Číslo: 21
24.05.1999
Článků: 60

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Test pro volnou chvíli
Salon Valentýn ženám
Dnes radí
Krimipovídka
Se rty nejsou žádné žerty





Test pro volnou chvíli
Patříte mezi piráty silnic?
Jezdíte ráda autem? Pak byste se ve svém vlastním zájmu měla zamyslet nad tím, zda se vždy za volantem chováte bezpečně.

1. Při jízdě vám vletí do auta včela
a) zastavím a vyženu ji 0
b) nebude si jí všímat 1
c) vyženu ji za jízdy 2

2. Dáte si ruku před ústa i v místnosti, ve které jste sama?
a) ne 9
b) asi ano 6
c) spíše ne 3
d) ano, samozřejmě 0

3. Jak zareagujete na oplzlou getsikulaci předjíždějícho řidiče?
a) narůstá ve mně hněv 6
b) jen se zasměju 3
c) bez rozmýšlení mu to oplatím 9
d) nevšímám si ho 0

4. Stojíte na křižovatce a rozsvítí se oranžová. Po ní bude následovat zelená...
a) rozjedu se, abych nezdržovala 2
b) zařadím rychlost a počkám na zelenou 0
c) začnu najíždět do křižovatky 1

5. Proč si lidé kupují ta nejsilnější a nejrychlejší auta?
a) jsou bezpečná 0
b) pro jejich rychlost 9
c) chtějí naplnit svůj sen z mládí 3
d) aby ukázali, že na to mají 6

6. Jaké postavení v zaměstnání vám nejvíce vyhovuje?
a) to, kde mohu uplatnit své maximální výkony a mohu tak vyniknout 6
b) jisté a teplé místečko 0
c) práce, která mne bude zajímat a bavit 3
d) ve velkém podniku, kde mohu udělat kariéru 3

7. Jedete autem ve středním pruhu trojproudé dálnice a řidič jedoucí vedle vás se snaží dostat do vašeho pruhu. Co uděláte?
a) přidám plyn a nepustím ho 3
b) přibrzdím a pustím ho 0
c) ať si jen počká 9
d) nevím, záleží to na mojí momentální náladě 6

8. Jak se chováte v zácpě?
a) jsem agresivní, stejně jako ostatní 9
b) podřídím se odevzdaně situaci 3
c) na nejbližší odbočce odbočím, abych zácpu objela 6
d) přečtu si zatím noviny 0

9. Co myslíte, stačí pro bezpečné zastavení v rychlosti 60km/hod odstup dvaceti metrů?
a) ano 2
b) ne 0
c) ano i ne, záleží na stavu vozovky, na počasí... 1

10. Jaké barvě auta dáváte přednost?
a) modré 1
b) bílé 0
c) červené 2

0 - 25 bodů: Pirátem silnic rozhodně nejste. Spíš jeho pravým opakem. Zdvořilost a ohledy jsou vlastnosti, kterým se od vás druzí mohou učit. Nevynucujete si egoisticky cestu v přeplněném provozu, naopak denně se přesvědčujete, že rozčilovat se nevyplácí. Jezdíte opatrně a pomalu. Jenže někdy je té opatrnosti moc a na silnici spíše překážíte.
26 - 52 bodů: Jste dobrá řidička, která si s autem rozumí. Dokážete odhadnout nebezpečí. Pokud vaše nervová soustava není vystavena stresu při dopravní zácpě, umíte se chovat slušně. Neřítíte se bezhlavě vpřed a berete ohled na druhé. Jen tak občas máte chuť udělat nějakou ztřeštěnost, třeba si zatroubit. Občas sice uděláte dopravní přestupek, ale nikdy jím neohrozíte sebe ani druhé. Jet s vámi je příjemné.
Více než 53 bodů: Teprve za volantem se plně projeví vaše temperamentní povaha. Milujete rychlou jízdu a krátké zdržení a prodlevy ve vás vyvolávají nepokoj. Nesnesete, aby vás někdo předjel, okamžitě přidáváte plyn. Silnice je pro vás bojiště, stejně jako vaše zaměstnání, kde kladete velký důraz na vlastní maximální výkon. Celý život je pro vás aréna, kde si dokazujete svoji kondici a převahu. Možná, že se vám dosud nic nestalo, ale nepokoušejte dál štěstí. Rychlost může být opojná, předjetí silnějšího vozu ještě více, ale mnohem důležitější je přece dojet. Titul piráta silnic, který vám plným právem patří, není nic, nač byste měla být hrdá.







Salon Valentýn ženám
Problém pocení je vyřešen
Dnešní společnost žádá, aby každá z nás byla nejenom stále upravená, ale aby bylo příjemné být v naší společnosti. Jistě, milé čtenářky, víte, o čem píšeme. S přibývajícími slunečními paprsky se zvyšuje teplota vzduchu, a tím také vzniká problém pocení, který není nikomu příjemný. Následující řádky nejsou určeny pouze nám, ženám, ale také našim protějškům, kterým matička příroda rovněž nadělila potní žlázy. Budeme se tudíž v tomto článku zabývat bojem proti tomuto nepříjemnému jevu.
V prvé řadě si ale vysvětlíme, proč vlastně k pocení dochází. Potní žlázy mají velký význam při termoregulaci organismu. Pokud naše krev má příliš vysokou teplotu v důsledku vysoké okolní teploty či infekce v době nemoci, určitá centra v mozku dají pokyn, který nelze ovlivnit vůlí, a na kůži se nám z potních žláz začne ronit pot. Nepotíme se ale pouze při zvýšené teplotě, ale i ve stresujících situacích. Když už tedy víme, že bez pocení naše tělo fungovat správně nemůže, snažme se zminimalizovat následky těchto projevů kůže.
1. Je nutné se vhodně oblékat, aby se náš organismus zbytečně nepřehříval.
2. Používejte přípravky proti pocení:
a) deodoranty - mají za úkol překrýt nepříjemnou vůni potu
b) antiperspiranty - jsou složeny z chemických látek, které omezují tvorbu potu. Jsou v různých provedeních:
- Roll-on čili kulička - obsahuje tekutou látku, velmi dobře se nanáší - Stick čili tyčinka - pevná látka voskovitého charakteru.
- Spray - účinná látka je v tlakové nádobce, nevýhodou je nepřesné dávkování. Výhodou je rychlé použití.
- Pudry - jsou méně obvyklé, ale zato velmi účinné i příjemné.
U těchto přípravků v některém případě může dojít i k alergické reakci, proto pokud víte, že vaše pokožka patří k těm citlivým, používejte přípravky neparfemované a speciální.
3. K odstranění zápachu při pocení také napomáhá pravidelné holení podpaží, kde pocení bývá velmi intenzivní.
Milé čtenářky, doufáme, že dnešním článkem, který nabírá na aktuálnosti s nastávajícím létem, jsme vám trošku poradili, jak být sebejistá a svěží po celý den.







Dnes radí
Květen na zahrádce
Květen - měsíc lásky - je měsíc květů, podle kterého má také jméno. Všechno na zahradě roste, kvete a bují jako o závod, a nejen to, co jsme nasadili, ale také plevele, mimo to je však čas množení škůdců.
Květen nazývají Indiáni měsícem sazenic a mají pravdu. V tomto krásném měsíci rozkvétají záhony takovou škálou barev, kterou nemá na paletě žádný malíř, jen příroda. Začínají kvést nejen trvalky a letničky, ale do slavnostních šatů se odívají i skalky.
V ovocném sadu je květen také nejkrásnějším měsícem - postupně nakvétají hlavní druhy ovoce, ty nejranější jsou již odkvetlé. Ve fenofázi je vhodná doba řezu broskvoní a jiných peckovin. Ořešák řežeme v době, kdy mají nové letorosty 30 až 50 milimetrů. U zmlazených nebo přeroubovaných stromů vylamujeme koncem května takzvané vlky, které prorůstají pod místem řezu starší větve nebo směřují kolmo do koruny. Pokračujeme v přeroubování jabloní a hrušní nenarašenými rouby za kůru. Poopravíme úvazky u stromků, které jsou po výsadbě již usazeny, aby nezaškrtily tloustnoucí kmeny nebo větve. Půdu okolo stromků okopáváme, zbavujeme plevelů a mulčujeme. Pomáháme stromům v ochraně proti chorobám a škůdcům.
U jádrovin spolu s možností šíření strupovitosti jabloní pokračuje zejména u náchylných odrůd šíření padlí. Doporučené ochranné přípravky jsou KARATHANE FN 57 v koncentraci 0,1%, PUNCH 10 EW 0,035%, RUBIGAN 12 EC O,06%, TOPAS 0,2% a další.
Kadeřavost broskvoní - i přes provedené postřiky - je infekce tak silná, že dochází k šíření této choroby. V současné době doporučujeme podle možností napadené listy otrhávat a pálit, v krátké době narostou listy nové.
Dále u jádrovin, peckovin a bobulovin lze očekávat výskyt mšic všeho druhu. Byl zjištěn silný výskyt mšic na rybízu. Z ochranných přípravků se doporučuje PIRIMOR 5EC 0,75%, SUMITHION 50EC 0,2% aj.
U meruněk, třešní a višní se vyskytuje moniliový úžeh, který je důsledkem deštivého a chladného počasí v době kvetení. Zvadlé květy opadnou a pokud zůstanou na větvích viset zvadlé listy, je nutné větve uřezat až do zdravého dřeva a spálit, aby nedocházelo k šíření infekce.
Na zeleninových záhonech již sklízíme první výpěstky jako špenát, salát, kopr a další. Pokračujeme s výsevy karotky, ředkvičky, salátové řepy, letní ředkve, později i okurky, cukety a ostatních tykví, fazole a cukrovou kukuřici, které mají vzejít až po zmrzlých. Jednotíme všechny vzešlé výsevy zeleniny, je velmi důležité co nejdříve vyjednotit petrželku. Ve druhé polovině měsíce vysazujeme do volné půdy sazenice rajčat, papriky, lilku, okurek, celeru, majoránky, melouny. Okurkám, tykvím, melounům a kukuřici prospěje nastlání půdy fólií. Postupně vysazujeme košťáloviny. Po výsadbě zaléváme, případně stíníme, okopáváme a ničíme plevel. Instalujeme opory pro hrách, rajčata a popínavé fazole. Okopeme a přihrneme brambory.
I zelináře mají co do činění s chorobami a škůdci. U brukvovité zeleniny bývají vzcházející děložní lístky značně poškozovány dřepčíky , kteří v těchto listech vyžírají okrouhlé otvory. Pro ošetření se doporučuje například ACTELLIC 50 v koncentraci 0,15 - 0,2%. Dále tuto zeleninu ohrožuje plodomorka zelná, jejíž larvy poškozují srdíčka mladých rostlin, které zahnívají nebo tvoří náhradní pupeny. K chemické ochraně se doporučují například DECIS 0,02%, KARATE 0,05% aj. U pórku a cibule trvá ohrožení vrtalkou pórovou. Porosty je třeba chránit netkanou textilií nebo ošetřit DIZINONem 0,1% nebo BASUDINem 0,1%.
Nezapomínejte na zalévání výluhy nebo zákvasy z bylin, které chrání rostliny a současně i hnojí.
Územní rada ČZS Uh. Hradiště







Krimipovídka
Trio s houslemi
Kriminální asistent Soudek zakryl rukou telefonní sluchátko. Šéfe, zavolal na muže, který stál u okna. Pro vás!
Kdo?
Nemám ponětí. Řekl bych, že je to trochu cvok, nebo i dost.
Co říkal?
Prohlásil, že měsíc jde nahoru až do úplňku, opakoval asistent Soudek a zaklepal si prstem na čelo.
Jo, to je náš informátor, řekl inspektor Švec. Vy jste tu nový, tak to ještě neznáte. Odpovězte mu: A dolů, až je zase nový měsíc. Jasné, Soudku?
Asistent Soudek sundal ruku ze sluchátka a zopakoval šéfova slova: ...a dolů, až je zase nový měsíc.
V pondělí dopoledne má Povedené trio v plánu směnárnu na hlavním nádraží, řekl rychle hlas na druhém konci a zavěsil.
Vousatý žebrák v černém kabátě a s černým pouzdrem na housle v levé ruce šel a poklepával před sebou bílou slepeckou holí. Mířil rovnou do směnárny na hlavním nádraží. Na nose měl velké černé brýle a nahoře na rukávu žlutou slepeckou pásku.
Těžké skleněné dveře směnárny se automaticky otevřely. Za pancéřovým sklem přepážky stál pokladník, zatím jediný přítomný zaměstnanec. Bylo ještě velmi brzy. Žebrák byl první zákazník.
Když ho pokladník uviděl, otevřel si zevnitř, vyšel před přepážku a doprovodil ho ochotně až před pokladnu.
Jakmile se pokladník vrátil na své místo, odložil žebrák hůl a pouzdro na housle a začal prohledávat kabát. Konečně našel, co hledal. Pod okénko z pancéřového skla podstrčil šek.
Pokladník na něj vrhl rychlý pohled. Promiňte, řekl zdvořile, ale pevně. Zapomněl jste se podepsat.
Na zadní straně, zabručel žebrák pod vousy.
Pokladník obrátil zvolna šek.
To je přepadení, četl. Žádný podezřelý pohyb. Okamžitě mi vyplaťte uvedenou sumu. Jinak vám za to vaše sklo hodím ruční granát.
V první chvíli se pokladník podíval na žebráka překvapeně a udiveně. Pak se vzpamatoval a zmohl se na nicneříkající úsměv. Musím vás upozornit, řekl naprosto neosobním tónem, že nemáte nejmenší šanci dostat se ze směnárny ven. Vzhledem k nebezpečným případům, které se tady na hlavním nádraží stávají, bylo instalováno nové bezpečnostní zařízení. Radím vám, vzdejte to, nemá to cenu...
V té chvíli zvedl žebrák ruku a chystal se hodit. Palec měl položený na pojistce. Osm... počítal. Sedm...
Vypadalo to, jako by pokladník byl najednou vysloveně šťastný, že se těch bankovek mohl zbavit. Přímo s virtuózní rychlostí kladl svazky bankovek pod pancéřové sklo.
Náhle se rozletěly vstupní dveře. S napřaženými služebními pistolemi vpadli do směnárny dva uniformovaní policisté.
Nádražní policie! Ruce vzhůru! Ani hnout! zvolal jeden z policistů. Zatímco druhý strhl žebrákovi ruce za záda a nechal zaklapnout želízka.
Pozor! zvolal pokladník, který se krčil za přepážkou. Ruční granát!
Policista se podíval na ruční granát, na žebráka a potom na svého kolegu. Nesmysl! řekl s jistotou. Sebral ruční granát a položil ho vedle stojanu na formuláře. Jedna z těch povedených atrap, nic víc. Tenhle náš přítel nepracuje s pravými zbraněmi.
Chytil žebráka za plnovous. Zůstal mu v ruce, právě tak jako paruka. Sundal mu i černé brýle. Že mám pravdu, Egone, ty mistře převleků?
Jo, ja, zamumlal rezignovaně žebrák.
Tak prosím, řekl policista.
Pokladník se s ulehčením objevil znovu za pancéřovaným sklem. Atrapa! Kdo by to řekl! zvolal rozčileně. Takovou věcí by připravil směnárnu o dvě stě tisíc!
Tak to jsme tedy přišli právě včas, řekl policista kolegovi. Pak se obrátil k pokladníkovi. Bohužel byla výplata už provedena. To znamená pro vás další nepříjemnosti. Musíme ty peníze vzít jako důkaz. Výpověď můžete udělat, až vám skončí služba.
Kývl na kolegu. Jako první podat okamžitě zprávu inspektoru Švecovi, oddělení krádeží a vloupání!
Kolega vytáhl z kapsy uniformy vysílačku a ohlásil se. Tady stráž pět! Tady stráž pět! Hlásíme loupežný přepad směnárny na Hlavním nádraží! Viník dopaden. Opakuji: loupežný přepad směnárny na Hlavním nádraží. Dejte mi inspektora Švece!
Není třeba, řekl hlas za policisty - pokladník. Přátelsky se usmál a stiskl pravý knoflík. Přes oba vchody se uzavřely kovové mříže. Směnárna byla hermeticky uzavřena.
Ze zadní místnosti se vyřítil kriminální asistent Soudek v doprovodu tří policistů a všichni mířili odjištěnými služebními pistolemi na žebráka a dva nádražní policisty.
Housle sólo nám bylo málo. Chtěli jsme počkat, až bude pohromadě celé trio, pokračoval pokladník. Gratuluji, pánové! Představení i kostýmy byly jako na jevišti. Mělo to jediný háček: věděli jsme o tom a pan pokladník laskavě přenechal své místo za přepážkou mně. Dovolte, abych se představil: Švec, oddělení krádeží a vloupání.
-Ová-







Se rty nejsou žádné žerty
Rty vyjadřujeme své myšlenky, dáváme najevo radost i žal, přijímáme potravu a rozdáváme polibky. Domníváme-li se, že na rty je spolehnutí, zřejmě netušíme, jak dokáží být zrádné. I když je pevně stiskneme, aby z nich nevyšla ani hláska, přesto o nás mnohé prozradí. Pokud chceme znát tajemství svých rtů, přijdeme mu na kloub jediným pátravým pohledem do zrcadla. Ústa ponecháme v klidu, neboť právě jejich přirozený tvar je mnohomluvný - vypovídá o tom, jaké ve skutečnosti jsme.
1. Se rty tvarovanými do srdíčka určitě budeme spokojené, protože podle psychologů značí ženskost se vším, co k ní patří, tedy dostatek šarmu, smyslnosti i koketérie. U muže s tímto obrysem rtů buďme raději na pozoru - nutno počítat s jeho samolibostí i lehkomyslností.
2. Široká ústa se přisuzují šťastným povahám, přesněji lidem přátelským, optimisticky založeným, proto i tolerantním.
3. Malá, měkce modelovaná ústa působí něžně, avšak vůbec nejsou symbolem ženské poddajnosti, nýbrž pevného charakteru a inteligence.
4. Za úzkými jemnými rty , jimiž tolik okouzlovala Greta Garbo, se skrývá vášnivá, temperamentní povaha, navenek maskovaná nepřístupností až bezcitností. Člověk s úzkými rty se umí dokonale ovládat, vůbec ho to ovšem neuspokojuje.
Dokončení v příštím čísle







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund