Číslo: 13
31.03.1997
Článků: 32

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


INVENCE
HITPANORAMA Zdeňka Dudy
Problémy Pro Pana Petra Parmu





INVENCE
Jedna z nejdiskutovanějších kapel našeho okresu nejen mezi svými příznivci a odpůrci, ale i u místních a okresních kulturně-politických orgánů začínajícího normalizačního období - na počátku sedmdesátých let. Před Retrorockem jsme se sešli s kapelníkem Invencí Vaškem Kolajou k ohlédnutí za minulými desetiletími.

Takže pěkně po pořádku - jak a kdy to všechno začalo?
Skupinu založili v létě roku 1971 bývalí spoluhráči ze skupiny PIHY: Saša Zahradník a já, který jsem předtím ještě krátce působil ve skupině BODLÁCI, a přizvaní Milan Škrabal a Felix Sedláček. Skupina měla tedy tuto podobu: Saša #Zahrada Zahradník kytara, Václav #Vašek Kolaja basa, Milan #Lord Škrabal bicí a Oldřich #Felix Sedláček zpěv. Jelikož Saša Zahradník studoval akademii v Praze, scházela se kapela pouze jednou za měsíc ke zkouškám. Usilovně se nacvičoval repertoár hlavně Deep Purple, kteří v této době vládli rockovému světu, ale taky se připravovaly vlastní skladby. Po úspěšně vykonaných zkušebních přehrávkách v dubnu 1972 se pomalu začal odvíjet ten pravý muzikantský život skupiny. Pátek, sobota hry a v neděli zkouška. Dá se říci, že kapela měla poměrně velmi rychlý start a naplnit amfiteátr či sportovní haly třeba i dvěma tisíci návštěvníky nebyl vůbec žádný problém.

Která místa jste poctili svým hraním?
Uh. Hradiště, Kunovice, Veselí nad Moravou, Zlín, Napajedla, Březolupy a mnohá další místa blízká i vzdálená. Ale popularita skupiny byla tak trochu solí v očích místním kulturně-politickým orgánům a tak já jako kapelník jsem chodil na kobereček i několikrát za měsíc. A řešilo se: proč na skupinu chodí tolik mladých, jaké má skupina texty, jak skupina chodí oblečena, ale taky třeba: zvýšený výskyt pohlavních chorob, častější otěhotnění mladistvých, zvýšená rozvodovost, ohnutý ukazatel směru na Hluk atd. Nyní s odstupem času se nad tím dá usmívat, ale tehdy skutečně nad skupinou visel Damoklův meč a bylo nám i řečeno, že je jen otázkou času, kdy skupina a vůbec rocková hudba jako taková bude úplně zakázána. Tehdy taky začaly různé zákazy hraní, jak v Uh. Hradišti, tak i na dalších místech našeho i sousedních okresů. Zkrátka kapela byla nositelem ideologické diverze, jak to nazval na jednom jednání jeden pán. Ale i přes tyto problémy skupina byla stále věrna svému hardrockovému zaměření.

Jak dlouho jste hráli v původním složení?
V roce 1974 přišel do skupiny tehdy začínající varhaník Láďa Mikovič, takže jsme mohli konečně hrát "Párply" jak se patřilo. Po roce přišel do kapely nový varhaník a pianista Jaromír Metyš z Litomyšle a další zpěvák Miro Matiaško z Nového Jičína. S příchodem těchto dvou hudebníků se skupina začala věnovat více vlastní tvorbě a hlavně úpravám klasické hudby. Bylo to taky období nejen tradičních čajáků, ale taky koncertů: Valašské Meziříčí, Brno, Vsetín, Kroměříž atd. V roce 1975 odešel Saša Zahradník na jeden rok na vojnu. Ze skupiny zároveň odešli také Jaromír Metyš a Miro Matiaško.

Takže jste si dali pauzu...
Celý rok skupina stála v očekávání návratu Saši Zahradníka. S jeho příchodem z vojny přichází do kapely další kytarista a zpěvák, bývalý člen skupin PIHY, BODLÁCI a SPEKTRUM, Jindřich #Cilda Cileček. Až do roku 1979 to bylo období čajáků a samozřejmě i s dalšími a dalšími problémy s úřady. V roce 1979 odchází ze zdravotních důvodů Saša Zahradník. Na jeho místo přichází člen REFLEXŮ, Mirek #Hrb #Eddy Černíček.

Jak jste přivítali nové desetiletí?
V osmdesátých letech se pomalu začínalo oteplovat a tak byly pořádány různé rockové festivaly a soutěže. INVENCE se taky zúčastňovaly a téměř vždy úspěšně: Největšího ocenění ale kapela dosáhla na celostátním Rockfestu v Praze, kdy se v semifinále umístila na první příčce, což znamenalo postup do finále. Ale tam se nám už nepodařilo zabodovat. Ale i tak to bylo pro skupinu velké zadostiučinění, které nám přineslo další vlnu popularity, což se samozřejmě přeneslo i do návštěvnosti na produkcích INVENCÍ. Ale na druhé straně to mělo zase opačnou odezvu u úřadů. Několikeré měření hlučnosti skupiny, zákaz nalévání alhokolických nápojů na zábavách, v Uh. Hradišti hraní ne déle než do 22. hodiny a posléze úplný zákaz hraní ve velkém Uherském Hradišti (Staré Město, Kunovice, Hradiště) na dobu neurčitou - až do té doby, než se skupina #polepší.

A polepšili jste se?
No, více než rok jsme hráli všude, jenom ne v Hradišti. Ale i tato doba byla překonána a po více než roce jsme mohli opět hrávat doma. V té době hrály INVENCE stále ve stejném složení: A to až do roku 1987, kdy jsem odešel do emigrace do Kanady.

Určitě máš nějaké zprávy o tom, jak to kluci zvládali bez tebe...
Na moje místo přichází další basista Zbyšek Chromý. Po dalším roce odešli Jindřich #Cilda Cileček a Milan #Lord Škrabal. Na jejich místa nastoupili Milan Moravčík a Drahoš Procházka. Pak odešel Zbyšek Chromý a na jeho postu se objevila na krátkou dobu další známá hradišťská rocková osobnost Jiří #Vrba Seják. Po něm přichází známý rocker Petr #Opočno Opočenský a u kláves se objevil Martin Plaček. Nemělo by se také zapomenout na #nezapomenutelné zvukaře Zdeňka #Novase Nováka, Milana Marka, Mirka Maňáska, Josefa #Barona Bartoně a Jana Sienkiewicze, kteří všichni měli co do činění s INVENCEMI. Skupina jako taková ukončila svou činnost v létě roku 1993. To znamená, že INVENCE existovaly přesně 22 let. V současné době jsou vidět na plakátovacích plochách pozvánky na INVENCE, ale toto je úplně něco jiného a s těmi původními INVENCEMI mají shodný jenom název.

A co původní INVENCE?
Vrátil jsem se z Kanady a jako vedoucí kapely zase všechny ty původní sezval, a tak se nyní připravujeme na druhý ročník Retrorocku. Takže INVENCE nyní zkouší v tomto složení: Saša Zahradník - kytara, Jindřich Cileček - kytara, Mirek Černíček - kytara, Václav Kolaja - basa, Milan Škrabal - bicí a Felix Sedláček - zpěv. A chceme tímto pozvat všechny ty, které ke kapele INVENCE vážou nějaké vzpomínky nebo si chtějí dnes už i s trochou nostalgie zavzpomínat, i když jsou třeba dnes váženými rodiči či dokonce už i dědečky a babičkami, protože čas skutečně letí.

Ivon







HITPANORAMA Zdeňka Dudy

Premiéra - středa od 20 do 22 hod.
Repríza - sobota od 19 do 21 hod.

	13. týden
	1. unique ii - Do What You Please
	2. squeezer - Saturday Nights
	3. no doubt - Donďt  Speak
	4. blue system - Thank God Itďs Friday Night
	5. prodigy - Breathe
	6. caught in the act - Bring Back The Love
	7. spice girls - Mama
	8. the offspring - All I Want
	9. backstreet boys - Anywhere 4 You
	10. Blossom - bicycle race

	novinky týdne
	no mercy - Please Donďt Go
	kelly family - Fell In Love With Alien
	apollo four forty - Ainďt Talkinď Bout Dub







Problémy Pro Pana Petra Parmu

Každý se může v životě setkat s problémy, na které sám nestačí. Někteří se je pokusí nejprve zvládnout silou a pak pochopí, někteří vyhledají pomoc hned. Trápí-li vás (či jen zajímá) něco v komunikaci a lidských vztazích, pište či volejte do redakce nebo přímo do Soukromé psychosociální poradny, St. Tenice 1195/A, 686 01 UH, tel. 40518. Ve spolupráci s redakcí Dobrého dne připravuje PaeDr Petr Parma, systemický terapeut a soukromý sociální poradce.

Mladé dotazy
Opět odpovídám na další otázky studentům a studentkám z jedné hradišťské střední školy, které mně poslali písemně.

Čtrnáctiletí milenci
Proč všichni divně hledí, když ve čtrnácti chodí kluk s holkou? (Mirek, 14 let)
No, to moc nevím... I když - jestli je to čtrnáctiletý kluk a čtrnáctiletá holka - tak v tomto věku ona často vypadá (a nejen vypadá) i o dost starší než on. Ale to nemusí být ono. Proč všichni divně hledí...? Možná vůbec všichni divně nehledí. Možná hledí divně jen někteří. Možná si jen ten kluk nebo ta holka myslí, že na ně všichni divně hledí. A dost možná i ti, kteří divně hledí, hledí divně jen proto, že mají sami špatné zkušenosti. Se sebou samými. A dobře si pamatují, čeho byli sami v tom věku schopni. A podle sebe soudím tebe, tak nějak se to říká, ne? Tak jim při pohledu na mladou dvojici mohou naskakovat představy soulože ve výtahu nebo orgií ve sklepní kóji. A tvář se zakaboní. Nebo někteří hledí divně jen proto, že nechápou, jak může čtrnáctileté zajímat proboha něco jiného než škola, učení, příprava na střední školu, domácí úklid a podlézání dospělákům. Stává se to, že lehce zapomeneme, jak nám taky kdysi bylo čtrnáct a o co nám šlo.
A že to, o co nám šlo, vůbec neznamenalo, že jsme byli zkažení nebo svým chováním nebezpeční. Prostě někteří dospělí možná hledí divně, protože mají ve svém srdci málo důvěry. Tak nějak se jim zašmodrchal život a jsou teď malověrní. I k mladým lidem, i ke svým dětem. To mě napadá, když přemýšlím, proč by asi mohli divně hledět.
Nicméně - proč by ale nemohli divně hledět? Když se jim chce divně hledět? Nebo potřebují divně hledět? Nechte je, proboha, divně hledět. Podle mě na to mají právo. Stejně jako nedivně hledět nebo divně nehledět (nebo nedivně nehledět?). A jak hledíte vy na ně? Na ty, co divně hledí. Divně? Nebo nedivně? Možná je někdy lepší hledět si prostě svého. Abych nemusel za nějaký čas odpovídat na otázku: #Proč všichni divně hledí, když divně hledím na to, když ve čtrnácti chodí kluk s holkou?...

Dobrou chuť
Je vhodné dávat úd do úst? Co potom se semenem? (Gábina, 15 let)
Zas taková otázka. Zas po mně někdo chce, abych normoval, moralizoval, normalizoval... Co je pro lidi v sexu vhodné, co je správné, jak to má být...? A zas musím odpovědět, že všecko, co partnerům společně vyhovuje, sedí jim, baví je to, líbí se jim to, rajcuje je a tak obdobně. A samozřejmě, co neodporuje našemu trestnímu řádu. Obcování sadisty s masochistkou, kterou za oboustranné vrcholné slasti usmrtí, by asi u orgánů činných v trestním řízení narazilo. A ke kombinaci úd v ústech? Je zcela běžná. Znám mnoho lidí, obého pohlaví, kteří ji považují za vrchol sexuální rozkoše. Ale pozor! Vím i o takových, kterým se už jen při představě tohoto spojení obrací žaludek. Jednoduše: sto lidí, sto chutí. Proto se na otázku, zda je vhodné dávat úd do úst, ptejte výhradně svého partnera či partnerky.
A co s plodivou tekutinou (zní to poněkud lépe, než #semeno, ne?)? I ta bývá obestřena řadou mýtů. Od životadárného vlivu na pokožku na úrovni nejúčinnějších a nejdražších pleťových masek až po látku mimo pohlavní cesty málem jedovou a opruzenítvornou. Seriózní závěry se shodují, že jde o tekutinu mírně alkalickou (snižující kyselost), zvláštní vůně a chuti nasládlé až sladší. Rozumím tomu, že z výživového hlediska mající jistou hodnotu. Tím se nabízí nepřeberné možnosti, dojde-li k výronu této tekutiny do úst. Od zpestření si jídelníčku až po vyplivnutí bez dalšího zužitkování. Ale pozor! Hygienici varují! Tato životodárná tekutina může obsahovat smrtonosné zárodky. Pokud by byl totiž nositel údu též nositelem HIV (virus, který kamarádí s AIDS), vězte, že nevinné, bílé až nažloutlé semínko, ho bude plné. A to už by pak nemusela být taková rozkoš...

K zamyšlení na závěr:
O HIV a AIDS už všichni víme téměř vše. Teď už jen abychom se začali konečně podle toho také chovat! Abychom se nemuseli pochovat...
(upravený televizní slogan)







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund