Číslo: 31
03.08.1998
Článků: 59

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Podnikání
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Vzpomínka na Radoka
Hanákovy filmy jsou vždy vázány dobou
Dívat se na své filmy je jako sedět v pekle
Sběratel pohlednic
Lachtaní miminko se učí plavat
Prvňáčci píší do ZOO Lešná
POLICEJNÍ TÝDENÍK





Vzpomínka na Radoka
Uh. Hradiště - Mezi filmy, které nebyly v minulosti dopřány divákům zhlédnout, byl i vynikající film Alfréda Radoka Daleká cesta. Tento film byl natočen v roce 1947 a už brzy po jeho uvedení se začala nad Radokem stahovat těžká mračna. Vybíráme z besedy režiséra Otomara Krejči, který se i s režisérem Jiřím Krejčíkem setkal s diváky v Klubu kultury. Radokův film, který jsme zhlédli, je dílem zcela, zcela výjimečným. Radokova fantazie je neomezená a každý záběr je obtěžkán naléhavou symbolikou a to vše umocňuje kamera. Ta se proměnila v zázračný nástroj Radoka, protože to, co přinesla na plátno, není fantazie kameramana, ale je to nesmírná fantazie režiséra. Film byl natočen v roce 1947, a pak přišel tragický zlom roku 1948.
Radok pak natáčel až v roce 1952 Divotvorný klobouk. Tento námět nebyl jeho námětem. On směřoval jinam. Vím, že v té době už měl připraven scénář o Prokopu Divišovi. Mohlo to být opět mimořádné dílo, kdyby smělo být vytvořeno. Radok byl obžalován z expresionismu a likvidován tragickým způsobem. Jeho likvidátorem byl Otakar Vávra, který nejvíc nenáviděl Radokovu fantazii. Jednou, když jsme šli spolu z nějaké beznadějné schůze, mně Vávra s neuvěřitelnou, až sadistickou závistí říkal.: Ten má voko, ten má voko. Ale to tady nemůže dělat. Radok se po létech vrátil k režii až filmem Dědeček automobil. Svůj život dožil Radok v emigraci.
Jindra Váverková







Hanákovy filmy jsou vždy vázány dobou
Uh. Hradiště (JiV) - Jeden z filmů, který zaujal obecenstvo, byl dvacet šest let starý film slovenského režiséra Dušana Hanáka Obrazy starého světa. Tento film získal ve světě téměř dvacet různých ocenění. Režiséra Hanáka jsem požádala o rozhovor.

Natočil byste dnes tento sugestivní dokument doby nějak jinak?
Myslím, že bych to dnes ani jinak netočil. Snažil jsem se zachytit v tom filmu to nejdůležitější, jak žili, o čem přemýšleli, a přestože v tom filmu jsou nějaké cenzurní zásahy, po těch letech jsem se s jeho podobou ztotožnil.

Kolik filmů jste celkem natočil?
Celovečerních celkem sedm a dokumentárních asi dvacet pět. Tento byl v pořadí druhý celovečerní a v trezoru ležel až do revoluce.

Je nějaké téma, které byste chtěl zpracovat?
Na to se mi špatně odpovídá, protože každý film, který jsem udělal, byl vázán dobou a materiálem či prostředím. Byla to většinou reakce na to, co viselo ve vzduchu. Chtěl jsem vždycky točit Gorkého nebo Čechova, ale v době, která mi nepřála, mně bylo řečeno, že jsou to měšťáčtí autoři a že to teda ne.

Prozraďte nám, co připravujete...
Pro mě byl důležitý můj poslední film Papírové hlavy, který vypovídá o vztahu občana a moci. Jsem přesvědčený, že lidé v postkomunistických zemích jsou zavalení dalšími ekonomickými problémy. I na Slovensku je to cítit a v duchu Papírových hlav bych rád pokračoval.







Dívat se na své filmy je jako sedět v pekle

Uh. Hradiště (JiV) - Režisér Juraj Jakubisko se - jak nám řekl - velice rád zúčastnil LFŠ. Tento Slovák, dnes již žijící v Praze, nám velmi ochotně odpověděl na naše otázky:

V čem vidíte smysl těchto přehlídek pro mladé?
Jakákoliv přehlídka má smysl hlavně pro začínající tvůrce, kterým jsou tyto festivaly určené. Dávají jim křídla a posunují je dál. Důležité je také to, že filmová škola učí lidi chápat film a umění a rozšiřuje tak diváckou oblast. Diváci jsou zvyklí konzumovat hlavně americké filmy, které jsou komerční a polopatistické, a hledat krásu a umění v slovesnosti, obrazech a originalitě, která je Evropě blízká, je velmi potřebné. Jezdil jsem po podobných festivalech po světě, například v kanadském Edmontonu, kde jsem svou Nejasnou zprávou festival zahajoval. Na druhý den ráno byla k filmu debata, která byla velice užitečná pro obě strany - i diváky, které obrovsky zajímalo, jak se film vlastně dělal, i pro tvůrce.

Chystáte už něco dalšího, anebo dáte přednost odpočinku?
Brzy budu mít výstavu obrazů, tak musím ještě hodně malovat, ale samozřejmě už mám nachystaný scénář k filmu Tretie pohlavie. Je to příběh tří mužů, kteří si chtějí založit rodinu a jeden z nich se nechá operativně přetvořit na ženu. Bude to film, který bude mít zase svou hloubku. Je to o tom, jak se člověk může dostat ke štěstí svou vlastní vůlí, silou a úvahou, i když mu osud není nakloněn. A taky je to o vrtkavosti štěstěny.

Váš syn Yorik pomalu dorůstá, myslíte si, že se vydá ve šlépějích Vaších nebo Deany?
Maminka už dávno říkala, že kdyby měl být hercem, tak mu zlomí ručičku, protože herectví je nesvéprávné povolání. Hrával ve škole divadlo, ale myslím, že herecký talent nemá tak výrazný. Má tvořivý talent, hraje skvěle na klavír, což podědil po matce. Začíná dělat krásnou keramiku, z čehož máme radost, ale už nemá trpělivost na tvoření obrazů. Půjde ale zřejmě jiným směrem než my, což jsem rád. Když nám jednoho dne řekne, že chce být policajt, tak budiž.

Celý tento festival má svoji atmosféru. Jak ji vnímáte Vy?
Je to poznat, protože celý ten prostor tady je nabitý energií mladých. Dnes ráno se promítaly Kristovy roky a v hledišti seděla nejmíň polovina lidí, kteří v době natáčení ještě nebyli na světě. O mnohých filmech se mluvilo a psalo, a oni je neviděli. Teď mají možnost srovnávat. Ukazuje se, že někdy ty prokleté padesáté a šedesáté roky, v kterých jsme natáčeli, nebyly poznamenané tím byznysem a poměr k filmu a natáčení byl daleko lepší. Film Kristovy roky stál tenkrát milion a dvě stě tisíc. Dnes bych ho udělal tak za dvacet milionů. Tisícročná včela byl velmi drahý projekt, stál dvacet milionů, dnes bych ho udělal tak za osmdesát milionů.

Máte k některému svému filmu zvláštní vztah?
Určitě to budou Zbehovia a pútnici, protože negativ nenávratně zmizel a kopie byla udělaná zase jen z kopie, která nemá už barvy. Zvláštní je, že každou povídku jsem chtěl tenkrát udělat jinak, ale byl jsem mladý a ten film je tak naivní a má tolik chyb, ale už mi to nevadí. Když jsem dělal poslední federální film Je lepšie byť bohatý a zdravý okolnosti kolem rozpadu republiky jsem předpověděl, a to se všichni smáli. Film byl před volbami brán jako nádherná veselohra, no a jak to přišlo, bylo po smíchu. Vidět svoje staré filmy, to je jako sedět v pekle, kde vám promítají celý váš život a strašně vždycky trpím.







Sběratel pohlednic
Hluk - Můj koníček začal zcela prostě. U jedné paní jsem si všiml na stole švýcarské pohlednice. Moc se mi líbila, a tak jsem ji poprosil, zda by byla ochotna mi ji věnovat. Stalo se.
A tak to začalo...
To bylo před třinácti lety, v době, kdy se dalo vyjet pouze do států RVHP, a tak jsem cestoval po světě, prstem po mapě a formou pohlednic, skrze které jsem poznával krásy přírody, novou architekturu velkoměst i prastaré tisícileté zbytky staveb. Dnes má sbírka obsahuje 19 000 pohlednic z 238 zemí světa (včetně 42 závislých území). Mým přáním je mít v budoucnu výstavu pohlednic v Hluku. Přál bych si totiž, aby moje sbírka neležela jen tak v regálech, ale zachytila odlesk skutečné krásy posbírané ze všech koutů světa.
Prostě aby ji viděli i jiní a mohli tak i tímto způsobem vnímat krásu dálek a snít, neboť procestovat celý svět se poštěstí jen málokomu z nás. Závěrem snad takovou prosbu.
Mnohokrát se dozvím o lidech, kteří hodně cestovali nebo mají příbuzné nebo známé v zahraničí. Pro některé z nich nemají pohlednice žádnou cenu, a tak je likvidují. A tak ta prosba je věnována vám všem, kteří si neukládáte pohlednice na památku, ale vyhazujete je nebo ukládáte do prachu zapomnění (na půdy a do starých kufrů). Sbírám pohledy měst, vesnic, památek a krajinek. Zejména zahraničnín ale i české. Pohlednice mohou být čisté ale i použité, starén ale zejména nové (barevné). Pokud by mě tedy chtěl někdo pomoci v mé sbírce, byl bych velmi potěšen. Pohlednice můžete zasílat na adresu Marek Kuchař, Vyšehradská 1209, Hluk 687 25. Předem děkuji.
Marek Kuchař







Lachtaní miminko se učí plavat
Lešná - Již v nejbližších dnech se návštěvníkům Lešné představí maličký lachtánek Adam, nejčerstvější přírůstek zlínské zoologické zahrady. Narození lachtana hřívnatého je jedním z největších chovatelských úspěchů ZOO Lešná a zhruba třítýdenní drobeček, měřící něco přes půl metru, se určitě zařadí mezi miláčky návštěvníků zahrady.
Tmavě zbarvené mládě se prozatím nevzdaluje od své matky, čtyři a půl roku staré samice Alfinky, a v minulém týdnu se poprvé vydalo na průzkum bazénu, kde se za asistence maminky učí plavat. Otcem lachtaního kojence je jedenáctiletý samec John a čtyřlístek ploutvonožců ve zlínské ZOO doplňuje další lachtaní samice - devítiletá Mery.
Zatím se k Adámkovi dostaly pouze televizní kamery a objektivy fotoaparátů, ale jeho představení se veřejnosti je na spadnutí...
-vk-







Prvňáčci píší do ZOO Lešná
Slovácko - Mám ráda opice. Nejvíc se mi líbí gorily. Žijí v Africe. Opice jí banány. Nejvíc se mi líbí, jak skáče po kleci. Chtěla bych si pochovat malou opičku. Chtěla bych, aby u nás byla a houpala se nám na lustru...
Mně se líbí kůň. Viděl jsem ho v ohradě. Má ocas a chlupy. Žere oves. Protože má ohonn odhání mouchy. Až budu velký, chci se starat o koně...
Takové a podobné dopisy přicházejí do ZOO Lešná od prvňáčků z různých míst našeho regionu. A nejen ze Zlínska. Dnes jsme sáhli do obálky ze Základní školy ve Zborovicích. Dopisů je ale mnohem víc a čekáme další a další. V současné době probíhá prázdninová literární soutěž Můj nejhezčí zážitek ze ZOO Lešná.
Vypsala ji zlínská zoologická zahrada a hodnoceny budou všechny práce označené jménem, adresou a věkem autora, zaslané v obálce s heslem SOUTĚŽ nejpozději do 15. srpna 1998 na adresu: ZOO a zámek Lešná, oddělení propagace, 763 14 Zlín 12.
Pořadatelé vypsali tři věkové kategorie - A (od 6 do 8 let), B (od 9 do 11 let) a C (od 12 do 14 let). Rozsah soutěžních prací by neměl přesáhnout 2 stránky textu a hodnoceno bude literární zpracování, originalita a postřehy či pozorovací talent autora. Nejlepší práce budou zveřejněny v podzimním vydání Hlasu pro ZOO a jejich autoři budou odměněni.
Máte-li doma školáčka, který se chce soutěže zúčastnit, vypravte ho do ZOO a vyzvěte ho, aby poslal na adresu zlínské zoologické zahrady svůj příspěvek. Je úplně jedno, z kterého místa v republice je.
-vk-







POLICEJNÍ TÝDENÍK
Podvod
Policisté z Bojkovic zjistili 29 letého pachatele z Broumova, který v polovině měsíce června 1998 odebral na neplatný živnostenský list jiné osoby v obci Nezdenice ve výrobně lihovin 220 litrů vodky a další lihoviny v celkové hodnotě 33.000 Kč, aniž by tuto částku ve stanovenou dobu uhradil. Pachatel byl předán vyšetřovateli, který mu sdělil obvinění pro trestný čin podvodu.

Dopravní nehoda
Dne 24.7. v 17.15 hodin došlo na silnici II/495 v km 12,0 mezi obcí Ostrožská Lhota a Hluk k dopravní nehodě, kterou způsobil 41 letý řidič osobního vozidla značky Citroen z Hluku, a to tím, že při předjíždění traktoru - nakladače najel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím osobním autem Fiat Uno, které řídil 35 letý řidič z Hluku. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění řidiče osobního auta Fiat UNO, který utrpěl zlomeninu pánevní kosti, vykloubení kyčelního kloubu s dobou léčení tři měsíce a dobou pracovní neschopnosti asi 6 měsíců, dále došlo k lehkému zranění 14 letého spolujezdce z osobního auta Citroen z Hluku, který utrpěl otřes mozku a tržnou ránu hlavy s dobou léčení asi jeden týden. Alkohol pomocí detekční trubičky nebyl zjištěn. Na vozidlech vznikla škoda na každém asi 50.000 Kč. Řidiči osobního vozidla značky Citroen byl na místě zadržen řidičský průkaz. Celková škoda je odhadnuta na 100.000 Kč.

Krádež zboží
Policisté z Obvodního oddělení Policie ČR Uh. Hradiště zjistili dva pachatele, 35 letého z okresu Přerov a 39 letou ženu z Jalubí, kteří jsou podezřelí z krádeže příborů a autovysavače z prodejny Elektro v Prostřední ulici v Uh. Hradišti, které se měli dopustit dne 10.7., čímž jeho majiteli způsobili škodu ve výši 3.000 Kč.

Krádež batohu
V průběhu večerních hodin dne 24.7. odcizil neznámý pachatel v Uh. Hradišti ze zahrady III. ZŠ na náměstí Míru 18 letému majiteli z Kralup nad Vltavou batoh, který měl majitel uložen ve stanu. Jednalo se o velký cestovní batoh modrozelené barvy, finanční hotovost v různých bankovkách v hodnotě 1.000 Kč, osobní doklady, tachometr na jízdní kolo, oděvní svršky a volejbalový míč. Celková způsobená škoda činí 6.800 Kč.

Vloupání do automobilu
V době od 24. do 25.7. se vloupal neznámý pachatel v Ostrožské Nové Vsi u obchodního domu do dodávkového vozidla značky Ford-Tranzit majitele z Ostrožské Nové Vsi poté, co mu rozbil okno, a z vozidla odcizil autorádio značky Pionier. Celková způsobená škoda činí 9.000 Kč.

Odcizení kol
Policisté z Oddělení pohraniční Policie ČR Strání šetří dva pachatele z Nivnice ve věku 18 a 23 let, kteří dne 25.7. v nočních hodinách odcizili v obci Strání z odemčeného domu v jeho suterénu 2 horská jízdní kola v hodnotě 10.000 Kč, se kterými odjeli ze Strání. Nad obcí však byli zadrženi majiteli kol a předáni policii. Vyšetřovatelem bylo oběma pachatelům sděleno obvinění z trestného činu krádeže.

Odcizil sedlo
V době od 15.5. do 10.6. odcizil neznámý pachatel ve Starém Hrozenkově - stáj firmy Urex kompletní jezdecké sedlo s příslušenstvím v hodnotě 10.000 Kč. Věc oznámil majitel z důvodu vlastního šetření mezi zaměstnanci.

Vloupání do chaty
V noční době dne 27.7. se vloupal neznámý pachatel do rekreační chaty v oblasti Babích hor v katastru obce Hluk, kde majiteli z Uh. Hradiště odcizil televizor a radiopřijímač, vše v hodnotě 10.000 Kč.

Krádež obleků
Dne 28.7. v poledních hodinách odcizili neznámí pachatelé z Uherského Hradiště z prodejny obleků na Zelném trhu 4 ks pánských obleků značky Pietro Filipi v hodnotě 24.000 Kč. Dle šetření na místě bylo zjištěno, že tři neznámí muži odvedli pozornost prodavačky a po té došlo ke krádeži.

Nepřiměřená rychlost
Dne 29.7. v 16.00 hodin došlo na silnici I/50 v Buchlovských horách k dopravní nehodě, kterou způsobila 36 letá řidička osobního automobilu značky Škoda 130 z Napajedel tím, že při jízdě ve směru od Brna na Uherské Hradiště nepřizpůsobila rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a pravotočivé zatáčce, po jejímž projetí vyjela s vozidlem do protisměru, kde se čelně srazila s protijedoucí dodávkou Ford Tranzit, kterou řídil 26 letý řidič z Brna. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidičky s dobou léčení dva měsíce, zlomenině paží a levého stehna. Dále došlo ke zranění jejích spolujezdců, dětí ve věku 10 a 8 let s dobou léčení jeden měsíc pro zlomeninu stehna a jeden týden pro pohmožděniny. Řidičce byl odebrán řidičský průkaz.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund