Číslo: 3
17.01.2000
Článků: 83

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn ženám
Dnes radí
Vypěstujte si sami
Debrujárské okénko
Psychotest
Soutěž o videokazety
Soutěž s firmou ProFitness





Salon Valentýn ženám
Jdeme na nákup III.

Dnes se podíváme po košilích a pulovrech. Dnešní trh je přímo bombardován pestrým výběrem barev, materiálů a střihů košil. Probereme si nejprve materiál. Stoprocentní bavlněný materiál je vhodný na každodenní nošení do práce. Výhodou je příjemné nošení, nevýhodou větší krčivost materiálu. Na cestování jsou pak vhodnější košile ze směsových bavlněných materiálů. Nejkvalitnějším materiálem na košile do obleků je popelín.
Velmi důležitým prvkem při výběru košile je např. i tvar límce. To znamená, že třeba límec s úzkými cípy blízko u sebe nebo s velmi dlouhými a špičatými cípy na velmi hubeném muži s dlouhým krkem zdůrazní přesně ty rysy, které by si přál potlačit. Takoví muži vypadají lépe v širokých límcích, které opticky zkracují délku krku a vytvářejí iluzi šířky tam, kde je to zapotřebí. Naopak muži s plným obličejem a krátkým krkem v košilích se špičatým límečkem a s knoflíčky v jeho cípech vypadají velmi dobře. Velmi důležité je, aby košile dokonale muži padla. Není vhodné, aby např. táhla u krku nebo naopak visela na muži jako pytel. Mezi límcem a krkem by měl být prostor tak asi na jeden prst. Když si muž uváže kravatu, cípy u límečku by nikdy neměly odstávat. Neméně důležitá je rovněž délka rukávů. Je nutné, aby z rukávů saka vyčnívalo něco málo přes půl centimetru manžety (nosí-li jednoduché) až více než jeden centimetr (nosí-li manžety dvojité). Velmi elegantní jsou jednoduché stříbrné, zlaté nebo také knoflíčky z jemně zbarveného kamene jako je onyx. Ty nej- elegantnější košile nemají na prsou žádnou kapsu. Pokud už tam je, nesmí se do ní nic dávat.
Důležitým doplňkem je kravata. Muž by měl být v každém případě přítomen nákupu této součásti oděvu. Důležité totiž je, aby mu kravata byla sympatická a líbila se. Do práce by to měla být kravata z kvalitního hedvábí, která pěkně drží uzel. Šířka kravaty by měla být v rovnováze s šířkou klopy u saka. Kravata by také měla být ve správném poměru k postavě, a to jak do velikosti, tak do vzoru. Muži drobnější postavy by se měli vyvarovat velkých vzorů, velkých uzlů a širokých kravat. Velcí muži naopak vyžadují nápadnější vzory, uzly i šířku kravat.
Dalším doplňkem může být i motýlek, ale ten se nosí spíš ke smokingu. Také kapesní šátky dokážou dodat obleku patřičný styl. Nutnost však je, aby materiálem i barevně ladil s kravatou.
Pulovry jsou vhodné na běžné denní nošení ovšem ne do kanceláře. Vybíráme materiály, které jsou příjemné na nošení a tzv. nekoušou. Je to velmi důležité, pokud v nich má být jejich nositel celý den. Pokud pulovr doplníte košilí, límeček musí zůstat zastrčen vevnitř. Také svetr se nikdy nenosí v kalhotách, ale vždy na nich. Pulovr s rolákem se může nosit do sportovního saka, ale nikdy do obleku.
Salon Valentýn ul. Hradební 1244, Uherské Hradiště, tel.: 0632/556 495







Dnes radí
Hypertrofie prostaty - léčba
Prostata - česky předstojná žláza - patří k pohlavnímu ústrojí muže. Obemyká močovou trubici pod močovým měchýřem. Produkuje prostatický sekret. Teprve po smíšení s tímto sekretem jsou spermie schopny oplodnit vajíčko.
Zvětšení (hypertrofie) prostaty postihuje muže ve věku 45 let a výše. V posledních letech je u mladších ročníků dignostikována častěji než dříve. Po 50 roce věku se výskyt odhaduje asi na l0%, po 60. roce asi na třetinu všech mužů.
Obtíže jsou zpočátku velmi nenápadné (tlaky při močení, slabší proud moče, pocit nedokonalého vyprázdnění močového měchýře, zpomalení spouštění moči, časté močení nejdříve v ranních hodinách, později přes noc, přerušované močení, častější záněty dolních cest močových), proto bývají podceňovány.
Nedojde-li k léčebnému zásahu, obtíže se zvýrazňují, objeví se haematurie (krev v moči), dojde k zástavě močení při plném močovém měchýři, k celkovým příznakům z rozvratu vodně - minerálního hospodaření: dehydratace (odvodnění), chabý tonus pokožky, suchý až struhadlovitý jazyk, schvácenost, dezorientace. Při výše popsaných problémech je vždy nutné lékařské vyšetření k určení přesné diagnózy. V případě lékařsky ověřeného nezhoubného zvětšení prostaty jsou různé možnosti léčby.
l) Konzervativní terapie se volí u pacientů, kteří operaci zásadně odmítají, dále u pacientů příliš mladých, nebo naopak kde riziko operace by bylo neúměrné. Založení trvalé cévky k odvádění moče problém neřeší, neodpovídá dnešním názorům a možnostem.
2) Hormonální terapie je provázena vedlejšími - negativními projevy (ztráta libida a potence, gynekomastie, poruchy vodního a minerálového hospodaření, možné poruchy psychické).
3) Operační léčba při moderní předoperační přípravě, vypracované operační technice a zajištění pacienta po celou dobu zákroku a po vlastní operaci udělaly z prostatektomie relativně bezpečný výkon proveditelný prakticky bez věkového omezení. V současné době se preferuje časná operace zvětšené prostaty.
4) Roborující preparáty - celá řada přípravků s různým mechanismem účinku. Mezi tyto preparáty patří SENIOR firmy ProFitness, který obsahuje brutnákový olej, olej z dýňových semen a výtažky z palmy Saw Palmetto. Účinnými látkami jsou saponiny, silice, asparagin, třísloviny, kyselina křemičitá, kumarin, fytosterin, lecithin, sacharidy a bílkoviny. Komplex obsahuje i mnoho minerálů a stopových prvků. V případě nezhoubného zvětšení prostaty je produkt významným pomocníkem preventivním i léčebným. Stanovení diagnosy patří do rukou lékaře, aby se vyloučil jiný, závažnější původ obtíží !!
Dávkování: Při obtížích 2 x 2 kapsle po dobu 2 - 3 měsíců a následně 2 x l denně dlouhodobě. Preventivně 2 x l denně dlouhodobě. Kapsle se polykají po jídle a vhodné je dostatečně zapíjet. Není indikován pro muže mladší 40 let.
MUDr. Parvine Gricová







Vypěstujte si sami
Pelargonie velkokvětá
Pelargonium grandiflorum - hybridy

Zatímco známe většinu pelargonií pod označením "geranie" jako balkonové rostliny, hodí se pelargonie velkokvětá se svými velkými květy spíše jako rostlina pokojová. Charakteristické pro pelargonie velkokvěté jsou velké květy různých barev a keřovitý, rozložitý růst. Ušlechtilé pelargonie se hodí jen na slunečná okna, kde o ně lze dobře pečovat. Když jsou léta velmi teplá a slunečná, je možno je umístit i ven na chráněné místo.

Množení a nové květy

Nové rostliny ze starých - pelargonie je nutno někdy seříznout, protože jsou příliš vysoké a silně rozvětvené. Pak často ani nekvetou, nebo vytvářejí květy jen drobné na tenkých výhoncích. Pak je nejvyšší čas je radikálně proříznout. Vyrostou nové výhonky, květy dosáhnou opět své původní velikosti a celá pelargonie bude mít opět svůj charakteristický tvar.
Řízky - odřezané výhonky je možno použít jako řízky. Ale jejich špičky nesmí být příliš dřevnaté. Odřízněte asi 8 - 10 centimetrů dlouhé vrcholky výhonků s jedním nebo ještě lépe se dvěma páry listů. Tyto řízky se dají buď do vody nebo se ponoří do stimulátoru růstu a vysadí do směsi rašeliny a písku. Pokryjte květináč průsvitným umělohmotným sáčkem. Postavte jej do tepla a na velmi světlé místo. Po dvou až třech týdnech se vytvoří kořeny. Pak můžete přesadit rostlinky do květináčů s jílovitou zeminou.
Květy také v zimě - pelargonie velkokvěté lze přivést do květu také v zimě, když se jim k tomu trochu pomůže. Aby kvetly, potřebují po určitou dobu krátký den, tedy delší fázi tmy. Toho dosáhnete nejlépe pomocí černého neprůsvitného sáčku, který přetáhnete přes rostlinu. Nesmí být na světle déle než 9 - 10 hodin denně. Když budete takto postupovat po čtyři týdny, začne kvést.
Stejný efekt docílíte, když bude rostlina umístěna po čtyři týdny v prostředí chladnějším než deset stupňů.

Rady:

- při nákupu si vyberte hustou, keřovitou rostlinu. Prohlédněte spodní stranu listů, protože se tam rádi skrývají škůdci.
- mladší rostliny se přesazují na jaře, starší už jen zřídkakdy. Pelargonie jsou rády seskupeny hustě u sebe a lépe kvetou, když jejich kořeny zaplňují květináč. Používejte jílovité směsi zeminy.
- v létě musíte dobře zalévat. V zimních měsících se rostlina udržuje skoro na suchu. Hnojí se od března do září jednou týdně, před květem se používá hnojivo bohaté na draslík. Pelargonie velkokvěté nesmíte rosit.







Debrujárské okénko
6. kolo soutěže "Věda hrou"
V dnešním úvodním čtení vás seznámíme s výpravami debrujárů do zahraničí. Vyvrcholením okresní debrujárské soutěže se v posledních letech staly zahraniční zájezdy. Na tyto cesty za vědou jsou vždy vybráni nejúspěšnější řešitelé. Ti se pak díky dotacím z Asociace malých debrujárů ČR a okresním sponzorům zúčastnili za "laciný peníz" dvou okresních výprav - do Londýna v roce 1998 a do Francie v roce 1999.
Cesta do Londýna začala zážitkem plavby trajektem přes Lamanche a jejím pokračováním byly návštěvy královského paláce se střídáním stráží, královské pevnosti s nádhernou klenotnicí, muzeí vědy, voskových figur a dalších, sídlo parlamentu, "Velký zvon", most přes Temži a křižník Belfast, nultý poledník v londýnské observatoři, čínská čtvrť, "baviči" a výčet by mohl i dále pokračovat. I tak jsme se divili, co všechno se dá v pěti dnech stihnout. Druhý a pátý den ve Francii probíhaly naše toulky městem nad Sénou - Paříží. Stihli jsme navštívit Louvre, Pantheon, Sorbonu, Eifelovu věž, baziliku Sacre Ceuer, Vítězný oblouk, třídu Champ Eliseés, náměstí Concorde, Zlatý plamen Diany, moderní čtvrť La Defans a debrujárský La Villette. Mimo Paříž jsme si prohlédli zámky na Loiře, muzeum automobilů v Le Mans a celý cen strávili přehlídkou kinematografie nového tisíciletí ve Futuroscopu města Poertiers.
Z obou cest do zahraničí máme nejen spoustu foto a videodokumentace, ale i krásných zážitků a vzpomínek. Zahraničních cest za vědou se můžete zúčastnit i vy, pokud budete úspěšní v dalších ročnících debrujárské soutěže "Věda hrou". Soutěžte s námi!

6. soutěžní úkol: Co se děje s hladinou

Pomůcky: velká miska, sklenice od kečupu nebo vyšší pohár, svíčka, plastelína, 3 mince, potravinářské barvivo.
Postup: Na dno misky dejte plastelínu a do ní vmáčkněte svíčku, aby se nepřevrátila. Pak asi do výše 3 cm nalijte do misky obarvenou vodu. Kolem svíčky rozložte v kruhu tři mince, svíčku zapalte a zakryjte ji obrácenou sklenicí tak, aby stála na mincích. Pozorujte, co se bude dít!

Soutěžní otázky

a) Co se stalo s hladinou vody a plamenem svíčky? Vysvětlete tento jev!
b) Jaké úkoly byly debrujárům republikové soutěže zadány na měsíc leden roku 2000?

Odpovědi zasílejte na adresu OKMD při SSŠ, Na Morávce 1037, 686 01 Uh. Hradiště.

Vojtěch Ondrušek

Vyhodnocení soutěže

Z došlých správných odpovědí 4. kola (kouzelný hřeben) byl vylosován Klub malých debrujárů Základní školy Staré Město. Ti si v naší redakci mohou vyzvednout odměnu.







Psychotest
Jste skřivánek nebo sova?
Náš organismus je řízen jakýmisi vnitřními hodinkami, které jeho činnost dělí na úseky, kdy buď pracuje na plný plyn a nebo se naopak nachází v útlumu. Střídání přílivu a odlivu energie označují odborníci výrazem biorytmus, jímž vlastně vysvětlují, proč někdo je hned po ránu čiperný a plný sil, zatímco jiný se do tempa dostane třeba až k poledni. Jak jste na tom vy? Odpovíte-li poctivě na otázky následujícího testu, po součtu bodů se dozvíte nejen zda patříte mezi skřivánky či sovy, ale jak tomuto zjištění podřídit režim dne. Náš organismus je řízen jakýmisi vnitřními hodinkami, které jeho činnost dělí na úseky, kdy buď pracuje na plný plyn a nebo se naopak nachází v útlumu. Střídání přílivu a odlivu energie označují odborníci výrazem biorytmus, jímž vlastně vysvětlují, proč někdo je hned po ránu čiperný a plný sil, zatímco jiný se do tempa dostane třeba až k poledni. Jak jste na tom vy? Odpovíte-li poctivě na otázky následujícího testu, po součtu bodů se dozvíte nejen zda patříte mezi skřivánky či sovy, ale jak tomuto zjištění podřídit režim dne.


							ano občas ne
1.  Býváte večer podrážděná nebo deprimovaná?		0    1    2
2.  Chodíte spát nejdříve ve 22 hodin?			2    1    0
3.  Míváte večer studené nohy?				0    1    2
4.  Vstáváte ráno až na poslední chvíli?		2    1    0
5.  Cítíte se už v poledne jako vymačkaný citrón?	0    1    2
6.  Přepadne vás únava před 20. hodinou?		0    1    2
7.  Dostanete největší chuť na jídlo pozdě večer?	2    1    0
8.  Máte výdrž na zábavách končících nad ránem?		2    1    0
9.  Vítáte nový den s úsměvem či dokonce zpěvem?	0    1    2
10. Mlčíte zarputile při snídani?			2    1    0
11. Pospícháte brzy ráno honem na WC?			0    1    2
12. Vyděsí vás zvonění budíku?				2    1    0
13. Přicházíte do zaměstnání ospalá?			2    1    0
14. Vyskočíte ráno bez problémů z postele?		0    1    2
15. Zíváte už při přípravě večeře?			0    1    2
16. Míváte po ránu náladu pod psa?			2    1    0
17. Dokážete být čilá a při chuti i o půlnoci?		2    1    0
18. Vstáváte časně také během dovolené?			0    1    2
19. Jste i pozdě večer příjemnou hostitelkou?		2    1    0
20. Máte ráno hlad jako vlk?				0    1    2
Hodnocení:
Součet 0 až 10 bodů: Patříte mezi skřivánky, kteří vítají den radostně třeba už jen proto, že chodíte spát se slepicemi. Ráno berete jako dar, který se rozhodně nesmí promarnit lenošením. Protože vaše výkonnost i dobrá nálada klesají v druhé polovině dne, přesuňte vše důležité a náročné na dopoledne. Nutno dodat, že ranní ptáčata tvoří většinu populace.
Součet 11 až 29 bodů: Nejste ani ranní skřítek, ani noční víla. Čím nižší součet bodů jste získala, tím máte větší pravděpodobnost dosáhnout maximální výkonnosti v ranních hodinách. Blížíte-li se k číslu 19, pak už nepochybujte o tom, že vaším spojencem je noc.
Součet 30 až 40 bodů: Jakmile se setmí, začínáte být ve svém živlu. Jste přesně ten typ, který celoživotně svádí boj (a většinou v něm prohrává) s budíkem, vytrhujícím vás ze slastného spánku. Jelikož ráno i dopoledne nelze vsadit na vaši dobrou kondici, zkuste alespoň nejdůležitější činnost přeložit na později. Pokud přijmete pozvání na večírek, sledujte občas ručičky hodinek. Mohlo by se totiž stát, že díky své obdivuhodné vitalitě přestanete respektovat jedno pravidlo slušného chování. Jaké? Odejít v pravou chvíli.

Rady pro skřivánky

- nejtěžší a také psychicky nejnáročnější úkoly vykonávejte ráno, co během dopoledne nestihnete, nechte si až na 15. hodinu, kdy u vás opět dochází k přílivu energie.
- večer věnujte výhradně relaxaci, jedno zda u pěkné knihy či v kruhu rodinném.
- povečeřte nejpozději v 18 hodin, avšak něco lehce stravitelného. Pozdní, navíc tučné a masité jídlo zatěžuje organismus, takže místo aby nabíral energii, musí ji naopak vydávat k trávení.
- I nejpříjemnější večerní atmosféru neprotahujte do nočních hodin, pro vás je nejzdravější spánek před půlnocí.

Rady pro sovy

- věnujte pozornost snídani, první jídlo by mělo být vzpruhou, nikoli zátěží, prohlubující ospalost. Konzumujte lehkou, na vitamíny bohatou stravu.
- ráno se věnujte rutinní práci. Tedy činnostem, jež lze zvládnout takříkajíc levou rukou. Jelikož sova se dostává do tempa mezi 10. až 12. hodinou, od této doby můžete pracovat naplno. To znamená snažit se zvládnout co nejvíce.
- pozdní večer považujte za optimální dobu k duševní činnosti, je to čas vhodný pro studium či náročné koníčky.
- nejlepším uspávacím prostředkem je pro vás vydatnější večeře, po níž se i čilý organismus unaví, takže nastane potřebný útlum.







Soutěž o videokazety
Číňané byla správná odpověď na otázku, který národ již kolem roku 3000 před Kristem šlechtil vinnou révu a připravoval z ní víno. Jméno nymfy vám také žádné problémy nedělalo. Jmenovala se totiž Echó - ozvěna. Ze správných odpovědí byl vylosována Petr Matějík z Uherského Hradiště, který si může v naší redakci vyzvednout průkazku na zapůjčení čtyř videokazet zdarma ve Videocentru Alfa na Zelném trhu v Uherském Hradišti.

Soutěžní otázky pro tento týden:

1. Vejmutovka je

a) polský bylinný likér,
b) druh borovice
c) porcelánová dýmka s dlouhou troubelí.

2. Kdo napsal Baladu o nenarozeném dítěti?

Svoje odpovědi zasílejte na adresu naší redakce nejpozději do čtvrtku tohoto týdne.








Soutěž s firmou ProFitness
Soutěžní otázky o produkt SENIOR firmy ProFitness:

1. Jaký je obsah Senioru?
2. Vyjmenujte alespoň tři účinné látky Senioru.
3. Jaký je způsob preventivního dlouhodobého dávkování?

Odpovědi zasílejte nejpozději do konce tohoto týdne na adresu naší redakce. Z došlých správných odpovědí vylosujeme jednoho z vás, který od nás získá produkt Senior.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund