a pozdravují nás.
Možná Vám bude připadat tato příhoda banální, ale pro mě a mého manžela bylo zjištění, zda naši přátelé nestrádají, velmi důležité a ačkoliv starostu Břestku neznám a on nezná mě, zahřálo mě u srdce, že i v dnešní době, kdy mnozí myslí jen na sebe a své problémy, neváhal pomoci vlastně cizímu člověku.
Proto bych mu ještě jednou prostřednictvím týdeníku Dobrý den, Slovácko chtěla poděkovat a závěrem dodat: I takový je starosta v Břestku.
Karin Kuchtová







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund