Číslo: 50
20.12.1999
Článků: 73

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Vánoční anketa





Vánoční anketa
Jak budou trávit starostové našeho regionu letošní vánoce?
Co je jejich oblíbené jídlo a co na Vánoce dělají nejraději?


Petr Radoch, Ostrožská Lhota:
"Vánoce strávím se svými nejbližšími, v kruhu své rodiny. Vánoční stromek připravíme a nazdobíme v noci před Štědrým dnem tak, aby ráno byly děti překvapené. Děláme to tak každý rok a děti z toho vždy mají velkou radost. Slavnostní večeře je většinou tradiční - smažený kapr a bramborový salát. Dodržujeme půst, celý Štědrý den nejíme. Jsem rád, když je klid a mohu být s dětmi a naopak nejsem rád, když svátky ruší nějaké povinnosti nebo práce. Tradicí, kterou v obci udržujeme, je chození po koledě na Štěpána. Zpíváme koledy a navštěvujeme naše známé."

Ladislav Trtek, Nivnice:
"Vánoce trávím v rodinném kruhu, pokud možno v pohodě a odpočinku. V průběhu Štědrého dne se snažím alespoň částečně dodržovat půst, ale pak si to vynahradím u večeře, která u nás bývá bohatá s několika chody. Moje každoroční práce o vánocích je zabíjení kapra, příprava stromku a rád se také podílím na chystání sváteční večeře. Naopak nerad se věnuju luxování domu, to přenechám dětem nebo manželce."

Vladimír Vacula, Popovice:
"Stejně jako v předchozích letech trávím Vánoce v rodinném kruhu. Na večeři tradičně míváme houbovou polévku, kapra a bramborový salát. O vánočních svátcích rád odpočívám. Přijede dcera, která je dlouhodobě mimo, a syn s rodinou, takže svátky trávíme společně. Mám rád, když se sejde celá rodina."

Jiří Deml, Kunovice:
"Vánoce strávím stejně jako každý rok v rodinném kruhu. Večeře je tradiční stejně jako v jiných rodinách. Kapr a bramborový salát. Žádný přísný půst se u nás nedodržuje. Dodržujeme ale takovou tradici, že si na štědrý den dopoledne jdeme s kamarády vždy připít na Vánoce. Co mám nerad? Úžasně nerad lítám po obchodech a sháním dárky. Dárky nakoupené ještě nemám, vždy si na to beru jeden nebo dva dny před Štědrým dnem dovolenou a pak se snažím to všechno nějak stihnout. Velmi rád mám ale celkovou pohodu a vánoční náladu, která je neopakovatelná."

Antonín Šrámek, Hradčovice:
"Chtěl bych je jako věřící člověk prožít v klidu a rodinné pohodě. Na Štědrý den máme klasickou večeři - kapra se salátem, kyselicu a v naší rodině k tomu patří i vdolky. V této době bych se nechtěl zatěžovat prací a povinnostmi, protože tyto svátky mají zvláštní klidovou atmosféru, která by se neměla narušovat."

Vlastimil Vaněk, Uh. Ostroh:
"Doufám, že Vánoce strávím v kruhu rodiny. Štědrovečerní večeři míváme tradiční a kvůli "zlatému prasátku" ten den dodržujeme půst. Budeme zpívat koledy a v rodině bude dobrá nálada. Co každý rok musím dělat a nedělám to rád, je zdobení vánočního stromku na Štědrý den. Rád si ale odpočinu a konečně taky zalenoším. Všechny dárky ještě nemám nakoupené, ale určitě to stihnu. Obdobně jako Vánoce strávíme také silvestra s tím rozdílem, že od půlnoci budeme na náměstí v Uh. Ostrohu."

František Čevela, Huštěnovice:
"Člověk by měl být spokojený s tím co je a nesmí si připustit, to co nemá rád. Vánoce prožívám v kruhu rodiny. Mám rád, když jsme všichni pohromadě i s dcerami. Po večeři jdeme ke stromečku a když rozbalíme dárky, vyjdeme si vždy s manželkou do vesnice, kde pogratulujeme rodině. Štědrovečerní večeři vařím já. I když každý rok tvrdím, že vařím naposledy, kdybych nevařil, rodina by to neodpustila. Mám svůj speciální recept na kapra. Tento recept se nesmí vařit nikdy jindy, než na Vánoce. Nejprve kapra naporcuji na podkovy, jemně pokapu citronem a posolím. Na talíř pak naliji olej, do kterého přidám veškeré ingredience: hořčici, papriku a koření na ryby. Vše smíchám dohromady, čímž vytvořím pastu, kterou porce kapra potírám. Moje chuťové buňky jsou už tak vycvičené, že každý rok se strefím vždy do stejné chuti tohoto pokrmu. Natřené kousky ryby naskládám na alobalem vyložený plech, rybu posypu ještě nakrájenými žampiony, anglickou a zelenou petrželkou. Vše přikryji další vrstvou alobalu a uzavřu. Ryba se tak dusí. Na poslední čtvrthodinku vrchní alobal sundám, aby se to začervenalo. Podáme buď s brambory nebo hranolky a oblohou."

Miroslav Křižka, Podolí:
"Letošní Vánoce budu trávit v podstatě v kuchyni. Vaření totiž patří mezi mé koníčky. Takže pokud mám čas, hrozně rád, a snad dobře, vařím. Na Vánoce tradičně vařím rybí polévku, rybu a vařené brambory. Míváme vesměs kapra, sice jej nerad zabíjím, musí to však být, k Vánocům to neodmyslitelně patří. Rád ale chystám dárky a překvapení pro příbuzné a známé. Vánoční dárky bohužel z časových důvodů sháním vždycky na poslední chvíli a stejně tak to bude i letos. Zatím ještě ani nevím, kdy si na nákupy udělám čas. Minulý týden se mi ale podařilo koupit vánoční stromek, což jindy také bývá den nebo dva před štědrým dnem. Tradice v podstatě nedodržujeme, ale chceme zavést něco takového, jako je chození po koledě, kdy se navštívíme s přáteli."

Josef Koudela, Záhorovice:
"Jako vždycky budu svátky trávit skromně doma a v atmosféře, kterou si pamatuji ze svého dětství. K té patřila tradiční večeře s krupicovou kaší, dárky, klid a vzpomínka na naše blízké. K večeři si rád pochutnám na bramborovém salátu se smaženým řízkem z bílého masa, protože rybu jsem nikdy rád neměl. Podle mé představy by se o svátcích nemělo pracovat, proto bych se nerad zabýval pracovními povinnostmi, naopak se těším na vycházky do přírody a pohádky v televizi, protože ty jsou pro mě motivující."

Ladislav Šupka, Uh. Hradiště:
"S ohledem na moji funkci a povolání mé ženy jsme si prozatím příliš nepřipouštěli, že Vánoce jsou za pár dní. Jsme vytíženi od rána až do večera. Letos budeme Štědrý večer trávit poprvé mimo domov. Jsme totiž pozváni k dceři na Velehrad. Lidové zvyky sice neudržujeme, ale samozřejmě zpíváme vánoční koledy a tradičně chodíme na půlnoční mši. Já osobně zejména od té doby, co je opět o půlnoci. Štědrovečerní večeře je tradiční - rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Co dělám rád o Vánocích? Už před několika lety jsem večer před štědrým dnem začal péci vánočku, dnes peču vánočky pro celou rodinu. Protože jsme doma sami dva, nebudeme mít letos stromeček, jen jehličnaté větve. Co se týká dárků, je to z mé strany prozatím naprostý průšvih. Nákup dárků mám teprve před sebou. Ale snad to stihnu, získám třeba nějakou inspiraci na hradišťském vánočním jarmarku."

Anna Vydržalová, Jankovice:
"Vánoce prožívám v kruhu své rodiny. Mám ráda klid a pohodu, příjemnou atmosféru. Nemám ráda, když se lidé nemají rádi, proto v období Vánoc rozdávám nejen svým bližním, ale i spoluobčanům lásku. Vždy mě potěší, když každý člověk v sobě nalezne kousek teplého "JÁ". Také pomáhám těm, kteří nemají celou rodinu, dáváme jim proto malé dárky, chodíme na návštěvu. Se zastupitelstvem navštěvujeme rovněž starší občany, kteří jsou sami a podarujeme je drobnostmi. Nedávno jsme proto balili medové pečivo, k němuž jsme přidávali vánoční přání. Děti z naší mateřské školky si připravili pro rodiče a starší občany krásné vystoupení pod vánočním stromem. Jinak, abych se přiznala, nejíme doma rybu a raději si smlsneme na kuřátku."

Ladislav Kryštof, Uh. Brod:
"Určitě je budu trávit jako obvykle v kruhu rodinném při dobrém jídle, s manželkou si pak zřejmě otevřeme láhev dobrého vína a půjdeme se podívat na půlnoční mši. Vánočním jídlem, které mám velice rád, je tradiční obalovaný kapr, kterého zabíjím sám a stahuji i s kůží. Beru to tak, že člověk prostě musí během roku usmrtit jednoho živého tvora a je to ryba. S přípravou večeře pomáhám velice rád. Naopak opravdu nerad škrabu o Vánocích okno na autě, protože nemám garáž a parkuji venku."

Stanislav Tureček, Ostrož. Nová Ves
: "Vánoce jako takové opravdu dodržuji. Představuji si je jako svátky klidu a pohody. Nemám rád kolem to uklízení, pečení a vaření.
Vánoce strávím stejně jako každý rok v kruhu rodiny. Na štědrý den posloucháme koledy, dodržujeme půst, při sváteční večeři nesmí chybět kapr, a potom návštěva půlnoční mše. Nerad se zúčastňuji předvánočních úklidových prací, mám rád sladké cukroví, dobré jídlo a pití. Stromeček už máme, dárky budu sice kupovat na poslední chvíli, ale mám je už naplánované. Snad to tak velký problém nebude."

Jan Pijáček, Vlčnov:
"Většinu času budu trávit doma s rodinou. O přípravu slavnostní večeře se podělíme se ženou, protože vaření rybí polévky je moje starost. Vařit mě ji naučila moje maminka a pro nás je velkou vzácností, protože ji máme opravdu jen jednou v roce. V této atmosféře bych nerad řešil nějaké nepříjemné věci."

Miloslav Maňásek, Babice:
"Protože jsem už druhé Vánoce ve funkci starosty, mám více času na svoji rodinu. Za posledních třicet let, kdy jsem pracoval jako strojvedoucí, jsem byl osmnáctkrát v práci. Proto si teď Vánoce více užívám. Sejdeme se vždy celá rodina a po štědrovečerní večeři posedíme u bratra ve sklípku. Nemám rád kapra, nesnáším totiž kosti, z toho důvodu jíme tedy filé a tradiční bramborový salát. Na televizi se o svátcích dívám málo a mým přáním je každý rok vyrazit někam na hory. Bohužel většinou zůstane jen u přání a já si jdu alespoň do vsi zabruslit."

František Janků, Bílovice:
"Vánoce prožívám v rodinném kruhu. Mám rád, když kolem sebe vidím spokojené členy rodiny, včetně dětí a vnuků. Na štědrovečerní tabuli u nás nesmí chybět zasmažená houbová polévka a filé s bramborovým salátem."

Jiří Kolařík, Traplice (zástupce):
"Vánoce nejraději trávím s rodinou. Těším se, jak si odpočinu. Co se týká jídla máme tradičně smaženého kapra a bramborový salát. S přáteli také v této době navštěvujeme sklepy a koštujeme víno, což je velmi příjemné."

František Hajdůch, Dolní Němčí:
"Štědrý den prožiju doma se svou rodinou, další dny potom navštívíme příbuzné a přátele a bude - li dobré počasí vyjedeme i na hory. Během svátků bych se nechtěl příliš rozptylovat pracovními problémy, i když právě v tuto dobu se lidé o obec nejvíce zajímají. Snažím se co nejvíce věnovat rodině, užít si svátky v klidu a jako každý rok se už teď těším na tradiční štědrovečerní večeři - kapra s bramborovým salátem."

František Slavíček, Bojkovice:
"Letos budu slavit Vánoce v kruhu rodinném s našimi osmiměsíčními dvojčátky Terezkou a Klárkou, takže o zábavu máme se ženou postaráno. Nerad bych o Vánocích fyzicky pracoval a narušoval tak klid ostatních, ale domácí práce jsou mým koníčkem."

Antonín Zámečník, Strání:
"Vánoce budu trávit určitě doma s rodinou. Místo kapra si ale na Štědrý den dám k večeři raději smažené rybí filé. Volný čas trávím návštěvou příbuzných, pasivním odpočinkem u televize nebo procházkami přírodou, na které mi během roku nezbývá moc času. Naopak nerad o Vánocích sedím a jím, ale na příležitostné pracovní povinnosti jsem připravený."

Karel Malovaný, Jalubí:
"Na Vánoce budu zřejmě sedět za stolem na obecním úřadě, protože mám spoustu nedodělané práce. V poslední době mi nezbýval jaksi čas vše dokončit. Samozřejmě se budu snažit vše vystřídat a věnovat se i rodině. Pokud bude sníh, rád bych vyjel lyžovat, zatím to ale na sněhovou nadílku nevypadá. Na Štědrý večer mám rád kapra po novohradsku. Je to kapr bez trojobalu a manželku jej dělá speciálně pro mě. Kapr se nejprve načesnekuje a "oválí" se ve směsi mouky a sladké a pálivé papriky. Takto obalený kapr se smaží na oleji. Je to výborné, pikantní a výborně se k tomu pije červené vínko."

František Vacula, Březová:
"Zřejmě budu čas trávit doma. Mým oblíbeným jídlem je na Štědrý večer tradiční kapr a pak mám velice rád pečené drůbeží maso, nejraději krocana nebo husu se zelím. Jinak se během svátků nerad zabývám obecními záležitostmi, ale právě v této době je doma nejvíce lidí a všechny zajímá dění v obci."

Miroslav Kovářík, Modrá:
"Vánoce pro mě představují největší shon z celého roku, kdy mám nejméně klidu a času na sebe a svoji rodinu. Je to z toho důvodu, že zde v obci máme již tradičně spoustu akcí, například živý betlém. Vánoce trávím proto bohužel pracovně. K dalším aktivitám patří i roznášení betlémského světla do domu starších lidí. Před Vánoci se zastupitelstvem také sázíme vánoční stromy a zdobíme je. Připravena jsou i dvě vánoční představení. Štědrý večer trávím samozřejmě s rodinou. Mám rád všechny druhy ryb. Na Vánoce kapra, kterého tradičně připravuji sám. Rodina ale ryby moc nejí, takže co si uvařím, to si taky vlastně sním. Jsem vrchní rybožrout.
Se štědrovečerním kaprem každý rok experimentuji, nazývám jej starostovým tajemstvím a mnohdy chutná velmi exoticky. Na letošek bych navrhoval ale něco tradičnějšího, například starostovo tajemství 2000. Podle stáří kapra jej buď naložím nebo nenaložím na několik hodin do mléka. Potom jej jemně pokořením, pokapu citronovou šťávou a osmahnu na oleji.
Takto upravenou rybu podliji a chvíli dusím. Následuje další smažení, těsně před dokončením vše zapráším hladkou moukou a opět osmahnu.
Podávám s bramborem a kompotem. Bramborový salát moc neuznávám. Chutná mi spíše výraznější ryba a brambory pojímám pouze jako fádní doplněk."







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund