Číslo: 13
29.03.1999
Článků: 55

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn ženám
Test pro volnou chvíli
Rostliny kolem nás
Krimipovídka
Pěstěný dekolt zvedne sebevědomí každé ženě





Salon Valentýn ženám
Revoluce pro kratší vlasy - HEADLINES FORMING CREME
Headlines forming creme je horkou novinkou ve vlasovém stylingu. Kadeřník zde pomocí speciálního přípravku, hřebenu či klipsy formuje účes do požadovaného tvaru. Kadeřník může tedy touto metodou dodat vlasům objem tam, kde chybí, vytvoří ve vlasech přirozený pohyb nebo uvolní příliš zvlněné vlasy. Pomocí tohoto přípravku tedy řešíme následující problémy:
1. Větší objem pro krátké vlasy - krátké jemné vlasy do 15 cm dostanou objem tam, kde to přesně potřebují.
2. Větší volnost a ležérnost pro silně vlnité a poškozené vlasy - silné narušené vlasy se dají lépe rozčesávat a jednodušeji upravovat.
3. Je řešením pro případ vlasového víru dokáže vlasový vír korigovat, a tím vzniká větší možnost úpravy.
Můžeme tedy Headlines forming creme chápat jako výborného pomocníka při udržování našeho účesu ve skvělé formě po dobu 6 týdnů, a to díky složce obsažené v základním přípravku, kdy BI-funkční molekuly se uloží na jednotlivý vlas, a tak si vlasy zapamatují požadovaný účes. Velkou výhodou je variabilita této vlasové úpravy. Může se používat pouze na některé partie hlavy, je možné kombinovat techniky vlnění a rovnání vlasu na jednom účesu. Tuto novinku mohou používat muži i ženy. Náš salon Valentýn je připraven i vybaven Vám toto potěšení z nového vlasového stylingu dopřát.







Test pro volnou chvíli
Koho byste zachránila?
Tento test poukazuje na určité vlastnosti vašeho charakteru. Představte si, že jste na ostrůvku. kde se během povodně shromáždila čtveřice lidí. Protože vlastníte malou loďku, můžete zachránit nejen sebe, ale převézt do bezpečí ještě dvě osoby. Skupinku tvoří stařec, dítě předškolního věku, zdravotní sestra a studentka. Impulzivně, bez váhání se rozhodněte, kterou dvojici byste zachránila okamžitě.

1. Stařec a dítě
Taková vazba znamená, že se více řídíte rozumem než citem. V každé situaci dokážete stát pevně na zemi. Jste praktická a uvažujete logicky nejen v pracovních záležitostech, ale i v soukromí.

2. Dítě a zdravotní sestra
Máte složitou povahu. V zásadě jednáte odvážně, umíte si se vším poradit. Když se komplikace vrší, začnete váhat a podléháte rozmrzelosti. Vůči sobě si kladete přísné požadavky, tvrdá býváte i k ostatním. Jakýmsi šestým smyslem však dokážete vycítit, kdy je nutné slevit ze svých zásad. Pak jste schopna nejedné oběti.

3. Dítě a studentka
Výběr naznačuje, že jste smělá, a zároveň citlivá. Ráda se obklopujete hezkými věcmi a snažíte se i o příjemné pracovní prostředí. Umíte se radovat z maličkostí. Vyskytnou-li se obtíže, berete je jako součást života. Váš elán i optimismus jsou záviděníhodné.

4. Stařec a zdravotní sestra
Jste společensky založená, velmi závislá na ostatních lidech. Ráda se druhým zpovídáte, neboť v rozhodování potřebujete mít kolem sebe přátele, hlavně jejich povzbudivá slova. Máte vstřícnou trpělivou povahu, dokonce i jesté umělecké vlohy. Vám snad ani nikdo nedokáže úmyslně ublížit.

5. Stařec a studentka
Někdy jednáte sobecky, neboť jste zvyklá vše organizovat a rozhodovat i za druhé. Na nedostatek známých si rozhodně nemusíte stěžovat, avšak díky své nepokojné až dobrodružné povaze neoplýváte věrnými přáteli. Soužití s vámi vůbec není snadné, neboť vy zkrátka musíte mít poslední slovo.

6. Studentka a zdravotní sestra
Vaším hlavním povahovým rysem je temperament podpořený přirozenou inteligencí. Chybí vám však dostatek pevné vůlek uskutečnění záměrů, které se zpočátku zdají snadno dosažitelné. Jste citově založená, a proto velice netrpělivá. Ostatním se jevíte jako zajímavá osobnost. Kdo však dá na vaše sliby, riskuje zklamání.







Rostliny kolem nás
Gloxínie - Sinningia speciosa
Gloxínie má sametové lístky a velké zvoncovité květy. V zimě zůstávají z rostli jen hlízy. Ale na jaře opět vyraší a vytvoří nové květy. Je dobrým příkladem, jak lze rostliny šlechtěním a křížením zlepšit. Vznikly nové barvy a rostliny se skvrnitými, orámovanými nebo kudrnatými květy. Do Evropy přišla krásná Brazilčanka již počátkem 18. století. Za své latinské jméno vděčí boonskému univerzitnímu zahradníkovi Wilhelmu Sinningovi, za název gloxínie lékaři Petru Gloxinovi z Kolmaru.
Gloxínie patří k rostlinám hlíznatým. Má 15 až 20 cm dlouhé listy, jejichž krátké řapíky vyrůstají tak hustě, že vypadají jako roseta (růžice). Květy vyrážejí uprostřed.
Pěkné zvoncovité květy se objevují od května do září. Jsou sametové, bílé, červené, fialové, dvojbarevně skvrnité nebo orámované. Těmto rostlinám se nejlépe daří v polostínu, prudké slunce jim spaluje listy. V létě jim svědčí teplé místo s 20 až 22oC. V zimě se hlíza ukládá při 15oC. Je nutná vysoká vzdušná vhkost. použijte odpařovač nebo umístěte rostlinu do vlhkého rašelinového lůžka. Na jaře a v létě potřebuje mnoho vody, od září stále méně. Dbejte na to, aby listy nebyly mokré. Jednou týdně je nutno rostlinu přihnojit, během kvetení hnojivem obsahujícím draslík.
Postavte gloxínie tak, aby je bylo možno obdivovat ze všech stran. Několik rostlin pohromadě, to je ta pravá nádhera. Dbejte však na to, aby se listy vzájemně nedotýkaly.
Přesazování ve vlastním slova smyslu u gloxínie neexistuje. Hlíza, která přezimovala, se v únoru vysazuje do nové zeminy (lehce kyselá normální zemina). Gloxínie se dají množit semeny, listovými řízky a dělením hlíz.







Krimipovídka
Policista Kovář vystoupil z hlídkového vozu, aby si v novinovém kiosku koupil svůj oblíbený časopis o pejscích. A tehdy zazněl výstřel. Policista se opatrně rozhlédl po okolí. Viděl přibíhat Dana Bergra, který křičel: Zavolejte lékaře! Moje žena... Někdo na ní vystřelil.
Uklidněte se, zavolám centrálu, řekl policista a poté, co informoval velitelství, se vydal k postřelené ženě. Hana Bergrová seděla v proutěném křesle na terase, mírně nakloněná ke straně. Rána už přestávala krvácet. Výstřel ji zasáhl do levého ucha. Kovář ženu uchopil za ruku, aby nahmátl puls.
Vaše manželka je mrtvá, oznámil Bergrovi a znovu o události informoval centrálu. Poručík Daněk přijel se svými spolupracovníky asi za pět minut a okamžitě oslovil pana Bergra: Můžete mi povědět, co a jak se tu stalo?
Seděli jsme u snídaně a Hanka mě poprosila, abych upravil slunečník, nesnášela totiž slunce, začal rozechvěle Bergr a pokračoval: Vstal jsem tedy a v té chvíli se ozval výstřel. Nejdřív jsem si hned neuvědomil, co to bylo, a pak jsem pohlédl na manželku...
A potom? co jste udělal potom?
Vyběhl jsem na ulici a tam jsem spatřil seržanta.
Jak se jmenují vaši sousedi?
Vlevo bydlí rodina pana Horáka, vpravo slečna Nováková, stará učitelka. Ta někam odcestovala a poprosila mě, abych dohlédl na její papoušky.
Měla vaše manželka nějaké nepřátele?
Určitě ne.
Zdá se, že někdo měl přece jen zájem na tom, aby byla vaše manželka raději mrtvá než živá, komentoval jeho slova poručík a vyšel se seržantem na terasu. nevšiml jste si na ulici něčeho podezřelého? zeptal se Kováře.
Ničeho.
Tak si to zopakujeme. Paní Bergrová seděla čelem k domu, to znamená, že byla levou stranou obrácená do ulice. Její manžel seděl vpravo od ní a měl ulici před očima. Výstřel zasáhl levé ucho, pachatel tedy střílel...
Z ulice.
Správně. Vrah musel střílet z domu, který stojí naproti. Je rozestavěný, jenže dnes je sobota, a tak se tam nepracuje. Vyslechneme lidi z okolí.
Po týdnu vyšetřování nebyla policie ani o krok dál. Pitva potvrdila domněnku, že výstřel mohl přijít od rozestavěného domku.
Seržant Kovář se v posledních dnech tímto případem často zabýval, ale i když by svým nadřízeným rád dokázal, že se dá vyřešit i takový problém, na nic nemohl přijít. Kouřil jednu cigaretu za druhou. I sekretářka mu už domlouvala: Přestaňte, pane seržante, vždyť si škodíte. V popelníku už je zase spoustu špačků.
Ano, ale tři jsou od vás, já totiž rtěnku nepoužívám. Sotva to dořekl, zarazil se a po krátkém zamyšlení dodal: Rtěnka... Asi to mám. Připravte mi fotografie z případu Bergrová a dejte je hodně zvětšit. Já jdu navštívit tu učitelku.
Když se po čase vrátil, měl už zvětšeniny na stole. Brzy na nich našel to, co předpokládal.
Zavolejte Daňka, ať sem přijede. Že prosím.
Za půl hodiny se poručík objevil: Jestli jste mě sem vylákal zbytečně... Pak si však dlouho a pozorně snímky prohlížel.
Mám pravdu? nevydržel seržant mlčení.
Zdá se, že je to jasné. Škoda, že to nenapadlo mě. Jdeme k Bergrovi!
Dan Bergr nepřivítal neohlášené návštěvníky s úsměvem.
Je nám líto, omlouval se seržant, že vás musíme ještě jednou vyrušit, chceme si totiž vyjasnit pár podrobností. Po výstřelu jste nechal všechno tak, jak to bylo?
Ano, a proč se ptáte?
Abych vás mohl zatknout pro vraždu.
Zbláznil jste se? Nic mi nemůžete dokázat.
Ale ano. Vaše manželka neseděla při výstřelu tak, jak jsme ji našli. Ale na vašem místě. Nehleděla do ulice, to víme zcela jistě.
Hloupost, vyštěkl Bergr.
Hloupost určitě ne. Chtěl jste nám namluvit, že kulka přilétla z ulice. Dali jsme si ale zhotovit zvětšeniny pořízených fotografií a objevili jsme velice zajímavou věc.
Bergr zbledl a seržantův hlas zvážněl: Odešel jste z terasy s tím, že jdete do domu učitelky Novákové, abyste dal napít jejím papouškům. Tam jste ale vystoupil do prvního poschodí, otevřel okno a odtud manželku zastřelil.
To je pouhá teorie okořeněná vaší bujnou fantazií.
Prohlédl jsem si dobře to místo. Vzdálenost i výška odpovídají tomuto rozestavěnému domu. Po výstřelu jste opět vyběhl zpátky na terasu a přesunul manželku na své místo.
Bergr se začal křečovitě smát.
Smějete se zbytečně, poznamenal seržant, protože jste zapomněl na jednu maličkost. Vyměnil jste sice místa, ale zapomněl jste vyměnit i šálky s kávou. Ten se stopami po rtěnce byl u vašeho křesla.
Bergr bezmocně rozhodil rukama a pak si zakryl tvář: To je konec. Manželka mě celé roky podváděla. Pořád jsem ji prosil, aby s tím skončila. Jen se mi posmívala. Už jsem to nemohl vydržet.
Tím se však žádná vražda nedá ospravedlnit, zdůraznil poručík, vezměte si kartáček na zuby a teplé spodní prádlo. Odvezeme si vás...







Pěstěný dekolt zvedne sebevědomí každé ženě
Vážené čtenářky, jistě jste se stejně jako já těšili na začátek jara, na sluníčko a na možnost odložit bundy a následně i teplé svetry. S postupným odhalováním různých částí našeho těla by však měl souviset i trochu sebekritický pohled do zrcadla. Pocit, že jsem pro sebe něco udělala a že výsledek ocení zejména muži, nám jistě dodá a zvedne sebevědomí. S rostoucími teplotami se budou prohlubovat naše výstřihy a je načase udělat vše proto, abychom se neměly za co stydět.
Sebekrásnější šaty a dojem z rafinovaného výstřihu pokazí odhalená pleť plná akné, hrubá či příliš suchá pokožka. Také ochablé prsní svaly (neplést s prsy - tedy prsní žlázou) ovlivňují tvar poprsí. A týká se to žen mladých i starších. Dlouhé sezení se shrbenými zády a téměř žádná tělesná aktivita se podepíší nejen na držení těla, ale i na tvaru vašich prsou. Stále platí, že pohyb a aktivní cvičení (a tím i prokrvení celého těla) příznivě tvaruje postavu. Totéž platí i o svalech prsních. Nemusíte se trápit v posilovnách, postačí hodně plavat, myslet na vzpřímené držení těla a protahovat se. Nejen v posteli po probuzení, ale i během dne. Zkuste si například spojit ruce dole za zády a pomalu je napnuté zvedat nahoru - aniž bychom se předkláněly. Cítíte ten tah na prsou? A když si současně protáhnete i svaly zádové, bude váš postoj i chůze vzpřímená, lehká a uvolněná. Jak na to?
Stoupněte si mezi otevřené dveře, mírně upažte a roztáhněte ruce. Snažte se jakoby projít dveřmi s tím, že ruce se zatáhnou za dveřní rámy. Totéž opakujte s rukama rozpaženýma ve výši ramen a do třetice s rukama ve výši hýždí.
A co s pokožkou? Jistě o ni pečujete stejně starostlivě jako o pokožku obličeje a krku. Nutností je dokonalé každodenní očištění pleti a nanesení výživného či hydratačního krému. Alespoň jednou za tři týdny navštívit zkušenou kosmetičku a dopřát si i odbornou masáž dekoltu.
Jako bombónek bych vám ráda nabídla speciální ošetření prsou a dekoltu kosmetikou Phytomer v kosmetickém studiu Aquacentra. Phytomer je francouzská kosmetická značka, která klade důraz na čistě přírodní produkty a pro své zpracování mořských řas využívá šetrné metody lyofilizace - tedy mrazového vysoušení. Veškeré zábaly a masky si tím pádem zachovají všechny vitamíny, minerály a stopové prvky. Speciálně vyškolená kosmetička vám nabídne masáž dekoltu, výživnou masku, která pleť napne, vyhladí a vyživuje ji do hloubky, popřípadě - dle typu vaší pokožky, aktuálního stavu atd. - provede zpevňující zábal z mořských řas. Zaručujeme, že tato naše nabídka je velmi příjemná, časově nenáročná a při pravidelném opakování přinese žádaný efekt. Přijďte, vyzkoušejte a posuďte samy. Těšíme se na vás.
Simona Lagová, Aquacentrum







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund