Číslo: 51
16.12.1996
Článků: 41

Titulní
Na
Ze
Obchod
Pošta
Kultura
Příloha
Horoskop
Pošta
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


UHLÍŘ ROZEZPÍVAL SLOVÁCKÉ DĚTI
Vánoce s Folklorním studiem
UH-SENIOR BAND při svých padesátinách zazářil
Veselské koledování
Štěpnička jede za hranice





UHLÍŘ ROZEZPÍVAL SLOVÁCKÉ DĚTI

Uh. Hradiště (Dítě) - V úterý večer pro dospělé a ve středu dopoledne pro školou povinné se v hradišť-ském Klubu kultury uskutečnil pořad Severní vítr je krutý... Jaro-slav Uhlíř je zutý. J. Uhlíř je znám z televizní obrazovky jako bavič a zpěvák, i když ze všeho nejvíc je hudebním skladatelem, který se poprvé proslavil písní Holubí dům. Se svým prvním sólovým progra-mem jezdí po republice už rok a půl, ale v Uherském Hradišti se takto samostatně představil poprvé. Během svého pobytu v okresním městě (díky vystoupením v okolí strávil tři noci v hotelu Grand) nám poskytl rozhovor:

Jaká byla cesta od spolupráce s Karlem Šípem či Zdeňkem Svěrákem k Vašemu prvnímu sólovému projektu?
Já se znám se Zdeňkem Svěrákem dýl než s Karlem Šípem a sezna-moval jsem je spolu. Jinak, a to se moc neví, jsme s Karlem Šípem začínali jako muzikanti ve skupině Faraon, kde Karel Šíp hrál na basovou kytaru a byl zároveň kapelníkem, a kde zpíval Jiří Schellinger. A jak šel čas, tak Karla muzika postupně pustila, takže současné skóre je takové, že Karla baví spíkrování, herectví a povídání a jde mu to. Mě nadále baví ta muzika, takže i nadále děláme dvakrát do roka Šarádu, ale jinak máme každý své aktivity. Karel si dělá Horoskopičiny, Penaltu atd. a já dělám se Zdeňkem Svěrákem dětské písničky a písničky do filmů. A moje samostatné vystoupení vychází z toho, že dělám legraci, to znamená Šarádu a Hodinu zpěvu se Zdeňkem Svěrákem, a muziku. Jde to spolu krásně dohromady a tento můj program je vlastně posezení či návštěva u mě v pracovně, kde zpívám písničky a nevyhýbám se zmínkám o spolu-práci s oběma pány. V podstatě také většina písňových textů pochází z pera Zdeňka Svě ráka i Karla Šípa.

Zmínil jste Hodinu zpěvu a Šarádu. Můžeme se těšit na další pokračování?
Teď jsme zrovna dokončili natá-čení Hodiny zpěvu, na které hned navázala Šaráda, ve které vystoupí jako hosté opět nepřekonatelný Bolek Polívka a Lenka Kořínková. Hodina zpěvu je pořad víc autorský, pro který ročně připravu-jeme osm písniček a tři z nich točíme v exteriérech jako filmové klipy. Ty se natáčejí vždycky dřív a každoročně se nám stane, že ve filmu měly být radši některé z těch dalších.

Z Vašich posledních písniček je nejznámější ta, kterou doprová-zí obrázky z filmu Kolja...
Když slyšel Honza Svěrák Planetu poprvé (premiéru měla v loňské Hodině zpěvu), tak na ni chtěl udělat klip se záběry o životním prostředí apod., ale shodou okolností natočil film Kolja, a když si ve střižně pohrával se záběry z filmu, zjistil, že pasují k té písničce. Klip nakonec uváděl reklamní kampaň a písnička uzavírá soundtrack filmu Kolja. I když Planeta k filmu nepatří a vůbec v něm nezazní...

Nejdřív byl text Zdeňka Svěráka nebo Vaše hudba?
Z devadesáti procent tvořím muziku na hotový text, ale jsou výjimky, jako právě Planeta nebo třeba Holubí dům. Planeta je původně scénická hudba k filmu Když se slunci nedaří, kde zazněla jako motiv kamarádství a porozumění.

Vyjde Vám o Vánocích nějaká nová kazeta nebo kompakt?
Hodina zpěvu představuje vždycky osm nových písniček, takže vždycky za dvě Hodiny to zbácneme a vznikne šestnácti-písničkový kompakt. Teď je připraveno právě jen těch osm, takže musíme počkat na příští rok.

Neskládáte i Vy nějaký muzikál?
Teď v lednu proběhne zvukový-roba již napsaných písniček do pohádky Lotrando a Zubejda. Zdeněk Svěrák zbásnil dvě pohádky od Karla Čapka a spojil je v jednu, režisér Karel Smyczek to natočil jako film. Chystá se i soundtrack.

Je něco, co Vás v práci láká, ale trochu se bojíte do toho pustit?
Ne, já jsem bestie v tom, že co chci uskutečnit, tak to uskutečňuju. Nestěžuju si na nedostatek času a dokonce si myslím ,že lidé, kteří chtějí něco uskutečnit a říkají, že na to nemají čas, se prachobyčejně vymlouvají, nebo se toho bojí. Spíš by se měl každý nad sebou zamyslet a dělat to, co chce.

Není Vám smutno, když jezdíte takhle sám?
Abych měl pestrý život, tak jezdím tři termíny v měsíci takhle sám, dvě představení mívám se Zdeňkem Svěrákem (to nás teď teprve čeká) a kromě toho dvakrát v měsíci hostuju v divadle Semafor v Praze, čímž si dělám radost. Je pro mě ctí potkat se na jednom jevišti s klasikem, panem Suchým.

Jaké byly Vaše Vánoce jako dítěte a jaké jsou teď?
Jako u každého malého dítěte bylo velké těšení, které završil Štědrý večer. No a teď mám zrovna takový malý problém s Hodinou zpěvu. Podařilo se nám, aby se Šaráda nevysílala na Silvestra, což nemáme rádi, protože nám to připadá jako festival komiků. Takže ji můžete vidět o den dřív, třicátého. Ale Hodina zpěvu, a to souvisí s tím dítětem, se dřív vysílala o svátcích třeba na Štěpána, kdežto tentokrát to bude na Štědrý den kolem třetí hodiny odpoledne. Takže když se vžiju do svého dětského věku, nejsem moc rád. Protože já jako dítě jsem pořady před Štědrým večerem polovnímal, prohučel jsem je právě v rámci toho těšení na dárky bez zájmu. Snad to ale napraví nějaká repríza.

Kdy jste zjistil, že dárky nenosí Ježíšek?
To jsme si nějak řekli, ale přesto musím říct, že NOSÍ Ježíšek dárky. I když víte, že vám je někdo koupí, pocit obdarování zůstává, takže je to vlastně od Ježíška.

Vaše pořady budou jedněmi z těch, které diváci i kritika každoročně o Vánocích a na konci roku očekávají a těší se na ně. Budete je i Vy sledovat nebo zmizíte někam do hor nebo na chalupu?
Proto, abych měl nějakou zpětnou vazbu, se na své pořady dívám a třeba si je i nahraju. Jinak svátky trávím totálně doma v rodinném kruhu, normálně, tradičně, až bych řekl, že v bačkorách.

Na závěr rozhovoru Jaroslav Uhlíř popřál do Nového roku hodně štěstí Dobrému dni, Slovácko a jeho čtenářům.
Ivo Vojtík







Vánoce s Folklorním studiem
Buchlovice /Jan/ - V neděli 15. prosince se uskuteční v prostorách zámku Buchlovice Veselý vánoční jarmark s dětskou koledou. Začátek je plánovaný na 9.00 hodin a bude probíhat celý den až do 18. hodiny večerní. Přijďte se pobavit a možná i něco koupit pod stromeček. V pondělí 23. prosince ve výstavních prostorách zámku Buchlovice Folklorní studio pořádá vánoční koncert s hosty, vánočním jídlem, hrami a přáními pod názvem Ztratila sa slanina. Dojdite si zazpívat, pobavit sa a pokoštovat. Šak vánoce sú jednú do roka. Ve středu 25. prosince folklorní studio pořádá putovní zpívání po kostelech s názvem Ó, velmi šťastná hodina. Začátky jednotlivých koncertů jsou v Polešovicích ve 13.00 hodin, v Jalubí v 15.00 hodin, ve Spytihněvi v 17.00 hodin a v Buchlovicích v 19.00 hodin.







UH-SENIOR BAND při svých padesátinách zazářil
Od poloviny měsíce září, kdy UH-SENIOR BAND zahřál svou muzikou prokřehlé posluchače na Masarykově náměstí v rámci Dne otevřených památek, jsem se těšil na čtvrteční večer 12. prosince. Pravda je, že jsem své těšení nemusel tak dlouho odkládat, neboť vystoupení UH-Senior Bandu jsou pravidelnou součástí nedělních podvečerů v Klubu kultury v Uh. Hradišti.
Padesát let taneční, přesněji řečeno swingové hudby v Uh. Hradišti důstojně oslavil zaplněný Velký sál Klubu klutury spolu s oslavencem, který si pozval k sobě na pódium i hosty, svého bývalého zpěváka Josefa Patočku a moderátora televize Nova Martina Severu.
Průvodcem večera byl noblesní Karel Pistorius. K jeho výkonu lze dodat jen tolik, že těžko si po čtvrtku představuju na jeho místě někoho jiného.
Ve skvělé formě a pohodě se představil celý UH-SENIOR BAND se svým kapelníkem Antonínem Šáchou a zpěváky Lubošem Kalužou, Bedřichem Šopíkem a Jitkou Šáchovou. Slavnostní večer jen potvrdil sílu živého kontaktu muzikantů s posluchači.
O historii orchestru jsme již psali, tady jen připomeňme, že původní Studio Club založil v roce 1946 tehdejší student Obchodní akademie v Uh. Hradišti Jan Bednář. Jedenáctičlenná kapela začala dřít swingovou muziku a na veřejnosti vystoupila poprvé 6. prosince téhož roku v sále Lidového domu. Celých padesát let patří k orchestru nynější saxofo-nista Jan Bednář, kytarista Jaromír Skýba, trumpetista a nynější kapelník Antonín Šácha a zpěvák Lubomír Kaluža.
Za Uh. Hradiště UH-SENIOR-BANDU popřála vedoucí odboru kultury a vzdělávání Ing. Helena Vajdíková a za zřizovatele, kterým je Klub kultury, neúnavný pan Jan Maděrič.
Přejeme UH-Senior Bandu do další padesátky jen to nejlepší!
Dítě







Veselské koledování
Veselí nad Moravou (Jan) - V neděli 22. prosince 1996 v 9.00 hodin dopoledne všechny skupiny dětského folklorního souboru Štěpnička spolu s mládežnickou dechovou hudbou ZUŠ Veselí nad Moravou s kapelníkem Jiřím Šticou pořádají Vánoční koledování u vyzdobeného vánočního stromu před kulturním domem. Zastavte se proto na chvíli a zaposlouchejte se do melodií, neodmyslitelně patřících k vánoční atmosféře.







Štěpnička jede za hranice
Veselí n. Mor. (Jan) - Dětský folklorní soubor Štěpnička z Veselí nad Moravou pojede v sobotu 21.prosince na jednodenní zájezd do Bratislavy. Zúčastní se společného vánočního vystoupení s družebním bratislavským souborem Lúčka. Ten zase na oplátku hodlá navštívit Veselí nad Moravou v příštím roce a zúčastnit se festivalu Štěpy 97. Soubor Štěpnička se v Bratislavě představí pásmy s vánočními koledami, sólovými výstupy dětí a tanečními pásmy z regionu Veselska. Po hlavním asi dvouhodinovém koncertě se děti souboru zúčastní seznamovací diskotéky, kterou pro ně připravil hostitelský soubor.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund