Číslo: 31
04.08.1997
Článků: 36

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Bude dost vína?
Šermířské slavnosti na Buchlově
Blýská se v Komni na lepší časy?
Státní povodňové dluhopisy
AKCE x REAKCE
Z redakční pošty
POLICEJNÍ TÝDENÍK





Bude dost vína?
Polešovice (Mac) - Dá se předpokládat, že ano, i když nebude na loňské rekordní úrovni. Šlechtitelská stanice vinařská v Polešovicích, která nyní pracuje jako společnost s ručením omezeným, obdělává vinice o rozloze 16 hektarů. Z tohoto množství 1 ha tvoří podnožová réva, 4 ha novošlechtění a 11 ha určených k udržovacímu šlechtění. Mezi nejvíce zastoupené odrůdy patří: Muškát moravský neboli Mopr, Mller Thurgau, Ryzlink rýnský, Chardouney a z červených odrůd je zde nejvíce zastoupen Zweigeltrebe. Kromě toho se zde provádí udržovací šlechtění, částečně novošlechtění, sklizeň oček a podnožových řízků. V Polešovicích se rovněž pěstují stolní hrozny, ale i rezistentní odrůdy jako je Prim, Krystal a mnoho dalších. I přes velmi nízký počet pracovníků se zde všechny potřebné práce zvládají včas, při sezónních pracích chodí vypomáhat brigádníci.
V současné době můžeme říci, že přestože byla zima krutá, celkový zdravotní stav vinic je velmi dobrý. Škůdci a choroby se i přes vlhčí počasí téměř nevyskytují. Odkvetení a opylení proběhlo dobře, a tudíž můžeme očekávat dobrou sklizeň. Všichni milovníci dobrého vína si v šlechtitelské stanici mohou zakoupit víno po celý rok a ti, kteří mají zájem pořídit si nebo jen rozšířit svůj stávající vinohrad, mohou na základě písemných objednávek po zimních měsících objednat k jaru nové sazeničky. Nezbývá tedy nic jiného, než popřát vinařům pěkné počasí a dobrou úrodu.







Šermířské slavnosti na Buchlově
Buchlov - #Šermířské slavnosti u příležitosti zavraždění Jindřicha Prakšického ze Zástřizl považujte za zahájené! Tak mohl krátce po deváté hodině ranní v sobotu 26.7.1997 na hradě Buchlově zvolat hradní trubadúr. Žádný tak neučinil, ale nevšední svátek začal.
Na nádvořích předvedlo své umění několik šermířských skupin (barvy Uherského Hradiště hájila Guardie Petřvaldských z Petřvaldu a Kornet Moravia), zavítali i bohatýři ze Slovenska. V boji o diváka bodovali hosté z Olomouce, mušketýři ze Salva Guardie. Ukázka střelby z mušket a malého děla vlastní výroby (jak prozradili, výbava jednoho člena přijde na sumu od 10 do 15 tisíc korun), vtipné dialogy při soubojích na kordy a strategické umístění jejich tábora na prvním nádvoří - to vše zaujalo malé i velké. Jak jsme se dověděli od velitele (právě uniknuvšího popravě vlastními vojáky), skupina existuje čtyři roky, ale každý z mušketýrů šermuje déle. Před kordy upřednostňují muškety se vším, co k nim patří. Na Buchlově se jim líbí, což jistě potvrdila i jeho poslední slova, že tu nebyli poprvé a určitě ne naposled. Jedinou starost všem působilo proměnlivé počasí. S mokrým trávníkem po přeháňkách měli problémy členové skupiny Hefaistos z Trenčína.
Několik nepříjemných, až nebezpečně vyhlížejících pádů zůstalo naštěstí bez následků. Chcete - li se aspoň na chvíli vrátit do středověku, kde čest znamenala mnoho a ukořistěné, či v kostkách vyhrané peníze ještě víc, obětujte něco času příště, až zase na Buchlov dýchne oživlá minulost.
Štěpán Kodrla







Blýská se v Komni na lepší časy?
Komňa (Kk) - Tak, jako většina obcí v oblasti Kopanic, potýká se i Komňa s řadou nemalých problémů. Malá vesnice, vzdálená 5 km od Bojkovic, je takřka odříznuta od okolního světa. Autobusové spojení je natolik slabé, že když potřebuje našinec pořídit větší nákup, či navštívit lékaře, musí si na cestu do Bojkovic vyšetřit alespoň půl dne. Není proto divu, že mladí lidé vesnici opouští a stěhují se za prací do větších měst. Opuštěné a prázdné domky tak skupují obyvatelé Zlína, Brna apod., kteří si tyto upravují a jezdí zde za krásnou přírodou relaxovat.
Tato situace se však musela začít řešit. V obci vznikla sklárna, která, dle slov jejího majitele, zajistí potřebná pracovní místa pro obyvatele Komně. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Ohromná, moderní stavba sklárny, která hrůzným způsobem narušuje ráz vesnice, poskytla pracovních míst jen několik a tito #šťastlivci jsou opravdu rádi, když dostanou se zpožděním svůj velmi nízký plat. V objektu sklárny se mimo prodejny skleněných výrobků nachází také jediné pohostinství v obci. Zeje však prázdnotou. Jelikož jej nikdo pořádně nevede, vede se samo, a to od desíti k pěti. Mnohý Komňan tak raději před pobytem v #hospodě volí pobyt doma u lahvového piva. I obchod tady byl do nedávna jen jeden. Soukromý podnikatel se snažil, aby zákazník nakoupil vše, co potřebuje, proto k potravinám a masu přidal i prodejnu s průmyslovým zbožím.
Zdálo by se, že je vše v pořádku, nabízí se ale otázka: Proč zde byly ceny potravin vyšší než v Bojkovicích? Nespoléhal snad soukromník příliš na to, že většina obyvatel závisí právě na jeho obchodě? Nedávno byl uveřejněn článek, který uváděl, že Komňa začala jako první vesnice třídit odpad. Tento se skutečně třídil, a to na popel, sklo, prázdné konzervy a umělohmotné obaly. Před domy občanů tak vyrostla #zahrádka, ve které se pyšnila popelnice, větší rezavá plechovka na konzervy a igelitový pytel na umělohmotný odpad. Není proto divu, že než mít tuto #parádu na ulici, lidé často odstranili alespoň nevzhledný igelitový pytel a odpadky pálili doma. S ohledem na to, že Komňa patří do chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, je pálení umělých hmot v domácnostech nešťastným řešením. V Komni ale žijí lidé, kterým není budoucnost jejich vesnice lhostejná. Patří mezi ně bezesporu i starosta obce Karel Navrátil. Spolu s obecní radou a dle finančních prostředků se snaží tyto problémy překonat.
Mladým lidem , kteří si hodlají koupit, nebo spravit rodinný domek v Komni, nabízí obec k ulehčení jejich rozhodnutí bezúročné hotovostní půjčky s počátkem splácení po uplynutí tří let. Na začátku letošního roku začala také plynofikace obce. Popelnice, které byly určeny na popel, mohou tak posloužit na umělohmotný odpad. Díky plynu se lidem v Komni bude žít bezstarostněji. Dne 21. 7. byl otevřen druhý soukromý obchod, snad zdravá konkurence přispěje ke snížení cen zboží ve stávající prodejně a větší sortiment a možnost výběru, kde nakupovat, zajistí občanům více spokojenosti. Takže to vypadá, že se snad v Komni blýská na lepší časy.







Státní povodňové dluhopisy
Komerční banka a.s., pobočka Uh. Hradiště, Svatováclavská 450, 686 45 Uh. Hradiště nabízí k prodeji státní povodňové dluhopisy ve jmenovité hodnotě Kč 1000,- a Kč 10 000,-. Prodej těchto dluhopisů je Komerční bankou zajištěn ve všech prodejních místech pobočky Uherské Hradiště a rovněž na expoziturách v Uherském Brodě, Uherském Ostrohu a Hluku v pracovních dnech od 8 do 17 hodin. Prodej bude zahájen 1.8.1997 a bude pokračovat do konce měsíce srpna tohoto roku.
Doba splatnosti dluhopisu je 5 let. Konstrukce úrokové sazby je následující: první rok pevná sazba ve výši 12,5% p.a., druhý a následující roky je sazba pohyblivá. Pro její výpočet se používá meziroční úhrnný index spotřebitelských cen oficiálně zveřejněných Českým statistickým úřadem v červenci každého roku za období uplynulých 12 měsíců zvýšený o 2,5%. Minimální úroková sazba dluhopisu je 2,5 p.a. Úrokový výnos podléhá srážkové dani ve výši 25%. Další podrobné informace o prodeji dluhopisů lze získat na kterémkoliv pracovišti Komerční banky a.s.







AKCE x REAKCE
Bude z Velehradu tržiště?
Tak se mi zdá, že nebude trvat dlouho, nebo přesněji, když bych se zeptal nějaké příští - mladé generace (mám na mysli většinu teenagerů) proč, nebo co se to na Velehradu každým rokem schází počátkem července, asi bych se ve většině případů dočkal záporné odpovědi. Nebudu v tomto příspěvku rozebírat historii. Po návštěvě letošní poutě na Velehradě 5.7.1997 jsem pomalu nabyl dojmu, že málokoho zajímají naši předkové, a divil bych se, kdyby ještě někoho zajímalo to, že někdy dávno přišli nějací dva, Cyril a Metoděj, a přinesli nějaké písmo. Vždyť přeci v dnešní moderní době, kdy se pomalu všechno automatizuje, není problém se naučit nějakému jazyku, popřípadě se jich zmocnit pro své mozkové závity hned několik. Bohužel asi právě proto ztrácíme vztah ke kořenům, které jsou přinejmenším důležité.
Ale já bych spíše chtěl nastínit situaci současnosti. Nemůžu si odpustit pocity, které jsem si odnesl z Velehradu. Mezi ně patří hlavně ten, že jistě nejsem sám, kdo si všiml skutečnosti, že namísto davu poutníků se zde začínají scházet spíše stánkaři (z různých koutů republiky), kteří zde prodávají od spodního prádla přes elektroniku kopu dalších druhů zboží, mnohdy bohužel velmi nízké kvality. Tento spíše #překupnický shon je pozvolna doprovázen hlasem zvonů a vzdáleným sborovým zpěvem věřících poutníků, kteří se sešli u pár metrů vzdálené baziliky, a které jen pramálo zajímá například stánek, ve kterém je možno koupit plavky, anebo lampičku na noční stolek, a řadu dalších druhů zboží. Můj úsudek pramení rovněž ze skutečnosti, že i když policie měla okolí zmapované a regulovala příjezdy všech motorových vozidel na samotném Velehradě, přímo v centru nebylo tolik lidí, kolik jsem čekal.
Dost mě překvapilo i to, že jsem si v cukrárně mohl pohodlně sednout ke kávě, což oproti minulým létům nebývalo zvykem. Lidi jsou stále více pohodlní, proč tedy chodit pěšky, když máme auto? Počasí sice nebylo moc nakloněno návštěvníkům i když v hlavním takovém tom čase, kdy probíhaly bohoslužby, bylo sice zataženo, ale nepršelo. Nemůžu si odpustit otázku, z jakého důvodu velehradská radnice dokáže, asi zaslepením vidiny velkých a tučných obnosů získaných od stánkařů - za různé privilegia, přehlížet hlavní pointu Velehradských slavností. Copak bude za pár let z Velehradu nějaká tržnice? (Divím se, že tam ještě nikoho nenapadlo prodávat např. ojetá vozidla, anebo se nám může stát, že až to pasáci na E 55 zjistí, přesunou jednoduše svá stáda oveček na Velehrad). Teď jsem to asi moc přehnal, ale proč nezajít do extrému, když je všechno tak prosté. (Pamatuju si, kdy jsem se těšil jako malý kluk na pouť, protože se tam dalo koupit moc věcí, které se nedaly sehnat nikde jinde, a tím byly zajímavé).
Ani to pověstné pouťové srdce není tak dobré. Proč? Při pohledu na nějaké opravdu krásné vás přejde chuť při pohledu na cenu. Kolotoče a další atrakce? Myslím si, že Bolek Polívka, co by představitel vesnického Bohumila Stejskala ve filmu #Kurvahošigutntag naložil s kolotočem daleko líp - rozhodně neokrádal ty nejmenší - děti. Střelnice rovněž zely prázdnotou, jako i další lákavé atrakce, které neodmyslitelně k takové akci patří. Mění se pouze jejich charakter, jednoduše to není, co to bývalo. Všichni se drží pravidla a hesla zároveň: #Za málo peněz, málo muziky. Ostatně je to takový dnešní trend, vyždímat z lidí maximum. Co říci na závěr? Snad jen to, že mé dojmy jsou všelijaké a že tímto krátkým zamyšlením nad skutečností jsem chtěl pouze upozornit na současný obraz, který nelze jen tak přehlédnout.
Co s tím? Příští rok bude moudřejší. My můžeme jen doufat, že tento svátek na Velehradě se důstojně vrátí na svoje místo a taky nezapomeneme na to, že můžeme být pyšní na to, že pocházíme právě z Velké Moravy, do jejíž historie Velehrad neodmyslitelně patří.
Milan Kura







Z redakční pošty
Sobotní zážitek
Nakupuji nákup na neděli a během vybírání zboží zaslechnu časté důrazné okřiknutí: #Danielo, to neber!", #Danielo, na to nešahej!, #Danielo, kde zase jsi? Nevěnuji tomu pozornost a přemýšlím, co budu vařit. U pokladny při placení mě prodavačka (při chrastění mé peněženky) prosí, jestli bych jí nedala nějaké drobné. Odsunuji se za pultík pokladny a počítám desetníčky, kterých se mi v peněžence nahromadilo požehnaně. Asi při třetím desetníčkovém #sloupečku slyším známé důrazné: #Danielo, nech mě, podívej se, jak vypadáš, ty prase!! Ohlídnu se a vidím malou, sotva dvouletou holčičku, jak se snaží podat mamince upatlaný nanuk. Mamince se to zjevně nelíbilo a její hlasité okřikování se měnilo v hysterické řvaní na to malé mrně! Maminka řvala, že toho má plné zuby, ať Daniela - prase - vypadne okamžitě pryč, že se na to vykašle a jiné vzteklé výlevy. Pomyslela jsem si něco o špatně naložené hysterce a věnovala se dopočítávání drobných.
Drama ovšem pokračovalo, neboť Danielka s maminkou měly se mnou stejnou cestu. Už z dálky jsem slyšela hrozný pláč. Pomalu jsem ty dvě dojížděla na kole a vidím, že Daniela zoufale pláče a snaží se dohonit maminku, která před ní jde rychlým krokem tlačíc prázdný kočárek a častuje Danielu různými nadávkami a sem tam nějakou fackou. Ta dáma na ni řvala, když se jí Danielka asi už ze zoufalství chytila za nohu: #Vypadni ode mě! Nechci Tě ani vidět! Mám Tě plné zuby!!! Danielka nakonec upadla doprostřed silnice. Myslela jsem jenom na toho nešťastného mrňouse a auto. Seskočila jsem z kola a pomohla Danielce na nohy. Z protějšího domku se na to neveselé divadlo dívala nějaká paní. Podívala se směrem ke mně a ptá se mě: #CO JE TO ZA XANTYPU? Pokrčím rameny, protože tu necitlivou dámu neznám.
Cesta se rozdvojuje a já musím jít jiným směrem než Danielka s maminkou. Jsem z toho celá rozladěná a vyčítám si, že jsem něco neudělala. Sama ze své zkušenosti vím, co dokáží děti. Dovedou člověka vytočit tak, že dá někdy hodně práce zachovat se jako rodič. Někdy i dospělý člověk vstane levou nohou a je mu protivný celý svět, ale nikoho, ani vlastního rodiče nic neopravňuje k tomu, aby si své nálady vybíjel na dětech, v tomto případě na dvouletém dítěti - zatím naprosto bezmocném a odkázaném na rodiče. Myslím, že Danielka absolutně nechápala smysl počínání své matky a nechápu ho ani já. Takovéto chování k dítěti jsem osobně ještě nezažila a snad už ani nazažiju. Pokud náhodou čte tyto řádky Danielčina maminka - zamyslete se nad sebou, paní, a uvědomte si, že máte být pro Vaše díte ten největší pocit něhy a bezpečí!!!
Iva Tymrová

Přečíslení
Rozhodl jsem se přispět do Vaší rubriky Z redakční pošty, jelikož mě velmi rozčílilo jednání SPT Telecom Uh. Hradiště. Ve středu 30. července mi přišel dopis, ve kterém mě Telecom informoval o tom, že mezi 29. červencem a 1. srpnem proběhne přečíslování telefonních stanic. Jak jsem zjistil, mé telefonní číslo se již této změny dočkalo bez toho, aby mě někdo předem upozornil. Den poté sice přišel další dopis, tentokráte omluvný, ve kterém mi bylo vysvětleno, že jde o neplánované přepojování z důvodů záplav, ale ani ten na věci nic nemění. Chápu, že v dnešní době je situace problematická, ale bylo by pro všechny mnohem snadnější, kdyby o přečíslování věděli dříve a mohli na to své klienty a známé upozornit. Nejsem určitě sám, kdo si nechal v několika uplynulých dnech udělat razítko, vizitky či letáky, které jsou mi nyní na nic. Proto se ptám, opravdu to nešlo jinak?
Ladislav Michek







POLICEJNÍ TÝDENÍK
Loupil v autě
Během hodiny ve večerních hodinách dne 24.7. se vloupal NP do OA zn. Škoda Favorit se slovenskou SPZ, který byl zaparkován na nám. Palackého v Uh. Hradišti a z tohoto odcizil pěněženku s částkou 4.000,- Kč a dvě sportovní kabely s oblečením a tenisovou raketou, čímž způsobil škodu majiteli vozidla a spolujezdci ve výši 62.600,- Kč.

... a v Brodě také
V době od 23. 7 do 24.7. odcizil NP v Uh. Brodě OA zn. Fiat Tipo SPZ UHE 77 - 05, který byl zaparkován v Uh. Brodě na ulici Soukenická, čímž způsobil majiteli škodu ve výši 120.000,- Kč. Ve stejné době byl v Uh. Brodě odcizen další OA zn. Škoda 100, který byl následně nalezen havarovaný v Uh. Brodě na ulici Nivnická, avšak bez autorádia a dokladů od vozidla. Dále bylo zjištěno, že v uvedené době se NP vloupal v Uh. Brodě do dalších 4 OA, které se pokoušel nastartovat nebo z nich odcizit autorádio, přičemž další vozidlo poškodil utrhnutím zpětného venkovního zrcátka. Jednalo se o vozidla zn. VAZ, Škoda 100, Škoda 1000 MB a Škoda 120. Celková škoda je 11.850,- Kč.

Číňané přes hranici
Policisté ze St. Hrozenkova dne 23.7. v 19.45 zadrželi 7 občanů z Číny, kteří bez platných dokladů překročili nelegálně st. hranici ze SR do ČR v katastru obce Žítková. Poté byli předáni referátu ciz. policie ve St. Hrozenkově k dalšímu opatření.

Infarkt příčinou smrti
Dne 24.7. v 17.30 došlo na silnici I.B třídy v Buchlovských horách k havárii OA zn. Škoda 120L, jehož 52 letý řidič ze Svitavska byl během jízdy stižen akutním infarktem myokardu. V důsledku infarktu havaroval s vozidlem v příkopě, kde se převrátil na pravou stranu. Jako spolujezdec jela s řidičem manželka zemřelého. Příčina úmrtí byla stanovena lékařem.

Raboval v domku
V odpolední době dne 25.7. se vloupal NP do rod. domku v obci St. Město, který je určen k asanaci z důvodu podmáčení po záplavách. Pachatel z rod. domku odcizil 50 ks různých skleniček, váz, podnosy, háčkované dečky, dámské sukně, přepravky z PVC, 3 ks de-mižónů, 10 ks trámů, motocykl JAWA, dvoukolovou káru a jiné věci v hodnotě cca 20.000,- Kč ku škodě majitelky. Policisty z OOP UH byl následně 27.7. zjištěn 63 letý pachatel J.L. ze St. Města, který byl předán vyšetřovateli. Část odcizených věcí byla u pachatele zajištěna.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund