Číslo: 37
20.09.1999
Článků: 73

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Všichni půjdeme do ráje, a až tam dojedeme, poletíme
Regionální hudebmí okénko - Death Mosh Core.
Michalské hody ve Starém Městě
Marty psychoparty na Míru
Divadlo Sklep
Testujeme mentalitu našeho národa, říká Krampol
Magické prostory ovládnou Galerii U Sovy
Giti Neuman v Divadelní galerii
Brodští výtvarníci opět v Panském domě
Nechť sebepotrhleji mošt se chová, přec vínem bude
Klenoty umění - Galerie Slováckého muzea
Nové tváře Slováckého divadla
Tentokrát Den železnice
Jak se žije v Hluku





Všichni půjdeme do ráje, a až tam dojedeme, poletíme
Březolupy (pa) - Společnost BMG Ariola vydala minulý týden skupině Reflexy čtvrté album s názvem "Ty jsi divoká". Uplynulý víkend byl nový počin pokřtěn a vržen na prodejní pulty. Jeho kmotrem se za asistence Dalibora Dědka z Rádia Zlín stala legendární skupina Turbo.
Po pátečním křtu ve Valašských Kloboukách se další zastávkou stala sportovní hala Březolupy. Ještě před vstupem do haly nabrala většina příchozích zpáteční chod. "Tak to je tedy havárka," výstižně komentovala výši vstupného jedna z pravidelných návštěvnic. Kdo si vyprázdnil kapsu a vešel, spatřil na pódiu rozjezdovou kapelu Credo. Ta už se nějaký pátek musí obejít bez kytaristy Radima Brňáka, který na třetích narozeninách kapely oznámil, že odchází, a taky svůj záměr ze dne na den uskutečnil. I tak kapela výborně zahrála svůj klasický repertoár a publikum uspokojila.
Při střídání stráží se na pódiu objevil oslavenec, skupina Reflexy. Ve svém uceleném programu nabídla průřez všemi čtyřmi deskami a poskytla tak skvělou šanci k hodnocení. První deska Všichni půjdem do ráje odrážela dobu, v níž kapela hledala svoji tvář. Ostrou kytaru a rozvitý vokál tlumily jen plytké texty. O hodně výše se dostal druhý počin Nový touhy, kterým kapela naznačila, jakou sortu publika chce oslovit. Snahu o jeho širší záběr stupňovala další deska s názvem Sluneční. Pestrost rozšířil nádechem a použitím prvků s dechovými nástroji. Zatím poslední deska sklouzla spíše k popovějším hladinám a ve srovnání s předešlými dvěma deskami její celková razance trochu rozbředla. Přesto si myslím, že své příznivce si najde, hlavně mezi mladší populací. To ukáže čas.
V Březolupech to zatím tak nevypadalo. Studené reakce během vystoupení toho byly důkazem. "V Kloboukách jsme lidi rozválcovali," bránil se manažer Pavel Lysoněk. Více než hodinu bez přestávky bombardované publikum vydechlo až se křtem desky.
Členové skupiny Turbo a zástupci vydavatelské společnosti BMG Ariola postříkali šampaňským reflexáckého novorozence, jak se patří. Úplně zbytečnou estrádou se staly nesmyslné soutěže pro ukojení osobních choutek moderátora Rádia Zlín Dalibora Dědka, který celému ceremoniálu sekundoval.
Zaplněný sál začal znovu ožívat až s vystoupením Turba. Křest jejich alba "Turbo 2000 mix" se nekonal a tolik oblíbená kapela, jak za dob komunistické, tak i dnes, nabídla stejné písničky, které produkuje již několik let. Ale někdy je potřeba si zavzpomínat, hlavně na nesmrtelné odrhovačky.







Regionální hudebmí okénko - Death Mosh Core.

Současná sestava: Radim "Freddy" Křižka - baskytara, Karel Žižlavský - bicí, Marek "Quatchud" Petrucha - zpěv a Milan Večerka - kytara. - Foto: P. Paška
Mezi trojlístkem hradišťských kapel, které se v sobotu představily v klubu Mír byla i skupina D.M.C. - Death Mosh Core.
Její kořeny sahají do Veselí nad Moravou a zde se také datuje vznik kapely, rok 1989. První demosnímek nahrávaný v bzeneckém Shaarku vyšel v roce 1993 a jmenoval se "Without Hopes". Počin je laděn do klasického death metalu valícího se z nahrávky ve středně rychlém těžkopádném tempu. Po vydání dema odchází Jan "Flegin" Kráčal, aby se přidal k death grindovému tělesu Melancholy Pessimism.
Uběhly dva roky a světlo světa spatřil druhý demosnímek "The Solecism", nahrávaný v lipovském "Shop" studiu ještě v sestavě: J. H. Mortician - kytara, Carl Undertaker - bicí a Quatchud - zpěv. Dílko obsahující sedm skladeb, včetně zrychlené verze "Without Hopes" a "The Charge", je podstatně rychlejšího ražení než kompozice debutního dema. Po odehraných koncertech na podporu "The Solicism" činnost kapely na nějaký čas utichá. Skupinu opouští i Jan Hornák a zakládá vlastní spolek Radical Mentaly. Později také mizí v Melancholy Pessimism. Až koncem roku 1997 kapela procitá a opět v plné, současné sestavě začíná pracovat na novém materiálu, který, jak se postupně ukazuje, se totálně liší od minulé tvorby D.M.C..
"V současné době je hotových devět nových věcí, které by v nejbližší době měly dostat souhrnný název "Awakening", " prozrazuje kytarista Milan Večerka, který se spolu s baskytaristou na materiálu autorsky podílí. Stylově se jedná o death metal s prvky black metalu, místy zacházející do oblastí grind core.
"V oblasti lyrické figuruje zejména smrt, a to ve velmi mnoha podobách. Dále se v textech hodně zabývám vnitřními negativními pocity. Jde také o to, jak si texty lidé vyloží. Jsou vůbec dost temné a depresivní. Píšeme prostě to, co z nás leze!" líčí Večerka.
(pa)
Kontakt: Milan Večerka, Štěpnická 1087, Uh. Hradiště 686 06, tel. 0632/627 96.







Michalské hody ve Starém Městě
Staré Město (Miki) - Již tuto sobotu a neděli se konají ve Starém Městě tradiční Michalské hody. V sobotu je na programu od 13 hodin Te Deum v kostele sv. Michala, ve 13.45 hodin se sejde chasa před hřbitovem a se zpěvem odejde pro letošní stárky, Kamila Psotku a Gabrielu Černíkovou. Potom již bude následovat povolení konat letošní hody, které udělí starosta František Slavík. Po nezbytném pohoštění se krojová chasa vydá na obchůzku po městě. Nakonec se všichni sejdou na hodové zábavě v místní sokolovně, kde zahraje a zatančí Dolina, Dolinečka, Staroměstská kapela a soubor Madison.
Loňských hodů se zúčastnilo téměř 150 krojovaných a hodovému dění přihlíželo přes pět set lidí. Věříme, že i letošní hody budou úspěšné a setkají se s velkým zájmem milovníků lidových tradic.







Marty psychoparty na Míru
Uh. Hradiště (pa) - V sobotu 25. září od půl deváté se v klubu Mír rozzáří reflektory a v oparu mlhy se na pódiu, obklopen hordou technomašinek, objeví průkopník taneční hudby, místní Dj hvězda - sám velký PSYCHO. A vy si můžete zatancovat při takových veličinách jako např. Chemical Brothers, Fatboy Slim, Massive Attack či J.A.R. Hosty večera budou Dj Primitif a Dj Airfish.
Vstupné pro holky 40,- a pro chlapy 50,-. Někteří z Vás si odnesou i volnou vstupenku na říjnový koncert skupiny J.A.R.







Divadlo Sklep

Uh. Hradiště - Představení Divadla Sklep Mlýny v kině Hvězda je sice vyprodáno, ale pokud chcete mermomocí vidět jeho protagonisty, přijděte se podívat ve středu již v 15 hodin na fotbalový stadion Slovácké Slavia, kde se uskuteční již 2. kolo fotbalové turnaje v minikopané. Mezi osmi mužstvy uvidíte i divadelní mančaft Fotbalových tragédů (na fotografii bronzové mužstvo z kolínského turnaje "O Kašparův pohár").
Pro neznalé popiska k fotografii. Horní řada, třeba zleva: svačící Jiří Kraus, Martin Pavlík, David Vacke, Jakub Leier, Lukáš Janíček. O řadu níže, taktéž zleva: Láďa Pešek (nakonec brankář), Markýz Carlos (nakonec obránce), Zdeněk Kupka, Pepa Korvas (jako host) a dost!
Foto: neznámý autor







Testujeme mentalitu našeho národa, říká Krampol

Jiří Krampol vypráví jeden ze svých zážitků do pořadu Standovi Hložkovi - Foto: P. Paška
Uh. Hradiště (pa) - Začátkem minulého týdne zavítal do našeho města moderátor nejsledovanějšího zábavného pořadu Nikdo není dokonalý Jiří Krampol spolu se štábem televize Prima, aby ve Slováckém divadle za účasti místního publika natočili několik nových dílů.
Televizní štáb dorazil do divadla před desátou hodinou a začal připravovat půdu pro natáčení. Jiřího Krampola a jeho manželku dovezl řidič pár minut po třinácté.Natáčecí den, během něhož vznikly další čtyři díly, byl rozdělen do dvou polovin. Hned po úvodu plném vtipů se strhla snůška nesmyslů a přebreptů, které pobavily publikum, ale v televizi je bohužel neuvidíte.
K natáčení prvního ze dvou dílů s odpoledním publikem si Krampol pozval herce Městského divadla v Brně Ladislava Lakomého, který v historkách vzpomínal i na Slovácké divadlo a učitelku JAMU Zdenu Herfortovou. Oba v současné době hrají do hantecu upravené "My Fair Lady ze Zelňáku". Hosté svými tipy na správnost odpovědí ze sedmi otázek soupeřili o skleněný mozek a rozdávali předem připravené veselé historky. Na dotazy odpovídali obyvatelé Velké Bíteše.
Po krátké přestávce bavila hradišťské publikum hradišťská veřejnost svými odpověďmi na sedm otázek: "Která strana je polední?", "Kde se vyrábí pravé perly?", "Co je to vůkol?", "Jak se dnes jmenuje Cařihrad?", "Co je blboun nejapný?", Ve kterém pádě se píše vykřičník?", "Který lidský orgán je schopen se až 10x zmenšit a zvětšit?". Hosty byly bratři Tesaříkovi z kapely Yo Yo Band.
V průběhu večerního programu vznikly taktéž dva díly. Záznam dotazů pocházel z lázeňských Luhačovic. Své veselé příhody a krásné písničky zazpívali hosté Jiří Helán a Jožka Šmukař, zpěváci z Moravěnky a v druhé části natáčení hokejový internacionál Jožo Golonka a zpěvák Stanislav Hložek.
O přestávce jsme Jiřímu Krampolovi položili pár otázek:

Máte nějaký osobní klíč, podle kterého si lidi na ulici vybíráte?
"Snažíme se vybírat mezi všemi sociálními vrstvami. Ptali jsme se ministrů, poslanců, babek na trhu, houmelesáků na nádraží, lidí v metru, na ulici i u moře. Zkoušíme všechno možné, aby pořad byl různorodý - tzv. barevný, nikoliv placatý."

Jak vás překvapila či zklamala hradišťská veřejnost?
"V hledišti bylo hodně mládeže a reagovali bezvadně. Obrázek u dotazovaných Hradišťácích si musíte udělat sami, až je uvidíte na obrazovkách."

Dosti často je vás vidět v našem kraji. Máte k němu nebo k našemu městu nějaký vztah?
"Žena pochází ze Slovácka, tchýně taky a mám tady spoustu příbuzných. Přímo v Uherském Hradišti jsem měl sestřenici, která bohužel zemřela, ale jsou tady její děti a taky spousta kamarádů jako Mojma Maděrič. Jezdím sem hrozně rád."

Kromě moderování tohoto pořadu hrajete v divadle nebo natáčíte film?
"Tento pořad mi zabere tolik času, že se nic jiného nedá stihnout. Teď chystáme třináctidílný seriál "Pra, pra, pra". Tento obraz o dějinách českého národa ve srandě napsal František Ringo Čech a režíruje jej František Filip. Já v něm hraji hlavní roli Praotce Čecha. Už se na to těším."

Jakou knihu máte rozečtenou ?
"Právě jsem dočetl knížku od Forsytha - Fantom Manthattanu. Netušil jsem, že by mohl takovou blbost vůbec napsat. Četl jsem od něj všechny knížky a strašně se mi líbily. Tahle byla, jako by ji napsal úplně jiný autor, to je úplně strašně blbý.

Pěstujete alespoň nějaký sport?
"Dělám fittness a kulturistiku. Teď otvírám vlastní Fittness ve spolupráci s Karlem Tuháčkem. No a takový ten sranda tenis."

A na závěr jsme Jiřího Krampola požádali, aby tentokráte on odpověděl na sedm otázek. Posuďte sami, jak by uspěl.

1. Kdo napsal knihu Hrabě Monte Christo? (Alexander Dumas) Dumas.
2. Jaký je význam slova "geneze" ? (vznik, původ, způsob a postup vzniku) Bible.
3. Kde byste hledal "pepsin" (šťáva v žaludku) To nevím, to bych si vymýšlel.
4. Jak se rozmnožují žáby? (vajíčky) Vajíčka.
5. Ve kterém státě leží San Marino? (San Marino) San Marino je samostatný stát v Itálii.
6. Kolik Oscarů získal film Zamilovaný Shakespeare? (5) Tak to nevím.
7. Jak se jmenuje místní divadlo? (Slovácké divadlo) Slovácké divadlo.







Magické prostory ovládnou Galerii U Sovy
Uh. Hradiště - V úterý 21. září v 18 hodin proběhne vernisáž výstavy dvou nejvýznamnějších slovenských umělců střední generace Igora Bency a Karola Felixa za jejich osobní účasti.
Karol Felix i Igor Benca žijí a pracují v Nitře. Jsou členy Slovenskej výtvarnej únie, Združenia grafikov G Bod a Združenia N'89. Jako žáci profesora Albína Brunovského rozvíjí jeho umělecký odkaz ve více výtvarných disciplínách. Jejich doménou je hlubokotisková grafika v technikách leptu a mezzotinty. Oba se věnují ilustracím, olejomalbě, monotypům a známkové tvorbě.
Igor Benca je duší experimentátor. Poznatky získané v práci s koláží tvořivě aplikuje i v grafikách převedených klasickými technikami. Obrys štočku má často netradiční dynamický charakter, vyplývající z celkové obrazové kompozice. Ta je v přípravné fázi vytvořená z geometrických částí různé podoby, kterých plocha je zpracovaná různými kresbovými strukturami. I v tomto případě má svoji roli barva. Robustní monumentalita a výrazná neogeometrická koncepce jeho tvorby je nesporně novým tónem v současné slovenské grafice.
Formulace výsledků hledání nového výtvarného jazyka Karol Felix uplatňuje i v malířské tvorbě. Grafika ještě pracuje s odkazem na postavy. Určující charakter však kompozicím dává geometrizující řešení, ve kterém má dominantní postavení pyramidální systém a trojúhelník jako jeho základ. Jejich pomocí vytváří do hněda tónované magické prostory, které působí odkazem na dávno minulé kultury. V malbě se magický trojúhelník rozpadá do úlomků, které tvarem připomínají nerozluštitelné písmo starých kultur skrývajících tajemství. Prvky nové geometrie vytváří Karol Felix grafické a malířské kompozice se znalostmi tajemných magických receptur novodobých alchymistů.
Eva Trojanová







Giti Neuman v Divadelní galerii
Uh. Hradiště (pš) - První samostatná výstava světoznámé ekvádorské malířky Giti Neuman v České republice se uskuteční v hradišťské Divadelní galerii na Mariánském náměstí.
Výstava, která potrvá do 8. října, zahájí vernisáž v pátek 24. září za osobní účasti autorky, která vystavuje od roku 1960 a zúčastňuje se mnoha mezinárodních seminářů a setkání. Seznam národních a mezinárodních ocenění zahrnuje i Fulbrightovo stipendium na University of Califonia v San Diegu, jako hostující profesor pedagožka provádějící výzkum.
Její tvorba prošla náročným spektrem, přešla od disciplinované malby přes různé způsoby vidění reality, od reality k abstrakci. Její náměty sahají od krajinomalby přes figurální náměty až k abstraktním expresionistickým kompozicím.







Brodští výtvarníci opět v Panském domě
Uh. Brod (pš) - Na několik dnů ovládla místnosti Galerie Panského domu prázdnota. Včera ukončenou výstavu fotografií z Kazachstánu totiž až v pátek vystřídá podzimní výstava uherskobrodských výtvarníků.
Sdružení výtvarných umělců moravsko - slovenského pomezí bylo založeno v roce 1990. Mezi hlavní úkoly a cíle sdružení patří získávání nadaných a tvořivých umělců do svých řad, pořádání autorských a kolektivních výstav, týmová práce v okruhu přátelského prostředí, propagace hodnotného výtvarného umění vyrostlého na půdě regionu moravskoslovenského pomezí, ale i propagace dalších kulturních hodnot. Členové se scházejí jedenkrát měsíčně k výměnám zkušeností a poznatků z kulturního, společenského a uměleckého života vůbec. U příležitosti desetiletého výročí, které oslaví sdružení v příštím roce, se již připravuje další kolektivní výstava v Galerii Panského domu. Vernisáž výstavy bude zahájena 24. září v 17 hodin.







Nechť sebepotrhleji mošt se chová, přec vínem bude
Buchlovice (pa) - Vinný klub folklorního studia Buchlovice, Obecní úřad a Památková správa Buchlovice vás všechny zvou poslední zářijovou neděli na setkání mužských pěveckých sborů jižní Moravy, které se tradičně koná v buchlovickém zámku.
"Už pošesté se naše zpívání bude týkat vína, které je nám zvláště milé," říká jeden z organizátorů Miloslav Hrdý. "Chceme složit poctu vínu "Dnem vína" ve všech jeho podobách."
Den vína bude rozdělen do dvou částí. V první části od 9.30 hodin proběhne ve výstavních prostorech zámku "Přehlídka archivních vín", kde se představí vína r. 1996 a starší ze všech významných vinařských oblastí České republiky. Bude představeno více než 250 vín různého staří a odrůd.
V druhé části se od 14 hodin v zámeckém parku setkají mužské pěvecké sbory z celé jižní Moravy v pořadu s názvem "Zpívání o víně". Představí se nejen písněmi o víně, ale také a vinši či vinařskými přípitky. Každý sbor přiveze vzorek z úrody hroznů z dané oblasti, které budou během pořadu odzrněny, vylisovány a víno z nich pak bude požehnáno knězem, aby bylo předáno do péče jednoho z buchlovických vinařů. "Ten bude mít čest připravit z něho víno vysoké kvality, jež bude předloženo k degustaci při příštím Dni vína v roce 2000," prozrazuje Hrdý. Během pořadu bude otevřen Vinný zpěvný stánek, kde návštěvníci budou moci ochutnat různou kvalitu vína podle kvality svého předneseného zpěvu.
Na Den vína do Buchlovic vás v neděli 26. září zve i průvodce pořadem, herec Slováckého divadla Vladimír Doskočil.







Klenoty umění - Galerie Slováckého muzea
Historie a vývoj umělecké sbírky ve Slováckém muzeu V. díl
Po roce 1989 se i v˙akviziční politice Galerie SM projevilo celkové uvolnění a zanikla nesmyslná hodnotící kritéria pro nákupy. Odborná svéprávnost mohla být konečně prvotním a jediným měřítkem.
V˙roce 1996 se sbírkovému fondu Galerie SM dostalo výrazného obohacení. V˙počtu 62 kusů byl získán konvolut medailí, plaket a drobných plastik, který vznikal od roku 1988 v průběhu jednotlivých ročníků Mezinárodního sympozia lité medaile, plakety a drobné plastiky v˙Uherském Hradišti. Asociace umělců medailérů České republiky, hlavní pořadatel a organizátor těchto významných tvůrčích setkání, věnovala desítky artefaktů do sbírky Galerie SM, kde dnes tvoří rozsáhlý deponát širokého využití s plánovaným předpokladem dalšího rozšiřování v souvislosti s˙dalšími ročníky sympozia. V˙současnosti (v roce 1998 se uskutečnil 5. ročník mezinárodního sympozia a do sbírky přibyly další exponáty) zahrnuje 77 artefaktů (61 medailí a 16 plastik) od 33 umělců ze sedmi zemí. Sympozijní kolekce v˙rámci celé uměleckohistorické sbírky zaujímá výjimečné postavení.
Jak je z˙tohoto výčtu zřejmé, její specifičnost, význam a jedinečnost nespočívá v˙rozsáhlosti. Podstatná je její poměrně vyrovnaná kvalita a také neobvyklý proces a podmínky vzniku uměleckých děl. Tento soubor poskytuje vzácnou příležitost ke vzájemné konfrontaci tvorby českých medailérů a současně také autorů drobné plastiky a pozvaných zahraničních účastníků. Sbírka se stává z důležitým pramenem poznání nejen pro umění, ale i pro dokreslení života společnosti, v˙níž žijeme. Zahrnuje individuální výpovědi o životě, světě, přítomnosti i minulosti. Je různorodá námětově, obsahově, pojetím i formou. Její tvůrce diferencoval nejen autorský výraz, ale i generační rozdíly účastníků (nejsilněji je zde zastoupena střední generace). Další zvláštnosti vyplývají také z˙národnostních rozdílů jednotlivých tvůrců.
Námětově je sbírka velmi pestrá. Objevují se zde drobné reliéfy a plastiky s˙duchovními motivy, portréty, historická témata, figurální motivy, artefakty inspirované přírodou, společenskými problémy apod. V˙širokém spektru výtvarných názorů je mezi českými i zahraničními tvůrci stále oblíbené klasické pojetí medaile (Karel Zeman, Ludvík Vašina, Jacek Dworski, Paul Huybrechts, Josef Hvozdenský, Laszlo Zagyva, Tomáš Vejdovský).







Nové tváře Slováckého divadla

Po odchodu Zdeňka Kupky nastal ve˙Slováckém divadle zmatek, kdo že zastoupí tento největší mužský idol a nahradí tak prázdné místo v˙srdcích krásnější poloviny našeho diváctva. Odpověď na sebe nedala dlouho čekat. Do divadla přišla před prázdninami fotografie, která dlouho kolovala v˙rukách členů umělecké rady, přičemž se u některých nezvykle dlouho zdržela. Dozvěděli jsme se o něm, že hrál Rytíře des Grieux v˙Nezvalově "Manon Lescaut" nebo např. Robota Primuse v˙Čapkově "R.U.R". Když pak přijel osobně, okamžitě se s˙režisérem Ladislavem Peškem dohodli, že převezme po Zdeňkovi Kupkovi roli Fabrice v˙inscenaci "Miláčka Ornifla". Jak si s˙touto rolí poradí a jestli skutečně převezme žezlo místního krasavce, to ukáže teprve čas. Konkurenci má totiž daleko větší. Do Slováckého divadla mladých mužů přišlo tentokrát mnohem více. Ale to již přece víte. Dva z˙nich, Josefa Kubáníka a Juru Pepřeného, jsme Vám představili v˙minulých vydáních, dnes přichází na řadu - Jakub Leier.
Řekl nám o sobě toto: "Do své tělesné schránky jsem vstoupil sedmého září v˙sedm hodin, sedmý den v˙týdnu roku 1975. Narodil jsem se vedle zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem, kde jsem pak trávil hodně času. Po zdolání základní školy jsem se přihlásil na konzervatoř v˙Ostravě a po čtyřech letech bohémského života a neomluvených hodin jsem nastoupil do prvního angažmá v˙Hradci Králové, poté do divadla v˙Kladně a v˙Příbrami. Mám rád divadlo, sport, adrenalin a indiány. Nemám rád maso, stereotyp a omezenost. Každou změnu beru jako přínos, jako něco, z˙čeho bych se měl poučit. Jsem rád, že můžu pracovat v˙pěkném městě se skvělými lidmi a za to děkuji. Těším se na práci, která má smysl, která přinese něco mně, ale hlavně divákovi."
(h)







Tentokrát Den železnice
Den železnice s bohatým programem
České dráhy připravily pro všechny zájemce, pravidelné cestující a příznivce ekologické dopravy ojedinělou akci s názvem Den železnice. Uskuteční se v sobotu 25. září 1999 a děti i dospělí se mohou vydat vlakem do blízkých i vzdálenějších železničních stanic a prohlédnout si mnoho zajímavostí, které souvisí s provozem na dráze. Na programu se budou podílet nejen pracovníci Českých drah, ale i zájmové spolky a kluby, dodavatelé a další instituce.
Dne 25. září si budete moci prohlédnout dopravní kanceláře na nádražích v Uherském Hradišti a Kunovicích, ve Veselí nad Moravou lze navštívit lokomotivní depo nebo absolvovat okružní jízdu motorovým vozem po obvodu stanice. Odjezdy motoráčku od 1. nástupiště žst. Veselí n. M. jsou v 9.00, 10.30, 12.00, 13.30 hod. K vidění bude i modelové kolejiště s miniaturními vláčky, nebudou chybět železniční suvenýry.
Na brněnském hlavním nádraží bude nasazena parní lokomotiva 433.001 na 7. záloze, v pracovních přestávkách bude možno prohlédnout stanoviště strojvedoucího a topiče parního stroje. Určitě si nenechejte ujít okružní jízdu po brněnském uzlu s odjezdem z žst. Brno hl. nádraží v 14.45 hod. Břeclavští železničáři připravili jízdy na stanovišti motorové lokomotivy, atraktivní budou i hodinové přestavné jízdy s odborným výkladem s lokomotivou řady 111 po uzlu Přerov.

Místní dráha s názvem "Kačenka"

Již neuvěřitelných 160 let se můžeme pohybovat nejrůznějšími vlaky po kolejích, obdivovat svět parních krasavic, aerodynamických motorových vozů a nejrychlejších elektrických lokomotiv. Mnoho mezinárodních vlaků vstoupilo do našeho povědomí, nekteré z nich zastavovaly i na nejdůležitějším nádraží ve Starém Městě.
Po vybudování základních železničních spojů, mezi něž patřila také Severní dráha císaře Ferdinanda /dnešní trať Břeclav - Přerov/, se ukázala další potřeba stavby železnic. Vynucoval si ji průmysl rozptýlený po malých městečkách, kterému již zdaleka nestačily koňské povozy. Proto roku 1880 vznikl zákon o místních drahách, který podpořil stavbu místní železniční sítě navazující na hlavní tahy. A tak i do poklidného Uherského Hradiště přinesla železnice vzruch a tempo života odpovídající konci devatenáctého století.
Místní dráha Staré Město - Uherské Hradiště - Kunovice byla uvedena do provozu 1. dubna 1883 společně s další částí Vlárské dráhy Kunovice - Uherský Brod. Lokálce se od nepaměti přezdívá "Kača" nebo "Kačenka". Po mnoho let většina osobních vlaků jezdila na trati z Kunovic, kde nastupovali cestující přijíždějící vlaky z Vlárské dráhy, část z nich vystoupila v Uh. Hradišti a na konečné stanici ve Starém Městě byl přípoj na vlaky směrem do Přerova i na Břeclav.
Za 116 roků provozování "Kačenky" se tu vystřídalo šest generací železničářů. Například v roce 1911 zde bylo v provozu 22 osobních vlaků a osm z nich mělo ve Starém Městě přípoj na vlaky do Vídně. Nebylo se čemu divit, patřili jsme do Rakouska - Uherska. Před půlstoletím jízdní řád nabízel četné cestovní příležitosti. Občan posedlý vůní dálek tehdy usedl v Uherském Hradišti do některého z vozů 2. nebo 3. třídy a v 12.45 hod. se vydal směrem ke Starému Městu. Ani se nestačil rozhlédnout po peroně a už přijížděl expres "Balt - Orient", který vezl přímé vozy do Vídně, Terstu, Říma.
V jízdním řádu 1999/2000 odjíždí z Uherského Hradiště 65 vlaků osobní přepravy, z nichž jsou čtyři denně jedoucí rychlíky a tři rychlíkové spoje jedou ve dnech pátek až neděle. Okresní město má přímé spojení s Prahou, Pardubicemi, Olomoucí, Přerovem, Ostravou, Kyjovem a Brnem, jeden osobní vlak dokonce zajíždí na Slovenskou do Trenčianské Teplé. Oproti minulým letům se téměř nepřestupuje v Kunovicích, nejvíce frekventované vlaky jezdí přímo z Uherského Hradiště do Veselí nad Moravou nebo do Uherského Brodu a Bojkovic.
Železničáři nejsou spokojeni se současným stavem vzhledu nádražní budovy v Uherském Hradišti, kdysi velmi příjemná budova dělá moderně vyhlížejícímu městu ostudu. Na nedobrém stavu staničních prostor se podepsali i různí, nikam necestující lidé, kteří si udělali z vestibulu útulek a noclehárnu.

Po třináct dní byla železniční trať uzavřena

Před čtyřmi lety jsme zaznamenali na trati mezi Uherským Hradištěm a Starým Městem ojedinělou událost. V době od 25. září do 7. října 1995 byla trať zcela uzavřena, důvodem byla nepřetržitá výluka, při které železničáři opravili značně poškozený traťový svršek a provedli i některé zemní práce i opravu a výměny mostnic na mostě přes řeku Moravu. Největší rozsah prací měli za úkol provést zaměstnanci Traťové strojní stanice Olomouc, kteří opotřebované koleje vytrhali speciálním UK jeřábem a na obnaženou pláň položili zregenerovaná kolejová pole.
Trať na třináct dní úplně osiřela, cestující byli přepravováni autobusy, nákladní doprava byla vedena objížďkou přes Moravský Písek, Bzenec a Veselí nad Moravou.

Je mnoho důvodů pro jízdu vlakem

"Již nikdy gumová kola," zvolal kamarád Mirek, když na autobusovém nádraží v Uherském Hradišti doslova vypadl z přeplněného autobusu, kterým přijel s půlhodinovým zpožděním. Žádná možnost čtení, svačení, dát si nohu na sedadlo, či poklábosit s "kůstkami" ve vedlejším vagonu. Hodně lidí nedá na autobusy dopustit. Jsou to především ti, kteří neumí nastoupit do osobního vagonu a neumí se orientovat v jízdním řádu. Pro jízdu vlakem již dnes existují báječné důvody.
Především ve vagonech jsou větší okna, můžete mávat na lidi kolem, skoro všichni váš pozdrav opětují. To by se v autobuse zaručeně nestalo. Rytmické drncání vlaku je velmi příjemné, zvláště při svatební cestě lůžkovým vozem. Máte zaručenou jistotu, že nezůstanete trčet někde za traktory, či za porouchaným kamionem. Vůbec se nemusíte vzrušovat při pohledu na unaveného a usínajícího řidiče. Strojvedoucího z lokomotivy za celou jízdu nemáte šanci spatřit. Elegantní uniformy průvodčích vám připomenou krásné roky prožité v péči armády. Jídelní vozy s romantickými lampičkami vám připraví nádherné okamžiky při navazování rozhovoru s dlouhonohými kráskami, které se za sedadla autobusů jednoduše nevejdou. Co je obzvlášť rozkošné, auta na vás musí čekat na přejezdech, a když ne, spatříte horor bez placení.
Podél železničních tratí je obvykle hezčí krajina na pozorování, když soused začne chrápat, klidně přejdete o vagon dál. Píšťalka výpravčího působí uklidňujícím dojmem, můžete vystrčit hlavu z okna a podívat se na něj, stejně jak to dělá váš pes. Nejvíce taškařic lze možno zažít ve vozech, kde jsou kupé. A když lumpové neutrhali záclonky, to je parádní intimíčko nejen s Aničkou. Při dlouhých jízdách není nutno zastavovat u ponurých motorestů a utrácet chechtáky za použití klozetu. Ve vlaku to jen voní a každý si onu místnůstku vychutnává co nejdéle.
Čím dál se vzdalujeme Slovácku, tím více zajímavých lidí potkáváme. Nepotřebujete léky, žádná nevolnost nehrozí. Již nikdy gumová kola, je totiž mnoho důvodů pro jízdu vlakem.
Text: Milan Kubíček







Jak se žije v Hluku
Jméno obce je odvozeno z˙latinského Hlucium - hlučně tekoucí vody. Hluk leží v˙povodí říčky Okluky, v˙oblasti starého osídlení (doloženo nálezy z˙doby velkomoravské, ze střední i mladší doby hradištní). První nepochybná zmínka o Hluku pochází z r. 1303, kdy dosavadní zeměpanskou ves získal uherskohradišťský měšťan Zdislav Měšec. Roku 1830 v˙městečku propukly robotní bouře. Roku 1831 obec napadla zákeřná cholera, zemřelo tehdy 280 osob. Na obci se podepsaly rovněž tři velké požáry (1838, 1846, 1857). Bez zajímavosti nezůstává fakt, že byly v obci dva mlýny: dolní zastavil práci v˙r. 1942, horní pak v r. 1948. Vedle cihelny zde byla také pila, která vyráběla sudy a bedny.

O nejstarším znaku nejsou zmínky
"O nejstarším znaku není bohužel nic známo. Na typáři z roku 1562 se objevuje štít vyplněný kráčející postavou nesoucí hrozen vinné révy," popisuje znak starosta obce Jan Šimčík, který je ve funkci již pět let. Popisovaná postava byla zřejmě kolem roku 1725 nahrazena postavou Sv. Vavřince.

Jízda králů a Slovácké festivaly dechovek
Hluk je odedávna znám svými Jízdami králů, které dnes již neodmyslitelně patří k regionálnímu folklornímu koloritu. Od roku 1959 se Hluk stal místem folkloristických slavností Dolňácka, poslední 17. Dolňácké slavnosti se konaly v˙červenci tohoto roku. "Pravidelně každým rokem pořádáme Slovácký festival dechových hudeb, letos v˙rámci Dolňáckých slavností proběhl již 28. ročník. Tohoto festivalu se zúčastnily kapely věhlasných jmen, jako je například Mistříňanka, Šohajka, Vlčnovjanka. K těmto folklorním a hudebním tradicím se hlásí i naše mládež, o čemž svědčí i jejich velmi úspěšná vystoupení u podobných příležitostí," říká hrdě starosta.

Do roku 1945 nebylo v obci většího závodu
"Proto dělníci hledali práci ve světě. Před první světovou válkou odjížděli do Ameriky nebo do Vídně, za první republiky do Zlína, kde v˙roce 1932 pracovalo v Baťových závodech na 500 Hlučanů," informuje starosta. Dnes v˙obci plně funguje několik významných firem zaměstnávajících větší počet pracovníků: Autopal, BíEm, Niob, Plynotop, KMS, Dolňácko a Kovoplast.

Potýkáme se s neukázněností občanů
"Jedná se hlavně o vyvážení odpadů na černé skládky a spalování všeho možného odpadu obyvateli Hluku. Byl bych rád, kdyby místní lidé pochopili vztah ke krajině, silně omezili toto počínání a začali se chovat jako uvážliví a na budoucnost svých dětí myslící občané," vzkazuje starosta svým ovečkám.

Nezaměstnanost a porodnost nás netrápí
Porodnost je v obci na stabilní úrovni, v průměru se v Hluku ročně narodí 40 dětí. Pokud se týká nezaměstnanosti, je podle starosty také na poměrně stálé úrovni (6,5 %), a to díky větším místním firmám.

Občané versus zasedání městského zastupitelstva
Nízká návštěvnost na zasedání zastupitelstva, a z˙toho také plynoucí neinformovanost obyvatelů Hluku, to vše způsobuje řeči - nechceme-li použít ostřejšího slova pomluvy. "Jako starostu mne skutečně mrzí, když si občané nepřečtou vývěsky, neposlechnou hlášení a nepřijdou ani na zasedání zastupitelstva. Mají přece plné právo na pravdivé informace o naší práci, o investicích, výstavbě a životě v˙obci", smutně říká starosta.

Cyklistickou stezku lidé chválí
Přestože mnozí majitelé rodinných domků, před jejichž domy měla vést cyklistická stezka, se původně bránili a proti stezce měli nejrůznější námitky, v dnešních dnech ji svorně chválí. "Jde především o bezpečnost malých dětí a starších občanů jezdících na kole," chlubí se starosta.

Bytová situace není příznivá
"V majetku města se nachází celkem 72 bytů a přibližně 15 rodinných domků. Přesto je tento bytový fond nedostačující. V současné době nemáme žádný volný byt, přestože žádostí se na městském úřadě nachází již několik," tvrdí starosta. Proto minulé městské zastupitelstvo rozhodlo o záměru nástavby panelového domu, kde by mělo být vybudováno zhruba osm nových bytů. Projektová dokumentace již byla zpracována, ovšem na tuto akci prozatím není dostatek finančních prostředků. A tak starosta a jeho zástupci doufají, že nový program vlády ČR pro rozvoj měst a obcí uvolní potřebné státní dotace.

Dům dětí a mládeže je úspěšný
"Jako starosta musím vyslovit slova uznání našemu Domu dětí a mládeže, který má nesmírně dobré výsledky například v keramickém kroužku. Na velmi dobré úrovni zde rovněž působí mládežnický dechový orchestr Kosenka pod vedením Stanislava Vavřínka. Nejen že se zaměstnanci Domu dětí a mládeže plně věnují svým svěřencům, ale také smysluplně využívají jejich volný čas a brání tak negativním vlivům dnešní doby na naši mládež", uvádí Ing. Šimčík.

Něco málo z hlucké historie
Zprávu o místní faře nacházíme z roku 1294. V patnáctém století byla utrakvistická. Roku 1606 zde byl farářem luterán, a teprve roku 1640 byla fara obsazena katolickým farářem. V 16. století tu existovala i obec habánů, kteří museli na příkaz Arkleba z Kunovic Hluk opustit. Vrátili se však zpět roku 1605. Kostel Sv. Vavřince, původně ze 14. století, byl nově vystaven v roce 1742 Janem Karlem z Lichtensteina. Podle prvních písemných zpráv tvořila první škola součást tamní fary. V 16. století zde byla škola českobratrská. Roku 1929 byla dvanáctitřídní škola rozdělena na chlapeckou a dívčí, měšťanka byla otevřena v roce 1921.

Sportovní život města neutichá
Ke sportovnímu vyžití občanů slouží dvě fotbalová hřiště, jedno volejbalové, velký stadion a sportovní hala. "Hala patří Spartaku, kterému naše město bezplatně převedlo veškeré pozemky přináležející k hale. Naše fotbalové družstvo podporujeme nejen finančně, ale také osobní účastí na zápasech," říká Šimčík. Za chloubu lze označit také kunovické házenkářky, které zde hrají extraligu, stejně jako hlucký oddíl stolních tenistek.

Text: Jana Hlavačková








www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund