Číslo: 14
05.04.1999
Článků: 59

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn ženám
Test pro volnou chvíli
Zdraví a my
Krimipovídka





Salon Valentýn ženám
Jarní makeup
Letošní jarní sezona je ve znamení růžové barvy. Jedná se o celou paletu odstínů, od něžných průsvitných pastelů po sytě fuchsiovou. Tyto barvy se nosí na očních stínech, rtěnkách, tvářenkách, lacích na nehty.
Jako podklad pro jarní líčení je makeup, který je spíše světlejší, a tvář pak působí jemně, svěže, průsvitně. Tvář můžeme lehounce zapudrovat bílým pudrem jemnou perletí, který je v současné době velkým hitem.
Oči v této sezoně zdobí pouze oční linka a dále nanášíme na celé horní víčko jeden z odstínů pastelové růžové či klasické bílé perleti. Zato hojně mají být nalíčeny řasy. Toto líčení očí působí velmi křehkým a nevinným dojmem.
Rty v tomto období se nosí také spíše v romantickém a přirozeném stylu. Rty opatřete konturou a rtěnkou v nenápadné tělové barvě. Můžete také použít transparentní lesk na rty či lesk barevný. Na modelování tváře použijte jen trošičku růže, kterou nanesete jemně na lícní kosti. Tento nový styl je určen ženám,, které chtějí zkusit něco nového. Nevýhodou je možnost, že vám tento makeup nemusí slušet, a tak používejte raději své osvědčené barvy i techniku líčení.







Test pro volnou chvíli
Máte talent na štěstí?
Z deseti otázek testu vyberte jednu ze tří variant odpovědí, přičemž za každou odpověď uvedenou písmenem a) nezískáte žádný bod, za b) si připište jeden bod, c) znamená zisk 2 bodů.

1. Jak byste hodnotila svůj dosavadní život?
a) nic moc, jsem holt smolař
b) docela se povedl
c) nebyl zrovna idylkou, ale jsem s ním spokojená

2. Večer býváte obvykle:
a) nespokojená sama se sebou
b) přesvědčená, že jsem mohla dosáhnout víc
c) v pohodě

3. Co vás napadne při pohledu do zrcadla?
a) hrůza, jak rychle stárnu
b) ještě jsem k světu
c) hned bych mohla dělat modelku

4. Přítelkyně vyhrála hromadu peněz. Co si o tom pomyslíte?
a) takové štěstí mě nikdy nepotká
b) už zase má z čeho utrácet
c) možná i já budu jednou v balíku

5. V televizních zprávách vidíte autonehodu s tragickými následky. Jak zareagujete?
a) něco takového by se mohlo přihodit i mně
b) díkybohu, že jsem ušetřena takového konce
c) že novináře baví strašit lidi

6. Ráno po probuzení:
a) se vyhýbám představě na cokoli myslet
b) si udělám plán na celý den
c) už se těším, až zase budu mezi lidmi

7. K jakému závěru byste došla při hodnocení svých přátel?
a) mohli být zajímavější a vděčnější
b) i oni mají své klady a zápory
c) jsou zkrátka prima

8. Porovnejte sebe s okolím. Jak si připadáte mezi ostatními?
a) druzí mě podceňují
b) jsem stejná jako všichni ostatní
c) okolí uznává mé kvality

9. Co uděláte, zjistíte-li, že jste přibrala?
a) propadnu zděšení
b) řeknu si, že plnější tvary mají něco do sebe
c) nasadím přísnou dietu a začnu cvičit

10. Jste-li mrzutá, obvykle:
a) setřu každého, kdo mi přijde do cesty
b) si připomenu, že každá mince má svůj rub i líc
c) se věnuji něčemu, co mě přivede na jiné myšlenky

Hodnocení
17 a více bodů: Elánu a optimismu máte na rozdávání. Dokážete být natolik šťastná, že to u druhých vyvolává až podezření. Ruku na srdce, neskrývá se za vaším počínáním lehkomyslnost? Trocha zdravé skepse by vám rozhodně neuškodila.
13 až 16 bodů: Vaši vyrovnanou povahu a pevné nervy vám zřejmě kdekdo závidí. Okolí si vás cení hlavně proto, že v nepříjemných situacích nepodléháte panice. Jste optimálně šťastná osoba, přesvědčená o tom, že i přes nepříjemnosti je život báječný.
8 až 12 bodů: Vaše představa štěstí by se dala vyjádřit oním známým jednou si dole, jednou nahoře. Aby vám šlo štěstí víc na ruku, přijímejte dobré i špatné s rozvahou a ve vztahu k ostatním buďte tolerantnější. Pak zjistíte, že štěstí spočívá i v dobrých mezilidských vztazích.
7 a méně bodů: Příliš se zabýváte svými bolístkami, a možná vás i dokonce těší hrát si na ukřivděnou. Měla byste víc času věnovat přátelům a najít si užitečného koníčka. díky němuž poznáte zajímavé lidi a přestanete si připadat jako smolař.







Zdraví a my
Jarní očistná kůra
V dalším díle seriálu Zdraví a my vám přinášíme informace o dalších očistných kůrách, které doporučuje MUDr. Parvine Gricová, odborná konzultantka firmy ProFitness.
Acidophilus - bakterie mléčného kvašení objevená a popsána nositelem Nobelovy ceny Eli Metchnikoffem vytváří nepříznivé prostředí pro různé původce nemocí např. bakterie, clostridia, plísně. Acidofhilus pomáhá nepřímo při zpracování bílkovin, aminokyselin, tuků a laktózy. Má svoji úlohu při tvorbě tak důležitých vitaminů pro organismus jako je vitamin B a K. Eumikrobie - správná mikrobiální skladba střev - má velký význam pro zdravotní stav organismu. Porušení tohoto stavu, ke kterému dochází například při aplikaci antibiotik, nesprávnou skladbou stravy atd, vede nejen k onemocnění zažívacího traktu (průjem, zápach z úst, atd.), ale i k různým kožním onemocněním, jako jsou ekzémy, zhoršení akne, gynekologické potíže u žen atd. Acidophilus obsahuje čistou kulturu Lactobacillus Acidophilus, který napomáhá střevní eumikrobii, a tím brání množení plísní, nevhodných bakterií a jejich toxických produktů.
Super Mix čistě rostlinný přípravek firmy ProFitness obsahující kanadskoou vojtěšku, pohanku, šípky, jáhly, mořskou řasu kelp a zelené barvivo chlorofyl. Je výjimečným přípravkem na našem trhu s vysokým obsahem rostlinných bílkovin - aminokyselin, enzymů, zásadotvorných minerálů - vápníku, hořčíku, draslíku, dále železa, jódu, manganu, selenu, celé řady vitamínů B, C a flavonoidy, betakaroten atd. Alkalizuje vnitřní prostředí organismu - zbavuje chronického překyselení, a tím vytváří nepřátelské prostředí pro karcenogenní plísně a bakterie. Zelené rostlinné barvivo chlorofyl má výrazný detoxikační a deodorační účinek. Je to produkt, který má blahodárný vliv na procesy hojení, rekonvalescence a úzdravy.
Firma ProFitness nabízí ještě celou řadu dalších výrobků, které by bylo možné použít k očistné kůře např. Odorless garlic (česnek bez zápachu), OAT BRAN a další. Výše popsané přípravky jako hlavní detoxikační látky jsou toho času v prodeji se slevou. Dávkování a individuální indikace doporučuji konsultovat s firemním lékařem.
MUDr. Parvine Gricová







Krimipovídka
Slečna Helena Kornová, křehká stará dáma noblesních způsobů, zabořila zrak do dopisu. Oznamoval jí, že její konto je vyčerpáno, banka je však ochotna pomoci při prodeji vily, aby vážená klientka měla opět k dispozici běžný účet.
Stará dáma s povzdechem odložila list. Věděla, že s hotovostí je na dně, avšak dům byla rozhodnuta zachránit za každou cenu. Má přece ještě šperky...
Z umělecky vyřezávané skříňky vyňala klenoty a opatrně je uložila do malého kufříku z měkké krokodýlí kůže. Věděla, že za šperky dostane nejméně dva miliony korun. Oblékla se a opustila dům. Taxikář, kterého telefonicky objednala, jí chtěl pomoci s kufříkem, ale slečna Kornová jej nedala z ruky. Není třeba, mladý muži. Dovezte mě na nádraží.
Na nástupišti jí chtěl odnést kufřík staniční zřízenec. Rezolutně odmítla a sama si našla místo v kupé. Kufřík položila opatrně na klín a po celou dobu jej pevně držela. Spolucestující s úsměvem pozorovali její úzkostné počínání - až na jednoho. Mladík bledého oblličeje s dozadu ubíhající bradou, který nastoupil do kupé po ní, zachovával zdrženlivou nevšímavost.
Když však vlak vyjel z nádraží, přesedl si ke slečně Kornové a nepatrně se usmál. Stará dáma považovala za vhodné mu rovněž odpovědět zdvořilým úsměvem.
Máme to ale počasíčko, že? navázal mladík hovor. Přitom nenápadně zašilhal po kufříku, který slečna Kornová svírala pevně v rukou.
Opravdu nádherné, opáčila vlídně. Jaru se nic nevyrovná...
Pravidelné kodrcání vlaku ukolébalo slečnu Kornovou ke spánku. Ruce uvolnily sevření, avšak ne na dlouho. Stará dáma polekaně zamrkala očima. Proboha - málem bych usnula!
Jenom si klidně zdříměte! pobízel ji mladík.
Stará dáma zarputile zavrtěla hlavou. Vyhlédla z okna. Venku už byla tma. Jedete daleko? zeptala se mladíka.
Já jedu do Jindřichova. Neznáte to tam?
Trochu. Jedu tam ke svým známým.
Pak možná znáte Burgetovy.
Osobně ne. Ale slyšel jsem o nich vyprávět. Musí to být nějací hodní lidé. Jedete k nim na návštěvu?
Mám s nimi obchodní schůzku. Chci jim něco prodat.
Jindřichov! ohlásil průvodčí. Většina cestujících se hrnula k východu. Mladík se přitočil ke slečně Kornové. Dovolíte, abych vám pomohl s kufříkem?
Stará dáma na okamžik váhala, pak mu ale zavazadlo svěřila. Události dostaly rychlý spád. V tlačenici byla slečna Kornová oddělena od svého průvodce, a když se dav na nástupišti rozptýlil, byl mladík tentam. Stará dáma zděšeně vykřikla a několika lidem, kteří se jí ochotně ujali, zalykaně vyprávěla: Zloděj! Ukradl mi šperky. Měla jsem je v černém kufříku. Jeden mladík se mi nabídl, že mi je pomůže vynést z vlaku, a teď zmizel...
Zanedlouho se na nádraží dostavil policejní inspektor. Když mu slečna Kornová řekla, co se jí stalo, snažil se ji uchlácholit: Samozřejmě uděláme všechno, co je v našich silách, abychom zloděje dopadli. Ale neměla jste ty šperky s sebou vozit, to bylo od vás nerozvážné...
Musela jsem, zajíkala se stará dáma. Chtěla jsem je prodat v Jindřichově jedněm známým. Víte, banka by mě jinak vystěhovala z domu. Potřebovala jsem peníze...
No dobrá, dobrá, zabručel policista. Za pár minut jede vlak zpět. Vraťte se domů a my vám dáme vědět.
Slečna Kornová poslušně přikývla. Když vjel vlak do nádraží, inspektor jí nabídl rámě a pomohl jí nastoupit...
Krátce před půlnocí dorazila stará dáma domů. V saloně se svítilo a v křesle seděl mladík z vlaku.
Ty už jsi tady, Jirko?
Ano, tetičko. Autem je to přece jen rychlejší. Jak to dopadlo v Jindřichově?
Báječně. Případu se ujal jeden inspektor. Ujistil mě, že zloděje brzy chytí.
Doufám, že se mu to nepodaří, ušklíbl se Jirka.
Podle popisu, který jsem mu dala, určitě ne, smála se stará dáma. Přistoupila ke stolu, na němž stál černý kufřík, a otevřela jej. Láskyplně se zahleděla na drahé šperky. Moje pokladečky! rozplývala se. Pojišťovna mi za vás zaplatí a dům mi zůstane... Doufám, že pojišťováci nebudou nedůvěřiví?
To jsou vždycky. Ale zaplatit musí, spolehni se.
Ty tvé nešťastné dluhy, Jirko! Ty mne usoužíš!
Ale teti! Polovička pojistného to spraví...
Mám s tebou jenom soužení, Jirko, vzdychla stará dáma a lehce osušila oči krajkovým kapesníčkem. Nu, co se dá dělat, dodala odevzdaně. Pojď jíst.
A s graciézností jí vrozenou ho pozvala k půlnoční tabuli. Do paštiky - kromě pepře - přidala pro zpestření chuti špetku otrušíku.
-ová-







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund