Číslo: 3
18.01.1999
Článků: 56

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn ženám
Test pro volnou chvíli
Rostliny kolem nás
Cestování





Salon Valentýn ženám
Slavnostní líčení
Blíží se čas plesů, a proto vám nabízíme několik rad, jak v tomto roce být na plese ta nej. Slavnostní makeup by měl být něčím výjimečným a také jeho nositelka by se měla tak cítit. V letošní sezoně vévodí lesklé efekty, které se nenanášejí pouze na obličej, ale i na tělo. Lesk můžeme nanášet ve formě tělového podkladu, který doplní zlatavý pudr. Je možné využít také různých třpytek či lesků v různých odstínech. Tak tedy přejděme k samotnému líčení. Bez podkladové báze se večer neobejdete. Nejlépe když sáhnete po druhu nestíratelného makeupu.Během nanášení podkladu si rozmyslete, jak chcete vypadat.

Smyslné oči
Mají-li vyniknout oči, musí být nalíčené výrazněji - stejně jako líčka. Rty by naopak měly být nenápadné. Nejprve zdůrazněte tvar oka neutrální hnědou či šedou konturou. Na pohyblivou část víčka z vnější strany naneste tmavší stín s perletí v odstínu, o kterém víte, že vám sluší. Pod obočí a z vnitřní strany pohyblivého víčka dejte stín světlý. Pak naneste na řasy bohatou vrstvu řasenky. Zdravíčka aplikujte velkým štětcem od lícních kostí až nahoru ke spánkům. Líčení rtů je v tomto případě jednoduché, stačí, když vykreslíte konturu rtů tělovým odstínem konturovací tužky a nanesete pořádnou vrstvu lesku či nenápadného odstínu rtěnky.

Výrazné rty
Pokud si přejete, aby dominantou vaší tváře byly rty, namalujte je výrazněji. Naopak oči a líčka jen lehce naznačte nenápadnými odstíny. Na celou plochu víček naneste tělový stín s perletí. Pak sáhněte po řasence. Použijte místo klasické černé raději tlumenou šedou, modrou, hnědou. Aplikujte ji pouze na horní řasy, aby oči působily co nejpřirozeněji. Také líčka musí působit nenápadně, proto použijte zdravíčko v tlumeném béžovorůžovém odstínu.

Harmonická tvář
Pokud chcete, aby vaše tvář působila dokonalým, ale ne příliš nápadným dojmem, zvolte vyvážené líčení pomocí neutrálních barev. Na celou tvář naneste pudr s bronzovým nádechem. Celá víčka pokryjte hnědobéžovým stínem s perletí. Na řasy nanesete tmavě hnědou řasenku, na konečky řas pak naneste řasenku zlatou - letošní hit. Potom vykreslete obrys rtů tělovou konturou a domalujte ji červenohnědou či béžovohnědou rtěnkou se zlatou perletí.







Test pro volnou chvíli
Jste lidem sympatická?
Mají to krásní lidé v životě lehčí? Ano, tvrdí psychologové. Ale jejich testy současně prokazují, že ženy svou vlastní přitažlivost většinou podceňují. A tak se středem pozornosti stávají dívky, které na první pohled nevynikají žádnou zvláštní krásou. Jsou ale sebejisté. A právě sebejistota a neviditelné cosi jim dává osobní kouzlo a šarm a získává zjevné sympatie okolí. Co myslíte, mají vás lidé rádi, jste většině lidí sympatická?
1. Je vám nepříjemné, když se začervenáte, kdykoli pocítíte rozpaky?
a) ne 0
b) trochu 2
c) velmi 4
2. Ocitla jste se v průšvihu. Dostat se z něho můžete jen tak, že svalíte vinu na někoho jiného.
a) pokusím se svalit vinu na druhé, ale tak, aby jim to moc neublížilo 2
b) nebudu se snažit ospravedlňovat 4
c) pomyslím si: nedá se nic dělat, musím hájit své zájmy 0
3. Je vám zatěžko požádat o službu?
a) ano 2
b) ne 4
4. Lichotíte lidem často?
a) ano, velmi často 4
b) někdy 2
c) zřídka 0
5. Přišla návštěva. Bez ohlášení a nepříliš vhod. Jak se zachováte?
a) vynasnažím se, aby host nezpozoroval, že mi jeho přítomnost není dvakrát milá 2
b) dám najevo radost z neočekáva ného setkání 4
c) rozmrzelost nebudu skrývat 0
6. Dovedete si představit, že vedete dlouhý telefonický rozhovor s naprosto cizím člověkem, který si spletl číslo?
a) ovšem 4
b) mohlo by se to stát 2
c) okamžitě bych zavěsila 0
7. Chtěla byste bydlet v luxusní výškové budově nebo v rodinném domku?
a) ve výškové budově 4
b) v rodinném domě 1
8. Na které stavby se díváte raději?
a) na moderní 1
b) na historické 4
9. Zdá se vám, že se někdy zvířata usmívají?
a) ano 4
b) to je přece nesmysl 1
10. Kteří muži jsou vám nejméně sympatičtí?
a) ti, co mluví jen o sobě 2
b) ti, co si pořád s něčím hrají 4
c) ti, co si mě nevšímají 0
d) ti, co mi pořád lichotí 6
11. Patříte k lidem, kteří zapomínají na své sliby?
a) ne 5
b) stane se mi to 3
c) dost často 1
12. Je půlnoc a zvoní telefon. Co vás napadne?
a) někdo zajímavý přijde na návštěvu 6
b) co se asi stalo 0
c) kamarádka chce odvolat zítřejší schůzku 2
d) kdo to zase otravuje 4

Hodnocení:
Do 14 bodů: O to, co si o vás kdo myslí, se moc nezajímáte. Chcete, aby vás lidé brali takovou, jaká jste. Takže si mohou říkat: To je ale senzační holka! nebo: Vona je nějaká divná!. Vás ani jedno, ani druhé moc nerozhází. Myslíte si, že je to čistě jejich problém, a někdy jim to dokážete dát i jasně najevo. Nepřetvařujete se a nijak se nesnažíte o to být příjemná a milá. Každou koketerii považujete za nepřípustnou až neslušnou. Raději se budete zdát chladná či nepříliš uctivá, než byste byla pokrytcem.
15 až 24 bodů: Sympatie okolí vzbuzujete otevřeností, odzbrojující upřímností a bezprostředností. Snažíte se být ke všem milá a laskavá, ale nesnažíte se někoho okouzlit jen proto, že by vám mohl být v něčem užitečný. V obtížných situacích ztrácíte svou sluníčkovou náladu, ale nikdy nepřekročíte mez slušného chování. Když máte všeho po krk, dokážete vybuchnout a dobře udělá každý, kdo vám v tomto okamžiku zmizí z očí.
25 až 34 bodů: I ošemetné situace řešíte s okouzlujícím šarmem. Máte ráda lidi, a proto i oni mají rádi vás. Nemusíte se o to ani snažit, ani někomu podlézat. Jsou k vám prostě příjemní: lidé stojící s vámi ve frontě, spolucestující, známí i neznámí.
Nad 35 bodů: Máte vrozené kouzlo, a tak vám většina prohřešků - nesvědomitost, lehkomyslnost nebo lenivost - obvykle projde. Jste přece tak milá! A vůbec ne skoupá na příjemná slova chvály a obdivu. Ať si je adresát zaslouží nebo ne. Ráda totiž děláte lidem radost, zvláště když se navíc jedná o někoho, koho byste mohla v budoucnu potřebovat.... Najdou se ovšem i takoví, kteří vám vytýkají přepjatost, strojenost a neupřímnost. Mají bohužel pravdu.







Rostliny kolem nás
Toulitka chvostokvětá
Nápadné a velice zvláštní, jakoby lakované červené květy vytváří toullitka chvostokvětá po celý rok. A právě proto patří k nejnápadnějším a vyhledávaným pokojovým i řezaným květinám.
Pochází z Kostariky, kde ji v polovině minulého století objevil švýcarský botanik Karl von Scherzer. Latinský druhový název toulitky byl odvozen od jeho jména. Později byly ve Střední a Jižní Americe objeveny ještě i jiné druhy rodu Anthurium.
Ve své domovině roste toulitka v přízemním patru tropických deštných pralesů. Původně měla větší listy a dlouhé stonky. Šlechtitelé vyšlechtili hybridy s krátkými stonky a menšími listy, avšak s kratší dobou kvetení. Jeho lakově červené listy zaměňuje většina z nás za květy. Vlasní květy jsou umístěny na spirálovitě točené palici, vyrůstající ze středu toulce. Protože se palice podobá chvostu, dostala rostlina řeckolatinský název, složený ze slov Anthos, což znamená květ, a Uro, chvost.
Toulitka může dorůst do půlmetrové výšky. Roste však velmi pomalu. Toulce kolem květenství jsou červené, zřídkakdy oranžové, bílé nebo skvrnité. Rostlina požaduje dostatek světla a tepla, nesnese však prudké slunce. Ideálním stanovištěm je severní nebo východní okno. Dobře roste ve skupinách s jinými rostlinami.
Jelikož tato rostlina kvete po celý rok, potřebuje také stále dostatek vody a živin. Jen v prosinci až lednu zalévejte méně a nepřihnojujte.
K přesazování je ideální směs rašeliníku a rašeliny. Dostačují však také běžné typy prodávaných zemin. Mladé rostliny přesazujte každoročně, starší vždy po dvou až třech letech, což zcela stačí.
Toulitka chvostokvětá se noží nejsnáze dělením starších rostlin při přesazování nebo z postranních zakořeněných výhonků. Při nákupu by velké zelené listy měly být hladké, svěží, beze skrvn či poškozených míst. Květy sice vydrží dlouho, přesto dejte přednost rostlině s alespoň několika ještě nerozvinutými poupaty.
Množení semeny je možné, ale obtížné.







Cestování
Ing. Vladimír Basovník popisuje svou cestu a pobyt v trnitém Mexiku. (12. pokračování)
Blížíme se k˙Matehuale. Hory a kopce se rozestupují. Náhorní rovina je skutečně rovinou a silnice jako přímka končí pod oblohou. Hodinu jízdy bez zatočení volantem.
Dálnice v˙Mexiku má jednu specialitu pro nás nezvyklou. Je jí RETORNO. Místo, kde se můžete vrátit do protisměru. Upozorňuje na to dopravní značka a levý pruh dálnice slouží pro odbočení. Na úsecích, kde není několik desítek kilometrů křižovatka, je to nezbytné. Dálnice nejsou oplocené, takže se můžete snadno potkat s˙lidmi, kteří ji přecházejí, popřípadě s˙dobytkem, který se popásá kolem dálnice.
Před Matehualou zastavujeme u malé vesničky na nalezišti Turbinicarpus polaskii. Nalézáme jej poměrně brzy. Z˙nevelkého kopce pozorujeme vesničku pod námi. Domky z˙hlíny obehnané ploty z˙kaktusů. Široké údolí vyplňuje porost chaparalu. Jen ojediněle je vidět malá políčka, trpící suchem. Roztroušeně se pasou ovce, kozy, osli, koně a krávy. Spíš se snaží přežít.
Dálnicí pod námi uhánějí kolony trucků. Tyto kolosy na hlavní trase do USA jsou několikrát větší než hospůdky, u kterých řidiči zastavují, aby se občerstvili.
Kousek od našeho zaparkovaného auta je základní škola. Jednotřídka, kde jsou všechny děti z˙vesnice. Vzbuzujeme zájem, děcka vybíhají ze dveří a zavěšená na pletivu plotu na nás pokřikují. Když je fotím, radostně mávají a zubí se.
Nepříjemného souseda mají v˙pneuservisu. Neuvěřitelný nepořádek a skládka všemožného odpadu. Špatný příklad.
Skutečností je, že i když mnoho z˙domorodců má pořádek kolem svého domku, nepořádek za vesnicí je asi nevzrušuje. Klidně vyváží odpadky do rybníku za vesnicí, do různých strží nebo volně do přírody. Trochu barbarské, ale u nás je těch barbarů také dost.
V˙Matehuale děláme technickou zastávku. Pavel má v˙úmyslu zavolat domů, já chci koupit nějaké pohlednice. Zaparkujeme na náměstí a rozcházíme se.
Střed města nese známky španělské kultury, kterou začíná přemalovávat Amerika. Starobylé domy mají nádvoří s˙fontánou, arkádami a zelení. Vstupuji do věkovitého hotelu. Do pokojů v˙patře se vchází z˙ochozu atria. Prostředí má silně kladný náboj. Emocionálně vybízí k˙zastávce, posezení, pobytí. Bohužel.
V˙ulicích vedle starých krámků přímo agresivně vyhlížejí obchody amerického stylu. Poutače, reklamy, velké výklady se zbožím a vlezlé nabídky slev. Sleva z˙vysoké nabídky.
Přicházím na další náměstí s˙velkým chrámem z˙pálených cihel, obehnaným lešením, mimo průčelí. Z˙nabízených pohlednic v˙celém městě nacházím bohužel jen obrázek průčelí chrámu a jeho oltáře.
Ve vedlejší ulici je budova městské tržnice. Velikost sportovní haly, kde se dají koupit potraviny, oděvy, obuv, šperky a různé pomůcky do domácnosti včetně sedla na koně. Ovoce a zelenina jsou perfektně poskládané na pultech. Stánky s˙různým kořením voní na dálku. Stejně tak stánky s˙rybami. Pastva pro oči.
Míjím stánky s˙koženým zbožím, kde dostane každý kovboj či chovatel všechno, co potřebuje do své výstroje. Od oblečení po perfektní boty zvané koně, uzdy, uzdičky, ohlávky, řemínky, biče, ozdoby postrojů či obyčejné řemeny do kalhot.
V˙ulicích je zřetelný kontrast pohody a spěchu. Muži postávají, posedávají a diskutují. Spěchají ženy. Odpovídá tomu i nápis na lítačkách baru Las Vegas: Mladým vstup zakázán. A pod tím připsáno: Také ženám a muzikantům.
Pavel se domů nedovolal, já jsem nekoupil pohlednice, takže úkol nesplněn. Vracíme se na dálnici.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund