Číslo: 38
21.09.1998
Článků: 58

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


DNES RADÍ . . .
CESTOVÁNÍ
Test pro volnou chvíli
Salon Valentýn radí ženám





DNES RADÍ . . .
Víte, co jíte? Nový seriál o dobrých i špatných vlastnostech potravin.
Banány
Klady: vysoký obsah draslíku
Zápory: nezralé působí plynatost
Zdravé, syté a šikovně zabalené banány jsou jedním z ideálních pamlsků, které nám příroda připravila k svačině. Banány rostou ve většině oblastí tropického pásu. Sklízejí se zelené a začínají zrát teprve při transportu. Někdy je nedostaneme úplně zralé ani v obchodě - pak je zapotřebí nechat je při pokojové teplotě dojít. Zabalené do novinového papíru potom v chladničce vydrží čtyři až pět dní. Slupka se sice někdy zbarví do tmavohněda, ale dužina zůstává čerstvá, pevná a smetanově zbarvená. Nezralé banány obsahují odolný škrob - říká se mu tak proto, že ho šťávy v tenkém střevě nedokážou rozložit - a když pak v tlustém střevě kvasí, může působit plynatost. Při zrání se ale většina škrobu změní v cukr, takže dobře vyzrálé banány jsou nejen sladší, ale také mnohem stravitelnější.
Malé děti často dostávají jako první tuhou potravu právě banány, protože jsou snadno stravitelné a málokdy vyvolávají alergie (ačkoliv u malého procenta dospělých mohou způsobit migrénu). Banány se také dobře uplatňují při léčbě žaludečních potíží u dětí. Proti dětskému průjmu se tradičně doporučuje kojenecká dieta - banány, rýže, jablečný protlak, suchary. Snad právě pro malé nároky tohoto ovoce na trávicí ústrojí si řada pacientů s žaludečními vředy pochvaluje, že banány mají zklidňující účinky. Někteří vědci se pokoušeli zjistit případný léčivý vliv banánů a zeleninových banánů na žaludeční vředy a v několika případech došli k názoru, že banány pravděpodobně povzbuzují tvorbu nových buněk a hlenu v žaludeční výstelce. Tím, že ztlušťují stěny žaludku a tvoří potah na jeho povrchu, urychlují možná hojení vředů a působí proti vzniku nových. Tato tvrzení ale zatím nebyla dostatečně prokázána.
Banány jsou dobrým zdrojem draslíku, což je minerální látka životně důležitá pro správnou funkci svalů a nervů. Kromě toho draslík napomáhá udržení normálního krevního tlaku. Syrové i sušené banány obsahují velké množství přírodního cukru, který rychle přechází do krve. Proto celá řada sportovců, zejména tenistů, jí banány před utkáním či závodem a někdy i během něho.

Borůvky
Klady: mohou pomáhat proti zánětu močového měchýře
- mají antibakteriální účinky
- zklidňují zažívací potíže
Zápory: mohou vyvolat alergickou reakci
Borůvkami proti bakteriím - borůvky obsahují přírodní antibakteriální látky, které organismus chrání před žaludečními potížemi. Na rozdíl od řady kyselých bobulí, které se dají jíst jen povařené s cukrem, jsou borůvky přirozeně sladké a chutné i za syrova, takže využijeme jejich vitamin C. Borůvky sice patří k dobrým zdrojům tohoto vitaminu, ale k dosažení jeho průměrné denní dávky doporučené pro dospělou osobu bychom museli sníst téměř 300 g čerstvých plodů. Sušené borůvky se od nepaměti používaly k léčení průjmu a otravy jídlem. Toto využití je dnes díky lékařským výzkumům podloženo i vědecky - ukázalo se, že borůvky obsahují látky s antibakteriálními účinky (antokyaniny) a úspěšně potírají některé formy E.coli, bakterie, která je hlavní příčinou řady gastrointestinálních potíží. Tím, že zabraňují šíření bakteriální nákazy (která se jinak může močovými cestami dostat do měchýře), jsou borůvky i účinným pomocníkem proti opakovaným infekcím močových cest, zejména proti zánětu močového měchýře.
Borůvky navíc (stejně jako brusinky) obsahují látku, která nedovolí bakteriím přichytit se na sliznici močového měchýře a močové trubice. Podle studií, které v poslední době proběhly ve Spojených státech, je možné, že borůvky zlepšují zrak a chrání před zhoršeným viděním, zeleným zákalem, šedým zákalem a podobnými poruchami. Bude ovšem zapotřebí ještě rozsáhlejší výzkum, který tyto účinky definitivně prokáže nebo vyvrátí. Stejně jako většina ostatních bobulí mohou borůvky vyvolat alergickou reakci. K jejím nejčastějším projevům patří otoky rtů a očních víček a svědivá vyrážka.







CESTOVÁNÍ
Ing. Vladimír Basovník popisuje svou cestu a pobyt v trnitém Mexiku. (2. pokračování)
Dva tiskopisy se rozvláčně pohybují autobusem. Německy psané rubriky jsou mnohými s námahou překonávány a také proto snad proškrtávány zleva doprava. Mimo jiné se tam soudruzi z Rakous ptají na ložní prádlo, cigarety, alkohol, sklo, peníze a víc jsem nerozluštil. Železná opona změnila klíč od zámku.
Po půlhodině si tiskopisy bere celník a zase čekáme. A chválíme a chválíme.
Po další čekací době nás odstavují na parkoviště. Jet na čas k letadlu, tak vraždím. Vytahuji svačinu, kdyby mně ji náhodou chtěli proclít.
Jestli budu muset rozbalit krosnu, tak se zblázním. Tu nikdy nesbalím do původní podoby. Pavel začíná být nervní.
A všichni ven. Appellplatz. Seřadit, vyzvednout si svá zavazadla a čekat. Je to ponižující a nedůstojné. Příprava na vstup do EU. Takto jsme kdysi cestovali přes hranice bratrských i svého státu. Hryžeme svědomí, hledáme v paměti své chyby, připravujeme se na následky.
Přiznal jsem dvě stě šilinků a tři sta marek. Zapřel osm set padesát dolarů na cestu. Zločin?
Dostrkali nás před malý náklaďák, ve kterém je rentgen. A batožinu po batožině a majitel k tomu.
Prosvětlili mě bez problémů, žádná rakovina. Dál ukusuji z domácího krajíce a sleduji na obrazovce podivné obrazce, které mohou znamenat cokoli.
Pavla si berou stranou a vyzývají jej, aby se odhalil. S patřičnou nechutí rozepíná přezky krosny.
Následuje božský koncert. Nevím zda debility, posměchu, či zastrašování. Otevírají mu filmy krabičku za krabičkou, aby se ujistili, co tam vlastně je. Čtyřicet filmů. Z lékárničky vytahují spray na odřeniny a stříkají s ním na stěnu auta, co kdyby. Jestli jsou osli, proč je dělají z nás. Hurá do EU!
Ta hromada věcí se zpět opravdu nevešla. Pavel musel vytáhnout záložní batoh a rozložit věci do dvou.
A přece měli úlovek. Jela s námi starší paní, tak kolem sedmdesátky, náruživá kuřačka s francouzským pasem. Její tři kufříky byly pod rentgenem podezřelé, a právem. Na dně každého z nich byly krabičky cigaret. Zločinec první třídy. Alespoň dle chování celníků. Sbalili ji a do autobusu již nenastoupila. Asi ji rovnou za celnicí zastřelili. Když si vzpomenu na ty aféry s kamiony cigaret!
Konečně se nabažili. Autobus vyráží pln nadějí a optimismu. Zastavujeme ve Vídni celí nadšení z vřelého přijetí.
Zase jsem si připadal jako za starých časů, objímal svou známou náš manažer výpravy Quido. Jenom to bylo na druhé straně hranice.
Quido nám pomáhal zařizovat výpravu do Mexika a hlavně průjezd Vídní, protože zde má svoji známou, která z Čech utekla před lidskou hloupostí a za ní později i její přítel.
Tys musela vykouřit balík cigaret, popichuje Quido.
To nic, jen jsem měla strach, že jste měli nehodu. Pojďte, támhle je stanoviště taxíků.
A už se hrneme. Jsme zvědaví, který nás s těmi krosnami pojme. Naštěstí přijíždí kombík a pěkně usazené nás odváží na Alser Strase. A je klid.
Necháváme Quida a jeho známou mluvit a vzpomínat. Mají si co říci. Pavel úzkostlivě prohlíží filmy a chystá se sbalit dva batohy do jednoho. Kafíčko, cigaretka, vysoké stropy starobylého domu cigaretový kouř nasávají a rozmělňují.
Projevujeme přání projít se Vídní. Hned se stalo.
První zastávka v chrámu svatého Antonína není náhodná, alespoň dle slov naší průvodkyně, která vysvětluje, že je patronem těch, kteří něco hledají.
V dlouhé křížové chodbě je spousta mramorových štítků s vyjádřením díků za dosažené. Čteme nápisy v mnoha jazycích. Fotím ty v češtině a ve španělštině. Svatý Antoníne, buď nám milostiv.







Test pro volnou chvíli
Co děláte, když nejste ve své kůži?
Také se vám stalo, že jste měli náladu pod psa a museli do společnosti? Potom víte, jak je těžké tvářit se vesele a předstírat, že se bavíte. Stejně tak náročné je nedat na sobě znát nějaké starosti doma nebo před přáteli. Jistě, člověk by si mohl postěžovat, ale když nechce, aby se ho druzí vyptávali a litovali ho?

1. Dvakrát se vám něco nepovedlo, zkusíte to potřetí?
a) jistě 4
b) těžko 1
c) možná 3
d) uvidíte 2

2. Ne vlastní vinou přijdete o peníze:
a) pár dní budete vedle 2
b) nějak to přežijete 3
c) jste vyřízení 1
d) vezmete do sportovně 4

3. Jak často přestavujete nábytek a věci v bytě?
a) párkrát v roce 2
b) jednou za čas 4
c) je-li to nezbytné 1
d) když máte něco nového 3

4. Existuje někdo, kdo by vám mohl pomoci s vašimi problémy?
a) přátelé 4
b) nadřízení 2
c) ne 1
d) příbuzní 3

5. Jak reagujete na lidi, kteří si neustále na něco stěžují?
a) vyslechnete je 4
b) vyhýbáte se jim 2
c) prcháte před nimi 1
d) snažíte se pomoci 3

6. Který z následujících pocitů je často lepší nechat si pro sebe?
a) žárlivost 4
b) radost 3
c) trápení 1
d) obavy 2

7. Nálada ve společnosti se uvolnila, vyprávějí se košilaté anekdoty:
a) bavíte se 3
b) jste nervózní 2
c) nevíte kam s očima 4
d) odsednete si 1

8. Ve chvíli, kdy musíte někoho požádat o pomoc:
a) trochu koktáte 4
b) jste strojení 2
c) červenáte se 1
d) jednáte otevřeně 3

9. Jste rozladění a máte problémy, ale na oslavu narozenin k přátelům musíte:
a) budete více pít 1
b) sednete si do kouta 2
c) nějak to překousnete 3
d) pokusíte se zabavit 4

10. Den nestál za nic, domů se vrátíte unaveni:
a) jdete si lehnout 2
b) povídáte si s rodinou 4
c) máte hádavou 1
d) vezmete partnera do kina 3

11. Soused se vám chlubí, jak si předělal byt:
a) zíváte nudou 2
b) závidíte mu 1
c) pochválíte ho 4
d) tváříte se zaujatě 3

12. Sedíte ve vlaku, čtete noviny a někdo vám kouká nestydatě přes rameno:
a) uděláte zlý kukuč 1
b) noviny složíte 2
c) ignorujete ho 3
d) podáte mu je 4

HODNOCENÍ:
12-24 bodů: Máte-li špatnou náladu, nijak s ní nebojujete ani se ji nesnažíte skrývat. Dlouho potom trvá, než se jí zbavíte a vlastní mrzutost přenášíte i na lidi ve svém okolí. To, jestli se trápíte právem, je jedna věc, a fakt, že díky vám houstne atmosféra, druhá. Budete se muset naučit s tím něco dělat.
25-37 bodů: Když vás potká nějaká nepříjemnost, mračíte se na celý svět, ale naštěstí vás to dlouho nedrží. Ten, kdo vás zná, to má jednodušší, prostě se vám klidí z cesty, ale cizí lidé jsou z vás chvíli vedle. Ochotni tajit a maskovat zlé rozpoložení jste před rodinou a přáteli, ale nejlepšími herci zrovna nejste.
38-48 bodů: Vás je pro běžný život skoro škoda. Na problémy a starosti dokážete zapomenout pokaždé, když je třeba. Otřepete se a je z vás úplně jiný člověk. Nikdo by nepoznal, že se vám stalo něco nemilého. V diplomatické službě a ve velkém byznysu by vás čekala velká kariéra. Přemýšlejte o tom, známí tuto vaši vlastnost obdivují.







Salon Valentýn radí ženám
Voda - dárkyně života a krásy
Je všude kolem nás, a proto ji nedokážeme docenit. Přitom její nedostatek v našem těle čili dehydratace má za následek nepříjemné fyzické pocity, jako je napětí, únava, bolest hlavy atd. Každý člověk by měl s ohledem na roční období, věk, pracovní zátěž a zdravotní stav vypít 2-3 litry tekutin denně. Je to hodně, ale právě tolik potřebuje organismus pro dokonalý chod látkové výměny a funkce důležitých orgánů. Více než polovina vody je přijata spolu s pevnou stravou, zbytek musíme vypít.
Máme tedy několik pravidel pitného režimu:
1. Pijte čistou vodu - nejlépe prospějete organismu pitím neslazené stolní vody bez bublinek. Je zdravé i osvěžující ji dochutit kapkou citronové šťávy. Dále je na trhu spousta minerálních vod, které je vhodné zařazovat občas a jejich druhy střídat.
2. Přijímejte vodu i v různých pochutinových nápojích, rozumíme tím třeba čaj - zkuste bylinkový nebo ovocný, prostě ten, který vám chutná. Je lépe je však pít neslazené - více vychutnáte jejich přirozenou chuť a více vás osvěží. Dále z velmi častých nápojů je káva - zde pozor na její množství - maximálně dva šálky denně. Je totiž močopudná, a tak nám vodu z těla zase vyhání, a navíc obsahuje kofein. Zkuste ji nahradit kávou bez kofeinu či podobnými kávovinovými produkty, které jsou chuťově výtečné a méně škodlivé (vitakáva, karo, capuccino). Dalším častým nápojem je džus, obsahuje vitamíny a minerální látky - na trhu je pestrý výběr.
3. Doba pití - je vhodné začít první sklenicí nápoje před snídaní a poslední před spaním. Jinak pijte během dne, jak vám to vyhovuje. Teplota nápoje by měla odpovídat teplotě pokojové. Nejjednodušší je postavit si nádobu s pitím na pracovní stůl, či místo, aby byla stále na očích a na dosah. Zapojte do pitného režimu i někoho z vašeho okolí, tím podpoříte jeho dodržování.
4. Alkohol - také tekutina. Tekutina je to také, ale ne k pravidelnému pití. Pokud se rozhodnete dát si skleničku, dejte přednost kvalitnímu vínu před tvrdým alkoholem.
5. Dostatečné pití vám pomůže zhubnout a udrží vás v dobré kondici. Zkuste zahnat hlad vypitím sklenice vody. Do žaludku už se vám pak tolik toho nevejde. Voda vám pomůže odplavit z organismu škodliviny a poznáte to na kvalitě vaší pleti. Tekutiny zabezpečí optimální fungování celého organismu a tím posílí i jeho odolnost. Voda je tedy elixír zdraví, proto si jí, prosím, važme.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund