Číslo: 16
19.04.1999
Článků: 60

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Test pro volnou chvíli
Salon Valentýn ženám
Dnes radí
Krimipovídka





Test pro volnou chvíli
Jste Othello v sukních?
Vzájemná důvěra posiluje partnerský vztah, ovšem říká se, že k lásce patří i trocha nejistoty. Vypořádáte se s ní velkorysým mávnutím ruky, nebo reagujete podezíravostí až žárlivostí? Vyzkoušejte si pomocí testu, zda je vám žárlivost cizí, či se touto nepěknou a hlavně nebezpečnou vlastností necháváte slepě ovládat. Za každou odpověď ne si poznamenejte nulu, za ne, dosud jsem neměla příležitost napište jedničku, za ano i ne, podle okolností uveďte dvojku a za kategorické ano trojku.
1. Nevidíte-li se s partnerem delší dobu nebo marně čekáte na jeho dopis, přepadne vás podezření, že za tím vězí jiná žena?
2. Propadáte trudomyslnosti, jestliže vypráví o tom, kolik známostí měl v době, kdy jste se ještě neznali?
3. Jste rozmrzelá, hovoří-li s přítelem o ženě, o níž jste dosud neměla tušení?
4. Voláte mu často do zaměstnání jenom proto, abyste se přesvědčila, zda tam skutečně je?
5. Znervózňuje vás, když se odebere na nějakou večerní, podle něj důležitou pracovní schůzku?
6. Vyžadujete, aby vám dopodrobna sdělil, co všechno dělal za celý den?
7. Příjde-li pozdě s ujištěním, že se zdržel na návštěvě u přátel, ověříte si u nich, zda mluvil pravdu?
8. Když se z takového posezení vrátí, zkoumáte jako ostříž, zda na jeho límci není zbytek make-upu či cizí vlas?
9. Zmíní-li se pochvalně o jiné ženě, zlehčíte jeho hodnocení kousavou poznámkou?
10. Prohledáváte mu tajně kapsy?
11. Popadne vás vztek, když si ve společnosti všímá jiných žen?
12. Pokud s nimi konverzuje, ani na okamžik ho nespustíte z očí?
13. Objevíte-li náhodou fotografii jeho bývalé lásky, bez milosti ji roztrháte?
14. Vloží-li ve vaší přítomnosti do zásuvky dopis, aniž by cokoli řekl, jakmile odejde do vedlejší místnosti, vrhnete se ke skrýši?
15. Když telefonuje, necháte všeho a jdete k němu, abyste se přesvědčila, s kým hovoří?

Hodnocení
Součet 0 až 6 znamená, že je vám žárlivost cizí. Dosažený počet bodů může vypovídat i o nedostatku lásky a fantazie. Raději ještě jednou projděte test. Pokud se výsledek nezměnil, zřejmě ve vaší povaze převládá nad city chladný rozum.
Se součtem 7 až 30 můžete být spokojená, neboť stupeň vaší žárlivosti je jako koření, které partnerskému vztahu dodává stále jinou příchuť. K vaší cti budiž proto řečeno, že k rozumnému dávkování žárlivosti vás vede pocit sounáležitosti, kterou však nutno občas prověřit.
Při součtu mezi 31 až 45 byste měla okamžitě změnit chování k partnerovi. Tak silnou žárlivostí byste totiž časem o něj mohla přijít. Nebudete-li držet na uzdě podezíravost a nedůvěru, stane se z vás nesnesitelný tvor. Váš protějšek si toleranci a vstřícnost zaslouží už tím, že to s vámi tak dlouho vydržel.







Salon Valentýn ženám
Jaro v šatníku
S prvními jarními dny nepřichází pouze sluníčko, ale i problém každé ženě tak vlastní, co na sebe. Jarní sezona preferuje oděvy v duchu ženskosti, barevnost je ve svěžích odstínech růžové, žluté, oranžové, tyrkysové, ale jsou zde také bílé a krémové barvy, doplněny klasickou černou a šedou.

Halenky
Halenky se nosí v lehce přiléhavém stylu, jsou se stojáčkem i na ramínka. Každá žena či dívka, která má hezký pupík, si jej může dovolit mít lehce poodhalen, tedy halenky končí těsně nad ním.

Šaty
V letošní jarní sezoně šaty nebudou silně utiskovat postavu, pouze ji budou lehce kopírovat. Tedy nejvhodnějším typem jsou tak zvané pouzdrovky. Jsou jednoduché a přitom velmi sexy. Jejich délka sahá těsně nad koleno či pod koleno.

Sukně
Velmi moderní jsou stále ještě sukně dlouhé nebo těsně pod koleno. Sukně mají rovný tvar, novinkou je návrat plisovaných sukní.

Kalhoty
Horkou novinkou jsou krátké kalhoty těsně pod koleno. Nosí se s velkými kapsami nebo také úplně hladké. Jsou spíše úzkého střihu a po bocích mohou být opatřeny rozparky.

Svetry
Nosí se tzv. kardigany, neboli jinak řečeno hebce propínací svetříky, které můžeme vesele nosit i místo saka.

Jak, milé čtenářky, čtete, jistě pozorujete, že letošní jarní modely jsou inspirovány přirozenou ženskostí, kterou navozují i lehké kvalitní a transparentní materiály. Rovněž velmi šik je vrstvení oděvů, zde si vaše fantazie může přijít na své.

Salon Valentýn, ul. Hradební 1244, Uherské Hradiště, tel.: 0632/556 495







Dnes radí
Vlasy jsou korunou krásy nejen žen
Už od nepaměti platilo a platí doposud, že vlasy jsou korunou krásy. Dnes již zdaleka není pravdou, že se to týká pouze žen a dívek. Zdravé vlasy, slušivý střih a pravidelná péče patří k současnému modernímu muži stejně jako třeba holení.
Vlasy, stejně jako pokožka, jsou živý organismus a potřebují ke svému růstu živiny, vitamíny, minerální látky i vláhu. V současné době, kdy skoro všichni trpíme stresem, nepravidelnou a hlavně nesprávnou životosprávou, je problémem časté vypadávání vlasů, nadměrná tvorba kožního mazu a ztráta lesku a vitality. Když ještě připočítáme vliv prostředí - a to zcela jistě negativní - jako jsou sluneční paprsky, smog, slaná a chlorovaná voda - vidíme, jak nelehkým úkolem pro naše vlasy je jejich přežití. Ale jen přežít nestačí. Zvláště teď, po zimním období a s narůstajícími venkovními teplotami, musíme vlasy brát jako součást našeho těla a starat se o ně stejně starostlivě.
A co to znamená v praxi? Jíst hodně ovoce a zeleniny (zásobárny vitamínů a minerálních látek pro vlasové kořínky), přijímat dostatek tekutin (vždyť vlas obsahuje určité procento vody) a jíst mléčné výrobky, které obsahují kasein.
Pověra, že čím častěji se vlasy myjí, tím více se mastí, je již dnes překonaná. Používáme-li kvalitní a šetrné bylinné šampony, kondicionery a balzámy, , můžeme vlasy mýt tak často, jak je zapotřebí. Omezené pouze časté kulmování a vysoušení příliš horkým vzduchem.
A ještě jeden tip na závěr. Chtěla bych vám připomenout ozdravnou a nenáročnou kůru por vaše lasy, kterou můžete absolvovat v kosmetickém studiu Prytomer v Aquacentru. Vlasový zábal z termálního bahna a speciálně upravených řas koriguje tvorbu kožního mazu a dodá vlasům a hlavně jejich kořínkům minerály a vitamíny. Příjemná relaxační kúra trvá necelou půlhodinku a výsledky jsou opravdu znát. Přesvědčte se sami.







Krimipovídka
Pro peníze...
Petr Pavliš , pokladník v jedné prosperující bance, přišel do práce ve velmi dobré náladě. Dokonce si i pohvizdoval. Kdyby ovšem věděl, jak se tento den skončí, vypadala by jeho nálada jinak. Jako každého rána zašel nejdřív za Pavlem Belmanem, hlavním pokladníkem, a převzal od něj milion korun, běžnou pokladní hotovost. Od té doby, co byla banka před časem vyloupena, byly všechny peníze v hlavním trezoru.
Petr Pavliš rozměňoval jakési mladé ženě tisícikorunu, když se to stalo: v sále banky zahřměla série výstřelů. Lidé se s výkřiky vrhali na zem, nastal nepopsatelný zmatek. Střelce vůbec nebylo vidět.
Zavládlo mrtvé ticho, do něhož se ozval jasný kovový hlas: Hovoří k vám Neviditelný. Nevidíte mě, ale já vás všechny vidím. Každý odpor znamená sebevraždu. Kdo se pokusí zmáčknout knoflík poplašného zařízení, musí počítat s tím, že živý tuto budovu už neopustí. I policie je vůči mně bezmocná. A vy, jak se jmenujete vy, ten s pleší a brýlemi v pokladně?
Pavliš, Petr Pavliš, vydechl dotázaný. Měl křídově bílou tvář a nervozně si sáhl na brýle
Poslouchejte dobře, Pavliši, pokračoval Neviditelný, jestli neuděláte všechno tak, jak vám řeknu, budete mít po starostech s pohřbem. Rozumíte mi dobře?
Ano, pane. Udělám všechno, co si budete přát.
Tak dobrá. Před vaší pokladnou je položený pytel. Naplníte ho všemi penězi, co máte v kase!
Petr Pavliš uchopil třesoucíma se rukama pytel a nacpal do něj všechnu hotovost.
A teď ještě peníze z hlavního trezoru. Pan hlavní pokladník má možnost s vámi spolupracovat, jinak zemře. Slyšel jste, Belmane?
Zahřměla nová dávka výstřelů, která popohnala Pavliše i Belmana. Neviditelný se na chvíli odmlčel a pak pokračoval: Pane Pavliš, před bankou parkuje černý lincoln. Vezměte pytel, sejděte dolů a do tohoto vozidla nastupte. Rozuměl jste? a opět zazněly výstřely.
Pavel Pavliš se na schodech přímo prohýbal, když nesl těžký pytel. Před bankou skutečně stálo zmíněné auto. Pavliš otevřel dveře, hodil dovnitř pytel a zaváhal. A tehdy se znovu ozval hlas Neviditelného, který zřejmě seděl na zadním sedadle.
Posaďte se za volant! Budete sledovat modrého Forda, co právě teď před vámi startuje. Pojedete za ním, dokud nezastaví. Potom vhodíte pytel s penězi do jeho otevřeného okýnka.
Ve velké hale banky panoval čilý ruch. Zaměstnanci, policisté i reportéři stáli ve skupinkách a živě debatovali o loupeži. Novináři i vyšetřovatelé velmi skepticky naslouchali očitým svědkům. Žádné stopy se nenašly. Ani po výstřelech, ani prázdné nábojnice.
Záhadu vysvětlila uklizečka: mezi květinami v rohu místnosti našla bateriový magnetofon se zesilovačem. Kriminalista Ivoš Kraus zmáčkl knoflík zpětného převíjení a pak magnetofon spustil. Nejprve bylo úplně ticho, které přerušila série hlučných výstřelů. A vzápětí se ozval hlas: Hovoří k vám Neviditelný...
A právě v té chvíli se Petr Pavliš objevil zpátky v hale. Ředitel banky mu záznam znovu přehrál a pak mu vyčinil, že je zbabělec.
Ale i hlavní pokladní na ten trik naletěl, pokoušel se Pavliš o obranu, ani vy byste určitě nejednal jinak...
Nakonec zasáhl kriminalista Kraus. Petr Pavliš mu musel podrobně vyprávět, co se odehrálo venku. Jak nastoupil do černého lincolnu, jak mu neznámý hlas za zády přikázal sledovat modré auto. A jak se vrátil zpět do banky stejným autem. Policisté hned podrobili černý lincoln důkladné prohlídce. Netrvalo dlouho a za zadním sedadlem objevili magnetofon, který se rafinovaným zařízením zapnul při otevření dveří. Teď už zbývalo jen najít specialistu na magnetofony, který v modrém Fordu zmizel i s kořistí.
Tak co, Radku, jak jsi dopadl? Všechno v pořádku? zeptal se Petr Pavliš syna, když se dostal domů.
Nemohlo to dopadnout líp. Peníze jsou v bezpečí a stará modrá kára odpočívá na dně rybníka. Byl to dobrý obchod - dvě stará auta, vhodná tak do šrotu, a dva dobré magnetofony za protihodnotu čtyř milionů korun. A ty, tati?
Ani jsem nevěděl, že mám tak dobré herecké schopnosti. Hlavní pokladník Belman byl jako beránek a poslušně cpal peníze do pytle. Přímo k popukání! Ta tvá myšlenka s panem Neviditelným byla prostě geniální, Radku!
Vtom se ozvalo zazvonění. Petr Pavliš otevřel. Ve dveřích stál kriminalista Ivoš Kraus se svými spolupracovníky. Jeho tvář nevěstila nic dobrého.
Vy, pane komisaři? Vždyť jsem vám už všechno řekl...
Přinesli jsme vám něco, oč byste neměl přijít, pane Pavliš. Jistě poznáte hlas svého syna, řekl kriminalista a položil na stůl kazetový magnetofon. Zatýkám vás i vašeho syna. Nezapírejte, víme všechno.
Jak jste na to přišli? otázal se křídově bílý Pavliš.
Rád vám to prozradím. I když jste všechno báječně promysleli, jeden krok vás přece jen prozradil: podle výpovědi svědků jste k hlavnímu trezoru vykročil o vteřinu dřív, než vás k tomu hlas z magnetofonu vyzval...
-ová-







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund