Číslo: 15
12.04.1999
Článků: 59

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Co prozradí barvy?
Jarní vlasová kreace pro váš účes
Dnes radí
Krimipovídka





Co prozradí barvy?
Každý člověk má v sobě zakódovanou oblibu určité barvy, podle níž nejen vybírá oblečení, ale také se ji snaží mít denně na očích, protože zkrátka vyhovuje jeho psychice. Tato podvědomá volba představuje klíč k povaze. Na to už ostatně dávno přišli odborníci zabývající se vlastnostmi a účinky barev. Říká-li se jakou knihu čteš, takový jsi, to samé lze říct i o barvě, kterou nosíme či která převládá v našem šatníku nebo ve vybavení naší domácnosti.

Bílá
- je považována za sloučeninu všech barev, obsahuje zář světla i chlad ledu, tudíž je příjemná snad každému. Nejraději ji mají snílkové a vůbec lidé založeni romanticky.

Žlutá
- vypovídá o inteligenci a schopnosti navazovat dobré kontakty s okolím. Její vyznavači jsou odvážní, snadno získávají důvěru a přátelství, rovněž ve společnosti nezkazí žádnou zábavu.

Oranžová
- má zelenou u lidí obdařených jakýmsi šestým smyslem předvídavosti, také se s ní přátelí ti, jež utíkají před realitou do světa fantazie. Tuto barvu mají bohužel v erbu i licoměrníci a jedinci schopni přetvářky.

Růžová
- vévodí v životě lidí přecitlivělých, zvláštním kouzlem pak působí na osoby, které se snadno pro něco nadchnou, ale skutek utek. Jejich konání je plné nervozity, a jelikož i maličkostmi se nechají vyvést z míry, velice často se potýkají se stresem.

Červená
- je barvou lásky a vášně, svědčí o aktivitě, smělosti a bojovnosti. Přednost jí dávají lidé ctižádostiví, kteří jdou za svým cílem bez okolků, dalo by se říci až bezohledně.

Modrá
- bývá označována jako barva nebe a spojována s čistotou duše i charakteru. Tíhnou k ní lidé citliví libující si ve všem krásném a harmonickém a toužící získat si (neboť se svými myšlenkami a úspěchy nechodí na trh) důvěru i uznání okolí.

Fialová
- značí vysokou oduševnělost a citlivost, vypovídá o schopnosti jednat s taktem i o harmonické povaze. Inklinují k ní lidé stálí a s notnou dávkou trpělivosti, kteří si svůj život představují jako vzácný dar, jehož hodnotu nutno nepromarnit ani na okamžik nicneděláním.

Zelená
- je spojována s přírodou a životem v ní. Za svou ji považují osoby nerozhodné až bezradné, proto i málo sebevědomé. Pokud jsou však přesvědčeni, že za jejich neúspěchem stojí pomluva či intrika druhého člověka, dokáží v sobě najít dostatek odvahy udělat ve věci jasno.

Hnědá
- se váže k zemi, proto její vyznavači stojí na zemi rovnýma nohama. Dokáží rozeznat malichernosti od podstatných věcí a velice si váží rodinného zázemí. Ačkoli si umějí poradit i s problémy na první pohled neřešitelnými, nevyvyšují se nad druhé, což z nich spolu činí partnery pro celý život.

Šedá
- oslovuje nedůvěřivce a také váhavce. S touto barvou sympatizují proto, že na ně působí jako ani ryba, ani rak, tedy přesně tak, jak se oni jeví okolí. Tito lidé mají velký sklon uzavírat se do sebe, čímž se vědomě odsuzují k samotářství. Kvůli jejich nereálnému pohledu na svět od nich raději nečekejme jakoukoli radu či odpověď.

Černá
- je symbolem smutku a skepse. Kdo se do ní rád obléká, zpravidla trpí nedostatkem sebevědomí a na svět se dívá spíše pesimisticky. Nutno však dodat, že máme-li v oblibě černou, nemusí být předchozí slova stoprocentně pravdivá. Co když ji nosíme proto, že je módní, působí elegantně a také nás zeštíhluje?







Jarní vlasová kreace pro váš účes
Salon Valentýn ženám
Nové účesy pro tuto sezonu mají podobu dlouhých divokých vln, či můžete zvolit úplně hladký účes. Jste-li nositelka dlouhých vlasů, předkládáme vám několik způsobů úpravy. 1. Vadí-li vám vlasy padající do tváře, použijte průsvitnou čelenku , kterou nasadíte asi 3 cm od linie vlasů. 2. Také podle posledních trendů se opět vracejí vlasy sepnuté do culíku. Vlasy tedy sepněte do gumičky ležérně omotejte jakoukoli stuhu a utvořte z ní uzel. 3. Vytvořte si ležérně spletený drdol, který zpevněte ozdobnou sponou. Opět je velmi přitažlivé, pokud si necháte pár volných pramenů kolem obličeje. 4. Pokud jste majitelka přírodně zvlněných vlasů, zvýrazněte jejich vlnitost pomocí difuzéru. Poté si na vlasy naneste tužící gel, vlasy rozdělte pěšinkou a uhlaďte je po obou stranách za uši. 5. Budete také moderní, když si své dlouhé vlasy necháte zcela rovné a utvoříte pěšinku. U tohoto účesu je však důležitý zdravý a lesklý vlas.
Pro ženy s kratšími vlasy jsou následující typy: 1. Různé druhy mikád, které vám umožní celou řadu obměn. 2. Klasické krátké sestřihy, které mají ofinku střiženou lehce nad obočím, tu pak pomocí gelu rovnáme na jednu či druhou stranu čela. Pro větší efekt můžeme ofinku sepnout ozdobnou či jednoduchou sponou podle příležitosti. Ač jsou výše uvedené účesy rozdílné, jedno mají společné. Každý účes vypadá dokonale pouze z kvalitních vlasů. Proto, milé dámy, nenoste nevzhledné odrosty po trvalých či barvách. Vdechnětet opět svým vlsům život a dopřejte jim odbornou péči. Vždyť přece ne nadarmo se říká, že účes je korunou krásy každé ženy.







Dnes radí
Duben na včelíně
Hodně-li v˙dubnu vítr duje, stodola se naplňuje. - Co duben našetří, to květen spálí.- Už i tato dvě pranostika dosvědčují, že dubnové počasí bývá velmi nestálé a proměnlivé, jak se lidově říká aprílové. Způsobuje to polární vzduch, který k˙nám v˙té době dost často proudí a přináší chladné, větrné a deštivé dny, mnohdy i se sněhovými přeháňkami a pozdními mrazíky. Takové povětrnostní podmínky pak způsobují včelám citelné ztráty létavek donášejících zásoby pylu, nektaru a vody. Jen intenzivní plodování včelstev nahradí tyto ztráty ubývající zimní generace včel. Aby včelstvo ale dostatečně obsedlo přibývající plochy plodu, musí jich být dost. Proto musí být včely zazimované v dostatečné síle tak, aby jich bylo v poměru k˙novému plodu vždy tolik, aby obsedly dokonale plod a plod se nenachladil. #I přes rozmary počasí se ale příroda probouzí a stále přibývá i rozkvétajících jarních rostlin a včelařsky zajímavých dřevin. Rozkvétají vrby, jívy a javory.
Zazelenají se koruny bříz a habrů, jež kvetou v˙době, kdy jim začínají rašit listy. Jarní energie převléká přírodu do pestré nádhery. Ve svatebním šatu svých květů nabízejí i ovocné stromy svým opylovačům vydatné zdroje pylu a nektaru. V˙pořadí jsou to - meruňky, švestky, broskvoně, třešně a višně, o něco později jádroviny. Rozkvétá i angrešt a rybíz. Meze a louky zaplaví květy pampelišky. Dostatek zdrojů nektaru a pylu změní včelnice v˙obraz překypující energií. Vidíme plnou zaměstnanost včel při rozvoji svého společenství a sběrací aktivitu včel spojenou s˙mírností. Při prohlídce úlu uvidíme plochy čerstvého ještě sypkého pylu a buňky s˙právě přinesenou sladinou. Je lehké najít matku. Pohybuje se rozvážně ve středu svého doprovodu. Zakladené plochy jsou velké, denní výkon položených vajíček je obdivuhodný. Nastupující stavební aktivitu prozrazují bílé voskové přístavky na díle. Nastoupilo druhé období jarního rozvoje. Včelstvo začalo sílit, neboť počet líhnoucích se jarních včel je větší než postupný ú bytek včel dlouhověké zimní generace .#
Probuzení jarní přírody je ale podmíněno zvyšováním teplot. A s postupem času teplých jarních dnů zákonitě přibývá. Je proto čas k˙jarním prohlídkám včelstev. Zejména po rozkvětu ptačí třešně se již odkládat nedají. # Způsob jarní prohlídky je určen i používanými úly. Já včelařím v˙nízkonástavkových úlech s˙jednoduchou stěnou , s oddělitelným zasíťovaným dnem , na kterém je volně položena podložka. # Včelstva zimuji ve 3 nástavcích. Po úbytku zimních včel obsedají včelstva zpravidla dva horní nástavky. Proto je součástí mojí prohlídky zejména přeskládání nástavků tak, aby byla včelstva již připravena na jarní snůšku. Úly odstavím (mám je v˙kočovném voze), všechno pod úlem vymetu a vyčistím hlavně dna. Dílo uspořádám tak, aby v˙horním nástavku zůstaly jen prázdné čisté plásty, aby měly včely kam ukládat jarní nektar. To je podmínkou prohlídky. Plásty s˙plodem a zbytkovými zimními zásobami vtěsnám do dvou spodních nástavků, které až do podzimu již nerozdělávám.
Při prohlídce vyhledávám i matku, protože s˙plástem s˙matkou vždy zacházím opatrněji, abych ji nezamáčkl. Pokud ji však neuvidím a je ve včelstvu čerstvý plod, prohlídku končím. To je moje jarní práce. Později při větší snůšce, vkládám další nástavek, převěšuji do něho plásty z 3. nástavku, a oba vrchní nástavky prokládám mezistěnami. #Uděláme-li si malou rekapitulaci, můžeme měsíc duben považovat za jeden z˙včelařsky nejvýznamnějších měsíců, za rozhodující měsíc pro rozvoj včelstva. Jak se budou včelstva v˙dubnu vyvíjet, takové bude využití příštích očekávaných snůšek. #Dobrý jarní rozvoj včel podmiňuje několik faktorů. Největší vliv má dubnové počasí, a to včelař ovlivnit nemůže. Nepomůže ani teplý březen. Naopak tepelné výkyvy v˙předjaří donutí matku v˙teplém údobí k nadměrnému rozkladení a může se stát, že včelstvo plod nevychová. Téměř jisté je to u slabých včelstev. Zlom počasí k˙lepšímu ale nastat musí. A dojde-li až koncem dubna, přichází také k výraznému oteplení.
Příroda všechno dohání, včela však potřebuje k˙vývinu čas. Ten ji chybí, a proto nebývají včelstva obzvlášť pro využití ranné snůšky v˙optimální síle. Typickou ukázkou byl rok 1997.
František Nešpor







Krimipovídka
Nečekaný nález
Byl to vskutku nečekaný nález. Zuzana našla mrtvou ženu po návratu z nákupu ve městě. Ležela v obývacím pokoji před televizorem a dvě malé, sotva viditelné střelné rány na tmavomodré blůzce neznámé ženy nasvědčovaly, že tu nešlo o přirozenou smrt.
Dveře na verandu byly otevřené, letní větřík povíval záclonami. Na Zuzanu šly mdloby. Sotva se držela. Tu mrtvou ženu ještě nikdy neviděla: byla štíhlá, asi pětatřicetiletá, s pěstěnými, platinově světlými vlasy, kůži měla tmavší, opálenou sluncem.
Honza! Ano, Honza mi musí poradit, co mám dělat, napadlo ji. Přiklopýtala k telefonu a vytočila číslo do Honzovy kanceláře. Honza se okamžitě ozval.
Stalo se něco hrozného, začala Zuzana, byla jsem na nákupu, a když jsem se vrátila, tak nějaká žena...
Jen klid! Honzův hlas jí dodal novou sílu: Hned zavolej policii, nebo prostě vytoč číslo tísňového volání, poradil jí Honza a po chvíli dodal: Já hned přijedu.
Chvějící se rukou vytočila Zuzana doporučené číslo sto padesát osm. Muž, který se jí ozval, jí přikázal, aby se ničeho nedotýkala, dokud se neobjeví komise pro vyšetřování vražd.
Zatímco Zuzana odevzdaně čekala, padl jí zrak na kabelku mrtvé ženy, ležící na koženém křesle. Aby nezničila otisky prstů, otevřela ji Zuzana papírovým ubrouskem. Spatřila pudřenku a rtěnku s italským nápisem, italské cigarety a pozlacený zapalovač. V postranní přihrádce našla jízdenku z římské tramvaje. Když ji otočila, zjistila, že je na ní napsána adresa a telefonní číslo. Zachvěla se. Bylo to číslo jejich telefonu a adresa domu, kde Zuzana už celý rok s Honzou bydlela. Strčila si lístek do kapsičky.
Vyšetřující komisař se jmenoval Baroš a od samého začátku se tvářil nedůvěřivě: Tuhle historku vám moc nevěřím, paní Junková, řekl.
Trvalo celých pět hodin, než vyšetřování a zajišťování stop skončilo. Teprve pak bylo mrtvé tělo odvezeno. Zuzana měla pocit, že se jí jenom všechno zdá, že jde o hrozný sen.
Honza se dostavil několik minut po příchodu policie. Seděl v pracovně a komisař mu dosud nedovolil, aby se Zuzanou mluvil.
Mrtvá žena se jmenuje Irma Winterová, řekl Baroš, našli jsme její průkaz.
Já ji vůbec neznám, tvrdila Zuzana. Trochu ji už všechno unavovalo.
Ale váš manžel tvrdí, pokračoval Baroš, že jste se s paní Winterovou seznámila během zimní dovolené v Davosu. A říká taky, že jste věděla o poměru, který s ní on měl.
Se Zuzanou jako by se zatočil celý svět: To není pravda! vykřikla.
Našli jsme u mrtvé letenku a hotelovou kvitanci, neoblomně pokračoval Baroš, podle všeho byla paní Winterová tři týdny v Římě. Dnes v poledne se letadlem vrátila a okamžitě přijela taxíkem přímo sem, jak dokazuje stvrzenka. Odkud znala vaši adresu?
Zuzana nenašla sílu, aby se zmínila o tom, že adresa byla napsána na jízdence, kterou si schovala.
A tady, řekl Baroš a vytáhl plastikový sáček s pistolí, tuhle zbraň jsme našli ve vaší zahradě, paní Junková. Podle všeho jde o vražednou zbraň.
Já to neudělala! vykřikla Zuzana.
A kdo jiný? zeptal se Baroš suše. Váš muž byl v kanceláři. A vy nemáte žádné alibi. Ještě si spolu popovídáme, paní Junková, až budeme znát výsledek expertizy pistole.
Musíš být silná, miláčku, řekl Honza, když policie odešla, a vzal ji do náruče.
To byla tvoje milenka? hlesla Zuzana.
Jen takový flirt, řekl Honza a mávl rukou, tři týdny v Davosu a pak konec. Musíš mi věřit, že miluju jen tebe a žádnou jinou, Zuzano. Zaváhal: I kdybys ji byla zabila, doplnil.
Zuzana se mu vytrhla a měla pocit, jako by ho viděla poprvé. Ten pohrdlivý úsměv a chladné, vypočítavé oči. Takže jsi byl v kanceláři, když došlo k vraždě?
Honza přikývl.
A minulý týden, když jsi byl údajně v Bernu na kongresu, navštívil jsi ji ve skutečnosti v Římě, že?
Nesmysl, řekl Honza ostrým tónem.
Zuzana mu ukázala tramvajovou jízdenku: Dal jsi jí v Římě naši adresu, tady je na zadní straně. Je psána tvou rukou. Pozval jsi ji sem, Honzo. Proč?
Z mužova obličeje náhle zmizela dosud hraná něžnost: Protože jsem se chtěl zbavit vás obou. Tebe i jí! vykřikl. Věděl jsem, kdy se dnes objeví, a na chvíli jsem zmizel z kanceláře, abych tu na ni počkal. A tobě stačí dát jen trochu peněz a hned vyrazíš pryč za nákupem. Irmy jsem se sice zbavil já, ale všechny důkazy ukazují na tebe. Pistole, místo činu, fakt, že to byla moje milenka. Komisař si z toho hned vytvořil teorii, že jde o vraždu ze žárlivosti, a zatkne tě. Přistoupil těsně k Zuzaně. Zlost mu zkřivila tváře, když výhružně říkal: Dej mi ten lístek, Zuzano!
Jen žádné hlouposti! ozval se náhle zvučný hlas. Uniformovaní policisté vnikli dovnitř z terasy a Honzu přemohli. Komisař Baroš, který byl mezi nimi, mu nasadil pouta a řekl: Tak vaše alibi splasklo. Vaše sekretářka vám prý chtěla do kanceláře donést kávu a vy jste tam nebyl. Chtěl jsem se vás na to teď přeptat a mimoděk jsem vyslechl vaše doznání.
Já to tušila od samého začátku, vzdychla Zuzana, totiž od toho okamžiku, kdy mi do telefonu řekl, abych přivolala policii, a já se mu ještě ani slůvkem nezmínila, že je ta žena mrtvá. Jedině vrah mohl vědět, co se vůbec přihodilo, a že se musí dostavit komise pro vyšetřování vražd. A pak se jí zatmělo před očima...
-ová-







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund