Číslo: 14
03.04.2000
Článků: 101

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Poslanec Jan Grůza v Uherském Hradišti
Nové knihy z nakladatelství
Kampaň za kvalitní veřejné školství
Středisko výchovné péče zve
Zdravá ochutnávka u Fojtů
Mladí včelaři soutěžili!
Na letní tábor s Dobrým dnem





Poslanec Jan Grůza v Uherském Hradišti
Při příležitosti poslaneckého dne ing. Jana Grůzy, místopředsedy zemědělského výboru v Uherském Hradišti, jsme mu položili několik otázek:

Besedoval jste s představiteli naší agrární komory a Svazu zemědělských družstev. Co považujete za Vaše nejdůležitější sdělení pro naše zemědělce?
"Není jednoduché zodpovědět tuto otázku, ale pokusím se o to. Samozřejmě, že nosnou informací bylo rozdělení dotačních titulů pro zemědělce a s tím související průběh schvalování státního rozpočtu."

Je příznivý rozpočet pro zemědělce?
"Potěšující je jistě schválení projektu tzv. zelené nafty, o který jsme jako poslanci KDU - ČSL usilovali již od roku 1992. Dále je příznivé pro vaši hornatou část okresu Uherskobrodsko, navýšení dotací na podporu chovu skotu. Perličkou při projednávání těchto dotací je i to, že poslanci ČSSD nepodpořili návrh vlastního ministra. Osobně jsem ještě zastával podporu prvovýrobců při výrobě ekologické bionafty (1,8 mld. Kč), kterou bohužel opozičně koaliční dohoda během tří vteřin smetla ze stolu, takže budu interpelovat ministra Mertlíka a Fencla, jak budou tuto situaci řešit. V předchozích letech bylo totiž věnováno do podpory tohoto programu přes 700 mil. Kč, a dokonce v červnu minulého roku svým usnesením vláda tuto podporu slíbila."

Setkal jste se i s představiteli Sdružení Uherskobrodska panem Resenfeldem, starostou Hovorkou a dalšími. O čem jste jednali?
"Seznámil jsem se s neutěšenou situací zdejšího podhorského kraje uherskobrodského regionu a aktivitami, které sdružení v této oblasti vyvíjí. Osobně jsem přesvědčen, že řešení situace v příhraničních oblastech bude všeobecně spadat do kompetencí nově zvolených krajských zastupitelstev a jsem přesvědčen, že bude velmi záležet na tom, jaké zastupitele si v daném kraji zvolíte. Nutno ještě dodat, že zodpovědná podpora státu zemědělcům v těchto oblastech může jistě podmínky zde žijících občanů výrazně ovlivnit.

Jaký bude ještě další Váš program?
"Mám v plánu se setkat se studenty a učni SOUZ v Uherském Brodě a s občany města Bojkovic a se starosty okolních obcí.
Božetěch Hurt







Nové knihy z nakladatelství
Thomas L. Purvis
Encyklopedie dějin USA (Ivo Železný, Praha 2000) Naprosto unikátní encyklopedický průvodce dějinami Spojených států amerických vychází ani ne rok po své americké premiéře. Její autor speciálně se zřetelem na českého čtenáře připojil několik hesel souvisejících s˙kontextem střední Evropy a bývalého Československa, takže v˙této aktuální informační pomůcce naleznete i hesla mapující česko-americkou historii (M. Albrightová, A. Heřman, V. Náprstek, Americký klub dam apod.).

Josef Škvorecký
Podivný pán z˙Providence a jiné eseje (Ivo Železný, Praha 2000) Málokterý z˙obdivovatelů Škvoreckého prozaického umění ví, že tento brilantní spisovatel je také autorem neméně zajímavých odborných esejů o literatuře. Pro nový výbor byly vybrány úvahy o dvou okruzích Škvoreckého zájmu o literaturu - jednak o anglosaské produkci a jednak o českém literárním kontextu problematických 70. a 80. let, tedy z˙doby před autorovou emigrací do Kanady (ty vyšly v˙exilovém sborníku Na brigádě připraveném zároveň s˙Antonínem Brouskem).
Daniela Macháčková







Kampaň za kvalitní veřejné školství
Uh. Hradiště (red) - Dnešním dnem až do neděle bude probíhat celosvětová kampaň za vzdělávání a kvalitní veřejné školství pro všechny. V těchto dnech největší světová organizace učitelů a dalších pracovníků ve školství Education International - Mezinárodní centrála školství organizuje po celém světě celosvětový týden akcí za vzdělávání ve spolupráci s dalšími světovými nevládními organizacemi.
Tato organizace vzdělání považuje za všeobecné lidské právo, klíč k udržitelnému lidskému rozvoji a základní zodpovědnost státu.
V důsledku toho vyzývá veřejné činitele, aby učinili vše pro kvalitní a bezplatné vzdělání pro všechny děti, zvýšení zajištění kvalitní předškolní výchovy a péče, zvýšení veřejných výdajů na školství alespoň na 6% HDP a nové zdroje prostřednictvím pomoci a odpuštěním dluhů pro nejchudší země. Dále pak demokratickou účast a zodpovědnost občanské společnosti včetně učitelů a jejich svazů na rozhodnutích týkajících se školství, která jsou učiněna na všech úrovních, reformu strukturálních úprav politiky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, která zajistí jejich podporu bezplatnému a kvalitnímu školství spíše než jeho podkopávání a kompletní a nediskriminační zajištění služeb pro všechny. Souhlasíte i vy s těmito výzvami?
"Oblastní rada odborového svazu pracovníků školství v Uherském Hradišti se k celosvětové kampani připojuje," uvedla za svaz Miloslava Procházková.







Středisko výchovné péče zve
Středisko výchovné péče HELP pořádá v dubnu pro děti, dospívající, mladé i staré v úterý od 14.00 do 16.00 a ve čtvrtek od 16.00 do 18.00 povídání pro ty, kteří si chtějí povídat o tom, co se kolem nich a v nich děje:
4. dubna - Psychohrátky
6. dubna - Náboženství a sekty
11. dubna - Můj zvířecí kamarád
13. dubna - Drogy a já
18. dubna - Vzpomeňme si na veselé historky
20. dubna - Velikonoce
25. dubna - Líbí se vám, že vás kluci bijí na Velikonoce?
27. dubna - Soutěž na kolečkových bruslích + skok do výšky + slalom







Zdravá ochutnávka u Fojtů
Ve středu 5. 4. 2000 od 11 hodin proběhne v jídelně Hotelu Fojta na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti ochutnávka různých úprav sojového výrobku TOFU - nejznámější náhražkou masa, vhodného pro přípravu slaných, ale i sladkých pokrmů, a ochutnávka TEMPEHU - unikátního plísňového výrobku ze soji. Přijďte se podívat, jak chutná zdraví!
Zvou Hotel Fojta a Naturway







Mladí včelaři soutěžili!
V březnu proběhlo v základní škole v Ostrožské Nové Vsi okresní kolo soutěže Zlatá včela. Zúčastnilo se jí celkem 19 mladých včelařů z 5 kroužků působících na našem okrese. Své odborné znalosti z oboru včelařství prokazovali ve dvou věkových kategoriích. Ceny si odnesli jen ti nejlepší, zvítězili ale všichni, protože i v tomto případě Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se.
Mladí včelaři prokázali vysokou odbornost a dali všem záruku, že včelařskou pochodeň v našem okrese ponesou v budoucnu dál. Za podporu a skvělou spolupráci děkují pořadatelé soutěže paní ředitelce školy mgr. Vajdíkové a RNDr. Dupejové z referátu životního prostředí Okresního úřadu v Uherském Hradišti.







Na letní tábor s Dobrým dnem
Uh. Hradiště (red) - Již v těchto dnech se rozhodlo o termínu letního dětského tábora, jehož pořadatelem je redakce novin Dobrý den, Slovácko. Stejně jako v loňském roce se tento tábor uskuteční v rekreačním zařízení Jelenovská v chráněné oblasti Bílých Karpat, v nepoškozené krajině s čistým ovzduším Valašska. Odjezd na tábor bude 15. 7. z Uh. Hradiště a návrat 29. 7. 2000. Jelikož v loňském roce byl o tento tábor značný zájem a již nyní do redakce přichází žádosti o poukazy, oznamujeme všem zájemcům, že předběžné přihlášky si můžete již nyní vyzvednout v redakci Dobrý den, Slovácko, kde získáte také podrobnější informace. Spolupořadatelem tohoto atraktivního letního tábora bude tentokráte i zlínské AZ Rádio.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund