Z KLENOTNICE MORAVY
Čas vinobraní
Je-li Vavřín hodný,
je i hrozen zrodný.
Když slunce o Nanebevzetí Panny Marie svítí,
lze hojnost vína se nadíti.
Čas pokročil a opět je tu doba, kdy v řadě sklípků, sklepů a vinných búd čekají vinaři po celoroční náročné práci na zaslouženou odměnu. Nejdřív šťáva, pak tolik hlídaný pravý burčák a konečně víno. Víno, které se už před mnoha staletími doporučovalo jako lék. Nemálo toho bylo o víně napsáno. Dokladají nám to archivní materiály, záznamy kronikářů či informace ve starých lékařských knihách, herbářích, časopisech a tak dále. Ale než se nám všem tento zázračný mok dostane do rukou, musejí vinaři odevzdat vinicím spoustu úsilí.
A tak začněme od začátku. V lednu je největším zahradníkem počasí, říkají staří vinaři. Pokud vinohrady přežijí zimu - tzn. #nepomrznou tažně - mají za sebou samy vinice i vinaři první úskalí. Podle počasí a jejich předpovědí začínají vinaři už koncem února #vinice střihat.
Březen naznačuje blížící se jaro. Ořezané réví vinaři vyklízejí z vinic, dovazují tažně a vinice dohnojují. V tomto období je však nejvíce práce ve sklepě. Loňská úroda vína je vykvašená a záleží na každém vinaři, jak zdárně zhodnotí kvalitu svých vín. Těmi nejlepšími se pak po právu mohou pochlubit na vinařských výstavách, které se v tomto období hojně konají.
V dubnu vinaři sledují první očka / pro ty, kteří ve vinohradě nikdy nebyli, to jsou budoucí listy/, a modlí se, aby je nespálily pozdní mrazy. V tomto čase můžeme vidět ve vinohradech #největší pohyb vegetace. Ve sklepích je relativní klid - vinař svá vína #čistí a sceluje, aby dále nabývala na kvalitě. V květnu, pokud tomuto měsíci odpovídá počasí, vytváří vinice velké množství listů a zároveň se tvoří #zálistky , někde také nazývané #fazochy, které musí vinař vylámat, aby nebyly keře vinné révy vysilovány.
V polovině června začínají vinohrady kvést. Velkým přáním všech vinařů je, aby #do květenství nenapršelo. Kvetení vinné révy trvá 6 - 12 dní a nejideálnější by pro ni bylo teplé počasí. Při dešti a chladnu by mohlo dojít ke špatnému opylení a #sprchávání - opadnutí slabších bobulek. Výsledkem by byly #řídké hrozny. V tomto měsíci je ve sklepech u dobrých pěstitelů méně práce. Buď bylo víno prodáno, nebo vypito.
Červenec je v našich podmínkách nejteplejším měsícem. V tomto období putuje veškerá síla ne do zeleně, ale do hroznů, které nabývají na velikosti. Ve sklepě už vinaři přemýšlejí o nové úrodě a pomalu začínají s úklidem a přípravami.
Srpen je důležitým měsícem, ve kterém vinaři udržují #zdravotní stav svého vinohradu a pokud je to nezbytně nutné, na začátku srpna provádějí poslední postřik. Vinné sklepy už musí být připraveny pro první sklizeň raných odrůd. Význam tohoto období se odráží v řadě pranostik.
Jak Vavřinec / 10.8./ navaří, tak se dobré víno udaří.
Nalezne-li se o svatém Vavřinci zralý hrozen ve vinici,
bude dostatek dobrého vína.
Pak už zbývá jen nakypřit půdu ve vinicích, uhrabat okraje vinohradu, aby bylo vidět, že do vinic nikdo nevkročil. A vinobraní může začít. Slavnostní sklizni v minulosti předcházel obyčej #zarážení hory. Podle polohy viničných svahů se v některých obcích #hora zarážela před svátkem svatého Vavřince /10. 8./, někde před svátkem Nanebevzetí Panny Marie /15.8./ a nebo také před svátkem Narození Panny Marie /8.9./. Období od poloviny srpna do poloviny září - období dozrávání hroznů - je pro vinaře nejdůležitější. Po celoročním úsilí se snaží uchránit a zabezpečit úrodu před všemožnými #nástrahami.
Tuto funkci v minulosti plnilo i zavření #hory. Názvem #hora se označovaly vinohrady ležící v jedné trati, přeneseně pak vinaři takto začali nazývat znamení, které upozorňovalo, že byla #hora uzavřena a že do ní nesmí nikdo vstoupit, pouze hlídači - #hotaři. O svátku svatého Vavřince se museli dostavit k hornému a složit přísahu, jejíž text býval připojen k horenským řádům nebo byl uváděn v horenských registrech.
...tu sobotu před #novou nedělí, kteráž jest první neděle v měsíci září #zaráží se hora, od kteréžto doby lidem cizím, svého vinohradu nemajícím, do vinic vcházeti se nedovoluje. V ustanovený den všecek obecní výbor, pozvaní hosté a někteří sousedé, kteří v hoře vinice mají, sejdou se na určitém místě a večer k deváté hodině vydají se na cestu do hory... S nimi jde i kostelník, nesa kaditelnici, paškál, svěcenou vodu a černý hrozen. Zatím v hoře u boudy hotařovy vykopána jáma půl druha střevíce zhloubí a nachystána #horní hlava, vysoká to tyč, na jejímž vrchole upevní se kytice. Na kytici sbírají hotaři kvítí lesní a luční, mezi nímž musí být turánek hrubý i drobný a jahodníček. Kytice světívá se o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie /15.8./, víno na den svatého Jana Křtitele /24.6./. Nad kyticí vyčnívá kříž spletený z turánku...
František Bartoš.
Hlídači vinohradů byli mnohem váženější než hlídači polní. Hotaři, kteří si získali důvěru v obci, mohli vykonávat tuto funkci až do smrti a často se hotařství v rodině i dědilo.
Po zrušení platnosti horenských řádů, k němuž došlo na Moravě vyhlášením patentu z 22. září 1784 o Všeobecném vinohorenském zřízení pro markrabství moravské se začal oslabovat právní význam #zarážení hory. Přísné hlídání vinic se udržovalo ještě v prvních desetiletích našeho století a z obyčeje #zarážení hory, pokud se uchoval, se stává zábavná lidová slavnost. Po jejím ukončení nastoupí do vinic #česáči, vinaři odvážejí hrozny do lisovny a teprve nyní můžeme #okoštovat ščávu, burčák a konečně aj to nové víno. Až budete pít víno, vzpomeňte na naše vinaře a na jejich práci. Oni, na oplátku, budou myslet na vás, až budou připravovat vinice a vinné búdy, sklepy a sklípky, aby příští úroda byla ještě větší a příští víno ještě lepší. A nezapomeňte: #Ten není hoden vína, kdo víno pije jako vodu.
Dr. Romana Habartová