Číslo: 19
10.05.1999
Článků: 52

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Test pro volnou chvíli
Salon Valentýn ženám
Dnes radí
Krimipovídka





Test pro volnou chvíli
Máte vlohy pro manželství?
Každá z deseti otázek obsahuje několik odpovědí, u některých si ponechte čas na rozmyšlenou a pak vyberte tu, která se nejvíc přibližuje vašemu názoru. Porovnejte součet bodů s výsledkem hodnocení, možná se v něm skrývá zrnko pravdy.

1. Jak reaguje partner na vaši péči o vzhled?
a) vůbec ho to nezajímá 5
b) vlastně ani nevím 1
c) je rád, že o sebe dbám 0
d) stále se mu na mně něco nelíbí 3

2. Vdala byste se opět za svého manžela?
a) ani náhodou 5
b) musela bych si to dobře rozmyslet 3
c) ano, ale s výhradami 1
d) určitě 0

3. Dává vám partner dostatečně velký obnos na domácnost?
a) při dnešních cenách je to stále málo 5
b) jakžtakž s ním vystačím 3
c) docela to ujde 0
d) musím rozumně hospodařit 1

4. Jste jedináček nebo máte sourozence?
a) vyrůstala jsem sama 5
b) mám sestru 3
c) mám bratra 1
d) žila jsem s více sourozenci 0

5. Kdo z vás dvou více pracuje?
a) určitě partner 1
b) pochopitelbně já 5
c) každý máme svou práci 0
d) práce ženy se stále podceňuje 3

6. Navazujete ráda kontakty s novými lidmi?
a) vystačím si sama se sebou 3
b) ráda poznávám nové lidi 5
c) není na škodu mít hodně známých 0
d) stýkám se pouze s několika dobrými přáteli 1

7. Jak jste spokojena se svou finanční situací?
a) je to hrůza 5
b) vyhovuje mi 1
c) abych vystačila do další výplaty, občas si půjčím 3
d) musím být spokojená s tím, co mám 0

8. Co pokládáte za důležitější - čistotu domova nebo vylepšování?
a) domov stále zkrášluji 0
b) domácnost vylepšuji pouze tehdy, když mám více času 1
c) mám na práci důležitější věci 3
d) čistota je mi nade vše 5

9. Byla jste v dětství otcem rozmazlována?
a) byl na mě až nespravedlivě přísný 1
b) co jsem chtěla, to jsem od něj dostala 5
c) občas mi přinesl něco pro radost 0
d) když měl čas a náladu, byl laskavý a rozdal by se 3

10. Dokáže nadřízený i váš partner ocenit vaše schopnosti?
a) neuznává mě ani jeden 5
b) vědí, jaký jsem poklad 0
c) více uznání od obou by neuškodilo 3
d) někdy mě pochválí 1

Součet 36 a více bodů:
Výsledek svědčí o tom, že vaše manželství je spíš zájmovým svazkem, nikoli vztahem dvou milujících se lidí. Zamyslela jste se někdy nad tím, proč vlastně spolu žijete? Za trvání manželství mezi vámi vznikla propast, kterou nedokážete překlenout. Pokud jste dosud spolu, pak jen díky partnerově toleranci.

Součet 26 až 35 bodů:
Bez občasných hádek si své manželství už ani nedovedete představit. Oba jste příliš zahleděni do sebe a nespokojenost ventilujete rámusem. Zkuste si najít čas na klidné popovídání o svých i jeho starostech. Buďte sdílnější, vždyť sdělená starost je poloviční starost, ovšem sdělená radost je dvojnásobnou radostí.

Součet 15 až 25 bodů:
Žijete v dobrém manželství, i když mnohé by se dalo ještě vylepšit. Oba si dáváte pozor, abyste druhého neranili či nevnesli do soužití příliš vzruchu, na druhé straně máte co dohánět v projevech přízně.

Součet 14 bodů a méně:
Za výsledek si můžete gratulovat, z vašeho pohledu žijete ve šťastném manželství, které by mohl ohrozit pouze stereotyp. Pamatujte, že nuda je pohromou i pro nejvydařenější vztah, proto občas partnera překvapte něčím neobvyklým, nebraňte se inovacím ani v milostných hrátkách.







Salon Valentýn ženám
Pro krásný úsměv
Ozdobou každé ženy je jestě zářivý úsměv. Je jisté, že každá z nás by se víceméně ráda usmívala, kdyby její chrup byl dokonalý. Z médií se na nás hrnou kvanta různých reklam na pomůcky udržující naše zoubky v dokonalé kondici. Věřit či nevěřit, a jak vlastně správně ošetřovat naši ústní dutinu, se dozvíte v následujících řádcích.
Zdravé zuby si můžete udržet do pozdního věku, nutná je však prevence. Velmi důležitým krokem je naučit se zuby správně čistit. Nestačí 20 vteřin šmudlat tam a sem a velkými kruhovými pohyby poškozovat dásně. Tak totiž může dojít k obnažení zubních krčků. Správné čištění spočívá v dokonalém očištění zubu od bakteriálního povlaku, čili plaku.
Plak správně odstraníte pomocí drobných kroužků až vibrací kartáčkem. Kartáček si vybírejte raději měkký a čistěte zub po zubu, nutné je čistit i mezizubní prostor, nejlépe zubní nití, která je povětšinou k dostání v lékárnách. Párátko používejte jen v nejnutnějších případech na odstranění potravy.
Další důležitou pomůckou je zubní pasta, ta nám čištění usnadní a urychlí. Pozor na časté používání tzv. bělících past, které obsahují větší množství oxidačních činidel, a tak mohou poškodit dásně. Zuby si tedy čistěte minimálně 2x denně po 5 minutách. Velmi vhodné je také lehce si přečistit zuby po každém jídle.
Další velmi důležitou záležitostí jsou pravidelné preventivní prohlídky. Tady je nutné navštívit zubního lékaře 2x do roka. Nejenom správné čištění, ale i skladba stravy a naše životospráva, hraje v péči o chrup důležitou roli. Pozor si dávejte na zkvasitelné cukry, jako je například řepný cukr. Tyto cukry se v ústech mění na kyseliny a způsobují vznik zubního kazu. Proto raději příliš nemlsejte a pokud není možnost si po jídle zuby vyčistit, použijte žvýkačku bez cukru. Nekuřte, nepijte příliš kávy - zoubky zežloutnou.
Je dokázáno, že kvalita zubů je často dána geneticky, čili do vínku, ale proto pokud naše dispozice nejsou zrovna ideální, nemusíme skládat zbraně. Právě naopak se, milé dámy, dejte do boje, aby se váš úsměv brzy podobal těm krásným z obálek časopisů.







Dnes radí
Soutěž o volný vstup do Aquacentra ve Starém Městě
Vážené čtenářky,
dnes se obracím výhradně na vás. A proč? Chci hovořit o celulitidě, čili o typicky ženském problému. Každá z vás již určitě o této nemoci slyšela nebo četla, ale protože opakování je matkou moudrosti, připomeňme si, co o celulitidě víme.
Je to nemoc postihující zejména hýždě, boky, stehna, břicho a zevní stranu ramen. Zpočátku je neviditelná. V tomto stadiu ji můžeme objevit pouze tak, že pokožku stiskneme mezi prsty tak jako při štípnutí. Pokud je povrch hrudkovitý a připomíná pomerančovou kůru - začíná se rýsovat problém. Nezáleží na věku ani povolání, mezi příčiny vzniku celulitidy totiž řadíme:
1. změny metabolismu organismu - v důsledku nesprávné výživy a nedostatku pohybu,
2. intoxikaci (mírnou otravou) organismu - na základě špatné funkce jater a ledvin,
3. změny na cévách,
4. endokrinní nerovnováha - vyvolaná špatnou funkcí vaječníků, obdobím puberty, menopauzy a také užíváním orálních antikoncepčních přípravků,
5. psychická labilita - úzkost, deprese, stresy
A co se vlastně v ženském těle děje a jaké jsou způsoby léčby a prevence? To se dozvíte za 3 týdny v našem pokračování. Prozatím máme pro vás připravenou otázku týkající se této problematiky. Ze správných odpovědí zaslaných na adresu redakce Dobrý den, Slovácko nejpozději do 27. května vylosujeme jednu z vás, která obdrží volný vstup do Aquacentra ve Starém Městě. Získá tak pár hodin plné relaxace a odpočinku, a čas jenom pro sebe.

Soutěžní otázka: Souvisí celulitida s obezitou?
Přejeme hodně štěstí.
Simona Lagová, Aquacentrum Staré Město







Krimipovídka
Slabost pro divadlo
Můžete začít vyndávat věci z výlohy, dámy. Dnes už stejně žádný zákazník nepřijde, řekl majitel zlatnického obchodu Emil Vacek a podíval se ustrašeně na své platinové hodinky. Je málo peněz mezi lidmi a moc korupce, pomyslel si.
Byl to statný padesátník s kulatým obličejem a věncem šedivých vlasů.
Obě prodavačky začaly odnášet z výlohy drahé šperky a Vacek je ukládal do trezoru v zadní části elegantně zařízeného obchodu. Starší z prodavaček se přitom zeptala kolegyně: Šla bys pozítří večer se mnou do divadla, Karin? Mám dva lístky na Beethovenova Fidelia.
Kdepak! Můj Bohdan mě večer tahá na diskotéky nebo mě honí po tenisovém kurtu. Copak nemáš žádného přítele?
Dana ani nestačila odpovědět, protože v té chvíli zastavil před obchodem černý luxusní vůz. Muž v perfektním kobaltově modrém obleku vystoupil a podržel dvířka dámě. Dana tu dámu okamžitě poznala: Ingrid Bergrová, žena průmyslového magnáta. Její obrázky byly každý týden v magazínech a různých časopisech. Ve skutečnosti byla snad ještě krásnější. Hedvábné světlé vlasy zářily a elegantní anglický kostým dodával jistotu vystupování, k jakému ji opravňovalo vysoké bankovní konto.
Dvojice mezitím vstoupila do obchodu. Vackův obličej byl bledý, když se zeptal: Čím mohu posloužit, milostivá paní?
Viděla jsem u vás ve výloze briliantový náhrdelník. Zdobený smaragdy a rubíny.
Jistě myslíte tu orientální soupravu. K náhrdelníku patří ještě čelenka, náramek a náušnice.
Dobrá. Ukažte mi ty další věci.
Zlatník spěchal k trezoru. Jsou to nejdražší kousky mé kolekce, řekl tiše a na horním rtu se mu objevily kapičky potu.
A cena? zeptala se vysoká štíhlá žena klidně.
Tři miliony korun, paní Bergrová, odpověděl zlatník a také se snažil, aby to znělo docela ležérně.
Jak se líbí vám, Vojtěchu? obrátila se žena na svého průvodce.
Jedním slovem fantastické!
Mně se také líbí. Koupím si ho. Rozhodným pohybem sáhla do krokodýlí kabelky a vyndala šekovou knížku. Prosím vás, zavolejte pro pořádek bankovní dům Leonard. Přesvědčíte se o mé možnosti šperk zaplatit. Tón jejího hlasu měl ironický přídech.
Ale milostivá paní, vždyť vás znám osobně.
Přesto tam zavolejte, řekla a podala mu vizitku banky.
Zlatník se usmál a předal kartičku Daně. Vyřiďte to, slečno Keilová. I když to, jak říkám, pokládám za zbytečné. Dana odešla dozadu do obchodu a vytočila číslo banky. Máme tu šek na tři miliony korun. Vystavovatel paní Ingrid Bergrová...
Žena toho průmyslníka? přerušil ji bankovní úředník. Ta by za tu sumičku mohla přidat ještě několik nul. Teprve potom bychom mohli pochybovat. Je vám to jasné?
Děkuji, řekla Dana a vrátila se do obchodu. Vacek právě doprovázel dvojici ke dveřím. Obličej mu zářil. Podařil se mu obchod roku.
O tři dny později volal zlatníka ředitel banky. Poslyště, s tím třímilionovým šekem, který jste mi předevčírem poslal, něco neklape. Bankovní dům nám totiž sdělil, že paní Bergrová u nich žádné konto nemá.
Vyloučeno, odpověděl Vacek sebejistě. Moje zaměstnankyně tam pro jistotu volala, všechno bylo v pořádku. To musí být omyl.
Doufám, že jste pojištěný, odpověděl bankovní ředitel suše. Chápete, že jsem o tom musel zpravit policii. Jistě se u vás brzy objeví.
Byl to jeden policista v civilu, který o něco později vstoupil do obchodu. Dana ho uvedla do zlatníkovy kanceláře. Vacek seděl za psacím stolem a usmíval se. Nemám, co bych k tomu dodal. Tady je vizitka bankovního domu, kterou mi paní Bergrová dala.
Samozřejmě falešná, prohlásil komisař Keller. Ověřili jsme si také, že paní Bergrová žádný šperk u vás nekoupila. V této chvíli zkoumá grafolog pravost podpisu na šeku.
Vacek vyskočil rozhořčeně ze židle. Obě moje prodavačky dosvědčí, že paní Bergrová tu před třemi dny u nás v obchodě byla!
Dana přisvědčila. Ta dáma si koupila orientální soupravu.
Dobrá, řekl policista a zvedl se. Zůstaneme ve spojení.
Když se za ním zavřely dveře, řekla Dana: A co když ta dáma byla podvodnice?
Co to má znamenat? vykřikl Vacek.
To byla jen taková úvaha, šéfe. Proto jsem také doposud mlčela. Když jsem byla před několika týdny u sestry, hostovala tam právě divadelní společnost. No a přece znáte moji slabost pro divadlo. Samozřejmě jsem šla večer na představení. Dávali Kleistův Rozbitý džbán. A hlavní roli tam hrála jistá Stella Kalderonová - a byla neuvěřitelně podobná manželce toho milionáře. Okamžitě jsem si na to vzpomněla, když vešla do obchodu. Vacek zbledl jako křída. To musíte hned oznámit policii. Dana odešla do krámu, ale už za několik minut ji šéf k sobě volal znovu. Pan Keller, ten policista, co tu byl, nebude dnes do osmi hodin k zastižení. Jeho asistent mi řekl, abyste na něj počkala doma. Dal jsem mu vaši adresu. Rozhodně k vám komisař Keller ještě dnes zajde.
Večer krátce po sedmé zazvonil u Dany Keilové zvonek. Když otevřela, stál před ní Vacek.
Vy, šéfe? A kde je komisař?
Toho nepotřebujeme, řekl, vklouzl do předsíně a přibouchl za sebou dveře. Nemělas chodit tolik do toho divadla, pokračoval s úsměškem. S tím jsem nepočítal, když jsem angažoval Stellu Kalderonovou a její dva kolegy. Jeden z těch pánů si zahrál na úředníka bankovního domu. Telefonní číslo na vizitce taky nebylo pravé, pochopitelně. Musel jsem na něco přijít, abych nepřišel na mizinu, mazaně se zasmál. Pojišťovna mi ty tři miliony zaplatí a ještě k tomu mi zůstane ten šperk. Vykoumané, co?
Vacek si sundal z krku hedvábnou šálu a začal ji stáčet do šňůry. Bohužel, víš příliš mnoho, drahá Dano...
Ruce vzhůru! ozval se v té chvíli ostrý hlas komisaře Kellera. Vystoupil z koupelny a mířil pistolí na zlatníka.
Máte štěstí, Vacku. Slečna Keilová totiž asi před hodinou volala a žádala o jiný termín k výslechu, tedy ona neužila výrazu výslech, ale pohovor nebo něco podobného. Má totiž na osmou lístky do divadla. Zasmál se. A tak jí i divadlu můžete poděkovat za to, že k vašim podvodům nepatří i vražda. Máte toho stejně už dost.
-ová-







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund