Číslo: 44
08.11.1999
Článků: 62

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Povídka
Salon Valentýn ženám
Dnes radí
Pejskování od A až do Z
Zvířátka kolem nás





Povídka
Jasné vztahy tahy
Muž kráčel velmi zvolna. Ke svému domovu to už měl jen několik kroků. Dnes jí to řekne. Jeho rozhodnutí je nezměnitelné. Však mu porozumí. Nakonec je už patnáct let jeho ženou. Jistě nebude dělat scény. Musí jí to ale říct šetrně. Miloval jasné vztahy. Všechno důkladně promyslel.
Muž odemkl dveře bytu. Dcera umývala nádobí, kluci se hádali, kdo půjde první do koupelny.
Žena mu prostřela večeři. Muž jedl. Z ledničky si přinesl láhev piva.
Kluci mu popřáli dobrou noc.
Dcera šla do kroužku šití.
Všechno jako jindy.
Řekl jí to opravdu šetrně. Zůstala němá. Zbledla. Pak vstala a odešla do ložnice.
Čekal. Z ložnice nebylo nic slyšet. Šel za ní. Seděla na kraji postele a mačkala v ruce kapesník.
"Nech mne do zítřka o tom uvažovat. Teď nemohu mluvit."
Šel do koupelny, a když přišel do ložnice, žena se tvářila, že spí. On také předstíral spánek. Musí jí nechat čas na rozmyšlenou. Musí se na to vyspat, uvažoval. Ani zítra mu scénu neudělá. Pak usnul. Žena bděla dlouho do noci.
Ráno vstala dlouho před zvoněním budíku. Umýt. Obléci. Děti probudit. Rádio pustit. Snídani připravit. Rozdělit úkoly na nákupy. Poslat děti do školy. Dceři dodat odvahu před zkouškou. Uklidit. Rádio vypnout. Všechno jako jindy.
Žena stojí před zrcadlem a obléká si kabát. Prohlíží se ze všech stran. Šaty si sama šila. Pak postavila dva budíky pro svého muže a napsala mu lísteček: "Přijď, prosím, dnes přesně. Večer si pohovoříme."
Šla do práce. Kolegyně se divily, že je zamlklá. Vymluvila se na bolesti.
Večer přišel muž přesně. Po večeři si chtěl vytáhnout z ledničky láhev piva. Žena ho zarazila.
"Půjdeme se projít a můžeme si někam sednout, dáš si pivo tam."
V malé hospůdce bylo těsno a plně obsazeno. V rohu byl malý stolek se dvěma volnými místy. Žena si objednala koňak, muž pivo. Žena vypila koňak na jeden ráz. Otřásla se. Pak sepjala na stole ruce, jako by chtěla prosit. Neprosila. Začala mluvit.
"Všechno jsem promyslela... nechci stát tvé nové lásce v cestě... jsi-li přesvědčen, že s ní musíš žít, nemohu tě držet. Ale v neděli za mnou musíš někdy děti pustit. Půjdu s nimi na procházku, možná i na výlet... nikdy nebudu děti proti tobě popichovat. To ti slibuji."
Muž se díval značně zmateně.
"Tvoje nová žena se může do našeho bytu nastěhovat hned," pokračovala žena, "najdu si nějaký podnájem. U soudu prosadíme, aby ti byt a děti přiřkli."
Muž zbledl. Objednal si také koňak. Žena už pít nechtěla.
"Je to tvé konečné rozhodnutí?"
"Ano, ale nechám ti čas do pozítřka. Můžeš všechno v klidu se svou novou velkou láskou probrat."
Muž zaplatil.
Šli vedle sebe mlčky domů. Mlčky vešli do bytu. Žena brzy usnula. Muž byl ještě dlouho vzhůru.
-ová-







Salon Valentýn ženám
Zvědavost je vlastností žen

Slečna Ivana je zrovna ten typ, a tak se chtěla nechat překvapit, co si v našem salonu na ni vymyslíme. Pracuje jako servírka, a tak má zájem na tom, aby vypadala stále co nejlépe. Ve svém volném čase také ráda sportuje, proto byl požadavek, aby úprava účesu byla nenáročná. Kadeřnice proto zvolila zkrácení účesu a ten tvarovala tak, aby co nejlépe vyhovoval tvaru obličeje. Vlasům dodala vitalitu přelivem ve vínovém odstínu a částečným promelírováním. Na naší fotodokumentaci je k zhlédnutí i večerní varianta účesu. Líčení bylo vzhledem k typu modelky voleno v odstínech hnědých a vínových. Této mladé ženě slušela ležerní košile stejně jako krásná krajka na večerních šatech. Jak jistě z těchto fotek vidíte, vrásky jí nová image určitě nedělá.







Dnes radí
Denně něco pro zdraví
Čas prázdnin a dovolených je již nenávratně za námi. Užili jsme si nádherné dny plné slunce, tepla a pohody. Rovněž letošní krásné "babí" léto, které toho času máme, nám dopřává hojně tepla a slunečních paprsků. Máme před sebou podzimní a zimní sychravé dny a s tím spojená onemocnění, která zjednodušeně nazýváme nemocemi z nachlazení. Příčin, proč je v tomto období vyšší výskyt těchto nemocnění, je mnoho - blízký kontakt v uzavřených prostorách na pracovištích či v kolektivech dětí, nevětrané přetopené prostory jsou ideálním prostředím pro šíření těchto vzdušných infekcí. Nesprávná životospráva, nedostatek tekutin, vyčerpané, nebo nedostatečné zásoby vitaminů, minerálů a stopových prvků spolu se stresem výrazně snižují obranyschopnost organismu, a tím zvyšují náchylnost k těmto nemocem.
Nezapomínejme, že velkým stresem pro dítě je nástup do kolektivu, ať už se jedná o mateřskou školku či školu. Kromě neznámého prostředí, odloučení od rodiny, zde nastupuje i nezvyklá strava a neznámý denní režim, u školáků navíc zátěž psychická, způsobená nároky školní výuky.
Firma Protitness uvedla dne l. září na náš trh dva výrobky určené právě těm nejmenším, které jistě přispějí ke snížení nemocnosti dětí nejen proti chřipkovým onemocněním.
CHILDREN IMMUNO - ACTIN, imunitu aktivující dětský "vitamin", a CHILDREN COLD EASE, nachlazení usnadňující dětský "vitamin".
Velkou výhodou obou výrobků je forma pro děti dobře přijatelná, často žádaná nejen těmi nejmenšími a již dobře známá z dětských multivitaminů a C vitaminu rovněž firmy Protitness - ochucené, žvýkací tablety ve tvaru zvířátek. Další obrovskou výhodou je složení obou přípravků - jde o kombinaci látek dobře známých a osvědčených -Echinacea a vitamin C v prvním přípravku Echinacea, vitamin C a zinek v druhém produktu. O vitaminu C již bylo mnoho napsáno - patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, velmi nestabilní, snadno se rozkládá nejen vařením, ale například také při loupání a odpeckovávání ovoce. Patříme mezi několik málo savců, kteří neumí vitamin C ani vyrobit, ani ukládat do rezerv. Proto jsme plně odkázáni na jeho pravidelný příjem potravou. Je dobře znám svojí schopností potlačovat nemoci z nachlazení, imunostimulačním, protialergickým a protizánětlivým efektem. A k čemu je vlastně vitamin C dobrý? O tom si povíme příště, kdy vám také přineseme s firmou ProFitness soutěž o vitamin C.
Mudr. Parvine Gricová
Dokončení příště







Pejskování od A až do Z
Čich
Ahoj, přátelé pejskování, haf! Jak se máte? Dnes si povíme něco o tom, jak a proč my pejskové čicháme, je to vážně zajímavé, haf.

Čich je naším nejdůležitějším orgánem.My pejskové máme mimořádnou čichovou schopnost, není to žádný šestý smysl, jak si mnozí myslíte. Ve skutečnosti je náš čich tak vyvinutý, že cítíme některé pachy v˙koncentraci 1:1000000, jak jste schopni je určit vy. Nadechujeme při tom vzduch do zvláštní nosové dutiny, a když vydechujme, tento vzduch tady zůstává, molekuly pachu se hromadí, dokud jich není takové množství, aby se daly ucítit a potom rozeznat. Pokud si olizujeme nos, zlepšujeme si tím schopnost zachytávat pachové molekuly. Zkuste to , možná také lépe ucítíte. My pejskové máme v˙nose více než 200 milionů buněk na zachytávání pachů, proto jsme tak dobří stopaři.
Hned v˙prvním týdnu života hledáme maminku čichem, hmatem a tepelnými receptory v˙nose.Čich se nám velmi rychle vyvíjí, už ve čtyřech týdnech máme tento smysl jako dospělí hafani.Když očicháváme zem, zkoumáme například pachovou zprávu v˙moči jiného psa, umíme totiž pomocí zvláštního orgánu vyhodnocovat, zda šel pejsek nebo fenka.Při seznamování s˙jinými pejsky se očicháváme, zejména uši a záhyby pysků. Jeden o druhém tak získáme informace. My kluci máme lepší čich než psí holky. Stopu dokážeme zachytit i ze vzduchu nebo ve vodních kapičkách. Stopování je pro nás přirozené. Nejlépe se sleduje stopa, když je zem teplejší než vzduch. Vypařují se tak pachy ze země, bývá to nejvíce v˙podvečer, a v˙tuto dobu nejraději loví například vlci.Čichem také rozeznáváme, čí uzemí jsme právě navštívili. Když značkujeme, vybíráme si úmyslně kolmé plochy, na těch se naše značka déle udrží a je také v˙blízkosti nosu jiných psů, tak ji neminou. Vlci v˙divočině si své označkované teritorium často denně přeznačkovávají. Tuto vlastnost zdědili i někteří moji kamarádi a značkují si doma třeba záclonu, tak se jim nedivte.Rádi také hledáme zajímavé a patřičně páchnoucí objekty a občas se v˙nich i rádi vyválíme. Vždyť to tak krásně voní! Vy lidé to sice tak asi nevidíte, ale je to bezva maskování, překrýt svůj vlastní pach něčím hodně "voňavým". Nejdříve si natřeme jedno rameno a ucho, potom druhé a nakonec se ještě klidně vyválíme celí a ani dobrý kamarád nás po čichu nepozná...
Čich my pejskové velmi potřebujeme, používáme ho a dokážeme s ním pomáhat i vám, lidem, například při hledání ztracených osob nebo při hledání drog. Haf.
Mějte se pejskovatě a příště zase! Ahoj, haf! Váš Brit.







Zvířátka kolem nás
Ježek může žrát libové hovězí a telecí maso - vařené i syrové, vařené vnitřnosti - játra, slezina, pajšl (pouze 1x týdně), kupované moučné červy (1x 2-3 kusy), drůbeží maso jakékoliv, vždy pečlivě uvařené (syrové nedávat), drůbeží játra, srdce a žaludky způsobují průjem a kůže není vhodná, je moc tučná. Ježek může jíst konzervy pro psy, králičí maso, jehněčí, ryby vařené a syrové (uzené nesmí). K˙masu přidáváme střídavě vařené těstoviny, rýži, ovesné vločky vařené i suché, vařenou mrkev, strouhanou housku, suché kočičí krmivo (Kitekat, Whiskas). Dobré je všechno smíchat do směsi a přidat trochu nastrouhaného, málo slaného sýra. Jako pochoutku může ježek dostat kousek tvarohu, taveného nemazlavého sýra (málo slaného), burizony, vařená nebo míchaná vejce bez tuku, ne syrová, jednou za týden může ježek dostat i jeden dětský piškot. Sladké jídlo mu však neprospívá, a když si na ně zvykne, odmítá ostatní pro něj nutná jídla a zahyne na podvýživu jednostrannou stravou. Ovoce, pokud ho ježek jí, je zdroj vitaminů, není však potravou pro zasycení (banán, vyprané rozinky, ořechová jádra). Jídla, která nejsou pro ježka vhodná, jsou mléko, tučné nebo staré maso, lůj, vepřové maso, uzeniny, uzené ryby, sladká, slaná a kořeněná jídla, čerstvé pečivo, čerstvý chléb, tekuté omáčky a polévky. Pravidelně je nutné ježkovi dávat vitaminy, například Spofavit, Roboran 2x týdně na špičku nože, Pangamin 1 tabletu nebo Plastim na špičku nože 1x týdně. Zdravotní stav ježka zkontrolujte vizuálně - jestli je čilý, pohyblivý, nemá-li propadlé boky, jakou má chuť k˙jídlu, nemá-li průjem atd. Pravidelným vážením zkontrolujte, zda přibývá, mělo by to být o 5-7 dkg týdně. Pokud ježek dosáhne 70 dkg hmotnosti a je v˙dobré kondici, může se zazimovat. K˙zimování potřebuje nevytápěnou místnost, kde teplota ani při velkých mrazech neklesá pod nulu. Ideální teplota je 6řC. Pelíšek, v˙němž bude ježek zimovat, musí být dobře zateplený, dobré je vložit ho do větší bedny či krabice a vyplnit meziprostor tepelně izolačním materiálem (použití polystyrenu není vhodné, ježci ho okusují a mohou zahynout!). I ve větší bedně musí mít ježek otvor. Před pelíšek mu dáme misku se suchým krmivem (ovesné vločky, piškot, ořechové jádro atd.) a misku s˙vodou, kterou po několika dnech vyměníme. V˙prvních dnech mu dávejte i ˙čerstvé krmivo, pokud už nevylézá a ucpal si vchodový otvor, upadl do zimního spánku.V˙průběhu zimování ježek několikrát vyleze, něco pojí, udělá potřebu a opět ulehne ke spánku. Pokud by vylézal více dní a byl aktivní, je třeba jej krmit znovu čerstvým krmivem a vážením kontrolovat jeho zdravotní stav. Při neúměrném a pokračujícím úbytku hmotnosti je nutné ho léčit. O ježčí léčbě se raději poraďte s˙veterinárním lékařem.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund