Číslo: 32
16.08.1999
Článků: 59

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Setmělo se a ochladilo, konec světa však nenastal
Azylový dům pro matky s dětmi by spravovala Charita
Pro čtyři mladé rodiny se staví další byty
Děti ve školce mají nový bazén
Nebezpečí ve školce už nehrozí
Japonské děti se seznamují s životem u nás
Velké podniky v našem regionu stále více prosperují
Vydělal si návštěvou nábytkářství
Zaplatili pokuty a pracovali u nás dál
Bufet se jim vykrást nepovedlo





Setmělo se a ochladilo, konec světa však nenastal

Všichni návštěvníci hvězdárny dbali na ochranu zraku - Foto: P. Paška
Uh. Brod (cab) - Více než šest stovek zájemců nejen z Uh. Brodu, ale i širokého okolí navštívilo v den ohlášeného zatmění Slunce brodskou hvězdárnu. První návštěvníci dorazili na místo už okolo desáté hodiny, další přišli až o půl či hodinu později. V areálu hvězdárny bylo rozmístěno pět původně vojenských dalekohledů s matnicemi, které obsluhovalo celkem asi dvacet osob, převážně z místního astronomického kroužku. Množství nadšenců přišlo vybaveno vlastními speciálními brýlemi, sklíčky, doma vyrobenými brýlemi z hliníkové fólie nebo klasickou svářečskou helmou, ostatní využili hvězdárnou nabízené svářečské filtry nebo diskety. Před samotným pozorováním seznámil návštěvníky vedoucí hvězdárny ing. Rostislav Rajchl s historií zatmění Slunce i s možnostmi jeho pozorování. Během dvou hodin pak mohli návštěvníci srovnávat oblohu nad Uh. Brodem, přenášenou celostatem na monitor do sálu hvězdárny, se situací v pásu totality, která byla díky satelitnímu přenosu promítána na velké plátno. Přestože počasí podle předpovědí nevypadalo nijak růžově, nakonec se obloha vyjasnila a v době největšího možného zákrytu slunce měsícem se sešeřilo a teplota se snížila o několik stupňů. V té době už bylo také možné velmi dobře pozorovat "ukrajování" sluneční koule na matnicích nebo speciálním hvězdářským dalekohledem. Nejvyšší fáze zatmění trvala okolo dvou minut a poté už bylo možné sledovat pomalé ustupování měsíce a následné oteplování. "Byl jsem velice spokojený, protože se zúročila ta dlouhá a značná práce, kterou jsme věnovali přípravám. Ještě ráno sice nevypadalo počasí ideálně, ale nakonec se naštěstí umoudřilo," pochvaloval si Rajchl. Fotografie i videozáznamy, které hvězdárna během několika hodin pořídila, budou zpracovány stejně jako teplotní křivky a materiály z Balatonu. Tam se vydali čtyři zástupci brodských astronomů - Tomáš Metelka, Zuzana Daajová, Vratislav Charvát a také Karel Šobáň, se kterým přineseme v příštím čísle DDS rozhovor o úplném zatmění.







Azylový dům pro matky s dětmi by spravovala Charita

Budova kanceláří uhelných skladů na Pecháčkově ulici je už několik let nevyužívaná - Foto: J. Cabáková
Uh. Brod (cab) - Jak jsme již dříve informovali, okresní úřad jako majitel budovy bývalých kanceláří uhelných skladů v centru Uh. Brodu zvažuje využití objektu pro azylový dům pro matky s dětmi. Vedoucí referátu státní sociální podpory v Uh. Hradišti Marta Ševčíková už v této věci jednala se starostou Ladislavem Kryštofem, který je tomu podle jejích slov nakloněn o něco více než dříve. "Zatím jsme předem dohodnuti, že město v nejbližších dnech požádá okres o převod budovy do svého majetku a později objekt převezme Charita, která o něj projevila zájem," uvedla Ševčíková. Okresní úřad, který vlastně zastupuje stát, toto řešení podporuje, protože sám by neměl dostatek financí na rekonstrukci budovy. Podle vyjádření ředitelky Oblastní Charity Jarmily Tomancové by část oprav budovy provedla stavební firma Hanáček sponzorsky. Další náklady by zřejmě muselo uhradit město, přestože podle starosty na to nemá peníze. Konečný finanční podíl na rekonstrukci však není dosud jasný, protože městské zastupitelstvo ještě ani neprojednalo převod objektu na město. Poté by mělo dojít k dlouhodobému pronájmu Charitě, a to bezplatně nebo za symbolickou cenu. V této fázi by se problém vyskytnout neměl, otázkou však je, jakou výší bude stát prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí ochoten provoz takového zařízení dotovat. "Podle podobných již fungujících zařízení v republice je pravděpodobné, že stát určité finance uvolní, protože v našem okrese azylový dům nemáme. Výši příspěvku však budeme znát až začátkem příštího roku," uvedla Tomancová. Kromě pokojů pro asi osm maminek s dětmi, které budou mít to nejnutnější vybavení, by v objektu měly být vybudovány i dva pokoje vyšší kategorie s vlastním sociálním zařízením.







Pro čtyři mladé rodiny se staví další byty
Šumice (cab) - Nad hospodářským pavilonem místní mateřské školky, kde je umístěna kotelna, kuchyně, ředitelna a také jeden učitelský byt, budou ke konci roku k nastěhování nové obecní byty. Nájemníci, kterými budou místní mladé rodiny, budou moci užívat dva byty v kategorii 3+1 a po jednom v kategorii 2+1 a 1+1. "Dva z nájemníků už jsou konkrétně vybráni, o zbývajících dvou budeme ještě jednat," upřesnil starosta Hovorka. Obec už v roce 1982 postavila pro své občany desetibytovku, u které před několika lety došlo k havarijnímu stavu střechy, a při řešení této situace byl nakonec dům rozšířen o další čtyři půdní byty. Po zkušenostech s touto investicí, kdy obec hradila veškeré stavební náklady na rekonstrukci prostor, se v případě nových bytů rozhodla zapojit i budoucí nájemníky. Ti takto předem zaplatí zhruba od 300 do 350 tisíc korun podle velikosti bytu. "Nejedná se z jejich strany o žádný dar, ale předem uhrazené nájemné, a to na deset let dopředu. Po tuto dobu budou platit pouze služby, tedy spotřebu vody, elektřiny nebo plynu. Jiný způsob není možný, protože bychom si jako obec museli k uhrazení nákladů brát úvěr," říká Hovorka. Obec se na výstavbě podílí zhruba stejným dílem jako budoucí nájemníci, tedy okolo 300 tisíc korun na byt, stejnou výši už poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Pro velký zájem místních občanů uvažuje vedení obce také o další možnosti pro výstavbu bytů. Podle zpracované studie se počítá se zbouráním staršího domu v řadové zástavbě, kde by měl být postaven dům pro další tři rodiny.







Děti ve školce mají nový bazén
Bánov (cab) - Zatímco v průběhu července byla místní mateřská škola uzavřena a děti si užívaly prázdniny, na zahradě se prováděla rekonstrukce bazénu. Původní nádrž sloužila školce už několik let, ale stále se musela opravovat. "Pořád jsme nechápali, jak je možné, že měsíc po natření bazénu stěny znovu praskají. Až teď jsme zjistili, že bazén nebyl vybetonovaný, ale pouze vyzděný a omítnutý," říká starosta Bánova Václav Vystrčil. Proto vedení obce přistoupilo k trvalejšímu řešení a stávající nádrž nechalo vyložit plastovou vložkou. Bylo také nutné upravit dno, které bylo značně zešikmené a na některých místech dosahovalo více než jeden metr hloubky. V této době, kdy je školka znovu v provozu, se děti už mohou koupat v bazénu o rozměrech 6,5 x 4,5 x 0,7m. Současně se ještě svépomocí upravuje okolí bazénu i přístupová cesta, plánuje se skluzavka a schůdky. Celkové náklady na tuto rekonstrukci se podle vyjádření starosty pohybovaly okolo 100 tisíc korun, v příštím roce by měla být k bazénu připojena také čistička, která by zajišťovala po celou sezonu hygienicky čistou vodu.







Nebezpečí ve školce už nehrozí
Pašovice (cab) - Nečekané přerušení elektrického proudu, vypadávání zásuvek i možnost nebezpečí zkratu hrozilo občas v budově Mateřské školky v Pašovicích. Sama revizní kontrola klasifikovala stav elektroinstalace jako nebezpečný, a proto se na základě rozhodnutí zastupitelstva týden před prázdninami začalo s generální opravou veškerých elektrických rozvodů v budově. "Pracuje se na dokončení povrchových úprav po sekání zdí a montují se tělesa, zásuvky a vypínače," informoval starosta obce Jaromír Čáp. Celá rekonstrukce rozvodů v mateřské školce si vyžádala zhruba 300 tisíc korun z obecní pokladny.







Japonské děti se seznamují s životem u nás
Uh. Brod (cab) - V úterý 10. srpna se z japonského družebního města Tsukiyono vrátilo devět dětí z Uh. Brodu, které zde trávily tradičních deset dnů u hostitelských japonských rodin. Spolu s dětmi poznával tamní život také starosta Kryštof, který ve čtvrtek přivítal na radnici osm dětí z Japonska včetně jejich doprovodu. "Nejen studentská výměna, ale i kulturní a ekonomická a v budoucnosti také výměna mezi různými podniky je velice důležitá," prohlásil na radnici zástupce města Tsukiyono Susumu Takeuchi, který si podle vlastních slov s sebou přivezl poněkud volnější oblečení, protože očekává naplnění zvěsti o známé české pohostinnosti. Zástupci měst se vzájemně přivítali v obou jazycích a japonští hosté předali městu dar - Noren, což je tradiční pomalovaná látka, která se zavěšuje například do dveří. Zatímco hosté z Japonska se s městem teprve začínají seznamovat, brodské děti už si přivezly množství zážitků. "Nejvíc se mi líbilo Tokio, je to velice krásné město, které jsme měli možnost vidět i ze 45. patra zdejší radnice, a zajímavé bylo i okolí obrovských domů, které uprostřed ukrývaly zelený les třeba i s bazénem," sdělila své dojmy jedna z účastnic výměny Lenka Sudníková. Kromě toho výprava navštívila zábavný park s mnoha neobvyklými atrakcemi, o víkendu se Lenka podívala do národního parku Niko k vodopádům, všichni navštívili samurajské město a tradiční ženský oděv kimono si prohlédli na slavnostech uctívajících úrodu. Mezi exotickými zážitky nechyběl ani zábavný pořad Karalke, který se podobal našemu Carusošou, kde zpěv odvážlivců známkoval počítač. Brodský starosta byl nejvíce potěšen z neformálního setkání se starostou hostujícího města Tsukiyono v jeho 480 let starém domě, kde hodnotili dosavadní a plánovali budoucí spolupráci těchto dvou měst. Součástí programu byla také návštěva místního podnikatele, který zde provozuje českou restauraci s názvem Dobrý den a také český pivovar.
Pro japonskou výpravu je u nás připraven pestrý program, počínaje tradiční návštěvou Muzea J. A. Komenského nebo kunovického muzea letadel, až po atraktivnější možnost výroby keramických předmětů v ZUŠ, výlet na hrad Buchlov nebo zámek do Lednice a na konci pobytu navštíví také Prahu.







Velké podniky v našem regionu stále více prosperují
Region (cab) - Například firma Linea Nivnice, a.s., zvyšuje v letošním roce výrazně své zisky. Tento přední výrobce ovocných šťáv zaznamenal za první pololetí meziroční nárust tržeb na 444 miliony korun, což je o 28% více než ve stejném období roku minulého. Na tomto úspěchu se nejvíce podílely šťávy HELLO v obalech Tetra Pak, jejichž počet oproti loňsku vzrostl o 30%, a také sirupy, které si na českém trhu drží stále 20% podíl. Export firmy se orientuje především na Slovensko, kde tamní pobočka firmy za prvních šest měsíců tohoto roku více než ztrojnásobila tržby až na 53 milionů korun. Do konce roku se Linea chce stát největším výrobcem nápojů s ovocným podílem v kartonovém balení od 0,2 do 0,25 ml v ČR.
Loňský rok přinesl a.s. Slovácké strojírny, výrobci jeřábových konstrukcí a montážních plošin, zisk ve výši přes 7 milionů korun a tržby za téměř tři čtvrtě miliardy korun. Tento zisk byl téměř dvojnásobně větší než za rok 1997 a byl vytvořen provozní činností společnosti. Pokračuje také vývoz zařízení pro hutní a slévárenský průmysl do Švýcarska, který vynesl v uplynulém roce téměř osmdesát milionů korun, zatímco v roce 1997 to bylo pouze okolo pěti milionů. Celkový export firmy dosáhl 86 % a začala se rozvíjet také výroba hliníkárenských jeřábů, které jako druhý největší výrobce na světě dováží Slovácké strojírny do mnoha zemí. Za prvních šest měsíců tohoto roku vzrostly tržby podniku na 400 milionů korun, což je o 20 procent více než za loňské první pololetí. O něco hůře se daří brodské firmě Raciola - Jehlička, s.r.o., která díky velmi nízkým prodejním cenám kuřat a výrobků z drůbežího masa utrpěla značnou ztrátu. I přesto odpovídá dosažený obrat za první pololetí ve výši přes 100 milionů korun zhruba polovině plánovaného celoročního obratu na tento rok. "Pokud se nepodaří odstranit přebytek kuřat na českém trhu a nezlepší se ceny alespoň na úroveň pokrývající výrobní náklady, ztráta podniku se ještě prohloubí," říká ekonom podniku ing. Robert Žák. I přes tyto problémy brodská firma od počátku roku přibírá nové zaměstnance, investuje do modernizace výroby a rozšiřuje sortiment výrobků.
Výnosy České zbrojovky, a.s., za první pololetí dosáhly téměř půl miliardy korun a dosažený zisk ve výši 33,5 milionu korun představuje téměř 55% plánovaného zisku pro letošní rok. Uvedené tržby, které jsou nižší, než vedení společnosti předpokládalo, ovlivnila zejména komplikovaná ekonomická situace nejen v českém hospodářství, ale i u značné části odběratelů ve světě. Stejně dobře se na trhu drží i dceřinná společnost CZ USA v Kansas City, která za prvních šest měsíců dosáhla výnosů ve výši 2,2 milionů USD. Na dosaženém výsledku se výrazně podílí i vývoj nákladů, které jsou dosud nižší než v roce předchozím. Počet zaměstnanců je asi o 220 nižší než ve stejném období vloni a průměrný výdělek dosáhl částky přes 11 600 Kč měsíčně. Před časem začala znovu prosperovat také Zeveta Bojkovice, a.s., která byla poznamenána porevoluční stagnací výroby a především zastavením zbrojní vojenské výroby. Hlavní příčinou poklesu výroby bylo tehdejší řízení podniku bez koncepce, které vedlo i k propouštění zaměstnanců i ztrátě důvěry zákazníků. S novým vedením společnosti na počátku minulého roku se rozjela výroba pro automobilový průmysl a připravují se nové vojenské výrobky, které by měly uspět i na světovém trhu.
Přestože hospodaření společnosti ovlivňují dosud negativní vlivy z minulosti a ztráta za uplynulý rok dosáhla 35 milionů korun, v letošním roce už je naplánován zisk ve výši 5 milionů korun a společnost má zájem o řadu dalších kvalifikovaných pracovníků.







Vydělal si návštěvou nábytkářství
Těšov (vb) - V úterý 10. srpna v odpoledních hodinách využil neznámý pachatel doby, kdy se v místní prodejně nábytku nacházela jediná prodavačka, toho času zaněprázdněná, a vnikl do neuzamčené kanceláře. V zásuvce psacího stolu našel příruční kovový trezorek, ve kterém byly uloženy bankovky v hodnotě 7 300,-Kč, které odcizil. Poté ještě z dámské kabelky odcizil peněženku v hodnotě 300,-Kč, ve které se nacházelo 400,-Kč, čímž způsobil škodu v celkové výši 8 000,-Kč.







Zaplatili pokuty a pracovali u nás dál
Nivnice (vb) - Před týdnem provedla cizinecká policie kontrolu cizinců na neoprávněný pobyt a výdělečnou činnost v ČR. Na ubytovně místní TJ byli zjištěni dva státní příslušníci Moldávie ve věku 21 a 24 let, kteří neoprávněně pracují na území ČR. Nerespektovali ani rozhodnutí Úřadu práce Prostějov, které jim odebralo povolení k práci, a nadále pracovali jako stavební dělníci. Oběma byla uložena bloková pokuta a udělen zákaz pobytu na území ČR.







Bufet se jim vykrást nepovedlo
Uh. Brod (vb) - Kriminální policie z Uh. Hradiště zjistila dva pachatele ve věku 42 a 26 let, kteří se pokusili vloupat do bufetu na nádraží ČD v Uh. Brodě. Byli však vyrušeni ostrahou blízké tržnice a z místa utekli. Případ je předán OÚV v Uh. Hradišti.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund