Číslo: 31
04.08.1997
Článků: 36

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Bigbítová benefice v Uherském Hradišti
HITPANORAMA Zdeňka Dudy
Problémy Pro Pana Petra Parmu





Bigbítová benefice v Uherském Hradišti

V úvodu bigbítového odpoledne pozdravil přítomné starosta Uherského Hradiště Ing. Ladislav Šupka. - Foto: Dítě
Ve čtvrtek 31. července se na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti konal benefiční koncert bigbítových kapel z blízkého i vzdálenějšího okolí. Výtěžek sbírky, která v průběhu odpoledne probíhala, bude předán uherskohradišťské Charitě, která byla sama povodněmi poškozena.
S příchodem patnácté hodiny se z náměstí do celého Uherského Hradiště a okolí začaly rozléhat první tóny. Na improvizovaném pódiu vystoupila skupina Argema, která svým sedmdesáti minutovým vystoupením otevřela celou humanitární akci Rockem proti vodě. Její vystoupení zaplnilo sluncem prosvícené hlavní hradištské náměstí a strhávalo kolemjdoucí a náhodné návštěvníky Uherského Hradiště. Ty v polovině vystoupení oslovil kapelník Argemy Pepa Pavka: # Máte ruce ? Tak se na ně podívejte. S nimi musíte dát to Hradiště dopořádku, "a začal směrovat zraky a tok peněz k pokladničce Charity, jež stála vedle zvukaře. U ní drželi stráž dva zástupci Charity. Každou pauzu mezi vystoupeními jednotlivých skupin zpříjemňoval D.J Macek a jeho o hlavu menší a půl metráku lehčí kolega. Nezapomínali na díky sponzorům a organizátorům akce, bez nichž by neproběhla a pokaždé jim jmenovitě poděkovali.
Žhavé slunce pálilo dál a kdo se zrovna neobčerstvoval u jarošovského stánku, mohl si vyslechnout zlínského Petra Fantu se skupinou Eden. Čas šel dál, množství peněz v pokladnici Charity přibývalo a než se účastníci akce nadáli, na pódiu stál Wayn. Po delším čase se tak kluci mohli představit domácímu publiku a pomoci místnímu kraji. Jejich vystoupení s vervou sledovalo celé náměstí. Nesmím zapomenout také na další hudebníky z blízkého okolí, které akce přilákala. Nevystupovali na ní, ale svými financemi přispěli a to bylo dobře. Nad Hradiště však vplouvaly první mraky a slunce se za ně pomalu začalo ztrácet. Rtuť teploměru klesala, ale humanita účastníku nikoli. Každou chvíli se někdo objevil před pokladnicí a vhodil nějaký ten peníz. Ať už malý nebo velký. Pod zakaboněným nebem začalo své vystoupení skupiny Credo. Akce, jež se měla přehoupnout do druhé poloviny se blíží k předčasnému konci.
Někomu tam nahoře se to přestalo líbit a po slovech lídra Creda Honzy Jagoše # Ten nahoře se na nás dívá, tak mu to ukažme, začalo dějství Bible. Zatmělo se, zvedl se prudký vítr, který bral na co přišel a přinesl sebou "zase" déšť. Ten provázel zbytek vystoupení Creda, které muselo být předčastně ukončeno a celá akce taktéž. Návštěvníci se rozprchli po okolí, ale pokladnička byla zachráněna. Na hradišskou Charitu se tak z této akce dostalo celkem 13.980 Kč. Díky za ně !
Poděkování pořadatelů patří Městskému úřadu v Uherském Hradišti za poskytnutí prostor, ČSAD za dopravu a návěs, na kterém všechny kapely vystoupily, Klubu kultury a TSM za radu a ochotu, knihkupectví Portal za dodávku elektrické energie, dále firmě OK Tranz, AZ Rádiu a Rádiu Zlín, BDdey, L.V. Print a jarošovskému pivovaru.
Celou akci zorganizovali majitel Barzika Pavel Kolůch a manažer Argemy Pavel Tichopádek.
Redakci Dobrého dne, Slovácko těší, že ke zdaru celé mohla přispět zveřejněním informace o bigbítovém benefičním koncertu.
Pd







HITPANORAMA Zdeňka Dudy

Premiéra - středa od 20 do 22 hod.
Repríza - sobota od 19 do 21 hod.

	31. týden
	1. MICHAEL JACKSON - HISTORY
	2. AQUA - RESES ARE RED
	3. ALPHAVILLE - WISHFULL THINKING
	4. CELINE DION - CALL THE MAN
	5. ANNIKA - THE REDDEST ROSE
	6. 911 - BODY SHAKIN
	7. AEROSMITH - HOLE I MY SOUL
	8. MR PRESIDENT - JO JO ACTION
	9. GIPSY KINGS - SOLO POR IT
	10. UB 40 - TELL ME IS IT TRUE

	Novinky:
	1. ALEXIA - U LA LA
	2. UNIQUE II - I STILL GO ON
	3. PER GESSLE - KIX







Problémy Pro Pana Petra Parmu

Každý se může v životě setkat s problémy, na které sám nestačí. Někteří se je pokusí nejprve zvládnout silou a pak pochopí, někteří vyhledají pomoc hned. Trápí-li vás (či jen zajímá) něco v komunikaci a lidských vztazích, pište či volejte do redakce nebo přímo do Soukromé psychosociální poradny, St. Tenice 1195/A, 686 01 UH, tel. 40518. Ve spolupráci s redakcí Dobrého dne připravuje PaeDr Petr Parma, systemický terapeut a soukromý sociální poradce.

#Rodiče a děti podruhé
Odpovědi na dopis Martina z čísla 28 (z pondělí, 14. července 1997)

Takové zločince zavírat!
Nevím, proč jste zveřejnil právě dopis Martina. Je spíše vyjímečný. Jistě, takových problémů je mnoho, ale nemívají je hodní otcové, kterým zůstanou děti, se zlými matkami, které odejdou od rodiny a chovají se jako ... To právě nezodpovědnost, necitlivost a hrubost mužů ubližuje dětem a jejich mámám, komplikuje dětský vývoj a křiví jejich charakter. V našich zákonech by se mělo na takové #zločince pamatovat a měli by být za poškozování duševního vývoje dětí trestáni. A přísně! Přísněji, než u loupe ží a přepadení. Děti se totiž nemohou bránit. (Marie, sociální pracovnice, ?, výtah z rozsáhlejší reakce)

Děti jako rukojmí
Děkuji Vám za příspěvek, který ukazuje, že nejen matky mají problémy s rozvedenými otci, kteří si vlastně z dětí dělají rukojmí k vyřizování si svých účtů se svými ženami ze zpackaných manželství. Že stejně tak existují otcové, jejichž rozvedené manželky se chovají stejně, ne-li mnohem hůře. Ale o tom se mlčí, o tom se nepíše. Proč? Protože se to někomu nehodí do krámu. Za bolševika to bylo jasné - socialistická matka přece nemůže být ostuzena. Ale proč je soudní rozvodová praxe pořád stejná i dnes ? Jsem přesvědčen, že kdyby naše soudy při svěřování dětí do péče jednoho z rodičů po rozvodu byly vůči ženám i mužům stejně spravedlivé a opravdu hájily zájmy dětí, dostávali by děti mnohem častěji otcové, než dosud. A to bychom se potom možná divili, jak by se mnohé ženy začali chovat... (Ludvík, pedagog, 36 let)

Radikální řešení
Dopis Martina mě doslova naštval. Jak je něco takového možné? Jak je možné, že rozvedený rodič si může s dětmi, na které prokazatelně kašle, dělat doslova, co chce?! To jsme právní stát, když se tu můžou dít taková zvěrstva?! A hlavně se divím Martinovi. Co se s ní párá? To si s ní neumí poradit? Vždyť je otcem těch dětí, tak jak je chrání?! Já bych v takovém případě neváhala jí trochu srovnat. Protože pořádný výprask by zasloužila. Uvědomuji si, že většinou jsou v Martinové situaci matky. A tady bych se přimlouvala, když jsou naše zákony na lumpy krátké, aby si někde raději vypůjčily, zaplatili někomu a nechaly těm grázlům pořádně zvalchovat hřbet. To mě rozčiluje, takové bezpráví...! (Ludmila, ?, 54 let)

Vyřídil si to s ním nový partner
Jsem v úplně stejné situaci. Můj bývalý manžel je kromě toho všeho arogantního chování ještě tak sprostý, že si syna (šest let) vezme na týden, drží ho tam proti jeho vůli týdny tři, jezdí s ním podnapilý autem (už se jednou i vybourali) a podobně. Dlouho jsem byla úplně bezmocná. Dělal si doslova, co chtěl. Nějaké soudy, sociálky a policie byly úplně na kočku. Říkal, že má všude známé a že mi ukáže, když to nebudu prostě trpět. Asi si umíte představit, co jsem prožívala. A pomohlo až jediné. Nejdřív jsem se prostě s dětmi odstěhovala a on nevěděl kam. Měli jsme všichni klid. Ale on se obrátil na soud a - světe div se! - on se postavil za něho. A to jsem byla i s dětmi v rodinné poradně, kde zjistili, že děti nijak nepopouzím proti otci, že k němu nechtějí jen proto, jak se chová! Málem jsem dostala pokutu a málem by snad soudili i mě - a to se stalo vloni. Byli jsme z jeho teroru úplně na dně. Uměla jsem si představit, že ho zabiju. Až to vyřešil život. Našla jsem si nového partnera, kter ý se ho nebál a pro stě si to s ním nějak vyřídil. Ani se nezajímám o to, jak... (Marcela, mechanička, 33 let)

K zamyšlení na závěr:
Nevím, na co si ten Martin stěžuje. Vždyť má, co si zaslouží. Bral si ji dobrovolně. Dlouho jí trpěl, co dělala. Za blbost musí přece platit. Líto je mi jen těch dětí... (žena, anonymní telefonát)







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund