Číslo: 5
03.02.1997
Článků: 51

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Rockový víkend v klubu Mír
Krocan na scéně (Malé)
2. kolo literární soutěže
NEBYL TO SEN
Sam to bude znovu hrát !
NA SMOKE!
NA ZBRANĚ JE BROD
Nebojte se umění !
Pozvánka na koncert
Farářův začátek
FAŠANK
Masopust začal na Tři krále





Rockový víkend v klubu Mír
V pátek 7. 2. vystoupí v uherskohradišťském klubu Mír skupina PSEUDO PSEUDO, složená z bývalých členů U.J.D. a FPB. Kvalitu jejich prvního alba (mimochodem šest hvězdiček v Bengu) potvrzuje i přítomnost hostů Míry Waneka, J. Dolanského a dalších. Jsou to výteční instrumentalisté a mimořádní tvůrci. Celý sound je postaven na baskytaře Kamilského a pozoruhodných bicích Milana Nového. Nejde však jen o rytmiku, ale v případě Pseudo pseudo i o dravé doteky melodie. Mnohdy vítězí rychlost, pokud jde stranou, tak pouze na úkor hudební rafinovanosti. V každém případě je skupina příjemným zjevením v potemnělých chodbách českého rocku.
Den poté, v sobotu 8. 2., se na Míru představí vítěz loňské soutěže Marlboro Rock, novojičínská kapela ELEISON. Tvrdá a technická parta dokázala přesvědčit kritiky, že právě oni jsou ti nejlepší z více než 550 přihlášených skupin. Jako předkapela se představí zlínští FLIESROAR.
Máme se tedy o víkendu na co těšit! (Oba koncerty začínají ve 21.00)
ANO







Krocan na scéně (Malé)
10. února bude mít na Malé scéně Slováckého divadla premiéru již čtvrtá inscenace letošní sezóny. Tentokrát to bude komedie významného představitele absurdního divadla Slawomira Mrožka Krocan. Tato hra patří mezi raná Mrožkova díla, vznikla již v roce 1959. Přesto však již obsahuje znaky typické pro Mrožkovu tvorbu: demýtizace tradičních pojmů, symbolů, tradic a hodnot. Postavy jsou zjevným popřením toho, co samy mají představovat, čeho mají být nositeli, a právě jejich absurdní jednání je zdrojem komických situací, které již po více než tři desetiletí spolehlivě baví diváky téměř všech evropských zemí a znovu nutí divadelní tvůrce vracet jeho hry na jeviště.
Režie se ujal hostující Ladislav Pešek, výpravu navrhla Monika Pešková, hudbu napsal Pavel Procházka. V inscenaci uvidíme Jaroslavu Tihelkovou (Laura), Lubomíra Vraspíra (Kníže), Zdeňka Kupku (Rudolf), Martina Vrtáčka (Básník), Vladimíra Doskočila (Kapitán) a Ivo Pížu (Stařec z hor).
VJ







2. kolo literární soutěže
Mám přítele, kterého mají všichni rádi. (Jmenuju se Sid Halley). Přítele jsem poslal za mříže. Potíž je v tom, že když je člověk vyšetřovatel - a to já jsem už pět let - narazí občas na skutečnosti, jejichž odhalení zaskočí a zničí mnoho pokojných, spořádaných životů.
Trápil jsem se řadu dní, než jsem se rozhodl jednat na základě toho, co jsem zjistil. Prošel jsem stádiem nevíry, pochyb, odmítal jsem vidět pravdu, ale nakonec jsem ji musel přijmout...
Těmito větami začíná nová detektivka anglického spisovatele, jehož jméno je vaším dnešním úkolem. Ještě vám prozradíme, že knížka se jmenuje V nemilosti (čehož pravý opak platí o oblibě autora u nás). Potřetí se setkáváme se Sidem Halleym, bývalým žokejem. Detektivka V nemilosti získala Cenu E.A. Poea, udělovanou americkými autory tohoto oblíbeného literárního žánru.
Správná odpověď na otázku z 1. kola zní: Leonard Bernstein. Cenu si v knihkupectví U sovy na Mariánském náměstí v Uh. Hradišti může vyzvednout Helena Horáková, Revoluční 729, Uherské Hradiště.
Zároveň upozorňujeme na malou změnu v organizaci soutěže. Výherce budeme odměňovat vždy 1x měsíčně (o to hodnotnější bude cena). Podmínkou účasti ve slosování je zaslání správně vyplněných kupónů vždy do 10. dne následujícího měsíce.







NEBYL TO SEN
Slovácké divadlo se na podzim představilo v Praze s muzikálem Divotvorný hrnec a na oplátku v sobotu večer jedno z pražských divadel navštívilo Uherské Hradiště. Libeňské Divadlo pod Palmovkou si získalo v posledních sezónách skvělou pověst a tak vystoupení jeho souboru s hrou Calderóna de la Barcy Život je sen bylo velmi očekáváno. Umělecký ředitel SD Igor Stránský připomněl v úvodním projevu mimo jiné i dramaturgickou blízkost obou divadel.
Herci z Vysočan rozehráli v režii Vladimíra Mikeše postupně herecký koncert, ve kterém vedle Adolfa Filipa dominoval především Jiří Langmajer v roli Segismunda.
Dovolím si malou připomínku. Dlouhotrvající potlesk premiérového publika nedokázal zakrýt několik desítek volných míst v hledišti, přičemž u pokladny bylo představení vyprodáno. Řešením by možná propříště bylo nabídnout takové lahůdky mimo předplatitelské skupiny.
Ivon







Sam to bude znovu hrát !

Woody Allen jistě netušil, jak velký zájem vzbudí uherskohradišťské nastudování jeho konverzační komedie Zahraj to znovu, Same. Po říjnové premiéře neklesá zájem ani o reprízy. Úspěch herců Slováckého divadla u obecenstva dokládá i skutečnost, že v divácké anketě za rok 1996 si tato hra i představitel hlavní role Robert Bellan (na snímku Barbary Slezákové s Monikou Horkou) vysloužili Oskara.
Mimořádnou reprízu této inscenace můžete zhlédnout ve Slováckém divadle v pátek 7. února v 19.30 hodin.







NA SMOKE!
Prvním z desítky filmů, které je možno zhlédnout v Uh. Hradišti, Uh. Brodě a Veselí nad Moravou během nadcházejících týdnů, je americký film Smoke (Kouř). V roce 1995 tento film natočil režisér Wayne Wang, pocházející z Hongkongu.
Film vypráví o malých lidských dramatech, které plodí samota a nenaplněné základní vztahy - k ženě, k dítěti, k rodičům. Teprve samotný závěr filmu... (ale to už nebudeme prozrazovat).
Ozdobou tohoto snímku jsou herecké výkony Harveyho Keitela a Williama Hurta - toho uvidíme ještě ve filmu Polibek pavoučí ženy.







NA ZBRANĚ JE BROD
Výstavu Dva poutníci - H. Bosch a J.A. Komenský střídá ve velkém sále uherskobrodského Muzea J.A. Komenského putovní výstava Zbraně Orientu.
Například ve Švýcarsku zhlédly tuto výstavu desetitisíce návštěvníků. Brodskou expozici připravil Historický ústav Armády ČR ve spolupráci s Náprstkovým muzeem v Praze. (Kupodivu tedy bez účasti České zbrojovky Uherský Brod...) Vernisáž proběhne v pátek 7.2. v 17.00 hodin a její součástí bude i vystoupení Dr. Popelky a dalších účinkujících.
Pokud nestihnete vernisáž, máte k prohlídce zbraní čas až do 27. dubna. Více než tři stovky exemplářů z celé Asie jsou nejenom velmi funkční, ale díky mistrovskému řemeslnému zpracování mají i značnou uměleckou hodnotu.
Zbraně z období od 15. až do 20. století svým způsobem doplňují výstavu Umění čínských rukou, která je přístupna až do 16. března.







Nebojte se umění !
Galerie Slováckého muzea v Otakarově ulici v Uh. Hradišti nabízí po vernisážích z minulého týdne celkem čtyři výstavy. V přízemí jsou to velké olejomalby kroměřížského výtvarníka Václava Vaculoviče, v 1. poschodí krajiny v grafice z 19. století a na čtyři desítky plastik - geometrických objektů zlínského absolventa hradišťské UMPRUMky Evžena Jecha. V rekonstruovaných půdních prostorách vzniklý Ondřejský sál představuje umělce jihovýchodní Moravy - od Jožy Úprky přes Jindřicha Pruchu až po Vladislava Vaculku. Nízký strop a užitá kombinace bílého zdiva a tmavého dřeva vytváří velmi útulný interiér, se kterým vystavená díla dokonale souzní.
Nebojte se umění a projděte se budovou bývalé pošty kousek za Mariánským náměstím. Stačí se jen dívat...
Dítě







Pozvánka na koncert
Kunovice - Ve čtrvtek 6. února v 20.00 hodin se uskuteční ve sportovní hale Kunovice estrádní pořad pod názvem Dechovka na cestách. V pořadu se představí dechová hudba TÚFARANKA (Vítěz Zlaté křídlovky 1996). Celý pořad bude konferován moderátory Rádia Jih Janou Grabcovou a Romanem Zavadilem.
Předprodej:
fy Sýkora-žaluzie,(ul. Šromova), výroba klíčů Chmelařová (dům služeb), RECORD MUSIC (Prostřední ul.), POTRAVINY HABARTA (Kunovice) MĚŠŤANSKá hospůdka (Uh. Ostroh), hit music (Veselí), vinárna u valentíků (Jarošov),







Farářův začátek

Konec let šedesátých, konec časů, které přinášely příslib návratu demokracie, nám přinesl i Farářův konec. Film plný poezie, humoru a pravdy jakoby shrnoval to nejlepší, co v naší kinematografii v těch letech vzniklo. Název filmu potom lapidárně pojmenoval tehdy jediné možné vyústění zápletky.
Po listopadu 1989 se s návratem svobodného řádu věcí k nám navrátily nebo z ilegality vyšly i řády církevní. Jedním z nich je Řád menších bratří, známější jako františkáni.
Františkáni jsou v důsledku minulých časů rozptýleni po farnostech na celém našem území (to je případ hlavně starších kněží, pro které by změna životního stylu byla příliš obtížná a navíc by diecéze těžko hledala za ně náhradu). Kromě toho jsou soustředěni na šesti místech České republiky. Jedním z těchto míst je i Uherské Hradiště, kde měli zbudován klášter s kostelem Nejsvětější Panny Marie, přičemž nyní obývají pouze dům na rohu Mariánského náměstí. Benjamínkem hradišťské komunity je bratr Bernardin. Toto jméno nosí pětadvacetiletý mladík, který pochází z malé vesnice od Znojma. Po maturitě na střední škole začal studovat na přírodovědecké fakultě v Brně anorganickou chemii - zrovna o bouřlivém podzimu 1989: následující rok se připravuje na vstup do řádu a od léta 1991 už navštěvuje teologickou fakultu v Praze. Uherské Hradiště a jeho okolí jsou jeho prvním působištěm. My vám dnes nabízíme s bratrem Bernardinem krátký rozhovor.

Pokud máte čas, které z takříkajíc světských radovánek jsou vám blízké, na které máte čas?
Poslouchám muziku, z vážné například Vivaldiho, Telemanna, Bacha či Mozarta, mám rád rock, z folku se mi líbí Nohavica, Plíhal nebo Kryl. Kromě studia duchovní a odborné literatury, kterou potřebuju ke své práci, se dostanu spíš k oddechovým knížkám, jako jsou detektivky.

Osobnost zakladatele vašeho řádu bývá spojována s ochranou zvířat, rostlin a vůbec všeho živého. Odráží se tato tradice nějak na činnosti františkánů?
Sv. Františka asi nemůžeme považovat za nějakého ekologa, jeho vztah k živým tvorům vyplýval z lásky k Bohu, kdy v rostlinách a zvířatech viděl, v přeneseném slova smyslu, své bratry a sestry, že všichni máme společný původ v Bohu. I když spousta mých spolubratří působila v ekologických hnutích a na západě má starost o přírodu mezi františkány velký prostor.

Jak vypadá den františkánského kněze?
Vstáváme kolem půl šesté, následují společné modlitby s bratřími, poté odcházíme ke zpovědím, další program po snídani není nějak pevně dán, je dán konkrétními potřebami, které život přináší. Spát chodíme kolem desáté večer, ale není to pravidlem.

O půl šesté vás budí kdo?
Mě budík, na ranní vstávání jsem si ještě nezvykl.

A co jídlo?
Žádné diety nedržíme. Stará se o nás jedna paní, a co uvaří, to sníme...

Ivo Vojtík







FAŠANK

Pátek 7.února
19.00 hod.
Kulturní dům Květná
Živijó, Živijó....
pořad k 70. výročí dechové hudby Straňanka a 5. výročí družby Strání - Euratsfeld
účinkují: Dechová hudba Straňanka Dechová hudba z Euratsfeld Kateřina Popelková, Pavel Popelka: gajdy

Sobota 8.února
14.00 hod.
Náves Na rybníčku
Ej, Fašanku, Fašanku
masopustní obchůzky
- národopisný soubor Včelaran, Topolná - folklórní soubor Gymnik, Bratislava - národopisný soubor Javorina a CM Strýci, Strání
18.30 hod.
Kulturní dům Květná
Zrcadlo Masopustu
profilová vystoupení: - Včelaran,Topolná - Gymnik, Bratislava
Po programu beseda u cimbálu, hrají muziky všech souborů i náhodní přespolní

Neděle 9. února
10.30 - až po zjevení luny
Areál zimních a fašankových sportů Štrbáň, Strání
FAŠANKOVÝ SJEZD
- masky, doboví a krojoví lyžaři a lyžařky mají vstup na sjezdovku zdarma - nejpočetnější folklórní výprava bude odměněna hodnotnou naturální cenou - sjezd povolen na jakémkoliv inštrumentu a to i v případě nesněhových podmínek - pořadatelé se pokusí zajistit lékařskou službu

Pondělí 10.února
Dvorana Strání
FILMOTÉKA - videofilmy o tradiční kultuře Strání a okolí 16.00 Poslední straňanský švec
(rež. P.Popelka) 16.30 Pod šable (rež. R.Adler) 17.00 Národopisný den v Uh. Brodě
předpremiéra (rež. P. Kudela)
18.15 Fašank z r. 1949 (rež. V.Kašlík)

Úterý 11.února
Areál vesnice
TRADIČNÍ OBCHůZKY FAŠANČÁŘů
12.00 oblékání skupin ve Dvoraně 13.00 společný sraz u Obecního úřadu 13.15 - 20.00 obchůzky vesnicí a návštěvy hospod 20.00 - 22.00 příchod skupin na Zámeček
Pořádají Obecní úřad a občanské sdružení SPOKOS ve Strání, Muzeum J.A. Komenského v Uh.Brodě za podpory Ministerstva kultury ČR







Masopust začal na Tři krále
Fašank čili masopust patří k lidovým zvykům, spjatým jen volně s křesťanskou tradicí. Masopustní období začíná 6. ledna na Tři krále a končí Popeleční středou před Velikonocemi. Nezapomenutelná je masopustní scéna, kterou spolu s výtvarnicí Ester Krumbachovou připravil režisér Vojtěch Jasný pro svůj film Všichni dobří rodáci. Masopust zaujímal zvláštní místo ve výročních obyčejích našich venkovanů. V tomto čase se zakončovalo období zimních prací a konaly se přípravy k započetí nového hospodářského roku. Masopustní obyčeje, tance a obřadní průvody vykazují mnoho prvků, které mají zřejmý vztah k zemědělství. Především v nich jde o zajišťování úspěšnosti práce a o zajištění úrody nereálnými prostředky. Uveďme velmi rozšířené skákání na konopě nebo ostatkový tanec konopice, v němž byla znázorňována práce spojená s rozséváním a sklizní konopí. Rovněž masopustní maškary, jako např. masky koně, kozy, klibny, tura aj. mají úzký vztah k agrárnímu hospodaření.
Masopust je výlučně záležitostí mužskou, i v ženských figurách vystupují mladí muži. Celkově jsou však žerty a nezbednosti zaměřeny na dívky a ženy, včetně barvení tváří a tance s ženami. Zásadně jde ve všech případech o obchůzku domů koledového rázu, t. j. s vybíráním darů původně jen naturální podoby, dnes už i peněžitých...
Ivon







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund