Číslo: 11
15.03.1999
Článků: 60

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn ženám
Test pro volnou chvíli
Rostliny kolem nás
Cestování
Dnes radí





Salon Valentýn ženám
Záludné potraviny
Už i v našich domácnostech se stále více používá k přípravě chutných pokrmů ingrediencí, které nebylo možno dříve v našich zeměpisných šířkách ani zhlédnout. Někdy máme k takovým novinkám nedůvěru, všechno však pramení z neznalosti, jak správně tyto potraviny zpracovávat či jíst. V dnešním povídání si rozebereme pravidla stolování těchto exotických potravin. Každé z nás se totiž může naskytnout příležitost, kdy jsme pozvány na pracovní či osobní oběd nebo večeři. Náš hostitel objedná exotický předkrm a problém je na světě. Jak v této situaci reagovat a neztrapnit se, vám tady popíšeme.
Chřest - nemá se krájet nožem. Má se jíst kleštěmi nebo rukou (přinesou-li vám misku s vodou na oplachování prstů), jinak klidně krájejte chřest nožem.
Artyčoky - mají být tak měkké, aby šly listy snadno oddělovat. Odebírejte je pravou rukou a namáčejte do omáčky, majonézy či rozpuštěného másla. Střed plodu se porcuje vidličkou.
Olivy - jedí se kávovou lžičkou nebo se nabodávají na napichovátko.
Vaječná jídla - jedí se předkrmovou lžičkou.
Ragů v lastuře - jí se předkrmovou lžičkou
Teplé toasty - krájejí se nožem a do úst se vkládají vidličkou.
Hlemýžď - vybírá se kleštěmi, maso z ulity pak dlouhou vidličkou. V restauracích však v poslední době podávají tuto lahůdku tak připravenou, že šněky můžete konzumovat jen pomocí vidličky a nože.
Ústřice - přinesou je vám otevřené. Lasturu uchopte levou rukou, sval oddělte vidličkou, pak ústřici pokapte citronem a vysajte.
Krevety - u nás se většinou podávají již očištěné, ale můžou vám také přinést na talíř celé živočichy. Zručný stolovník zvládne krevety vidličkou a nožem. Oddělí hlavu a pak odloupne krunýř i s ocasem. Snadné je jíst krevety rukou.
Ovoce - v restauraci jezte příborem. Jablko i hrušku rozkrojte nožem, vykrojte jadřinec a jezte rukou nebo příborem. Pomeranče nařízněte, oloupejte a dílky berte do rukou. Banán se může ukusovat. Kiwi se podává rozpůlené a vykrajuje lžičkou. Kuličky vína otrhávejte rukou.
Uvedli jsme vám tedy nejčastěji používané druhy potravin a jejich správnou konzumaci. Při stolování se však mohou vyskytnout i jiné nepříjemné situace. Jak jim čelit, se dozvíte v následujících řádcích.
FAUX PAS - každému se to stalo. Spadla vám vidlička, polila jste sebe, stůl i souseda červeným vínem nebo vám třeba spadl do klína dort. Zachovejte klid a mějte situaci pod kontrolou. Věřte, že ačkoli je vám jistě strašně, okolí to tak jistě netraumatizuje. Pokuste se všechno zvládnout s úsměvem. Poproste personál o pomoc, a ten jistě rychle zjedná nápravu. Jiná situace je, když vás polije číšník. Restaurace je jistě pojištěna a škodu vám nahradí či oděv vyčistí.







Test pro volnou chvíli
Jste děvče pro všechno?
Patříte k lidem, na něž se druzí obracejí vždy, když jim teče do bot? Jste ochotna podat pomocnou ruku i těm, kteří si to nezaslouží? Dokážete si i v náporu práce najít chvilku pro kolegyni, která se přišla vyplakat na vaše rameno? Náš test prozradí, zda si vaši schopnost vcítit se do potřeb druhých ostatní považují, či jí naopak zneužívají. Z následujících sedmi otázek vyberte vždy jednu odpověď, takovou, která nejlépe odpovídá vaší přirozené reakci na danou situaci. Po sečtení bodů se ve výsledku dozvíte, co možná dávno víte nebo si nechcete připustit.

1. Dostanete pozvání na večeři. Jak se vypořádáte s placením účtu?
a) automaticky vytáhnu peněženku a konzumaci zaplatím
b) kdo mě pozval, ten musí vyrovnat účet
c) předem se domluvím, že zaplatím svůj díl útraty

2. Přijde vás navštívit přítelkyně. Když odchází, co uděláte?
a) poděkujete jí, že vám pomohla v kuchyni
b) podarujete ji malým dárkem na památku
c) řeknete, že to byl příjemně strávený čas

3. V zaměstnání sedíte s několika kolegy v jedné místnosti. Kdo z vás obvykle vaří kávu?
a) střídáme se po týdnu
b) uvařit kávu kolegům je pro mne milou povinností
c) počkám, až to někoho napadne

4. Jedna ze spolupracovnic onemocní. Koho vedoucí pověří, aby si ke své práci přibral i její?
a) samozřejmě, že vedoucí dá příkaz mně
b) s ostatními se dohodneme, jak se podělíme
c) mě se to vůbec netýká a ani šéf se mnou nepočítá

5. Chystáte se do divadla, avšak těsně před odchodem zatelefonuje přítelkyně, že potřebuje pohlídat dítě. Jak se zachováte?
a) okamžitě se převléknu a spěchám, abych u ní byla co nejdříve
b) použiji všechny možné důvody, jen abych ji přesvědčila, že jí opravdu nemohu vyhovět
c) souhlasím, ale pod podmínkou, že příště se obrátí na někoho jiného

6) Hodláte strávit s partnerem večer u televize, kdo rozhodne, na jaký program se spolu budete dívat?
a) dohodneme se, nebo si řekneme, že ten, kdo ustoupí, bude mít právo volby příště
b) ani se neptám a přepnu na kanál, kde dávají program, který mi vyhovuje
c) rozhodnutí ponechám na partnerovi

7) Máte chuť prožít s partnerem noc plnou vášně, avšak váš protějšek nejeví zájem. Jak zareagujete?
a) udělám vše pro to, abych ho rozhoupala k činu
b) ani slůvkem mu nedám najevo zklamání
c) řeknu si, že trpělivost růže přináší a pokusím se zapůsobit na něj něžným pohlazením a povzbudivým úsměvem

	1	2	3	4	5	6	7

 A	6	2	4	6	6	4	2

 B	2	6	6	4	2	2	6

 C	4	4	2	2	4	6	4

Hodnocení
31 až 42 bodů: Necháte se ostatními, ať už jde o kolegy, partnera či známé, zneužívat až za hranici únosnosti. Vaše okolí vůbec nebere zřetel na to, že projevy dobré vůle nutno oplácet stejným dílem. Musíte své jednání pozměnit, jinak na vás opravdu začnou dříví štípat. Dodejte si kuráže a zkuste občas říci ne, uvidíte, že získáte respekt.
21 až 30 bodů: Jste zdravě sebevědomá a jakýmsi šestým smyslem dokážete rozlišit, kdy je nutné pomoci a kdy naopak odmítnout. Vaši vstřícnost berou ostatní jako projev přízně, proto si dávají záležet, aby si to u vás nerozházeli.
14 až 20 bodů: Jste zvyklá od života pouze brát a je vám úplně jedno, že druzí vás považují za sobce. Nemyslete si, že se navěky obejdete bez pomoci druhých, pokud jim však neuděláte alespoň nějakou službičku, oplátky se nedočkáte. Zajímejte se někdy o potřeby druhých, někdy stačí vyslechnout, co jiné trápí, a poradit, jak z obtíží ven.







Rostliny kolem nás
Dipteracantus
Tato trvalka má mnoho příznivců, protože vykvétá v době, kdy jiné rostliny mají období vegetačního klidu. Pěstování není zcela jednoduché, rostlina vyžaduje vyšší teplotu vzduchu po celý rok. Tato rostlina má bujný, často plazivý růst. Dobře se rozvětví, budete-li během růstu zaštipovat vrcholky výhonků. Dipteracantus kvete na podzim a v zimě. Květy mají červenou, růžovou a bílou barvu. Bílé květy bývají probarveny fialovými kresbami. Rostlina sice požaduje dost světla a tepla, nesmí však být vystavována přímému slunci. Zásadně by teplota ovzduší neměla klesnout pod 200C. Vhodná je výživná zemina vylehčená přídavkem písku nebo standardní květinová zemina. Přesazujte na jaře. Drenážní vrstva je podmínkou. Nezalévejte příliš, ale udržujte stále vysokou vlhkost vzduchu. Dosáhnete toho pravidelným sprchováním rostliny a rosením jejího okolí. Na jaře a v létě (během doby růstu), příležitostně přihnojujte. Po odkvětu již nepřihnojujte.
Zaštipováním mladých rostlin podpoříte růst výhonků a ovlivníte kompaktní růst. Odříznuté výhonky starších rostlin použijte jako řízky. Nejlépe ale roste v zimní zahradě. Nemáte-li zimní zahradu, rostlinu pravidelně sprchujte a postarejte se o vlhčí klima alespoň tak, že květináč postavíte do okrasné misky na kamínky, které budete udržovat vlhké. Dipteracantus vytváří tmavozelené listy se světlejším zbarvením, které kopíruje žebroví a dodává rostlině exotické vzezření.
Žlutohnědé skvrny na listech vznikají u rostlin vystavených prudkému slunci. Změňte jejich stanoviště nebo se postarejte o větší stín.
Hnědé špičky listů jsou reakcí rostliny na průvan nebo nižší teploty vzduchu. Postarejte se o vyšší vlhkost vzduchu a pravidelné větrání.
Houbovým onemocněním předejdete výsadbou rostlin do sterilní zeminy.
Svilušky se vyskytují především na stanovištích s příliš suchým vzduchem. Omyjte postižená místa vlažnou mýdlovou vodou. Zvyšte vlhkost vzduchu.







Cestování
Ing. Vladimír Basovník popisuje svou cestu a pobyt v trnitém Mexiku. (19. pokračování)
Míříme opět na sever. Pár kilometrů za městem nás staví černí muži narkopolicie. Odstavují nás stranou a začíná výslech. Kdo jste, odkud, kam, co vezete. Jeden se nás ptá, jaký máme k sobě vztah. Vyhýbáme se amerikánskému slovu amigos, i když je ze španělštiny. Říkám, že jsme campaňeros. Policajt nám sugestivně naznačí rukou mezi nohama, co jsou u něj campaňeros. Pavel vyletí jako sršeň.
Klid, mírním jej. Ať si o nás myslí, že jsme buzeranti, jen když nám dá pokoj.
Dává mu pod nos balíček českých žvýkaček. A cesta je volná.
Na vola volovinou.
Zvlněná krajina kolem silnice je zelenější. Zastavujeme u památníku v podobě zeměkoule v místě, kde probíhá pomyslná hranice obratníku Raka. Památník je zmalovaný spreyery do nedůstojné podoby.
Pár desítek kilometrů dál stavíme cíleně pod kopcem s bílým křížem na vrcholu. Naleziště Echinofossulocactusu coptonogonus, Echinocereus pulchellus var. weinbergerii a dalších hezkých rostlin.
Prolézáme plotem ranče, který je na dohled. Nikdo si nás nevšímá. Z kopce je nádherný výhled do krajiny. Široké údolí, za nímž se objevují kopce Sierra El Azufre a ještě dále Sierra Guadalupe.
Pod námi je kruhová ohrada a v ní dva muži na koních chytají do lasa odrostlá telata a vypalují jim značky. Nebýt ohrady ze železných trubek a opodál stojícího terénního auta, jsem rázem ve filmech dětských let.
Sedím u železného kříže, kolem něhož je omotaná bílá látka jako šála. Kříže jsou na návrších kolem vesnic a měst velmi časté. V Mexiku je 93% obyvatel katolíky. Zbytek tvoří protestanti, bez vyznání a jen jedno procento jiné náboženství. Původní indiánské náboženství katolická církev důkladně vymýtila.
Kolem kamenů pastvin nacházíme hledané kaktusy. Fotoaparáty mají práci. V rovině pod kopcem nacházíme hezkou koryfantu, kterou naši předchůdci označili jako aff. villarensis. S tím nemohu souhlasit a jeden zralý semeník a fotografie mně snad dají později za pravdu.
Abychom se nevraceli zpátky do Fresnilla přes policejní kontrolu, odbočujeme z hlavní silnice na místní komunikace, s úmyslem projet vesnicemi pod horami a zkrátit si cestu do městečka Valparaíso, kde hodláme nocovat.
První vesnice, kterou projíždíme, má zajímavý název - Emancipación. Asi zde ženy dosáhly svého. Pohybujeme se v nadmořské výšce kolem dvou tisíc metrů. Kolem jsou však políčka s kukuřicí a hlavně paprikou. Papriku vesničané právě sklízí. Z pole ji sváží ke svým domovům, kladou ji jednu vedle druhé na holou zem nebo rovné střechy domů, kde ji suší. Z dálky to vypadá jako záhony rudých růží. Sušená se odváží do sběren. Všude to voní paprikou. Když si však vzpomenu na výskyt salmonely u nás, zjištěné v mletém pepři či paprice, již se nedivím.
Vesnice jsou většinou dokonale obehnané ostnatým plotem. Ostnaté ploty jenom zvyšují počet trnů v Mexiku a jsou jich nesčetné kilometry kolem polí, cest a silnic. Na cestách vedoucích z vesnic bývají rošty z kulatiny, aby jim domácí zvířata neutíkala ven. Hlad je však mocnější než strach z roštu. Viděli jsme krávu, která bez rozběhu rošt přeskočila a šla se poohlédnout po nějakém žrádle.
Ve vesnicích volně pobíhají prasata, koně, osli, krávy, kozy, ovce, drůbež a psi. Prasata mívají na krku dřevěný trojúhelník, aby neprolezla ostnatým plotem. Často jsou uvázána za nohu vedle domu.
Při průjezdu jednou vesnicí si nám dvě prasata lehla bezprostředně před autem do velké louže uprostřed silnice. A měla siestu.







Dnes radí
V našem měsíčníku najdou všeobecné rady všichni ti, kteří vlastní alespoň malou zahrádku.
Ovocnáři v březnu pokračují v průklesu a zmlazování jádrovin. Až koncem března se doporučuje řezat bujně rostoucí mladé stromky. Zkracují se jen prodlužující letorosty kosterních a ostatních větví a odřezáváme nevhodné výhonky. Zkracování každého letorostu není vhodné, jelikož podporuje trvalé bujení neplodných vlkovitých výhonů. V jarním období je vhodné ohýbání a naklánění nebo během vegetace i větví, čímž urychlíme plodnost zejména u mladých jádrovin. Broskvoně řežeme hodně, zkracujeme téměř všechny jednoleté výhony. U meruněk se doporučuje letní řez jak zkracování letorostů, tak i zmlazování větví dělat až po sklizni. Provedeme předjarní postřiky.
Zelináři začínají s vyséváním do mírně oschlé půdy, povrch záhonů jen mělce zkypříme a uhrabeme, abychom uchovali v zemi vláhu. Po zasetí záhony mírně utužíme válcem, nebo lopatou. Pak povrch záhonů nevysychá a semínka lépe klíčí. První vyséváme kořenovou zeleninu, petržel, mrkev, pastinák a černý kořen. Koncem měsíce vyséváme ředkvičku, špenát, kopr. Do truhlíků vyséváme teplomilné zeleniny a nezapomeneme na předklíčení brambor.
Vinaři dokončují řez a opatrně vyvazují tažně. V jarním období do květenství se doporučuje ve vinicích použít dusikaté hnojivo - ledek amonný s vápencem, nebo síran amonný. Po odkvětu ledek vápenatý.
Jak ochránit rostliny před škůdci? Jedním z nejčastěji používaných způsobů ochrany rostlin je mechanická ochrana - kromě běžně používaných opatření (sběr škůdců, odstraňování nemocných plodů a části rostlin, hrabání listí, oškrabávání kůry aj.) je využití lepových desek.
Za časného nástupu jara připevňujeme na kmeny švestek a ostatních slivoní lepové pásy, které zabrání lezoucím samičkám puklice švestkové dostat se do koruny stromů. Do vytápěných skleníků umisťujeme žluté, zelené a světle modré lepové desky v množství 1 deska na 2 až 4 m2. Ty silně lákají přezimující škůdce - zakladatele rodu (mšice, molice, třásněnky, smutnice aj.). Účinek desek je o to silnější, protože samotné rostliny ještě ve skleníku nerostou, nebo jsou malé. V březnu pokračujeme v umisťování lepových desek do skleníků a foliovníků a vázání lepových pásů na kmeny slivoní. Třetí měsíc je pro většinu oblastí naší republiky v tomto ohledu rozhodující. Lepové pásy vážeme pevně, aby hmyz nepodlezl, zhruba do poloviny kmenu. Desky věšíme rovnoměrně do prostoru skleníku tak, aby nám nepřekážely v práci. V pozdějším období (květen, červen), kdy hlavním nebezpečím je hmyz nalétávající do skleníku zvenku, přemisťujeme desky do blízkosti vchodů, větracích otvorů a nad vrcholky rostlin. Jakmile začnou rostliny rychleji růst, zvětšíme počet desek až dvojnásobně.
Český zahrádkářský svaz







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund