Číslo: 19
09.05.2000
Článků: 96

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Anna K.: Mým snem bylo hrát po klubech
Nejkrásnější poupátko - Aneta Poláchová
Čtvrteční vernisáž
Plastikiáda
Wadachi svým výstupem uchvátili a zaujali
Bonsaje - malé stromky
Sítotisky jsou znovu vystavovány na Moravě
Jsem jaký jsem, mě nikdo...
Sex se objeví na jevišti Slováckého divadla
Malá scéna SD uvede současnou hru J. Pokorného
1/4 roku za námi
Připomeňme si přínos Emila Háby
V. ročník mezinárodního divadelního festivalu Setkání - Stretnutie 2000
Zvířecí hudba projde i porcelánem
Hajdaj zase hraje na basu
Lucie po dvou letech opět ve Zlíně
Páteční večírek trojice kapel evropské úrovně
Oblíbené Kostry mají první, pětipísničkové demo
Divadla
Kina
Výstavy
Přednášky
Zábavné pořady
Oznámení
Koncerty
Zveme vás
Folklór
Kluby
Taneční zábavy
Diskotéky





Anna K.: Mým snem bylo hrát po klubech

Anna K. přilákala i hromadu lidí, kteří byli v klubu Mír poprvé - Foto: P. Paška
Uh. Hradiště - Klub Mír v sobotu 6. května navštívila zpěvačka Anna K. a Band, aby představili svým posluchačům novinky ze svého alba Nebe…
Lucianna Krecarová, tak zní jméno zpěvačky Anny K., která byla v březnu oceněna Akademií populární hudby jako zpěvačka roku. Její skladba Nebe se stala nejhranějším hitem roku. Kdo by to byl řekl, že dívenka, která vyrůstala do svých osmi let ve Špindlerově Mlýně a závodně jezdila na lyžích, bude ve svých třiatřiceti letech jednou z nejžádanějších zpěvaček...Během své kariéry vydala tři alba, z nichž poslední Nebe má prodaných více než 18 000 nosičů. Jejím přítelem je Tomáš Vartecký, který je členem kapely doprovázející Annu K. na vystoupeních, avšak do Hradiště ze zdravotních důvodu nedorazil.


Za osm let, kdy se pohybuješ v hudební branži, jsi na vrcholu, zajisté se Ti změnil život.
Ano, za osm let se stane spousta změn.Během této doby jsem natočila tři desky, postavila jsem kapelu, kterou mám tři roky. Poslední deska si vede dobře, je úspěšná. Je větší zájem médií. Já jsem spíše kolektivní typ, takže já to beru jako úspěch nás všech. Našla jsem si i dobré autorské zázemí. Což zabralo nejvíce času. Můj největší sen bylo mít kapelu, kterou mám.

Při předávání cen Akademie populární hudby jsi získala ocenění zpěvačka roku, cenu jsi přebírala se slzami v očích. Jak jsi takové prestižní ocenění vnímala?
V tu chvíli to byla pro mě nepochopitelná věc, protože jsem s tím vůbec nepočítala, nemluví ze mě skromnost, ne, že bych se tak necítila, ale celý večer byl takový zvláštní, včetně dramaturgie. O to víc mě to pak překvapilo. Že mě to tam tak zlomilo, bylo zaprvé dojetí, zadruhé únava, pak taky nervy, které pracovaly celou dobu před večerem. Byla jsem v Bratislavě a během tří dnů jsem se moc nevyspala. Tak mě ocenění takhle sejmulo.

A aby toho nebylo málo, zanedlouho vyhlásili také Tvoji skladbu „Nebe“ jako píseň roku. Tak to musí s člověkem zamávat.
Ano, s písničkou to bylo tak, že jsem trošku doufala v její ocenění. Myslela jsem taky na ocenění za album, které nakonec nezvítězilo. Vyhrála kapela Buty, ale protože jsem získala dvě ceny, tak kdybych si odnesla i třetí cenu, už bych si připadala divně. Písnička Nebe si ocenění hodně zaslouží, ten rok se hodně hrála.

Jak jsi vyplnila dobu mezi vydáním druhého a třetího alba?
Jezdila jsem s kapelou, střádala jsem písničky a hledala autory. A poslední rok jsem intenzivně pracovala s Tomášem Varteckým na třetí desce. Vybírali jsme písničky, které se mi nejvíce líbí, abychom měli jasno, které dáme na desku. Pak přišel Honza Muchow, se kterým jsme se domluvili, vybral písničky, které se mu líbí. Na desce je Tvým hostem Darina Rolincová, která vystupovala i na Tvém nedávném koncertě v pražském Lucerna

Musik baru. Jak jste se daly dohromady?
Naše spolupráce byla náhoda, my se známe léta, já ji znám odmalička. Já a kapela jsme točili ve studiu u Dana

Hádla, který je manželem její sestry.
Darina se za mnou přijela podívat na natáčení, protože jela navštívit svoji sestru. Byla tam klidná, milá atmosféra, protože Honza Muchow je úžasný, hodný kluk. Celkově tam bylo krásně a příjemně. Darinka tam s náma pobývala a popíjela kafíčko, já jsem jí řekla, když si tady, běž mi tam něco nazpívat. Takže její vokály nebyly vůbec plánované.

Uvažuješ o tom, že v blízké době vydáš další desku?
Budu asi muset začít nad tím uvažovat. Některé písničky už jsou, protože se nenatočily a za pozornost určitě stojí. Tak začneme pomaličku v létě dávat něco dohromady, když všechno půjde, tak se deska vydá na podzim. Moje gramofonová firma by byla ráda, kdyby deska na podzim byla na světě, protože je nejlepší čas. Kdybych osobně měla obchodního ducha, tak bych do toho určitě šla, ale já novou desku vydám jen, když bude dobrá a povede se nám. Ale když písničky nebudou, jak si budu představovat já, tak desku vydám, až budu přesvědčená, že je čas.

Dneska vystupuješ v klubovém prostředí. Kde se zrodil nápad jezdit po klubech?
Zezačátku jsem si hodně přála mít klubovou kapelu a hrát po klubech. Já jsem dřív chodila hrozně ráda do klubu, do Malostranské besedy, kde jsem se seznámila se spoustou prima lidí a v podstatě tam hrály samé klubové kapely. Já jsem tam tak postávala a somrovala, jestli si můžu zahrát. Když jsem si mohla zazpívat dvě písničky, byla jsem v sedmém nebi. Prostě jsem si řekla, chci dělat totéž i nadále. Hraní po klubech mě baví.
Zuzana Vránová







Nejkrásnější poupátko - Aneta Poláchová

Vítězka Aneta Poláchová získala desetidenní pobyt v Itálii - Foto: M. Pavlásek
Uh. Hradiště (pas) - Šestiletá Anetka Poláchová z Ostrožské Nové Vsi se suverénně stala vítězkou třetího ročníku soutěže MISS Poupě Slovácko 2000, stejně tak sklidila v Klubu kultury nejvíce sympatií u publika. Osobitá plavovlasá princezna, která by se ráda stala manekýnkou, nejvíce porotu zaujala svými pohybovými a pěveckými schopnostmi. Kolem trůnu ji obestoupila druhá, také šestiletá Sabina Mahdalová z Jarošova, která se touží stát letuškou a s ďábelským úsměvem skončila na třetím místě Dominika Blahová z Nivnice. Soutěží provázel nenapodobitelný, humorem prýštící herec Robert Bellan. O hudební a taneční složku se postarala, podle slov moderátora "zlatá a sladká skupina klučíků" - Lunetic. Na závěr se předvedla taneční skupina Šok.







Čtvrteční vernisáž
Uh. Hradiště (pas) - Grafiky známého jarošovského umělce Jiřího Salajky budou opět zdobit stěny Galerie U Sovy. Tentokráte se jeho dílo podělí o prostor se zajímavými fotografiemi Jaroslava Strnada. Vernisáž, delší čas připravované výstavy obou autorů, se uskuteční ve čtvrtek 11. května v 17.00.







Plastikiáda
Uh. Hradiště (pas) - Od 1. února do konce dubna proběhla v našem okrese tvořivá soutěž s názvem Plastikiáda. Nejúspěšnější díla z plastových obalů vytvořené fantazií dětí a mládeže můžete celý příští týden v době od 8 do 15 hodin spatřit v prostorách pedagogické knihovny Střediska služeb školám v bývalé MŠ ve Staré Tenici. Minivernisáž výstavy se uskuteční v pondělí 15. května v 8.30.







Wadachi svým výstupem uchvátili a zaujali

Za sbor Wadachi děkuje skladatel a dirigent Shoji Moroi - Foto P. Paška
Uh. Brod - Ke dnům japonské kultury, které byly v Uherském Brodě již podruhé, neodmyslitelně patří koncert japonského pěveckého sboru.
Ani tentokráté tomu nebylo jinak a ve čtvrtek 4. května třicet minut před dvacátou hodinou vystoupil na pódium Velkého sálu v Uherském Brodě starosta města Ladislav Kryštof, který se vyjádřil k následujícímu programu a popřál všem přítomným silný prožitek.
Poté již nastoupil japonský sbor Wadachi z Tokia. Během jejich přednesu bylo co poslouchat, protože slyšet české písně z úst japonského sboru je přinejmenším pozoruhodné. Zazněly skladby od A. Dvořáka, P. Křížkovského či Z. Fibicha. To vše pod taktovkou skvělého dirigenta Shoji Moroi. Po krátké přestávce nastoupil sbor v barevných japonských kimonech, čímž druhou část programu podstatně zpestřil. Zanotovány byly písně, které složil dirigent sám. Tentokráté doprovázeny klavírním doprovodem. Ovšem největší úspěch zaznamenalo vystoupení pěti členů sboru při tanci, který doprovázel zpěv celého sboru a bubnování Moroiho na buben, nazvaný "Tanec květinových kloboučků". Následoval sáhlodlouhý potlesk, a to už přicházel komorní sbor Dvořák, aby obestoupil japonský soubor. Společně zazpívali tři písně, které se neobešly bez ocenění publika.
Ještě před koncertem jsem se zeptala sopranistky pěveckého sboru Wadachi Takako Mohri na pár otázek... Poprvé soubor Wadachi vystupoval v Uherském Brodě před čtyřmi lety, jaké máte vzpomínky na tuto návštěvu? Především je to tady moc krásná země a bohatá na zeleň. Přijeli jsme vlastně na pozvání Františka Háby, chtěli jsme zároveň poznat jeho domov. Jsme moc rádi, že jsme tady.

Doménou vašeho sboru jsou české písničky, proč jste je začali zpívat?
Zpíváme české písničky více než 20 let. Poprvé jsme nazpívali píseň od skladatele Janáčka a moc se nám to líbilo a to byl podnět k nastudování dalších skladeb.

Zpíváte složité skladby, jak dlouho trvá jejich nastudování?
Ano, je to těžké. Záleží to na druhu písně, některou se naučíme velmi rychle a druhá trvá déle, ale většina z písní pro nás nejsou zvláště náročné.

Vydali jste nějaké CD se svou hudbou?
Ne, bohužel zatím jsme žádné CD nevydali, ale doufáme, že v budoucnu se nám to podaří.

Jak se těšíte na dnešní vystupování v Uherském Brodě?
Chceme vám také představit japonské písničky, protože chceme, abyste znali i naše písničky. A samozřejmě nebudou chybět ani písničky české.

Kdy plánujete další návštěvu naší republiky?
My jsme vystupovali v České republice celkem šestkrát a pozvali jsme na příští rok český sbor do Japonska. Chtěli bychom navštívit i Prahu. Doufáme, že v budoucnu bude český sbor zpívat zase japonské písně.
Zuzana Vránová







Bonsaje - malé stromky
Uh. Brod (vra) - Ve čtvrtek se v prostranství před výstavní síní v Panském domě sešli milovníci bonsají a zeleně, protože byla zahájena výstava fotografií japonských zahrad Zdeňka Thomy.
Celou výstavu začal pěvecký sbor Wadachi z Tokia v čele s dirigentem Shoji Moroi.Po tomto úžasném hudebním projevu se slova ujala Doc. V. Hrdličková, která se svým manželem strávila 13 let v Japonsku a Číně. "Myslím, že bonsaje, miniaturní stromky v miskách, přinesly mnoha lidem velké potěšení a naučily je vidět svět trošku jinak," sdělila Doc. Hrdličková. Po zajímavých slovech o bonsajích přišel na řadu opět sbor Wadachi, který zazpíval další dvě písně, které byly pozvánkou na večerní koncert.
Zanedlouho už se otevřely dveře výstavní síně a byla možnost obdivovat, hodnotit či srovnávat. Výstava je soustředěna na fotografie přírody a především bonsají, autora Zdeňka Thomy, který v sedmdesátých letech jel autostopem do Japonska, kde strávil 6 let svého života. Napsal také tři cestopisy...
Sedm souborů fotografií bylo v posledních 15 letech vystaveno ve více než 50 galeriích a muzeích v ČR, Slovensku, Polsku či Japonsku. Krásu na fotografiích dotváří živé bonsaje, které jsou rozmístěny všude kolem. Výstava je pojata velmi zajímavým způsobem, některé fotografie člověka přímo zahltí notnou dávkou energie.







Sítotisky jsou znovu vystavovány na Moravě
Uh. Brod (vra) - V pátek 5. května od l7 hodin byla zahájena hrou na housle Barbory Valečkové výstava sítotisků Egawa Hiroshi. Poté se ujal slova ředitel DK Jaroslav Mikulík, aby výstavu uvedl.
"Výstava sítotisků je vlastně takovým doplněním Dnů japonské kultury," dodal Mikulík. Poté předal slovo Petru Bergmannovi, jehož zásluhou byla výstava uspořádána, aby o umělci krátce pohovořil. "Egawa Hiroshi vystavuje podruhé v České republice, jeho první výstava byla v nedalekém Veselí nad Moravou," sdělil Bergmann. Hiroshi každoročně vystavuje v Japonsku, kde je uznávaným výtvarníkem. Na deseti panelech s jeho tvorbou můžeme zhlédnout tuto zajímavou techniku, která není ve světě moc rozšířena. Po úvodních slovech jsme se zaposlouchali do hry na housle B. Valečkové v klavírním doprovodu svého otce, čímž byla výstava zahájena.







Jsem jaký jsem, mě nikdo...
Uh. Brod (kos) - Sdružení pro pomoc mentálně postiženým dětem okresu Uherské Hradiště uspořádalo v dětské galerii Panského domu výstavu Jsem jaký jsem.
V těchto prostorech nacházejících se v předsálí Městské knihovny vystavují své výtvarné práce děti ze Speciální mateřské školy v Uh. Hradišti a v Uh. Brodě, hradišťské Speciální školy pro žáky s více vadami a žáci z pomocných tříd Zvláštní školy v Uh. Brodě. Ve čtvrteční odpoledne proběhla vernisáž výstavy, na které žákyně pomocné školy přednesla báseň Jsem jaký jsem a s hudebním programem vystoupili žáci ZUŠ v Uh. Brodě. Úvodní slovo patřilo předsedkyni OV SPMP Zdeňce Kolaříkové. Výstava potrvá do 16. června.







Sex se objeví na jevišti Slováckého divadla
Uh. Hradiště (hel) - Lechtivá témata a zvláště uváděná v˙komediálním žánru jsou již od věků nejatraktivnějšími příběhy, které jeviště zpracovává.
Už od antiky se datují příběhy plné erotického napětí, prý až tak přesně ztvárněného, že byl na představení vstup ženám zakázán. Dnes jsme přece jen demokratičtější, takže i ženy si můžou v˙hledišti patřičně užívat. Ale nenechte se zmást - lákavý titul Sex noci svatojánské, který nám v˙premiéře přináší Slovácké divadlo 27. května v 19.30 hod. nás v˙žádném případě pohoršovat nebude. Kdo zná dobře filmy autora této komedie Woodyho Allena, ví, že se tam vždy o sexu hodně mluví, ale nikdy není skutečně vidět. Koneckonců věci skryté jsou kolikrát dráždivější.
V˙jedné z˙nejhranějších a stále oblíbených komedií tohoto autora se setkáte se třemi manželskými páry, které se rozhodnou strávit společný víkend na venkovském sídle. Potkáte se zde s˙roztěkaným a roztomilým vynálezcem, se stárnoucím profesorem, který se v˙požehnaném věku rozhodne poprvé oženit a to s˙o mnoho let mladší a vysoce atraktivní a pozoruhodnou ženou. Dále pak poznáte donjuanovského lékaře, který se během tohoto víkendu snad poprvé skutečně zamiluje, a okouzlující, dokonale uvolněnou zdravotní sestřičkou. Nakonec pochopíte i to, proč˙manželka netradičního vynálezce nemůže stále vyřešit svůj problém manželského sexu. Během onoho pozoruhodného víkendu vyjde najevo nejen většina dlouho skrývaných tajemství, ale dojde také k˙prohození všech výchozích dvojic. Už sám název napovídá, že se Woody Allen nechal inspirovat Shakespearovým "Snem noci svatojánské", a tak i v˙této komedii se můžete pobavit a s˙nadhledem posoudit problémy, které ve svém manželství často řeší každý z˙nás.
Režie se ujal opět Ladislav Pešek, jehož inscenace Romea a Julie je v˙poslední době vyhledávaná všemi kategoriemi diváků, dramaturgie Ivana Špundová, scénu navrhl Jaromír Pátek a kostýmy Andrea Štefančíková. V˙hlavních rolích uvidíte Josefa Kubáníka, Irenu Vackovou, Pavla Hromádku, Moniku Horkou, Božka Tomíčka a Terezu Mikšíkovou. Téma hry se krásně potkává s˙nádherným počasím těchto dnů, a tak zážitek, který si z˙představení můžete odnést, bude určitě stát za to. A proč jej třeba nevzít jako inspiraci?







Malá scéna SD uvede současnou hru J. Pokorného
Uh. Hradiště (hel) - Dne 10. května v 19.30 hodin přivítá Malá scéna Slováckého divadla hosty až ze severu Čech, z˙Ústí n. Labem. Činoherní studio připravilo pro své diváky v˙letošním předplatném velký experiment.
Nasadilo pouze české premiéry nových her. Není divu, že se jim takový husarský kousek zdařil, vždyť málokteré divadlo oplývá tolika autory jako právě v˙Ústí nad Labem. Většina z˙nich se pravidelně účastní soutěže dramatických her, kterou pořádá Nadace Alfréda Radoka a není žádnou výjimkou, když zaujmou místa nejvyšší. Stejně tak i hra Jiřího Pokorného Odpočívej v˙pokoji. Alkohol, pervitin, kokain, tráva, to nejde dohromady. Tato drsná hra ze současnosti, jejíž hlavními hrdiny jsou převaděči a jejich oběti, klade znepokojivé otázky - Jak daleko lze až zajít? Přichází i dnes za zločin trest? V˙recenzi na tuto inscenaci, kterou uveřejnila Nina Vangeli v˙SADu 3/1999 se dočteme: "Jiří Pokorný sahá pro své látky až nechutně do současnosti, aby nás přesvědčil, že pod povrchem jejích největších banalit se skrývá rozporuplná a krvavá dramata, za něž se nemusíme stydět ani před nejskvělejšími (to jest nejkrvavějšími) dramatickými epochami. Krajně necenzurní, drsné a na hranici srozumitelnosti eliptické vyjadřování, krvavé rozuzlení napůl z˙pohádky, napůl z˙"akčňáku".
Záhadní cizinci, patrně islámští, nepostrádající však sugestivní důstojnosti, putují jako fatamorgická karavana českými lesně - perníkovými horami.." Režii připravil David Czesany, který je zároveň uměleckým šéfem Činoherního studia, scéna David Černý, kostýmy Zuzana Krejzková a dramaturgie Lenka Havlíková. Na jevišti uvidíte Zbyňka Roubala, Jana Lepšíka, Matúše Bukovčana, Jana Bidlase, Leoše Nohu, Jitku Prosperi, Martu Chmelovou-Vítů, Lucii Roznětínskou, Jaroslava A. Heidlera, Richarda Němce a Evu Andělovou. Ačkoliv se Malá scéna víceméně soustřeďovala v˙minulosti na zábavný žánr, tento krok na jinou cestu jí určitě neuškodí. Přijďte se o tom přesvědčit i vy, neboť katarze, kterou nám Pokorný přináší, patří ryzímu dnešku.







1/4 roku za námi
Je to neuvěřitelné, ale čtvrt roku je za námi. Pomalu si zvykáme, že než začne představení, je třeba připravit sál - nanosit židličky, popřípadě stoly, postavit z praktikáblů jeviště, pověsit šály, napnout koberec a natáhnout šňůry na světla či zvuk. A pak už jenom čekat, jestli přijdou diváci, i když ti si z velké části zvykli nakupovat vstupenky v předprodeji v "Mincích - starožitnostech" u Karla Stratila, a tak jistý přehled, kolik jich večer bude, máme a zatím musíme konstatovat, že si diváci, k naší radosti, cestu k nám do divadla našli. Nechci dělat statistický přehled. Pro nás je důležité, že prostě lidé naši existenci vzali na vědomí a že náš záměr nabídnout divákovi možnost výběru, dětem další šanci navštívit divadlo a těm, co to chtějí zkusit na jevišti, jeviště poskytnout, se nemíjí účinkem. A tak bych chtěl poděkovat všem, kdo přišli a všem, kdo nám jakýmkoliv způsobem pomáhají, prostě všem, kdo nám fandí. Jsme za vaši přízeň rádi a slibujeme vám i těm, kteří se k vám chystají přidat a rozmnožit řady diváků, pomocníků a fandů, že budeme pokračovat se snahou zlepšit, co bude v našich silách a možnostech. Už teď se těšíme na vás při našich dalších představeních - nové premiéře a dalších Večerech pod padákem.
Karel Hoffmann







Připomeňme si přínos Emila Háby
Uh. Brod (vra) - Do foyeru kina Máj se dne 3. 5. sešlo několik občanů Uherského Brodu vzdát úctu jedné z nejzasloužilejších postav města.
V tento den byla totiž zahájena výstava k 100. výročí narození významného dirigenta, varhaníka, pedagoga, hudebního skladatele Emila Háby.
Na úvod zazněly písně v podání komorního souboru Dvořák. Poté následovalo přivítání všech přítomných. Na této významné akci nemohl chybět ani pěvecký sbor Wadachi z Tokia, který s Emilem Hábou spolupracoval. Připomenuli jsme si taky celý život Emila Háby, žáka Leoše Janáčka.Sám učil na reálném gymnáziu v Uh. Brodě, vedl studentský smíšený sbor. Pedagogickou činností se zabýval přes třicet let. Emil Hába byl výborný znalec varhan, uskutečnil téměř 200 koncertů na 123 místech celé republiky. Několikrát také vystupoval se svým vnukem Jaroslavem Schmilauerem, který je v současné době učitelem na zdejší ZUŠ. V roce 1926 se stal zakládajícím členem sboru Dvořák, kde byl později jmenován čestným členem. Pokračovatelem v jeho muzikantské dráze byl jeho syn František, jemuž jsou věnovány dva panely výstavy. Na závěr proslovu předala slovo Irena Koubová dceři Emila Háby, která všem zúčastněným poděkovala. Na výstavě se dají zhlédnout zajímavé dokumenty, odkrývající život uherskobrodského rodáka.







V. ročník mezinárodního divadelního festivalu Setkání - Stretnutie 2000
úterý 9. Května
17.00 MS Jiří Pokorný: Odpočívej v pokoji - Činoherní studio Ústí nad Labem 80,- 19.00 VS Bengt Ahlfors: Ale, ale pani Plukovníková - Národné divadlo Bratislava 180,- 22.30 DK Petr Michálek: Panoptikum - Městské divadlo Zlín 60,-

středa 10. května
10.00 VS Junji Kinoshita: Jeřábí peří - Slovácké divadlo Uherské Hradiště 40,- 16.00 MS Martin McDonagh: Kráska z Leenane - Těšínské divadlo Český Těšín 70,- 19.00 VS Stanislav Štěpka: Včela v zime - Radošínské naivné divadlo Bratislava 150,- 22.00 SZ David Drábek: Kostlivec v silonkách - Studio Hořící žirafy Olomouc 60,-

čtvrtek 11. května
10.00 VS J. G. Tajovský - M. Babiak: Mátoha - Divadlo J. G. Tajovského Zvolen 50,- 17.00 MS Eva Leinweberová, David Pečírka: Žrout - A - Studio Rubín Praha 60,- 19.00 VS Edward Redlinski: Zázrak v Greenpointu - Středočeské divadlo Kladno 90,- 22.30 SZ Tankred Dorst: Legenda o nebohém Jindřichovi - Městské divadlo Zlín 60,-

pátek 12. května
10.00 SZ Marek Bečka a Bal: Žabák Valentýn - Divadelní skupina Buchty a loutky 30,- 11.00 SZ Marek Bečka a Bal: Žabák Valentýn - Divadelní skupina Buchty a loutky 30,- 17.00 MS Terrence McNally: Frankie a Johny ve svitu luny - B. I. F. a Divadlo v Řeznické 120,- 20.00 VS Coline Serreau: Chytrolín a Hňup - Městské divadlo Zlín 90,- 23.00 SZ Viliam Klimáček a kolektiv: Génius noci - Divadelné združenie GUnaGU Bratislava 60,-

sobota 13. května
11.00 VS Silvestr Lavrík: Svety za dedinou - Trnavské divadlo Trnava 60,- 14.30 MS Iva Peřinová: Jeminkote, Psohlavci - Divadlo Alfa Plzeň 50,- 19.00 VS Ladislav Grosman - Alta Vášová: Obchod na korze - Astorka Korzo'90 Bratislava 150,- 22.30 SZ Jitka Martínková: Vteřiny soli - HaDivadlo Brno 60,-

neděle 14. května
18.30 VSJ. Stein, J. Bock, S. Harnick: Fidlikant na streche - Divadlo Andreje Bagara Nitra 250,-

Poznámky: VS - Velký sál, MS - Malá scéna, SZ - Studio Z, DK - Divadélko v klubu.
Pernamentky na všechna představení v ceně 700,-Kč. Informace: Viera Divoká - 067/763 63 49







Zvířecí hudba projde i porcelánem
Uh. Hradiště (pane) - Luštitelé křížovek znají - africký slon na tři - YLO. Přesně tak se jmenuje brněnská legenda, která přijede se svým hostem, Petrem Vášou, v sobotu do klubu Mír. Začátek ve 22.00 hodin.
"YLO - africký slon, žádný význam nemá," říká kytarista Pavel Mynarčík. "Vymyslel ho Jim. Je to z křížovky. I když v začátcích mi Jiří vysvětloval, že musím hrát jako slon, aby to prošlo porcelánem."
Na počátku všeho byl právě zpěvák Břetislav Jelínek, zvaný Jim, jehož je YLO - africký slon duchovním dítkem. V jeho muzikantské minulosti najdeme mimo jiné spolupráce s Petrem Vášou (objeví se s YLO na Míru), ale také s Jiřím Big Bossem Valtrem z okultní kapely Root. Někdy na přelomu 80. a 90. let začal také hrát v duu s dalším hudebníkem, Jiřím Kolšovským. "Bylo to šílené, alternativa non plus ultra," pokračuje sloní kytarista Mynarčík. Postupem času začíná do sloních bubnů mlátit Ivo Cedivoda, dnešní sloní klávesista. Ten zároveň hrával s Mynarčíkem v jisté hardrockové formaci, ze které nadaného sloního kytaristu přetáhl do nové sloní party. Posledním příchozím byl sloní bubeník Vlastimil Trlica, kterého sloní kapela přizvala těsně před natáčením první sloní desky, v okamžiku, kdy se zjistila neúnosnost Cedivodova přebíhání od sloních kláves k sloním bicím a naopak.







Hajdaj zase hraje na basu
Uh. Hradiště (pas) - Přes půldruhého roku působil v rockové skupině Wayn baskytarista Cyril Hajdaj. Po děsivé nehodě, která jej vyřadila na slepou hudební kolej, musel svůj nástroj pověsit na hřebík. Hajdaj na léta ztrávené s bigbítem nezapomněl, a po delším odmlce se vrací na pódia, opět pod křídly kapely Wayn.







Lucie po dvou letech opět ve Zlíně

Kodym rád nosí žluté brýle - Foto: P. Paška
Zlín (pas) - Jedna z neúspěšnějších českých kapel vyráží opět po roce na turné po zemích českých a slovenských. To letošní se jmenuje Lucie - vše nejlepší 2000. Jak sám název turné vypovídá, uskutečňuje se na podporu posledního alba Vše nejlepší 88-99. V repertoárovém listu, který zahrnuje téměř dvě hodiny programu, se opět objeví největší hity skupiny. Managment Lucie, čtveřice sběratelů všech hudebních ocenění zařadil na desetibodovou soupisku letošního turné opět i Zlín. Jediné koncertní turné se uskuteční v průběhu tohoto a příštího měsíce. Začíná ve čtvrtek 11. května na zimním stadioně v Českých Budějovicích a během měsíce pokoří Liberec, Zlín (pondělí 15. května - zimní stadion L. Čajky), Jihlavu, Bratislavu, Brno (úterý 23. května - velodrom), Hradec Králové, Prahu, Plzeň a Most. Počátkem roku se skupina Lucie rozrostla o nového člena pro live vystoupení. Je jím druhý bubeník Tomáš Marek, který vypomůže Davidu Kollerovi. Skupinu na turné doprovázejí dva speciální hosté. Dobře známá zpěvačka Lenka Dusilová a její skupina, která představí zcela nový repertoár a brněnská formace Daniela Gladiše and Bangladesh. O technické zázemí se letos bude starat šedesátičlenný tým. Technika se poveze v pěti kamiónech, třech nákladních vozidlech, obsluha ve čtyřech mikrobusech a sedmi osobních vozidlech. Na turné bylo natištěno přes stotřicet tisíc vstupenek. Skupina Lucie uzavřela předminulý měsíc exkluzivní smlouvu na období tří let se společností World Online, která zajistí online přenos pražského koncertu prostřednictvím sítě internet. Náš týdeník již třetím rokem spolupracuje s pořadatelem brněnského koncertu, agenturou Glanc Music a koncertu ve Zlíně, agenturou Velryba Promotion, která věnovala i volné vstupenky do soutěže. Jména výherců naleznete na předchozí stránce.







Páteční večírek trojice kapel evropské úrovně
Uh. Hradiště (pas) - Za směšně nízké vstupné mohli všichni účastníci pátečního večírku v klubu Mír obdivovat kapely našeho regionu, jejichž úroveň lze srovnávat s evropskou. Tento den poprvé spatřil světlo světa debutní demosnímek Rudých koster.
Na večírku se kromě slavících Koster představila rockpopově šlapací formace Leden a velmi osobitá, horňácká kapela SAD Harmony. Té před nedávnem vyšla deska Elektrula. Kromě toho připravuje velké turné, o kterém i v jiných novinkách se dozvíte z našeho příštího čísla. Co však připravuje domácí skupina Leden, vám prozradíme ihned.
"Připravujeme se na velké turné po anglickém království se skupinou Despondancing," prozradil frontman kapely David Zezula. "Náš kytarista je trochu plachý a moc se mu na ostrovy nechce, ale my ho přesvědčíme." Turné se uskuteční v rámci výměnného zájezdu spřátelených měst Uherské Hradiště - Bridgwater. Domluveno je šest koncertů. Kromě výletu za kanál se bubeník a zpěvák těší na vystoupení v několika klubech na Moravě a koncertu na trenčínském festivalu Pohoda.
"Živé hraní nám chybí," dodává Davek. Nejen živé hraní, protože lednové trio se chystá do nahrávacího studia. "Půjdeme do něj ještě v létě, protože nás Kostry nasraly tím perfektním demem," hodnotí Zeza. "Tak musíme udělat taky takové nějaké." Kroky hudebníků asi také povedou do Slováckého divadla.
"Pořád se v Hradišti plácáme," vysvětluje optimista Zeza. "V tomto kraji dosti nenaplněném, přesto zůstáváme, snad kvůli tomu. Nedá se to pochopit. Většinou jsme jen ve zkušebně, bude nám třicet, ale nadšení v nás pořád žije. Takovou pubertu budeme protahovat, co to půjde."







Oblíbené Kostry mají první, pětipísničkové demo
Kostry se v našem regionu těší velké oblibě. Tomu nasvědčoval i plný sál a atmosféra během jejich koncertu. Většina obdivovatelů a fanoušků úspěšně na baru skupovala nové demo obsahující pět skladeb vyvěrajících po intru. Z obalu se usmívá dvanáctiletý postižený chlapec.
Rudé kostry naservírovaly sedm skladeb ve střídavém rytmu. Stupnice čítala baladicky pomalé, šlapavější i nářezové skladby. Vydechnutí přinesli až hudebně parazitující Přátelé. Duo zahalených folkpopových hudebníků na chvíli zlehčilo atmosféru, a jak přišlo, tak i zmizelo. Kostry mohly vařit dál.
Studená voda a možná i nezdravý pot polil všechny účastníky při závěrečné párty, která se odehrála po koncertě na chatě.

Jak jsou s demem spokojeni samotní hudebníci? Zeptali jsme se kytaristy Petra Morese a Fredyho, čerstvého baskytaristy.

Petře, jaký máš pocit z čerstvého dema?
Smíšený. Člověk když něco dokončí, tak ví, že to mohlo být lepší, ale v zásadě jsem s demem spokojený. Má takový jednoduchý a dřevný zvuk. Není to žádná uhlazená Metallica. Je dobře, že skladby zní tak, jak je hrajeme.

Tvůj největší přínos pro demo?
Nutím kluky chodit na zkoušky.

Co se změní v Kostrách narozením tohoto počinu?
Já doufám, že je utuží. Zahráváme si s myšlenkou udělat akustickou sadu. Unplugged od začátku až do konce, tedy kromě basy a bicích. Tedy jestli bude čas, chuť a bude to technicky možné.

Startovní demo je za vámi. Pomýšlíte vydat desku?
To ani ne. Náš problém je ten, že se nesnažíme být na první pohled originální, ale dělat dobré písničky. Takové kapely to většinou nikam moc daleko nedotáhnou. I kapely, které posloucháme, jsou většinou neznámé. Takže víme, co nás čeká a jsme s tím smíření.

Jak na tebe, Fredy, působí nový počin?
Udělali jsme s minima maximum. Co bylo možné v rámci studia a krátké doby, jak jsem přišel.

Co kapela získala tvým příchodem?
Nevím, zatím se s Kostrami seznamuji.



Na koncertě jsme potkali i zvukového mistra ze Slováckého divadla, Petra Blahu.

Jak se ti s Kostrami spolupracovalo?
Skvěle. Jsou kapela, která má spoustu nápadů a kluci jsou velmi houževnatí.

Jak na tebe působila hudba Rudých koster?
Jsem odchovaný hardrockem. K tvrdší hudbě mám vztah a myslím si, že Kostry mají obrovský potenciál. Jsou sice mladší než já, ale i přesto jsme si rozuměli. Dokáží udělat skladbu ve svém vnímání hudby. Osmiminutovou skladbu nabuší tak, že člověk v ní cítí tři až pět písniček najednou. Je to krásná muzika.








Divadla

Slovácké divadlo Uh. Hradiště
Gazdina roba			út 9.5. v 18.00
Romeo a Julie 			st 10. a čt 11.5 v 10.00
				+ ne 14.5. v 19.30
Odpočívej v pokoji 
(Činoherní studio Ústi n/L)	st 10.5. v 19.30
Víkend s Krausovou 
(Divadlo Semafor)		čt 11.5. v 19.30
Sluha dvou pánů			pá 12.5. v 10.00
Jeřábí peří			so 13.5. v 19.30


Dům kultury Uherský Brod
Osel a stín - divadelní soubor T. Miličky
ne 14.5. v 17.00


Městské divadlo Zlín

V. ročník mezinárodního divadelní festivalu
Setkání - Stretnutie 2000 
(úterý 9. - neděle 14. května)

divadélko v klubu:
Panoptikum           út 9.5. ve 22.30







Kina

Hvězda Uherské Hradiště

Johanka z Arku
út 9. a st 10.5. v 17.30 a 20.00
III. archivní seminář
 duchovního filmu - Luis Buňuel
(11.-14. května 2000)
South Park: Peklo na zemi
ne 14. a po 15.5. v 17.30 a 20.00


Mír Uherské Hradiště
Pátý element - ART
út 9.5. ve 20.00
III. archivní seminář
 duchovního filmu - Luis Buňuel
(11.-14. května 2000)


Lípa Kunovice
Tajnosti a lži    st 10.5. v 17 a 19.30
Takoví normální zabijáci
ne 14.5. v 19.30


Městské kino Hluk
Záhada Blair Witch st 10.5. ve 20.00
Jeden svět nestačí
so 13. a ne 14.5. ve 20.00
Kočičí princ - zdarma!
ne 14.5. v 15.00


Panorama Polešovice
Mistr a Markétka   pá 12.5. ve 20.00
Universální voják zpět v akci
ne 14.5. ve 20.00


Máj Uherský Brod
Prci, prci, prcičky
út 9. a st 10.5. v 18 a 20.00
Balada pro banditu 
- cyklus (nejen) pro středoškoláky    čt 11.5. ve 20.00
Jeden svět nestačí   pá 12.5. ve 20.00
+ so 13. a ne 14.5. v 17.30 a 20.00


Morava Veselí nad Moravou
Početí mého mladšího bratra
út 9. a st 10.5. v 19.30
Jeden svět 
(videosetkání a projekce věnované problematice lidských práv) 
- ART
st 10.5. v 16.00, 17.15 a 18.00
+ čt 11.5. v 19.00, 20.00 a 21.45
Myšák Stuart Little
pá 12. až ne 14.5. v 17.00
Klub rváčů
pá 12. až ne 14.5. v 19.30


Kinokavárna Osvětimany
Konec světa pá 12.5. v 19.30







Výstavy

Uherské Hradiště

Galerie Slováckého muzea
Umění jihovýchodní Moravy; 
František Janák - sklo, 
Michael Rittstein: Ošklivé kačátko - obrazy, 
Portrét a figura v grafice 18. - 19. století 
ze sbírek Galerie Slováckého muzea (do 14.5.)

Slovácké muzeum
Slovácko; Len na košule, konopje na gatě

Foyer kina Hvězda
Podebal: Malík Urvi - fotografie

Foyer klubu Mír
Pavel Paška: Klub Mír a rock ve fotografii

Foyer Slováckého divadla
Výtvarný obor ZUŠ v UH

Galerie U Sovy
Jaroslav Strnad - fotografie, Jiří Salajka - grafiky
(vernisáž: čt 11.5. v 17.00)



Uherský Brod

Muzeum J. A. Komenského
100 let Muzea J. A. Komenského; 
J. A. Komenský lidstvu; 
Schola ludus - interaktivní

Galerie DK - Panský dům
Pamětní síň JUDr. Václava hraběte z Kounic; 
Výtvarná tvorba studentů 
Gymnázia J. A. Komenského v Uh. Brodě
(vernisáž: pá 12.5. v 17.00)

Foyer Domu kultury
Egawa Hiroshi - sítotisky

Foyer kino Máj
Emil Hába 
- varhaník, pedagog, hudební skladatel, dirigent



Buchlovice
Galerie Š - Hrad Buchlov
Hlína je o životě i smrti, o vzniku i zániku


Veselí nad Moravou

Městské muzeum
František Pavlica - výroba došků

Městská galerie v zámeckém parku
Antonín Kroča - obrazy
(vernisáž: ne 14.5. v 15.00)

Galerie Ve Dvoře
Jiří a Jaroslava Brázdovi - plastiky a obrazy







Přednášky

Zámek Uherský Ostroh
středa 10. května v 18.00
Žena v duchovním obraze 
- z cyklu přednášek Pro duši přednáší Peter Kubis

Hvězdárna Veselí n. Moravou
pátek 12. května ve 20.00
Vzdálený Vesmír 
- krátká přednáška k aktuálním astronomickým zajímavostem 
doplněná videosnímky







Zábavné pořady

KD Strážničan Strážnice
úterý 9. května v 19.30
Zachraňte milenky 
- hudební pořad Jakuba Smolíka a herce Lukáše Vaculíka


Dům kultury Uherský Brod
úterý 16. května v 19.30 (170,-)
Letí Šíp s Novotným 
- večer s Karlem Šípem a Petrem Novotným, 
zpívá Erika Kahounová







Oznámení
Oblastní Charita Uherské Hradiště pořádá letní tábor AMIRITIKITI aneb Léto ve skafandru od 3. do 12. července v Ječmínku v Osvětimanech. Cena 2.000,-Kč. Přihlášky zasílejte nejpozději do 19. května. Bližší informace na tel. čísle 0632/55 57 83 u sl. Horákové. Charita má možnost přispět sociálně slabým rodinám 1.000,-Kč na tábor z výtěžku Tříkrálové sbírky.







Koncerty

Dominikánský klášter Uh. Brod
úterý 9. května v 17.00 (dobrovolné)
Koncertní podium mladých - učinkují: Tomáš Komárek (klarinet), Zdeněk Kužela (klarinet) a Klára Bachůrková (zobcová flétna) - klavírní korepetice Hana Trtková, učitelka ZUŠ UB a Milan Vašek



Muzeum J.A.K. Uherský Brod
pátek 12. května v 19.00 (dobrovolné)
Pěvecký koncert Petra Babuly - árie pro bas z oper převážně italských autorů



Kostel sv. Františka Xaverského Uherské Hradiště
neděle 14. května v 15.00
Koncert k 100. výročí narození hudebního skladatele Emila Háby z Uh. Brodu - vystoupí smíšený pěvecký sbor Dvořák Uh. Brod, varhaník Jaroslav Šmilauer, sbor Dvořák bude řídit Antonín Veselka



Bazilika Velehrad
neděle 21. května v 18.00 (volný)
Koncert duchovní hudby k 10. výročí návštěvy sv. otce Jana Pavla II. na Velehradě - učinkují: Cecília Valls (Španělsko), Tomáš Hinterholzinger (Praha), Michal Mynář (Zlín), Michal Vajda (Holešov), Smíšený pěvecký sbor Dvořák ze Zlína Smíšený pěvecký sbor Svatopluk z Uh. Hradiště








Zveme vás

Klub kultury Uh. Hradiště
pátek 12. května v 8.30 a 10.00 (15,-)
Pohádka pro děti o vodníku Pačískovi



Areál Košíky
pátek 12. května ve 20.00
Country večer se skupinou Lofoši



Sportovní hala Březolupy
neděle 14. května ve 14.00 (dobrovolné)
Taneční muzikál Mrazík - v podání taneční skupiny Botík



Kulturní dům Veselí n. Moravou
neděle 14. května v 15.00 (dobrovolné)
Vystoupení tanečního oboru ZUŠ Veselí nad Moravou - účinkuje šedesát žáků oboru od 5 do 17 let. Vystoupení doplní pěvecká a hudební čísla



Sál pohostinství Sady
sobota 20. května v 16.00
Výstava vín - hraje cimbálová muzika Burčáci. Milovníky vína srdečně zvou vinaři ze Sadů.
Degustace vín proběhne 14. května v kulturním domě ve Véskách








Folklór

Dům kultury Uherský Brod
pátek 12. května v 17.00 (30,-)
Až sa lúka zazelená - IV. přehlídka dětských folklorních souborů: Hradišťánek II, Vlčnovjánek, Olšavěnka II, Rozmarýnek, Nivnička, Šablička a Kančúch - přehlídku uvádí Jana Cholastová



Kulturní dům Popovice
neděle 14. května v 15.00
5. výročí založení dětského souboru Popovjánek spojené s oslavou Dne matek



U Marholtů Uh. Hradiště
Každý úterní večer od 20.00 vám hraje cimbálová muzika pod vedením Jožky Kučery








Kluby

Mír Uherské Hradiště
(tel.: 0602/57 61 47)
sobota 13. května ve 22.00 (40,-)
KONCERT: YLO - africký slon + Petr Váša



Golem Gambrinus Zlín
(tel.:067/846212,www.golem.zlin.cz)
středa 10. května ve 20.00 (10,-)
VIDEOPROJEKCE: Marilyn Manson
čtvrtek 11. května ve 20.30 (80,-)
DIVADLO: Obyčejný večer - divadlo Rokoko a Klaunika Brno
pátek 12. května v 21.00 (60,-)
KONCERT: České srdce
sobota 13. května v 21.00 (500/580,-)
SPECIALKONCERT: Alvin Lee & Company (Ten Years After) - britské legendě předskakují: Slow Hand Blues a Proměny "Staří psi"








Taneční zábavy

ARTEMIS		so - Morašice

BOBR & MOTÝL	so - Val. Klobouky - hotel Alfa centrum

CREDO		pá - Val. Kloubouky - KD Klobúčan
		so - Nivnice

REFLEXY		pá - Boršice u Blatnice
		so - Tovačov

REFLEXY orig.	pá - Halenkovice

SCARLET ROSE	so - Míškovice

OLYMPIC + CREDO	pá 12.5. - KD Klobúčan Val. Klobouky
		so 13.5. - Sportovní hala Nivnice







Diskotéky

Barziko Club Uh. Hradiště
	pá - Dj Chramcov
	so - Dj's bratři Chabičovští

Hotel Fojta Uh. Hradiště
	pá - Dj Roman Pospíšil

Flamingo Kostelany n. Moravou
	pá - Diskotéka s Jitkou Pospíšilovou 
	   - slosovatelné vstupné
	so - Nejlepší hity sobotní noci 
	   - Dj Harry - vstup zdarma

Euroclub Hluk
	pá - Pátek s komedií + diskotéka - Dj Gono
	so - Cobra karate show + Dj Eddie Brno a GoGo Dračice
	ne - Filmové odpoledne a večer 

Rock Club Harlej Uh. Ostroh
	pá - Rockotéka - Dj Heaven
	so - Bigbeat rock Dj Joe + strip show
	(út-čt - otevřen strip bar od 20.00)







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund