Číslo: 36
07.09.1998
Článků: 58

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Pálavské vinobraní nabité zábavou
Istlerovy monotypy v galerii U Sovy
Brodský místostarosta Stanislav Zápeca reaguje
Poslanecké dny ČSSD
Turbo v Březolupech
Dny Tchajwanu
POLICEJNÍ TÝDENÍK





Pálavské vinobraní nabité zábavou
Mikulov - Letošní 51. ročník tradiční vinařské slavnosti, konané o víkendu 11.-13. září, nabízí tři dny a noci zábavy, vína a kultury ve starobylém městě uprostřed vinic. Program bude probíhat prakticky v celém městě, nabídka je vyvážena tak, aby si z něj to své vybrali návštěvníci všech generací. Po celé tři dny bude probíhat v zámeckém sklepě kurs degustace vín s ochutnávkou, pod vedením zkušených vinařů ze společnosti Víno Mikulov.
Měšťané mikulovští v pátek odpoledne založí vinařské městečko, jmenují starostu a konšele, kteří vyhlásí městské preambule. Chybět nebude víno a cimbálka až do rána. Na podiu v areálu amfiteátru zahrají, zatančí a zazpívají v pátečním programu lidové národopisné soubory na prvním ročníku folklórní přehlídky.
Sobotní programové pásmo zahájí Ochutnávka mikulovské kultury. Přehlídkou historických oděvů v podání spolku elegantních dam Tingel - Tangel Sister Tanz můžete zhlédnout večer společně s dobovými tanci. Břeclavský rodák Jožka Černý má pro návštěvníky připraven hodinový program. Magickou a tajemnou atmosféru vytvoří kouzelnické Duo Carlos, po kterém přijde překvapení. Tancovačka se skupinou Malevil uzavře noční sobotní program na náměstí.
V neděli dopoledne si mohou rodiče, unaveni po sobotní noci, odpočinout od svých ratolestí během divadelního představení Perníková chaloupka. V poledne se v historickém průvodu přes náměstí směrem k amfiteátru přesunou napoleonská vojska a rytířské skupiny. Odpoledne proběhnou ukázky historických bitev z dob napoleonských válek a středověcí rytíři se utkají v turnaji O mikulovskou Venuši.
Během všech tří dnů budeme mít jedinečnou příležitost navštívit mikulovské památky, které jsou běžně nepřístupné.







Istlerovy monotypy v galerii U Sovy
Uh. Hradiště (Mac) - Uherskohradišťská galerie U Sovy uvádí výstavu malíře a grafika Josefa Istlera. Pro autorovu nepřítomnost při čtvrteční vernisáži se zhostil úvodního slova jeho dlouholetý přítel ing. Gabriel Slanicay, generální ředitel Linea Nivnice, který také v krátkosti představil vystavené Istlerovo dílo.
Josef Istler, který se v uvedené době nacházel ve svém ateliéru v Praze na Žižkově, nechal pozdravovat všechny přítomné hosty.







Brodský místostarosta Stanislav Zápeca reaguje
Uh. Hradiště - V novinách DDS ze dne 31.8. byl zveřejněn rozhovor s bývalým zástupcem starosty města Uherského Brodu Ing. Kuncem, který se týkal okolností převodu 3 mil. Kč města z České banky. Protože v tomto článku jsou zveřejněny nepravdivé informace o mé osobě, žádám o zveřejnění omluvy - opravy v dalším čísle DDS a zveřejnění tohoto článku.
Důvody:
1. Do funkce zástupce starosty jsem nastoupil po komunálních volbách dne 7.12 1994. Výpis z ČB nebyl od měsíce října roku 1995 poštou na město doručen, dokladem jsou poštovní knihy, ve kterých je evidována došlá pošta. Proto nemohl starosta, ani jeho zástupce či vedoucí finančního odboru tuto transakci zjistit.
2. Tvrzení, že veškerá pošta prošla nejprve rukama starosty a pak místostarosty Zápecy, je nepravdivé. Místostarosta Ing. Kunc byl služebně starší a nikdy nebylo žádné přednostní pořadí stanoveno. Důvody jsou věcné: služební cesty, jednání na MÚ i mimo MÚ.
3. Tvrzení, že jsem rozšiřoval nepravdivé informace, nemají žádné opodstatnění a jsou lživé. Nebyl jsem v této kauze vyšetřovatelem vyslýchán ani předvolán. Takové tvrzení by musel pan Kunc dokázat! Skutečností zůstává, že pan Kunc svým činem, který více než 1 rok tajil a na přímé dotazy jak je to se 3 mil. v ČB, vědomě lhal tehdejší MR, starostovi, zástupci, ale i celému MZ. Připravil město Uh. Brod o 3 mil. Kč. Všichni jsme věřili, že nechtěl úmyslně město poškodit, a jeho přiznání, ve kterém byla pokora a lítost, nás o tom utvrdila. V současné době se pan Kunc ve svých prohlášeních, která jste zveřejnili, chová jako hrdina, který za nic nemůže a všechno svaluje na někoho jiného. Kde je lítost a pokora, kterou tak oplýval? Pan Kunc se ve svém přiznání omlouvá panu starostovi Ing. Veselému, zástupci p. Zápecovi a všem členům městského zastupitelstva.
Stanislav Zápeca, zástupce starosty







Poslanecké dny ČSSD
Uh. Hradiště, Uh. Brod (red) - Ve čtvrtek 10. září zahajuje okresní organizace sociální demokracie variabilní poslanecká setkání s voliči. Jako první navštíví náš okres člen parlamentního výboru pro školství, kulturu a tělovýchovu Dr. Vlado Cisár. V kulturním domě v Uherském Brodě bude odpovídat na dotazy voličů od 15.00 hodin, o den dříve se setká s voliči v okresním městě od 16.00 hodin v okresní kanceláři na Palackého náměstí 293.







Turbo v Březolupech
Březolupy (Mac) - Do Březolup se po téměř deseti letech chystá legendární skupina Turbo. Patříte-li mezi jejich příznivce a chcete s nimi prožít nezapomenutelný večer, zkuste odpovědět na naše soutěžní otázky:
1. Ve kterém roce vystupovala skupina Turbo naposled?
2. Vystupovala skupina Turbo někdy v Sovětském svazu?
3. Na jaký hudební nástroj hraje Jiří Vondráček?
Své odpovědi zasílejte na adresu redakce, na pět z vás čekají volňásky!!







Dny Tchajwanu
Městská kina, Tchaj-wan klub Uh. Hradiště si vás dovolují pozvat na Dny tchajwanského filmu, které se konají v kině Mír Uh. Hradiště ve dnech 13.-14. září.

Program: 

neděle 13. září
17.30 hod - slavnostní zahájení, vystoupení delegace TECO
18.00 hod - 1. projekce: Svatební hostina - film oceněn Zlatým
			 medvědem na 43. MFF v Berlíně.
20.30 hod - 2. projekce: dokumentární filmy Zvuky hor, tanec oceánu.
			 Hudba a tanec domorodých kmenů Tchaj-wanu.
			 Tchajwanské festivaly.
			 Lidová kultura Tchaj-wanu, zvyky a tradice.

pondělí 14. září:
8.15 - 12.00 hod - promítání pro školy.







POLICEJNÍ TÝDENÍK
Krádež peněženky
Policisté z obvodního oddělení Policie ČR Uh. Hradiště šetří trestný čin krádeže, ze kterého jsou podezřelí dva pachatelé z Uherského Hradiště, kteří dne 26.8. v nočních hodinách v Uherském Hradišti v restauraci U Vaška fyzicky napadli 35 letého poškozeného z Uherského Hradiště a tomu sebrali peněženku s 800 Kč. Ke zranění poškozeného nedošlo.

Vloupání do prodejny
V době od 26. do 27.8. se vloupal neznámý pachatel v Uherském Ostrohu do prodejny, odkud odcizil různé drogistické zboží v hodnotě 20.000 Kč.

Vloupání do kravína
V době od 20. do 26.8. se vloupal neznámý pachatel do a.s. Zemaspol Uherský Brod, kde z bývalého objektu kravína odcizil 44 ks elektrických jističů a další el. zařízení a způsobil tak škodu ve výši 50.000 Kč.

Zjištění pachatele
Policisté z Uherského Brodu ve spolupráci s Kriminální policií objasnili krádež stavebního materiálu z měsíce června 1998 v obci Nivnice ze stavební boudy, kde bylo odcizeno 25 pytlů cementu, 15 pytlů vápna, míchačka a další materiál v hodnotě 19.000 Kč. Jako pachatelé byli zjištěni 39 letý muž z Tasova a 27 letý z Veselí nad Moravou a 28 letý muž z Kozojídek. Pachatelé věci rozprodali a peníze použili pro svoji potřebu.

Krádež odlitku
Dne 27.8. v odpoledních hodinách byl přistižen v areálu firmy Hoffmann v Ostrožské Nové Vsi jedním ze zaměstnanců 22 letý pachatel z Vnorov, který na stavebním kolečku odvážel od výrobní haly kovový odlitek, který slouží po zpracování jako forma k výrobě blatníků na osobní vozidla. Hodnota uvedeného odlitku dle vyjádření firmy činí 20.000 Kč.

Neoprávněné užívání
Dne 25.8. v Bystřici pod Lopeníkem odcizil 10 letý nezletilý pachatel zaparkovaný traktor Zetor, který nastartoval pomocí šroubováku, a odjel s ním od domu majitele na přehradní nádrž Ondřejov, kde byl majitelem přistižen. Škoda žádná nevznikla.

Krádež rámů
Dne 27.8. ve večerních hodinách byli přistiženi ostrahou objektu firmy Joko Bike Kunovice dva pachatelé ve věku 36 a 28 let z Uherského Ostrohu a Bílovic, při krádeži 6 ks rámů a vidlic na JK, které se pokoušeli odcizit přes plot objektu, a při tomto byli přistiženi. Hodnota odcizených součástek je 2.700 Kč. Vyšetřovatelem bylo pachatelům sděleno obvinění z trestného činu krádeže.

Vloupání do stánku
V době od 28. do 29.9. se vloupal neznámý pachatel do stánku v obci Hradčovice, odkud odcizil cigarety různých značek, různé drogistické zboží a baterie různých značek, vše v hodnotě cca 30.000 Kč. Poškozením dveří byla způsobená škoda 1.500 Kč.

Dopravní nehoda
Dne 28.8. ve 21.30 hodin došlo ve Starém Městě na křižovatce silnic I/50 a místní komunikace Severní v km 54,9 k dopravní nehodě, kterou způsobil 28 letý řidič osobního vozidla Škoda Felicia tím, že při vjíždění z vedlejší MK Severní a následném odbočování vlevo nedal přednost ve směru na Brno a za použití výstražných modrých majáků jedoucímu sanitnímu vozidlu VW Transport, které řídil 52 letý řidič z Uherského Hradiště, a došlo ke střetu. Při nehodě došlo ke zranění 28 letého řidiče s dobou léčení asi 1 měsíc. Škoda na vozidlech činí 1.300.000 Kč.

Odcizení dokladů
V noční době dne 29.8. odcizil neznámý pachatel v Uherském Hradišti ze zaparkovaného osobního vozidla značky Škoda Felicia osobní věci a doklady v hodnotě 6.000 Kč ku škodě majitelky z Uherského Hradiště.

Krádež BMW
Ve večerních hodinách dne 30.8. odcizil neznámý pachatel v Kunovicích uvedený osobní automobil v hodnotě 290.000 Kč ku škodě jeho majitele ze Starého Města.

Odcizení pytlů
Dne 31.8. byl přistřižen ve firmě Tradix v Uherském Hradišti při krádeži 15 pytlů cementu 40 letý pachatel z Předměřic, a to v hodnotě 3.450 Kč.

Zákaz pobytu
Referát cizinecké policie v Uherském Hradišti udělil zákaz pobytu 19 letému občanovi Ukrajiny do roku 2001, neboť tento neoprávněně pobýval na území České republiky v obci Topolná, čímž se dopustil přestupku, který byl řešen na místě blokově.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund